فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1391)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/12
  • تعداد عناوین: 17
|
  • علی فرمهینی فراهانی، محمد درویش صفحه 547
    بیابان زایی معضلی جهانی بوده و اغلب کشورهای خشک و نیمه خشک جهان ازجمله ایران با این پدیده مواجه هستند. بیابان زایی محدودیت های بسیاری از لحاظ کشاورزی، تامین مواد غذایی، پرورش دام، توسعه صنعت و ارائه هزینه های خدماتی ایجاد می نماید. این پدیده فرایندی است که به تدریج توسعه و تشدید یافته و هزینه های اصلاح آن بشکل تصاعدی افزایش می یابد، بنابراین شناسایی و ارزیابی عوامل موثر در بیابان زایی و تعیین مناطق مبتلا به این معضل از ضروریات امر در هر منطقه می باشد. یکی از مناسبترین روش ها جهت ارزیابی بیابان زایی روش فائو و یونپ می باشد که در آن فرایندهای متعددی جهت ارزیابی بیابان زایی بررسی و مطالعه می شود. زوال پوشش گیاهی، فرسایش آبی، فرسایش بادی، افت کمی و کیفی منابع آب و شورشدن خاک به همراه فشار دام و جمعیت بر روی محیط زیست فرایندهای اصلی مورد مطالعه در این تحقیق بوده اند. دوره زمانی ارزیابی یک دوره 20 ساله (87-1368) و با توجه به قدیمی ترین اطلاعات، عکس های هوایی و تصاویر ماهواره ای موجود بود. برای ارزیابی هر فرایند چندین شاخص در نظر گرفته شده و با برداشت های میدانی و مطالعات کتابخانه ای شاخصهای منتخب ارزیابی و امتیازدهی شده اند. چهار کلاس ناچیز، متوسط، شدید و خیلی شدید نیز جهت تفکیک درجات بیابان زایی در نظر گرفته شد. هر یک از فرایندها از سه جنبه وضعیت کنونی، سرعت و استعداد طبیعی بیابان زایی بررسی شدند. نقشه های بیابان زایی از جنبه های مذکور در محیط GIS ترسیم و برای تهیه نقشه نهایی بیابان زایی تلفیق گردیدند. براساس نتایج بدست آمده در حوزه آبخیز کویر میقان به ترتیب 125853 هکتار (23%) اراضی در کلاس ناچیز، 251504 هکتار (45%) در کلاس متوسط و 158819 هکتار (29%) در کلاس شدید بیابان زایی قرار دارند. بیابان زایی شدید عمدتا در سنگلاخهای کوهستانی و مناطق با شیب بالای 60 درصد که پوشش گیاهی فقیری دارند و در اراضی شور و سدیمی حاشیه کویر میقان مشاهده می گردد. زوال پوشش گیاهی و فرسایش آبی از عوامل اصلی بیابان زایی در این حوزه بوده و فشار چرای دام عامل اصلی تشدید بیابان زایی می باشد. نتایج بدست آمده بستری پایه و مناسب در راستای شناخت بهتر و مبارزه صحیح تر با پدیده بیابان زایی در منطقه مورد مطالعه ارائه داده است.
    کلیدواژگان: روش فائو و یونپ، کویر میقان، بیابان زایی، زوال پوشش گیاهی، فرسایش آبی
  • حسین ارزانی، جواد معتمدی (ترکان)، علی نیکخواه، حسین آذرنیوند، مهدی قربانی صفحه 557
    به منظور محاسبه ظرفیت چرایی مرتع براساس نیازمندی های غذایی دام، استفاده از واحد دامی مشترک به جای انواع دام ضرورت دارد. بنابراین یکی از نیازهای پایه در برنامه ریزی و بهره برداری بهینه از مراتع و دستیابی به عملکرد دام در سطح مطلوب، تعیین وزن دام غالب در هر منطقه و ضریب تبدیل آن نسبت به واحد دامی کشور می-باشد. در این تحقیق؛ وزن گوسفند نژاد کبوده و ضریب تبدیل آن نسبت به واحد دامی کشور تعیین شد. بدین منظور 2 گله از میان گله های موجود در مراتع مورد چرای این نژاد انتخاب شدند. در هر گله؛ 15 راس میش3 ساله، 15راس میش4 ساله، 5 راس قوچ 3 ساله و 5 راس قوچ 4 ساله انتخاب که در ییلاق و قشلاق وزن آنها اندازه گیری شد. در ییلاق علاوه بر این تعداد، 10 راس بره 3 ماهه و 10 راس بره 6 ماهه نیز وزن کشی شد. میانگین وزن میش های بالغ (سه و چهار ساله) به عنوان وزن گوسفند نژاد کبوده مورد توجه قرار گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده؛ وزن گوسفند نژاد کبوده، 86/0± 66/52 کیلوگرم و معادل واحد دامی میش، قوچ، بره سه ماهه و بره شش ماهه این نژاد نسبت به واحد دامی کشور، به ترتیب 07/1، 60/1، 38/0 و 51/0 محاسبه شد. میزان انرژی متابولیسمی مورد نیاز روزانه گوسفند نژاد کبوده براساس معادله پیشنهادی ماف (MAFF، 1984) در حالت نگهداری و در شرایط چرا در مرتع و با مد نظر قرار دادن خصوصیات فیزیکی مراتع مورد مطالعه، فواصل آبشخور، پراکنش گیاهان و اعمال ضریب افزایشی، در هنگام چرا در مراتع قشلاقی برابر 89/9 مگاژول و در مراتع ییلاقی برابر 60/10 مگاژول محاسبه گردید. مقدار علوفه لازم برای تامین نیاز روزانه گوسفند نژاد کبوده با توجه به کیفیت علوفه مراتع قشلاقی و ییلاقی مورد مطالعه در مرحله رشد کامل به ترتیب 98/1 و80/1 کیلوگرم علوفه خشک برآورد گردید.
    کلیدواژگان: مرتع، واحد دامی (AU)، معادل واحد دامی (AUE)، انرژی متابولیسمی، نیاز روزانه، گوسفند نژاد کبوده
  • سید اکبر جوادی*، شادی محمد پوری نعیم، حسین ارزانی، احمد احمدی صفحه 571

    تعیین کیفیت علوفه گونه های موجود در مراتع از مهمترین عواملی است که جهت محاسبه ظرفیت چرایی و مدیریت صحیح مراتع لازم و ضروریست. در این تحقیق کیفیت گونه گیاهیlibanoticum Agropyron در سه مرحله فنولوژیک در دره ن‍ژ ارومیه مورد بررسی قرار گرفت. بعد از نمونه-برداری نمونه ها به آزمایشگاه منتقل گردید. شاخصهای کیفی دیواره سلولی منهای همی سلولز (ADF)، درصد ماده خشک قابل هضم (DMD)، انرژی متابولیسمی (ME) و پروتئین خام (CP) اندازه گیری شدند. نتایج بدست-آمده نشان داد تفاوت معنی داری در فاکتورهای مورد اندازه گیری در (سطح احتمال 1%) در مراحل مختلف فنولوژی وجود دارد. در این گونه کیفیت علوفه در مرحله رویشی بیشتر از کیفیت علوفه در مرحله گلدهی و بذردهی می باشد. البته میزان پروتئین خام این گونه از آغاز تا پایان رویش روند کاهشی دارد و تفاوت میانگین آن، در رشد فعال با گلدهی و بذر دهی معنی دار است.

  • اصغر مصلح آرانی، غلامرضا بخشی خانیکی، بی بی عذرا حکیمی بافقی صفحه 581
    پتاسیم، سدیم و پرولین نقش مهمی در سازگاری گیاهان به شرایط خشکی دارند. توزیع و پراکنش این مواد در گیاهان مناطق خشک و بیابانی به خوبی روشن نیست. در این تحقیق، تجمع این مواد در سه گونه Calligonum polygonoides، Hammada salicornia و Stipagrostis pennata که از گیاهان مهم و از رویشهای طبیعی ایرانی و تورانی می باشند، مورد بررسی قرار گرفت. 6 پایه از هر گونه در شرایط (فرم رویشی) مشابه، در فصل تابستان انتخاب گردید. اندازه گیری رطوبت خاک نشان داد که گیاهان در تنش خشکی قرار دارند. به طوری که نیمی از این گیاهان تحت تیمار آبیاری قرار گرفتند. مقدار پتاسیم، سدیم و پرولین در ساقه و ریشه این گیاهان اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که مقدار پرولین در ساقه و ریشه گیاه سبط (Stipagrostis pennata) به طور معنی داری بیشتر از دو گیاه دیگر و بیشتر از سبط تحت آبیاری بود. همچنین مقدار پتاسیم گیاه رمس (Hammada salicornia) به طور معنی داری بیشتر از دو گیاه دیگر و بیشتر از رمس تحت آبیاری بود. مقدار پتاسیم در ریشه رمس نیز بیشتر از دو گونه دیگر، ولی مقدار آن با گیاهان تحت آبیاری اختلاف معنی-داری نداشت. سدیم در رمس نیز مانند پتاسیم از مقدار بیشتری برخوردار بود، اما تفاوت معنی داری در مقدار آن بین دو تیمار تحت آبیاری و فاقد آبیاری مشاهده نشد. گیاه اسکنبیل (Calligonum polygonoides) بعد از رمس از تجمع بیشتر سدیم در ساقه ی خود برخوردار بود. مشابه ساقه، ریشه های رمس و اسکنبیل نیز دارای سدیم بیشتری در مقایسه با سبط بودند. نتایج این آزمایش همچنین نشان داد که در هر سه گیاه به ویژه در سبط نسبت K/Na در ریشه گیاهان در حال تنش خشکی کمتر و در ساقه دو گیاه سبط و رمس بیشتر از پایه های آبیاری شده می باشد. بنابراین نتیجه گیری شد که هر سه این گیاهان راهبرد متفاوتی در مقابله با خشکی اتخاذ می نمایند.
    کلیدواژگان: رمس، اسکنبیل، سبط، گیاهان مقاوم به خشکی، یزد
  • سعیده ناطقی، غلامرضا زهتابیان، حسن احمدی صفحه 590
    دشت سگزی به لحاظ گستردگی و شدت فرایند بیابان زایی یکی از مناطق بحرانی استان اصفهان محسوب می شود. این منطقه به دلیل وجود مراکز صنعتی، پایگاه هوایی شهید بابایی، فرودگاه بین المللی شهید بهشتی، خطوط راه آهن، جاده ترانزیت اصفهان- بندرعباس، مراکز کشاورزی، نزدیکی به شهر تاریخی اصفهان از موقعیت راهبردی خاصی برخوردار می باشد؛ در نتیجه شناسایی علت اصلی پدیده بیابان زایی، عوامل اصلی و شاخصهای موثر که موجبات بیابانی شدن اراضی را در منطقه باعث گردیده است از اهداف مهم و اصلی این مطالعه می باشد. بدین منظور برای بررسی شدت بیابان زایی منطقه دشت سگزی از مدل IMDPA استفاده شد. در این مطالعه دو معیار زمین شناسی- ژئومورفولوژی و معیار خاک که مشتمل بر 7 شاخص حساسیت سازند، کاربری اراضی و شیب براساس معیار زمین شناسی- ژئومورفولوژی و بافت خاک، عمق خاک، درصد سنگ و سنگریزه و هدایت الکتریکی برای معیار خاک مورد بررسی قرار گرفت. سپس نقشه شدت بیابان زایی منطقه از امتیازدهی هر شاخص با کمک جدولهای مربوطه و میانگین هندسی آنها بدست آمد. بنابراین با توجه به میانگین هندسی معیارها مشخص شد که معیار خاک با ارزش عددی 4/3 و معیار زمین شناسی- ژئومورفولوژی با ارزش عددی3 در کلاس بیابان زایی شدید قرار دارند و درنهایت شدت بیابان زایی منطقه 26/3DS= بدست آمد که نشان می دهد منطقه از لحاظ بیابان زایی در کلاس شدید قرار دارد. تجزیه و تحلیل شاخصها نشان می دهد که شاخص هدایت الکتریکی با ارزش عددی 75/3 در کلاس خیلی شدید قرار دارد که بیشترین تاثیر را در بیابان زایی منطقه دارد.
    کلیدواژگان: بیابان زایی، IMDPA، شاخص، معیار، منطقه سگزی اصفهان
  • کیان نجفی تیره شبانکاره، عادل جلیلی، نعمت الله خراسانی، زیبا جم زاد، یونس عصری صفحه 601
    منطقه حفاظت شده گنو که بلندی قله آن 2347 متر از سطح دریا ارتفاع دارد در شمال غربی بندرعباس واقع شده است. در این تحقیق بانک بذر خاک در جوامع مختلف گیاهی منطقه بررسی شد. بانک بذر خاک در تامین تجدید حیات پوشش گیاهی بعد از تخریب نقش دارد. در مناطق حفاظت شده شناخت نوع بانک بذر خاک از لحاظ ظرفیت تولید بانک بذر پایدار و نا پایدار برای حفظ گونه های موجود به خصوص گونه های نادر و انحصاری ارزشمند است. در این پژوهش نمونه برداری از بانک بذر خاک در فصل رکود رشد پوشش گیاهی و پیش از شروع بارندگی ها در منطقه، انجام شد. نقاط نمونه برداری برای تعیین ذخایر بذری خاک از50 نقطه در هر دو ژرفای 5-0 و10-5 سانتی متری از سطح خاک در هر قطعه نمونه، در مجموع 135 قطعه نمونه در محل بررسی جامعه شناسی گیاهی انتخاب شدند. نمونه خاکهای هر لایه برداشت شده در هر قطعه نمونه که از 50 تکرار برای هر لایه برداشت شده بود ترکیب شد و سه زیرنمونه به ضخامت1 سانتی متر در سطح سینی هایی که بستر آن دارای شن ضدعفونی شده بود گسترده شد. سینی های محتوی نمونه ها در گلخانه قرار داده شدند و به طور منظم آبیاری شدند. در این پژوهش، پتانسیل ذخایر بذری خاک از نظر پایداری بذر در خاک بررسی و نشان داد که از جنبه های گوناگون ازجمله تراکم بذر در متر مربع در ژرفاهای مختلف خاک و نوع شکل زیستی گونه ها در جوامع مختلف، تفاوت معنی داری دارند. در بین شکلهای زیستی، تروفیت ها در بانک بذر خاک فراوانتر هستند و گونه های درختی و درختچه ای اندک و گونه های با بانک بذر پایدار در خاک به طور عمده یکساله ها می باشند. از 810 نمونه بانک بذر خاک کاشته شده در گلخانه 3934 بذر جوانه زده که از این شمار 2933 بذر مربوط به ژرفای 5-0 و 1001 بذر مربوط به ژرفای 10- 5 سانتی متری خاک می باشد. در مجموع این شمار بذر مربوط به 163 گونه می باشد که 44 گونه آن دارای بانک بذر پایدار می باشد. گونه هایی که در واحدهای نمونه برداری بانک بذر خاک دست کم دو بذر در ژرفای10- 5 سانتی متری خاک داشتند به عنوان گونه ای با بانک بذر پایدار مورد توجه قرار گرفتند. سایر گونه های موجود در منطقه که بدون بانک بذر پایدار می باشند نسبت به تخریب آسیب پذیرند، به عبارت دیگر اگر پوشش سرپا تخریب شود امکان تجدید حیات آنها میسر نخواهد شد.
    کلیدواژگان: بندرعباس، شکلهای زیستی، بانک بذر خاک، بانک بذر پایدار، منطقه حفاظت شده گنو
  • صدیقه زارع کیا، نیلوفر زارع، علی احسانی، فرهنگ جعفری، حسن یگانه صفحه 614
    هر یک از گونه های مرتعی در ماه های فصل چرا و سالهای مختلف تولید معینی دارند. بدون شناخت ویژگی های تولیدی گیاهان یک مرتع در طول دوره چرا، برنامه ریزی و مدیریت مرتع و دام مقدور نمی باشد. بنابراین شناخت تولید سالانه و ماهانه تیپ های مختلف مرتعی اساسا برای مدیریت کارآمد و موثر مراتع ضروریست. نها به ویژه ‫ . مهم در قرق تحقیقاتی خشکه رود ساوه الها 89-1387 ‫ . منطقه داده های ایستگاه هواشناسی سینوپتیک ساوه ، و ‫ و رابطه میان تولید و بارندگی زمستانه، بهاره و ماه های مختلف زمستان و بهار به طور جداگانه بررسی گردید. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار Minitab انجام شد. ‫ ا . ولی بارندگی تجمعی زمستانه و بهاره بر است. به طوری که رابطه معنی داری بین تولید گونه های علفی (Stipa hohenackeriana و Poa sinaica) و میزان این بارندگی دیده نشد، ولی تولید علوفه گونه های بوته ای (Artemisia sieberi و Salsola laricina) با میزان این بارندگی رابطه معنی دار و مثبتی داشتند. همچنین بین بارندگی تجمعی ماه های اسفند و فروردین و تولید سالانه گونه های مورد بررسی رابطه معنی دار وجود داشت.
  • احمد پهلوانروی، علیرضا مقدم نیا، زهره هاشمی، محمدرضا جوادی، عباس میری صفحه 624
    به منظور ارزیابی و تهیه نقشه بیابان زایی تاکنون تحقیقات بسیار زیادی در داخل و خارج کشور انجام شده که منجر به ارائه مدل های منطقه ای فراوانی شده است. به منظور ارزیابی وضعیت فعلی شدت بیابان زایی محدوده ای با وسعت 88350 هکتار در منطقه زهک سیستان در نظر گرفته شد. در این تحقیق ابتدا براساس تلفیق اطلاعات مربوط به نقشه-های توپوگرافی، زمین شناسی، عکس هوایی و بازدید های صحرایی، منطقه مورد مطالعه به 11 رخساره تفکیک گردید که هر رخساره ژئومورفولوژی به عنوان واحد اصلی ارزیابی وضعیت فعلی بیابان زایی مورد توجه قرار گرفت. با توجه به تجزیه تحلیل و تلفیق دو روش FAO-UNEP و MICD که از مطرح ترین مدلهای بیابان زایی در خارج و داخل کشور محسوب می شوند، تلاش گردید تا شاخصهای موثر مبتنی بر فرسایش بادی براساس نوع کاربری اراضی شناسایی و مناسبترین آنها انتخاب شوند و در قالب یک مدل منطقه ای ارزیابی بیابان زایی و با توجه به ارزش عددی هر یک از شاخصها در هر واحد کاری و سپس در کل منطقه مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرند. درنهایت وضعیت فعلی شدت بیابان زایی منطقه با تاکید بر معیار فرسایش بادی در چهار کلاس ناچیز و کم، متوسط، شدید و بسیار شدید برآورد گردید. نتایج بدست آمده از این تحقیق، نشانگر آن است که عرصه مورد مطالعه از نظر شدت بیابان زایی در حدود 33/734 هکتار (9/0 درصد) در کلاس متوسط (II)، حدود 38/61473 هکتار (6/73 درصد) در کلاس شدید (III) و حدود 22/21310 هکتار (51/25 درصد) در کلاس بسیار شدید (IV) قرار دارند. همچنین متوسط وزنی ارزش کمی (DS) در کل منطقه 52/25 برآورد گردید که بیانگر وجود کلاس شدت بیابان زایی شدید در کل منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: مدل بیابان زایی، شدت بیابان زایی، روش FAO، UNEP و MICD، فرسایش بادی، منطقه زهک، سیستان
  • هوشمند صفری، علی اشرف جعفری صفحه 640
    مقاومت به خشکی، عملکرد علوفه 24 اکسشن از گونه Agropyron trichophorum در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دو محیط آبی و دیم مورد ارزیابی قرار گرفت. با استفاده از عملکرد علوفه خشک دو محیط آبیاری نرمال و دیم، شاخصهای حساسیت به تنش (SSI)، تحمل به خشکی (Tol)، بهره وری متوسط (MP)، تحمل به تنش(DTI)، میانگین هارمونیک (MH) و میانگین هندسی بهره وری (GMP) برای اکسشن ها محاسبه شد. تنوع معنی دار در بین اکسشن ها با توجه به تجزیه واریانس شاخصهای مقاومت به خشکی مشاهده شد. نتایج بدست آمده از مقایسه میانگین عملکرد علوفه خشک محیط تنش و آبی نشان داد که اکسشنهای10 (سمیرم)، 23 (مازندران)، 24 (گرگان)، 5 (چهارمحال)، 17 (یاسوج) و 9 (اقلید) برتر بودند. با توجه به شاخصهای مقاومت به خشکی اکسشنهای10 (سمیرم)، 23 (مازندران) و 24 (گرگان) بیشترین مقاومت به خشکی را نشان دادند. البته نتایج تجزیه خوشه ایو تجزیه به مولفه های اصلی نیز نتایج بدست آمده را تایید نمود.
    کلیدواژگان: عملکرد علوفه، شاخص مقاومت به خشکی، اکسشن
  • شکوفه شکراللهی، حمیدرضا مرادی*، قاسمعلی دیانتی تیلکی صفحه 655

    پوشش گیاهی مهمترین عامل تاثیرگذار بر پایداری و تعادل اکوسیستم هاست؛ بنابراین شناخت عواملی که باعث استقرار و پراکنش جوامع گیاهی می شوند، ضروریست. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط دو ویژگی پوشش تاجی و تراکم گیاهی با عوامل محیطی در بخشی از مراتع ییلاقی پلور با مساحتی معادل 4600 هکتار انجام شد. واحدهای کاری به عنوان مبنا و پایه تحقیقات در نظر گرفته شد و پس از تهیه نقشه های شیب، جهت، ارتفاع، سنگ-شناسی و رخساره های ژئومورفولوژی و تلفیق آنها، نقشه واحدهای کاری تهیه شد. سپس در هر واحد، نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش سیستماتیک- تصادفی و از طریق پلات گذاری در امتداد 3 ترانسکت 100 متری انجام شد. در طول هر ترانسکت، 10پلات با ابعاد یک متر مربع و به فاصله10 متر از هم قرار داده شد. همچنین در هر واحد کاری همگن 3 نمونه خاک برداشت و خصوصیات پستی و بلندی ثبت شد. ماتریس عوامل مربوط به عوامل محیطی و پوشش گیاهی تهیه و با استفاده از نرم افزار CANOCO رج بندی پوشش گیاهی در ارتباط با عوامل محیطی به روش آنالیز تطبیقی متعارفی (CCA) انجام گردید. نتایج نشان داد که درصد پوشش تاجی و تراکم گونه های گیاهی منطقه مورد بررسی در واحدهای کاری مختلف، متفاوت و متاثر از خصوصیات فیزیوگرافی و عامل های خاک است. به طوری که از بین عوامل فیزیوگرافی جهت دامنه و شیب با پوشش تاجی و تراکم پوشش گیاهی رابطه قوی داشت؛ البته از میان فاکتورهای خاکی نیز بافت، ازت، فسفر، اسیدیته و لاشبرگ مهمترین عوامل موثر بر پوشش تاجی و فاکتورهای ماده آلی، فسفر، اسیدیته و هدایت الکتریکی نیز مهمترین عوامل موثر بر تراکم گونه های گیاهی بودند.

    کلیدواژگان: آنالیز تطبیقی متعارفی، پوشش گیاهی، عوامل فیزیوگرافی، واحد کاری، مراتع پلور
  • مجتبی اخوان ارمکی، حسین آذرنیوند، محمدحسن عصاره، علی اشرف جعفری، علی طویلی صفحه 669
    خشکی تاثیر زیادی بر خصوصیات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی گیاهان می گذارد. تنش خشکی رابطه مستقیمی با خصوصیات جوانه زنی ازجمله درصد جوانه زنی، طول گیاهچه، نسبت ریشه چه به ساقه چه، وزن گیاهچه، نسبت وزن خشک به وزن تر گیاهچه و شاخص بنیه بذر دارد. در این تحقیق تاثیر تنش خشکی بر این خصوصیات در چهار ژنوتیپ از گونه Bromus inermis شامل ژنوتیپ های (البرز 303، مازندران 3151، فیروزکوه 3966 و اصفهان 200060) در محیط آزمایشگاه و گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. در مطالعات گلخانه ای علاوه بر این خصوصیات سه مشخصه فیزیولوژیکی ازجمله میزان کلروفیل، قند و پرولین نیز اندازه گیری شدند. تیمارهای خشکی شامل چهار سطح پتانسیل اسمزی (0، 3/0-، 6/0- و 9/0-) مگاپاسکال در آزمایشگاه و چهار سطح پتانسیل اسمزی (FC، 25%FC، 50%FC و 75%FC) در گلخانه بودند که به ترتیب توسط محلول پلی اتیلن گلیکول 6000 در آزمایشگاه و روش وزنی در گلخانه اعمال شدند. نتایج نشان داد که ژنوتیپ اصفهان (200060) در مقایسه با دو ژنوتیپ دیگر از نظر صفت درصد جوانه زنی در دو شرایط برتری دارد. همچنین افزایش تنش خشکی در محیط گلخانه موجب افزایش میزان قند و پرولین شده و کاهش کلروفیل را به همراه داشت
    کلیدواژگان: فیزیولوژیکی، مورفولوژیکی، Bromus inermis، پرولین
  • حبیب الله بیگی هرچگانی *، مرضیه حق شناس گرگابی صفحه 679

    در این مطالعه اثر زئولیت میانه و پلیمر طراوت A200 بر نگهداشت آب در یک خاک درشت بافت بررسی شد. زئولیت میانه در سطوح (2، 5 و 8 درصد) و پلیمر طراوت A200 در چهار سطح (2/0، 4/0، 6/0 و 8/0 درصد وزنی) به خاک اضافه و مخلوط شد. رطوبت خاک در مکش های 0 تا 1500 کیلوپاسکال در 8 نقطه تعیین شد. ضرایب منحنی رطوبتی خاک با برازش مدل کمبل (1974) بدست آمد. نتایج نشان داد که افزودن زئولیت و یا پلیمر طراوت A200 به بافت شنی باعث افزایش نگهداشت آب در مکش های مختلف و افزایش آب قابل استفاده می شود. کاربرد 8 درصدی زئولیت میانه ضمن بالابردن رطوبت در نقطه ظرفیت زراعی (FC) از 11% به 13% باعث افزایش آب قابل استفاده به میزان 2 درصد شد. همچنین افزودن 2/0 درصدی پلیمر A200باعث افزایش 6 درصد آب قابل استفاده شد. تغییر ضرایب شکل در مدل منحنی رطوبتی در پاسخ به افزودن همزمان زئولیت و پلیمر طراوت A200 نشان دهنده ی اثرهای جمع پذیر و تشدیدی آنها بود. با افزودن 5 درصدی زئولیت و با افزودن 2/0 درصدی پلیمر طراوت A200، ضریب e از 21/0 به 00/2 افزایش و ضریب از 37/7 به 40/5 کاهش یافت که متناظر با 7% افزایش در آب قابل استفاده است. کاربرد همزمان زئولیت میانه و پلیمر طراوت A200 می تواند حجم آب مورد نیاز گیاه را کاهش و یا طول دوره ی آبیاری را افزایش دهد و در مقایسه با کاربرد تنهای پلیمر ارزان تر بوده و احتمالا از خسارت ناشی از تورم محیط خاک به ریشه گیاه بکاهد.

    کلیدواژگان: زئولیت، پلیمر طراوت A200، نگهداری آب در خاک، منحنی رطوبتی خاک
  • جلیل کریم زاده *، حسن منیری فر، اکبر عبدی قاضی جهانی، احمد رزبان حقیقی صفحه 693

    به منظور بررسی گروه بندی جمعیت های Agropyron tauri، 13 جمعیت با طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز واقع در 5 کیلومتری تبریز در سال 1388 مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه تعدادی از صفات شامل ارتفاع بوته، تعداد پنجه، تعداد برگ، طول برگ پرچم، طول برگ اول، طول برگ دوم، طول میانگره اول، طول میانگره دوم، تاج پوشش، عملکرد تر، عملکرد خشک، وزن تر تک بوته و وزن خشک تک بوته ارزیابی شد. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که بین جمعیت ها از نظر کلیه صفات اندازه-گیری شده اختلاف معنی داری وجود دارد. تجزیه خوشه ایداده های استاندارد شده صفات، براساس روش ward و توان دو فاصله اقلیدسی، 13 جمعیت مورد بررسی را در 3 خوشه گروه بندی نمود که با ارتفاع مناطق جغرافیایی که جمعیت ها جمع آوری شده بودند، همخوانی نشان داد. در تجزیه به مولفه های اصلی 4 مولفه معرفی شدند که در مولفه اول، صفات عملکرد تر و خشک دارای ضریب بالا و مثبت بود. گروه بندی حاصل از تجزیه خوشه ایبا نتایج تجزیه به مولفه های اصلی تایید شد.

    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تجزیه به مولفه های اصلی و گروه بندی
  • مجید محمداسمعیلی، رضا کاوندی، وحید کریمیان، حسین صبوری صفحه 703
    چرای مستقیم دام و برداشت علوفه دو روش اصلی بهره برداری از چمن-زارهای طبیعی و مصنوعی است. هدف این تحقیق بررسی اثرهای برش اندام های هوایی روی ماده خشک کل، ماده خشک اندام های هوایی، ماده خشک اندام های زمینی، وضعیت پنجه زنی و احتمالا تحمل چهار گونه مرتعی شوررویAeluropus lagopoides، Aeluropus littoralis، Puccinellia distans وJ. maritimus در مقابل برش است. این آزمایش در قالب فاکتوریل با طرح کامل تصادفی در 7 تکرار اجرا شد. چهار گونه فوق و 4 تیمار متفاوت برش تیمارها را تشکیل دادند. گیاهچه های چهار گونه مرتعی در مرحله رشد رویشی از مراتع اینچه برون واقع در شمال شهرستان آق قلا جمع آوری و در گلدان کاشته شدند. در طول دوره رویش قسمت های هوایی چهار گیاه مورد مطالعه در چهار تیمار برش، هر هفته یک بار، هر 2 هفته یکبار، هر 4 هفته یکبار و تیمار شاهد از ارتفاع 6 سانتی متری بالای سطح خاک گلدان ها قطع شدند. نتایج نشان داد که میزان ماده خشک کل، ماده خشک اندام های هوایی و ماده خشک اندام های زیرزمینی در سه گونهA. littoralis، A. lagopoidesو J. maritimus تحت تنش ناشی از برش واقع شده و میزان آن در تیمارهای برش در مقایسه با تیمار شاهد کاهش یافته است، بنابراین این سه گونه نمی توانند ماده خشک کل را در مقایسه با تیمار شاهد جبران نمایند. میزان ماده خشک کل و اجزای آن یعنی بخشهای هوایی و زمینی در گونهP. distans در چهار تیمار مورد مطالعه یکسان بود. بنابراین این گونه قادر به جبران کامل اعضای از دست رفته است. تکرار برش، تعداد ساقه های هوایی (پنجه زنی) را در چهار گونه مورد مطالعه کاهش داد. در شرایط آزمایشگاهی و یکساله، گونهP. distans به-عنوان یک گونه با تحمل زیاد در برابر برش و گونه های A. littoralis، A. lagopoides و J. maritimus به عنوان سه گونه مرتعی با تحمل متوسط در برابر قطع می توانند مطرح شوند.
    کلیدواژگان: برش، پنجه زنی، ماده خشک، مرتع
  • حمید هویزه، مامک احمدیان صفحه 714
    پانیکوم گیاهیست پایا، با فصل رویشی گرم و پراکندگی طبیعی بسیار محدود در جنوب ایران و از گونه عمده گندمیان پابلند در مراتع ماسه ای می باشد. گیاهی آبدار و مغذی در دوره جوانی رویشی، اما به سرعت چوبی و خشبی می گردد. تولید علوفه آن در سالهای ابتدایی رشد و استقرار بسیار خوب است، اما قدرت رویشی آن به مرور زمان کاهش می یابد. پانیکوم به دلیل ارزش علوفه ای مناسب، در مناطقی که خاک سبک داشته و نیاز به عملیات بیولوژیک حفاظت خاک دارند، بطور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. این پژوهش با هدف عمده تعیین واکنش پانیکوم نسبت به تکرار برداشت و مشخص نمودن شدت مناسب برداشت به منظور افزایش پایداری و بقاء گیاه در ایستگاه تثبیت شن خوزستان مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش بصورت آماری و با استفاده از روش کرتهای خرد شده در چهار تکرار و با تیمارهای اصلی (تکرار برداشت) و فرعی (شدت برداشت) هر کدام با سه سطح مورد بررسی قرار گرفت. نتایج سه ساله عملیات برداشت نشان داد که سطح سوم تیمار اصلی (هر 18 روز یکبار برداشت) تاثیر برتری نسبت به سایر تیمارها داشت. بعد از دوره سه ساله اجرای طرح، متوسط جوانه های رویشی تولید شده برابر 36 عدد در هر کلن در تیمار برتر بود. پایداری و بقاء بهتر، و تولید جوانه های رویشی بیشتر در تیمار موفق موجب افزایش زمان و فرصت بیشتر گیاه برای ترمیم و انباشت مجدد ذخیره غذایی و تولید گردید.
    کلیدواژگان: واکنش، پانیکوم، تکرار، شدت، برداشت، خوزستان
  • علیرضا رهی، حسین میرزایی ندوشن، محمود دانایی، فرشته عزیزی صفحه 722
    به منظور بررسی اثرات هیومیک اسید بر ویژگی های رویشی گونه مرتعی Festuca arundinacea آزمایشی گلخانه ای در سال 1389 در شهرستان دماوند اجرا شد. کود هیومیک اسید به صورت گرانولی به مقدار 0، 75، 150 و 225 کیلوگرم در هکتار به عنوان سطوح تیمار مورد بررسی مصرف گردید. تعدادی از ویژگی های رویشی بوته ها مورد مطالعه و یادداشت برداری قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر تیمار در صفت های سطح برگ، تعداد برگ، وزن تر برگ، ساقه، ریشه و بخش هوایی، وزن خشک برگ، ساقه و ریشه، طول ریشه، نسبت بخش هوایی به ریشه، کلروفیل a و کلروفیل کل در سطح 5% معنی دار بود. همچنین اثر تیمار در صفت های وزن خشک بخش هوایی و وزن تر ریشه در سطح 1% معنی دار شد. اما اثر تیمار در صفت های تعداد پنجه، قطر یقه و کلروفیل b معنی دار نشد. بیشترین مقدار صفت های وزن تر و خشک ریشه در مصرف 75 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. درحالی که در بیشتر صفت ها مقدار 225 کیلوگرم در هکتار بیشترین اثر را بر افزایش صفت گذاشت.
    کلیدواژگان: هیومیک اسید، رشد رویشی، Festuca arundinacea
  • علی احسانی صفحه 737
    هدف از مطالعه فنولوژی گیاهان مرتعی، بررسی تغییرات مراحل مختلف فنولوژی به منظور تنظیم برنامه های بهره برداری از مراتع، جلوگیری از برداشت های بی موقع و شناخت ارزش غذایی گونه های گیاهی، تعیین زمان ورود و خروج دام و جمع آوری بذرها می باشد.گونه Artimisia sieberi با فرم بوته ای و ارزش علوفه ای مناسب به عنوان گونه غالب در ترکیب تیپ های مرتعی در مناطق استپی خشک و نیمه خشک و نواحی رویشی ایران و تورانی گسترش دارد. این گونه دارای ویژگی مقابله با شرایط سخت محیطی و شرایط خشکسالی و مقاومت نسبی به شوری خاک در طیف وسیعی از خاکهای کم عمق تا نیمه عمیق لومی، شنی و لومی رسی رویش دارد. در این تحقیق مراحل مختلف فنولوژی گونه Ar. sieberi به عنوان یکی از گونه های مهم مرتعی در شش سایت متفاوت در مناطق مختلف استپی کشور مورد بررسی قرار گرفت. بر این اساس اطلاعات مربوط به مراحل فنولوژی در مقاطع زمانی 15 روزه در مرحله رویشی و 7 روزه در مرحله زایشی اندازه گیری و ثبت گردید. از آن جایی که تکوین مراحل فنولوژیکی ارتباط مستقیمی با عوامل اقلیمی به ویژه درجه حرارت و بارندگی دارد؛ آمار هواشناسی شامل درجه حرارت و میزان بارندگی از نزدیک ترین ایستگاه هواشناسی نسبت به هر سایت استفاده شد. نتایج مقایسه مراحل مختلف فنولوژی در سالهای مورد بررسی نشان داد که رشد مرحله رویشی Ar.sieberi از اوایل اسفند تا اوایل فروردین ماه آغاز و در صورت وجود رطوبت تا تیرماه ادامه دارد. مرحله گلدهی از اوایل تیر آغاز و تا اواخر آبان ماه ادامه می یابد. مرحله رسیدن بذر به صورت تدریجی از اوایل مهر شروع و تا اواخر دی ماه به طول می انجامد. مرحله خواب زمستانه از اواخر دی آغاز و تا اوایل اسفندماه ادامه می یابد. براساس نتایج بدست آمده دوره فنولوژی این گونه طولانی است. این موضوع نشانگر دامنه بردباری و مقاومت این گونه نسبت به شرایط محیطی می باشد. در نتیجه بر پایه شناخت کامل از مراحل مختلف فنولوژی گونه Ar. sieberi به عنوان یک گونه کلید و معرف می توان نسبت به برنامه ریزی جهت اعمال مدیریت چرا به منظور تعیین زمان ورود و خروج دام، تعیین تعداد مطلوب دام برای چرا و سیستم های مناسب چرایی اقدام نموده و از سوی مدیران و برنامه ریزان و بهره برداران مراتع مورد کاربرد قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فنولوژی، Artemisia sieberi، آمادگی مرتع، استپ، زمان ورود و خروج دام
|
  • Farmahini Farahania., Darvish, M Page 547
    Desertification is a global problem and most of arid and semi-arid countries of the world including Iran face the phenomenon. Desertification causes many limitations in terms of agriculture, food supply, livestock farming, industry development and so forth. The phenomenon is a process that has gradually developed and intensified and the costs of modifications increase exponentially. Therefore, identification and assessment of factors effective in desertification, and determining the regions affected by this disaster are necessary for each region. FAO and UNEP method is considered as one of the best methods to evaluate desertification in which several processes are investigated. Vegetation degradation, water erosion, wind erosion, decline in the quality and quantity of water resources and soil salinization as well as livestock and population pressure on the environment are considered as the main processes in this study. This study was carried out in a twenty-year period with considering the oldest data, aerial photographs and satellite images. To evaluate each process, several indicators were considered and selected indicators were evaluated by field and library work. Four classes of low, moderate, severe and very severe were also selected for separation of desertification intensity. Each process was studied from three aspects i.e. current situation, velocity and the potential of desertification. Desertification maps were generated in GIS and then integrated to produce final map of desertification. According to the results, 125853 ha (%23), 251504 ha (%45), and 158819 ha (%29) were classified in classes of low, moderate, severe and very severe, respectively. Severe desertification mainly was observed in mountainous areas with slopes over 60 percent, and in saline and sodic marginal lands of Kavire-e-Meighan basin. Vegetation degradation and water erosion were identified as the main factors of desertification in this basin and livestock grazing was the main cause of worsening desertification. Obtained results provide a basis for better recognition and proper combating desertification in this area.
    Keywords: FAO, UNEP method, Meighan basin, desertification, vegetation degradation, water erosion
  • Arzanih., Motamedi (Torkan)J., Nikkhaha., Azarnivand, Ghorbani, M Page 557
    Information on animal requirements is essential to calculate rangeland grazing capacity. Therefore, animal weight and animal unit equivalent (AUE) of each breed should be determined independently. In this research, live weight of Kabodeh sheep was determined based on average live weight of 3 and 4 years old ewes. For this purpose, two herds of Kabodeh breed were selected. In each herd, 15 three–year-old ewes, 15 four-year-old ewes, 5 three-year-old rams, 5 four year-old-rams, 10 three-month-old lambs and 10 six-month--old lambs were selected. They were weighed two times including at the time of grazing season in lowland and highland rangelands. For determination of dry matter requirement, forage quality was taken into consideration. According to the results, animal weight for herds (three and four years old ewe) was 52.66±0.86 kg. Therefore, animal unit equivalent (AUE) for rams, ewes, 3 and 6-month-old lambs were 1.07, 1.66, 0.38 and 0.51, respectively. According to MAFF equation (1984), daily metabolizable energy requirement for maintenance condition was calculated 9.89 and 10.60 Mj (including that multiplied by 1.4 and 1.5) by considering condition of rangelands and distances from watering points and plant density in lowland and highland rangelands. Dry matter requirement was calculated 1.98 and 1.80 kg based on forage quality in lowland and highland rangelands.
    Keywords: Range, Animal unit (AU), Animal unit equivalent (AUE), Metabolisable energy, Daily requirement, Kabodeh breed sheep
  • Javadi, S.A., Mohammad Pori Naeem, Sh, Arzani, Ahmadi, A Page 571

    Determination of forage quality of rangeland species is one of the fundamental factors for evaluation of grazing capacity and management of rangelands. In this study, forage quality of Agropyron libanoticum was compared in three phenological stages in Nejh valley, Urmia. After sampling, quality indices such as ADF, CP, ME and DMD were measured in laboratory. Results showed that there were significant differences among the growth stages (at 1 % level of probability). Forage quality of vegetative growth stage was higher than that of flowering and seed ripening stages. Crude protein content decreased from early growth to the end of growth and there was significant difference among vegetative growth stage and flowering as well as seed ripening stage.

    Keywords: Agropyron libanoticum hack, forage quality, phenological stages, production, Urmia, Nejh valley
  • Mosleh Aranya., Bakhshi Khaniki, Hakimi Bafghi, B.A Page 581
    Potassium, sodium and free proline play important roles in adaptation of plant species to arid conditions. Distribution of Na+, K+ and free proline in desert plants is not clear. In this study, the accumulation of Na+, K+ and free proline was investigated in three species namely, Stipagrostis pennata, Calligonum polygonoides and Hammada salicornia. These species are naturally distributed in Irano-Turanian region. Six plants were selected from each species in similar conditions, during dry summer of 2010. Soil humidity measurement showed that all plants were in drought conditions. Half of the plants were irrigated. The quantities of Na+, K+ and proline were determined in the roots and stems of all samples. Results showed that the concentrations of free proline in the stem and root of S. pennata were significantly higher than that of other two species and irrigated S. pennata. Furthermore, the concentration of K+ in the stem of H. salicornia was significantly higher than that of other two species and irrigated H. salicornia. Also, the concentration of K+ in the root of H. salicornia was higher than that of other species, but this concentration was not significantly different from the irrigated species. Sodium, like potassium content was higher in H. salicornia, but significant difference was not observed in its quantity between irrigated and unirrigated species. C. polygonoides after H. salicornia accumulated large quantities of Na+ in its stem. Sodium content was higher in the root of H. salicornia and C. polygonoides in comparison with S. pennata. Results also showed that K/Na ratio was less in roots of unirrigated species in all three species, particularly in S. pennata while it was high in stems of S. pennata H. salicornia compared to irrigated species. Consequently, it was concluded that the three species use different strategies to cope with drought.
    Keywords: Na+, K+, proline, Stipagrostis pennata, Calligonum polygonoides, Hammada salicornia, xerophyte, Yazd province
  • Nateghi, S. Zehtabian, G.H., Ahmadi, H Page 590
    Segzi plain is one of the most critical areas of the province in terms of the extent and severity of desertification process. This area has a special strategic position due to the industrial centers, Shahid Babaee airport, Shahid Beheshti International Airport, railroads, transit road of Bandar Abbas- Esfahan, agricultural centers and vicinity to historical city of Esfahan. Consequently, investigation on the main cause of desertification phenomenon is the main objective of this study. Therefore, IMDPA model was used to study desertification intensity in Segzi plain. In this research, two criteria including geology – geomorphology and soil, consisting of seven indicators (sensitivity of the formation, land use, and slope based upon geology – geomorphology criterion, and soil texture, soil depth, percentage of stone and gravel, and EC based upon soil criterion) were studied. Desertification intensity map was generated by using geometric mean of criteria. With regard to the geometric mean of criteria, soil criterion, with a numerical value of 3.4, and geology – geomorphology criterion, with a numerical value of 3, were classified in severe desertification class. Finally, the severity of desertification (DS) was calculated to be 3.26 indicating that the region was in severe desertification class. Results showed that EC, with an average value of 3.75, was classified as very intense indicator and had the most impact on desertification of the region.
    Keywords: desertification, IMDPA, index, criterion, Segzi plain of Esfahan
  • Najafi, Tireh, Shabankarehk., Jalilia., Khorasanin., Jamzad, Z. Asri, Y Page 601
    Genu protected area is located in the north–west of Bandar Abbas and its summit is 2347 meters above sea level. In this study, soil seed bank was investigated in vegetation communities. Soil seed bank plays a role in the revival of vegetation after degradation. In protected areas, understanding of the type of soil seed bank in terms of the production capacity of persistent and non-persistent seed bank is valuable to preserve the species especially endemic and rare species. In this study, sampling of the soil seed bank was conducted before precipitation. Sampling points were selected from 50 points in both depths of 0-5 and 5-10 cm of the soil surface to determine soil seed reserves. A total of 135 samples were selected for the study of plant sociology. Trays containing the samples were placed in a greenhouse and were irrigated regularly. The potential of soil seed reserves was investigated in terms of seed persistence in soil, and according to the results, significant differences were found in terms of seed density per meter square at different depths of soil and the life form of species in different communities. Among life forms, therophytes were more abundant in the soil seed bank while tree and shrub species were scarce. Species with persistent soil seed bank was mainly annuals. From 810 samples of soil seed bank, cultivated in the greenhouse, 3934 seeds were germinated of which 2933 and 1001 seeds were related to the depths of 0-5 and 5-10 cm of soil surface, respectively. In total, the number of seeds was related to 163 species of which 44 species had persistent seed bank. Species in the sampling units of soil seed bank with at least two seeds in the depth of 5-10 cm of the soil surface were considered as species with persistent seed bank. Other species in the region which had non-persistent seed bank were more vulnerable to degradation. In other words, if the vegetation is destroyed, they will not be able to revive.
    Keywords: Genu Protected Area, Bandar Abbass, life forms, persistent soil seed bank, soil seed bank
  • Zarekias., Zaren., Ehsania., Jafarif., Yeganeh, H Page 614
    Each of the range species has certain production in different months and years of grazing seasons. Without understanding the production characteristics of species during grazing season, planning and livestock management is not feasible. Therefore, understanding the annual and monthly production of different rangeland types is essential for efficient and effective management of livestock grazing. Consequently, relationships between forage production and climatic variables should be studied. For this purpose, annual forage production was measured in research exclosure of Khoshkerood-Saveh during 2007-2010 by clip and weigh method‬. Monthly rainfall in this period was calculated using Saveh synoptic station data and then the amount of cumulative rainfall in winter and spring of each year was calculated. Afterward, the relationship between production and winter and spring rainfall as well as rainfall of different months of winter and spring was studied separately. Statistical analysis was performed using Minitab software. Results showed that winter rainfall had no significant impact on the production of perennial species. However, cumulative rainfall in winter and spring showed different effects on forage production of the species. In other words, a significant relationship was observed between the production of Artemisia sieberi and Salsola laricina and rainfall while no significant relationship was recorded between the production of Stipa hohenackeriana and Poa sinaica and rainfall. Also, there was a significant relationship between cumulative rainfall in March and April and annual production of the species
    Keywords: rainfall, forage production, range species, steppe regions, Khoshkerood Saveh
  • Pahlavanravia., Moghadamnia, A.R., Hashemiz., Javadi, M.R., Miri, A Page 624
    Many studies have been carried out to assess and prepare desertification map in the worldIn order to assess the current situation of desertification intensity, a study was carried out in an area of 88350 hectares in Zahak region of sistan. In this study, at first, based on combining information extracted from topographic and geologic maps, aerial photos and field survey, the study area was divided into 11 geomorphologic faces and each face was considered as the main unit for evaluating the current situation of desertification. With regard to the analysis and combining FAO-UNEP and MICD models, as the most famous models of desertification intensity assessment in Iran and world, it was attempted to identify effective indices based on wind erosion to select the best ones. These indices were evaluated in a regional model of desertification assessment with regard to the numerical value of each index in each work unit and then in whole study area. Finally, the current situation of desertification intensity of the study area with emphasis on wind erosion criterion was estimated in four classes of insignificant and low, medium, intense and very intense. Results indicated that the study area with respect to desertification intensity was placed in the classes of medium (about 734.33 hectare (0.9 %)), intense (about 61473.38 hectare (73.6 %)), and very intense (about 21310.22 hectare (25.51 %)). Also, the weighted average of quantitative value (DS) was estimated to be 25.52 in the whole area indicating an intense desertification in the region.
    Keywords: desertification model, desertification intensity, FAO, UNEP, MICD methods, wind erosion, Zahak region of sistan
  • Safari, Jafari, A.A Page 640
    Drought resistance of 24 accessions of Agropyron trichophorum was examined based on forage yield in a complete block design with three replications under normal and dry land farming system. Drought resistance indices of genotypes were measured for forage dry matter yield of two environment conditions including sensitivity to stress index (SSI), tolerance (TOL), mean productivity (MP), drought tolerant index (DTI), mean harmonic (MH) and geometrical mean of productivity (GMP). According to the results of variance analysis of drought resistance indices, significant variation was observed among accessions. Results of mean comparisons showed that genotypes 10 (Semirom), 23 (Mazandaran), 24 (Gorgan), 5 (Chaharmahal), 17 (Yasuj) and 9 (Eghlid) had higher values for forage dry matter yield in both environment conditions. With regard to the drought resistance indices, genotypes 10 (Semirom), 23 (Mazandaran) and 24 (Gorgan), showed the most resistance to drought stress. Obtained results were confirmed by results of cluster analysis and principle component analysis.
    Keywords: Agropyron trichophorum, forage yield, drought resistance index, accession
  • Shokrollahi, Sh., Moradi H.R., Dianati Tilaki Gh.A Page 655

    Vegetation cover is one of the most important factors for sustainability of ecosystems, thus recognizing and understanding factors that affect establishment and distribution of vegetation communities are necessary. This study was aimed to determine the relationship between vegetation properties (vegetation cover and density) and environmental parameters of rangelands. The study area was about 4600 ha, located at Polour, Mazandaran province. Land units were considered as the basis of research, and after preparing maps of slope, aspect, elevation, lithology and geomorphology and combining the maps, a single working map was generated. Systematic randomized sampling was used and performed along 3 transects of 100 m length. Ten quadrates of 1m2 were established along each transect at 10-meter intervals. Three soil samples were taken in each area and topography properties were recorded. Multivariate analysis and Canonical Correspondence Analysis (CCA) were used to determine relationship between soil and vegetation data using CANOCO software. Results showed that the percentage of canopy cover and density of the species was different and was influenced by soil properties and physiographic factors. Among physiographic factors, aspect and slope had a significant relationship whit vegetation cover and density. Among soil factors, texture, N, P, pH and litter were the most important factors that influenced vegetation cover, and OM, P, pH and Ec had the most influence on density.

    Keywords: Canonical Correspondence Analysis, vegetation cover, land unit, Polur rangelands
  • Akhavan Armakim., Azarnivandh., Assareh, M.H., Jafari, A.A., Tavili, A Page 669
    Drought has a major influence on morphological and physiological characteristics of plant species. Drought stress has a direct relationship with germination characteristics including germination percentage, seedling length (mm/plant), root to shoot ratio, seedling weight (g), ratio of dry weight to fresh weight of seedlings (g.dfw-1) and seed vigor index (V). In this research, effects of drought stress on these characteristics were examined on four genotypes of Bromus inermis (Alborz 303, Mazandaran 3151, Firozkuh 3966 and Esfahan 200060) under laboratory and greenhouse conditions. In greenhouse experiment, three physiological traits including chlorophyll, carbohydrates and proline contents were measured. Drought treatments included four levels of osmotic potential (0, -0.3, -0.6 and -0.9 MPa) in germinator and four levels of osmotic potential (FC, 25% FC, 50% FC and 75% FC) in greenhouse, made by Poly-Ethylene-Glycol (PEG 6000) solution in laboratory and weighting method in greenhouses, respectively. Results showed that Esfahan (200060) genotype was better than two other genotypes in terms of germination percentage under the two conditions. Increasing drought stress increased proline and carbohydrate and decreased the chlorophyll content.
    Keywords: physiological, morphological, Bromus inermis, proline
  • Beigi Harchegani, H.A., Haghshenas Gorgabi, M Page 679

    In this study, the effects of Mianeh Zeolite and Taravat® A200 polymer on moisture content and available water content of a coarse-textured soil were investigated. Mianeh zeolite was applied at four levels (0%, 2%, 5%, and 8% on weight basis) and Taravat® A200 polymer was applied at 5 levels to the soil in a completely randomized experiment with 3 replications. Soil moisture content was determined at suctions of 0, 5, 7.5, 10, 33, 100, 500, and 1500 kPa using hanging water columns and pressure plate apparatus. The water retention curve model of Campbell (1974) was fitted to soil data. Results showed that both soil conditioners enhanced soil moisture content at measured soil suctions. The addition of more conditioner caused a larger response of soil. For example, application of 8% zeolite elevated the volumetric filed capacity from 11% to 13% and therefore increased available water content by 2% compared to the control. Also, addition of 0.2% A200 polymer increased the available water content by 6%. In addition, soil conditioners modified the shape of the moisture characteristic curve of the soil and influenced the parameters of water retention model in a manner exhibiting reduced water release rates plus the added benefit of an additive and/or a synergistic effect. For instance, simultaneous application of 5% Mianeh zeolite and 0.2% Taravat A200 polymer increased e from 0.21 to 2.00 and decreased  from 7.37 to 5.40 and thereby increased the available water content by 7%. Simultaneous application of these amendments is possible and may reduce the needed water and/or increase irrigation intervals. Simultaneous application is also cheaper and probably will prevent plant root damage.

    Keywords: Mianeh zeolite, Taravat A200 polymer, Soil water retention, Campbell model
  • Karimzadehj., Monirifarh., Abdi Ghazijahani, A. Razban Haghighi, A Page 693

    In order to study the grouping of Agropyron tauri populations, 13 populations were investigated in a randomized complete blocks design with three replications. The study was performed in research field of Islamic Azad University of Tabriz in 2010. In this study, a number of traits including plant height, tiller number, leaf number, flag leaf length, first leaf length, second leaf length, first internode length, second internode length, crown cover, fresh yield, dry yield, fresh weight of single plant and dry weight per plant were evaluated. Analysis of variance showed significant differences among populations for all measured traits. Thirteen populations were classified into three clusters by cluster analysis of standardized data, based on Euclidean distance and Ward method. This result was in consistent with the height of geographic regions from which populations were collected. In principal components analysis, four components were introduced, and the traits of fresh and dry yield showed high and positive coefficients in first component. Results of cluster analysis were confirmed by results of principal components analysis.

    Keywords: Agropyron tauri, cluster analysis, Principal Components Analysis, grouping
  • Mohammad, Esmaeilim., Kavandir., Karimianv., Sabouri, H Page 703
    Grazing and harvesting are two major ways of utilizing natural and artificial grasslands. Current research was aimed at studying the effects of shoot cutting frequency on total phytomass, above-ground phytomass, underground phytomass, the condition of tillering, and the tolerance of four halophytes (P. distans, A. littoralis, A. lagopoides and J. articulates) against cutting. This experiment was carried out in a completely randomized design with 7 replications. Four mentioned species and four different cuttings were considered as treatments. Seedlings of four species in growth stage were collected from grasslands of Inchebroon, located in north of Agh-ghala, and were cultivated in the pots. During the growth period, aerial parts of the species were cut at 6 cm above the soil surface of pots in four cutting treatments including once every week, once every two weeks, once every four weeks, and control treatment. Results indicated that total phytomass, above- ground phytomass and underground phytomass of A. littoralis, A. lagopoides and J. maritimus reduced as a response to the stress of cutting compared with control treatment. Consequently, these three species cannot retrieve total phytomass in comparison with control treatment. Total phytomass of P. distans remained stable in all treatments; therefore this species is able to retrieve phytomass loss completely. Repeating cutting decreased the number of shoots in four species. According to the results, in one-year experimental conditions, P. distans was identified as a high-tolerant species against cutting while A. littoralis, A. lagopoides and J. maritimus showed a medium tolerance.
    Keywords: cutting, tillering, biomass, rangeland
  • Hoveizehh., Ahmadian, M Page 714
    Blue panic (Panicum antidotale) is a perennial species with warm growing season and very limited natural distribution in southern Iran. It is considered as a main species of tall grasses in sandy rangelands. This species is succulent and nutritious at early growth stage but soon becomes woody and fibrous. Forage production is good in years of early growth and establishment but its vigor reduces over time. Due to its appropriate forage value, blue panicgrass is widely used in areas with light soils where biological soil conservation practices are needed. This research was aimed to study the response of blue panicgrass to harvest frequency and intensity and determine the appropriate intensity to increase the stability and survival of the species at Khuzestan sand stabilization station. The experiment was conducted in a split-plot design with four replications including main treatment (harvest frequency) and secondary treatment (harvest intensity) at three levels. Results showed that the third level of main treatment (harvested every 18 days) had a better impact compared to other treatments. After three years of experiment, average number of vegetative buds was 36 in superior treatment. Better stability and survival, and more vegetative buds in the successful treatment give the species more time and opportunity for repair and re-accumulation of food supply and production.
    Keywords: response, blue panicgrass, frequency, intensity, harvesting, Khuzestan
  • Rahia., Mirzaie, Nodoushanh., Danaee, Azizi, F Page 722
    To investigate the effects of humic acid on vegetative characteristics of a rangeland species, Festuca arundinacea, a greenhouse experiment was conducted at Damavand city, Iran, based on a randomized complete block design. Levels of 0, 75, 150, and 225 kg per hectare of humic acid were used in a form of granules as different treatment levels. Several vegetative characteristics were studied and recorded on the single plants. Analysis of variance showed that treatment effects on leaf area, leaf number, leaf, stems and whole canopy fresh weight, leaves, stems and roots dry weight, root length, canopy to root ratio, total chlorophyll and chlorophyll a were significant at 5% level. Also, the treatment effects on canopy dry weight and root fresh weight were significant at 1% level. Treatment effect was not statistically significant on tiller number, collar diameter and chlorophyll b. Maximum dry and fresh root weight were obtained by 75 kg per hectare humic acid. Most of the attributes were highly affected by applying 225 kg per hectare humic acid.
    Keywords: Humic acid, Vegetative characteristics, Festuca arundinacea
  • Ehsani, A Page 737
    The objective of study on phenology of range plant species is to assess the changes of different phenology stages (germination, flowering, seed maturity stages, autumn growth and winter dormancy) in order to adjust range utilization programs, prevention of early or late grazing, recognition of nutritional value of the plant species, determining livestock entry and exit time and seed collection. Artemisia sieberi is a shrubby species with an appropriate forage value distributed as a dominant species in arid and semi arid steppe regions of Iran. It is resistant to drought and relative salinity which widely grows in loamy, sandy and loamy clay soils. In this study, phenological stages of Artemisia sieberi were investigated in six different sites of steppe regions of Iran. Accordingly, data of the phenological stages were recorded for vegetative and reproductive stages respectively in 15-day and 7-day intervals. With regard to the direct relationship between phenological stages and climatic factors especially temperature and precipitation, these data were taken from the nearest synoptic station for each site. According to the results, vegetative growth stage of Artemisia sieberi starts from early March early April and continues to July if moisture is available. The flowering stage starts from early July and continues to late October. Seed ripening stage gradually starts from early September to late January. The start of the winter dormancy is late January which continues to early February. Our results show a long-term phenology for Artemisia sieberi indicating its resistance to environmental conditions. Consequently, comprehensive recognition of phenological stages of Artemisia sieberi as a key species enables us to manage the grazing, adjust the entry and exit time for livestock, grazing intensity and appropriate grazing systems to be applied by range managers and utilizers.
    Keywords: Phenology, Artemisia sieberi, range readiness, steppe, livestock entry, exit time