فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 57، زمستان 1393)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 57، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/20
  • تعداد عناوین: 17
|
  • اعظم خسروی مشیزی، غلامعلی حشمتی، نجمه فاریابی صفحات 571-579
    تعامل مثبت و منفی بین گونه های گیاهی نقش مهمی در همزیستی گونه ها و تنوع جوامع گیاهی دارد. قدرت و جهت این تعامل ممکن است در اثر آشفتگی های محیطی همانند چرا و آتش تغییر کند. در این مطالعه تاثیر آتش و چرا بر تعامل بوته و گونه های علفی مراتع گوغر بافت مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور در سه منطقه قرق، چرا و آتش سوزی، زیر 20 گونه درمنه به عنوان گونه غالب منطقه و 20 فضای بین بوته ای یک پلات cm 20× cm 20 انداخته شد. سپس در هر پلات تولید و تاج پوشش گونه های علفی برآورد گردید. نتایج نشان داد در منطقه قرق تاج پوشش و تولید گونه های علفی در حضور گونه بوته ای افزایش یافته است که این خود نمایانگر تعامل مثبت بین بوته و گونه های علفی است. اگرچه قدرت تسهیلاتی بوته در اثر چرا و آتش کاهش می یابد، ولی میزان این کاهش در دو منطقه یکسان نیست. در منطقه تحت چرا، هنوز بین بوته و گونه های علفی تعامل مثبتی وجود دارد. اما بوته ها در اثر سوختن بشدت آسیب دیده اند، به طوری که جهت تعامل از مثبت به منفی تبدیل شده است. به طور کلی نتیجه گیری می شود که بین آشفتگی های محیطی آتش و چرا، آتش در تغییر تعامل بوته و گونه های علفی نقش مهمتری را بازی می کند.
    کلیدواژگان: بوته، تعامل، منطقه نیمه خشک، آتش و چرا
  • ابوالفضل رحمتی زاده، مصطفی جعفری، مصطفی کریمیان اقبال صفحات 580-590
    گام نخست برای مقابله با مشکل اراضی شور، شناسایی عرصه اراضی شور فعلی می باشد. از آنجایی که حضور نباتات در هر منطقه با شرایط کلیماتیک و ادافیک آن مناطق مرتبط است، بنابراین شناخت روابط میان عوامل خاک، آب، هوا و پوشش گیاهی در هر رویشگاه و تعمیم آن به دیگر نقاط مشابه از جمله اهداف مهم این بررسی می باشد. در بررسی حاضر ابتدا تیپ های پوشش گیاهی با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست تشخیص داده شد و سپس اقدام به بررسی های لازم در مورد هر یک از تیپ های گیاهی گردید. به این منظور در داخل هر تیپ گیاهی یک پروفیل خاک حفر و در جاهایی که در عمق پروفیل آب یافت شد پس از نمونه برداری، مورد آزمایش قرار گرفت. در ضمن تعدادی از پروفیل های خاک در مناطق فاقد پوشش گیاهی حفر و مورد بررسی واقع شدند. نتایج بررسی حاضر نشان داد نیمی از تیپ های گیاهی بررسی شده بر روی خاک های شور و نیمی دیگر برروی خاک های غیرشور رویش نموده اند. خاک منطقه مورد بررسی در کلاس خاک های شور و قلیایی دسته بندی شد. مقاوم ترین گیاه هالوفیت منطقه اشنان (Seidlitzia) بوده و کمترین مقاومت را علف شور (Aeluropus) دارا می باشد.عواملی نظیر تشکیلات زمین شناسی محتوی رسوبات تبخیری (نئوژن)، رسوبات سازند قم، بارش اندک، گنبد نمکی قم، آب های شور جاری در منطقه و موقعیت خاص ژئومرفولوژی از عوامل تشدیدکننده شوری در منطقه مورد بررسی بودند.
    کلیدواژگان: مناطق شور، پروفیل خاک، استان قم، پوشش گیاهی
  • سعید رشوند، علی احسانی، حسن یگانه، انور سور صفحات 591-603
    آگاهی از مراحل فنولوژیکی گونه هایی که ترکیب یک جامعه گیاهی را تشکیل می دهند، اهمیت قابل ملاحظه ای در تعیین مدیریت علوفه، زمان چرا و مدیریت چرای دام برای رسیدن به اهداف تولید پایدار و همچنین برای مدیریت عوامل مطلوب و غیرمطلوب گونه ها دارد. مطالعه فنولوژی گیاهی برای پایش، مدیریت و حفاظت اکوسیستم مهم و حیاتی می باشد. در این تحقیق فنولوژی دو گونه بوته ای Thymuskotschyanusو Artemisiaaucheriدر سایت الموت قزوین از سال 1386 تا 1389 بمدت 4 سال بررسی شد. بدین منظور از هر گونه 10 پایه گیاهی انتخاب شد و در طول 4 سال اطلاعات مربوط به مراحل فنولوژی گیاه هر 15 روز در مرحله رویشی و 7 روز در مرحله زایشی اندازه گیری و ثبت گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که زمان شروع و خاتمه رویش در سال های مختلف در این دو گونه تحت تاثیر بارندگی و درجه حرارت متفاوت می باشد. در گونه Thymus kotschyanus نیمه اول خرداد گلدهی شروع می شود و نیمه اول تیرماه مرحله شروع بذردهی است و تا نیمه اول مردادماه بذرریزی ادامه دارد و گونه Artemisia aucheri رشد خود را از نیمه دوم اردیبهشت ماه شروع می کند و از اواخر مردادماه به گل می نشیند و از هفته آخر شهریور بذر می دهد و تا دو تا سه هفته ادامه دارد.
    کلیدواژگان: Thymus kotschyanus، Artemisia aucheri، الموت قزوین
  • مهدی احمدیان، محمد درویش، محمدرضا صادقی منش صفحات 604-619
    معرفی مدلی موقت به منظور ارزیابی بیابان زایی و ترسیم نقشه حساسیت اراضی به فرایندهای کاهنده کارایی سرزمین، توسط فائو و یونپ پیشنهاد گردید. در نوشتار پیش رو، نتایج اجرای منطقه ای روش اصلاح شده فائو و یونپ در حوزه آبخیز قره چای ارائه می شود. در این روش 5 فرایند اصلی تخریب اراضی از 2 جنبه وضعیت کنونی و استعداد طبیعی مورد بررسی قرار گرفت و برای هر یک از جنبه های مذکور، نقشه با درجات بیابان زایی کم، متوسط، شدید و بسیار شدید تفکیک گردید. سپس نقشه های مذکور تلفیق شده و 2 نقشه وضعیت کنونی و استعداد طبیعی بیابان زایی ترسیم شد. به منظور بدست آوردن خطر کل بیابان زایی نقشه های فشار دام و جمعیت انسانی بر محیط تهیه و با 2 نقشه قبلی تلفیق شدند و درجات خطر کل محاسبه گردید. نتایج نشان داد از منظر وضعیت کنونی بیابان زایی، بیشترین زوال پوشش گیاهی (76%) در مرکز، جنوب و شرق، بیشترین فرسایش آبی و بادی (2/45% و 9/57%) در غرب و شرق، بیشترین شوره زایی (7/34%) در شرق و بیشترین افت منابع آب زیرزمینی در مرکز و شرق ملاحظه می شود. به طوری که بیشترین فشار دام بر محیط زیست (3/58%) در مرکز وارد شده، اما فشار جمعیت بر محیط زیست چندان قابل توجه نیست. در نقشه خطر کل بیابان زایی 4/39، 9/27، 1/25 و 3/7 درصد از مساحت منطقه به ترتیب در طبقات بیابان زایی کم، متوسط، شدید و بسیار شدید قرار گرفتند. بنابراین می توان چنین نتیجه گرفت که عوامل طبیعی و انسانی در به وجود آمدن این شرایط موثر بوده اند و به ویژه نقش فشار دام در تخریب اراضی ملموس تر بود.
    کلیدواژگان: روش اصلاح شده فائو، یونپ، نقشه خطر بیابان زایی، قره چای
  • بررسی اثرات ناشی از تنش خشکی بر برخی ویژگی های فیزیولوژیکی و مرفولوژیکی جمعیت های مختلف سیاه تاغ (Haloxylon aphyllum)
    محمدهادی راد، مهدی سلطانی، مصطفی زارع مهرجردی، مهدیه تجملیان صفحات 620-630
    سیاه تاغ (Haloxylon aphyllum) یکی از مهمترین گونه های موجود در مناطق خشک است که کاربرد گسترده ای در تثبیت شن و بیابان زدایی دارد. با وجود مقاومت بالای این گیاه در برابر تنش های محیطی ازجمله خشکی، احتمال وجود مقاومت بیشتر در جمعیت های مختلف آن وجود دارد. بر این اساس برای ارزیابی میزان تحمل جمعیت های مختلف به تنش خشکی، آزمایشی با استفاده از شش جمعیت غالب شامل جمعیت های برگرفته از استان های یزد (دشت یزد- اردکان)، اصفهان (منطقه کاشان)، سمنان (شهر سمنان)، خراسان جنوبی (بیرجند)، سیستان و بلوچستان (منطقه زابل) و کرمان (شهر کرمان) تحت سه تیمار رطوبتی شامل 100، 50 و 25 درصد ظرفیت زراعی، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار با استفاده از لایسیمترهای کوچک وزنی و زهکش دار از سال 1388 تا 1390، در ایستگاه تحقیقات بیابان زدایی شهید صدوقی یزد اجرا گردید. اثر تیمارهای رطوبتی بر صفات مورفولوژیک مانند وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه، نسبت ریشه به اندام هوایی و بر صفات فیزیولوژیک مانند پتانسیل اسمزی برگ و ریشه، گنجایش نسبی آب، کارایی مصرف آب، کلروفیل کل، کلروفیل a، کلروفیل b، انباشت عناصر سدیم و پتاسیم در اندام هوایی و ریشه مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد که واکنش جمعیت های مختلف نسبت به تیمارهای رطوبتی در بسیاری از صفات مورد بررسی بجز میزان کلروفیل (05/0P<) اختلاف معنی داری را نشان نداد. تاثیر تیمارهای رطوبتی بر کارایی مصرف آب و صفات فیزیولوژیک نظیر پتانسیل اسمزی برگ، گنجایش نسبی برگ، کلروفیل کل، کلروفیل a، کلروفیل b و میزان سدیم ریشه اختلاف معنی داری (01/0P<) داشت. همچنین اثر تیمارهای رطوبتی بر پتاسیم برگ در سطح پنج درصد (05/0P<) معنی دار بود. البته تنش خشکی بر پتانسیل اسمزی ریشه، سدیم برگ و پتاسیم ریشه تاثیر معنی داری نداشت. اما اثرات متقابل جمعیت و تیمارهای رطوبتی نیز تنها بر کلروفیل کل در سطح پنج درصد (05/0P<) معنی دار بود. بعبارتی تاثیر تیمارهای رطوبتی در جمعیت های مختلف در بسیاری از فاکتورهای فیزیولوژیکی مورد اندازه گیری یکسان بود. اثر تنش خشکی بر صفات مورفولوژیک نظیر وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه و وزن خشک کل و همچنین نسبت ریشه به اندام هوایی معنی دار بود (001/0P<). به طوری که اثرات متقابل جمعیت و تیمارهای رطوبتی نیز تفاوت معنی داری را در خصوص فاکتورهای مرفولوژیکی نشان نداد.
    کلیدواژگان: سیاه تاغ (Haloxylon aphyllum)، جمعیت، تنش خشکی، ویژگی های فیزیولوژیکی، ویژگی های مرفولوژیکی
  • قادر کریمی، حسن یگانه، حسن براتی، فرهنگ قصریانی صفحات 631-642
    میزان بهره برداری مناسب و مجاز از مرتع باعث حفظ و جلوگیری از تخریب آن، حفظ گیاهان مرغوب و ارتقا وضعیت مرتع می شود که نتیجه آن استمرار تولید درازمدت و اقتصادی از مرتع می باشد. این فاکتور در شرایط آب و هوایی متفاوت، خاک های با حاصلخیزی متفاوت، ماه های مختلف فصل چرا و در درجات مختلف وضعیت مرتع بسیار متغیر می باشد. هدف از این مطالعه تعیین حد بهره برداری مناسب برای گونه کلید Stipa hohenckerianaدر منطقه کردان می باشد. در این تحقیق ابتدا اقدام به انتخاب یک منطقه مناسب و کلیدی به مساحت یک هکتار در منطقه مورد مطالعه گردید و در سال اول حصارکشی و قرق شد. سپس 40 پایه متوسط و هم اندازه انتخاب و برداشت های 25، 50، 75 درصد و تیمار شاهد بر روی آنها اعمال گردید (هر 10 پایه یک تیمار). برداشت به صورت ماهیانه توسط قیچی باغبانی و در فصل چرای منطقه انجام شد. تاثیر تیمارهای برداشت با تغییرات ایجاد شده در خصوصیات گونه تحت تیمار شامل تولید علوفه و بذر، شادابی، مرگ و میر و رشد اندام هوایی بررسی شد. در نهایت داده های مربوط به تولید با طرح اسپلیت پلات با تجزیه مرکب در سال در نرم افزار SAS تجزیه شد. نتایج مطالعات آماری اثرات سال و درصد برداشت بر تولید علوفه گونه مورد مطالعه نشان داد که اثر سطوح مختلف برداشت، سال های مختلف و اثر متقابل آنها بر تولید علوفه در سطح یک درصد معنی دار می باشد. این امر نشان می دهد که در سال های مختلف با وضعیت آب و هوایی متفاوت میزان تولید متفاوت می باشد. با توجه به یافته های تحقیق حد بهره برداری مجاز 25 درصد برای گونه Stipa hohenckeriana مناسب تشخیص داده شد. به طوری که حد بهره برداری تعیین شده می تواند در تعیین حد بهره برداری مجاز منطقه مورد مطالعه و مناطق مشابه با آن از نظر آب و هوایی به همراه اطلاعات مربوط به سایر گیاهان به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: حد بهره برداری مجاز، Stipa hohenckeriana، تولید علوفه، کردان
  • فیروزه مقیمی نژاد، محمد جعفری، محمدعلی زارع چاهوکی، یاسر قاسمی آریان، اصغر کهندل صفحات 643-650
    قرق مرتع عبارتست از جلوگیری از ورود دام به تمام یا قسمتی از مرتع برای یک یا چند سال متوالی که با هدف های مختلفی انجام می شود. هدف از تحقیق حاضر، تعیین میزان تاثیر عمل اصلاحی قرق در خصوصیات شیمیایی و فیزیکی خاک و سه عنصر اصلی N، P و K در منطقه نظر آباد کرج می باشد. برای انجام تحقیق، از خاک دو منطقه چراشده و قرق نمونه برداری شد. به طوری که از ابتدا، وسط و انتهای 4 ترانسکت (مستقرشده در هر منطقه، بصورت تصادفی سیستماتیک)، از دو عمق 20-0 و80-20 سانتی متری تعداد 48 نمونه برداشت شدند. سپس به منظور تجزیه و تحلیل آزمایشگاهی، نمونه های برداشت شده به آزمایشگاه خاکشناسی انتقال یافت. نمونه های خاک، پس از خشک شدن از الک 2 میلی متر عبور داده شدند. سپس عوامل اسیدیته، هدایت الکتریکی، ماده آلی، درصد رطوبت اشباع و عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد قرق تاثیر معنی داری بر عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم خاک داشته اما در مورد فاکتورهای اسیدیته، ماده آلی و درصد رطوبت اشباع تفاوت معنی داری بین دو منطقه چرا و قرق مشاهده نگردید. بطور کلی نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد قرق اثرات مثبتی بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک مراتع منطقه مورد مطالعه داشته است.
    کلیدواژگان: قرق، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی، عناصر ضروری N، P و K، نظر آباد کرج
  • حسین ارزانی، جواد معتمدی (ترکان)، سید رضا حسینی صفحات 651-662
    آگاهی از جواب گویی علوفه مرتع به نیاز روزانه واحد دامی چراکننده در مرتع، یکی از موارد ضروری در تعادل دام و مرتع می باشد. به همین منظور در پژوهش حاضر، مطلوبیت مقادیر شاخص های کیفیت علوفه گونه های مورد چرای دام در مراتع ییلاقی سرعلی آباد گلستان به منظور تامین نیاز روزانه واحد دامی مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه از 12 گونه مرتعی شامل: Achillea millifolium، Agropyrontrichophorum، Centureazuvandica، Crepiskhorassanica، Koeleria cristata، Medicagosativa، Poaangustifolia، Taraxacum brevidens، Thymus transcaspicus، Tragopogon graminifolius، Trifolium repens و Artemisiaaucheri در سه مرحله رشد (رشد رویشی، گلدهی و بذردهی) در سال 1387 نمونه برداری شد. در هر مرحله، 3 نمونه و برای هر نمونه حداقل 3 پایه گیاهی قطع گردید. سپس مقادیر شاخص های کیفیت علوفه محاسبه شد. نتایج حاصل نشان داد که مقادیر پروتئین خام مراتع مورد بررسی در تمامی مراحل رشد، بیشتر از مقدار تقریبی سطح بحرانی آن (7 درصد) برای تامین نیاز روزانه واحد دامی است. همچنین هضم پذیری گونه ها در مرحله رشد رویشی و گلدهی بیشتر از سطح بحرانی آن (50 درصد) برای نیاز نگهداری واحد دامی و در مرحله بذردهی کمتر بود. ضمن اینکه مقادیر انرژی متابولیسمی مراتع مورد مطالعه در مرحله رشد رویشی بیشتر و در مرحله گلدهی و بذردهی کمتر از مقدار تقریبی سطح بحرانی آن (8 مگاژول) برای تامین نیاز نگهداری روزانه یک واحد دامی می باشد. این امر بیانگر این است که مطلوبیت کیفیت علوفه مرتع در زمان های مختلف چرا یکسان نمی باشد و لازم است نیاز روزانه واحد دامی بر مبنای کیفیت علوفه مشخص شود. طبیعی است که با توجه به شرایط سال ممکن است، کیفیت علوفه گیاهان قدری تغییر یابد ولی بدلیل هزینه بر بودن تعیین کیفیت علوفه، می توان از نتایج مذکور به منظور برآورد نیاز روزانه دام در سال های مختلف استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کیفیت علوفه، نیاز روزانه دام، مراحل رشد، حد بحرانی، مراتع سرعلی آباد
  • آرزو علیزاده، جواد معتمدی (ترکان)، رضا عرقانزاده صفحات 663-676
    در این تحقیق، قابلیت جذب نمک 4 گونه Salsola dendroides، Sa.nitraria، Sa.iberica وHalocnemum strobilaceum در رویشگاه های شور اطراف دریاچه ارومیه مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور نمونه های خاک از دو عمق 0-15 و 15-30 سانتی متر در داخل لکه های اکولوژیک گیاهی و همچنین خاک لخت اطراف این لکه ها برداشت شد. مقایسه میانگین مقادیر کاتیون های محلول نشان دهنده اثر معنی دار هالوفیت ها در کاهش مقادیر سدیم (01/0< P)، کلسیم و منیزیم (05/0< P) در عمق اول پروفیل خاک بود. اما در عمق دوم که کمتر تحت تاثیر ریشه دوانی گیاهان بود اختلاف معنی داری از نظر مقادیر این کاتیون ها در خاک داخل لکه ها و اطراف لکه های گیاهی مشاهده نشد. همچنین میزان جذب عناصر Mg2+، Cl-، Ca2+، Na+ و K+توسط بیوماس زمینی و هوایی این گونه ها بررسی شد. نتایج حاصل از مقایسه میانگین این عناصر نشان داد که گونه های Sa. nitrariaو Ha. strobilaceum بیشترین میزان منیزیم و کلر را در هر گرم از وزن خشک بیوماس هوایی خود انباشته کرده بودند. همچنین از نظر جذب سدیم، اختلاف معنی داری بین گونه های مورد بررسی مشاهده نشد. البته با مقایسه میزان این عناصر در بافت ریشه دو گونه ای که بیشترین انباشت عناصر شور کننده را در بیوماس هوایی خود داشتند، گونه ای که میزان کمتری از این عناصر را در بافت ریشه خود نگهداشته بود، به عنوان گونه با بالاترین قابلیت نمک زدایی از خاک معرفی شد. از این رو گونهHa. strobilaceum بیشترین قابلیت جذب نمک از طریق ریشه و پالایش نمک از خاک در مقایسه با سایر گونه های مورد بررسی را دارد و کشت آن برای اصلاح خاک و تولید علوفه در اراضی شور توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دریاچه ارومیه، هالوفیت، خاک شور، گیاه پالایی، عناصر محلول
  • صدیقه زارع کیا، پروانه عشوری، محمد فیاض، محمود گودرزی، نیلوفر زارع صفحات 677-685
    دام در مرتع یکی از اجزاء متشکله اکوسیستم های مرتعی می باشد که متناسب با نوع دام و شرایط اقلیمی و پوشش گیاهی رفتارهای چرایی متفاوتی مشاهده می شود. شناسایی رفتار دام در مرتع می تواند در برنامه ریزی و چگونگی بهره برداری از مرتع کمک موثری بنماید. به این منظور رفتار چرایی گوسفند در مرتع منطقه استپی ساوه مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا یک میش سه ساله انتخاب و به کمک دستگاه موقعیت یاب (GPS) به طور پیوسته مسیر حرکت، ساعات ورود و خروج به مرتع، مدت و زمان استراحت و همچنین سرعت حرکت آن ثبت گردید. نتایج بررسی ها در محیط نرم افزار GIS و داده ها با استفاده از روش تجزیه واریانس دوطرفه مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد بجز مقدار میانگین سرعت دام، هیچ اختلاف معنی داری بین صفات مورد بررسی طی چهار سال آماربرداری مشاهده نشد. ولی در ماه های مختلف فصل چرا با اینکه طول مسافت طی شده با هم اختلاف معنی داری نداشتند ولی زمان صرف شده برای حرکت و زمان صرف شده برای استراحت با هم اختلاف معنی دار داشته اند. به طوری که در اردیبهشت ماه با اینکه زمان صرف شده برای حرکت و چرا بیشتر از ماه های دیگر بود ولی مسافت طی شده در این ماه تفاوت معنی داری با سایر ماه ها نداشت. این امر نشان دهنده وجود علوفه بهتر و بیشتر در این ماه برای تعلیف دام بود. میانگین سرعت حرکت دام در اردیبهشت ماه کمتر از ماه های دیگر ثبت گردید. به نحوی که بیشترین مسافت طی شده توسط گوسفند در شیب 0 تا 8 درصد با پوشش غالب Artemisia sieberi- Salsola laricina رخ داده است. به طور کلی می توان نتیجه گرفت با کمک تکنولوژی GPS و GIS می توان رفتار چرایی دام و مدیریت مراتع را بهتر ارزیابی کرد.
    کلیدواژگان: رفتار چرایی، گوسفند، GPS، GIS، مراتع استپی، خشکه رود ساوه
  • سیدعلی حسینی، جمشید خطیرنامنی، مرتضی اکبرزاده صفحات 686-698
    مطالعه تغییرات پوشش گیاهی تحت شرایط چرا و عدم چرای دام، در برنامه ریزی های مدیریتی منابع طبیعی از اهمیت خاصی برخوردار است. به منظور آگاهی از روند تغییرات پوشش گیاهی در طول زمان، این بررسی بمدت 9 سال (84-1376) در قرق مراوه تپه، یکی از مراتع قشلاقی استان گلستان انجام شد. هر ساله درصد پوشش تاجی گونه های گیاهی در داخل و خارج قرق در پلات های ثابت اندازه گیری شد. برای بررسی اثر بارندگی در تغییرات پوشش، همبستگی بین پوشش تاجی گونه ها و فرم های رویشی در داخل قرق با بارندگی ماه ها و دوره های مختلف رویشی بررسی گردید. نتایج نشان داد که در سال 1384 کل پوشش تاجی هم در داخل و هم مجاور قرق، به طور معنی داری بیشتر از 1376 بود که عمدتا به افزایش پوشش یکساله ها مرتبط بود. بعکس پوشش دائمی ها، هم در داخل و هم در مجاور قرق کاهش یافت. در قرق مراوه تپه کاهش در پوشش دائمی ها عمدتا در اثر کاهش پوشش گندمیان بود. در سال آخر بررسی نسبت به سال اول، جمع پوشش کلاس II بشدت کاهش یافته ولی پوشش کلاس III افزایش پیدا نمود. هرچند تغییرات پوشش تاجی تحت تاثیر بارندگی قرار داشت، ولی ضرایب همبستگی فقط در کل پوشش تاجی و پوشش دائمی ها معنی دار شد. بنابراین در صورتی که از قرق به عنوان یک روش اصلاحی برای پوشش در منطقه استفاده شود، در کوتاه مدت کارساز نخواهد بود. از این رو برای احیای سریع این گونه مراتع، دخالت مستقیم انسان لازم و ضروریست.
    کلیدواژگان: قرق، پوشش تاجی، مراوه تپه، استان گلستان
  • پریا کمالی، رضا عرفانزاده صفحات 699-708
    در تحقیق حاضر اثر برخی فاکتورهای خاکی بر روی تنوع پوشش گیاهی و تنوع بانک بذر خاک بطور همزمان در مناطق قرق و تحت چرا مطالعه شد. نمونه برداری از خاک مراتع حوزه واز در شمال کشور در زمستان 1389 به روش تصادفی-سیستماتیک در طول 4 ترانسکت در هر یک از مناطق قرق و چراشده انجام شد. در طول هر ترانسکت 10 پلات یک مترمربعی مستقر گردید و نمونه های خاک برای تجزیه فیزیکی و شیمیایی و تعیین تنوع بذرهای بانک بذر خاک از عمق 10-0 سانتی متری برداشت و به آزمایشگاه منتقل شدند. نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش تخمین در خرداد 1390 از همان پلات ها انجام گردید. فاکتورهای درصد تخلخل، وزن مخصوص ظاهری، درصد رطوبت نسبی، EC، pH، ازت، درصد ماده آلی خاک و درصد سنگ و سنگریزه اندازه گیری شد. سپس شاخص های تنوع گونه ای شانون-وینر و سیمپسون برای پوشش گیاهی و بانک بذر خاک تعیین شدند و مهمترین عوامل تاثیرگذار بر تغییرات تنوع گونه ای با استفاده از روش رگرسیون خطی چندگانه با روش حذف برگشتی مشخص شد. نتایج نشان داد که درصد تخلخل، وزن مخصوص ظاهری و ماده آلی بیشترین تاثیر را بر تنوع بانک بذر منطقه قرق داشتند. از طرفی EC، ازت، ماده آلی، درصد تخلخل خاک و وزن مخصوص ظاهری مهمترین فاکتورهای تاثیرگذار بر تنوع گونه ای بانک بذر منطقه چراشده بودند. بررسی تنوع پوشش گیاهی نیز نشان داد که ماده آلی و ازت مهمترین فاکتورهای تاثیرگذار بر تنوع منطقه قرق بودند، در حالی که در منطقه چراشده فاکتورهای فیزیکی ازجمله وزن مخصوص ظاهری، درصد تخلخل و درصد سنگ و سنگریزه دارای بیشترین تاثیر بر تنوع پوشش گیاهی بودند.
    کلیدواژگان: بانک بذر خاک، رگرسیون خطی چندگانه، شاخص تنوع سیمپسون، شاخص تنوع شانون، وینر، عوامل خاکی، واز
  • امیر ارسلان کمالی، امیرداود فروزنده، سید نورالدین طباطبایی، احمدرضا رنجبری، فرهاد فخری صفحات 709-718
    این تحقیق، برای آگاهی از ارزش غذایی گیاه مرتعی Cenchrus ciliaris (پوشوک یا خورنال) و تغییرات آن در طول مراحل مختلف رشد، به عنوان یکی از گیاهان غالب مرتعی استان، در 3 منطقه مرتعی دشتی (گمارون، کاکی و باشی) از آذر 1388 تا اردیبهشت 1389 انجام شد. برای این کار، نمونه برداری از گیاه در سه مرحله رویشی، گلدهی و بذردهی، به طور تصادفی و با استفاده از قیچی باغبانی انجام شد و از هر منطقه مرتعی، 30 پایه قطع و 10 نمونه از آنها برداشت شد. سپس، نمونه ها خشک و آسیاب شده و سه نمونه از هر منطقه برای هر مرحله رشد، برای تعیین ماده خشک، پروتئین خام، خاکستر خام، چربی خام، NDF، ADF، لیگنین، انرژی خام، کلسیم، فسفر، پتاسیم، منیزیم، سدیم، آهن، منگنز، روی، مس و قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و ماده آلی در ماده خشک به آزمایشگاه ارسال شد. برای آنالیز آماری، از طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار (مراحل رشد) و 3 تکرار (مناطق مرتعی) استفاده شد. نتایج نشان داد که پروتئین خام، NDF، ADF، فسفر، پتاسیم، قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و ماده آلی در ماده خشک C. ciliaris در مراحل مختلف رشد، تفاوت معنی داری (05/0P<) با هم داشت. با افزایش رشد، NDF و ADF آن افزایش، اما میزان پروتئین خام، فسفر، پتاسیم، قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و ماده آلی در ماده خشک آن کاهش معنی داری (05/0P<) یافت. پروتئین خام C. ciliaris درمراحل رویشی و گلدهی، می تواند نیاز نگهداری گوسفند بالغ 50 کیلوگرمی، میش بالغ 50 کیلوگرمی در 15 هفته اول آبستنی و بز 40 کیلوگرمی چراکننده در مرتع و در اول آبستنی را تامین نماید. میزان کلسیم، پتاسیم، منیزیم، سدیم، آهن و منگنز این گیاه در مراحل مختلف رشد، بیشتر از حد بحرانی آنها برای گوسفند و بز بود، اما میزان فسفر و روی آن در هر سه مرحله و مقدار مس این گیاه (بجز در مرحله رویشی) کمتر از حد بحرانی آنها بود. به طور کلی می توان گفت که این گیاه به ویژه در مراحل رشد رویشی و گلدهی، برای استفاده دام های چراکننده مناسب بوده و در صورت امکان باید نسبت به ازدیاد آن در مراتع مشابه اقدام شود.
    کلیدواژگان: Cenchrus ciliaris، ترکیب شیمیایی، عناصر معدنی، قابلیت هضم، بوشهر
  • علی شهبازی، فرهاد آقاجانلو، فاطمه عین لو، مامک احمدیان صفحات 719-731
    تعیین قابلیت و استعداد اراضی با توجه به میزان تناسب اراضی، خصوصیات آب و هوایی و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک به عنوان یکی از روش های دستیابی به مدیریت پایدار می باشد. برای تعیین قابلیت اراضی در حوزه آبخیز مورد مطالعه از مدل فائو استفاده شده است. به منظور توصیف مکانی نتایج بدست آمده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده گردید. داده های مکانی به صورت نقشه و داده های توصیفی به صورت جدول بانک اطلاعاتی وارد محیط GIS شدند. نتایج مدل تناسب فعلی برای کاربری زراعت آبی و باغ ها نشان می دهد که 5/64 درصد در کلاس N2، 86/17 درصد در کلاسN1، 17 درصد در کلاس S3 و 64/0 درصد در کلاس NR قرار دارد. برای کاربری دیم 5/64 درصد در کلاس N2، 86/18 درصد در کلاس S3، 17 درصد در کلاس S2 و 64/0 درصد در کلاس NR قرار دارد. برای کاربری مرتع 32 درصد در کلاسS3، 5/32 درصد در کلاس N1 و 5/35 درصد در کلاس NR قرار دارد. در کاربری جنگل 5/64 درصد کلاسN1و 5/35 درصد کلاس NR را به خود اختصاص داده اند. از روی هم گذاری نقشه کاربری فعلی اراضی با نقشه تناسب فعلی آنها مشخص گردید که تنها 5/25 درصد از کاربری زراعت آبی، 82 درصد از کاربری زراعت دیم و 3/30 درصد از کاربری مرتع مطابق با نقشه تناسب اراضی آنهاست که به صورت درست مورد استفاده و بهره برداری قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: قابلیت اراضی، کاربری اراضی، تناسب اراضی، فائو، کاربری فعلی، GIS
  • محمد فیاض، هوشمند صفری، حسن یگانه، غلامحسین رحمانی، حسین توکلی، محمد اکبرزاده، محمد قیطوری، احمد احمدی صفحات 732-747
    مراتع یکی از منابع عمده تولید علوفه در کشور بوده و علاوه بر اثراتی که در تولید محصولات دامی دارد، جمعیت قابل توجهی نیز از طریق اشتغال به حرفه دامداری وابسته به مراتع هستند. نظر به اینکه دولت مدیریت مراتع را از طریق تهیه و اجرای طرح های مرتعداری اعمال می کند، از این رو در این بررسی، با استفاده از تجزیه علیت اثرات مستقیم و غیرمستقیم متغیرهای مدیریتی بر روی تغییر در وضعیت، گرایش و بهبود تولید مرتع با انتخاب 3 طرح مرتع داری (به انتخاب و پیشنهاد اداره کل منابع طبیعی استان ها) در 3 سطح موفق، نیمه موفق و ناموفق در استان های کرمان، کرمانشاه، مازندران، خراسان رضوی و آذربایجان غربی مورد مطالعه قرار گرفت. متغیرهای مدیریتی یا متغیرهای علت شامل: دقت اطلاعات مرتع و دام، سازگاری پروژه ها با شرایط طبیعی و با شرایط بهره بردار، با نظام تامین بودجه و سازگاری پروژه ها با توانمندی نیروی انسانی، پیش بینی تعهدات سازمان اجرایی براساس قانون واگذاری حق بهره برداری سی ساله از مرتع، پیش بینی تعهدات بهره بردار براساس تعهد قرارداد مرتع داری در طرح، تناسب تقویم اجرای طرح با قرارداد منعقده فیمابین، مشخص بودن، فعال بودن و توجه به گزارش های ناظر طرح و متغیرهای معلول یا وابسته شامل تغییر در وضعیت، تغییر در گرایش و بهبود تولید مرتع بودند. بر اساس نتایج همبستگی رتبه ای با روش اسپیرمن متغیرهای تغییر در گرایش، تغییر در وضعیت و بهبود تولید مرتع همبستگی رتبه ای بالایی با همدیگر داشتند. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه علیت نیز متغیرهای دقت اطلاعات مرتع، سازگاری پروژه با توانمندی نیروی انسانی، پیش بینی تعهدات سازمان اجرایی، فعال بودن ناظر و پیش بینی تعهدات بهره بردار از عواملی بودند که در طرح های مرتع داری باعث بهبود گرایش، وضعیت و تولید مرتع شده اند و متغیر های سازگاری پروژه با نظام تامین بودجه، سازگاری پروژه با شرایط بهره بردار و تناسب تقویم اجرایی طرح بعلت تاثیر منفی بر بهبود گرایش، وضعیت و تولید مرتع باید در طرح ها بازنگری شده و عدم کارکرد آنها مورد ارزیابی قرار گیرد. همچنین پیشنهاد می گردد با توجه به تاثیر منفی این متغیرها در برنامه ریزی های آینده با حساسیت بیشتری مورد بررسی قرار بگیرند. دیگر متغیرها بطور مستقیم تاثیر مطلوب یا منفی نداشتند، اما بصورت غیرمستقیم بر بهبود وضعیت، گرایش و تولید مرتع موثر بودند.
    کلیدواژگان: کارآیی، مدیریت مراتع، طرح های مرتع داری، تجزیه علیت
  • آناهیتا رشتیان، علی اکبر کریمیان صفحات 748-756
    مطالعه بر روی پارامترهای مختلف پوشش گیاهی مراتع در شرایط قرق و چرا در بهبود وضعیت مدیریتی رویشگاه های مرتعی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به همین منظور در این مطالعه تاثیر قرق در تغییرات تولید، تاج پوشش، تراکم، فراوانی، اهمیت نسبی و شادابی گونه درمنهدشتی به عنوان مهمترین گونه در نواحی ایران تورانیدر شرایط چرا و حفاظت از چرا (قرق) در ندوشن استان یزد مورد توجه قرار گرفت. نمونه برداری در دو منطقه قرق و چرا به طور تصادفی با استقرار 10 ترانسکت و 40 پلات یک مترمربعی در امتداد آنها انجام گردید، همچنین 30 پایه از گونه درمنه دشتی به طور تصادفی در هر دو منطقه انتخاب و ارتفاع گیاه، حداکثر و حداقل قطر تاج پوشش، شادابی، میزان تولید سال جاری و وزن بخش خشبی شده گیاه و درصد علوفه قابل دسترس به روش قطع و توزین اندازه گیری شد. البته بین پایه های گیاهی درمنه دشتی در منطقه قرق و چرای متوسط از نظر پارامترهای تولید، قطر متوسط، ارتفاع و درصد پوشش اختلاف معنی داری وجود ندارد، به طوری که تنها شادابی پایه های گیاهی در منطقه قرق اختلاف معنی داری را با شادابی پایه های موجود در منطقه چرا شده نشان می دهد. پارامتر اهمیت نسبی، افزایش اهمیت نسبی گونه درمنه را در منطقه ای با چرای متوسط نشان می دهد و در این مرتع گونه درمنه دشتی به لحاظ واکنش گیاهان نسبت به چرا، گونه های زیاد شونده است. در شرایط قرق برای مدت طولانی، الگوی پراکنش درمنه یکنواخت بوده، در حالی که با وجود چرا، الگوی پراکنش گیاهان به سمت کپه ای شدن حرکت کرده است.
    کلیدواژگان: قرق، درمنه دشتی، تولید، پراکنش، اهمیت نسبی
  • فاطمه هادیان، سید زین العابدین حسینی، منصوره سیدحسینی صفحات 756-768
    بارندگی یکی از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر پوشش گیاهی محسوب می گردد. امروزه از تصاویر ماهواره ای به طور گسترده ای برای پایش اثر نوسانهای بارندگی بر تغییرات پوشش گیاهی استفاده می شود. هدف از این مطالعه بررسی رابطه تغییرات پوشش گیاهی و نوسانهای بارندگی با استفاده از تصاویر ماهواره ای NOAA AVHRR در طول سال های 2006-1982 می باشد. برای تهیه نقشه های بارندگی از روش پهنه بندی(distance weighting interpolation) در بازه های مختلف زمانی استفاده گردید. تیپ های گیاهی مورد مطالعه را یک منطقه جنگلی در کناره های دریای خزر و چهار تیپ مرتعی با فرم های رویشی گراس، بوته ای و مناطق زراعی و در دو استان اردبیل و گیلان تشکیل می دادند. برای پایش تغییرات پوشش گیاهی روش رگرسیون خطی (مقدار شاخص NDVI به عنوان Y، بارندگی (X مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که در طول دوره مطالعاتی تاثیرات بارندگی بر پوشش گیاهی برحسب زمان بارش، گونه گیاهی و نوع فرم رویشی متفاوت است، به طوری که در منطقه جنگلی و اراضی زراعی و مسکونی رابطه معنی داری بین میزان بارش و پوشش گیاهی در هیچ یک از مقاطع زمانی مشاهده نشد. البته در مناطق مرتعی بالاترین میزان همبستگی میان بارش فصل بهار و تغییرات پوشش گیاهان دیده شد و در مناطق گراسلند نیز همبستگی بیشتری نسبت به بوته زارها با میزان بارندگی وجود داشت. ضمن اینکه در قسمت های مختلف واکنش مناطق گراسلند از نظر میزان همبستگی با بارش فصل بهار نسبت به یکدیگر تا حدی متفاوت بود.
    کلیدواژگان: بارندگی، پوشش گیاهی، تصاویر ماهواره ای، NOAA، پایش، ایران
|
  • Aezam Khosravi Mashizi, Gholamali Heshmati, Najmeh Faryabi Pages 571-579
    Negative and positive interactions among plants have important role for species coexistence and community diversity. The strength and direction of the interaction effect may change with environmental disturbances such as grazing and fire. This study was aimed to evaluate the effects of environmental disturbances such as fire and grazing on interactions between shrubs and herbs in rangelands of Goghar Bafte. Hence, beneath 20 dominant species of Artemisia aucheri and 20 open patches, a quadrate of 20 cm×20 cm was plotted and the variation in the biomass, richness and vegetation cover of herbs were measured in regions under exclosure, fire and grazing. Results showed that biomass and vegetation cover of herbs were increased by shrub presence because of positive interaction between shrubs and herbs inside exclosure. Although the facility of shrubs was reduced by grazing and fire, its rate was not equal in both places. Under grazing, interaction between shrubs and herbs remained positive but shrubs were severely damaged by fire and the interaction between species altered from positive to negative. The overall conclusion is that fire plays a more important role in changing the interaction between shrubs and herbs.
    Keywords: Shrub, interaction, semi, arid region, Fire, grazing
  • Abolfazl Rahmati Zadeh, Mostafa Jafari, Mostafa Karimian Eghbal Pages 580-590
    Identifying the border of saline lands is the first step to deal with the problem of salinity in these regions. This research was aimed to investigate the relationship between edaphic, climatic and vegetative factors in each habitat and its extension to other similar areas. In the current research, the vegetation types were detected by Landsat satellite images. For this purpose, a soil profile was dug in each vegetation type and where water was found, samples were analyzed. In addition, a number of soil profiles were dug in areas without vegetation. Results showed that half of the studied vegetation types grew on saline soils and the other half grew on non-saline soils. The soil of the study area was classified as saline and alkaline soils. Seidlitzia sp. and Aeluropus sp. were identified as the most and least resistant halophytes, respectively. Geological formations containing evaporite deposits (Neogen), Qom formation deposits, little precipitation, Qom salt dome, saline water flowing in the region and geomorphological position were the factors increasing the salinity of the study area.
    Keywords: Saline areas, soil profile, Qom province, vegetation
  • Saeed Rashvand, Ali Ehsani, Hasan Yeganeh, Anvar Sour Pages 591-603
    Knowledge of the phenological stages of species constituting a plant community has a considerable importance in grazing management to achieve the goals of sustainable production. The study of plant phenology is critical for monitoring, management and conservation of ecosystems. In this research, the phenology of two shrub species including Artemisia aucheri and Thymus kotschyanus was investigated for four years during 2007 to 2010. For this purpose, 10 samples were selected from each species and the phenological data were recorded every 15 days and every 7 days in the vegetative and reproductive stages, respectively. Results showed that the start and end time of growth in different years in these two species differed under the influence of temperature and precipitation. The flowering stage of Thymus kotschyanus began in the first half of June, and the seeding stage started in the first half of July, continuing to the first half of August.The vegetative growth of Artemisia aucheri started from the second half of May, the flowering stage began in the late August and the seeding stage started from the last week of September, continuing for 2-3 weeks.
    Keywords: Vegetative stage, range readiness, grazing management, precipitation, temperature
  • Mehdi Ahmadian, Mohammad Darvish, Mohammadreza Sadeghi Manesh Pages 604-619
    A temporary model to assess desertification and providing the map of land susceptibility to the reducing processes of land efficiency was proffered by FAO and UNEP. The results of regional implementation of the FAO and UNEP method in Gharachay watershed are presented in this article. In this method, five major processes of land degradation were evaluated with two aspects including "current status" and "inherent risk". For any of these aspects, the maps of low, moderate, severe, and very severe desertification were separated and the area of each class was calculated. Then, the maps of main processes affecting desertification were integrated together and two maps including "current status and inherent risk" were provided. Afterward, the maps of livestock pressure and human population were prepared. In order to obtain the total risk of desertification, the four mentioned maps were integrated and finally the risk of desertification classes were calculated. In view of the current desertification status in the studied region, the following results were obtained: The highest vegetation decline (76%) was observed in the east, south, and center of the region. The highest percentage of water and wind erosion (45.2%, 57.9%) was obtained in the south and east respectively; the highest soil salinization (34.7%) was observed in the east. In addition, the highest loss of groundwater resources was observed in the center and east of the region. The highest livestock pressure (58.3%) was recorded in the center of region; however, population pressure had little impact on environmental degradation. The area of each category, including low, moderate, severe, and very severe, was calculated to be 39.4, 27.9, 25.1, and 7.3 percent, respectively. Overall, according to the obtained results, the natural and human factors, particularly livestock pressure, were effective to create these conditions.
    Keywords: FAO, UNEP method, desertification risk map, Gharachay
  • Effects of drought stress on some physiological and morphological characteristics in different populations of black saxual (Haloxylon aphyllum)
    Mommad Hadi Rad, Mehdi Soltani, Mostafa Zare Mehrjerdi, Mahdieh Tajamolian Pages 620-630
    Despite the high resistance of black saxual (Haloxylon aphyllum) to environmental stress such as drought, there is the possibility of further resistance in different populations. This experiment was carried out to determine the drought tolerance in seven populations of black saxual(Yazd, Esfahan, Semnan, South Khorasan, Sistan va Blochestan, Kerman) under three moisture treatments (100%, 50% and 25% of field capacity) using small weighing lysimeters. The study was conducted in Yazd Shahid Sadoqi Research Station during 2010-2012 using a randomized complete block design with three replications. The effects of soil moisture treatments were studied on morphological traits such as shoot dry weight, root dry weight, root to shoot ratio and physiological traits such as leaf and root osmotic potential, relative water content, water use efficiency, total chlorophyll, chlorophyll a, chlorophyll b, Na+ and K+ accumulation in roots and shoots. According to the results, no significant differences were recorded among the populations in response to the moisture treatments except chlorophyll content (P<0.05). The effect of moisture treatments on water use efficiency and physiological traits such as leaf osmotic potential, relative water content of leaves, total chlorophyll, chlorophyll a, chlorophyll b and Na+ in the root were significant (P<0.01). In addition, the effect of moisture treatments on leaf potassium was significant (P<0.05). Drought stress had no significant effect on other traits, including root osmotic potential, leaf Na+ and root K+. Effects of drought stress on morphological traits including shoot dry weight, root dry weight, total dry weight, and root to shoot ratio were significant (P<0.001). The interaction effects of population and moisture treatments on morphological characteristics were not significant.
    Keywords: Black saxual (Haloxylon aphyllum), populations, drought stress, physiological, morphological characteristics
  • Ghader Karimi, Hasan Yeghaneh, Hasan Barati, Farhang Ghasriani Pages 631-642
    A proper utilization of rangelands could result in preventing degradation, maintaining desirable species and improving range condition, leading to longterm and economic production. This research was aimed to investigate the allowable use of Stipa hohenckeriana in Kordan rangelands. In this study, a reference area of one hectare was selected and fenced in the first year of the study. Treatments included four harvesting intensities of 25, 50 and 75% and 0 (control group). Finally, data were analyzed using split plot design in time with 10 replications for each treatment. Data analysis was performed by SAS software. Results showed that the effects of harvesting intensity, different years and their interactions on the forage production were significant at 1% level of probability, indicating that in different years, production rate varied with varying climate conditions. According to the results, an allowable use of 25% is recommended for Stipa hohenckeriana in the study area. The recommended allowable use can be used in determining the allowable use for the study area and areas of similar climate, along with information from other plants.
    Keywords: Range condition, forage production, climate, vitality, mortality
  • Firoozeh Moghiminejad, Mohammad Jafari, Mohammad Ali Zare Chahooki, Yaser Ghasemi Arian, Asghar Kohandel Pages 643-650
    Exclosure is the prevention of livestock access to all or part of the rangeland for one year or a few consecutive years, performed with different goals. This research was aimed to investigate the effect of exclosure on soil physical and chemical properties as well as three main elements of N, P, and K in Nazarabad region, Karaj. Soil sampling was performed in both sites of exclosure and grazing. Soil samples were taken from the beginning, middle and end of the four transects, established in each region, at two soil depths of 0-20 cm and 20-80 cm using systematic random sampling. The following soil properties were measured in the lab: pH, EC, organic matter, saturation percentage, and N, P, K. According to the obtained results, the effect of exclosure on soil N, P, and K was significant; however, exclosure had no significant effect on pH, organic matter and saturation percentage. Overall, our results clearly showed the positive impact of exclosure on soil physical and chemical properties.
    Keywords: Exclosure, soil physical, chemical properties, N, P, K, Nazarabad
  • Hosein Arzani, Javad Moetamedi, Seyed Ali Hoseini Pages 651-662
    Knowledge of forage quality is of paramount importance for livestock and rangeland management. For this purpose, the forage quality of range species was investigated in summer rangelands of Saraliabad, Golestan province to meet daily animal unit requirement. In the present study, 12 rangeland species including Achillea millifolium, Agropyron trichophorum, Centurea zuvandica, Crepis khorassanica, Koeleria cristata, Medicago sativa, Poa angustifolia, Taraxacum brevidens, Thymus transcaspicus, Tragopogon graminifolius, Trifolium repens and Artemisia aucheri were sampled at three different phenological stages (vegetative, flowering and seeding) in 2009. In each stage, three samples and for each sample three individuals were cut. Then, forage quality indices were calculated. Results showed that the crude protein values at all growth stages were higher than the critical level (7.0%) to meet daily animal unit requirement. In addition, dry matter digestibility values in vegetative and flowering stages were higher than the critical level (50%) to meet daily animal unit requirement, contrary to the seeding stage. Metabolisable energy values in vegetative stage were higher and in flowering and seeding stages were lower than the critical level (8Mj) to meet daily animal unit requirement. Our results clearly showed that the forage quality of range species varied at different growth stages, indicating that daily animal unit requirement need be determined based on forage quality. The results of this study could be used in determining the daily animal unit requirement in different years since measuring forage quality is costly.
    Keywords: Forage quality, daily animal requirements, phenological stages, critical level, Saraliabad rangelands
  • Arezoo Alizadeh, Javad Moetamedi, Reza Erfanzadeh Pages 663-676
    This research was aimed to investigate the potential of four halophytes from the Urmia Lacke including Salsola dendroides, Salsola nitraria, Salsola iberica and Halocnemum strobilaceum as soli phytodesalination. For this purpose, soil samples were collected from two soil depths of 0-15 and 15-30 cm inside the ecological patches as well as around it. Our results clearly showed that the studied halophytes could reduce the amount of Na+, Ca2+, and Mg2+ significantly in the first soil depth (p<0.01). However, in the second depth, less affected by the root of species, there were no significant differences in the amounts of these cations in the soil of inside and outside the patches. The absorption of Mg2+, Cl-, Ca2+, Na+ and K+ by underground and aboveground biomass was also investigated. The results of mean comparisons showed that Salsola nitraria and Halocnemum strobilaceum accumulated the highest concentration of magnesium and chlorine in each gram of dry weight biomass. Also, the studied species showed no significant difference in SAR. The amount of these elements were compared in the roots of two species having the highest salt accumulation in aboveground biomass, and the species accumulating lower levels of these elements in roots was introduced. Overall, Halocnemum. strobilaceum showed the highest potential in absorbing salt through roots (soli phytodesalination) as compared to the rest of the species and its cultivation could be recommended for soil improvement and forage production in saline lands.
    Keywords: Urmia Lake, halophyte, saline soil, phytoremediation, soluble salts
  • Sedighe Zarekia, Parvaneh Ashouri, Mohammad Fayaz, Mahmood Goudarzi, Niloofar Zare Pages 677-685
    Livestock is one of the components of rangeland ecosystems. Different grazing behaviors would be observed according to the climatic conditions, the type of livestock and vegetation. Knowledge of livestock grazing behavior on rangelands could be useful in the planning and utilization of rangelands. For this purpose, in this study, the grazing behavior of sheep in the steppe rangeland of Saveh was investigated. Initially, a three-year-old ewe was selected, then, using a geographic positioning system (GPS), the path of movement, the time of arrival and departure of livestock, time of rest and movement speed were recorded. Data were entered into the GIS and statistically analyzed using two-way analysis of variance. Results showed that, except for the livestock average speed, there was no significant difference among the measured parameters of grazing behavior during the four years of study. The time spent for movement and rest in different months of the grazing seasonshowed significant differences, while the length of the grazing path had no significant difference during different months. The highest time spent for movement and rest was attributed to May, although the grazing distance in May was not significantly different from other months, indicating the presence of more and better forage for grazing in this month. The lowest average speed of livestock was recorded in May. The most covered distance by sheep occurred in slope gradient ranging from 0 to 8% with dominant cover of Artemisia sieberi and Salsola laricina. Generally, it could be concluded that livestock grazing behavior and rangeland management could be better evaluated using GPS technology and GIS.
    Keywords: Grazing behavior, sheep, GPS, GIS, steppe rangelands, Khoshkeh roud–Saveh
  • Seyed Ali Hoseini, Jamshid Khatirnamani, Morteza Akbarzadeh Pages 686-698
    Studies on vegetation changes in rangelands, under grazing and exclosure conditions are important in planning range management programs. This research was aimed to investigate the changes in vegetation inside and outside three exclosures of Maraveh tapeh during 1997-2005. The canopy cover was measured each year, in several permanent plots, inside and outside the exclosure. To study the effects of precipitation on the changes of cover, the correlation between canopy cover of species and vegetative forms inside the exclosure and the precipitation of months and different vegetative stages were calculated. Results showed that total canopy cover in 2005 was significantly higher than that of 1997, both inside and outside the exclosure, mainly due to the increased cover of annuals. On the contrary, the cover of perennials decreased inside and outside the exclosure. Reduction in the cover of perennials was mainly related to grasses. In the last year of study, compared to the first year, total cover of class II species reduced drastically contrary to the cover of class III species. Although changes in canopy cover were influenced by precipitation, correlation coefficients were just significant for total canopy cover and vegetation cover of perennials. However, exclosure cannot be used as a method of range improvement in these rangelands. For rehabilitation of these areas, direct human intervention is necessary.
    Keywords: Exclosure, canopy cover, Maraveh tapeh, Golestan province
  • Parya Kamali, Reza Erfanzadeh Pages 699-708
    In the present study, the effect of soil factors on above-ground vegetation and soil seed bank diversity under grazing and exclosure conditions was studied. Soil sampling was done in winter 2010 using randomized systematic method along four transects in the grazing and exclosure areas of Vaz watershed. Along each transect, 10 plots of 1m2 were established and soil samples were collected from a depth of 0-10 cm for seed bank and physico-chemical studies. Vegetation cover was measured in each plot in late spring of 2011. Soil factors such as porosity, bulk density, relative humidity, EC, pH, nitrogen, organic matter, and stone percentage were measured. Shannon and Simpson diversity indices were calculated for above-ground cover and soil seed bank and the most important factors influencing on the diversity were specified using multiple linear regression by backward elimination method. Results showed that the porosity, bulk density and organic matter had the greatest effect on the diversity of seed bank in the exclosure area. On the other hand, EC, nitrogen, organic matter, soil bulk density and porosity were the most important factors affecting the seed bank diversity of grazing area. According to the obtained results, organic matter and nitrogen were the main factors affecting the plant species diversity in the exclosure area, while in the grazing area, physical parameters such as bulk density, porosity and stone percentage had the highest impact on species diversity.
    Keywords: Edaphic factors, multiple linear regression, Shannon diversity index, Simpson diversity index, soil seed bank, Vaz
  • Amir Arsalan Kamali, Amirdavod Forouzandeh, Seyed Noraddin Tabatabaie, Ahmadreza Ranjbari, Farhad Fakhri Pages 709-718
    This research was aimed to determine the nutritive value of Cenchrus ciliaris, as one of the dominant range species of Bushehr province, as well as studying the changes during the growth stages. The study was conducted in three rangelands (Gomaroon, Kaki and Bashi) during December 2009 to May 2010. Sampling was performed randomly at vegetative, flowering and seeding stages and 10 samples were collected from each area. Then, samples were dried and ground to measure DM, CP, Ash, EE, NDF, ADF, ADL, GE, Ca, P, K, Mg, Na, Fe, Mn, Zn, Cu, DMD, OMD and DOMD in the laboratory. A completely randomized design with three treatments (stages) and three replications (areas) was used for statistical analysis. Results showed that NDF and ADF increased with the growth progress but CP, P, K, DMD, OMD and DOMD decreased significantly (P<0.05). The CP content of C. ciliaris, measured at vegetative and flowering stages, can supply the maintenance requirement for a 50-kg mature sheep, a 50-kg mature ewe in the first 15 weeks of pregnancy, and a 40-kg goat. The content ofCa, K, Mg, Na, Fe and Mn, measured for C. ciliaris at different growth stages, were more than critical level for sheep and goats; however, the content of P and Zn at three stages, and the content of Cu (except vegetative stage) were less than critical level. Totally, C. ciliaris is suitable for grazing livestock, especially at vegetative and flowering stages, and if possible, it should be proliferated in similar rangelands.
    Keywords: Cenchrus ciliaris, chemical composition, minerals, digestibility, Bushehr province
  • Ali Shahbazi, Farhad Aghajanlou, Fatemeh Einlou, Mamak Ahmadian Pages 719-731
    Determining land capability based on land suitability, climatic characteristics, and soil physical and chemical properties is considered as a method of achieving sustainable management. In this study, FAO model was used to determine land capability. To describe the spatial results, Geographical Information System (GIS) was used. Spatial data, as maps, and descriptive data, as database table, were entered into the GIS environment. The results of current land suitability model for irrigated agriculture and garden land use showed that 64.5% was in N2 class, 17.86% in N1 class, 17% in S3 class and 0.64% in NR class. For dry farming land use, 64.5% was in N2 class, 18.86% in S3 class, 17% in S2 class, and 0.64% in NR class. For rangeland use, 32% was in S3 class, 32.5% in N1 class, and 35.5% in NR class. For forest land use, 64.5% was in N1 class and 35.5% in NR class. From overlaying the current land use map with the current land suitability map, it was found that only 25.5 % of irrigated agriculture land use, 82 % of dry farming land use and 30.3% of rangeland use were consistent with their land suitability map, being exploited properly
    Keywords: Land capability, land use, land suitability, FAO, current use, GIS
  • Mohammad Fayaz, Hooshmand Safari, Hasan Yeganeh, Gholam Hosein Rahmani, Hosein Tavakoli, Mohammad Akbarzadeh, Mohammad Ghaytoori, Ahmad Ahmadi Pages 732-747
    Rangelands are one of the major sources of forage production in the country and in addition to its effects on the production of livestock products, a large population is dependent on rangelands because of animal husbandry. Since the government applies management on rangelands through range management plans, therefore, in this study, direct and indirect effects of management variables on range condition and trend as well as rangeland production were investigated by selecting three range management plans at three levels of successful, moderately successful and unsuccessful in Kerman, Kermanshah, Mazandaran, Khorasan Razavi and West Azarbaijan provinces. Management variables were included as follows: the accuracy of rangeland and livestock data, project compatibility with natural conditions, beneficiarie's conditions, funding and the capabilities of human resources, predicting the executive and beneficiarie's obligations, executive calendar, and active supervisors. According to the results of rank correlation by Spearman, variables of range condition and trend as well as rangeland production had a high rank correlation together.According to the results of path analysis, variables including the accuracy of rangeland data, project compatibility with the capabilities of human resources, predicting the executive obligations, active supervisors, and beneficiarie's obligations were the factors which improved range condition and trend as well as rangeland production. Due to the negative impact of variables including project compatibility with funding, project compatibility with beneficiarie's conditions, and executive calendar on range condition and trend as well as rangeland production, these variables must be revised and their function need be evaluated. In addition, it is emphasized that greater sensitivity is required in planning for the future due to the negative effect of these variables. Other variables had no favorable or negative effect directly; however, they affected range condition and range trend as well as rangeland production indirectly.
    Keywords: Rangeland management efficiency, range management plans, path analysis
  • Anahita Rashtian, Ali Akbar Karimian Pages 748-756
    Investigation on the vegetation cover of rangelands under grazing and exclosure conditions is important in improvement of range management. Therefore, this research was aimed to investigate the effect of exclosure on production, density, frequency, importance value and vitally of Artemisia sieberi as the most important species of steppe rangelands of Iran. The study was conducted in Nodushan rangelands of Yazd province under grazing and exclosure conditions. Sampling was done randomly in both grazing and exclosure areas, with 10 transects and 40 quadrates of 1m2. In addition, 30 individuals of Ar. sieberi were selected randomly in each area and plant height, maximum and minimum diameter, canopy caver, vitality and dry matter production were measured. According to the obtained results, the studied species showed no significant differences for production, average diameter, height and canopy cover percentage. However, the vitally of Ar. sieberi showed significant differences between grazing and exclosure areas. The results of importance value indicated the increased relative importance of Ar. sieberi under moderate grazing intensity. The distribution pattern of Ar. sieberi under exclosure was uniform while under grazing condition a clumped distribution pattern was observed.
    Keywords: Exclosure, Artemisia sieberi, importance value, production, distribution pattern
  • Fatemeh Hadian, Seyed Zeinolabedin Hoseini, Mansoureh Seyed Hoseini Pages 756-768
    Precipitation is one of the factors affecting vegetation. Nowadays, satellite images are broadly used for monitoring the effects of precipitation variations on the vegetation changes. The aim of this study was to investigate the relationship between vegetation dynamic and precipitation variations using NOAA AVHRR images during the period of 1982-2006. Precipitation maps were created using the inverse distance weighting interpolation (IDW) method and time intervals of precipitation data. The study area was a forestland beside Caspian Sea, four rangeland vegetation types with grasses and shrubs, farmland areas and urban areas, located in Ardabil and Guilan provinces. To monitor the relationship between the precipitation and vegetation changes, the linear regression (NDVI, Y & Rainfall, X) method was employed. Based on the results, depending on the precipitation time, plant species, and growth form, the effect of precipitation on vegetation was different so that no significant relationship was observed between vegetation and precipitation in forestlands, farmlands, and urban areas. The highest correlation coefficient between spring precipitation and vegetation was related to the rangelands. In grassland areas, the correlation coefficient was higher than that of shrublands, whereas the reaction of grasslands to precipitation in various parts was different.
    Keywords: precipitation, vegetation, satellite images, NOAA, monitoring, Iran