فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 27، تابستان 1386)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 27، تابستان 1386)

  • 180 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/05/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیدعلی حسینی (سیدرضا)، امرعلی شاهمرادی، قاسمعلی ابرسجی صفحه 110
    گونه Halocnemum strobilaceum (Pall.) M.Bieb جز گیاهان شوروی ایران و استان گلستان می باشد و در مناطقی که سطح آب زیرزمینی آن بالا و خاک شور بوده رویش دارد. گیاهی است از خانواده اسفناجیان یا Chenopodiaceae. این گونه در سطحی بیش از یکصد و شصت و هفت هزار هکتار از مناطق شور و شور و قلیایی شمال استان گلستان رویش دارد. گونه Halocnemum strobilaceum در ترکمن صحرای گرگان به نام چراتن مشهور است. به منظور بررسی نحوه حضور گونه مورد مطالعه، 5 سایت به نام های گمیشان، سنگرتپه، صوفیکم، اینچه شوره زار و اینچه برون انتخاب و با استفاده از فرمول L= 2D + d اندازه پلات ها تعیین گردید. پس از تعیین اندازه، پلات، سه ترانسکت 500 متری با فاصله یک کیلومتر از هم در سایت های مختلف مستقر شدند. در هر ترانسکت تعداد 10 پلات و در هر سایت 30 پلات اندازه گیری شد. همچنین، جهت اندازه گیری وزن اندام هوایی و زیرزمینی در هر سایت تعداد 5 بوته که معرف میانگین بوته های هر سایت بوده، از زمین خارج و وزن آنها توزین گردید. داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان می دهد اندازه پلات در گمیشان 0.92، سنگرتپه 2، صوفیکم 2، اینچه شوره زار 2.12 مترمربع و اینچه برون 4.17 مترمربع می باشد. همچنین، نتایج نشان می دهد بجز درصد ترکیب گیاهی از لحاظ پوشش تاجی، تراکم، وزن اندام هوایی و ریشه، تجدید حیات گیاهی بین سایت های مختلف اختلاف معنی داری وجود دارد. این گونه در سایت گمیشان با 26.06 درصد بیشترین و در سایت اینچه برون با 6.47 درصد کمترین پوشش تاجی را دارد. همچنین، بیشترین تراکم این گونه در سایت گمیشان با 5.93 بوته در هر مترمربع و کمترین آن در سایت اینچه برون با 0.525 بوته در هر مترمربع می باشد. فراوانی این گونه در سایت های مختلف 86.6 تا 96.6 درصد است. از نظر ترکیب گیاهی 50.93 Halocnemum strobilaceum تا 65.53 درصد ترکیب گیاهی مراتع فوق را تشکیل می دهد. نتایج وزن اندام های هوایی و زیرزمینی این گونه نشان می دهد سایت اینچه برون دارای بیشترین وزن اندام های هوایی و زیرزمینی می باشد.
    کلیدواژگان: پوشش تاجی، تراکم، فراوانی، وزن اندام هوایی و ریشه، Halocnemum strobilaceum
  • مرتضی اکبری، حمیدرضا کریم زاده، رضا مدرس، بهاره چکشی صفحه 124
    بیابان زایی، کاهش اکولوژیکی و بیولوژیکی زمین می باشد که ممکن است به صورت طبیعی یا غیر طبیعی اتفاق بیفتد. فرآیند بیابان زایی عمدتا، مناطق خشک و نیمه خشک را تحت تاثیر قرار داده و با شتابی فزآینده، کارآیی سرزمین ها را کاهش می دهد. این تحقیق با هدف ارزیابی و طبقه بندی بیابان زایی و با فناوری سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور انجام گرفت. در انجام این پژوهش، از داده های ماهواره ای TM مربوط به 25 شهریور 1369 و داده های ETM+ مربوط به 16 شهریور 1380 استفاده گردید. بر روی تصاویر مزبور، تصحیحات هندسی، رادیومتریک و همچنین تصحیح زاویه ارتفاع خورشید اعمال گردید. داده های هر دو تصویر، با روش طبقه بندی نظارت شده و نظارت نشده در 9 کلاس کاربری اراضی با توجه به خصوصیات ژئومورفولوژی منطقه، طبقه بندی و با بررسی انواع مناطق بیابانی، مورد تجزیه و تحلیل و مقایسه کمی قرار گرفتند. هر یک از عوامل اصلی و فرعی موثر در بیابان زایی، جهت تهیه نقشه شدت بیابان زایی، با روش پیشنهادی برای ایران و نقشه خطر بیابان زایی با روش فائو، به پایگاه نرم افزاری سیستم اطلاعات جغرافیایی، معرفی و نمره دهی شدند. نتایج بدست آمده از شدت بیابان زایی که وضعیت، سرعت و استعداد بیابانی شدن را بیان می کند، نشان داد که در 35 درصد، بیابان زایی با منشا طبیعی حاکم بوده و از وضعیت شدت بیابان زایی متوسط، زیاد و خیلی زیاد برخوردار می باشد. شرایط بیابانی ما منشا انسانی، 65 درصد از منطقه را پوشش می هد و دارای وضعیت زیاد و خیلی زیاد است. اما با بررسی نقشه خطر بیابان زایی تولید شده، مشخص گردید در 20 درصد با تاثیر همزمان انسان و دام، خطر بیابان زایی خیلی زیاد و در 80 درصد منطقه با اثر تخریبی فقط دام، خطر بیابان زایی زیاد حکم فرماست. با توجه به نقشه های بدست آمده، معلوم شد در منطقه خشک شمال اصفهان، مهمترین عوامل موثر انسانی بیابان زایی در منطقه، تبدیل اراضی مرتعی به زمین های کشاورزی، الگوی غلط کشاورزی، چرای بیش از حد دام، وضعیت نامناسب اقتصادی و برداشت بی رویه آبهای زیرزمینی بوده و مهمترین عوامل موثر بیابان زایی طبیعی، خشکسالی، شور شدن منابع آب و خاک می باشند. روند بیابان زایی، به سمت شمال غرب منطقه در حال گسترش است که در آینده نزدیک مراتع و مناطق مسکونی و صنعتی آن مناطق را با مشکل روبرو می سازد.
    کلیدواژگان: بیابان زایی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، سنجش از دور، عوامل طبیعی، عوامل انسانی، شوری و خشکسالی
  • محمدحسین آق خانی، سعید مینایی، محمدکاظم عراقی صفحه 143
    برای برداشت بذرهای گیاهان مرتعی و علوفه ای از سطح زمین یا از روی گیاه یک سیستم برداشت مکشی طراحی و ساخته شده است که شامل سکوی برداشت مکشی، واحد غلاف گیر و بوجاری می باشد. طراحی اجزای سیستم بر اساس مشخصات فیزیکی و خواص مکانیکی و آیرودینامیکی یک نوع بذر علوفه مرتعی به نام یونجه یک ساله انجام شده است. این دستگاه قادر هست به صورت مکانیزه در اراضی هموار و نیمه مکانیزه در سایر اراضی بذر گیاهان مرتعی را از روی زمین یا گیاه برداشت نماید. برای کار در اراضی ناهموار سکوی برداشت براحتی بر روی دستگاه جمع شده و برداشت بذر توسط یک یا دو کارگر از طریق هودهای در نظر گرفته شده انجام می شود. طراحی این کمباین بگونه ای که می تواند با تنظیمات مناسب، اغلب بذرهای مرتعی و علوفه ای را برداشت نماید. ظرفیت مکش برای بذرهای ریخته شده بر روی زمین با درصد خلوص 40% برابر با 312 کیلوگرم بر هکتار و با افزایش درصد خلوص تا 60% ظرفیت مکش حدود 750 کیلوگرم بر هکتار بود. بازده واحد الکها و جداسازی هوایی به ترتیب 67% و 80% بود. بازده واحد غلاف گیر در سرعت های مختلف بین 75 تا 90% متغیر است. توان مورد نیاز این سیستم، 1.07 کیلووات است که توسط یک سیستم رانش تسمه ای از محور توان دهی تراکتور تامین می گردد.
    کلیدواژگان: بذرهای مرتعی، یونجه یک ساله، کمباین برداشت مکشی، طراحی، ساخت، ارزیابی
  • جلال عبداللهی، محمدحسن رحیمیان صفحه 156
    داده های سنجش از دور قادر به نمایش خصوصیات برخی از پدیده های زمینی و همچنین نحوه توزیع مکانی آنها در مقیاس های مختلف می باشند. از طرفی دیگر، اولین و مهمترین گام در انجام درون یابی داده های کسب شده صحرایی، بررسی همبستگی مکانی آنها و معرفی مدل بهینه جهت اعمال عامل وزنی مناسب برای درون یابی آن متغیر در منطقه است. بنابراین، با کمک داده های سنجش از دوری که مشابه متغیر مورد مطالعه باشند، امکان بررسی نحوه توزیع مکانی و تغییرات آن شاخص وجود دارد. در تحقیق حاضر از تغییرات مکانی داده های باند ترمال (باند 6) ماهواره لندست 7 استفاده و الگوی تغییر درجه حرارت سطحی در منطقه اردکان واقع در استان یزد تعیین شده است. این الگو که به صورت یک مدل ریاضی بیان شده است، می تواند جهت درون یابی داده های درجه حرارت کسب شده از ایستگاه های هواشناسی در منطقه مورد مطالعه، استفاده گردد. بدین منظور از یک شبکه منظم 108 نقطه ای بر روی باند ترمال نمونه گیری شد و سپس به کمک زمین آمار، نقاط واریوگرام تجربی محاسبه و مدل های مختلفی مانند گوسی، نمایی، دایره ای و کروی بر آنها برازش گردید. سپس با استفاده از کریجینگ ساده و به کارگیری هر کدام از این مدل ها، نقشه های جداگانه ای ایجاد و دقت هر یک محاسبه شد. نتایج بدست آمده نشان داد که اطلاعات باند ترمال دارای مدلی نمایی (exponential) هستند و تغییرات مکانی آنها با این مدل قابل توجیه است. لذا این مدل می تواند در درون یابی داده های درجه حرارت ایستگاه های هواشناسی استفاده شود و نقشه درجه حرارت منطقه را با دقت بالایی ترسیم نماید. روش ذکر شده در این تحقیق می تواند برای سایر شاخص های محیطی نظیر دمای حداقل، دمای حداکثر و تبخیر و تعرق نیز قابل بررسی باشد.
    کلیدواژگان: زمین آمار، درون یابی، کریجینگ، همبستگی مکانی، مدل بهینه، سنجش از دور
  • جمال حسنی، امرعلی شاهمرادی صفحه 171
    یکی از گونه های ارزشمند جنس جاشیر (prangos) در استان کردستان، گونه P. ferulacea است که در سطح وسیعی از مراتع رویش دارد. این تحقیق با هدف بررسی بوم شناختی فردی این گونه از سال 1380 تا 1383، در چهار رویشگاه شیان و آریز (سنندج)، خان (بانه) و درکی (مریوان) در استان کردستان انجام شد. برای انجام این تحقیق با استفاده از نقشه های توپوگرافی مقیاس 1:50000 کردستان محدوده رویشگاه ها و وضعیت فیزیوگرافی رویشگاه های مورد بررسی تعیین گردید. ارزیابی شاخص های پوشش تاجی، تراکم و زادآوری جاشیر و گیاهان همراه، در پلات های مربع شکل 2×2 متر در راستای خطوط ترانسکت انجام شد. فنولوژی گیاه در هر رویشگاه تعیین و ارزش رجحانی گیاه نیز در مراحل مختلف رشد توسط دام های موجود در منطقه بررسی گردید. مطالعه خاک شناسی رویشگاه ها با حفر پروفیل و ارسال نمونه خاک به آزمایشگاه انجام و برای بررسی سیستم ریشه، نیز 4 گیاه کامل از خاک خارج و خصوصیات ریشه ارزیابی گردید. برای بررسی وزن هزار دانه، فصل کاشت و عمق کاشت، مقداری بذر جمع آوری و در فصل بهار و پاییز در عمق های 2، 4، 6، 8 و 10 سانتیمتر کاشت گردید. نتایج نشان داد، این گونه در شیب های شمال و شمال غربی مناطق کوهستانی و در دامنه ارتفاعی 1800 تا 2900 متر از سطح دریا استقرار دارد. رویشگاه های مختلف از نظر پوشش تاجی تفاوت معنی دار با هم نداشتند، ولی از نظر تراکم و میزان زادآوری متفاوت بودند. بالاترین تراکم گیاه با تعداد 16.7 پایه در رویشگاه درکی (مریوان) و کمترین تراکم 6.5 پایه در 4 مترمربع در آریز (سنندج) ثبت شد. وزن هزار دانه بذر 212 گرم بود، رویشگاه شیان (سنندج) با میانگین 3.1 کمترین و درکی (مریوان) با میانگین 13.3 نهال در 4 مترمربع بیشترین میزان زادآوری را به خود اختصاص دادند. مراحل فنولوژی گیاه در همه رویشگاه ها نسبتا یکسان و از اوایل فروردین رشد گیاه آغاز و در اواسط مردادماه خاتمه می یابد. بررسی ارزش رجحانی گیاه نشان داد که در هیچ یک از مراحل رشد، دام از این گونه استفاده نمی کند و فقط به صورت علوفه خشک زمستانه از آن استفاده می شود. کاشت بذر این گونه در فصل پاییز و در عمق 4 سانتیمتر، موفقیت بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: آت کولوژی، جاشیر، فنولوژی، استان کردستان
  • بهرام محمدی گلرنگ، محسن محسنی ساروی، بهروز ملک پور، منصور مصداقی، جان اسکوارز، حسین توکلی، محمدرضا سعید افخم الشعرا صفحه 185
    درک و فهم روابط موجود بین گیاهان و عوامل محیطی و سایر موجودات زنده به منظور حفظ ثبات و پایداری در اکوسیستم ها ضروری می باشد. بشر برای رفع نیازمندی های خود از منابع طبیعی استفاده نموده و در طی هزاران سال بهره برداری، کم و بیش در تغییر اکوسیستم ها به نحوی موثر بوده است. در این پژوهش با در دست داشتن نقشه تیپ بندی گیاهی این منطقه در سال 1352 که توسط شرکت استرالیایی مک گاون از این منطقه تهیه شده بود نقشه تیپ گیاهی منطقه را در سال 1372 با مطالعات صحرایی با استفاده از ابزار GIS تهیه نموده و تغییرات در پوشش گیاهی صورت گرفته، مورد بررسی قرار گرفت. با مقایسه دو نقشه، مشخص شد که از 20 تیپ تشخیص داده شده در سال 1352 سه تیپ در کل، در اثر فشار چرای دام و عوامل دیگر از بین رفته و تیپ های دیگر تبدیل به تیپ های جدیدتر شده و بقیه تیپ ها فقط تغییراتی در محدوده پراکنش آنها رخ داده است. در مطالعات پوشش گیاهی برای تعیین وضعیت، ظرفیت و گرایش مراتع به ترتیب از روش چهار عاملی، قطع و توزین و ترازوی گرایش استفاده گردید. با استفاده از روش ترازو و همچنین با مقایسه وضعیت پوشش گیاهی در سال های 52 و 72 مشخص گردیده که در هیچ یک از تیپ ها گرایش مثبت بوجود نیامده است. در 8 تیپ، گرایش ثابت و در 9 تیپ، گرایش منفی مشاهده شده است. برای بیان بهتر گرایش 17 تیپ مشخص شده در سال 72، نقشه وضعیت و گرایش مراتع حوزه در سیستم G.I.S ترسیم گردیده است.
    کلیدواژگان: تغییرات پوشش گیاهی، حوزه آبخیز سد امیرکبیر، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • ابراهیم خلیفه، محمدرضا کاویانپور مجتبی پاکپرور، سجاد وفایی صفحه 204
    فرسایش بادی از جمله مشکلات جدی نواحی بیابانی و نیمه بیابانی در جهان می باشد که زندگی شهرنشینی و بخش وسیعی از مناطق توسعه یافته مجاور این مناطق را تهدید می کند. در ایران نیز بخش وسیعی از کشور در این گونه نواحی قرار دارد. از این رو زندگی ساکنان روستاها و شهرهای مجاور متاثر از حرکت توده های ماسه ای بوده و هر ساله هزینه های هنگفتی به کشور تحمیل می شود. تلفیق فنون سنجش از دور (RS) و سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، ابزار مهمی را جهت انجام مطالعات شناسایی منابع ماسه در اختیار می گذارد. به منظور استفاده از این ابزار، این تحقیق روشی جدید تحت عنوان «پردازش تصاویر ماهواره و تحلیل باد» را ارایه و بکار گرفته که با بهره گیری از تکنیک های پردازش تصاویر نظیر افزایش تباین و روشنایی تصویر، آستانه گیری طیفی، ترکیب کاذب رنگی، فیلتر، روش گمانه زنی و تحلیل طیفی و تلفیق نتایج بدست آمده از یک سو و تحلیل گل ماسه های تهیه شده از آمار بادسنجی منطقه از سوی دیگر و برقراری ارتباط مناسب بین آنها، محل های برداشت مرتبط با نهشته های مورد نظر شناسایی می گردد. ویژگی مهم این روش از آن جهت که بخش قابل توجهی از اطلاعات و آمار مورد نیاز آن بدون انجام عملیات میدانی مفصل تامین می گردد حایز اهمیت است. این مهم، ضمن کاهش زمان و هزینه عملیات شناسایی منابع ماسه ای، انجام عملیات مورد نظر برای دوره زمانی خاص بر اساس اطلاعات و آمار آن دوره را امکان پذیر می سازد.
    کلیدواژگان: فرسایش بادی، منابع ماسه ای، RS، GIS
  • فرزاد بیات موحد، سیداحمد موسوی صفحه 222
    بدلیل اینکه بیشتر از 90 درصد مساحت کشور در ناحیه خشک و نیمه خشک واقع شده است، آب یکی از مهمترین عواملی است که می تواند در تمام موضوعات کشاورزی موجبات توسعه پایدار را فراهم کرده و بنابراین می تواند نقش مهمی در تغییر شرایط محیطی برای گیاه ایفا نماید. اما هنوز اطلاعات کافی از پاسخ گیاهان به چنین تغییراتی در دست نیست. در این تحقیق سعی گردید تاثیر استحصال آب و پخش آن در تغییرات ترکیب گیاهی در یک عرصه پخش بررسی گردد. منطقه مورد مطالعه در قسمتی از دشت زنجان، در شمال غرب شهر زنجان و بین دو رودخانه سهرین و قره چریان قرار دارد که شامل اراضی دیم رها شده بوده و با رسوبات کواترنری اشغال گردیده است. به منظور ارزیابی تغییرات ترکیب گیاهی، تعداد 9 ترانسکت در سه قطعه عرصه پخش و دو ترانسکت در عرصه شاهد به طور دایمی مستقر گردیده و با استفاده از روش برخورد خطی، درصد پوشش گیاهی تمام گونه ها یادداشت برداری شده و سپس شناسایی گردیدند. هشت سال مطالعه نشان داد که برخی گونه ها تحت تاثیر پخش سیلاب حذف گردیده، برخی افزایش یا کاهش یافته و تعدی گونه جدید نیز برای اولین بار مشاهده شده اند. افزایش پوشش گیاهی و ظهور گونه های خوش خوراک در سال آخر نشان داد که پخش سیلاب می تواند تولید علوفه را بهبود بخشد. همچنین، با توجه به شکل زندگی گونه های مشاهده شده، اگرچه علف های دایمی افزایش یافتند، اما پخش سیلاب در مورد استقرار گندمیان دایمی موفق عمل نکرده است.
    کلیدواژگان: پخش سیلاب، گونه های گیاهی، آبخوانداری، تغییرات گونه ای، دشت زنجان
  • سیدعطا رضایی، حسین ارزانی صفحه 232
    در این تحقیق به منظور تشخیص کارکرد سیستم خاک، شکل زمین و اثرات آن در رشد گیاهان مرتعی و ارتباط بین خصوصیات خاک و شکل زمین از دانش کارشناسی و تجزیه های آماری استفاده گردید. برای انجام این تحقیق از اطلاعات خاک و پوشش گیاهی موجود از مطالعات منطقه البرز مرکزی استفاده شد. منطقه مورد مطالعه با استفاده از لایه پوشش گیاهی (در بردارنده سه تیپ گیاهی اصلی) و نقشه توپوگرافی 1:50000 به کمک سیستم نرم افزاری اطلاعات جغرافیایی (GIS) به واحدهای اراضی (Land units) تقسیم گردید. شاخص های کارکرد زمین شامل: شاخص چرخه عناصر غذایی (Nutrient Cycling Index)، 2- شاخص نفوذپذیری (Infiltration Index)، شاخص پایداری (Stability Index) و 4- شاخص نظام یافتگی پوشش گیاهی سرزمین (Landscape Organization Index) با استفاده از ترکیب مختلفی از خصوصیات سطح خاک تولید گردید. 230 نمونه در قالب طرح آماری فاکتوریل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. درجه شیب زمین به طور معنی داری کلیه شاخص های شکل زمین را تحت تاثیر قرار داد. اثر متقابل شیب و پوشش گیاهی نیز اثر معنی داری روی شاخص چرخه عناصر غذایی، شاخص پایداری و شاخص نظام یافتگی چشم انداز پوشش گیاهی نشان داد. جهت شیب، اثر معنی داری در شاخص های چرخه عناصر غذایی، نفوذ پذیری و پوشش گیاهی نشان نداد. با استفاده از آزمون دانکن بیشترین مقدار شاخص چرخه عناصر غذایی برای جهت های شمالی (سایه) معادل 28.42 و کمترین میزان این شاخص را برای جهت های جنوبی برابر با 25.57 تعیین گردید. همین نتیجه برای ازت کل و کربن آلی حاصل شد به طوری که بیشترین میزان این عناصر به ترتیب برای جهت های شمالی > شرقی > غربی > جنوبی بود. این تحقیق نشان داد که ارتباط نزدیکی بین شاخص حاصل خیزی و وضعیت و ترکیب گیاهی مراتع وجود دارد. بنابراین این شاخص می تواند عامل بسیار خوبی در تعیین پتانسیل رویشگاه و ترکیب گیاهی مراتع باشد.
    کلیدواژگان: مرتع، خصوصیات سطح خاک، پایداری خاک، چرخه عناصر غذایی خاک مرتع و شکل زمین
  • علی احسانی، حسین ارزانی، مهدی فرحپور، حسن احمدی، محمد جعفری، عادل جلیلی، حمیدرضا میرداودی، حمیدرضا عباسی، مژگان سادات عظیمی صفحه 249
    تاثیر شرایط اقلیمی بر تولید علوفه مرتع برای چهار گونه غالب مورد تعلیف دام (Artemisia sieberi، Salsola rigida، Noaea mucronata، Stipa barbata) در طی یک دوره 8 ساله (سال 1377 تا سال 1384) در منطقه استپی استان مرکزی (مرتع نعمتی، اخترآباد شهرستان ساوه) مورد بررسی قرار گرفت. شاخص های مهم اقلیمی که در این بررسی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند، عبارتند از: بارندگی سالانه، بارندگی فصل رویش، بارندگی فصل رویش به علاوه پیشین، درجه حرارت، ساعات تابش خورشیدی و سرعت باد. از بین شاخص های مهم اقلیمی، بارندگی فصل رویش به علاوه پیشین به عنوان موثرترین شاخص روی تولید علوفه اثر گذار بوده و همبستگی مثبت و معنی داری را با تولید علوفه نشان داد. تولید کل همبستگی مثبت و معنی داری با بارندگی فصل رویش به علاوه بارندگی پیشین داشت. تولید گونه های Artemisia sieberi، Salsola rigida نیز واکنشی مشابه با بارندگی فصل رویش به علاوه بارندگی فصل پیشین داشت. از آنجایی که در بیشتر مراتع خشک و نیمه خشک تبخیر و تعرق به مراتب بیشتر از میزان بارندگی است، رژیم آب و خاک در خاک های مرتعی این گونه مناطق به گونه ای است که برای رشد گیاهان در فصل رویش، آب قابل دسترس به صورت رطوبت ذخیره شده وجود دارد. بنابراین رطوبت ناشی از بارندگی پیشین و ابتدای فصل رشد به صورت رطوبت ذخیره شده در خاک باقی مانده و گیاهان دایمی (بوته ای ها) به علت داشتن ریشه های عمیق از رطوبت ذخیره شده و بارندگی فصل رویش استفاده می نمایند. بنابراین از این رطوبت ذخیره شده که مورد استفاده گیاه قرار می گیرد می توان به عنوان شاخصی از کمیت بارندگی نام برد. نتایج این تحقیق نشان داد که شاخص بارندگی فصل رویش به علاوه پیشین بعنوان یک متغیر در تولید، نقش اصلی را ایفا نموده و رابطه خطی بین بارش فصل رویش به علاوه پیشین با تولید وجود دارد. اما افزایش تعدا روزهای آفتابی با تولید کل و تولید دو گونه Artemisia sieberi، Salsola rigida همبستگی معنی دار و منفی نشان داد.
    کلیدواژگان: تولید علوفه، منطقه استپی، بارندگی، آب و هوا، مرتع نعمتی
  • علی اکبر جمالی، جمال قدوسی، مهدی فرحپور صفحه 261
    تلفیق عوامل و محدودیت های متعدد و در نظر گرفتن آنها به طور یکجا و اتخاذ تصمیم درست در مراتع که پیچیدگی زیادی دارد به شدت نیازمند استفاده از قابلیت رایانه و سامانه های تصمیم یارمکانی (SDSS) است. الگوی ترکیب عوامل مکانی مناسب (رسوبدهی، شیب، بارش، عوامل مرتعی: تولید یا واحد دامی در ماه، گرایش مرتع، وضعیت مرتع)، اقتصادی (نزدیکی به جاده، روستا، رودخانه، چاه و چشمه) و محدودیت های مکانی (شیب، رخساره ژئومرفرولوژی، جاده، رودخانه، روستا، کاربری زمین، بارش) برای ارایه یک برنامه بیولوژیک مناسب حفاظت خاک طراحی شد. عوامل و محدودیت ها به صورت نقشه های رستری آماده شد. استاندارد کردن آنها در محدوده ارزشی صفر تا یک انجام شد و سپس وزن عوامل با تحلیل سلسه مراتبی (AHP) مشخص گردید. تلفیق این لایه ها به صورت ارزیابی چند معیاره مکانی (SMCE) در ILWIS انجام شد. نقشه شاخص ترکیبی در محدوده ارزشی صفر تا یک استخراج شد. طبق این نقشه و هیستوگرام آن، اولویت بندی کنترل بیولوژیک فرسایش خاک (کودپاشی، بذرپاشی همراه کودپاشی، نهال کاری و قرق) برای حوضه آبخیز پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: سامانه تصمیم یارمکانی، کنترل بیولوژیک فرسایش خاک، مرتع، ارزیابی چند معیاره مکانی (SMCE)
  • طاهره انصافی مقدم صفحه 271
    تحقیق حاضر، تلاشی است برای ارزیابی کارآیی برخی از شاخص های متداول اقلیمی در اقلیم های نمونه و معرف حوضه دریاچه نمک. این شاخص ها که در حال حاضر در سیستم های فعال جهانی مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از: شاخص درصد نرمال، شاخص دهک، شاخص SPI، شاخص ZSI. این شاخص ها طی یک دوره آماری 44 ساله بر روی 34 ایستگاه هواشناسی حوضه دریاچه نمک مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد شاخص دهک ها (DI) و شاخص SPI مقارن با سال وقوع کمینه بارندگی، رخداد خشکسالی شدید و بسیار شدید را در تمام ایستگاه های تحت مطالعه نشان داده و کارآیی بیشتری نسبت به سایر شاخص ها از جنبه نمایش خشکسالی بسیار شدید دارند. شاخص (PNI) در 24 ایستگاه تحت مطالعه با رخداد خشکسالی بسیار شدید در طی سال های وقوع کمینه بارندگی انطباق داشته و در 10 ایستگاه مقارن با سال وقوع کمینه بارندگی، با خشکسالی شدید و بسیار شدید تطابق نداشته است. فراوانی های مقادیر مختلف شاخص (SPI) و (ZSI) رفتار و عملکرد مناسب و مشابهی نشان دادند. بر این اساس در انتخاب مناسب ترین شاخص جهت تحلیل وضعیت خشکسالی در طی سال های یک دوره طولانی مدت، شاخص SPI و شاخص دهکها در جایگاه نخست، شاخص ZSI در جایگاه دوم، شاخص درصد نرمال در جایگاه سوم قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: حوضه دریاچه نمک، روش های آماری، شاخصهای خشکسالی، شاخصهای متداول اقلیمی
|
  • Ali Hoseini, Amrali Shahmoradi, Ghasemali Abarsaji Page 110
    One of the halophyte plant species in the rangelands of Golestan Province is Halocnemum strobilaceum which grows in areas of saline and alkaline soils with shallow water table. It belongs to Chenopodiaceae family. It is named Cheraton by local people and covers 167,000 hectare of the province area. Five study sites which are named Gomishan, Sangar-tapeh, Soficom, Incheh-shoreh-zar, and Incheh-boroon were selected to conduct the study. A formula of L = 2D + d was used to calculate a proper size of measuring plots. Letter D represents the diameter of plant and letter d represents the distance between individual plants. For each site, three transects and thirty plots were used to measure canopy cover, density, frequency, and the proportion of this species in plant composition. Also the weight of above-ground production and roots were measured. The size of plots in Gomishan, Sangar-tapeh, Soficom, Incheh-shoreh-zar, and Incheh-boroon were 1, 2, 2, 2, 4 square meters, respectively. The results showed that, in terms of canopy cover, density, regeneration, above-ground production, and root production of this range plant, there are significant differences among different sites. This plant showed the most (%26) and the list (%6.46) canopy cover in Gomishan and Incheh-boroon study sites, respectively. It also showed the most (59300/ha) and the list (5250/ha) density in Gomishan and Incheh-boroon study sites, respectively. The frequency of plant was %86.6 to %96.6 in different sites. The plant formed %50.93 to %65.53 of the plant composition in different study sites. The most above-ground and root production were found in Incheh-boroon area.
    Keywords: Halocnemum strobilaceum, canopy cover, density, frequency, above, ground production, roots production
  • Morteza Akbari, Hamid Reza Karim Zadeh, Reza Modares, Bahareh Chakoshi Page 124
    Desertification is the ecologic and biologic reduction which may occur naturally or non naturally. Desertification process usually effects arid and semi arid region and reduce the land efficiency very rapidly. This study has been conducted to evaluate and classify desertification with the aim of geographic information system and remote sensing techniques. In this study, TM data of 25 shahriver 1369(16 October 1990) and ETM+ data of 16 shahrivar 1380 (7 October 2001) were used. Geometric, radiometric and sun height angle correction were carried out on the images. Supervised and unsupervised classification were used for both two images and 9 land uses were classified and compare quantitatively due to geomorphology and desertification attributes. Each main and partial desertification factor was input to geographic information database and scaled to make the map of desertification severity based on recommended method for Iran and FAO map of desertification vulnerability. The result of desertification severity which shows desertification condition, velocity and potentiality, showed that natural desertification occurs in 35 % of area with different medium, high and very high desertification severity. Anthropogenic desertification includes 65 % of study area with high and very high condition. But in desertification vulnerability map, very high desertification vulnerability was determined in 20 % of area with simultaneous human and animal effect and high desertification vulnerability was determined on 80 % area with only animal effect. According to the map, for arid region of north of isfahan, it was identified that range land use change to agriculture, improve agricultural patterns, over grazing, incident economic condition and ground water over exploitation are the most important anthropogenic factor, and drought and soil and water salinity are the most important natural factors. Desertification trend is enhancing to north west of the study area which will make trouble for rangelands, residential and industrial areas.
    Keywords: desertification, GIS, Remote sensing, Natural factors, Anthropogenic factor, salinity, Drought
  • Mohammad Hosein Aghkhani*, Saeid Minaye, Mohammad Kazem Araghi Page 143
    A vacuum system was designed for harvesting rangeland and grass seeds from the soil surface or the plant canopy including vacuum harvester head, thresher and cleaner units. System design was based on physical characteristics, mechanical and aerodynamic properties of Annual medics. This combine is designed as a full or half –mechanized seed harvester suitable for even and uneven ground levels. To work on uneven ground, the head is easily detached and seeds can be harvested using hoods operated by one or two workers. Combine design is so that with suitable adjustment is able to harvest many kinds of rangeland seeds. Suction capacity was 312 kg/ha for seeds having 40 % purity and 750 kg/ha at 60 % purity. Efficiency of the cleaning sieves and the air separator were 67 5 and 80 % respectively. Threshing efficiency on various thresher speeds was 75 % up to 90 %. System power requirement is 1.07 KW provided by tractor PTO shaft through a belt-drive system.
    Keywords: Rangeland Seeds, Annual medics, Harvesting combine, Design, Fabrication, Investigation
  • Jalal Abdollahi, Mohammad Hasan Rahimian Page 156
    Remotely sensed data are able to monitor some characteristics of the environment and also their spatial structure. The latter one is the first and main step in field data interpolations. Therefore, spatial analysis of some field data is possible by employing of related satellite data bands. In this study, as an example, Landsat ETM+ thermal band (band 6) was acquired to determine the spatial structure of surface temperature distribution. For the purpose of evaluation and selection of the best interpolation model, the band 6 data was crossed with a regular sampling grid and therefore, a dataset was constructed. Using geo-statistical analysis, empirical semi-variogram was calculated and various mathematical models were fitted to its points (e.g. gaussian, exponential, circular and spherical). Afterwards, the fitted models were applied to generate different temperature distribution maps using kriging interpolation approach. Finally, the optimum model which could better predict temperature changes and distribution was recognized. Result of the study shows that the exponential model would be better to predict and estimate surface temperature in un-sampled locations in the area of studied. So, the model can be used for interpolation of field temperature data with a high confidence level. The represented method can be developed for all the other environmental factors which could better characterized by remotely sensed data, like minimum and maximum temperature, evapotranspiration and so on.
    Keywords: geo, statistics, interpolation, kriging, spatial correlation, best fitted model, Remote sensing
  • Jamal Hasani, Amrali Shahmoradi Page 171
    Autecology's studies on plant are conducted to investigate about the relationships between a particular plant and other components of ecosystem. Ecological knowledge about range plant species are essential for rehabilitation, and management of rangelands. This study was accomplished to provide information about ecological characteristics of range plant of prangos ferulacea from 2001-2004 in Kurdistan Province. In the survey, some topographic, climatic and edaphically aspects, as well as boundaries of the ecological habitats of this species were delineated. Phonological stages, root system, crown cover, density, reproduction, adequate depth for seed planting, preference value of this plant were evaluated. The results showed habitats from view point of crown cover not significant difference at ά ≤ 0.05, but from aspect of density and regeneration were significant difference between of them at ά ≤ 0.05 & 0.01. The highest average of plant density achieved in Daraki 16.7 in 4 square meter and lowest density in Ariz 6.5 plant in 4 square meters. The Daraki habitat’s from aspect of plant regeneration with 13.3 plants in 4 square meters was better than the other, and Shian has the lowest regeneration (3.1 plant). Phonological stages showed that this plant has a short period of growth and starts in April and continues still early August. Soil texture and soil depth were affected on root grow and development. In Khan and Ariz habitats, penetration of root were 140 & 177.5 centimeters, whereas this parameter measured in Shian and Daraki 146.7 & 77.75 centimeters, sufficient depth for seeding Prangos ferulacea was 4 centimeter. Average of thousand Seed weight 212 gram was measured. Plant mostly grows at 500 mm. rainfall, 1700-2300m.above sea level and northern slopes in Kurdistan. Test of soil texture indicates that this plant grows in different soils, especially clay soil texture. Finally this plant has an important role in rangelands by having forage production and soil conservation.
    Keywords: Autecology, Prangos ferulacea, phonology, Kurdistan province
  • Bahram Mohamadi Golrang, Mohsen Mohseni Saravi, Behrooz Malekpoor, Mansoor Mesdaghi, Jan Skoarz, Hosein Tavakoli, Mohammad Reza Afhkamolshoara Page 185
    Understanding the relation between the plants,The environmental factors and the other living creatures is a necessary problem in preserving the constancy in all eco-systems.Man in order to cope his needs, has used the natural resources and during thousands of years using the eco-system had been effective in changing them. In this research having the vegetation map of this area which had been provided by Macgoven Australian co,The map of plant type in 1372 using G.I.S has been provided and the changes in plant cover during this period were evaluated. Comparing the two maps,The result was that among the 20 recognized types in 1352, 3 types because of grazing and other factors have been completely wiped out, and the other types have been changed into newer types or there are some changes in the variance of some other types. In plant coverage studying, in order to specify the range condition trend,the methods of: 1) Four factorial metuod. 2) clipping and weighing method. 3)trend method were used. Using Trend method and comparing the plant cover condition in 1352 and 1372, we came to the result that there is no positive trend in any types. In 8 types, the trends are constant and in 9, the negative trends have been reported. In order to explain the 17 trends in 1372,the map of range condition trend in G.I.S system has been drawn.
    Keywords: Plant coverage changes, Amir, kabir dam basin, G.I.S
  • Ebrahim Khalifeh, Mohammad Reza Kavianpoor, Mojtabah Pakparvar, Sajad Vafaei Page 204
    Wind erosion is one of the major problems in arid and semiarid regions, where the erosion and sand transport caused by wind can lead to serious problems for civilians live in those areas. The regions under wind erosion, includes the sources, transition and deposition areas. Amongst them, identification of the sources areas is significantly important, which affects our investigations, evaluation and control over wind erosion. It has been found that the application of Remote Sensing (RS) techniques and Geographical Information Systems (GIS) is considerably useful to find the sources of sand in wind erosion. In this study, a combination method based on Image Processing and Wind Analysis (IPWA) has been introduced and used to identify the sources of deposited sand in areas under wind erosion. The method is based on utilizing and composing of image processing techniques such as image enhancement, threshold, false color composition, filtering, and Spectral Profile Testing and Analysis. The results are compared with other investigations to validate the method. It was observed that the results of the present method are well comparable with those of previous researches which are highly based on field investigations. Without extensive field measurements, the method reduces the time and the cost of investigation and provides a basis for repeating the operation at any time and everywhere, which is required.
    Keywords: Wind erosion, sand sources, Remote sensing, GIS
  • Farzad Bayat Movahed, Seyed Ahmad Moosavi Page 222
    Whereas more than 90 % of Iran is located in arid and semi-arid area, water is one of the most important factors that can prevent from sustainable development in all of agricultural subjects. Thus, the water can play an important role in ecological condition changes especially for plants. In this research, it was attempted to survey the water harvesting and its spreading impact on plant composition changes in a flood spreader. The study area is located in the part of the Zanjan plain, in north-west of Zanjan city and between two rivers Sorhain and Qarecharian, which is include rain fed and released lands that, has been occupied by quaternary deposition. For this purpose, the amount of rainfall and diverted floodwater to the station monitored and measured during all flooding time. In order to evaluate the plant composition changes in three sites in spreading area and one in control site, totally 11 permanent transects (9 in spreading area and 2 as control) were stabilized and using Line Intercept Method, the canopy cover percentage of all species were noted and all species were distinguished. This study showed that some species under impact of floodwater spreading omitted, some increased or decreased, and some new species observed for first time. Increasing of the vegetation cover and appearance of palatable plants in last year showed that the floodwater spreading can improve the foliage production. Considering to life form of observed species, although perennial forbs increased, but the floodwater spreading in the case of establishment of perennial grasses did not operate successfully. Therefore, shortage of studying period (8 Years) and changes on amount of harvested floodwater make correctitude of these obtained results rather less valid.
    Keywords: Flood water spreading, plant species, vegetation changes, Zanjan plain
  • Syed Ata Rezaei, Hosein Arzani Page 232
    In this research, to identify the functioning of the soil-landscape system and its effects on plant growth for native rangeland, we investigated the relationships between soil properties and Landscape Function Analysis (LFA) indices and between plant growth characteristics and LFA indices. The results interpreted based on statistical analysis and expert knowledge. This research was carried out for a semi-arid rangeland in the Lar aquifer in Iran. Land stratification allowed the study area to be subdivided into Land Units, according to specified criteria including landform attributes (slope, aspect, and altitude), and vegetation type. A factorial model on the basis of a completely randomized design was used to analyze the data collected from 236 land units. The landscape function indices including nutrient cycling index, Infiltration index, Stability index, and Landscape organization index were derived by various integrations of soil surface attributes. Landscape attributes differed from one another in their effects on the different landscape function indices. Increasing slope gradient significantly reduced all landscape function indices as well as soil organic carbon and total nitrogen percentages. Slope class exhibited highly significant interaction effects with vegetation type factors for stability, nutrient cycling, and landscape organization indices. Aspect did not significantly affect stability, infiltration, and landscape organization indices, but significantly affected the nutrient cycling index. The Duncan test indicated that north aspect (shady side) had the highest mean value (28.42) and south aspect the lowest mean value (25.57) for nutrient cycling index. These results are consistent with the effects of aspect on total soil nitrogen and soil organic carbon percentage for which the north aspect had the highest values. The values declined in the sequence east, west, and south aspects respectively. This research indicates that the nature of native rangeland plant communities and their measures of production are closely related to nutrient cycling index.
    Keywords: Landscape function analysis, landscape attributes, Soil properties, rangelands
  • Ali Ehsani, Hosein Arzani, Mahdi Farahpoor, Hasan Ahmadi, Mohammad Jafari, Adel Jalili, Hamid Reza Mirdavodi, Hamid Reza Abbasi, Mojgan Azimi Page 249
    The effects of climatic factors on four dominant range land species of Markazi province, Iran, were studied. Species were Artemisia sieberi, Salsola rigida, Noaea mucronata, Stipa barbata and were monitored from 1998 to 2005. Site is located in steppe lands and called Nemati range, Akhtarabad of Saveh. Climatic factors were annual rainfall, rainfall of grazing season plus rainfall of previous year, temperature, solar radiation and wind velocity. Among the main indicators, as results shows, growing season plus previous rainfalls is the most effective indicator on forage production with high and significant correlation. Total yield have positive and significant correlation with growing season rainfall and previous rainfall as well as production of Artemisia sieberi, Salsola rigida. Soil and water regime in dry and semi-dry areas, in growing season, is in a way that plants are dependent on stored moisture. Shrubs, with their deep roots, are more capable of using this moisture. Therefore stored moisture could be known as an indicator of rain quantity. Result of this research showed that rainfall indicator in growing season and previous season is a variable that plays fundamental rule in production, showing a linear relationship. Negative correlation was shown between number of sunny days, total yield and yield of two species, Salsola rigida and Artemisia sieberi.
    Keywords: Forage production, steppe land, Rainfall, climate, Nemati range
  • Ali Akbar Jamali, Jamal Ghodousi, Mahdi Farahpour Page 261
    Composing multi criteria and factors and do right decision making in rangelands for Biological soil Erosion Control is very complicate and strongly need to apply computer and spatial decision support systems. With these and experience a decision maker can show the best solution fast. Hable Roud watershed had many spatial data that provided by companies and organizations. Rangelands in this watershed were selected. A model for compositing the natural suitable spatial factors (sediment discharge, slope, rainfall, Range Factors: animal unit month, range trend, range condition), economic (proximity to road, proximity to villages, proximity to rivers, proximity to wells, proximity to spring) and constraints (slope, land use, village, roads, rivers, and rainfall shortage) was designed for suitable biological soil erosion control planning. Then they were standardized in value range between 0 & 1. they were weighted by analytical hierarchical processing (AHP). Of course some cases were weighted by direct method. Compositing of these layers were done by spatial multi criteria evaluation (SMCE). Output was composite index map. This map was classified by its histogram, and identified in each class which measure should be done. Biological soil erosion control plan was recommended (manure spreading, seeding with manure spreading, seedling and enclosure).
    Keywords: spatial decision support system, Biological soil erosion control, Range, spatial multi criteria evaluation (SMCE)
  • Tahereh Ensafimoghadam Page 271
    Of the many Climatic events that influence earth’s environmental fabric‚ drought is perhaps the one that is most linked with desertification(WMO‚1997).This Investigation is an effort for assessment of acceptability about many of Climatic current Drought Indices in reagent and sample stations of Salt Lake Basin of Iran. These drought indices which are used in world active systems, are Percent of normal precipitation Index PNI, Deciles of precipitation Index DPI, Standardized precipitation Index SPI, and Z Score Index ZSI.The above mentioned indices were calculated first by average of monthly precipitation data for a 44 years period from 1957 to 2000 relate to 34 synoptic and climatological stations in their common time scales. Based on obtained results from one hypotheses, DPI and SPI indices in the contemporary with minimum occurrence, showed, extremely drought in the studied stations. These acceptability of indices in more than of other indices and according of this investigation,DPI index sit on the first place, SPI sit on the second place, ZSI index sit on the third place, and finally PNI Index, sit on the forth place. In next stage the Standardized Precipitation Index SPI, based on precipitation values from 34 monitoring stations around the Salt Lake Basin of Iran, is computed monthly and was performanced for climatic interpret and characteristic include assess drought relative frequency, intensity, expand and duration and calculated return period of the most intense drought and according to the point stations data, drew intense map. This investigation indicate the most intense drought in Salt Lake Basin of Iran belong to Hamadan(Nozheh) and the longest drought duration in Avaj ‚Dooshantappeh‚ and Kashan Stations with the highest relative frequency digit of drought (38/6%) and the lowest relative frequency digit of drought (18/1%) belong to Golpayegan. The most of severe year has occurred in 1973 and 1967 in 44 years period.
    Keywords: Drought, regional droughts, drought Indices, Salt Lake Basin of Iran, drought analysis