فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 37، زمستان 1388)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 37، زمستان 1388)

  • 156 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/01/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین ارزانی، سمیه عالی خانی، سیداکبر جوادی، بردای نوریان صفحات 431-444
    اولین گام در یک مدیریت اصولی مرتع آگاهی از نیازهای غذایی دام، مقدار علوفه در دسترس و کیفیت علوفه مراتع می باشد. با توجه به اینکه در ایران دام غالب استفاده کننده از مراتع گوسفند است و بیش از 27 نژاد مختلف گوسفندی در کشور وجود دارد و هر نژاد دارای وزن زنده و شرایط فیزیولوژیکی خاص که در شرایط آب و هوایی و توپوگرافی متفاوت چرا می کند و در نتیجه دارای نیازهای غذایی متفاوت می باشند؛ باید برای نژاد غالب هر منطقه به طور جداگانه کیفیت علوفه را تعیین کرد تا بتوان براساس آن نیاز روزانه دام را تعیین نمود. این تحقیق بر مبنای مقایسه کیفیت علوفه 11 گونه از مراتع کلیبر در استان آذربایجان شرقی برای تعیین کیفیت علوفه و نیاز روزانه دام برای گوسفند نژاد مغانی در دو منطقه ییلاق و قشلاق انجام شد. نمونه گیری گیاهی برای بار اول در زمان گلدهی و برای بار دوم در زمان رشد کامل انجام شد. تعیین کیفیت علوفه بر مبنای ترکیبات شیمیایی (پروتئین خام(CP)، دیواره سلولزی منهای همی سلولز(ADF)، قابلیت هضم ماده خشک (DMD)و انرژی متابولیسمی(ME)) انجام شد. به منظور مقایسه از تجزیه واریانس یک طرفهANOVA استفاده گردید و به منظور مشاهده منابع تغییرات درون گروهی و مقایسه گونه ها و نیز مراحل فنولوژی و نوع منطقه با یکدیگر از آزمون دانکن با سطح احتمال 1% استفاده شد. در این تحقیق اختلاف معنی داری بین محتویDMD، CP و ME در بین گونه های مختلف و مراحل فنولوژی متفاوت و مناطق مختلف وجود دارد. بالاترین کیفیت علوفه به گونه Festuca ovina و پایین ترین آن به گونه Hordeum glavum اختصاص دارد. در بین دو مرحله فنولوژی رشد کامل و مرحله گلدهی بالاترین درصد CP، DMDو میزان ME گونه ها به مرحله گلدهی و پایین ترین درصد آنها به مرحله رشد کامل اختصاص دارد. بالاترین درصد ADF در مرحله رشد کامل و پایین ترین درصد آن به مرحله گلدهی اختصاص دارد. بنابراین اختلاف معنی داری در سطح 1% بین درصد CP، ADF و میزان ME گونه ها وجود دارد و همچنین اختلاف معنی داری بین مراحل مختلف فنولوژی و مناطق مختلف نیز یافت می شود. نیاز روزانه واحد دامی نژاد مغانی با استفاده از معادله ماف و با در نظر گرفتن کیفیت علوفه و همچنین شرایط منطقه مورد نظر، در دو مرحله فنولوژیکی برای شرایط نگهداری دام با اعمال ضریب 40% نیاز اضافی 39/1 کیلوگرم در مرحله گلدهی و 14/2 کیلوگرم علوفه در مرحله رشد کامل تعیین شد. به طور کلی با در نظر گرفتن متوسط انرژی متابولیسمی گونه ها، مقدار علوفه مورد نیاز دام در ییلاق 53/1 کیلوگرم و در قشلاق 95/1 کیلوگرم در روز خواهد بود.
    کلیدواژگان: نژاد مغانی، نیاز روزانه دام، کیفیت علوفه، ترکیبات شیمیایی، مرحله فنولوژی
  • عزیز ارشم، علی محمد آخوندعلی، عبدالکریم بهنیا صفحات 445-455
    یکی از عوامل مؤثر در ایجاد رواناب و تولید رسوب، شرایط رطوبتی خاک قبل از شروع بارندگی است. در این مطالعه هدف تعیین اثرهای خصوصیات خاک و بارش در سطوح مختلف رطوبتی خاک بر میزان رواناب و رسوب می باشد. در این راستا سه نوع خاک با بافت سنگین، سبک و متوسط با کاربری زراعی در استان خوزستان انتخاب گردید. به طوری که هر 3 نمونه خاک پس از انتقال به آزمایشگاه در چهار سطح رطوبتی هواخشک، بین هواخشک و ظرفیت زراعی، ظرفیت زراعی و نزدیک به اشباع و دو شیب 5 و 15 درصد در قالب 24 تیمار مختلف (شامل 3 نوع خاک، 4 سطح رطوبتی و 2 شیب) در معرض بارشی با شدت ثابت 80 میلیمتر بر ساعت قرار گرفتند. مقادیر رواناب و رسوب برای سه زمان 10، 20 و 30 دقیقه استخراج گردید. تمام آزمایشها در یک فلوم 1×1×1/0 متری و توسط باران شبیه-سازی شده انجام گردید. نتایج نشان می دهد که در 10 دقیقه اول بین تیمارهای آزمایشی بیشترین اختلافات وجود دارد. بنابراین مقایسه بین ضریب رواناب تیمارهای مختلف نشان می دهد که حداکثر ضریب رواناب در هر سه تداوم نسبت به حداقل آن 2 تا 5 برابر افزایش داشته است. در حالی که در خاکهای مورد بررسی با افزایش رطوبت تا ظرفیت زراعی به ترتیب بافت سبک، متوسط و سنگین به ترتیب کمترین تا بیشترین ضریب رواناب را داشته اند و در حالت نزدیک به اشباع، روند افزایشی رواناب در بافت سنگین کند شده و کمتر از بافت متوسط می شود. بطور کلی رسوب تولیدی نیز با روند تولید رواناب همخوانی دارد. اما خاک متوسط در رطوبت های نزدیک به اشباع دارای رسوب تولیدی بسیار بالایی می-باشد. به طوری که مقایسه نتایج برای دو شیب 5 و 15 درصد اختلاف محسوسی را برای ضریب رواناب نشان نمی دهد. اما افزایش میزان رسوب تولیدی در شیب 15 درصد نسبت به شیب 5 درصد تفاوت چشمگیری دارد.
    کلیدواژگان: رطوبت قبلی، بافت خاک، تداوم بارش، ضریب رواناب، رسوب، خوزستان
  • علی تابا، حمیدرضا ناصری*، جمشید قربانی پاشا کلایی، مریم شکری صفحات 456-467

    تغییراتی که انسان در قرن اخیر در اکوسیستم های طبیعی بوجود آورده باعث شده که بسیاری از گونه های ارزشمند محو و یا در خطر انقراض قرار بگیرند که نتیجه آن کاهش غنای بیولوژیک و به طبع آن کاهش غنای گونه ای می باشد. در دهه های اخیر با ایجاد پارک های طبیعی و ملی تصمیم به حفظ این گونه ها و جلوگیری از تداوم تخریب در اکوسیستم ها گرفته شده است؛ زیرا حفاظت از این زیستگاه ها می تواند نقش اساسی در اداره صحیح سایر مناطق به خصوص مناطق همجوار داشته باشد. یکی از راه هایی که می توان به سلامت و پایداری اکوسیستم پی برد بررسی غنای گونه ای می باشد. بدین منظور پارک ملی سالوک با وسعت شش هزار هکتار که در شمال غربی شهرستان اسفراین قرار گرفته جهت مطالعه انتخاب شد. پس از بازدیدهای صحرایی و انتخاب توده معرف در هر تیپ گیاهی، نمونه گیری به طور تصادفی- سیستماتیک با استفاده از قاب تعدیل شده ویتاکر انجام شد. مدل رگرسیونی مورد استفاده جهت تجزیه و تحلیل غنای گونه ای به صورت می باشد. در مجموع 184 گونه گیاهی که متعلق به 137 جنس و 40 خانواده گیاهی می باشد در منطقه شناسایی شد که خانواده های Poaceae، Asteraceae، Fabaceae و Lamiaceae به ترتیب هر یک دارای 28، 26، 19 و 17 گونه گیاهی بودند که دارای بیشترین غنای گونه ای می باشند. از نظر طیف بیولوژیک رابطه همی کریپتوفیت < تروفیت < ژئوفیت < کموفایت < فانروفیت و از نظر فرم رویشی رابطه پهن برگ علفی < گندمی < بوته < درختچه در منطقه مورد مطالعه برقرار و بیشتر گیاهان منطقه چندساله می باشند.

    کلیدواژگان: ویتاکر، پارک ملی سالوک، غنای گونه ای، توده معرف، طیف بیولوژیک
  • غلامرضا زهتابیان، محمد جعفری، فاطمه موحدیان، مریم نعیمی صفحات 468-480
    از مهمترین چالش های بشر در قرن حاضر در ابعاد گوناگون بیابان زایی بوده که از آن تحت عنوان تخریب اراضی نه تنها در مناطق خشک، نیمه خشک و خشک نیمه مرطوب بلکه در مناطق مختلف و به ویژه کشورهای در حال توسعه یاد می شود. مناسبترین روش برای بررسی عوامل مؤثر در تخریب اراضی و شدت بیابان زایی از نظر متخصصان استفاده از مدل های ارزیابی بیابان می باشد. از مدل 1MEDALUS به علت آسانی، در دسترس بودن داده ها و سازگاری با شاخصهای مؤثرتر در تخریب اراضی استفاده شد. هدف از این تحقیق ارائه نقشه تخریب اراضی حوزه حبله رود شمالی براساس معیار خاک و 6 شاخص آن مشتمل بر بافت، درصد مواد آلی، درصد سنگریزه عمقی (در درون پروفیل)، عمق خاک، میزان هدایت الکتریکی و شیب است. بدین منظور ابتدا با کمک اطلاعات خاک شناسی موجود و واحدهای کاری تعریف شده در منطقه، اقدام به حفر10 پروفیل خاک شناسی، تشریح و نمونه-برداری در10 واحد خاک موجود در منطقه گردید و شاخصهای مورد نظر در آزمایشگاه اندازه گیری شدند. سپس نقشه تخریب اراضی از امتیازدهی هر شاخص با کمک جدولهای مربوطه و میانگین هندسی بدست آمد. در نهایت داده-ها با کمک نرم افزارspss و روش (One-Way ANOVA) تجزیه واریانس آماری شدند تا مقایسه ای بین شاخصها در خاک منطقه صورت گرفته و تعیین شود که آیا بین آنها اختلاف معنی داری وجود دارد یا خیر. نتایج نشان می دهد که 16/4% از کل منطقه در کلاس بیابان زایی با شدت کم تخریب منابع خاک قرار گرفته و اختلاف معنی داری بین شاخصها در سطح 05/0 وجود ندارد و تنها اختلاف معنی دار در درصد سنگریزه خاک سطحی و در سطح 01/0 می باشد.
    کلیدواژگان: بیابان زایی، مدالوس، شاخص، حبله رود
  • رضا تمرتاش، محمدرضا طاطیان، بهجت ریحانی، فاطمه شکریان صفحات 481-492
    آگاهی در زمینه روابط پوشش گیاهی و خصوصیات خاکی در اراضی مارنی به عنوان ابزاری مهم در شناخت اجزای اکوسیستم مرتعی جهت مدیریت صحیح این مناطق حساس ضروری می باشد. در این راستا پوشش گیاهی و خاک های مارنی دشت بیرجند مورد مطالعه قرار گرفت. ابتدا با استفاده از نقشه های توپوگرافی، قابلیت اراضی، زمین شناسی و عکس های هوایی منطقه، واحدهای ژئومورفولوژی شناسایی گردیده و پس از بازدیدهای میدانی، نمونه-برداری از پوشش گیاهی و خاک در واحدهای همسان انجام شد. روش نمونه-برداری سیستماتیک- تصادفی و اندازه و تعداد نمونه با استفاده از روش سطح حداقل و روش آماری تعیین گردید. سپس نمونه برداری از پوشش گیاهی و لایه سطحی خاک در هر یک از قطعات نمونه صورت پذیرفت. خصوصیات خاک شامل بافت، هدایت الکتریکی، آهک، گچ، کربن آلی، واکنش خاک و نسبت جذب سدیم در آزمایشگاه اندازه گیری شد. به منظور بررسی وجود اختلاف بین اجتماعات گیاهی و همچنین تعیین چگونگی واکنش آنها به تغییرات خاک، عمل تجزیه واریانس با استفاده از نرم افزار SPSSو رسته بندی گیاهی با آنالیز CCA توسط نرم افزاز Canoco 4.0 انجام شد. نتایج حکایت از آن داشت که اجتماعات گیاهی مختلف واکنش های متفاوتی نسبت به خصوصیات خاکی داشته اند، به طوری که گونه های Chenopodium album و Suaeda fruticosa بیشترین همبستگی را با نسبت جذب سدیم داشته و گونه های Salsola rigida و Aellenia glauca علاوه بر آن، با هدایت الکتریکی و سپس میزان سیلت و گچ نیز همبستگی بالایی برقرار نموده اند. همچنین ورود گونه مهاجمCousinia eryngium در اجتماعات گیاهی موجب تاثیرپذیری کمتر آنها نسبت به عوامل خاکی گردیده است. از این رو سایر گونه های گیاهی نسبت به شوری واکنش منفی داشته و هیچ یک از گونه ها نیز نسبت به pH خاک واکنش محسوسی نداشته اند.
    کلیدواژگان: خاک های مارنی، پوشش گیاهی، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، دشت بیرجند
  • فرهاد آقاجانلو، مرتضی اکبرزاده، احمد موسوی صفحات 493-504
    براساس مدارک و گزارشهای موجود، وضعیت مراتع کشور در بیشتر نقاط ضعیف یا خیلی ضعیف بوده و درصد گونه های نامطلوب در مقایسه با گونه های مرغوب مرتعی بسیار زیاد می باشد. مطالعه تغییرات پوشش گیاهی تحت شرایط قرق و چرای دام در شناخت پاره ای از مشکلات حاد موجود در مراتع کشور اهمیت بسزایی دارد. تاثیر قرق در روند تغییرات پوشش گیاهی مراتع طبیعی در منطقه ارکوئین استان زنجان با ارتفاع 1450 متر از سطح دریا، از سال 1380 تا 1385 مورد مطالعه قرار گرفت. بنابراین تغییرات پوشش گیاهی در داخل و بیرون قرق داخل پلاتهای ثابت بررسی شد و جهت اندازه گیری میزان تولید سالانه از پلاتهای تصادفی استفاده شد. مقایسه تغییرات عاملهای مورد بررسی و عناصر مربوط به خاک با استفاده از آزمون Tانجام شد. به طوری که نتایج نشان داد که پوشش تاجی کل در قرق افزایش یافته و تفاوت میانگین ها از نظر آماری معنی دار است (01/0 P<). واکنش فرمهای رویشی نسبت به عامل قرق و چرا یکسان نبوده و در سال 1385 گونه های Astragalus achtalensis (05/0 P<) وStipa barbata (01/0 P<) از افزایش پوشش تاجی معنی داری نسبت به سال 1381 برخوردار بودند. از این رو در داخل قرق، سهم گونه های مرغوب در ترکیب حدود 7 درصد افزایش یافته و از سهم بقیه گونه ها کاسته شد. به طوری که در بیرون قرق نیز سهم این گونه ها یک درصد زیاد شد. در حالی که تولید علوفه نسبت به پوشش تاجی، بیشتر تابع نوسانهای بارندگی بود. در طول دوره بررسی میزان ماده آلی و ازت در عمق 0-15 سانتی متری خاک داخل و بیرون قرق و در عمق 15-30 سانتی متری خاک بیرون قرق، افزایش معنی دار داشت.
    کلیدواژگان: مرتع، قرق، پوشش تاجی، ترکیب گیاهی، تولید علوفه
  • سیداکبر جوادی*، لیلا عرب فشافویه، صادق خلیلیان صفحات 505-516

    هدف از تحقیق حاضر ارزیابی اثرهای واگذاری مراتع با استفاده از نظر مرتع داران و کارشناسان ذیربط است. این تحقیق از نوع کاربردی و به روش توصیفی- همبستگی انجام شده است. جمعیت مورد مطالعه شامل 45 نفر از مرتع داران و32 نفر از کارشناسان مرتع بوده که همگی برای مطالعه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای- اسنادی و میدانی استفاده شده است. به منظور تعیین روایی پرسشنامه، از نظرها و پیشنهادهای استادان، محققان و کارشناسان استفاده گردید. نتایج اعتبار پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرنباخ برای پرسشنامه مربوط به مرتع داران برابر 89/0 و برای پرسشنامه مربوط به کارشناسان برابر 91 /0 گردید. نتایج ضریب همبستگی اسپیرمن نشان داد که رابطه بین متغیرهای: سواد بهره برداران، آموزش بهره برداران، بالابردن توان اقتصادی خانوار بهره برداران از طریق اعتبارات، بالابردن توان اقتصادی خانوار بهره برداران از طریق اصلاح و احیاء مراتع و بالابردن توان اقتصادی خانوار بهره برداران از طریق تلفیق زراعت و دامداری، کاهش دام، قوانین کارآمد اجرایی و بالابردن توان اقتصادی خانوار بهره برداران از طریق طرح های تولیدی با متغیر میزان موفقیت واگذاری مالکیت مراتع در قالب طرح های مرتع داری مثبت شده است. نتایج حاصل از آزمون من وایت بیانگر آن است که بین دیدگاه کارشناسان و مرتع داران در خصوص میزان موفقیت در واگذاری مالکیت مراتع در قالب طرح های مرتع داری اختلاف معنی داری وجود ندارد. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد که متغیرهای بالابردن توان اقتصادی خانوار بهره-برداران از طریق تلفیق زراعت و دامداری، آموزش بهره برداران، بالابردن توان اقتصادی خانوار بهره برداران از طریق اصلاح و احیاء مراتع و کاهش تعداد دام تاثیر مثبتی بر میزان موفقیت واگذاری مالکیت مراتع در قالب طرح های مرتع داری داشته است.

    کلیدواژگان: مالکیت مراتع، طرح های مرتع داری، واگذاری مراتع
  • محمد حسنوند، علی اشرف جعفری، علی سپهوند، شهرام نخجوان صفحات 517-535
    به منظور بررسی عملکرد و کیفیت علوفه در 6 توده محلی ماشک، دو آزمایش آبی و دیم در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی خرم آباد به اجرا درآمد. عملکرد علوفه تر و خشک، ارتفاع بوته و صفات کیفی (درصد قابلیت هضم، درصد پروتئین خام، کربوهیدرات های محلول در آب، فیبر خام، دیواره سلولی بدون همی سلولز ADF، دیواره سلولیNDF و خاکستر کل) در سال های 1385 و 1386 اندازه گیری شد. در تجزیه واریانس مرکب دو آزمایش، اثر محیط برای کلیه صفات بجز درصد قابلیت هضم معنی دار بود و متوسط میانگین ژنوتیپ ها در محیط آبی و دیم به ترتیب برای عملکرد علوفه خشک (76/2 و 35/2 تن)، پروتئین خام (8/24 و 6/21 درصد) و کربوهیدرت های محلول (9/10 و 9/12 درصد) بود که نشان دهنده افزایش عملکرد علوفه و درصد پروتئین خام و کاهش کربوهیدرات های محلول در شرایط آبی بود. اثر ژنوتیپ برای عملکرد علوفه، ارتفاع بوته، کربوهیدرات های محلول و درصد NDF معنی دار بود. ضریب همبستگی بین عملکرد علوفه با صفات ارتفاع بوته، درصد کربوهیدرات های محلول و فیبرخام مثبت و با درصد پروتئین خام منفی و معنی دار بود. از طرف دیگر کربوهیدرات های محلول با عملکرد علوفه، ارتفاع بوته، درصد قابلیت هضم همبستگی مثبت و با صفات پروتئین خام، درصد خاکستر و درصد ADF و NDF همبستگی منفی و معنی دار داشتند. در تجزیه کلاستر، 6 ژنوتیپ در دو گروه قرار گرفتند. در نمودار بای پلات براساس شاخصهای پنج گانه مقاومت به خشکی توده های حساس و مقاوم به خشکی از هم متمایز شدند. طلارزان (ازنا) با عملکرد 1/3 و 7/2 تن در هکتار علوفه خشک به ترتیب در محیط آبی و دیم برای کشت در دیمزارهای پرباران استان توصیه شد. توده های ترش آباد دورود و فهره الیگودرز به ترتیب با عملکرد 55/2 و 72/2 تن در هکتار علوفه خشک در شرایط دیم به عنوان توده های متحمل به خشکی شناخته شدند و برای کشت در دیمزارهای کم بازده استان معرفی شدند. توده های دورود و باوکی (ازنا) به ترتیب با تولید 39/2 و 02/3 تن در هکتار علوفه در شرایط آبی به-عنوان حساس به خشکی و مناسب برای کشت آبی شناخته شدند. در بین توده های یادشده فهره الیگودرز با دارا بودن 74/12 درصد کربوهیدارت های محلول کیفیت علوفه بهتری داشت.
    کلیدواژگان: ماشک، عملکرد علوفه، کیفیت، تجربه، کلاستر، تنش خشکی
  • عباس احمدی، مریم پیروی صفحات 536-550
    از آنجا که علف خواران به صورت انتخابی به چرا می پردازند، پیش بینی مقدار مصرف و شدت تاثیر آنها بر پوشش گیاهی زیست بوم های مرتعی نیاز به درک تصمیمات علوفه خواری دام دارد. بدین منظور یک قرق 1 هکتاری در مراتع استپی یکه باغ استان قم ایجاد و در آن تولید و مصرف علوفه در ماه های مختلف فصل چرا به روش وزنی محاسبه گردید. در عین حال، میش های نژاد زندی با سنین 1 ،3 و 5 ساله از هر گله انتخاب و در طول ماه های فصل چرا، رفتار چرا و ارزش رجحانی گونه ها برای دام از روش زمان سنجی بررسی و ترکیب جیره و شاخص رجحان برای هر گونه گیاهی محاسبه و مقایسه گردید. دوره چرا، سرعت و مسافت طی شده و مدت زمان چرا و استراحت دام با استفاده از دستگاهGPS مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حکایت از آن داشت که در طول فصل چرا، گونه بره چر (Buffunia macrocarpa) و گونه های یکساله اعم از گراس و فورب، بیشترین شاخص رجحان و ترکیب جیره را برای دام داشته اند. بین سنین مختلف دام به لحاظ انتخاب علوفه تفاوت معنی داری وجود داشت که البته این تفاوت بارز و برجسته نبود. میان دو روش وزنی و زمان سنجی نیز همبستگی معنی داری دیده نشد. با توجه به وضعیت فنولوژی و رطوبت خاک زمان مناسب آغاز چرا اواسط فروردین و زمان مساعد برای خروج دام و خاتمه چرا اواخر آبان تعیین شد. بیشترین زمان چرا در فروردین و کمترین آن در تیرماه حادث شد. تجربه دام، طعم، درصد پوشش و ترکیب گیاهی (گیاهان همراه)، عوامل اصلی در انتخاب گونه های منطقه برای دام بودند. در یکه باغ با توجه به تنوع گونه ای بالا و چرای گوسفند از انواع بوته ها، گراسها و فورب ها می توان این نوع دام را جزء تعلیف کنندگان حد واسط1 به شمار آورد.
    کلیدواژگان: ارزش رجحانی، رفتار چرا، نژاد زندی، روش زمان سنجی، دوره چرا، یکه باغ
  • سطوح تاکزونومیک گیاهان به عنوان عامل تعیین کننده تنوع گونه ای اجتماعات / مطالعه موردی: مراتع کوهستانی حوزه زیارت گرگان، استان گلستان
    معصومه باغانی، عادل سپهری، فاطمه فدایی صفحات 551-559
    تنوع یکی از مباحث عمده در پژوهش های اکولوژیکی است و معیاری مهم برای سلامت سیستمهای اکولوژیکی محسوب می شود. تنوع گونه ای یا تنوع تاکزونومی، سطح میانه نظام سلسله مراتبی تنوع زیستی است. به منظور در نظر گرفتن تنوع در سطوح تاکزونومیک در مقایسه با سطح گونه این تحقیق صورت گرفته است. منطقه مورد مطالعه این تحقیق، مراتع کوهستانی زیارت واقع در جنوب گرگان و استان گلستان است. در این بررسی با استفاده از 142 پلات یک مترمربعی که به طور تصادفی در منطقه مورد مطالعه پیاده گردید، ضمن شناسایی گونه های گیاهی، درصد تاج-پوشش گونه ها در هر پلات ثبت شد. تعلق هر گونه به جنس و خانواده و شکل رویشی و شکل زیستی و دوره زندگی آنها مشخص گردید. شاخص تنوع شانون برای برآورد تنوع اجتماعات موجود در منطقه در سطوح تاکزونومیک و همچنین شکلهای رویشی و زیستی و دوره زندگی گیاهان محاسبه شد. نتایج نشان می دهد که تنوع در سطح گونه و خانواده دارای میزان مشابهی از اطلاعات هستند، بنابراین در این سطوح نسبت به سطوح دیگر همچون شکل رویشی و شکل زیستی و دوره زندگی، جوامع متفاوت می توانند بهتر با هم مقایسه شوند.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، سطوح تاکزونومیک، شاخص عددی شانون، مدیریت اکوسیستم، مراتع کوهستانی
  • حمیدرضا متین فر، سیدکاظم علوی پناه، عمار رفیعی امام صفحات 560-573
    رنگ خاک یکی از مشخصات تفکیک کننده در بسیاری از سیستمهای طبقه-بندی خاک می باشد. تعیین رنگ خاک بدون تکیه بر روش بصری، با استفاده از اندازه گیری بازتابهای طیفی امکان پذیر می باشد. هدف از این تحقیق ارزیابی داده های طیفی در برآورد رنگ خاک می باشد. مناطق خشک به علت دوره های طولانی روزهای آفتابی، رطوبت کم خاک و تنک بودن پوشش گیاهی دارای شرایط ایده آل برای تحقیقات دورسنجی و بکارگیری داده های ماهواره ای می باشد، بنابراین اراضی جنوب غرب دریاچه نمک آران به عنوان محل تحقیق انتخاب گردید. در این تحقیق از داده های لندست Tm در تاریخ خرداد ماه 1381 استفاده شد. با بررسی ترکیب های باندهای Tm ازجمله ترکیب باندی Tm 4 قرمز؛ Tm 3 سبز؛ Tm 2 آبی و پیمایش میدانی بیست سایت نمونه برداری که دارای پوشش گیاهی کمتر از دوازده درصد و سنگ و سنگریزه کمتر از پنج درصد بودند انتخاب گردید. سه سایت مربوط به خاکهای مرطوب (سطح آب زیرزمینی بالا) و شور و مرطوب بود که جهت مقایسه منحنی بازتاب طیفی آنها با خاکهای هفده سایت دیگر استفاده شد. از مرکز هر یک از این سایتها در مساحتی به ابعاد 3×3 پیکسل به فاصله معین چهار نمونه انتخاب گردید. اجزاء رنگ مانسل، خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و عوارض سطحی مانند سنگ، سنگریزه و پستی و بلندی سایت ها اندازه گیری شد. نتایج همبستگی بین باندهای سنجنده Tm و اجزاء رنگ مانسل نشان می دهد که باندهای آبی، سبز و قرمز با اجزاء رنگ مانسل دارای بالاترین همبستگی می باشند. بنابراین بطور کلی می توان نتیجه گرفت که اندازه گیری بازتاب طیفی نمونه های خاک نیز روشی است برای برآورد رنگ خاک، همچنین رابطه بین باندهای مرئی لندست و رنگی که به روش چشمی اندزه گیری شده مؤید این می باشد که داده های ماهواره ای را می توان برای مطالعات خاکها و پدیده های زمین شناسی با اطمینان بکار گرفت. پیشنهاد می شود برای اندازه گیری دقیق رنگ خاک، بازتاب طیفی خاک در محدوده طیف مرئی با اسپکترورادیومتر اندازه گیری شود.
    کلیدواژگان: طیف مرئی، رنگ خاک، منطقه خشک، سنجنده Tm
  • زینب نوری کیا، سیداکبر جوادی، اکبر فخیره، علی طویلی، محمدعلی زارع چاهوکی، حمیدرضا عباسی صفحات 574-585
    هدف از این تحقیق مقایسه عناصر N، P، kدر خاک پای سه گونه مرتعی taui Agropyron، Astragalus ammodendron و tomentellus Bromus و خاک منطقه شاهد است. به نحوی که پس از شناسایی رویشگاه های این سه گونه در منطقه شازند اراک، در انتهای فصل رویش (تابستان 1386) نمونه برداری در مناطق معرف هر رویشگاه به روش تصادفی سیستماتیک از خاک انجام شد. به طوری-که برای بررسی ویژگی های مورد مطالعه در هرگونه در امتداد 4 ترانسکت (2 ترانسکت به صورت موازی و 2 ترانسکت به صورت عمودی)، تعداد 10 پلات یک مترمربعی مستقر گردید. بنابراین در ابتدا و انتهای هر ترانسکت در داخل پلات اول و آخر نمونه برداری خاک از پای گونه ها از دو عمق 10-0 و 40-10 سانتی متری خاک انجام شد. همچنین نمونه برداری از مناطق شاهد (بدون گونه) برداشت و سپس خصوصیات نیتروژن، فسفر و پتاسیم خاک اندازه گیری شد. پس از بررسی داده ها، تجزیه و تحلیل آنها با استفاده از آزمون های تجزیه واریانس و آزمونt مستقل انجام شد. نتایج حکایت از این دارد که در خاک عمق اول گونهAg.tauri مقدار نیتروژن، فسفر و پتاسیم بیشتر از دو گونه دیگر می باشد و اغلب موارد مقدار عناصر نیتروژن و پتاسیم در خاک زیر گونه ها بیش از خاک منطقه شاهد است که نشان دهنده افزایش حاصلخیزی در خاک زیر گونه ها نسبت به مناطق شاهد می باشد که می توان آن را ناشی از ریزش اندام هوایی این گیاهان و در نتیجه تشدید فعالیت های بیولوژیک موجودات زنده دانست.
    کلیدواژگان: شازند، خصوصیات خاک، Astragalus ammodendron، Agropyron toui و Bromus tomentellus
|
  • Arzani, H. Alikhanis., Javadia., Nouryan, B Pages 431-444
    Information about animal requirement, available forage and its quality is fundamental for successful range forage and livestock management. Since sheep is dominant grazing animal on rangelands in Iran and there are about 27 sheep breeds and each breed has special body size and physiological condition, different daily nutrition requirements need to be considered. It is necessary daily requirement of each breed based on quality of available forage be determined which was the main objective of this research for Moghani sheep breed in Kalibar rangelands in eastern Azerbaijan province of Iran. Vegetation composition was formed by 11 species including Hordeum glavum, Aegilops sylindrica, Artemisia fragrans, Agropyron trichophorum, Festuca ovina, Dactylis glomerata, Stipa barbata, Sinapis arvensis, Bromus tectorum, Bromus tomentellus and Kochia prostrata. Among them Hordeum glavum, Aegilops sylindrica, Artemisia fragrans, Stipa barbata, Sinapis arvensis, Bromus tomentellus, and Kochia prostrata were existed in lowland, and other species were observed in highlands. Samples were collected from an exclosure about 25-31 of May in flowering stage and 4-6 of July in maturity stage. Forage quality was evaluated based on chemical combination including crude protein (CP), acid detergent fiber (ADF), dry matter digestibility (DMD) and metabolizable energy (ME). For comparison of results One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was used. Duncan test was used to determine inside changing sources and comparing species and location with p<0.01level. There were significant differences (p<0.01) between CP, DMD, ME & ADF contents among species and different phenological stages and different areas. Higher forage quality was obtained from Festuca ovina and lowest forage quality was obtained in Hordeum glavum. Among two Phenological stages of (flowering & maturity) the higher percent of CP, DMD and rate of ME were obtained in flowering stage and the lowest percent were belonged to maturity stage. The higher percent of ADF was measured for maturity stage and the lowest Percent of ADF was obtained in flowering stage. Thus there were significant differences (p<0.01) between ADF, CP & ME of species. There were also significant differences between chemical components of species in different phenological stages and areas. Moghani sheep daily requirement based on MAFF equation considering forage quality and physical condition of the areas in two phonological stages and maintenance condition with 40% additional requirement were 1.39 kg DM and 2.14 kg DM in flowering and maturity plant growth stages respectively. Generally considering average metabolizable energy of species daily animal requirement in highland and lowland were 1.53 and 1.95 kg DM respectively.
  • Orshama., Akhund Ali, A.M., Behnia, A Pages 445-455
    Antecedent soil moisture is one of runoff and sedimentation crucial factors affected by parameters such as soil properties, topographic-, climatic-, and coverage circumstances etc. The work aimed at determining effects of soil properties and rainfall on runoff and sediment load at various antecedent moisture levels. Heavy, medium and light textured field soils were selected, exposed to a constantly intensified 80mm/hr rainfall under air-dried, air-dried to field capacity point, field capacity point and nearly saturated conditions, and two slopes of 5 and 15%. Recording runoff and sedimentation values every 2-5 min; populated values were calculated within 10, 20 and 30 min. intervals. All experiments were carried out with simulated rainfall technique in a 1×1×0.1m flume. Treatments showed most significant differences within first 10min. decreased with increasing rainfall duration. Maximum runoff coefficients increased as 2-5 folds as minimum ones with all durations. When moisture increased to field capacity point, light, medium and heavy textured soils had the lowest to the highest values of runoff coefficient, respectively. Under nearly saturated condition, increasing runoff trend decelerated with heavy textured soils and decreased to a lesser extent as compared to medium textured samples. Also, sedimentation process was consistent with runoff fluctuations. Medium textured soils showed a significant level of sedimentation under nearly saturated conditions. Runoff coefficients were unnoticeably different with 5 and 15% slopes; however, a more significant sedimentation increase occurred with 15% slope.
  • Tayaa., Naseri, H.R., Ghorbanij., Shokri, M Pages 456-467

    Species richness and biological diversity have been declined throughout the world as a result of human activities. Protected areas are an attempt to conserve the remaining species. Measuring species richness is important for understanding resource condition but heterogeneity in plant distribution make inventories difficult. Salok National Park with 6000 ha space located in North-west of Esfarayen County, Iran. In this study, species richness was measured by Modified – Whittaker plot for this National Park. For analysis of this richness a regression model as have been used. Totally, 184 plant species was found belonging to 137 geniuses and 40 plant family which Poaceae, Asteraceae, Fabaceae and Lamiaceae families with 28, 26, 19 and 17 plant species, respectively had the most species richness abundant among the others. As a biological spectral and life form, prevailing relations in studied area were HC>TH>GE>CH>PH and herbaceous Forbs>Grass>Bush>Shrub, respectively. The most plant species are perennial totally.

  • Zehtabian, Gh., Jaffarim., Movahedianf., Naeemi, M Pages 468-480
    Nowadays, desertification as a great problems affect most of the countries in the world especially developing countries. Desertification phenomenon that occurs in arid, semi-arid and dry semi-wet regions will reduce the land potential. For evaluation and mapping of desertification many researches have been conducted leading to regional and local models. In this study MEDALUS model because of easy style and data accessibility and also compatible with the effective indices on land degradation was applied for land degradation intensity mapping with emphasis on soil criterion in Hablerood catchment. So in this study, soil criterion and 6 indices including: EC, Rock fragment, depth and texture of soil, slope, and percentage of soil organic matter were assessed. At the first work units was prepared; in each work unit, one soil profile was dogged (10 profiles) and desired indices were measured in laboratory. Finally, sensitive map of region was extracted using assigned score to each index and geometric average of all indices. Data were analyzed by using spss software and analysis method of various one- way ANOVA. The results showed that, about 4.16 percent of the area is classified under low class and in the level of 0.05 there was no significant differences between indices, and the only significant difference was in the gravel percentage of soil surface in 0.01 levels.
  • Tamartashr., Tatian, M.R.Reihanib., Shokrian, F Pages 481-492
    Investigation on vegetation and soil charactristics of marl lands is important in management programs.The study area was Birjand plain. First, geomorphplogical units were identified using topographic, land usability, lithology maps and aerial photoes. After field controlling, sampling was done on homogenic units by systematic-randomized method. Size and number of plots were determined by minimal area and statistical methods respectively. Vegetation and soil samples were taken in each plot. Soil parameters such as texture, pH, EC, SAR, lime and gypsum were measuered in the laboratory. Differences between plant communities and reaction to soil variations were determined by analysis of variance and CCA using SPSS and Canoco 4.0 softwares. Results showed that the different plant communities had different reactions to soil charactristics. Suaeda fruticosa, Chenopodium album, Salsola rigida and Aellenia glauca had the highest correlation with SAR but Salsola rigida and Aellenia glauca shown high correlation with EC, silt and gypsum amount. Also, entrance of invador species (Cousinia eryngium) caused to low reaction of plant communities to edaphic factors. Other species had negative reaction to soil salinity and none of them responsed to pH.
  • Aghajanlof., Akbarzadehm., Mousavi, A Pages 493-504
    As the documents and reports reveal, the condition of rangelands of Iran is poor or very poor in most areas; therefore, the percentage of invader species is dominant. The study of vegetation changes under strict exclosure and grazing is critical to understand the extreme problems of rangelands of Iran. The effect of exclosure and grazing was studied on the direction of vegetation changes of rangelands at Arquin site of Zanjan province at 1450 meter above sea level from 2001 to 2006. Three fixed pairs of transects with a total number of 60 plots were established inside of exclosure area and outside too. The annual forage production was measured by randomized plots. Comparison of the data in first and last years of the study were done by T student sample test. The results showed that the total canopy cover of Arquin exclosure is increased inside in comparison with outside, and it is statistically significant (P<0.01). The response of growing forms to exclosure and grazing was different, and the canopy cover of Astragalus achtalensis (P<0.05) and Stipa barbata (P<0.01) increased significantly in 2006 in comparison with 2002. The vegetation composition changed also in the study area. The relative increase of increasers in last year, was by 160 percent to that of the first year inside the exclosure; whereas the changes were not apparent. The rate of plant production was specially depended on precipitation fluctuation and the amount of organic mater and nitrogen content at 0 to 15 cm of soil depth inside and outside of the exclosure and that of 15-30 cm outsid has been increased significantly.
  • Javadi, S.A., Arab Fashafooyehl., Khalilian, S Pages 505-516

    This study was conducted to assess the effect of rangeland dedication. The research population included all the rangeland owners (N=45) and all the pasture experts (N=32). Moreover, data was gathered through two main methods, i.e. library, documentary and field methods. The viewpoints and suggestions of professors, researchers and experts were used for the purpose of determining the validity of questionnaire. Based on Kerenbakh Alpha Coefficient, the results of questionnaire reliability was determined 0.89 and 0.91 for the questions relating to pasture owners and experts, respectively. The result of Spearman correlative coefficient indicated that the relation between the variables of: beneficiary literacy, beneficiary training, improving economic capability of beneficiary family through granting credits, improving economic capability of beneficiary family through breeding and reclamation of pastures, and improving economic capability of exploiters’ family through combination of cultivation and animal husbandry, decreasing livestock, executive effective regulations, and improving economic capability of exploiters’ family through productive plans with variable of level of success in rangeland privatization in the form of pasture management plans is positive. The results gained from Man - Whitney examination indicate that there is no meaningful difference between the viewpoint of experts and pasture owners concerning the level of success in rangeland privatization in the form of pasture management plans and both groups have similar opinion. The results gained from multivariable regression in stepwise method show that the variables of improving economic capability of beneficiary capability had have positive effect on level of success in rangeland privatization in the form of pasture management plans by combination of cultivation and animal husbandry, beneficiary training, improving economic capability of exploiters’ family through pastures breeding and reclamation and decreasing the number of livestock.

  • Hassvandm., Jafari, A.A., Sepahvanda., Nakhjavan, S Pages 517-535
    In order to compare yield and forage quality, six local genotypes of common vetch (Vicia sativa) were sown in two separate experiments under irrigated and dry land farming system using randomize complete block design with three replications in khorramabad agricultural research station during 2005 and 2006. Data were collected for Forage fresh and dry matter (DM) yield, plant height and quality traits as: dry matter digestibility, (DMD), crude protein (CP), water soluble carbohydrates (WSC), crude fiber (CF), acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF) and total ash. Results of combined analysis showed significant differences between two conditions for all of traits except DMD. The average values of DM (2.76 and 2.35 ton/ha), CP (24.8 and 21.6%), and WSC (10.9 and 12.9%) were obtained for Irrigated and drought condition respectively, indicated higher values of both DM yield and CP and lower values of WSC in Irrigated conditions. Genotype effect was significant for forage yield, plant height, WSC and NDF. Results of correlation coefficients showed that forage yield had positively correlated with plant height, WSC and CF and negatively correlated with CP. Whereas, WSC had positively correlated with DM yield, plant height and DMD and negatively correlated with CP, ADF, NDF and total ash. Using cluster analysis, 6 genotypes were classified into two groups. Using biplot diagram based on 5 drought resistance indices, six genotypes were scattered. Talarizan (Azna) with average values of 3.1 and 2.7 ton/ha DM yield for optimum and dry condition, respectively had higher values in both conditions and recommended for cultivation in more rainy regions of Lorestan province. Genotypes of Torshabad (Doruod) and Fahre (Aligudarz) with average values 2.55 and 2.72 ton/ha DM yield, respectively for drought condition, were identified as tolerant to dryness and identified for cultivation in dry land farming system. Genotypes of Doruod and Bawki (Azna) with average values of 2.39 and 3.01 ton/ha forage production in irrigated condition recognized as sensitive to dryness and recommended for cultivation in irrigated conditions. Among the productive genotypes, Fahre with average values of 12.74% WSC had good forage quality.
  • Ahmadia., Peiravi, M Pages 536-550
    As animals graze selectively, prediction of their nutrient intake and intensity of the impact on rangelands vegetation needs an understanding of the animals’ foraging decisions. Therefore, a study area was selected in steppe rangelands in Qom province and one enclosure (1ha. area) was contracted in which forage plants production and intake were measured during grazing period. The feeding behaviour of 3 Zandi ewes (1, 3 and 5 years old) in free grazing system was evaluated considering the plant palatability and preference value based on close observation method in each month of grazing season. Then diet composition and preference index for each plant species were calculated and compared. Grazing cycle, distance and motivation speed and time spent for grazing / resting or walking were assessed using GPS equipment mounted on the back of the sheep. The results showed that during grazing season Buffunia macrocarpa and Annuals (grasses and forbs) had the highest preference index and diet composition. Diet selection and time spent on forage plants varied slightly among three ewe ages (p<0.01). There was no correlation between two evaluation methods of preference (paired plots and close observation). Considering the plants phenology and soil moisture conditions, middle Farvardin (April) for entrance and late Aban (November) for exit of livestock were proposed. The highest percentage of grazing time occurred in Farvardin and the lowest one was in Tir(June). Because of low species diversity, in arid rangelands, livestock diet selection will be restricted. Animal experience, plant’s flavor, plant cover and composition were the most effective factors on sheep preference. Due to high diversity and grazing on shrubs, grasses and forbs, Zandi sheep could be classified as Intermediate feeders, in Yekke bagh rangeland.
  • Baghanim., Sepehrya., Fadaiy, F Pages 551-559
    Diversity is one of the main subjects in ecosystem researches. It is also important in recognition of ecosystem health. Plant diversity or taxonomic diversity is medial level of biodiversity rank system. This research was done to compare Shannon diversity indices in different taxonomic levels. The study area was mountain rangelands of Ziarat in south Gorgan, Golestan province. Random quadrates, (1 m2) were used to define plant species list and their canopy cover percentage. Dependency of each plant to family, life form, biological type and vegetative life period were studied. Shannon diversity index was calculated for taxonomic level of species and family as well as life form, biological type and vegetative life period in existed vegetation communities of the study area. Results showed that diversity in species and family level carry the same amount of information thus in these levels different communities can better be compared than other levels of life form, biological type and vegetative life period.
  • Matinfar, H.R., Alavi Panah, S.K., Rafiei Emam, A Pages 560-573
    One of the apparent characteristics of soil is color which shows high correlation with soil characteristics and spectral reflectance. Soil color is identified using visual comparison of sample and colored chips of Munsell color charts. In arid regions due to the prolonged sunny days, low soil moisture, sparse vegetation cover and close relation between land units and soils, there is an ideal condition for application of remote sensing data especially for study of relation between satellite data and color of surface features. The soil color and the most effective factors on color and spectral reflectance of soil are explained in brief. Color composite images produced from TM7, TM4 and TM2 as red, green and blue respectively used in order to choose sample sites. The 20 sample sites were chosen based on resample 3×3 pixels (90×90 m). In each site, the soil surface conditions and the munsell color of the soil surface were investigated in the field. Some physico-chemical properties of soil samples were also determined in the laboratory. The results of this study indicates that munsell notation of hue, value and Chroma are significantly correlated to the visible bands of Landsat (TM) data. From this study it may be concluded that visible reflectance of Landsat can be used to estimate soil color, if very precise result is not expected. More investigation are necessary in order to improve the obtained results.
  • Nourikiaz., Javadis., Fakhireha., Tavilia., Zare Chahouki Abbasi, H.R Pages 574-585
    The purpose of this research was to compare the amount of N, P and K in the soil under three rangeland species i.e. Agropyron tauri, Astragalus ammodendron and Bromus tomentellus and (with) the soil properties of the control area. After identifying the habitats (sites) of the mentioned species, soil sampling was done in all key areas at the end of the growing season based upon randomized systematic method. In order to study the features of the mentioned species, 10 plots (1 m2) were established along 4 transects.Soil sampling was carried out in the beginning and in the end of all transects from 0-10 and 10-40 cm soil depths. Soil sampling was also done in the control area and then N, P and K were measured. All data were analyzed and compared by T test. The results indicate that the amount of N, P and K in the first soil depth beneath Agropyron tauri is more than that in Astragalus ammodendron and Bromus tomentellus. In most cases the amount of N and K in the soil beneath (under) the species are more than that in the control area which indicates the increase of fertility in the soil beneath the species in comparison to the control area and it can be due to the litter fall or intensified biological activities of the organisms.