فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 35، تابستان1388)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 35، تابستان1388)

  • 158 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/08/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیرحسین شعرباف اصفهانی*، مهدی بصیری، محمدرضا کریم زاده، سید مجتبی مدرس هاشمی صفحه 137

    کشت پاییزه گونه های علوفه ای از خانواده بقولات در ارتفاعات زاگرس مرکزی به علت امکان جوانه زنی بعد از بارندگی پاییز و نابودی نهالهای جوان در اثر سرما موفقیت آمیز نمی باشد. برای کشت بهاره این گونه ها نیز، استقرار بذرهای جوانه زده بعد از بارندگی ابتدای بهار با مشکل مواجه می گردد. بنابراین در پروژه های دولتی برای احیای دیمزارهای کم بازده از بذرهای گونه های یونجه، اسپرس و ماشک با تولید مناسب و کیفیت خوب علوفه همراه با سازگاری بالا با خاک و محیط زیست نمی توان استفاده نمود. برای حل مشکل، این تحقیق جهت ارزیابی اثر تیمارهای بازدارنده جوانه زنی و مواد آب گریز در قالب پلت بذر، در ایستگاه تحقیقات شهید فزوه در مراحل آزمایشگاهی و گلخانه ای به اجرا درآمد. از کافئین، وانیلین و عصاره برگ اکالیپتوس بعنوان بازدارنده و از پلی اتیلن گلیکول و دی مانیتول بعنوان مواد آب گریز استفاده شد و همچنین پوشش دادن بذرها با بکارگیری دستگاه پلت بذر انجام گردید. در مرحله آزمایشگاهی بذرهای تیمار شده در دمای ثابت 25 درجه سانتیگراد داخل ژرمیناتور قرار گرفت و شاخص های تاخیر، ضریب سرعت، درصد جوانه زنی و همچنین ضریب آلومتری اندازه گیری شد. داده های حاصل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی تجزیه و تحلیل و مقایسه میانگین برای تعیین ضرائب معنی دار انجام شد. نتایج نشان داد که وانیلین به ترتیب سبب 18 و 14 روز تاخیر در جوانه زنی یونجه و ماشک بوده است. همچنین، به ترتیب وانیلین و عصاره برگ اگالیپتوس سبب 21 و 22 روز تاخیر در جوانه زنی بذر اسپرس دارای غلاف شده و بهترین مواد استفاده شده برای این هدف می باشد. کافئین درصد جوانه زنی تمام بذرها را کاهش داده و پلی اتیلن گلیکول و دی مانیتول فقط سبب 3 تا 5 روز تاخیر جوانه زنی بوده و برای اهداف کاربردی مفید نیست. پلت بذر نیز بدون مواد بازدارنده و آب گریز سبب 3 تا 7 روز تاخیر در جوانه زنی گونه های مختلف را نشان داد. پلت بذرها همراه تیمار وانیلین به ترتیب سبب 20 و 16 روز تاخیر در جوانه زنی یونجه و ماشک گردید. همچنین تیمارهای پوشش دادن بذرهای اسپرس دارای غلاف با وانیلین و برگ اکالیپتوس به ترتیب سبب 26 و22 روز تاخیر در جوانه زنی شد. به نظر می رسد در منطقه زاگرس مرکزی با کاهش سریع درجه حرارت در فصل پاییز یک تاخیر بیشتر از 15 روز در جوانه زنی این گونه ها به طور عملی در کاهش یا توقف روند جوانه زنی اواسط پاییز موثر باشد. به منظور تحقیقات بیشتر کشت صحرایی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: کشت پاییزه، بازدارنده های جوانه زنی، پلت بذر
  • حسین ارزانی، خسرو میرآخورلو، سید زین العابدین حسینی صفحه 150
    امروزه مراتع کشور، نیازمند مناسبترین و سریعترین روش تهیه اطلاعات و تلفیق آنها با یکدیگر برای برنامه ریزی و مدیریت بهینه می باشد. داده های رقومی ماهواره ای در سامانه های اطلاعات جغرافیایی (GIS) و تلفیق آن با داده های زمینی می تواند اطلاعات دقیق و بهتری را برای تصمیم گیری های چند جانبه که عوامل مختلفی در آنها دخالت دارند، فراهم نماید. در این طرح، شناسایی انواع کاربری ها با استفاده از داده های ماهواره لندست 7 به منظور مشخص کردن موقعیت دقیق مکانی و سطح آنها در قسمتی از حوزه آبخیز طالقان انجام شد. به این منظور از داده های سنجنده +ETM ماهواره Landsat7، فریم شماره 035- 165 که در تاریخ 15 آوریل سال 2004 میلادی گرفته شده بود، مورد استفاده قرار گرفت. براساس مشاهده هیستوگرام داده ها، تجزیه و تحلیل آماری باندها و با توجه به اینکه باندهای 3 و 4 لندست دارای بیشترین بازتاب از سبزینه گیاهان می باشند، ترکیب باندی متداول 4، 3 و2 برای روش طبقه بندی نظارت شده در نظر گرفته شد. در بازدیدهای میدانی و برداشت اطلاعات صحرایی 86 پلات22500 مترمربعی مورد بررسی قرارگرفت. بعد از انجام مراحل پردازش، تفسیر، تجزیه و تحلیل داده های ماهواره ای و تلفیق آن با اطلاعات مربوط به برداشتهای صحرایی، نقشه کاربری شامل 4 طبقه کاربری (کلاس) به نامهای مرتع (اراضی دارای پوشش گیاهی بیش از 5 درصد و غیر زراعی)، اراضی زراعی (زراعت سالانه و زراعت دائمی مثل باغها و غیره)، دیمزارهای رها شده و خاک لخت (اراضی صخره ای و فاقد پوشش گیاهی) استخراج گردید. براساس نتایج حاصل از ارزیابی صحت کلی نقشه (65/70 %) و صحت طبقه بندی در طبقات مرتع، زراعت، خاک لخت و دیمزارهای رها شده به ترتیب 81%، 54%، 81% و 61% ارزیابی شد. در این تحقیق کارایی داده های ماهواره ای لندست 7 برای تهیه نقشه کاربری اراضی جهت تسهیل در برنامه ریزی مدیریت مراتع ازجمله طبقه بندی شایستگی مشخص گردید.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، داده های ماهواره ای، طبقه بندی، ارزیابی صحت، مرتع، طالقان
  • اسماعیل رهبر، مسعود مسعودی صفحه 161
    روند تغییرات بارش، رواناب و دمای هوا در هم دوره سی ساله (74- 1345) در آبخیز رودخانه کردان واقع در زیرحوضه قزوین بررسی شد. این آبخیز به مساحت 360 کیلومتر مربع در گوشه شمال شرقی زیرحوضه قزوین و در دامنه ارتفاعی1410 تا 4108 متر از سطح دریا قرار دارد. نتایج بررسی نشان داد که با وجود ثبات مجموع بارش سالانه، بارش شش ماهه سرد سال افزایش و شش ماهه گرم سال کاهش معنی دار یافته و میانگین ماهانه دمای بیشتر ماه های سال افزایش داشته است. روند تغییرات میانگین لغزان نسبت رواناب به بارش(ضریب رواناب) به صورت سالانه، بهاره و پاییزه افزایشی، پرشیب و معنی دار است. مقایسه میانگین های دهه های اول و سوم دوره سی ساله نشان داد که ضریب رواناب سالانه، بهاره و پاییزه به ترتیب 9/58، 8/12 و 1/5 درصد افزایش یافته است. افزایش ضریب رواناب بهاره بیشتر ناشی از افزایش عمومی دمای هوا و افزایش بارش فصل سرد بوده، اما افزایش ضریب رواناب پاییزه، با توجه به تخلیه بارش فصول پیش از آن، می تواند به علت افزایش بارش همین فصل و هم چنین رخداد ناهنجاری هایی در مدیریت منابع خاک، آب و پوشش گیاهی باشد. حجم آبی که به علل پیش گفته بیش از پیش از حوضه آبخیز رودخانه کردان تخلیه شده و هرز می رود به 4/9 میلیون متر مکعب در سال می رسد.
    کلیدواژگان: رواناب، آبخیز رودخانه کردان، حوضه دریاچه نمک، بیابانی شدن
  • گل محمد گریوانی صفحه 174
    بوم سازگان های مناطق خشک با سطحی معادل 7/44 میلیون کیلومترمربع، تقریبا 30 درصد خشکی های کره زمین را شامل می شوند که از این مقدار، حدود 39 درصد آن (معادل 4/17 میلیون کیلومترمربع) در شمار مناطق نیمه خشک قرار دارند. بیش از90 درصد مناطق نیمه خشک جهان در 27 کشور متمرکز شده است. تقریبا 20 درصد جمعیت جهان وابسته به این مناطق است. در کشور ما 86 درصد از کل سطح کشور، در شرایط خشک واقع شده و به نحوی چشمگیر و همه جانبه تحت تاثیر فعالیت های گوناگون انسانی است. شرایط شکننده بوم شناختی در مناطق خشک و نیمه خشک بیابانی از یک سو و بهره برداری های بی رویه و انحصار طلبانه انسان از سویی دیگر، زمینه گسترش بیابان ها شده و آن را به معضلی حاد در سطح ملی بدل کرده است. راه حل منطقی برای مهار بیابان زایی، پیش بینی تغییرات حادث شده در محیط طبیعی با پایش مداوم و فراکافت (تجزیه و تحلیل) داده ها است. بر این اساس، در مطالعه حاضر سعی شده است با مقایسه وضع موجود بیابان زایی در حال حاضر با وضعیت منطقه درگذشته، تغییرات حاصله و دلایل آن مورد بررسی و واکاوی قرار گیرد. براساس ستاده های بدست آمده، مشاهده می شود که 7/76 درصد از سطح استان در حال حاضر (1387) تحت تاثیر فرایند های مختلف بیابان زایی با شدت های متفاوت قرار دارد. تخریب پوشش گیاهی توام با فرسایش آبی و بادی (فرایند نوع اول) با 7/44 درصد از وسعت منطقه پدیده غالب است. فرسایش آبی توام با فرسایش بادی و تخریب پوشش گیاهی در وسعتی بالغ بر 3/24 درصد (فرایند نوع دوم) و نهایتا«و شوری ثانوی در وسعتی معادل 7/11 درصد در مرتبه سوم قرار دارد. از نظر طبقات بیابان زایی، طبقه بیابان زایی شدید با 6/36 درصد در ردیف اول و طبقات خیلی شدید، متوسط و جزئی به ترتیب با 4/14، 1/13، و 6/12 درصد در ردیف های بعدی قرار دارد.
    کلیدواژگان: شاخص های بیابان زایی، فرایندهای بیابان زایی، جنبه های بیابان زایی، طبقات بیابان زایی، خطر بیابانی شدن، میزان بیابانی شدن
  • حمیدرضا میرداودی، عباسعلی سندگل صفحه 190
    در این بررسی، ارجحیت چرای دام بر روی گونه های مهم مورد استفاده دام در مراتع روستای انجدان طی مدت 2 سال (85-1384) مطالعه شد. برای تعیین ارزش رجحانی از روش زمان سنجی در طی ماه های چرای دام استفاده شد و فاکتورهای مؤثر در ارزش رجحانی شامل خصوصیات مرفولوژیکی، فنولوژیکی و شیمیایی(کربوهیدراتها، همی سلولز، پروتئین و...) گونه ها مورد بررسی قرار گرفت. مقایسه داده های روش زمان سنجی و ویژگی های ظاهری گیاهان و کیفیت علوفه نشان داد که گیاهان خوشخوراکی نظیر Br.tomentellus،As.glomerata، Bu.cf.koelzii و گراسهای یکساله در اوایل فصل چرا به شدت مورد استفاده دام ها قرار گرفته و در طول دوره چرای دام، گونه های Ar.aucheri، Br.tomentellus، Bu. cf.koelzii و As.glomerata به ترتیب با 74، 43، 59 و 56 درصد میزان بهره برداری، مورد استفاده دام ها قرارگرفتند. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از آزمایشهای کیفیت علوفه نشان داد که میزان همبستگی مثبت رطوبت، پروتئین و قندهای محلول به ترتیب برابر 74، 51 و 34 درصد بهره برداری، بیشتر از سایر متغیرها می باشد. بررسی معادله رگرسیون نیز نشان داد که میزان رطوبت، پروتئین و قند محلول هر یک به تنهایی به ترتیب 56، 21 و10 درصد در مدل مزبور سهم دارند.
    کلیدواژگان: ارزش رجحانی، مراتع انجدان اراک، Artemisia aucheri، Bromus tomentellus، Asperula glomerata، Buffonia cf، koelzii
  • حمید هویزه، امرعلی شاهمرادی صفحه 200
    مطالعه گیاهان مرتعی به منظور شناخت چگونگی رفتار آنها در زیست بومها، اطلاعات پایه ای را در مورد نحوه عمل پوشش گیاهی در دسترس قرار می دهد که راه را برای شناخت دقیقتر از زیست بومهای مرتعی هموار و امکان برنامه ریزی را برای مدیریت صحیح مراتع فراهم می سازد. در این تحقیق آت اکولوژی گونه Cenchrus ciliaris در استان خوزستان مورد بررسی قرار گرفت. نقشه پراکنش تهیه و خصوصیات رویشگاهی شامل پستی و بلندی، اقلیم، خاک، گونه های همراه و چگونگی حضور این گونه در پوشش گیاهی تعیین گردید. همچنین مراحل حیاتی و سیستم ریشه گونه یادشده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که دامنه اکولوژیکی این گونه در استان خوزستان با ارتفاع 60 تا 420 متری و در شیبهای رو به جنوب و شرق اراضی تپه ای و مناطق کوهستانی می باشد. این گونه مرتعی در خاکهایی با بافت شنی لومی و سیلتی شنی همراه با واریزه های ریز و درشت و تخت سنگ استقرار داشته است. متوسط بارندگی سالانه در رویشگاه های گونه Cenchrus ciliaris از 233 تا 341 میلی متر و میانگین دما بین 3- درجه سانتیگراد در دی ماه تا 51 درجه سانتیگراد در تیرماه می باشد. شروع رشد رویشی در اوایل پاییز زودتر از سایر گیاهان می باشد. این گونه یکی از گیاهان مرغوب مرتعی است که رشد و بقاء آن در شرایط بسیار سخت مناطق خشک امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: آت اکولوژی، فنولوژی، خصوصیات رویشگاهی
  • اسماعیل رهبر، شهرام بانج شفیعی صفحه 209
    آبگیری بسیار زیاد پلیمرهای آبدوست صنعتی انگیزه بررسی کارآیی آنها برای افزایش ذخیره رطوبت خاک است. چون که این ویژگی از نیروهای اسمزی و الکترواستاتیک در ساختار شیمیایی پلیمرها ناشی می شود، دگرگون شدن قابل انتظار آبگیری پلیمر در اثر نوع و غلظت نمک های خاک در مقایسه با همین واکنش در کودحیوانی مورد بررسی قرارگرفت. بر پایه نتایج این بررسی، هرگرم پلیمر تجاری از نوع پلی اکریل آمید ساخت ایران در اولین نوبت آبگیری 4/184 گرم آب مقطر جذب می کند. آبگیری همین پلیمر با آب های دارای 160، 1000 و2000 میلی گرم انواع نمک در لیتر به ترتیب تا 31، 79 و83 درصد کمتر از آبگیری با آب مقطر است. پس از 9 بار خشکیدن پلیمر اشباع از آب مقطر و آبگیری مجدد، سرانجام توانایی پلیمر برای آبگیری با آب مقطر22 درصد کاهش یافته و با آب های نمکی پیش گفته به ترتیب تا 72، 81 و 88 درصد کمتر از نهمین نوبت آبگیری پلیمر با آب مقطر می شود. خشکیدن پلیمر اشباع از آب مقطر در ماه های گرم سال به طور متوسط 6 روز و با آب های نمکی حدود 3/2 روز به طول می انجامد. اثر تخریبی کاتیون یک ظرفیتی سدیم روی آبگیری پلیمر کمتر از کاتیون های دوظرفیتی کلسیم و منیزیم و اثر تخریبی منیزیم نیز کمتر از کلسیم است. اگرچه هر گرم کودحیوانی پوسیده تنها 3/2 گرم آب مقطر جذب می کند، اما آبگیری پیاپی آن با آب دارای 4000 میلی گرم نمک در لیتر(آب لب شور) تغییری محسوس نسبت به آبگیری با آب مقطر نداشته و خشکیدن آن در همان شرایط خشکیدن پلیمر، با آب مقطر 17 و با آب لب شور 18 روز به طول می انجامد.
    کلیدواژگان: پلیمرپلی آکریل آمید، کودحیوانی، نمک های خاکی، پایداری آبگیری
  • نجاتعلی سالار صفحه 224
    تاغکاری یکی از پروژه های بزرگ بخش اجرا در امر تثبیت ماسه های روان است. موفقیت پروژه تاغکاری در مناطق مختلف با توجه به شرایط اقلیمی و خاکی متفاوت است؛ بطوری که رشد درختچه های تاغ در عرصه های کشت شده کاملا اختلاف معنی دار با یکدیگر دارند. به منظور پی بردن به عامل محدود کننده رشد در وسعتی حدود 2 هکتار مقادیر ارتفاع، تاج پوشش، قطر یقه و انشعابهای درختچه های 5 ساله تاغ برای محاسبه شاخص رشد اندازه گیری شد و رابطه آن با پارامترهای شوری، اسیدیته، درصد رطوبت اشباع، وزن مخصوص ظاهری و بافت خاک (درصد سیلت، رس و شن) به صورت اثرهای ساده و متقابل بررسی شد. نتایج حاصل نشان داد که شاخص رشد با درصد رطوبت اشباع(SP) در سطح 05/0 همبستگی منفی دارد. درصد رطوبت اشباع فاکتور تعیین کننده در رشد گیاه می باشد.
    کلیدواژگان: Haloxylon aphyllum، شاخص رشد، خاک، سمنان
  • محمد مهدی فتاحی صفحه 234
    بخش عمده ای از مساحت استان قم دارای شرایط خشک و بیابانی است و گسترش بی رویه فعالیت های انسانی، بدون لحاظ مسائل زیست محیطی، باعث تشدید پدیده بیابان زایی شده است. در این مقاله، روند بیابان زایی با تاکید بر تغییرات استفاده از اراضی و نیز تغییرات کمی و کیفی منابع آب، بررسی گردید. برای ارزیابی روند تغییرات استفاده از اراضی، از داده های ماهواره ای TM سال 1364 و + ETM سال 1381 شمسی و برای تخمین تغییرات کمی و کیفی منابع آب، از اطلاعات و داده های هیدرومتری و هواشناسی استفاده گردید. مقایسه دو نقشه استفاده از اراضی سالهای 1364 و 1381 شمسی تهیه شده از داده های ماهواره ای و به روش تفسیر بصری نشان داد که مساحت اراضی کشاورزی، مراتع، بیشه زارهای جنگلی، تپه های ماسه ای و دریاچه های نمکی به ترتیب 5/12، 6/4، 4/70، 2/24 و 8/15 درصد کاهش یافته است، در حالی که سایر طبقه ها مانند اراضی شور، اراضی شهری و اراضی روستایی به ترتیب 6/26، 78/12 و6/35 درصد افزایش یافته است. حجم آبهای خروجی از دو رودخانه ی اصلی استان قم (قمرود و قره چای)، تا قبل از احداث سدهای 15 خرداد و ساوه (سال 1374)، 261 میلیون مترمکعب بوده است، در حالی که بعد از احداث سد های یادشده، به 66 میلیون مترمکعب تقلیل یافته است. میزان افت سطح آب زیرزمینی در دشت قم تا قبل از احداث سد 15 خرداد به طور متوسط حدود 5/0 متر در سال بوده که بعد از احداث سد یادشده، به طور متوسط به 4/1 متر در سال افزایش یافت. به علاوه بیلان آب زیرزمینی نیز کاهش قابل توجهی را نشان می دهد. در مجموع، به نظر می رسد فعالیت های انسانی و دستکاری او در طبیعت (به ویژه احداث سدهای 15 خرداد و ساوه بر روی دو رودخانه قمرود و قره چای) به عنوان دو عامل اصلی تغییر انواع استفاده از اراضی(با کاهش پوشش گیاهی، شور شدن بیشتر اراضی و...) و افت کمی و کیفی منابع آب در استان قم بوده که می تواند تشدید بیابان زایی را به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: استان قم، استفاده از اراضی، بیابان زایی، سنجش از دور، منابع آب
  • محمد ابوالقاسمی، امر علی شاهمرادی، ناصر باغستانی میبدی، صدیقه زارع کیا صفحه 254
    با آگاهی از خصوصیات بوم شناسی گیاهان و درک اهمیت و نقشی که آنها در حفاظت خاک و تامین علوفه مورد نیاز دام در مراتع ایفاء می کنند می توان راهکارهای مناسب را فراروی مدیریت حفظ، احیاء و توسعه منابع طبیعی تجدیدشونده، به ویژه پوشش گیاهی، قرار داد. در این تحقیق، آت اکولوژی گونه شن دوست Stipagrostis pennata (سبد) در استان یزد انجام شده است. در ارتباط با گونه یاد شده فاکتورهایی نظیر انتشار جغرافیایی، ویژگی های اقلیمی، توپوگرافی، خاک و فنولوژی مورد مطالعه قرار گرفت. به این منظور سه سایت مطالعاتی منصوریه (در منطقه طبس)، مسجد شکر (در مسیر جاده یزد به طبس) و بافق برای گیاه سبد انتخاب شد. نتایج نشان داد که گونه Stipagrostis pennata گیاهیست شن دوست که دارای ساقه ها و انشعابهای ایستا می باشد و در عرصه تپه های شنی فعال و روان و کم ارتفاع و نیز در چاله ریگها و کوچه ریگها با شیب های مختلف رویش دارد. دامنه ارتفاعی رویشگاه های آن 700 تا 1600 متر از سطح دریا می باشد. بیشترین میزان بارندگی 110 میلی متر در رویشگاه مسجد شکر و کمترین آن 5/55 میلی متر در رویشگاه بافق می باشد. بافت خاک در رویشگاه های این گیاه شنی است و میزان اسیدیته خاک 28/8 تا 53/8 و هدایت الکتریکی آن از 48/0 تا 2/1 دسی زیمنس متغیر می باشد. این گونه از اوایل اسفند ماه رشد رویشی خود را آغاز می کند. ظهور ساقه گل دهنده در اواسط اردیبهشت ماه، دوره ریزش بذر در اواخر خردادماه و دوره خواب آن در طول فصل تابستان و پاییز است. این گونه مرتعی به دلیل داشتن اندام هوایی قابل ملاحظه و ساقه های طویل، خاک رویشگاه خود را در برابر طوفانهای شن و فرسایش بادی حفاظت نموده و علوفه نسبتا«مناسبی را برای دامهای این مناطق تولید می کند. با توجه به نتایج بدست آمده، این گونه گیاهی مرغوب را می توان با اطمینان کامل برای تثبیت شنهای روان و تولید علوفه مرتعی در مناطق حاشیه کویر معرفی نمود.
    کلیدواژگان: آت اکولوژی، Stipagrostis pennata، فنولوژی، استان یزد
  • سیدمحمود انواری، هادی مهدیخانی، علیرضا شهریاری، غلامرضا نوری صفحه 262
    شوری یکی از مشکلات در حال افزایش جهان است که سطح وسیعی از اراضی کشور ما را نیز در بر می گیرد. با توجه به افزایش سطح اراضی شور و کمبود اراضی مطلوب در کشور، شناسایی گیاهان مرتعی مقاوم به شوری اهمیت زیادی دارد. به منظور تعیین اثر سطوح مختلف شوری بر جوانه زنی گونه های اشنان (Seidlitzia rosmarinus)، سیاه تاغ (Haloxylon aphyllum)، سفیدتاغ (Haloxylon persicum)، پرند (Pteropyrum aucheri)، سیاه شور (Sueda fruticosa)، قیچ ((Zygophyllum eurypterum و آتریپلکس (Atriplex lentiformis) آزمایشی در مرحله جوانه زنی به صورت طرح فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با شش سطح شامل غلظتهای 0، 100، 200، 300، 400 و 500 میلی مولار کلریدسدیم در سه تکرار انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش میزان شوری، درصد و سرعت جوانه زنی کلیه گونه ها کاهش پیدا کرد ولی روند کاهش درصد و سرعت جوانه زنی در گونه های مورد مطالعه متفاوت بود و اختلاف بسیار معنی داری در میان سطوح مختلف شوری مشاهده شد. در بین گونه های موردمطالعه سیاه تاغ و سیاه شور به ترتیب بیشترین و کمترین درصد جوانه زنی، اشنان و پرند به ترتیب بیشترین و کمترین سرعت جوانه زنی را دارا بودند. از توانایی جوانه زنی در غلظتهای مختلف شوری به عنوان معیاری برای مقاومت بذرها استفاده می شود که پاسخهای جوانه زنی بذرهای گونه های مورد مطالعه به شوری بسیار متنوع بود.
    کلیدواژگان: تنش شوری، جوانه زنی، گونه های مرتعی، کلریدسدیم
  • طاهره انصافی مقدم، عمار رفیعی امام صفحه 274
    در این مطالعه منطقه حوضه دریاچه نمک با داشتن شرایط خاص اقلیمی از نظر بروز پدیده خشکسالی مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور بررسی تعیین فراوانی، شدت و مدت وقوع پدیده خشکسالی بر منطقه مورد بررسی از روش SPI و به منظور پهنه بندی گستره های تحت تاثیر خشکسالی، از روش میان یابی معکوس فاصله (IDW) استفاده شده است. در این مطالعه با استفاده از آمارهای 44 ساله داده های بارش (2000-1957) در 34 ایستگاه و با بکارگیری روش SPI، اقدام به محاسبه فراوانی، شدت و مدت خشکسالی در منطقه مورد بررسی شد و بعد با طبقه بندی میزان تداوم، شدت و مدت خشکسالی، تجزیه و تحلیل سالانه از خشکسالی ها به عمل آمد و درنهایت به منظور تجزیه و تحلیل شدت تغییرات مکانی شاخص SPI در طول دوره درازمدت، در محیط برنامه نرم افزاری Arc view با استفاده از روش میان یابی معکوس فاصله (IDW) اقدام به تهیه نقشه های پهنه بندی خشکسالی های اقلیمی از گستره مورد مطالعه شد. نتایج حاصل از ارزیابی ها نشان دهنده تاثیر حساسیت خشکسالی های اقلیمی بر عرصه مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: خشکسالی، پهنه بندی، شاخص SPI و روش میانیابی معکوس فاصله (IDW)
|
  • Shaarbaf Esfahani A.H., Basiri M., Karimzadeh M.R., Modarres Hashmi S.M Page 137

    Fall planting of forage legumes normally is not successful in central Zagross mountain region because of possibility of germination after autumn rainfall and mortality of seedling by early frost during fall season. For planting legumes in the spring there are limitations since seed planted after early spring rainfalls cannot be successfully established. During early spring rainfall period high soil moisture does not allow planting operations. Therefore government projects for rehabilitation of abandoned dry farming lands can not use seeds of forage legumes such as Medicago sativa (Me. sa), Onobrychis viciaefolia (On. vi) and Vicia villosa (Vi. vi) with good quality forage and proper yield with high adaptability to soil and environmental conditions of the region. To solve the problem، this research was conducted to evaluate the effect of seed treatments with germination inhibitors and hydrophobic materials as well as seed pelleting in Shahid Fozveh research station in germinators and green house. Caffeine, vanillin and extract of Eucalyptus leaves were used as inhibitors. Poly ethylene glycol 6000 (PEG) and Di- manitol (DM) were used as hydrophobic substances. Seed pelleting was achieved by using a coating drum device. Treated seeds were put in germinator with 25ºС constant temperature. Velocity coefficient of germination, percent germination, germination commencement delay and alometric ratio were determined. Data were analyzed as complete random design and Duncan’s test was used to determine significant differences. Results indicated that vanillin caused 18 and 14 days germination delay for Me. sa and Vi. vi respectively. Vanillin and extract of Eucalyptus leaves delayed germination of On. vi unshelled seeds for 21 and 22 days respectively and proved to be best materials for this purpose. Caffeine reduced germination percentage of all seeds. PEG and DM delayed germination only for 3 to 7 days, not long enough to be useful for practical purposes. Pelleted seeds without inhibitors and hydrophobes showed 9 to13 days germination delay. Pelleting along vanillin treatment caused 20 and 16 days delay in germination of Me. sa and Vi. vi respectively. Pelleted unshelled seeds of On. vi treated with vanillin and extract of Eucalyptus leaves had germination delays for 26 and 22 days respectively. With rapid decrease of temperature during fall season in central Zagross region it seems reasonable to consider a delay of more than 15 days to be practically effective to reduce or eliminate mid fall germination of these species and increase success of fall seeding considerably. Further investigations with field planting is recommended.

  • Arzani H., Mirakhorlou K.H., Hosseini S.Z Page 150
    Range management needs to accessing data by fast and suitable methods for planning. Satellite data and geographic information systems (GIS) can be used for planning and integrating field and remotely sensed data. Landuse map is one of the most important information in range management plans. This requires overlaying, retrieve and analysis detailed information about the rangelands in GIS. Land use map provided using Landsat7 ETM data (15 Apr. 2004) for the study area (middle catchment’s of Taleghan) in the Tehran province. Based on histogram of bands and statistical analysis, bands 4, 3, 2 were selected for color composite in unsupervised classification method. We identified 4 classes land use type of study area in the fieldwork. Ground data was collected using systematic with random start point, from 86 plots (250*250m), using unsupervised map as a primary map. Overall, with combining the ETM data and the field data using supervised classification method, boundary of the landuse types were put in four classes (Rangeland, Farm land, Dry farming and Bare soil). The classification accuracy assessment showed that the overall accuracy 70.64 percent and accuracy rates of the rangeland, farm land, rain fed carping and bare soil were 81, 54, 61, and 81 percent, respectively. So it is possible to use Landsat 7 ETM+ data for landuse mapping which is essential in range management and range suitability classification.
  • Rahbar E., Masoudi M Page 161
    In the present paper, trends of rainfall, runoff and temperature in the Kordan sub-basin which is one of the sub-basins of Qazvin basin were investigated for period of 1966-95. This sub-basin with 360 km2 area is located in the north eastern part of Qazvin basin with a different range of elevation from 1410m to 4108m. Results show although there is not any change in the trend of annual rainfall, but a significant increase and decrease in total amount of precipitation in the second half of year (cold months) and in the first half of year (warm months) and increase in the monthly temperature in most of months were observed. Also trend of moving average of ratio runoff/rainfall (coefficient of runoff) shows significantly a sharp increase annually and also for seasons of spring and autumn. A comparison for coefficient of runoff between first and third decade of period shows different amounts of increase annually and also for seasons of spring and autumn as 58.9%, 12.9% and 5.1% respectively. Increasing of coefficient of runoff in spring is related to general increase of temperature and also precipitation increase in winter season. Increasing of coefficient of runoff in autumn is related to precipitation increase in this season and also occurrence of mismanagement in plant, soil and water resources. Therefore the volume of runoff in this sub-basin which is evacuated and wasted more than before, reaches to 9.4 million m3 per year.
  • Garivani G.M Page 174
    30% of lands earth are considered as arid ecosystems with around 44.7 mil km2. About 39% of the latter with an area of 17.4 mil km2 are considered as semi-arid regions. Around 90% of semi-arid area are located in 27 countries which has a 20% population of the world. About 86% of Iran area is considered as dry areas which greatly affect the various functions of human population. Delicate conditions of ecosystems and human invasion to natural resources in these areas has provided a national warning. Analysis of historical situation would provide a good stance to monitor the desertification condition in these areas. In this study we have tried to compare the historical situation with present condition and analyze the desertification trend. Our results showed that 76.7% of Khorasan province area are impacted by various desertification mechanisms. Our analysis revealed that desertification of vegetation cover together with water and wind erosion (first order process) with 44.7 percent of the area are the dominant factor. Water and wind erosion together with vegetation cover destruction in 24.3 percent of the area is the second order process and finally salinization is the third order process.. In terms of desertification order, 36.6% are under extreme desertification impact, very hard, medium, and delicate are with 14.4, 13.1 and 12.6% accoridingly.
  • Mirdavoodi H.R., Sanadgol A.A Page 190
    In this research, first of all the key and important species as well as associated species of rangelands were recognized, then morphological and seasonal changes and preference value were determined on the selected species such as Artemisia aucheri, Kochia prostrata, Bromus tomentellus, Asperula glomerata and Buffonia cf.koelzii. In this research phonological stages of plants divided into 3 main stages including vegetative, flowering and seed maturity. Species preference values were studied with the method of time measurement. Effective factors on species palatability such as morphological characteristics, phonology, and chemical factors (Carbohydrates, Hemi cellulose, Protein…) of the species also were investigated. In the final step, data obtained in measurement time method were compared with environmental and morphological characteristics of the species as well as forage quality. The palatable species such as Bromus tomentellus, Asperula glomerata, Buffonia cf.koelzii and annual grasses were severally grazed in early time of the season. Rate of the grazing of, the species As. glomerata, Bu. cf.koelzii, Br. tomentellus and Ar.aucheri were 56, 59, 74 and 43 percent respectively. The laboratory analysis of forage quality also showed that there are positive correlation between moisture, protein and soluble sugar percentage with rate of forage use percentage. The regression equation showed that the amount of humidity, protein and soluble sugar with 56, 21 and 10 percent respectively shared in this model and high correlation of these factors showed their important role.
  • Hoveizeh H., Shahmoradi A.A Page 200
    Accessibility to a major portion of basic information about vegetation function of rangeland ecosystems is provided via autecologcal study of range plant species. These information are required for proper management of related rangelands. This research was conducted to examine the autecology of Cenchrus ciliaris in Khuzestan Province of Iran. Some topographic, climatic, and edaphic characteristics, as well as the boundaries of its natural habitats were determined. Also, the phenological stages of the plant were observed. Results showed that the habitats of this plant species are mainly located in south western and south eastern sections of the province, with east and south topographic aspects and altitudes ranging from 60 to 420 meters above sea level. This range plant generally grow on sandy loamy soils of the province. The soils of these habitats are slightly to moderately accompanied with debris and sandstones. Average annual precipitation at its habitats is 233-341 millimeters. Fall vegetative growth of this species began earlier than accompanied native species.
  • Rahbar E., Banedjschafie Page 209
    The superabsorbent polymers absorb and retain large quantities of water when applied into the soil. This capability is due to its physical and chemical properties. The objectives of this study were to investigate the effects of soil salts on polymer and manure water uptake ability under repeated wetting and drying cycles. The results showed that 1.0 g polyacrylamide made of Iran, had ability to uptake 184.4g distilled water for the first time absorption. It was much less than the same material that had reported in foreign publications. The ability of water retaining for the same polymers was dramatically decreased to 31, 79 and 83 percent than control treatment(distilled water) for waters with 160, 1000 and 2000 mg/l salt concentration, respectively. By 9 times repeated wetting and drying cycles, the ability of polymer had decreased to 22 percent of the first times absorption. As consequently, the amounts of water uptake had also decrease to 72, 81 and 88 percent of distilled water in the same salts after 9 times repeated wetting and drying cycles. At the hottest times of the summer, drying of poly acryl amide super absorbent had take 6 and 2.3 days for distilled and salty water, respectively. The results showed that the negative effects of Na+ were less than those for Ca2+ and Mg2+ on polymer water absorption. For completely decayed animal manure, the retaining of distilled water was 2.3g for 1g dry manure. For water having 4000 mg/l salts concentrations, the uptake ability of manure was not significantly different than distilled water. The drying period of manure had taken the 17 and 18 days for distilled and salty water, respectively.
  • Salar N.A Page 224
    Regeneration of black saxual (Haloxylon aphyllum) is an important project for sand dune fixation in desert area of Iran. Success of this project is largely depending on climate conditions and soil physical properties. In order to determine some inhibitor factors of black saxual growth, a project were conducted in a 2 ha black saxual site in Semnan, Iran. Morphological traits as: plant height, canopy cover, collar diameter and collar first sympodial interval and growth index were recorded on 5 year old shrubs. At the mean time soil properties as: EC, pH, SP and Texture (silt, clay, sand), were measured. The relationships among plant growth indices and soil properties showed a negative correlation (P0.05) between growth index and saturation percent (SP). It was concluded that SP factor was the most important factor to inhibit black saxual growth in Semnan province, Iran.
  • Fattahi M.M. Page 234
    The major part of Qom province areas have involved arid and desert conditions. Immethodical expansion of human acts with no attention to environmental affairs, caused intensifying desertification phenomena. In this paper, trend of desertification was studied with emphasis on land use changes and as well as water quality and quantity resources. For assessment land use changes, satellite data (TM, 1985 and ETM+, 2002) and for evaluation of water quality and quantity resources changes, the hydrometric and climatic data were used. Comparison between land use maps of TM and ETM+, by using visual interpretation method, showed that areas of agriculture lands, rangelands, forest lands, sand dunes and salt lakes, have been decreased in 6.5, 4.14, 70.4, 24.2 and 15.8 percent respectively, whereas, another classes such as saline lands, urban and rural lands have been increased 26.6, 12.78 and 35.6 percent respectively. The output water of 2 main rivers of Qom province (Qomroud and Qarehchay) before establishment of Panzdah-e- Khordad and Saveh dams were 261 million m3, whereas it decreased to 66 million m3 after obstacle foundation. Before construction of Panzdah-e- Khordad dams, The fall of underground water level was 0.5 meter per year in Qom plain, which increased in averages to 1.4 meter per year after establishment of the dam. In addition, balance sheet of underground water, reduced remarkable. Totally, it seems that the human activities and retouching environment by him (especially construction of 2 dams on Qom rivers) are two main factors which have changed (with decreasing plant covering, salinization of major areas et cetera) and reduction of quality and quantity of water resources which could lead to aggravation of desertification in Qom province.
  • Abolghasemi M., Shahmoradi A.A., Baghestani N., Zarekia S Page 254
    Recognition of the autecology of plants and understanding their importance in soil protection, as well as forage production for livestock, is a proper strategy for management, conservation, and development of renewable natural resources, specially vegetation. This investigation was carried out on autecology of Stipagrostis pennata in Yazd province. For this plant, ecological characteristics such as geographic distribution, climatic properties, topography, and soil were studied. Also phenology and root system of the plant were examined. For this purpose, three study sites of Mansoorieh (in Tabas area), Masjed-e-shokr (beside Yazd-Tabas high way), and Bafgh were determined. The results showed that Stipagrostis pennata is a psammophyte plant with standing stems and branches. This plant grows in low-height sand dunes and sandy hills. Elevation range for areas in which this plant grows is 700-1600 meters above sea level. Measure of soil acidity (pH) is 8.25-8.53 and electrical conductivity (EC) is 0.48 to 1.2 ds. This species starts its vegetative growth at the end of February and flowers in early May. Its seeds ripen in mid June. During summer and autumn, the plant is in dormancy stage. Due to high aerial organs, Stipagrostis pennata has a good resistance against sandy storms and winds. So it is highly recommended for mobile sand dune stabilization and control of soil erosion in desert areas. It also produces a fairly good amount of forage for livestock and wildlife.
  • Anvarim., Mehdikhanih., Shahriari, A.R., Nouri, Gh.R Page 262
    Salinity is one of the increasing problems in the world which include the wide area of our country. Regardness to increment in salinity lands and shortage in desirable soils for cultivation, recognition of range plants that are salt tolerance is very important. In order to study the effect of different salinity levels on germination of Haloxylon phyllum, Seidlitzia rosmarinus, Haloxylon persicum, Pteropyrom aucheri, Zygophllum euryypterm, Sueda fruticosa, and Atriplex lentiformis species, the experiment was conducted in germination stage as a factorial experimental based on CRD with three replications. Salinity levels applied were zero (control), 100, 200, 300, 400 and 500 mM NaCl. The results showed that with increasing salinity level, germination rate and percentage of germination were decreased. This decrease was different among the studied species. There was very significant difference between levels of salinity. Among the studied species, Haloxylon aphyllum and Sueda fruticosa had the maximum and minimum percentage of germination respectively. Seidlitzia rosmarinus and Pterophyrum aucheri had the maximum and minimum of germination rate respectively. Ability of germination in different concentrations of salinity describes rate of seeds resistance. There was very diversity for germination responses of the studied species.
  • Ensafi Moghadamt., Rafiei Emam, A Page 274
    The present study firstly sets out the procedure for the generation of climatic files for localities with climatic records and secondly, The process of obtaining maps of the climatic zones for all of the localities in the Salt Lake Basin of Iran. For the generation of the climatic records such as rainfall periods and intensity, provided by the 34 climatology stations for a total of 44 years data from (1957-2000), was used as a source of information. These data was then subjected to a statistical analysis, using SPI method for the calculation of the frequency, intensity and duration of drought process. Finally for the mapping drought zoning in all localities of the Salt Lake Basin for the long term period, the Inverse Distance Weighted Method(IDV) was used in the Arc view software environment. The results showed that the study area is very sensitive to climatic drought.