فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 43، تابستان 1390)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 43، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین باقری، امر علی شاهمرادی، سید مهدی ادنانی صفحه 187
    حفظ، اصلاح و توسعه منابع طبیعی تجدیدشونده بخصوص پوشش گیاهی، مستلزم شناخت دقیق و جامع آن می باشد. برای دستیابی به بخشی از این اهداف، طرح ملی آت اکولوژی در سطح کشور بر روی گونه های مهم مرتعی اجرا گردید. در استان قم نیز بر روی گونه سبط (Stipagrostis plumosa)، مطالعات آت اکولوژی انجام شد. در این مطالعه مواردی نظیر رویشگاه گونه در سطح استان، مورفولوژی اندامهای هوایی و زیرزمینی، مراحل فنولوژی، گونه های همراه و نحوه تکثیر و استقرار، تعیین گردید. همچنین وضعیت خاکشناسی و زمین شناسی و وضعیت اقلیمی مناطق پراکنش گونه مورد مطالعه قرارگرفت. با توجه به گسترش وسیع گونه و تغییرات فاکتورهای اقلیمی و اکولوژیکی در سطح استان، سه سایت مطالعاتی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که این گونه در مناطق با خاک سیلتی لومی، لومی شنی و لومی رسی و شنی می تواند به-عنوان گونه غالب مشاهده شده و با افزایش درصد رس خاک، از درصد تاج پوشش آن کاسته شده و در خاکهای کاملا رسی مشاهده نمی گردد. همچنین این گونه تحمل بالایی نسبت به میزان شوری و آهک خاک داشته و دامنه هدایت الکتریکی 89/2-27/0 میلی موس بر سانتی متر و میزان آهک 24-13 درصد را در خاک تحمل می نماید. این گونه در سطح استان از ارتفاع 900 تا1650 متر از سطح دریا رویش دارد. ارتفاع آن بین 12 تا 35 سانتی متر بوده و در مواردی نیز در شرایط مناسب به حدود 50 سانتی متر می رسد. دارای ساقه های دسته ای و ریشه افشان می باشد. نسبت طول ریشه به ساقه در مرحله گلدهی حدود 25/1 و نسبت وزن ریشه به ساقه حدود 47/0 می باشد. دوره فعالیت اصلی این گونه عموما از اواسط بهمن ماه شروع گردیده و تا اواخر تیرماه با بذردهی و پراکنش بذرها خاتمه می یابد. تکثیر گونه در مناطق مساعد توسط بذر انجام می شود و در مناطق دارای فشار چرای زیاد، به روش غیرجنسی صورت می گیرد. از مهمترین دلایل پراکنش وسیع این گونه در سطح استان، می-توان به مقاومت شدید این گونه نسبت به شرایط نامساعد محیطی و خشکی، تحمل بالا نسبت به شرایط مختلف خاک، مقاومت زیاد به شرایط بهره برداری و چرا و همچنین سیستم زادآوری مناسب آن اشاره نمود.
    کلیدواژگان: آت اکولوژی، مرتع، قم، سبط (Stipagrostis plumosa)
  • احسان زندی اصفهان، محمد جعفری، سید جمال الدین خواجه الدین، حسین آذرنیوند صفحه 202
    به منظور بررسی شور شدن خاک در اثر تاغکاری در دشت سگزی اصفهان از فن رج بندی استفاده گردید. مطالعه به شیوه نمونه برداری تصادفی طبقه بندی شده انجام شد و براساس سال کاشت و فیزیونومی ظاهری تاغ، شش منطقه که از نظر وضعیت رشد سیاه تاغ ها متفاوت بودند (تاغکاری های موفق و ناموفق) تفکیک گردید. در هر منطقه تعداد 10 نمونه هم سن گونه سیاه تاغ ammodendron C.A.Mey) (Haloxylon انتخاب و شاخصهای رشد گیاه شامل ارتفاع، سطح تاج پوشش، محیط تاج پوشش، قطر تاج پوشش و قطر یقه اندازه گیری شد. همچنین در هر منطقه سه و در مجموع 18 پروفیل خاک حفر و پنج خصوصیت شیمیایی خاک شامل EC، Na+، Cl-، K+ وSAR در پنج افق30 سانتی متری (150-0 سانتی متری) اندازه گیری شد؛ و داده ها به روش رج بندی آنالیز گردید. نتایج نشان داد که در تاغکاری های موفق به دلیل عدم برخورد ریشه گیاه با سخت لایه، مقدار گسترش عمقی ریشه و جذب آب و املاح، رشد اندامهای هوایی و به تبع آن برگشت لاشبرگ به سطح خاک بیشتر از عامل های مذکور در تاغکاری های ناموفق بوده و با افزایش رشد سیاه تاغ، شور شدن خاک بشدت افزایش یافته است. بدین ترتیب، نقش گونه سیاه تاغ در شور کردن خاک تحت اشکوب خود تایید شد. از طرف دیگر، نتایج نشان داد که دامنه شور شدن خاک به افقهای اول و دوم (30 -0 و60-30 سانتی متری از سطح) محدود شده و افقهای سوم، چهارم و پنجم خاک تحت تاثیر قرار نگرفته اند.
    کلیدواژگان: سیاه تاغ، انتقال املاح، شوری، فن رج بندی، دشت سگزی اصفهان
  • الهام فخیمی ابرقویی، منصور مصداقی، قاسمعلی دیانتی تیلکی صفحه 219
    امروزه بهره برداری های بی رویه از مراتع سبب گردیده که این منابع با ارزش از لحاظ کیفی و کمی در معرض خطر قرار گیرند. بنابراین بررسی تاثیر چرا بر فاکتورهای پوشش گیاهی لازم و ضروریست. در این تحقیق اثر سه سطح مختلف چرایی (شدید، متوسط و سبک) در راستای گرادیان چرایی بر درصد تاج پوشش، میزان تولید، تراکم، درصد لاشبرگ، درصد سنگ و سنگریزه و خاک لخت مورد بررسی قرار گرفت. جهت انجام پژوهش از روش طبقه بندی- سیستماتیک- تصادفی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی استفاده شد. به طوری که در هر پلات2m2، درصد تاج پوشش کل، درصد تاج پوشش فرم های رویشی مختلف، وزن خشک گونه های مورد استفاده دام، تعداد پایه های هر گیاه، درصد لاشبرگ و سنگ و سنگریزه یادداشت شد. جهت طبقه بندی محل های نمونه گیری بر حسب گونه های شاخص از آنالیز TWINSPAN استفاده شد و به منظور بررسی اثر کلی تیمارهای شدت چرایی بر فاکتورهای پوشش گیاهی و رابطه تغییرات فاکتورهای پوشش با فاصله از آبشخور به-ترتیب از روش آماری تجزیه واریانس یک طرفه و آنالیز همبستگی پیرسون استفاده شد. بدین ترتیب، با استفاده از آنالیز TWINSPAN3 گروه سایت چرایی در این منطقه تشخیص داده شد. نتایج حاصل از بررسی نشان داد که درصد تاج پوشش گیاهان خوشخوراک و میزان تولید از سطح چرای سبک به شدید به طور معنی داری کاهش می یابد (05/p<). بنابراین چرای شدید از لحاظ درصد پوشش تاجی کل، درصد لاشبرگ، درصد سنگ و سنگریزه تفاوت معنی داری با سطوح چرای متوسط و سبک دارد (05/p<). به هر حال، سه سطح چرایی از لحاظ درصد تاج پوشش گونه های غیرخوشخوراک و تراکم دارای اختلاف معنی دار نیستند (05/p>).
    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، گرادیان چرا، آنالیز TWINSPAN، ندوشن، یزد
  • محمد زادبر، حسین ارزانی، مژگان سادات عظیمی، ولی الله مظفریان، قنبر علی شاد، فریده ثقفی خادم، حسین توکلی، حسن امیرآبادی زاده، سمیه ناصری صفحه 231

    مراتع در اقتصاد کشور از لحاظ تامین علوفه مورد استفاده دام و از دیدگاه حفاظت آب و خاک جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده اند که علاوه بر موارد ذکر شده، در خصوص اهمیت مراتع می توان ویژگی های بسیار دیگری را برشمرد که مدیریت اصولی این اراضی را ضروری می سازد. بر همین اساس و در راستای طرح ملی ارزیابی مراتع مناطق مختلف آب و هوایی کشور سایت های آسلمه، توکل باغ و ترنو شاه جهان در شمال شرق ایران بر مبنای پوشش گیاهی آن که معرف بخشی از پوشش گیاهی مناطق کوهستانی شمال خراسان می باشد، انتخاب شدند. در طول دوره چهار سال (1386-1383) از پوشش تاجی، تراکم و تولید گیاهان منطقه در شش ترانسکت خطی و در هر ترانسکت شصت پلات1*1 متر آماربرداری انجام گردید. متوسط تاج پوشش گیاهی سایت ها نیز به ترتیب 94/69 درصد، 38/41 درصد و 44/48 درصد طی دوره برداشت بود و شامل گندمیان دائمی، بوته ای ها، شبه گندمیان، پهن برگان دائمی و یکساله ها می باشد. متوسط تولید سالیانه مرتع این سایت ها نیز به-ترتیب 654، 356 و 506 کیلوگرم در هکتار بدست آمد که در ماه آخر بهار و ماه اول تابستان در زمان ییلاق مورد استفاده دام قرار می گیرد. در منطقه آسلمه به لحاظ اینکه آب شرب دام (چشمه) وجود ندارد، چرا کمتر انجام می شود و از پوشش گیاهی خوبی برخوردار است، در حالی که در سایت توکل باغ به لحاظ نزدیکی با روستا زمان چرا طولانی می باشد. همچنین در دو سایت توکل باغ و ترنو شاه جهان چرای پیش از موعد و زیاد نیز انجام می گردد که موجب کاهش تولید مراتع شده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی مرتع، درصد تاج پوشش، تولید علوفه، سایت های آسلمه، توکل باغ، ترنو شاه جهان
  • اعظم خسروی مشیزی، غلامعلی حشمتی، عادل سپهری، حسین آذرنیوند صفحه 244

    هدف از این مطالعه معرفی آستانه عملکردی با توجه به تغییرات فرایندهای اکولوژیک در طول گرادیان چرا به منظور شناسایی مناطق تخریب یافته بود. به همین منظور بر روی داده های سه ویژگی عملکردی پایداری، نفوذپذیری و چرخه موادغذایی خاک، دو مدل خطی و سه مدل غیرخطی (نمایی، رگرسیون تکه ای و سیگموئید لجستیک) برازش داده شد. در مقایسه با مدل های خطی، دو مدل غیرخطی (نمایی و رگرسیون تکه ای) بهترین مدل های برازش داده شده بودند که این امر بیانگر وجود آستانه در فرایند های اکولوژیک تحت تاثیر گرادیان چرا می باشد. بر طبق نتایج بدست آمده عملکرد اکوسیستم در نزدیک آبشخور بشدت کاهش یافته که توجه خاصی را از سوی مدیران می طلبد. بنابراین عبور از آستانه ساختاری، حضور گیاهان مهاجم و لگدکوبی دام را می توان از عوامل کاهش عملکرد در نزدیک آبشخور و وقوع آستانه عملکردی دانست. با توجه به نتایج بدست آمده مطالعات در جهت شناسایی آستانه در اکوسیستم مرتعی توصیه می شود، زیرا آستانه مدیران را در جلوگیری از تخریب مناطق سالم و یا تخریب بیشتر مناطق تخریب یافته کمک می نماید و گامی جدی در جهت مدیریت پایدار در اکوسیستم های مرتعی می باشد.

    کلیدواژگان: آنالیز عملکرد چشم انداز، آستانه، گرادیان چرا
  • مهدی فرحپور، سید مهدی ادنانی، محمد فیاض صفحه 258
    نظام شبانی در کشورهایی مانند ایران که از پیشینه دامداری در مرتع برخوردار هستند بسیار با اهمیت است. ثبت این سیستم موجب می شود که روش های موجود از یادنرفته و آیندگان در صورت تمایل بتوانند از آنها استفاده کنند. این تحقیق با کمک تکنولوژی نو GPS مسیر حرکت دام را بررسی می کند؛ ضمن آنکه سیستم شبانی موجود در حاشیه دریاچه حوض سلطان را نیز بررسی کرده است. به طوری که در سالهای 85 و 86 در آخر ماه های دی، بهمن و اسفند و در سال 1387 در نیمه ماه های ذکر شده با بستن یک دستگاه GPS بر پشت یک میش سه ساله مسیر حرکت، ساعات ورود به مرتع و خروج از آن به-اضافه ساعاتی را که دام به استراحت و یا چرا پرداخته ثبت گردیده است. نتایج نشان از یک سیستم هوشمندانه تعاملی در ارتباط با پوشش گیاهی، مسیر رفت و برگشت و خطرات آن و طول روز دارد.
    کلیدواژگان: سیستم شبانی، حوض سلطان، GPS، مرتع، مراتع شور، حرکت دام در مرتع
  • محمد بخشی تیرگانی، حمیدرضا مرادی، سید حمیدرضا صادقی صفحه 269
    استفاده از اراضی بر حسب توانایی و استعداد آن از نکاتی است که باید در مدیریت بهینه مناطق مختلف مورد توجه قرارگیرد. از طرفی فرایند تبدیل اراضی مرتعی به دیم کاری و نحوه تاثیر آن بر پدیده ی فرسایش از معضلاتی است که باید به دقت بررسی گردد. از همین رو پژوهش حاضر به منظور بررسی تولید رواناب و رسوب در کرت های آزمایشی در دو کاربری مرتع و دیم زار با شیب 5 درصد با استفاده از باران ساز انجام شد. تحقیق حاضر در بخشی از حوزه ی آبخیز تیرگان واقع در شهرستان درگز استان خراسان رضوی طی فصل تابستان 1388 اجرا گردید. آزمایش های مذکور در دو موقعیت بالا و پایین شیب و در دو جهت شرقی و غربی در هر دو کاربری و با استفاده از شبیه سازی باران با شدت بارش 7/1 میلی متر در دقیقه انجام گردید. آستانه رواناب در هنگام آزمایش تعیین و مقدار رواناب و رسوب در ظروف مخصوص جمع آوری و تجزیه و تحلیل گردید. نتایج این بررسی نشان داد که به طور متوسط رواناب در کاربری مرتع 36/3 دقیقه زودتر از کاربری دیم زار شروع شده و حجم رواناب 3/2 برابر شده است. بنابراین میزان رسوب در بالادست جهت شرقی مرتع کمتر از دیم زار بوده، حال آن که در سایر موارد تفاوت معنی داری مشاهده نشد. همچنین میزان گل-آلودگی در کاربری دیم زار بطور معنی داری بیش از مرتع بود.
    کلیدواژگان: باران ساز، تولید رسوب، رواناب، مرتع، دیم زار، حوزه آبخیز تیرگان
  • سیدعلی حسینی (حبیب)، منیژه توان، حسین عیسایی صفحه 280
    میزان نفوذ آب به داخل خاک به عوامل متعددی چون بافت، ساختمان خاک، رطوبت اولیه، وزن مخصوص ظاهری خاک، پوشش تاجی، سن گیاه، مواد آلی و مراحل توالی گیاهان موجود در خاک بستگی دارد. مهمترین فاکتورهای مؤثر بر میزان نفوذ در مراتع، لگدکوبی دام و کاهش پوشش گیاهی در اثر چرای بی رویه است. مراتع قشلاقی اینچه برون با گونه غالبHalocnemum strobilaceum معرف مراتع شورروی استان گلستان است. الگوی پراکنش گیاهی در این مراتع به صورت لکه های گیاهی است که به شکل جزایری توسط خاک لخت محصور شده اند. در این مطالعه از طریق رسم منحنی تعداد دانگ ها نسبت به فاصله از آغل، محدوده چرایی سنگین تعیین شد. برای اندازه گیری نفوذپذیری آب به داخل خاک از حلقه-های زوجی (دابلرینگ) استفاده گردید. عامل های شدت نفوذ، نفوذ نهایی، نفوذ تجمعی و زمان نفوذ در تیپ های گیاهی Halocnemum strobilaceum، Aeluropus lagopoides و خاک لخت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین Halocnemum strobilaceum، Aeluropus lagopoides و خاک لخت از نظر شدت نفوذ و زمان نفوذ تفاوت معنی داری وجود ندارد، ولی از نظر نفوذ نهایی و نفوذ تجمعی تفاوت معنی دار دیده می شود.
    کلیدواژگان: نفوذپذیری، لکه های گیاهی، خاک لخت، مراتع شور و قلیا، استان گلستان
  • کاظم دشتکیان، مجتبی پاک پرور، محمد هادی راد صفحه 292
    به دلیل تغییرکاربری اراضی ازجمله افزایش سطح زیرکشت، در چند دهه اخیر حفر چاه های عمیق و نیمه عمیق در منطقه مروست به شدت افزایش یافته و عمده ترین منبع تامین آب در حال حاضر بر خلاف گذشته که قنوات و رودخانه بوده همین چاه ها هستند. هدف از انجام این مطالعه بررسی تغییرات کاربری اراضی در رابطه با شوری خاک با بکارگیری تصاویر ماهواره ای و توانایی سامانه های اطلاعات جغرافیایی و بررسی تغییرات شوری خاک در هر یک از واحدهای اراضی بوده است. با استفاده از اطلاعات ماهواره ای سال های 1363 و 1381 و روش پیشنهادی ارائه شده برای تهیه نقشه شوری خاک، اقدام به تهیه نقشه کاربری اراضی و شوری خاک برای هر دو تاریخ گردید و میزان تغییر کاربری اراضی و شوری خاک سطحی در طی این دوره بررسی گردید. محدوده مورد مطالعه منطقه ای به وسعت 88980 هکتار از اراضی مروست در استان یزد بود. نتایج حکایت از آن دارد که سطح کویر مرطوب، اراضی بیابانی و اراضی مرتعی به ترتیب 8/6، 9/2 و 5/1 درصد کاهش و سطح اراضی کشاورزی و نواحی مسکونی به ترتیب 8/77 و 153 درصد افزایش یافته است. همچنین در طی این دوره شوری خاک سطحی در اراضی کویری بشدت افزایش، در اراضی کشاورزی و مرتعی افزایش و در اراضی بیابانی کاهش و در بقیه نواحی تغییری نداشته است. براساس نتایج و بررسی های بعمل آمده، در طی 18 سال منابع آب زیرزمینی و آبهای شور کویری دستخوش تغییرات شدید شده، به طوری که متوسط شوری خاک سطحی افزایش یافته و اکوسیستم منطقه تغییر کرده که این تغییر اغلب منفی بوده است.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، شوری خاک، تصاویر ماهواره ای، مروست
  • عباس کاظم پور، علی اشرف جعفری، مهرناز ریاست صفحه 307
    جنس Elymus از گرامینه های مهم مرتعی در ایران می باشد که در تولید علوفه و حفاظت از آب و خاک اهمیت زیادی دارد. به دلیل تولید بالا و قابلیت پذیرش عالی توسط دام، ارزش خاصی جهت چرای دام دارد. گونه های مهم این جنس در مقابل خشکی واکنشهای مختلفی از خود نشان می دهند. به منظور بررسی اثر خشکی در مرحله جوانه زنی گیاهچه در جمعیت های مختلف دو گونه Elymus hispidus و Elymus pertenuis آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در ژرمیناتور در شرایط استاندارد جوانه زنی انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل 14 اکسشن از هر دو گونه و سطوح مختلف پتانسیل اسمزی ناشی از غلظت های پلی اتیلن گلایکول 6000 در 4 سطح (0، 8/0-، 9/0- و 1- مگاپاسکال) بودند. فاکتورهای مورد اندازه گیری درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، نسبت طول و وزن تر ریشه-چه به ساقه چه، طول گیاهچه، شاخص بنیه بذر، وزن تر گیاهچه، وزن خشک گیاهچه و وزن خشک به تر گیاهچه بودند. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین میانگین دو گونه بجز وزن تر گیاهچه مشاهده نشد، اما اختلاف بین تیمارهای خشکی، جمعیت ها و اثرهای متقابل جمعیت در خشکی برای کلیه صفات از لحاظ آماری معنی دار بود. با افزایش تنش خشکی، میانگین کلیه صفات روند کاهشی نشان داد، در حالی که با افزایش تنش نسبت طول ریشه چه به ساقه چه افزایش یافت. درصد کاهش طول ساقه چه نسبت به ریشه چه در اثر تنش خشکی بیشتر بود که نشان دهنده حساسیت بیشتر این صفت در مقابل تنش خشکی می باشد. بنابراین جمعیت های یاسوج، اقلید و بروجن متعلق به گونه E.hispidus در بیشتر ویژگی ها بیشترین مقاومت را از خود نشان دادند. به هر حال، نتایج تجزیه پروبیت برای تعیین پتانسیل اسمزی کشنده 50 درصد گیاهچه ها نشان داد که پتانسیل اسمزی بحرانی LD50 در گونه های E.hispidus و E.pertenuis به ترتیب 72/0- و 81/0- مگاپاسگال بود.
    کلیدواژگان: Elymus hispidus، Elymus pertenuis، PEG6000، جوانه زنی، بنیه بذر، خشکی
  • گلناز رخ فیروز، جمشید قربانی، مریم شکری، زینب جعفریان صفحه 322
    ارزیابی تغییرات ایجاد شده در اکوسیستم مرتعی پس از اجرای عملیات اصلاح و احیا برای تعیین اثرهای مثبت یا منفی این پروژه ها ضروری می باشد. قسمتی از ترکیب گیاهی مراتع به صورت پتانسیلی از بذرهای زنده در بانک بذر خاک نهفته است. این بخش مهم اکوسیستم می تواند در اثر عوامل محیطی و مدیریتی تغییر نماید. این مطالعه در بخشی از مراتع حوزه رودخانه کبیر سوادکوه در مازندران که به مدت 7 سال در آن پروژه اصلاح و احیا مرتع انجام شده صورت پذیرفت تا اثر آن بر بانک بذر خاک تعیین گردد. نمونه گیری بانک بذر از دو منطقه شاهد و احیا در دو عمق 5-0 و10-5 سانتی متری خاک (210 نمونه) به روش تصادفی- سیستماتیک انجام شد. ترکیب و مقدار بانک بذر خاک با نگهداری نمونه های خاک در گلخانه به روش جوانه زنی تعیین شد. نتایج این تحقیق نشان داد که تعداد 38 گونه گیاهی در بانک بذر خاک و71 گونه در پوشش گیاهی سطحی زمین وجود دارند. تنها 16 گونه گیاهی بین بانک بذر و پوشش گیاهی مشترک بودند. بنابراین پوشش گیاهی از تنوع و غنای بیشتری نسبت به بانک بذر خاک برخوردار بود. از 38 گونه مشاهده شده در بانک بذر منطقه تعداد 18 گونه در دو منطقه شاهد و احیا مشترک بودند. تعداد 17 گونه گیاهی فقط در بانک بذر منطقه احیا یافت شدند. به طوری که بانک بذر دو گونه پاسخ معنی داری به انجام عملیات احیا و اصلاح نشان دادند. به هر حال، انجام پروژه اصلاح و احیا مرتع ناحیه به طور معنی داری موجب افزایش غنا و تنوع بانک بذر خاک شد. برخی گونه های گیاهی در عمق خاصی از خاک مشاهده شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که بانک بذر خاک می تواند در اثر عملیات احیا تغییر نماید که این تغییر به میزان تغییرات در پوشش گیاهی به واسطه عملیات احیا، نوع عملیات و مدت زمان اجرای پروژه بستگی دارد.
    کلیدواژگان: بانک بذرخاک، عملیات احیا، ترکیب بانک بذر، تنوع، ملرد سوادکوه
  • محمد خسروشاهی، عهدیه کالیراد، حمید حسینی مرندی صفحه 336
    در این مقاله قلمرو بیابانهای ایران از جنبه اقلیمی و زمین شناسی مورد بررسی قرار گرفته و با یکدیگر مقایسه شده اند. محدوده بیابانهای زمین شناسی، با عنایت به ویژگی سازندهای زمین شناسی شور و تبخیری که در ایجاد و توسعه آنها مؤثر بوده اند، بصورت نقشه های رقومی تعیین شده است. برای تفکیک قلمرو بیابانهای اقلیمی ایران، عناصری از داده های نیواری شامل: میزان بارندگی، ضریب تغییرپذیری بارندگی، ضریب بی نظمی بارش، شدت میانگین باران روزانه، میزان دما و تبخیر به تفکیک برای کلیه ایستگاه های مورد مطالعه در استانهای منتخب محاسبه گردید. پس از محاسبه کمی عناصر یادشده، لایه های مطالعاتی مورد نیاز در محیط GIS برای کلیه استانهای مورد مطالعه تهیه و رقومی گردید. با تلفیق لایه های اطلاعاتی مختلف، نواری انتقالی بوجود آمد که حد داخلی آن واجد ویژگی های بیابان و حد خارجی آن را مناطق غیربیابانی تشکیل داد. با تعیین سیستم مختصات کشوری و زمین مرجعی نقشه قلمرو بیابانهای زمین شناسی و اقلیم شناسی ایران تهیه و ترسیم شد. به استناد نقشه های تهیه شده 700991 کیلومترمربع از مساحت ایران را بیابانهای اقلیم شناسی و 208041 کیلومترمربع را بیابانهای زمین ساختی در برمی گیرند. البته تلفیق دو نقشه نهایی بیابانهای اقلیمی و زمین ساختی نشان داد که میزان همپوشانی دو لایه یادشده در تعیین مناطق بیابانی ایران به میزان 6/22 درصد است و این موضوع تفاوت توزیع مکانی بیابان های زمین شناسی و اقلیم شناسی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بیابان، اقلیم شناسی، زمین شناسی، سازند تبخیری، ایران
|
  • Bagherih., Shahmoradi, A.A., Adnani, S.M Page 187
    The protection, improvement and development of renewable natural resources especially for vegetation need a comprehensive recognition of natural resources. To achieve some part of these objectives, the national project of autecology was carried out in Iran. In Qom province, autecology of Stipagrostis plumosa, an important rangeland species in desert, semi-desert and steppic regions, was studied.In this research, geographical distribution of the species in the province, morphology, phonological stages, companion species, reproduction and establishment methods were determined. Soil study, geology and climatic condition were also investigated. With regard to the wide distribution of Stipagrostis plumosa in the province and variations of climatic and ecological factors, three sites were considered. The results showed that Stipagrostis plumosa was found in silty- loam, loam- sand, loam- clay and sandy soils as a dominant species and with increase of clay percentage, canopy cover was decreased as it was not seen in soils abundant of clay. This species was also highly resistant to soil salinity and lime as tolerated the EC between 0.27 to 2.89 milmohs/cm and %13 to % 24 of lime. It was found in altitude of 900 to 1650 meters above sea level. Its height was between 12 to 35 cm and partly about 50 cm in suitable condition. It had bunch stems and scattered roots. In flowering stage, the ratio of root to shoot length was about 1.25 and ratio of root to shoot weight was about 0.47. The main activity period of this species begins generally from mid February and ends in late June with the seeds bloom and seed dispersal. Reproduction by seed is conducted appropriately while in areas with high grazing pressure asexual reproduction is done. Resistance to unfavorable environmental conditions and drought, high tolerance to different soil conditions, high resistance to grazing and suitable regeneration could be considered as the main reasons of the wide distribution of Stipagrostis plumose in Qom province.
  • Zandi Esfahane., Jafarim., Khajedin, S.J., Azarnivand, H Page 202
    To study soil salinization and its amplitude due to the planting of Haloxylon ammodendron in Segzi plain of Isfahan, ordination method was used. The study was performed through stratified random sampling. Six regions were separated on the basis of different physiognomy and the year of Haloxylon ammodendron planting (successful and unsuccessful regions). In each region, 10 coeval individuals of Haloxylon ammodendron were selected, and plant characteristics including, height, canopy cover area, canopy cover perimeter, canopy cover diameter and basal area were measured. Three profiles were also dug in each region and five chemical soil properties i.e. EC, Na+, Cl-, K+ and SAR were measured in five horizons. Data were analyzed by means of ordination method. The results indicated that soil salinization was extremely high in successful planting regions of Haloxylon ammodendron where there was no limitation for root extension. Consequently, in these regions, the absorption of water and minerals, the growth of plant characteristics and finally the amount of litter fall to the soil surface were significantly higher than that in unsuccessful planting regions of Haloxylon ammodendron. Hence the role of Haloxylon ammodendron in soil salinization of its stratum was proved. On the other hand, the results showed that the range of soil salinization was only restricted to the first and second horizons (0-30 and 30-60 centimeters from the soil surface) and other horizons had not been affected by the growth of Haloxylon ammodendron.
  • Fakhimi Abarghoiee., Mesdaghim., Dianati Tilaki, G.A Page 219
    The large scale degradation of rangelands in Iran can be largely attributed to overgrazing. So investigation on the effects of grazing on vegetation parameters is vital to control the rangeland ecosystems degradation. The object of this study is to investigate the effect of heavy, moderate, and light grazing intensity on production, canopy cover, litter, stone, grovel and bare soil in steppe zone of central Iran (Nodushan summer rangelands). For this research, stratified systematic-random sampling was use in a completely randomized block design. On each plot of 2m2, canopy cover percentages and density of plant species, dry matter of palatable species, litter, stone, grovel, and bare soils were estimated. Classification of the sampling site was based on TWINSPAN (Two Ways Indicator Species Analysis). In order to study the effects of grazing intensities on vegetation parameters and their relationships with the distance of watering points, ANOVA and Pearson’s correlation were employed. By using of TWINSPAN, the samples were classified in to, 3 groups. Results were shown that canopy cover percentage of palatable plants and production at different grazing pressure were significant (P<0.05). Litter percentage, stone, grovel, and bare soil percentages of heavy grazing was significantly different with moderate and light intensities of grazing (P<0.05). Canopy cover percentage of unpalatable plants and density of plants were not significant at three different grazing pressure (P>0.05).
  • Zadbarm., Arzanih., Azimi , Mozafarian, V.A., Shad, Gh.A., Saghafif., Tavakoli, H. Amir Abadih., Naseri, S Page 231

    Rangelands play a key role in country's economy not only for livestock grazing but also for soil and water conservation and other services. This research was based upon a national plan of rangeland monitoring performed in different climatic regions of Iran. Three sites including Asalmeh Bajgiran, Tavakal bagh Quchan and Shah jahan Esfarayen were selected based on the vegetation cover which represents a part of vegetation of mountainous rangelands in north Khorasan. The experiment was carried out on six linear transects, each transect included ten quadrates of 1.1 m2 and canopy cover, density and plant production were monitored during the period of four years (2004 to 2007). Average of the canopy cover in the mentioned sites were 69.94%, 41.38% and 48.44% respectively, containing perennial grasses, shrubs, grass-like species, and annual or perennial forbs. Average of the annual production was obtained as 654, 356 and 506 (kg/ha/year) respectively. In Asameh rangeland, there is no spring for drinking water and that is why livestock grazing is light with a good condition of vegetation. In Tavakal Bagh, grazing time is longer due to the vicinity to the village. In Tavakal Bagh and Shah Jehan Esfarayen early and heavy grazing are observed. Therefore, with regard to the same precipitation, it could be concluded that grazing is the effective factor in reduction of the range lands production.

  • Khosravi Mashizia., Heshmati, Gh.A., Sepehri, A.Azarnivand, H Page 244

    Aim of this study was to introduce of the functional threshold by ecological process changes along grazing gradient to determine destroyed area. In order to prove the existence of a threshold, two linear models and three nonlinear models (exponential curve, a piecewise regression and a sigmoid logistic) were fitted on stability, infiltration and nutrient cycling data. Two nonlinear models (exponential curve and a piecewise regression) provided a much better fit to the data than the linear models. It is the evidence of threshold along grazing gradient. Results also showed that ecosystem function descended near the water point that it needs special attention of the managers. The passing of the structural threshold, increase of invasive vegetation and animal trampling were identified as the main factors in the decline of ecosystem function near the water point and occurrence of functional threshold. According to the results, the recognition of the threshold is suggested for rangeland ecosystem because defining the threshold will help land managers to prevent the occurrence of undesirable states and promote for sustainable management of rangeland ecosystems.

  • Farahpourm., Adnani, S.M., Fayaz, M Page 258
    Herding system in countries like Iran with ancient herding celebrity is very important. The system should be recorded for the next generation to remind them of what their ancestors have had. This research was conducted by new techniques such as GPS to track the system at Hosesoltan range adjacent to Hosesoltan Lake for three years, 2006 to 2008. A GPS was installed on the back of a three years ewe and her movement such as departure from resting area to rangelands and its reverse, course time of grazing, rest and moving without grazing were recorded. Maximum and minimum speed of the animal also was measured. This survey suggests that the system is smart enough in terms of limitations and available sources.
  • Bakhshi Tireganim., Moradi, H.R., Sadeghi, S.H.R Page 269
    Land use utilization based on its capability and susceptibility is necessary for proper management of different regions. In this regard, the conversion of rangeland areas to dry farming and its consequent effects on soil erosion is a crucial problem that has to be carefully investigated. The present study therefore attempted to study the runoff and sediment rates in experimental plots located in two land uses of rangeland and dry farming lands with a slope of 5 percent by using rainfall simulator. The research was conducted during summer 2009 in Tiregan watershed located in Daregaz Township, Khorasan Razavi Province. The experiments were taken place through simulation of rainfall with intensity of 1.7 mm min-1 in two upper and lower positions, in eastern and western aspects of the slope in both the land uses. Afterwards, the runoff threshold was determined and the runoff samples were collected in small containers. The results of the study showed that the average runoff threshold in rangeland was 3.36 minutes earlier than that occurred in dry farming land. The runoff volume in rangeland plots was also 2.3 times more than dry farming land did. The sediment yield in the upper position in eastern aspect of rangeland treatment was lesser than dry farming treatment did. The difference was not significant in other treatments. The turbidity rates were also significantly more in dry farming lands compare to what recorded for rangeland areas.
  • Hoseini, S.A., Tavanm., Eisaei, H Page 280
    The amount of water infiltration into the soil depends on many factors such as soil texture, soil structure, initial moisture content, soil bulk density, canopy cover, plant age, organic matter and the plant succession stages. Livestock trampling and reduction of the vegetation cover due to the overgrazing are considered as the most important factors affecting the amount of infiltration in rangelands. Winter rangelands of inchehbroon with dominant species of Halocnemum strobilaceum are introduced as the halophyte rangelands in Golestan province. Distribution pattern of plant species in these rangelands is spots surrounded by bare soil in the form of islands. In this study, heavy grazing area was determined and for measuring water infiltration into the soil, paired rings (dublering) were used. Parameters of infiltration intensity, final infiltration, cumulative infiltration and infiltration time were investigated in vegetation types of Halocnemum strobilaceum, Aeluropus lagopoides and bare soil. The results of the data analysis showed that there were no significant differences in infiltration intensity and infiltration time among Halocnemum strobilaceum, Aeluropus lagopoides and bare soil while final infiltration and cumulative infiltration significantly differed.
  • Dashtakiank., Pakparvarm., Rad, M.H Page 292
    Due to the land use changes like increased acreage for agriculture, digging deep and semi-deep wells has increased rapidly in recent decades in Marvast area as these wells are the main source of water supply at the present time unlike the past which rivers and aqueducts had this role. The main purpose of this study was to monitor land use changes on soil salinity using satellite images and GIS. Our other purpose was to investigate soil salinity changes in each land unit. With using satellite information from 1984 and 2002 years and proposed method for mapping soil salinity, land use and soil salinity maps were produced and then land use and soil salinity changes were studied. The study area had a total land area of 88980 hectares in Marvast, Yazd province. Results showed that land area of playas, deserts and rangelands respectively decreased to 7.8, 2.9 and 1.5 percent versus increase of agriculture and urban land area to 77.8 and 153 percent respectively. Also during this period, sever increase, increase and decrease of soil salinity was respectively recorded for playa, agricultural and rangelands, and deserts while no changes was detected for other regions. According to results, under ground water resources and saline waters of playas have undergone serious changes as with increase in average soil surface salinity, the ecosystem has shown negative changes.
  • Kazempoura., Jafari, A.A., Riasat, M Page 307
    The genus of Elymus is of important grasses for forage production and soil and water conservation in Iran's rangelands. It has high preference value for livestock grazing because of the high production and high acceptability. Important species of this genus show different tolerances to drought. In order to determine the reactions of 14 accessions of Elymus hispidus and Elymus pertenuis to drought stress, a factorial experiment was conducted using completely randomized design with three replications in a standard germination test in 2008, Shiraz, Iran. Polyethylene glycol 6000 was used at 4 levels (0, -8/0, -9/0- and -1 MPa) as different osmotic potentials. Data were collected and analyzed for germination percentage, speed of germination, root length, shoot length, seedling length, root / shoot length ratio, seedling weight and seed vigor index. The results showed significant differences among accessions, drought effects and interaction effects of accessions* drought for all the traits. However, there were no significant differences between means of two species for all traits except seedling weight. In both species, all traits except root / shoot length ratio were decreased by increasing osmotic potential. In contrast, means of root / shoot length ratio was increased by drought stress. The effect of drought stress was higher on shoot length than those for root length, indicating that the sensitivity to drought stress of shoot length was more than root length. The results showed that some accessions within E. hispidus species as (Yasoj, Eghlid and Brojen) showed the maximum drought resistance in most of the seedling attributes. According to the results of Probit analysis, LD50 were estimated as -0.72 and -0.81 MP for E. hispidus and E. pertenuis, respectively.
  • Rokhfiroozg., Ghorbanij., Shokrim., Jafarian Jelodar, Z Page 322
    Evaluation of changes in rangeland ecosystem after rehabilitation and restoration projects is important to determine the positive or negative effects of these projects. Parts of species composition in rangelands are in the soil seed bank as living seeds which are a potential for regeneration. Management and environmental factors may change the soil seed bank. This Study was carried out in mountain rangelands in Kabir watershed in Mazandaran province. A restoration project was done in this area 7 years ago and this study aimed to assess the effect of this project on soil seed bank. Soil was sampled random-systematically in control and restoration sites (210 samples) from 0-5 and 5-10 cm depths. Then seed bank composition was identified after seed germination in greenhouse. The results of this study showed that there were 38 species in soil seed bank whereas 71 species were existent in vegetation. Only 16 species were common between seed bank and vegetation. We found greater species diversity and richness in vegetation than that of soil seed bank. Only 18 species were common in the soil seed bank of control and restoration sites. Seventeen species were restricted to the seed bank of restored site. Among common species between soil seed bank of two sites, the project significantly influenced the seed bank of two species. Also, the restoration project significantly increased the richness and diversity of soil seed bank. Some species were unique to the specific soil depth. The results of this study showed that the soil seed bank would be altered by restoration and rehabilitation project and this depended on vegetation change due to restoration, type of treatment and time since project was performed.
  • Khosroshahim., Kalirada., Hossaini Marandy, H Page 336
    In this research, deserts domain of Iran was studied and compared in view of the geological and climatological specifications.Geological deserts domain was made as digital maps with considering saline and evaporate formations which have been effective in their development. To determine climatological deserts domain, climatological factors including amount of precipitation, rainfall coefficient variation, rainfall irregularity coefficient, the average intensity of daily precipitation, annual average temperature and amount of evaporation were calculated for all studied stations. Using Geographical Information System (GIS), the isohyets digital maps were prepared for each factor. With overlaying layers, a transitional boundary was made through which non-desert areas were separeted from deserts. All (geological and climatological) desert units were set up on the country map with utilization of the coordinate system and georeference. According to the results, climatological and geological deserts respectively encompassed 42.5 % (700991 km2) and 12.6% (208041 km2) of Iran map. Each individual layer covered different desert area on the map. Crossing and matching of two layers (common parts of overlaying) was 22.6% of the geo-climatological deserts of Iran which indicates differences between spatial distribution of geological and climatological deserts.