فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 42، بهار 1390)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 42، بهار 1390)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/03/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین ارزانی، سمیه دهداری وگردون کینگ صفحات 1-16
    اهمیت آگاهی از میزان تولید در مدیریت مرتع باعث شده که کارشناسان همواره در جست و جوی شیوه های مناسب اندازه گیری این عامل باشند. صرف وقت و هزینه زیاد و مخرب بودن روش های مستقیم باعث ایجاد انگیزه تحقیق بر روی روش های غیر مستقیم شده است. یکی از روش های مهم و غیرمستقیم، برآورد میزان تولید با استفاده از اطلاعات پوشش است. در مطالعه حاضر، ابتدا وجود ارتباط بین تولید و پوشش تاجی و شاخ و برگ مورد بررسی قرار گرفت و پس از آن به بررسی چگونگی استفاده از اطلاعات پوشش جهت برآورد تولید در قالب بکارگیری معادلات زمان های مختلف و روشی بر مبنای بکارگیری اصول روش نمونه گیری مضاعف در 2 سایت مانوکا (به نمایندگی از مناطق نیمه خشک) و کانزرویشن (به نمایندگی از مناطق خشک) پرداخته شد. روش نمونه گیری مضاعف ترکیبی از دو روش قطع و توزین رشد سال جاری هر گونه یا گروه گیاهی (نمونه گیری مستقیم) و اندازه گیری پوشش تاجی یا شاخ و برگ هر گونه یا گروه گیاهی (اندازه گیری غیر مستقیم) می باشد. به طوری که تعداد نمونه مستقیم و غیرمستقیم بر اساس زمان لازم و دقت مورد انتظار تعیین شده که با 4، 6، 8، 12، 16، 20، 24، 28، 32، 36 و40 جفت نمونه با استفاده از نرم افزار SPSS بررسی شد. برای اندازه گیری تولید از طریق معادلات محاسبه شده، با ترکیب داده های شرایط و زمان های مختلف داده ها در 3 شرایط فصلی (از لحاظ میزان بارندگی) متوسط، فقیر و خوب جمع آوری شدند. نتایج نشان می دهند که برآورد تولید از طریق اندازه-گیری پوشش گیاهی ممکن و مناسب است و نیز در هر 2 سایت مانوکا و کانزرویشن معادلات بدست آمده از 8 تا 12 جفت نمونه مستقیم و غیرمستقیم قادرند در یک رابطه خطی تولید را با دقت مناسب برآورد کنند. همچنین ضریب همبستگی بالایی در ترکیب 3 سال داده مانوکا و 2 سال داده کانزرویشن وجود دارد، و در هر سال 2 تا 3 بار اندازه گیری (4 تا 9 سری داده) بین تولید و پوشش نشان دهنده امکان برآورد تولید با استفاده از معادلات محاسبه شده بر پایه دوره ای از اطلاعات (Pooled Equation) می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت مرتع، تولید، نمونه گیری مستقیم، نمونه گیری غیرمستقیم، نمونه گیری مضاعف
  • فهیمه عرب، علی اشرف جعفری، محمدحسن عصاره، محمد جعفری، علی طویلی صفحات 17-31
    دو گونه Agropyron desertorum و Ag.elongatum از لحاظ تولید علوفه سبز و خشک دارای ارزش فراوانی می باشند. به دلیل تولید بالا و قابلیت پذیرش عالی توسط دام، ارزش خاصی برای اوایل فصل، جهت چرای دام دارند. بنابراین تحقیق حاضر برای بررسی اثر شوری در دو مرحله جوانه زنی و رشد رویشی گیاهچه طی دو آزمایش در ژرمیناتور و گلخانه انجام گردید. از تیمارهای شاهد، 100، 200، 300 و400 میلی مولار کلرید سدیم و کلسیم در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار استفاده شد. در شرایط ژرمیناتور درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه بذر محاسبه و طول ساقه و ریشه چه و وزن خشک گیاهچه اندازه گیری شد و در آزمایش گلخانه طول ساقه و ریشه، وزن خشک گیاهچه، نسبت وزن حشک به تر، سطح برگ و سطح ویژه برگ اندازه گیری شد. نتایج هر دو آزمایش نشان داد که با افزیش شوری درصد جوانه زنی، طول ساقه چه، طول ریشه چه، وزن خشک گیاهچه، سطح برگ و سطح ویژه برگ در هر دو گونه کاهش و نسبت وزن خشک به وزن تر افزایش پیدا کرد. در هر دو مرحله جوانه زنی و رشد رویشی گونه Ag.elongatum نسبت به شوری مقاومتر از Ag.desertorum بود. البته تجزیه پروبیت برای تعیین غلظت شوری دز کشنده 50% و 90% گیاهچه ها در هر دو گونه استفاده شد. بدین ترتیب نتایج تجزیه پروبیت نشان داد که غلظت نمک 154 و 474 میلی مولار نمک کلرید سدیم و کلسیم باعث از بین رفتن50 درصد بذرهای زنده به ترتیب در Ag.deserterum و Ag.elongatum می شود. بطور کلی نتایج بدست آمده از این آزمایش نشان داد که درجه مقاومت به شوری در گونه Ag.elongatum به مراتب بیشتر است و در مقایسه با Ag.desertorum استفاده از این گونه در اصلاح و احیاء مراتع مناطق شور کشور ارجح تر است.
    کلیدواژگان: تنش شوری، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، Agropyron desertorum و Ag، elongatum
  • بهروز رسولی، بهرام امیری، محمدحسن عصاره، محمد جعفری صفحات 32-41
    این پژوهش برای تعیین ارزش غذایی گونه شورروی Halostachys caspica در سه مرحله فنولوژیکی رشد رویشی، گلدهی و بذردهی در سه رویشگاه متفاوت قم، یزد و ارومیه انجام گردید. پس از نمونه برداری کاملا تصادفی، شاخصهای دیواره سلولزی عاری از همی سلولز ((ADF، پروتئین خام (CP)، میزان خاکستر، چربی خام (EE)، انرژی متابولیسمی (ME)، هضم پذیری ماده خشک ((DMD و درصد رطوبت در آزمایشگاه با روش های استاندارد تعیین شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تجزیه واریانس در قالب فاکتوریل دو فاکتوره در نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل مراحل مختلف رشد و مناطق مختلف اکولوژیکی اغلب شاخصهای کیفیت اندازه گیری شده در مراحل مختلف رشد و رویشگاه های مختلف دارای تفاوت معنی دار بوده و این تغییرات دارای نظم خاص نمی باشند. نتایج نشان داد کهH. caspica در مرحله گلدهی بیشترین ارزش غذایی را دارا بوده و با افزایش سن گونه در هر سه رویشگاه میزان الیاف خام و خاکستر افزایش یافته است. گونه مورد نظر با توجه به قرار گرفتن در شرایط سخت اکولوژیکی، دارای ارزش علوفه ای خوبی بوده و می تواند در برنامه ریزی توسعه پایدار در مناطق شور مورد توجه قرارگیرد.
    کلیدواژگان: کیفیت علوفه، Halostachys caspica، گیاهان شورروی، پروتئین خام
  • علی محمد قائمی نیا، حمیدرضا عظیم زاده، محمدحسین مبین صفحات 42-57
    دمای خاک یکی از عوامل مؤثر در استقرار پوشش گیاهی در مناطق خشک است. با توجه به آن که دمای خاک تحت تاثیر پارامترهای هواشناسی متعددی قرار دارد، بررسی اثرهای تغییر دمای هوا، ساعت آفتابی و بارش می تواند در درک چگونگی تغییرات دمای خاک مفید باشد. با شناخت تغییرات دمای خاک و سرعت انتقال دما در پروفیل سطحی می توان میزان تبخیر از خاک، نیاز آبی گیاهان، سرعت تجزیه مواد، فعالیت های بیولوژیکی و زمان کاشت بذرها را ارزیابی نمود. هدف از انجام این تحقیق بررسی نقش عوامل جوی در تعیین دمای خاک می باشد. بدین منظور با جمع آوری داده های روزانه دمای خاک در اعماق 5، 10، 20، 30، 50 و100 سانتی متری موجود در ایستگاه سینوپتیک یزد در سال 1385، اقدام به بررسی عامل های هواشناسی تاثیر گذار و تجزیه و تحلیل آنها شد و با استفاده از الگوی تغییرات سینوسی، دمای خاک این ایستگاه در طی سال شبیه سازی گردید. نتیجه اولیه نشان داد که بین عامل های جوی بارش، درجه حرارت هوا و ساعت آفتابی رابطه معنی دار وجود دارد. به طوری که مقایسه مقادیر اندازه گیری و پیشگویی مدل روی دستگاه مختصات نشان داد که مدل سینوسی با افزایش عمق، مقادیر را کمتر از مقدار واقعی برآورد می نماید. درنهایت با استفاده از مدل های بدست آمده، منحنی تغییرات دمای خاک در هر عمق ترسیم و مورد ارزیابی قرار گرفت. بنابراین نتایج بدست آمده از محاسبه ضریب کارایی مدل ناش ساتکلیف در اعماق مورد بررسی نشان داد که مقادیر خروجی از مدل در اعماق 5،10، 20، 30، 50 و100 سانتی متری به ترتیب دارای ضریب کارایی (RNS2) 92/0، 91/0، 93/0، 92/0، 94/0 و 96/0 نسبت به مقادیر اندازه گیری شده است. از آنجا که دامنه تغییرات) (RNS2در محدوده ∞- تا یک تغییر می کند و در مقدار یک مدل دارای حداکثر کارایی است، بدین ترتیب معادلات سینوسی قابلیت و بازدهی مناسب در پیشگویی تغییرات دمایی اعماق مختلف خاک را دارد.
    کلیدواژگان: بارش، ساعت آفتابی، دمای خاک، دمای هوا، معادلات سینوسی شبیه سازی شده، یزد
  • عباس پورمیدانی، محمدرضا نایینی، حسین باقری، قادر کریمی صفحات 58-70
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف شوری بر خصوصیات مورفولوژیکی، رویشی و فیزیولوژیکی سه گونه مرتعی Ag. elongatum، Agropyron desertorum و Hordeum fragilis در گلخانه ی مزرعه فدک قم انجام شد. طرح به صورت فاکتوریل شامل سه گونه مرتعی به عنوان فاکتور اول و پنج سطح شوری صفر (شاهد)، 50، 100، 150 و 200 میلی مولار کلرور سدیم به عنوان فاکتور دوم و با طرح پایه کاملا تصادفی در 3 تکرار اجرا گردید. طول مدت اعمال تنش شوری 66 روز بود. در مدت اجرای آزمایش 27 متغیر مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس صفات نشان داد که از نظر بیشتر صفات، گونه های تحت بررسی و سطوح مختلف شوری با یکدیگر اختلاف معنی داری داشتند. البته مقایسه میانگین صفات در 15 تیمار اثر متقابل گونه * شوری نشان داد که تیمارهای شاهد و شوری 50 میلی مولار در هر سه گونه تحت بررسی دارای بیشترین مقدار محتوای نسبی آب بوده و کمترین میزان آن در شوری 200 میلی مولار و در دو گونه Agropyron مشاهده گردید. بنابراین کاهش محتوای نسبی آب در این گونه ها به عنوان واکنش گیاه در برابر تنش شوری می باشد. بدین ترتیب، بیشترین میزان کلروفیل کل در تیمار شاهد و در دو گونه Agropyron و کمترین میزان آن در شوری 200 میلی مولار و در هر سه گونه مشاهده شد. بنابراین با افزایش میزان تنش، مقدار کربوهیدرات محلول افزایش یافت. به طوری که بیشترین درصد پرولین در شوری 200 میلی مولار و در هر سه گونه مشاهده شد. از بررسی مجموع صفات، آستانه تحمل به شوری در Ag. elongatum وAg. desertorum را می توان به ترتیب شوری 150 و 100 میلی مولار و در Hordeum fragilis شوری 50 میلی مولار در نظر گرفت. بنابراین در میان گونه ها Ag. elongatum را می توان گونه متحمل تر به شوری دانست. از این رو متغیرهای رشدی دارای همبستگی مثبت و معنی داری با یکدیگر بودند و همبستگی منفی و معنی داری با متغیرهای میزان هیدرات های کربن و درصد پرولین داشتند. مقدار کلروفیل کل با محتوی نسبی آب همبستگی مثبت و معنی دار و با کمبود آب نسبت به حالت اشباع، قندهای محلول و درصد پرولین همبستگی منفی و معنی داری نشان داد.
    کلیدواژگان: Agropyron elongatum، Ag، desertorum، Hordeum fragilis، شوری، گلخانه
  • سپیده انورخواه، محمد خواجه حسینی، محمد جنگجو صفحات 71-89
    مسافت پراکنش بذرها از پایه ی مادری یکی از جنبه های اساسی در چرخه زندگی گیاه است و بر روی اکولوژی، تکامل و بقاء گیاه اثر قابل توجهی دارد. البته انواع روش های پراکنش بذرها در گونه های مختلف، معمولا با توجه به خصوصیات مورفولوژیک میوه ها و بذرها قابل تشخیص می باشد. از این رو، یک بررسی آزمایشگاهی در سال 1387 روی بذر 24 گونه مرتعی استان خراسان شمالی انجام شد. بذرها با استفاده از کولیس دیجیتال با دقت mm 01/0 اندازه گیری شد و بعد شکل بذرها توسط بینیکولار بررسی و سپس به صورت دستی در مقیاس30 تا 80 برابر طراحی گردید. بذرها با توجه به شکل ظاهری و خصوصیات مورفولوژیک آنها، در پنج گروه پراکنش با نام گروه های حاوی ساختارهای تغذیه ای (مانند Artemisia seiberi)، دارای ساختار پراکنش بالن مانند (مانند Agropyron trichophorum)، دارای زوائد بلند (مانند Salsola arbusculaformis)، بدون زائده (مانند Stachys inflataو Iris songarica) و سایر گونه ها (مانند Kochia prostrate) طبقه بندی شدند. نتایج بررسی ها نشان داد که رایجترین اندام پراکنش بذرهای مورد مطالعه، نوعی از اندام پراکنش بود که امکان جابجایی و انتقال بذرها توسط باد را ایجاد می نمود (شامل 9 گونه). بنابراین بذرهای دارای این اندام پراکنش در گروه بالن مانند قرار داده شدند. پس از آن، گونه هایی بودند که در گروه دارای زائده بلند قرار گرفتند و سایر گروه های پراکنش در اولویت های بعدی این دو گروه قرار گرفتند. به طورکلی می توان چنین نتیجه گیری نمود که در منطقه ی استان خراسان شمالی، اندام پراکنش بالن مانند مناسبترین سیستم پراکنش را برای بذرهای مرتعی مورد مطالعه فراهم آورده است.
    کلیدواژگان: پراکنش بذر، مورفولوژی بذر، اندام های پراکنش، گیاهان مرتعی
  • ملیحه اوشیب نتاج، حسن شکرچی، مریم کشاورزی، محمد اکبرزاده صفحات 90-106
    بررسی درباره چگونگی رفتار و عملکرد یک گونه گیاهی و مطالعه نحوه ارتباط آن با سایر اجزای زنده و غیر زنده در رویشگاه مربوطه، به عنوان آت اکولوژی آن گونه در نظر گرفته می شود. این نوع مطالعات، اطلاعات پایه ای برای مدیریت اکوسیستم های مرتعی بوجود می آورد. در این تحقیق آت اکولوژی Lolium perenne با نام فارسی چچم دائمی در استان مازندران مورد بررسی قرار گرفت. بنابراین پراکنش جغرافیایی، فنولوژی، گونه های گیاهی همراه، ضریب خشکی، ویژگی های خاک شناسی و اقلیمی به عنوان عوامل مؤثر بر پراکنش این گونه مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد این گونه گیاهی در دامنه ارتفاعی 22- تا 1700 متر از سطح دریا رشد می کند. این گیاه به فراوانی در محیط های رویشی متنوع همانند امتداد جاده ها، کنار کانال های آبیاری، دامنه های رسی، روی تپه های سنگلاخی و شنی، به صورت هرز در مزارع یافت می شود. همچنین درصد حضور این گونه در مناطق پایین دست مازندران نسبت به ارتفاعات بیشتر است. البته این گونه نسبت به سرما و شرایط سخت مقاوم است و در نواحی دارای اقلیم های بسیار مرطوب، مرطوب، نیمه مرطوب، کوهستانی، مدیترانه ای و نیمه خشک دنیا حضور دارد. به طوری که در انواع خاک ها با بافت رسی، لوم رسی، شن لومی، لوم رسی سیلتی، رس سیلتی و... رشد می کند. این مشاهده ها نشان می دهد که این گونه در شرایط اکولوژیکی متنوع رویش می یابد.
    کلیدواژگان: Lolium perenne، آت اکولوژی، استان مازندران، پراکنش، فنولوژی
  • منوچهر فرج زاده، امان الله فتح نیا، بهلول علیجانی، پرویز ضیاییان صفحات 107-123
    هدف این تحقیق ارزیابی اثر عوامل اقلیمی بر پوشش گیاهی در مراتع زاگرس با شاخص NDVI حاصل از سنجنده AVHRR و داده های هواشناسی می باشد. منطقه مطالعه شده مراتع با تراکم های 75-51، 50-26 و 25-10 درصد زاگرس می-باشد. زمان مطالعه تصاویر ماهواره ای از ژانویه تا اکتبر 2006 و عوامل اقلیمی از سپتامبر 2005 تا اکتبر 2006 بود. هفت متغیر اقلیمی ماهانه (بارش، دما و رطوبت نسبی (حداکثر، میانگین و حداقل)) بر NDVI ماهانه مطالعه شد. پهنه بندی با روش زمین آمار و بررسی عوامل اقلیمی بر تغییرات پوشش گیاهی با رگرسیون چندمتغیره انجام شد. نتایج نشان می دهد که روش کوکریجینگ برای پهنه بندی بهتر می باشد و تنها در دمای میانگین، روش وزن دهی عکس فاصله ارزیابی بهتری دارد. بدین ترتیب، پوشش گیاهی به بارش 2 ماه قبل و به دما و رطوبت نسبی 1 ماه قبل پاسخ می دهد. نتایج رگرسیونی، نشان دهنده همبستگی بیشتر در مراتع با تراکم 75-51 درصد می باشد، اما در مجموع مقدار همبستگی در مراتع با تراکم 25-10 درصد پایین است که ناشی از ارتفاع کم از سطح دریا، اثر پس زمینه خاک و حواشی سطوح کشاورزی می باشد. همچنین ارتفاع کم در مراتع با تراکم 25-10 درصد عامل افزایش دما و انتقال شروع سبزینگی به اسفندماه (مارس) بوده است، در حالی که در مراتع با تراکم 75-51 درصد، شروع سبزینگی در اردیبهشت ماه (می) می باشد. بنابراین بیشترین مقدار R2 در مراتع متراکم 6478/0 مربوط به اردیبهشت ماه (می) و کمترین در مراتع کم تراکم، به مقدار 136/0 در مردادماه (اوت) می باشد.
    کلیدواژگان: دما، بارش، رطوبت نسبی، NDVI، مراتع زاگرس، _ AVHRR
  • روح الله کاظمی، حسن یگانه*، سیدجمال الدین خواجه الدین صفحات 124-138

    پوشش های گیاهی در طی سالیان دراز تحت تاثیر عوامل اقلیمی، خاکی، موجودات زنده تکامل پیدا نموده اند. در گذشته بدون دخالت انسان تعادل بین دام و مرتع موجب حفظ منابع گیا هی شده ولی به تدریج با افزایش جمعیت، نیاز او نیز رو به افزایش نهاده و کم و بیش اثرهای مثبت و منفی برجای گذارده و در جا هایی که دخالت ها نامعقول بوده، باعث به هم خوردن تعادل بین دام و گیاه شده و تخریب جامعه های گیاهی و خاک را سبب شده است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی تغییرات پوشش گیا هی در طول فصل چرا با بهره گیر ی از داده های چندزمانه WiFS در منطقه سمیرم می باشد. پیش پردازش های مختلف شامل تصحیح هندسی با بهره گیری از نقشه های توپوگرافی 1:250000 با RMSe کمتر از 35/0 برای تصاویر این سنجنده انجام شد. برای انجام تصحیح جوی و توپوگرافی تصاویر سنجنده از روش عارضه تاریک و مدل لامبرت استفاده شد. عملیات برداشت زمینی در خرداد و شهریور ماه 1384 در سطحی معادل 800000 هکتار آغاز شد. تیپ های مختلف گیاهی به روش نمونه برداری تصادفی طبقه بندی شده و در سطحی که اختلاف مهمی در ترکیب فلوریستیک-فیزیونومیک نداشت، به عنوان تیپ گیا هی مستقل و یکنواخت در نظر گرفته شد. در کل منطقه 20 نقطه تصادفی انتخاب و اندازه گیر ی درصد پوشش به روش تخمین انجام گردید. در این تحقیق از داده مربوط به سنجنده WiFS تاریخ های 14 ژوئن و 10سپتامبر 2005 استفاده شد. شاخص ها به عنوان متغیر مستقل و داده های زمینی به عنوان متغیر وابسته معرفی شدند. معادله های مختلف با بهره گیر ی از سه شاخص گیاهی به کار رفته، بر روی تصاویر سنجنده اعمال و بعد تصاویر به 5 کلاس پوشش بر حسب درصد طبقه بندی شدند. همچنین برای تعیین تغییرات طبقه های مختلف درصد پوشش مرتع از روش مقایسه پس از طبقه بندی استفاده شد. در نهایت نقشه های تولیدی و نقاط نمونه برداری برای بررسی صحت نتایج، کنترل شد. نتایج نشان داد که نقشه های پوشش تولید شده با داده های سنجنده WiFS از صحت بالایی برخوردار می باشد. در این بررسی بیش از 30 درصد از سطح منطقه در طی فصل چرا تحت تاثیر تغییرات قرار گرفته است. در مجموع، نتایج این تحقیق نشان داد که نقشه های تولید شده با بهره گیری از داده های سنجنده WiFS در مطالعات مربوط به تغییرات پوشش تاجی مناسب می باشند و این داده ها به خوبی می توانند تغییرات پوشش گیاهی را در طی فصل چرا مشخص کنند.

    کلیدواژگان: WiFS، IRS، پوشش تاجی، پایش، سمیرم، شاخصهای گیا هی
  • فرهاد آژیر، علی اشرف جعفری، محمد فیاض صفحات 139-150
    به منظور بررسی عملکرد و کیفیت علوفه، 19 اکوتیپ از گونه مرتعی Agropyron cristatumدر دو آزمایش دیم و آبی در ایستگاه خجیر تهران در طی سالهای 85-1386 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار کشت شدند و صفات، قدرت رویش بذر، ارتفاع، تاریخ گلدهی و گرده افشانی، عملکرد علوفه، و 5 صفت کیفی شامل: درصد قابلیت هضم، درصد پروتئین خام، درصد کربوهیدرات های محلول در آب، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF) و خاکستر کل مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب داده های دو آزمایش نشان داد که تفاوت بین دو شرایط کشت برای عملکرد و صفات مورفولوژیکی در سطح احتمال 1% معنی دار بود، ولی از لحاظ کیفیت علوفه تفاوتی بین دو محیط مشاهده نشد. به-نحوی که تفاوت بین اکوتیپ ها و اثر متقابل اکوتیپ در محیط برای کلیه صفات معنی دار بود. به طوری که اکوتیپ های 8p208 (اصفهان) و 4p4056 (گرگان) به ترتیب با عملکرد 1240 و 1336 کیلوگرم در هکتار، در شرایط آبی و اکوتیپ های m619 و 4p4056 و m619 با عملکرد 791 تا 901 کیلوگرم در هکتار، در شرایط دیم نسبت به سایر اکوتیپ ها عملکرد بیشتری داشتند. در مجموع، در دو محیط، اکوتیپ های m1722 (گرگان)، 8p208 (اصفهان) و 4p4056 (گرگان) با میانگین عملکردهای 933 تا 1021 کیلوگرم در هکتار از کیفیت علوفه بهتری نیز برخوردار بودند و به عنوان اکوتیپ های مناسب برای علوفه کاری در مراتع و اراضی کم بازده مشابه شرایط آب و هوایی خجیر در استان تهران پیشنهاد شدند. ضرایب همبستگی بین عملکرد علوفه با قدرت رویش بذر مثبت و معنی دار بود. بنابراین کربوهیدرات های محلول در آب با قابلیت هضم همبستگی مثبت و با درصد پروتئین خام همبستگی منفی و معنی دار داشت. البته رابطه بین قابلیت هضم و ترکیبات فیبری از قبیل ADF و فیبر خام منفی و معنی دار بود.
    کلیدواژگان: Agropyron cristatum، عملکرد و کیفیت علوفه، کشت آبی و دیم، دیمزار، چراگاه، استان تهران
  • پژمان رودگرمی، ناصر انصاری، ابراهیم فراهانی صفحه 151
    واقعیت های موجود بیانگر این مسئله هستند که منابع طبیعی کشور در حال تخریب می باشد و با شیوه های کنونی بهره برداری، این روند ادامه خواهد داشت. هدف این تحقیق شناسایی عوامل مؤثر در تخریب منابع طبیعی تجدیدشونده از دیدگاه اجتماعی- اقتصادی در استان تهران بوده است که با جمع آوری اطلاعات از بهره برداران و کارشناسان منابع طبیعی استان و ایجاد ارتباط با شاخص تخریب بدست آمده در تحقیق، عوامل تخریب منابع طبیعی استان بررسی شدند. بنابراین روش انجام تحقیق در این پروژه بر سه محور بررسی اسناد و مدارک، مطالعه میدانی و تحلیل داده ها استوار بود. برای تعیین عوامل مؤثر در تخریب، وضعیت منابع طبیعی (مراتع) از نظر تغییر سطح بین سالهای 1334 تا 1380 بررسی و مقایسه شد و همچنین شاخصی برای تعیین کاهش تولید علوفه در مراتع تهیه گردید. سپس با تهیه پرسشنامه نسبت به جمع آوری اطلاعات از جامعه بهره بردار و کارشناسان در منابع طبیعی استان برای شناخت عوامل تخریب منابع طبیعی اقدام شد. براساس نتایج این پژوهش کاهش تولید علوفه در مراتع در مناطق کوهستانی (جنگلهای خشک و کوه های مرتفع) بیش از مناطق دشتی (استپی و نیمه استپی) بود. به طوری که در مناطق دشتی مهمترین شکل تخریب بصورت تغییرکاربری اراضی منابع طبیعی بوده که به کاربری های عمرانی و کشاورزی تغییر یافته اند. مهمترین عامل تشکیلاتی مؤثر در تخریب منابع طبیعی کمبود نیرو و امکانات برای کنترل عرصه های منابع طبیعی می باشد. از نتایج دیگر، رابطه محکم و معکوس بدست آمده بین وسعت اراضی کشاورزی تحت تملک بهره برداران از مراتع و میزان تخریب مراتع در هر منطقه می باشد. بنابراین طراحی و اجرای برنامه آمایش سرزمین در استان تاکید می شود، زیرا از عوامل اصلی در تخریب، تغییرکاربری اراضی منابع طبیعی می باشد.
    کلیدواژگان: تخریب، مرتع، عوامل مؤثر در تخریب، دامدار، تهران
  • همت کریمی، احمد عبدلزاده*، حمیدرضا صادقی پور، پویان مهربان، عباسعلی نوری نیا صفحات 172-186

    شوری یکی از مهمترین عوامل کاهش محصولات کشاورزی و رستنی های طبیعی در بسیاری از مناطق دنیا ازجمله ایران است. سسبانیا آکیولاتا از تیره بقولات گیاهی علوفه ای خوش خوراک و نسبتا مقاوم به شوری است که می تواند برای احیای مراتع لب شور بکار برده شود. این پژوهش به منظور ارزیابی سطوح مقاومت به شوری این گیاه با تکیه بر انباشتگی یونها و تغییرات تشریحی انجام شده است. بدین منظور بذر سسبانیا در محیط کشت شنی در گلخانه با محلول هوگلند کاشته شد. به نحوی که طرح آزمایش کاملا تصادفی و تیمارهای آزمایش شامل سه سطح شوری شاهد، 75 و 150 میلی مولار کلرید سدیم بود. گیاهان بعد از دو ماه تیماردهی برداشت شدند. نتایج این آزمایشها نشان داد که شوری وزن تر و خشک ریشه و بخش هوایی گیاهان و میزان آب نسبی را کاهش داد. به طوری که با افزایش شوری مقدار یون های سدیم و کلر در گیاه افزایش یافت و این افزایش در برگ نسبت به ریشه چشمگیرتر بود. به علاوه اینکه مقدار یون پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم در ریشه و بخش هوایی گیاهان تحت شوری کاهش و میزان اسیدهای آمینه و قندهای محلول در برگ این گیاهان افزایش یافت. همچنین شوری سبب افزایش ضخامت پارانشیم نردبانی و ضخامت کل برگ شد، در حالی که ضخامت پارانشیم اسفنجی برگ کاهش یافت. به علاوه اینکه شوری کاهش نسبت پوست به استوانه آوندی در ریشه گیاهان را سبب شد. این نتایج آشکار می سازد که احتمالا سسبانیا یون های سدیم و کلر را در واکوئل ها و اسیدهای آمینه و قندها را احتمالا در سیتوسول یاخته های برگ ضخیم شده با پارانشیم نردبانی انباشته نموده و از این طریق تنظیم اسمزی و جذب آب گیاه با حداقل انرژی انجام می شود. به علاوه اینکه افزایش سطح استوانه آوندی در مقایسه با پوست ریشه نیز ممکن است جذب آب را تحت شوری تسهیل کند.

    کلیدواژگان: شوری، سسبانیا آکیولاتا، رشد، تغییرات تشریحی
|
  • Arzanih., Dehdaris., King, G Pages 1-16
    Importance of production information in range management has caused researchers be seeking to find suitable methods for yield estimation. As clipping and weighing method has been recognized as a time consuming, high cost and destructive method, researches have been conducted on indirect methods. Estimating yield from cover data can be considered as an important method. In the present study, relationship between cover and yield was determined at first. Then investigation was done to find how cover data can be used to estimate production using a double sampling procedure or pooled equation. Research was carried out in two rangelands of Manuka (a semi-arid rangeland) and Conservation (as an arid area). Double sampling was formed by clipping and weighing method as direct sampling and foliage or canopy cover measurement as indirect sampling for each group of species. The number of paired of direct and indirect sampling based on time consumption and accuracy were 4, 6, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36 and 40. SPSS was used for data analysis. Data were collected during 2 or 3 years in different seasonal conditions of fair, poor and good. The results showed the possibility of estimating range production from cover measurement using equation based 8 to 12 paired direct and indirect sampling. Correlation between cover and yield was higher for all collected data in both rangelands of Manuka and Conservation. According to the results, cover data can be used in both models of double sampling or pooled equation for accurate yield estimation.
  • Arabf., Jafari, A.A., Assareh, M.H., Jafarim., Tavili, A Pages 17-31
    Agropyron deserterum and Ag. elongatum species have a high value for both fresh and dry forage and because of high production and top acceptance by livestock they have specific value in the beginning of the growth season for livestock grazing. This research was conducted to study the effects of salinity stress on the mentioned species in germination and vegetative growth stages. A completely randomized design including five levels of 0, 100, 200, 300 and 400 mM NaCl and CaCl2 with 4 replications was used. Seeds were sown in laboratory and germination percentage, germination velocity, vigor index, plumule and radicle length and seedling dry weight were calculated. In greenhouse condition, shoot and root length, seedling dry weight, dry weight to fresh weight ratio, leaf area and specific leaf area were measured. According to the results, in both studied species germination percentage, plumule and radicle length, seedling dry weight, leaf area and specific leaf area were reduced with increase of salinity. The results showed significant differences between two species for germination percentage and germination velocity (P≤0.01). In both germination and vegetative growth stages, Ag.elongatum was more salt tolerant than Ag.desertorum. The results indicated that Ag.elongatum was more salt tolerant species than Ag.desertorum and it can be recommended for cultivation in moderate saline rangelands.
  • Rasuolib., Amirib., Assareh, M.H., Jafari, M Pages 32-41
    This research was performed to determine the nutritional value of a halophyte species, Halostachys caspica in three different phonological stages including primary growth, flowering and seed ripening in three different sites i.e, Qom, Yazd and Urmia provinces Plant sampling was completely randomized and crude protein, ether extract, water percentage, acid detergent fiber, ash, dry matter digestibility and metabolism energy were measured by standard methods. Data analysis was done using SPSS software in a factorial design. According to the results, interaction effects of growth stages and different ecological sites showed a significant difference for most of the measured factors and they did not follow a regular trend. The results indicated that H. caspica had the highest forage quality in flowering (second stage) while with increase of plant age, crude fiber and ash increased in all the three studied sites. Growing in sever ecological conditions and having high forage quality, H. caspica may be considered for sustainable development plan in saline regions.
  • Ghaeminia, A.M., Azimzadeh, H.R., Mobin, M.H Pages 42-57
    Soil temperature is one of the most important and effective factors influencing the establishment of vegetation in arid regions. Soil temperature is affected by several meteorological parameters. The study of air temperature, rainfall and sunshine hours can be useful to understand the variation of soil temperature. Soil temperature changes and rate of heat transport in soil profile are helpful for evaluating the amount of evaporation, plants water requirements, decomposition rate of materials, biological activities and the time of seed planting. The aim of this study is to evaluate the role of atmospheric factors in determination of the soil temperature. For this purpose, after collecting daily temperatures data of different soil depths (5, 10, 20, 30, 50 and 100 cm) in Yazd synoptic station for 2006, firstly, the effective meteorological parameters were analyzed and then soil temperature at this station was simulated by using sinusoidal changes pattern during the year. Finally, soil temperature variation curve at any depth was plotted and evaluated using the models obtained. Primary results showed that there was a significant relationship between precipitation, air temperature and sunshine hours. Measured and predicted values were evaluated in a coordinate system. The results showed that with increasing depth, the sinusoidal model predicted values underestimate. The results of calculating coefficients of Nash-Sutcliffe model efficiency (RNS2) showed that the estimated values by model for the different depths (5, 10, 20, 30, 50 and 100 cm), compared to the measured ones had efficiency coefficients as 0.92, 0.91, 0.93, 0.92, 0.94 and 0.96, respectively. Since (RNS2) value varies between- ∞ to 1, and when its value is equal to 1, the model has maximum efficiency, so, sinusoidal equations have good capability for predicting temperature variations in soil different depths.
  • Pourmeidania., Naeini, M.R., Bagherih., Karimi, G.H Pages 58-70
    The current research was conducted at Qom Fadak Greenhouse to study the effects of different salinity levels on physiologic and morphologic characteristics of three rangeland species (Hordeum fragilis, Agropyron desertorum and Agropyron elongatum). A factorial experimental design based on completely Randomized Design with three replications was applied as the main factor included three rangeland species and the second factor included five salinity levels (0, 50,100,150 and 200 mMol NaCl). Salinity treatments were applied for 66 days and 27 variables were evaluated during the experiment. Results of analysis of variance showed significant differences among studied species and also different salinity levels. According to the results of means comparison test in 15 treatments (interaction effects of species and salinity), the highest RWC was observed in treatments of control (0 mM NaCl) and 50 mM NaCl in all three species and the lowest RWC was recorded at 200 mM NaCl in two Agropyron species. As a result, reduction in RWC was identified as plant response to salinity stress. The highest content of total chlorophyll was observed in control treatment and in two Agropyron species while the lowest content was recorded at 200 mM NaCl in all three species. With increase in salinity level up to 200 mM NaCl, soluble carbohydrate content increased. The highest percentage of proline was observed at 200mMol NaCl and in all three species. According to the results, threshold of salinity tolerance for Ag. elongatum, Ag. desertorum and Hordeum fragilis were determined 150, 100 and 50 mM NaCl respectively, and Ag. elongatum was identified as the most salt tolerant species in this research. A significant positive correlation was observed among growth parameters while correlation between growth parameters and carbohydrate content and percentage of proline was significantly negative. Total chlorophyll content showed a significant positive correlation with RWC and a significant negative correlation with WSD, soluble carbohydrates content and percentage of proline.
  • Anvarkhahs., Khaje Hoseinim., Jangju, M Pages 71-89
    Seed dispersal distances of mother plant is a basic aspect in plant life history, and have great effects on plant ecology, evolution and conservation. Seed dispersal modes of species can often be recognized by morphological characteristics of fruits and seeds. A laboratory experiment was conducted on seeds of 24 Northern Khorasan rangeland species during 2008. The size of seeds was measured by digital caliper with a precision of. 0.01 mm (operating instruction in resolution 0.01 mm), and the seed's shape were observed by binocular and drown by hand in scale of 30-80 times. Seeds were categorized in five categories based on their shapes and morphological traits namely, Nutrient Containing Structure (i.e. Artemisia seiber), Balloon Structure (i.e. Agropyron trichophorum), Elongated Appendages (ie. Salsola arbusculaformis), No Appendages (i.e. Stachys inflate and Iris songarica) and other Specializations (i.e. Kochia prostrate). According to the results, balloon structure category was identified as the most common seed dispersal mode in the zone of Northern Khorasan (with 9 species) which let the wind disperses the seeds easily. The elongated appendages category was placed in the next group and other categories owned third place. It can be concluded that balloon structure has provided the most suitable dispersal system for the seeds studied in Northern Khorasan rangeland.
  • Oushib Natajm., Shekarchih., Keshavarzim., Akbarzadeh, M Pages 90-106
    Autecology is the study on behavior and performance of a plant species and its relationship with other living and non living components of a habitat. These kinds of studies provide basic information for management in rangeland ecosystems. In the current research, autecology of Lolium perenne was studied in Mazandaran province. Geographical distribution, phenology, companion species, dryness index, edaphic and climatic parameters were considered as effective factors on distribution of Lolium perenne. According to the results, the altitude range for the mentioned species was from -22 to 1700 m above sea level. This species is frequently found in different places like road sides, irrigation canals, clay slopes, rocky and sandy hills, and also as a weed in farm fields. Presence percentage in lowlands was also more than that in uplands. Lolium perenne is resistant to cold and harsh conditions and grows mainly in humid to sub humid climates and alpine to Mediterranean and semi-arid habitats. Our results indicated that Lolium perenne prefers clay, clay loam, loamy sand, silty clay loam and silty clay soils. These observations show that Lolium perenne can grow in a wide range of ecological conditions.
  • Farajzadehm., Fathnia, A.A., Alijanib., Zeaiean, P Pages 107-123
    The aim of this research was to evaluate the effect of climatic factors on vegetation in rangelands of Zagross with normalized difference vegetation index (NDVI) derived from Advanced Very High Resolution Radiometer (AVHRR) sensor, and climatic data. The study area was rangelands of Zagross with 51-75, 26-50 and 10-25 density. Satellite images and climatic factors were respectively studied from January to October 2006 and from September 2005 to October 2006. Effects of seven monthly climatic variables (precipitation, temperature and relative humidity (maximum, mean and minimum) were studied on monthly NDVI. Zoning was performed by geostatistical method and Multivariate Ordinary Least Squares regression (MOLS) was applied to study the effect of climatic factors on vegetation changes. According to the Results CO-Kriging was identified as the best method for zoning, and Inverse Distance Weighting (IDW) only in mean temperature showed a better distance. Vegetation responses to precipitation of last two months, and temperature and relative humidity of last one month. Results of MOLS showed higher correlation in rangelands with a density of 51-75 %, but generally, correlation was low in rangelands with a density of 10-25 %, that can be due to the low altitude from sea level, effect of soil background and agricultural field margins. Also, low height in rangelands with a density of 10-25 % increased the temperature and transferred the start of leaf greenness to March, while in rangelands with a density of 51-75 % greenness started in May. The highest and lowest R2 values were calculated as 0.6478 for dense rangelands in May and 0.136 for low density rangelands in August.
  • Kazemi, R.A., Yeganehh., Khajedin, S.J Pages 124-138

    Accurate and up-to-date global land cover data sets are necessary for various global change research studies including climatic change, biodiversity conservation, ecosystem assessment, and environmental modeling. The aim of the present research was to study change detection of vegetation during the grazing season using multi temporal data of WiFS in Semirom region. Various preprocessing, including geometric correction were applied using topographic maps of 1:250000 with an RMSe 0.35 pixel for sensor IRS-WiFS. The atmospheric and topographic corrections were carried out using dark-object subtraction method and the Lambert method. Field data collection was started on June 2005 on 800,000 ha. Multi-temporal data of IRS-WiFS sets were used for this study. Image processing including FCC, PCA, vegetation indices and supervised classification were employed to produce the vegetation canopy cover map. Various vegetation types were sampled using stratified random sampling method. twenty random sampling points were selected and canopy cover percentage was estimated. Digital data and the indices maps were used as independent data and the field data as dependent variables. The produced models were processed and then resulted images were categorized in 5 classes. Also post classification method was used to determine change detections. Finally the produced maps were controlled for their accuracies. The results confirmed the high correlations of used WiFS indices with field data. In the current study, more than 30 percent of the study area has been affected during the grazing season. Also the NDVI, SAVI and DVI indices which employ RED and NIR bands had relatively highly correlations with rangeland data. Result showed vegetation maps produced with IRS-WiFS data set had very high accuracy.

  • Azhirf., Jafari, A.A., Fayaz, M Pages 139-150
    In order to determine the best genotype for range improvement in Tehran province, Iran, 19 ecotypes of Agropyron cristatum were sown using randomized complete block design with three replications under irrigation and dry land farming system during 2006- 2007. Data were collected and analyzed for dry matter (DM) yield, flowering and pollinating date, plant height and 5 quality traits as: dry matter digestibility (DMD), water soluble carbohydrates (WSC), crude protean (CP), total ash, and acid detergent fiber (ADF). The results showed significant difference at 1% level of confidence for yield and morphological traits while no significant differences were observed for forage quality under two different cultivation conditions. The difference between ecotypes and environment-ecotype interaction effecets were significant for all traits of the species. Ecotypes 208P8 and 4056P4 with average values of 1240 and 1336 Kg/ha had higher forage yield in irrigation condition while in dry land condition, forage yield of ecotypes 619M and 4056P4 with average values of 791 and 901 Kg/ha were maximum. According to the results, ecotypes 1722M (Gorgan), 208P8 (Esfahan) and 4056P4 (Gorgan) with average yield value were identified as the best ones for both yield and quality traits in studied cultivation conditions to be introduced for cultivation in dry land faming in Tehran province. DM yield had positive correlation with plant establishment. WSC had positive and negative correlation with DMD and CP, respectively. The relationship between DMD and ADF was negatively significant.
  • Roudgarmip., Anssarin., Farahani, E Page 151
    Current events indicate that the country's Natural Resources are being destroyed and with the present utilization approaches, this trend would be continued. A research study was conducted to determine effective socio-economic factors on degradation of Natural Resources in Tehran province. In the current study, an index was applied to determine the degradation considering forage and forest production. To achieve this goal, data were collected from experts and users of Natural Resources through questionnaires and interviews and relationship between the data and the degradation index was determined. The research was conducted based on the study of documents, archival data, and field works. Range condition of the province was compared during 1955 – 2001 in view of area change. Our results showed that decrement of forage production was higher in mountainous rangelands than that in plain areas (steppe and semi-steppe). In plain areas, land use change of Natural Resources to constructed and agricultural area was identified as the most important destructive factor. Staff and facilities deficiency for Natural Resources control was also known as the most important organizational factor. Based on statistical analysis, there was a strong inverse relationship between the size of posturs’ agricultural areas and the rate of rangeland destruction. According to the results, implementation of land use planning and management is important for Tehran province and land use change of natural resources was identified as an important destructive factor.
  • Karimih., Abdolzadeha., Sadeghipour, H.R., Mehrabanp., Norinia, A.A Pages 172-186

    Salinity is one of the most important causes in reduction of agricultural products and depletion of natural vegetation in many parts of the world, like Iran. Sesbania aculeata is a palatable forage and relatively salt tolerant species from Fabaceae family that can be used for reclamation of semi- saline rangelands. The study was performed to evaluate the salinity resistance of this in view of ions accumulation and anatomical changes. S. aculeata seeds were planted in sand under greenhouse conditions and irrigated with Hougland nutrient solution. A completely randomized design including three levels of salinity (control, 75 and 150 mM NaCl) was applied and plants were harvested after two months. According to the results, fresh and dry weight of roots and shoots and relative water content were decreased under salinity. With increment of salinity level, Na+ and Cl- accumulation increased in all organs of plants which were more obvious in shoots. Furthermore, the potassium concentration and K+/Na+ ratio decreased in shoots and roots while total amino acids and soluble carbohydrates increased in plants in response to the salinity. Salinity also increased the palisade parenchyma cells thickness and total thickness of leaves, while spongy parenchyma cells thickness decreased under salinity. In addition, ratio of cortex to stele decreased in roots of plants grown under salinity. The results reveal that S. aculeata probably accumulates Na+ and Cl- mostly in vacuoles and amino acids and sugars in cytosol of thick leaf cells with palisade parenchyma through which osmotic adjustment and water absorption by plants is done with minimum energy. Increase of stele area in comparison with cortex in root may also facilitate water uptake under salinity.