فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 59، تابستان 1394)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 59، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/13
  • تعداد عناوین: 17
|
  • سیدعلی حسینی، مرتضی اکبرزاده صفحات 178-188
    به منظور بررسی تغییرات فصلی تولید و مصرف گیاهان مرتعی درطول فصل رویش و چرا، سایت سرعلی آباد گرگان که معرف منطقه نیمه استپی می باشد انتخاب گردید. تولید در داخل قطعه محصور و مصرف در بیرون این قطعه که تحت چرای دام بود، طی سال های 86 تا 89 اندازه گیری شد. داده های بدست آمده با نرم افزار آماری sas تجزیه و تحلیل گردیدند و مقایسه میانگین با استفاده از آزمون چند دامنه دانکن انجام شد. نتایج نشان داد بین تولید و مصرف گونه ها و ماه های مختلف اختلاف معنی داری وجود دارد(P<0/01). نتایج نشان داد تولید طی سال های 86 الی 89 بترتیب 1375، 1294، 1984 و 1784 کیلوگرم در هکتار بوده است. بر اساس میانگین تولید چهارساله 26 درصد تولید در اردیبهشت، 49 درصد در خرداد، 19 درصد در تیر و 6 درصد در مرداد ماه اتفاق افتاده است. میزان مصرف در سال های 86 تا 89 بترتیب 1063، 1060، 1724 و 1403 کیلوگرم در هکتار بوده است. بر اساس میانگین مصرف چهارساله 54 درصد مصرف در خرداد، 26 درصد در تیر، 14 درصد در مرداد و 6 درصد در شهریور ماه اتفاق افتاده است. گونه Festuca ovina بترتیب با میانگین تولید و مصرف 161 و172 کیلوگرم درهکتار و Agropyrumintermedium با 57 و 64 کیلوگرم درهکتار دارای بیشترین میزان تولید و مصرف در این مرتع بودند.
    کلیدواژگان: گیاهان مرتعی، تولید، مصرف، سرعلی آباد گرگان
  • فاطمه انجوی، منصور تقوایی، حسین صادقی، علیمراد حسنلی صفحات 199-208
    به منظور بررسی تاثیر سوپرجاذب بر بهبود اولیه گیاهچه استبرق (Calotropis procera L.)تحت تنش خشکی، آزمایش بصورت گلدانی در منطقه باجگاه بمدت یک سال انجام شد. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 6 تکرار انجام شد. با استفاده از دستگاه صفحات فشاری درصد رطوبت وزنی خاک در فشار 3/ 1 اتمسفر، اندازه گیری شد. تیمارهای آزمایش شامل تنش خشکی در سه سطح، (100% ظرفیت مزرعه (شاهد)، 75 % ظرفیت مزرعه، 50% ظرفیت مزرعه) و سوپرجاذب در چهار سطح (به میزان 0، 2، 4، 6 گرم در هر کیلوگرم خاک) بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که خصوصیات گیاهچه بطور معنی داری تحت تاثیر برهمکنش سوپرجاذب و تنش خشکی قرار گرفت بطوری که وزن خشک گیاهچه در سطح شاهد سوپرجاذب و 50 درصد ظرفیت زراعی 9/ 1 بود که در سطح 6 گرم سوپرجاذب در کیلوگرم خاک و 50 درصد ظرفیت زراعی به 3/ 2 گرم افزایش یافت و راندمان مصرف آب در سطح شاهد سوپرجاذب 50 درصد ظرفیت زراعی 1/ 0 گرم بر لیتر بود که در سطح 6 گرم سوپرجاذب در کیلوگرم خاک و 50 درصد ظرفیت زراعی به 18/ 0 گرم بر لیتر افزایش یافت. با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق پلیمرهای سوپرجاذب، قادر به جذب آب برای مدت زمان طولانی بوده و به تدریج آب را در اختیار ریشه گیاه قرار داده و تاثیر تنش خشکی بر گیاه را کاهش و بنیه اولیه گیاهچه را تقویت می کند.
    کلیدواژگان: استبرق ((Calotropis procera L، تنش خشکی، سرعت رویش، بازده مصرف آب، سوپرجاذب
  • کبری خادم، محمد جنگجو، منصور مصداقی صفحات 209-219
    چاله های هلالی آبگیر، در بالادست دق محمدآباد چاهک، به منظور جلوگیری از ورود رواناب به داخل دق و در نتیجه جلوگیری از گسترش کویر احداث شده اند. در داخل چاله ها بذر تاغ و آتریپلکس نیز کشت شده است. این پژوهش با هدف بررسی اثر اندازه چاله ها بر استقرار گیاهان و تعیین بهترین محل استقرار نهال های کاشته شده و گیاهان بومی منطقه در هلالی آبگیر انجام شد. در امتداد ترانسکت های خطی، 30 چاله هلالی در داخل آبراهه و 30 چاله روی پشته (خارج آبراهه) انتخاب و یک هلالی فرضی نیز در مجاورت هر چاله و با همان ابعاد در نظر گرفته شد. در هر هلالی آبگیر پنج زون استقرار در نظر گرفته شده و در داخل هر زون تعداد گیاهان کاشته شده و سایر گیاهان به صورت جداگانه شمارش شد. احداث هلالی در داخل آبراهه اثر بیشتری بر استقرار نهال گیاهان کاشته شده نسبت به هلالی های خارج از آبراهه داشت. با افزایش مساحت هلالی آبگیر تعداد نهال های آتریپلکس و گیاهان طبیعی منطقه افزایش یافت، ولی این رابطه برای نهال تاغ معنی دار نبود. بیشترین استقرار برای گیاهان کاشته شده در بخش میان هلالی و برای گیاهان طبیعی در بخش وسط هلالی بود. با افزایش مساحت هلالی درصد تخریب آنها بیشتر شد. براساس نتایج این تحقیق، پیشنهاد می گردد که چاله های هلالی در داخل آبراهه، تا اینکه در دامنه ها، احداث شوند. برای کاشت گیاه آتریپلکس از چاله های بزرگ (10-12 متر مربع) و برای گیاه تاغ از چاله های کوچک (6-8 متر مربع) استفاده شود.
    کلیدواژگان: احیا مناطق خشک، جمع آوری رواناب، کنترل دق، کویر
  • محسن یوسفی*، لیلا کاشی زنوزی صفحات 220-229
    نیاز بشر به آرامش زیستن در محیط در مقابل حوادث طبیعی که همواره وی را تهدید می کند او را وادار می سازد که عناصر، حوادث و نیروهای طبیعت را بهتر بشناسد و به نحوی معتدل با آن سازش پیدا کند. هدف از مطالعه تعیین عوامل تاثیر گذار بر پدیده طوفان گرد و غبار با استفاده از روش های مختلف است. در این مطالعه به منظور تعیین مناسب ترین ترکیب ورودی از روش های کاهش متغیر تحلیل عاملی (حداکثر احتمال، مولفه اصلی)، تجزیه مولفه های اصلی، آزمون تست گاما و رگرسیون گام به گام پیشرونده استفاده شد. هر کدام از روش های مذکور ترکیب متفاوتی را ارائه نمودند که هر کدام از این ترکیب ها در مدل شبکه عصبی پیشخور پس انتشار با توابع آموزشی لورنبرگ مارکوآت استفاده شد که رگرسیون گام به گام پیشرونده با R2=0.87 و RMSE=0.04 مناسب ترین ترکیب را برای مدل شبکه عصبی معرفی نمود. همچنین داده ها را به صورت ماهانه و فصلی با استفاده از مناسب ترین ورودی به شبکه اعمال شد و شبیه سازی پدیده طوفان گرد و غبار در فصل های تابستان و بهار و در ماه های اردیبهشت، فروردین، خرداد، تیر، شهریور و مرداد با شاخص های آماری ضریب همبستگی بالاتر و میانگین مربعات خطای پایین تر بدلیل پراکنش مناسب داده های طوفان گرد و غبار انتخاب شد. نتایج مناسب ترین روش برای تعیین ترکیب ورودی نشان دهنده اینست که بیشترین تاثیر بر پدیده طوفان گرد و غبار را عوامل سرعت باد غالب، دید افقی، تداوم باد و میانگین سرعت به عهده دارند.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، طوفان گرد و غبار، رگرسیون گام به گام، آزمون گاما، تجزیه مولفه های اصلی، تجزیه عاملی
  • صدیقه زارع کیا، فرهنگ قصریانی، مینا بیات، هاجر نعمتی صفحات 230-240
    یکی از عوامل مهم در تعیین ظرفیت چرایی مشخص کردن حد بهره برداری مجاز گونه ها می باشد، بعلت عدم اطلاعات کافی در این زمینه، این پژوهش به منظور تعیین حد بهره برداری مجاز گونه دایمی و خوشخوراک Salsola laricina در سایت خشکه رود ساوه انجام گردید. در این بررسی سه شدت برداشت 25، 50 و 75 درصد با حالت بدون برداشت (شاهد) به عنوان تیمارهای آزمایش بمدت 3 سال مورد مقایسه قرارگرفتند. نتایج تولید علوفه گونه S. laricina نشان داد که اثر سال و اثر متقابل سال و شدت های مختلف برداشت از لحاظ آماری در سطح یک درصد معنی دار می باشد. در سال اول بررسی بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری وجود نداشته است ولی با ادامه برداشت ها در سال های بعدی اثرات تیمارها بر پایه ها به وضوح دیده شدند، به طوری که در سال آخر برداشت که بیشترین تاثیر تیمارها بر روی پایه ها بوده است، مشخص گردید که بین تیمار شاهد و 25 درصد برداشت اختلاف معنی داری وجود نداشته و بیشترین میزان تولید را داشته اند و بین دو تیمار دیگر نیز اختلاف معنی داری مشاهده نشد. از طرف دیگر مشاهدات نشان داد، قدرت و شادابی در پایه های شاهد نسبت به تیمارهای 25 و 50 درصد کمتر بوده است که می توان نتیجه گرفت تحریک چرایی می تواند بر شادابی و طراوت این گونه بیفزاید. بر اساس تجزیه AMMI، مولفه اصلی اثر متقابل اول(IPC1) در سطح 1 درصد معنی دار شد، بطوریکه این مولفه 2/ 98 درصد از مجموع مربعات اثر متقابل را بیان نمود. بای پلات اولین مولفه اصلی اثر متقابل و میانگین تولید نشان داد که تیمار 75 درصد دارای کمترین میزان تولید و پایداری و تیمار 25 درصد از میانگین تولید و پایداری خوبی برخوردار است. با توجه به نتایج حاصل می توان بیان کرد که شدت برداشت 25 درصد ضامن بقای گونه S. laricinaدر این منطقه خواهد بود و بر قدرت و شادابی گیاه نیز تاثیر منفی نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: Salsola laricina، شدت بهره برداری، مراتع خشکه رود ساوه
  • انور سنایی، حسین ارزانی، علی طویلی، مهدی فرح پور صفحات 241-248
    استفاده بر اساس پتانسیل و قابلیت مراتع از اهداف تعیین شایستگی می باشد. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی تعیین شایستگی مرتع برای چرای گوسفند بر اساس دستورالعمل (Manual of Suitability for Sheep Grazing) در مراتع طالقان میانی و مقایسه آن با دستورالعمل فائو (1991) انجام شد. بر این اساس مدل نهایی شایستگی از تلفیق سه معیار پوشش گیاهی، منابع آب و فرسایش خاک مشخص گردید. نمونه برداری در مناطق معرف تیپ های گیاهی به روش تصادفی-سیستماتیک با استقرار 4 ترانسکت 200 متری و 40 پلات یک متر مربعی در راستای آن صورت گرفت و در هر پلات فهرست گونه های موجود، درصد پوشش هر گونه، درصد ترکیب گیاهان قابل چرای دام و تولید آنها برداشت و محاسبه گردید. بدین منظور نتایج دستورالعمل پیشنهادی با نتایج مدل فائو (1991) با استفاده از آزمون غیر پارامتری ویلکاکسون مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داد که کم بودن نسبت علوفه قابل دسترس، پایین بودن حد بهره برداری مجاز، فرسایش و سازند حساس خاک نسبت به فرسایش (مارن)، وضعیت فقیر و گرایش منفی در بعضی از تیپ ها، کوهستانی بودن و شیب زیاد برخی از تیپ های گیاهی را از عوامل محدود کننده شایستگی مراتع منطقه از نظر چرای گوسفند دانست. نتایج نهایی مدل چرای گوسفند نشان داد که هیچ تیپ گیاهی در طبقه S1 و N قرار نگرفت و بیشتر تیپ های منطقه مورد مطالعه در طبقه شایستگی S2 جای گرفتند. به طوری که از 9/ 25576 هکتار مراتع منطقه مورد مطالعه 25/ 87% (15/ 22322 هکتار) در طبقه S2 و 75/ 12% (75/ 3254 هکتار) در طبقه S3 قرار دارند. نتایج حاصل از مقایسه دو روش تعیین شایستگی نشان داد که اختلاف معنی داری بین دو روش وجود ندارد (P <0.01).
    کلیدواژگان: شایستگی مرتع، گوسفند، دستورالعمل، طالقان میانی
  • سیده خدیجه مهدوی، مهشید سوری، احمد چوپانیان صفحات 249-258
    عامل اصلی پدیده تغییر اقلیم که آثار زیانباری برای بشر دارد، افزایش غلظت گاز دی اکسیدکربن در جو است. کاهش میزان این گاز را از طریق مهار توسعه صنعتی و استفاده از شیوه های مصنوعی، به دلیل عدم توجیه اقتصادی، مناسب نیست. بنابراین بهره گیری از توان ذخیره کربن در بافت های گیاهی و خاک، در دهه های اخیر مورد توجه جدی قرار گرفته است. با توجه به وجود مناطق اقلیمی مختلف در کشور، توجه به سهم و میزان ترسیب کربن هریک از این مناطق، قابل تامل است. بدین منظور، قابلیت ترسیب کربن خاک مراتع کوهستانی استان کرمانشاه در سه طبقه ارتفاعی و در چهار جهت جغرافیایی مورد بررسی قرار گرفت. سپس نمونه برداری از خاک در دو عمق 30-0 و 60-30 سانتیمتری خاک رویشگاه های Astragalusgossypinus(گون سفید) وAstragalusparrowianus (گون زرد) انجام شد. میزان کربن آلی، وزن مخصوص ظاهری، هدایت الکتریکی، اسیدیته و درصد رطوبت اشباع و بافت خاک پروفیل ها در هر دو عمق خاک اندازه گیری شدند. نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که پارامترهای بافت، وزن مخصوص ظاهری و اسیدیته به ترتیب از مهمترین عوامل موثر بر کربن آلی خاک بودند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس داده ها در قالب طرح فاکتوریل با پایه کاملا تصادفی، اختلاف معنی داری در سطح معنی داری 1درصد در بین دو گونه مذکور و همچنین در بین طبقات ارتفاعی و جهت های جغرافیایی مورد بررسی بر روی میزان ترسیب کربن خاک مشاهده گردید. نتایج مقایسه میانگین ها بر اساس آزمون SNK هم بیانگر این مطلب است که بیشترین مقدار ترسیب کربن در طبقه ارتفاعی سوم و در جهت جغرافیایی شمالی مشاهده گردید. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که گونه گون زرد قابلیت ترسیب کربن خاک بیشتری نسبت به گونه گون سفید دارد.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، گون، خاک، مراتع کوهستانی، استان کرمانشاه
  • جلال عبداللهی، حسین نادری، علیرضا خوانین زاده، محمد صادق مهینی فر صفحه 251
    هدف از این تحقیق، شناخت اثر برخی متغیرهای محیطی بر تنوع گیاهی منطقه ندوشن در استان یزد بود. در این راستا پس از انتخاب 46 واحد همگن زمینی، در توده گیاهی معرف هر واحد اقدام به نمونه برداری از پوشش گیاهی شد. برای اندازه گیری اطلاعات پوشش گیاهی، سطح بهینه پلات نمونه برداری با روش سطح حداقل و تعداد پلات مورد نیاز نیز با روش آماری تعیین شد. در محل هر واحد نمونه برداری بسته به عمق ریشه دوانی گیاهان، یک نمونه خاک ترکیبی جمع آوری شد. متغیرهای خاکی اندازه گیری شده شامل: درصد سنگریزه، رس، سیلت و ماسه، درصد اشباع، آهک، اسیدیته، هدایت الکتریکی، سدیم، کلسیم، منیزیم و نسبت جذب سدیم بودند. مطالعه تنوع گیاهی منطقه بر مبنای داده های تاج پوشش و حضور و عدم حضور گونه ها و با استفاده از سه شاخص غنای گونه ای، تنوع شانون- وینر و غلبه سیمپسون انجام شد. بررسی روابط بین متغیرهای محیطی و شاخص های تنوع زیستی با استفاده از تجزیه RDA نشان داد از بین متغیرهای توپوگرافی، ارتفاع بیشترین تاثیرات معنی دار را بر تنوع گیاهی منطقه دارد. همچنین رابطه معنی داری بین شاخص های تنوع گیاهی و متغیرهای خاکی میزان سدیم، آهک، درصد اشباع و بافت خاک مشاهده شد. روند تغییرات تنوع گیاهی منطقه نیز با نوع سازند زمین شناسی رابطه معنی داری داشت.
    کلیدواژگان: شاخصه های تنوع زیستی گیاهی، متغیرهای خاک و توپوگرافی، سازند زمین شناسی، رسته بندی (RDA)، مراتع استپی
  • بهرام قلی نژاد صفحات 259-267
    این تحقیق با هدف تبیین تغییرات تنوع، غنا و یکنواختی گونه های گیاهی در مدیریت های مختلف (وضعیت های مختلف) در 5 تیپ گیاهی انجام گرفت. برای این منظور پس از تعیین تیپ های گیاهی، وضعیت مرتع به روش چهار فاکتوره محاسبه گردید. درصد تاج پوشش و تراکم گونه های گیاهی در مسیر ترانسکت ها و در داخل پلات ها برای محاسبه تنوع، غنا و یکنواختی تعیین شد. تنوع با شاخص سیمپسون، تابع شانون – وینر و شاخص هیل (N1 و N2)، غنای گونه ای با روش های مارگالف، منهینیک، روش بوت استرپ و جک نایف و یکنواختی گونه ها نیز به روش های سیمپسون، کامارگو، اسمیت - ویلسون و شاخص اصلاح شده نی برآورد شد. برای تبیین ارتباط بین تغیرات تنوع، غنا و یکنواختی گونه های گیاهی با وضعیت های مختلف از آزمون مقایسه میانگین ها (آزمون تی استیودنت غیرجفتی) استفاده شد. نتایج نشان داد که در مدیریت های مختلف با تغییر وضعیت مرتع می توان روندی از تغییرات منظم بین معیارهای پوشش گیاهی با وضعیت مرتع مشاهده نمود به این صورت که مقدار عددی شاخص های برآوردی تنوع و یکنواختی گونه ای در وضعیت خوب دارای مقدار بیشتری نسبت به وضعیت متوسط و ضعیف است اما در برآورد غنای گونه ای بیشترین مقدار عددی شاخص ها به تزتیب متعلق به وضعیت خوب، ضعیف و سپس متوسط است. نتایج حاصل از مقایسه میانگین نشان می دهد که در در مقایسه وضعیت خوب با فقیر در بیشتر شاخص های استفاده شده در هر سه حالت تنوع، غنا و یکنواختی، اختلاف معنی داری مشاهده می شود اما در مقایسه وضعیت خوب با وضعیت متوسط مرتعی می توان اذعان کرد که اختلاف معنی داری مشاهده نمی شود.
    کلیدواژگان: تنوع، غنا، یکنواختی، مدیریت مرتع، موچش، استان کردستان
  • قاسمعلی ابرسجی، محمد مهدوی، محمدحسن جوری صفحات 268-279
    بررسی برخی از خصوصیات اکولوژیکی گونه مرتعی Frankenia hirsuta با هدف شناخت و دستیابی به اطلاعات کاربردی در مراتع شور استان گلستان انجام شد. این منطقه دارای خاک شور با سفره آب زیرزمینی کم عمق بوده و معمولا گیاهان شورپسند در آن رویش دارند. جهت بررسی این گونه برخی عوامل مانند خصوصیات خاک، پوشش گیاهی، فنولوژی، کیفیت علوفه، ارزش رجحانی و غیره تعیین گردید. نتایج نشان داد، این گونه در این اکوسیستم بر روی خاک هایی با بافت سیلتی لوم، اسیدیته 7/7 تا 8/ 7 و هدایت الکتریکی 2/ 28 تا 2/ 30 دسی زیمنس بر متر پراکنش دارد. معمولا رشد مجدد پاییزه در این گونه از مهر ماه آغاز شده، ولیکن رشد رویشی فعال از اواسط بهمن ماه شروع و گل دهی در خرداد و بذردهی در مرداد ماه اتفاق می افتد. در مرحله رشد رویشی دارای 3/ 10 درصد پروتئین خام می باشد که این میزان در مرحله گل دهی به 7/ 8 درصد و در مرحله بذردهی به 1/ 7 درصد کاهش می یابد. این گونه علاوه بر دارا بودن ریشه راست، ریشه های جانبی و فرعی نیز دارد. طول ریشه اصلی کوتاه و معمولا در حدود 5 سانتی متر ولی طول ریشه فرعی حدود 50 سانتی متر که ابتدا به حالت افقی در خاک حرکت نموده و سپس بصورت عمقی نفوذ می نماید. بطور کلی این گونه معمولا در منطقه شور استان، بصورت لکه ای و در مکان های پست و نقاطی که از رطوبت مناسب و شوری به نسبت کمتری برخوردار است، انتشار دارد. جهت حفظ و بهره برداری پایدار از این گونه پیشنهاد می شود که ضمن رعایت زمان مناسب ورود و خروج دام، هر چند سال یکبار نسبت به بذر پاشی این گونه در نقاط مستعد اقدام شود.
    کلیدواژگان: استان گلستان، اکولوژی، Frankenia hirsuta، خاک شور، مراتع شور
  • قدرت الله حیدری، حمیدرضا سعیدی گراغانی صفحات 280-288
    دانش سنتی و بومی بهره برداران مراتع میراث ملی گرانقدری محسوب می شود که برای برنامه های مدیریتی و توسعه اجتماعی، فرصت هایی را فراهم می کند و به شناسایی، اولویت بندی و سامان دهی منابع محلی کمک می نماید. معرفی این دانش سنتی در بین اقشار جامعه باعث رویکرد مثبت نسبت به شغل شبانی شده و می تواند استحکام ساختار اجتماعی را در کشور تقویت کند. بر این اساس در این پژوهش مشارکتی سعی شد ضمن معرفی سازوکارهای بومی مدیریت سامان های عرفی توسط عشایر نیمه کوچنده مراتع ییلاقی دامنه جنوبی کوه دماوند به نقش شناخت و بهره گیری از آن در طرح های اصلاحی و احیایی مراتع و بهبود وضعیت و شرایط اقتصادی و اجتماعی بهره برداران بپردازد. روش انجام این پژوهش کیفی است، در این روش ضمن انجام مصاحبه های عمیق و جمع آوری اطلاعات، سئوالات محوری در خصوص استفاده از مراتع تعیین شد. نتایج جمع بندی اظهارات مصاحبه شوندگان نشان می دهد بهره برداران مراتع به راحتی می توانند کروکی (حدود) سامان عرفی، تقسیم مکانی پراکنش دام، تنظیم اندازه گله یا لنگه ها، محل های تامین آب شرب گله، مسیر حرکت گله، بهترین نقاط چراگاه و استراحت گله را به خوبی تعیین و تفکیک نمایند. آنها همچنین می توانند با اجرای سیستم های چرایی سنتی مانند چرا در شب و مه، رعایت زمان ورود دام، مدت توقف دام و قرق قسمت های مختلف مرتع، از تمام قسمت های یک محدوده عرفی به صورت یکنواخت استفاده نمایند. به نظر می رسد دانش بومی و تجربه شغلی شبانان می تواند در فعالیت های مشارکتی برای دستیابی به مدیریت پایدار نقش اساسی ایفا نماید و زمینه موفقیت طرح های مرتعداری را با افزایش سطح مشارکت آنها فراهم کند.
    کلیدواژگان: دانش بومی، مدیریت پایدار، پژوهش مشارکتی، مراتع ییلاقی دماوند
  • وحیده عبداللهی، قاسمعلی دیانتی تیلکی، جلیل فرزادمهر، هرمز سهرابی صفحات 289-296
    استان خراسان جنوبی با داشتن مراتع وسیع با آب و هوای خشک و نیمه خشک و گونه های خاص گیاهی یکی از نواحی مستعد زیست و پرورش شتر می باشد. علی رغم اهمیت شترداری در این استان تا بحال در زمینه گزینش گونه های گیاهی توسط شتر و بخصوص ارتباط آن با فاکتور های شیمیایی گیاهان تحقیقی انجام نشده است. از این رو تحقیق حاضر به همین منظور و با هدف کلی بررسی رابطه بین خوشخوراکی و ارزش غذایی گونه ها در منطقه سرچاه عماری واقع در جنوب بیرجند صورت گرفت. برای این منظور در منطقه مورد مطالعه در سه مرحله رشد رویشی، گلدهی و بذردهی انتخاب گیاهان توسط 5 شتر و به روش زمانی مطالعه شد. در هر مرحله مطالعه در طی سه روز و در دو نوبت صبح و عصر انجام شد. در این تکنیک هر حیوان برای مدت 30 دقیقه در طول تغذیه اش دنبال شد. همزمان با تعیین ارزش رجحانی گیاهان در هر مقطع زمانی از گونه های گیاهی مورد چرای شتر به میزان لازم جهت آنالیز شیمیایی برداشت گردید برای تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از این تحقیق از نرم افزار آماری SPSS 15 استفاده شد. نتایج بیان داشت ارتباط معنی داری بین ترجیح چرایی دام و ترکیبات شیمیایی گونه ها وجود ندارد. در بین گونه ها Seidlitzia rosmarinus ضمن دارا بودن بالاترین مقادیر DMD و ME و مقادیر بالای CP، همچنین کمترین مقدار CF، ADF و NDF، در تمام مراحل بالاترین میزان ارزش رجحانی را نیز داشته است. با توجه به نتایج می توان بیان کرد اثرات عناصر شیمیایی بر خوشخوراکی گیاهان از یک گونه به گونه گیاهی دیگر متفاوت است و اگر چه که ترکیبات شیمیایی عامل مهمی در انتخاب علوفه توسط دام می باشند اما تاثیر آنها به عوامل مختلفی از جمله ترکیب گیاهی منطقه، میزان دسترسی دام به علوفه، نحوه پراکنش گیاه، ذائقه دام و... وابسته می باشد.
    کلیدواژگان: خوشخوراکی، ترکیبات شیمیایی، روش زمانی(کورنومتر)، مراتع تحت چرای شتر، بیرجند
  • کاظم دشتکیان*، حمیدرضا عباسی، محمد ابوالقاسمی صفحات 297-305
    همواره در مناطق بیابانی این سوال مطرح بوده که منشا تپه های ماسه ای کجاست؟ در این زمینه نظریه های متعددی ارائه گردیده و روش های مختلفی جهت یافتن منشا تپه های ماسه ای ابداع و به کار گرفته شده است. با توجه به نظر مطروحه راجع به نقش کویرها به عنوان منشا ماسه های بیابانی، در این پژوهش ارتباط موقعیت سطوح کویری نسبت به ماسه زارهای استان یزد با استفاده از فنون پیشرفته GIS مورد بررسی قرار گرفته است. در ابتدا نقشه ماسه زارهای استان و همچنین نقشه کویرهای استان و مناطق همجوار تهیه گردید. سپس فاصله و جهت جغرافیایی نزدیکترین کویرها نسبت به واحدهای ماسه ای مجاور اندازه گیری و بررسی گردید. ضمنا مرکز ثقل جغرافیایی واحدهای ماسه ای استان و کویرهای مجاور تعیین شد. بر اساس نتایج، حدود 60 درصد از واحدهای ماسه ای فاصله ای کمتر از 10 کیلومتر تا کویرها دارند و میانگین فاصله آنها تا نزدیکترین کویر 12745 متر است. در بیش از 79 درصد از ماسه زارها، نزدیکترین کویر در جهت غرب تا شمال قرار دارد. متوسط زاویه جهت کویرها نسبت به ماسه زارها 332 درجه در امتداد شمال و جهت گردش عقربه های ساعت بود که با گل بادها و گل طوفان های عمده استان نیز مطابقت دارد. بنابراین اگر همه ماسه زارها و کویرهای استان به یک ماسه زار و یک کویر تبدیل شود آن گاه ماسه زاری با مساحت تقریبی 424567 هکتار و یک کویر مجتمع به مساحت 220506 هکتار وجود خواهد داشت. این کویر مجتمع دقیقا در شمال غربی ماسه زار مجتمع شده قرار خواهد گرفت. و سرانجام، با توجه به هم سویی بادهای غالب، فرضیه نقش کویرها به عنوان منشا اصلی ماسه زارهای استان یزد قوت بیشتری می گیرد.
    کلیدواژگان: منشا ماسه، بیابان، کویر، یزد، GIS
  • علی محمد قائمی نیا* صفحات 306-406
    با توجه به عملیات دشوار صحرایی در مناطق بیابانی به منظور اندازه گیری فرسایش بادی، استفاده از دستگاه های با کارایی بالا، مقاوم به شرایط محیط و نیاز کمتر به مراقبت و نگهداری ضروری است. هدف اصلی این تحقیق، طراحی، ساخت و ارزیابی رسوب گیر فرسایش بادی EDST (Eight Directional Sand Trap) است تا بتواند در مناطق مورد توجه از لحاظ فرسایش و رسوب بادی مورد استفاده قرار گیرد. دستگاه ساخته شده دارای دو بخش دریافت رسوب از سطح خاک تا ارتفاع 60 سانتی متر و مخازن نگهدارنده رسوب در راستای هشت جهت جغرافیایی است. همچنین دستگاه با بهره گیری از کلاهک یک طرفه و بادنمای متصل به آن، ضمن تخلیه جریان هوای ورودی به دستگاه، با توجه به سرعت و جهت باد، به طور خودکار سبب ایجاد خلاء در قسمت پشت به باد کلاهک شده و مانع از ایجاد مقاومت زیاد دستگاه در برابر جریان باد ورودی به دستگاه می شود. نتایج ارزیابی دستگاه در داخل تونل باد نشان داد که کارایی دریافت دستگاه در سرعت های مختلف مورد بررسی (1، 2، 3، 4 و 5 متر بر ثانیه) متفاوت است به طوری که بیشترین کارایی برابر با 3/ 47% در سرعت ms-14 مشاهده گردید. همچنین کارایی دستگاه در تعیین سمت انتقال رسوب با افزایش سرعت باد افزایش یافته و در سرعت ms-15 به 8/ 61% رسید. مقایسه منحنی تجمعی دانه بندی رسوب داخل دستگاه و منبع رسوب در تونل باد نشان داد که دستگاه به قطر ذرات انتخاب پذیر است به طوری که در به تله اندازی ذرات با قطر بیش از mm 0/1 با کارایی 86% عمل می کند اما در به تله اندازی ذرات کوچک تر از mm 0/1 ناکارآمد است.
    کلیدواژگان: رسوب گیر، فرسایش بادی، جهت رسوب، مقدار رسوب، تونل باد
  • غلامرضا ناصری *، قاسمعلی ابرسجی، محمد فیاض صفحه 373
    به منظور بررسی ارزش رجحانی گیاهان، این مطالعه در مرتع تیل آباد در استان گلستان اجرا شد. ارزش رجحانی، ترجیح دام در خوردن یک گیاه نسبت به گیاهان دیگر است، با این وصف که دام به صورت آزاد قادر به انتخاب گیاهان برای چرا باشد. برای تعیین ارزش رجحانی در این منطقه از دو روش زمان سنجی و تولید و مصرف گونه های گیاهی استفاده شد. نتایج تجزیه واریانس ارزش رجحانی در روش زمان سنجی (استفاده از دوربین فیلمبرداری) نشان داد تفاوت معنی داری از نظر مدت زمان مصرف علوفه بین گونه ها وجود دارد. بطوری که گونه Artemisiasieberi در رتبه اول و گونه Poabulbosa و یکساله ها در رتبه دوم قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس درصد بهره برداری گونه ها نیز نشان دهنده تفاوت معنی دار بین گونه ها است. گونه های Poabulbosa و یکساله ها بالاترین درصد مصرف را داشتند و در رتبه اول قرار داشتند و سایر گونه ها در رتبه های بعدی قرار گرفتند. در این میان گونه های Artemisiasieberi، Festucaovina و Stipabarbata از رجحان متوسط برخوردار بودند اما گونه های Poabulbosa و یکساله ها، نسبتا خوشخوراک بودند. بطور کلی مشاهدات نشان داد، تراکم، فراوانی و در دسترس بودن گونه ها از جمله عوامل موثر بر ارزش رجحانی گیاهان بوده است. بطوری که در هر دو روش گونه های Artemisiasieberi، Poabulbosa، و یکساله ها بیشتر از سایر گونه ها مورد استفاده دام قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: ارزش رجحانی گیاهان، زمان سنجی، تولید و مصرف، تیل آباد، استان گلستان
  • محرم اشرف زاده، رضا عرفانزاده، سید حمزه حسینی کهنوج صفحات 408-415
    این مطالعه با هدف مقایسه فاکتورهای کیفی علوفه (CP، DMD و ADF) گونه های گیاهی در دو مرحله ی فنولوژیکی بین دو منطقه که مجاور هم اما متفاوت در ویژگی های خاک بودند انجام شد. دو منطقه در دو طرف رودخانه ای در مراتع شهرستان زرین دشت در جنوب استان فارس قرار داشتند. یکی از این مناطق دارای خاک شور و قلیا (pH= 8.30، EC=15.6، SAR=6.51، ESP=%2.84) و منطقه دوم با خاک قلیایی (pH= 8.53، EC=1.24، SAR=4.18، ESP=%1.12.8) بود. جهت انجام این تحقیق، علوفه گونه های گیاهی که در هر دو منطقه مشترکا وجود داشتند برداشت و جهت تجزیه شیمیایی به آزمایشگاه منتقل شدند. از آزمون t مستقل برای مقایسه ADF، CP و DMD بین دو منطقه شور و قلیا و قلیایی در هر مرحله فنولوژیکی استفاده گردید. نتایج نشان داد که در هر دو مرحله فنولوژی، گونه های شورپسند از قبیل: halimus AtriplexوSeidlitzia rosmarinus در خاک های قلیایی از کیفیت بیشتری (DMD و CP) برخوردار بودند و سایر گونه ها یا اینکه بین دو منطقه فاقد تفاوت معنی داری بودند و یا اینکه در منطقه شور و قلیا بیشتر از منطقه قلیایی بودند. این تحقیق نشان داد که برخی از گونه ها نسبت به سایرین در برابر شرایط نامطلوب خاک (شرایط قلیایی) قدرت سازگاری بیشتری داشته و دارای کیفیت بهتری می باشند. بنابراین این نتایج می تواند در مدیریت مراتع این منطقه از قبیل انتخاب گونه های مناسب جهت حفاظت و اصلاح پوشش گیاهی آن مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خصوصیات شیمیایی خاک، زرین دشت، کیفیت علوفه، مرحله ی فنولوژیکی
  • سینا سرابی، علی حشمت پور، چوقی بایرام کمکی، ابوالفضل طهماسبی صفحات 416-424
    تحلیل خشکسالی و پارامترهای متاثر بر آن با استفاده از اطلاعات سنجش از دور پتانسیل بالایی برای بهبود دانش علمی در مورد خصوصیات خشکسالی و تاثیرات این پدیده بر روی پوشش گیاهی دارد. تحقیق پیش رو با هدف بررسی ارتباط میان شاخص های ماهواره ای و شاخص SPI در مراتع شمالی استان گلستان صورت گرفت. بدین منظور ابتدا شاخص SPI در میانگین های متحرک یک، سه و شش ماهه مورد محاسبه قرار گرفت، سپس نقشه های پهنه بندی با استفاده از مکانیزم پهنه بندی کریجینگ تهیه گردید. در مرحله بعد با استفاده از تصاویر سنجنده MODIS و پس از انجام اصلاحات مورد نیاز این نوع از سنجنده بر روی تصاویر، از 3 شاخص NDVI، SAVI و VCI، نقشه پوشش گیاهی تهیه گردید. همچنین به منظور تطابق زمانی داده های اقلیمی با تصاویر ماهواره ای، پایه زمانی مشترک 9 ساله (89-1380) مطابق با سال میلادی (10-2002) انتخاب گردید. در نهایت به منظور بررسی ارتباط میان شاخص های تصاویر ماهواره ای با شاخص SPI از ضرایب همبستگی و رگرسیون خطی استفاده گردید. نتایج نشان دهنده همبستگی متوسط و خوب میان شاخص های ماهواره ای با شاخص SPI در ماه های اوج رشد پوشش گیاهی بود. همچنین همبستگی میان شاخص های پوشش گیاهی با میانگین متحرک سه و شش ماهه در فصول غیر رشد پوشش گیاهی و در فصول رشد پوشش گیاهی با میانگین متحرک یک ماهه شاخص SPI بیشتر بود.
    کلیدواژگان: گیاهی، خشکسالی، زمان تاخیر، سنجش از دور، سنجنده MODIS، شاخص، SPI
|
  • Seyed Ali Hosseini, Morteza Akbarzadeh Pages 178-188
    In order to study thechanges of seasonal production and consumption of range species during the growing period and grazing season, SarAliAbad rangelands were selected, representing a semi-steppe area. Production was measured inside an exclosure and consumption was estimated outside the exclosure under livestock grazing during 2007-2011. Collected data were analyzed by SAS software and mean comparisons were done by Duncan's multiple range test. Results indicated that there were significant differences between production and consumption at P Festuca ovina with an average production of 161 kg/ha and an average consumption of 172 kg/ha, and Agropyron intermedium with an average production of 57 kg/ha and an average consumption of 64 kg/ha, respectively.
    Keywords: Production, consumption, range species, Sar Ali Abad, e, Gorgan
  • Fatemeh Enjavi, Mansour Taghvaie, Hossein Sadeghi, Alimorad Hasanli Pages 199-208
    Drought stress is a major constraint in arid and semiarid regions, such as Iran. The application of some soil conditioners, like superabsorbent polymers, could be effective in absorbing seasonal rain and suitable source of water for plant growth during dry seasons. The purpose of this study was to investigate the efficiency of superabsorbent polymers on improvement of Calotropis procera L. seedling under drought stress. The experimental design was a factorial arrangement in randomized complete blocks with six replicates. Treatments included drought stress at three levels of 100% fc, 75% fc, 50% fc, as well as superabsorbent polymers at four levels of 0, 2, 4, 6 gr per kg of soil. Emergence percentage, emergence rate, shoot length, root length, leaf number, leaf area, shoot dry weight, root dry weight, leaf dry weight, seedling dry weight and water use efficiency were significantly affected by the interaction of drought and superabsorbent polymer. Our results indicated that under drought stress, high amounts of superabsorbent polymer had significant positive effects on shoot length, root length, leaf area, root dry weight and water use efficiency.
    Keywords: Calotropis procera L, emergence rate, Water use efficiency, superabsorbent polymer
  • Kobra Khadem, Mohammad Jankju, Mansour Mesdaghi Pages 209-219
    Curved pits have been constructed in the upper slopes of Mohammadabad-e-Chahak playa, in order to reduce runoff entrance and thereby control the playa extension. Seeds of Haloxylon persicum and Atriplex canescence have also been sown inside the pits. This research was aimed to investigate effects of pit size and pit zones on establishment rates of the cultivated or naturally growing plants. Along the line transects, 30 pits were created within the streams and 30 in flat areas. A hypothetical pit was also considered close to each pit, with the same dimensions. The number of cultivated and naturally growing plants was counted in five different zones within each pit. Plant establishment was higher for the pits created inside the streams as compared to the flat areas. The number of established A. canescence and naturally growing plants was increased by increasing the size of curved pits, however it did not affect the establishment of H. persicum seedlings. The cultivated plants showed the highest establishment in the middle of the ridge; but the highest number of naturally growing plant was found in the center of pits. The percentage of pit destruction was increased by increasing their size, nevertheless the number of broken pits was low (15%). Accordingly, we suggest, creating pits inside the streams, rather than flat areas, small pits (6-8 m2) for H. persicum but large pits (10-12 m2) for A. canescence.
    Keywords: Restoration of arid lands, water harvesting, playa control
  • Mohsen Yousefi*, Leila Kashi Zenouzi Pages 220-229
    The aim of this study was to determine some factors affecting dust storms phenomenon using different methods. In order to determine the best-input combination, variable reduction techniques such as factor analysis (maximum likelihood, principal component analysis), Gama test, and multivariate forward regression analysis were used. Each of these methods presented different combinations used by feedforward neural network model, with Levenberg–Marquardt algorithm and multivariate forward regression with R²=0.87 and RMSE=0.04 was selected as the best suitable combination of neural network model. In addition, monthly and seasonal data were applied by neural network using the best-input combination, and the simulation of dust storm phenomenon was done in summer and spring during the months of April, May, June, July, August and September with a higher correlation coefficient and lower mean square error, due to the good distribution of the dust storm data. The results showed that based on these methods used in this study, dominant wind speed, horizontal visibility, continuity and average of wind speed were the most important factors affecting dust storm phenomenon in Yazd province.
    Keywords: Artificial neural network, dust storm, stepwise regression, Gamma test, Principal Component Analysis, factor analysis
  • Sedigheh Zare Kia, Farhang Ghasriani, Mina Bayat, Hajar Nemati Pages 230-240
    Allowable use is one of the most important factors in determining grazing capacity. The present study was carried out to determine the allowable use of Salsola laricina in Khoshkerood site of Saveh. In this research, four treatments including 25%, 50%, 75% harvesting and no harvesting (control) were compared during three years. The results showed that the effect of the year and interaction of different harvesting intensities and year were statistically significant at the level of one percent. In the first year of study, there was no significant difference among treatments; however, in the subsequent years, the effects of treatments were visible. So that the treatments had the most impact on the speciesin the last year. It was clear that there was not significant difference between the 25% harvesting intensity and control treatment. These treatments had the most forage production and also, there was not a significant difference between the other two treatments. The observations showed that the vitality of species in control treatment was less than that of 25% and 50% harvesting intensities, indicating that grazing can increase the plants vitality. Based on the AMMI analysis, the first interaction principal component (IPC1) was significant at the level of 1%, so that 98.2% of the sum of squares of the interaction could be expressed by IPC1. According to the biplot of the IPC1 and mean production, the lowest production rate and stability was recorded for the harvesting intensity of 75%. According to the results, it can be stated thataharvesting intensity of 25% guarantees the survival of S.laricinain this region with no negative effect on the vitality of Salsola laricina.
    Keywords: Salsola laricina, allowable use, Markazi province
  • Anvar Sanaie, Hossein Arzani, Ali Tavili, Mehdi Farahpour Pages 241-248
    This study aimed to evaluate the range suitability for sheep grazing according to the Manual of Suitability for Sheep Grazing instructions in the rangelands of central Taleghan and comparison with the FAO guidelines (1991). Accordingly, the final model of range suitability was determined from combining three criteria of vegetation, water resources and soil erosion. Sampling was conducted in the key area of vegetation types through random-systematic method with four transects of 200 meters and 40 plots of one square meter and in each plot, the list of species, canopy cover percentage, and species composition as well as production were harvested and calculated. For this purpose, the results of the proposed instructions were compared with the results of the FAO model (1991) by non-parametric Wilcoxon test. Our results clearly showed that the lack of available forage, low allowable use, erosion and the formation sensitive to erosion (Marl), poor condition and negative trend in some vegetation types as well as steep and mountainous regions were among the factors, limiting range suitability for sheep grazing. The final results of sheep grazing model showed that no vegetation type was placed in S1 and N classes, and most of the vegetation types of the study area was in S2 range suitability class, so that from 25576.9 ha of the rangelands studied, 87.25% was in S2 class and 12.75% was in S3class. According to the results of comparison of the two methods for determining range suitability, no significant differences were found (P <0.01).
    Keywords: Range suitability, sheep, instruction, middle Taleghan
  • Seyedeh Khadijeh Mahdavi, Mahshid Souri, Ahmad Choupanian Pages 249-258
    Increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere is the main cause of climate change, having harmful effects for human beings. Reducing the amount of this gas by inhibiting industrial development and the use of artificial methods is not suitable due to the lack of economic justification. Therefore, taking advantage of carbon storage potential in plant tissue and soil has attracted much attention in recent decades. According to the different climatic zones in the country, studying the carbon sequestration in each of these areas should be taken into consideration. Therefore, the potential of soil carbon sequestration in the mountain rangelands of Kermanshah Province was studied in three height classes and four aspects. Then, soil samples were taken from two depths of 0-30 cm and 30-60 cm in the habitats of Astragalus gossypinus and Astragalu sparrowianus. Soil organic carbon, bulk density, electrical conductivity, pH, moisture content and soil texture were measured in both soil depths. Stepwise regression results showed that soil parameters including texture, bulk density and pH, were the most important factors, affecting soil organic carbon. Based on the results of data analysis in a completely randomized factorial design, significant differences were observed for soil carbon sequestration among height classes and aspects at 1% level of significance. According to the results of mean comparisons based on SNK test, the highest amount of carbon sequestration was observed in the third height class and north aspect. Our results clearly showed that Astragalus parrowianus had a higher potential in soil carbon sequestration as compared to Astragalus gossypinus.
    Keywords: carbon sequestration, Astragalus, soil, mountain rangelands, Kermanshah
  • Jalag Abdollahi, Hossein Naderi, Alireza Khavanin Zadeh, Mohammad Sadegh Farmahini Page 251
    In this research, the effects of important environmental variables on vegetation diversity were determined in Nodoushan-Yazd. For this purpose, 46 various land unit tracts (LUT) were studied. To collect vegetation data, the number and optimum size of sampling plots were determined using the statistical and minimal area methods, respectively. For each sampled unit, one composite soil sample was collected according to plant root depth. Soil properties included: gravel, texture, saturation percentage (S.P), calcium carbonate, pH, EC, soluble ions (Na+, Mg2+ and Ca2+) and S.A.R.The study of diversity indices was performed based on species canopy cover, the presence or absence of species and the use of three diversity indices (richness, Shannon-Wiener and Simpson). Then, the relationship between environmental variables and biodiversity indices was investigated using RDA ordination. According to the obtained results, altitude had the most impact on vegetation diversity. The species diversity indices were also significantly correlated with some of the soil variables, including Na, T.N.V, saturation percentage (S.P) and soil texture. The trend of changes in species diversity in the study area had significant correlation with the type of geological formation.
    Keywords: Species diversity indices, soil, topographic variables, geological formation, RDA ordination, steppe rangeland
  • Bahram Gholi Nejad Pages 259-267
    This study was aimed to determine the variation of species diversity, richness and evenness of plant species under various managements (different range conditions) in five vegetation types. After determining vegetation types, range condition was measured applying the method of society for range management (SRM). In order to assess species diversity, richness and evenness, canopy cover percentage and species density were determined along transects within plots. Species diversity was determined using Simpson index, Shannon-wiener function and Hill index(N1 and N2) and species richness was determined by Margalef, Minhinnick, Bootstrap and Jack-Knife methods and species evenness was measured using Simpson, Camargo, Smith-Wilson and Nay revised index. Mean comparison test (non-paired t-student test) was used to determine the relationship between species diversity, richness and species evenness under different conditions. The results showed that in various managements with changes in range condition, a trend of regular changes could be observed between vegetation cover and range condition. In other words, the value of estimated indices of species diversity and evenness was higher in good range condition as compared to the fair and poor range condition; however, the maximum value of species richness was related to good, fair, and poor conditions, respectively. Results of mean comparisons showed a significant difference between good and poor condition for most of the indices used in species diversity, richness and evenness, while there was no significant difference between good and moderate condition.
    Keywords: Diversity, richness, evenness, rangeland management, Mouchesh, Kurdistan
  • Ghasem Ali Abrsaji, Mohammad Mahdavi, Mohmmad Hasan Jouri Pages 268-279
    This research was aimed to investigate some ecological characteristics of Frankenia hirsuta in saline rangelands of Golestan Province. This region has saline soil with high underground water table, and halophytes usually grow naturally in this area. For this purpose, some factors such as soil characteristics, vegetative cover, phenology, forage quality, preference value and so forth were determined. According to the results, this species is usually distributed on silt-loam soils with an acidity of 7.7 to 7.8 and EC (Electrical Conductivity) ranged between 28.2 to 30.2 dS/m. The autumn regrowth of this species starts in October but, active vegetative growth begins at the middle of February, flowering occurs in June and seed ripening occurs in August. At vegetative growth stage, this species consists of 10.3% crude protein, which is decreased to 8.7% at flowering stage and 7.1% at seed ripening stage. In addition to the main root, this species has also lateral roots. The main root length is usually short around 5 cm but the lateral root length is about 50 cm, moving horizontally at first and then penetrates deeply. Overall, in saline rangelands of Golestan Province, this species has been distributed as patches in low lands and the places with suitable moisture and relatively less salinity. In order to protection and sustainable utilization of this species, it is suggested that the seeds of this plant be sown every few years in the prone areas. In addition, the time of enter and exit of livestock have to be chosen carefully.
    Keywords: ecology, Frankenia hirsuta, Golestan province, saline soil, saline rangelands
  • Ghodratollah Heydari, Hamidreza Saeedi Gharaghani Pages 280-288
    Traditional and indigenous knowledge of range beneficiaries is a valuable national heritage for management programs and social development, providing opportunities to identify, prioritize and organize local resources. The introduction of this traditional knowledge among the population has a positive approach towards the ranch job, and can reinforce the strength of social structure in the country. Accordingly, in this research, it was tried to introduce the mechanisms of indigenous knowledge for the management of range allotments by the semi nomads of Damavand mountain summer rangelands. This is a qualitative research method, in this technique while doing interviews and gathering deep data, axial questions were determined regarding the use of rangeland. The methodology of the study is qualitative including interviews and data collection as well as determining central questions regarding the use of rangelands. Our results clearly showed that rangeland beneficiaries were easily able to determine range allotments, spatial distribution of livestock, herd size, sites of drinking water and so forth. They also can use all parts of a range allotment through traditional grazing systems, exclosure, and observing livestock entry to the rangeland. It seems that indigenous knowledge and occupational experience of shepherds can perform an important role in collaborative activities to achieve sustainable management and provide the success of rangeland projects.
    Keywords: Indigenous knowledge, sustainable management, collaborative research, Damavand summer rangelands
  • Vahideh Abdollahi, Ghasemali Dianati Tilaki, Jalil Farzadmehr, Hormoz Sohrabi Pages 289-296
    South Khorasan province with vast rangelands with an arid and semi-arid climate and specific species is one of the most suitable areas for camel breeding. Despite the importance of camel in the province, no research has been conducted on species selection by camel as well as its relation to chemical factors of plants. Therefore this research was aimed to investigate the relationship between palatability and nutritive value of range species in south of Birjand. For this purpose, the selection of range species by camel was investigated in three phenological stages of vegetative, flowering and seeding using chronometer. For each stage, the study was conducted during three days in the morning and evening. In this technique, each camel was followed for 30 minutes during the feeding. In addition, plant samples were collected for chemical analysis. Data analysis was performed using SPSS 15 software. Results indicated that there were no significant differences between preference value and chemical composition of species. The highest values of DMD, ME and CP as well as the lowest CF, ADF and NDF were recorded for Seidlitzia rosmarinus. According to the obtained results, the effects of chemical composition on species palatability varied from one species to another one. However, these effects depend on different factors including vegetation composition, available forage, species distribution, livestock taste and so forth.
    Keywords: Palatability, Chemical composition, chronometer, rangelands, camels grazing, Birjand
  • Kazem Dashtakian*, Hamidreza Dashtakian, Mohammad Abolghasemi Pages 297-305
    The source of sandy dunes has been the main question in desert regions. Several theories have been already presented about this question around the world. In addition, several methods have been already invented and applied to find the source of sandy dunes. In this research, the relationship between playa and sandy area in Yazd province was studied using GIS. At first, the maps of sand dunes and playa in the province as well as neighboring areas were produced. Then, the distance and direction of all sandy polygons to the nearest playa was calculated. Meanwhile, the geographic center of sandy polygons and playa polygons were identified. According to the results, around 60% of sandy polygons had a distance less than 10 kilometers to the playa, and their average distance to the nearest playa was calculated to be 12745 meter. In more than 79% of sandy dunes, the nearest playa was located in the North West. The average angle of playas to the sandy dunes was 332 degree (N), matching with the main windroses and sandroses of province. Therefore, if all sandy dunes and playas are converted to one place, we will have one sandy dune with an average area of 4717 hectares as well as a playa with an average area of 220506 hectares in the northwest of sand dune. Eventually, according to the prevailing wind direction, the hypothesis of the role of playas as the main source of sand dunes in the Yazd province is reinforced.
    Keywords: Sand source, desert, playa, Yazd, GIS
  • Ali Mohammad Ghaemi Nia* Pages 306-406
    Due to the difficult field operations in desert regions, in order to measure wind erosion, the use of devices with a high-performance, resistant to environmental conditions and need less maintenance is required. The main objective of this research was to design, manufacture, and evaluation of EDST (Eight Directional Sand Trap)", so that it could be used in areas exposed to wind erosion and sedimentation. The device is made of two parts including the sediment catch from the soil surface to a height of 60 cm and sediment holding tanks for the eight geographical directions. According to the obtained results, the catching efficiency of this sand trap varied in different examined wind speeds (1, 2, 3, 4 and 5 ms-1);so that the most efficiency was equal to 47.3% at 4 ms-1. In addition, the device efficiency in determining the direction of sediment transport increased by increasing tunnel’s wind speed and reached to the highest value (61.8%) at 5 ms-1. The comparison of cumulative curve of sediment grading inside the sand trap and sediment source in the wind tunnel showed that the device was selective to diameter, so that the trapping of particles whose diameter was more 1 mm was done with an efficiency of 86%. However, it was inefficient in tapping the particles smaller than 1 mm.
    Keywords: Sediment catcher, wind erosion, sediment direction, sediment amount, wind tunnel
  • Gholamreza Naseri*, Ghasemali Abrsaji, Mohammad Fayaz Page 373
    This research was aimed to study the preference value of range species in Til Abad rangelands. To determine the preference value, timing method as well as measuring the production and consumption of species was used. According to the results of analysis of variance, significant differences were found for the study species in timing method, so that maximum consumption time was recorded for Artemisia sieberi, Poa bulbosa and annual species, respectively. The results of species utilization percentage also showed that there were significant differences among the study species. The highest consumption rate was recorded for Poa bulbosa and annual species. Artemisia sieberi, Festuca ovina and Stipa barbata had an average preference value; however, Poa bulbosa and annual species were relatively palatable. Our results clearly showed that species density and abundance and access to forage species strongly affected the preference value. Generally, in bothe methods studied, Artemisia sieberi, Poa bulbosa and annual species were more grazed as compared to other species.
    Keywords: Preference value, timing method, production, consumption method, Til Abad, Golestan province
  • Moharam Ashraf Zadeh, Reza Erfanzadeh, Seyed Hamzeh Hoseini Kahnooj Pages 408-415
    This study was carried out to compare the forage quality parameters (CP, DMD and ADF) in two phenological stages between two regions in south of Fars province. The two regions were located close together, and with the exception of soil characteristics, were similar in terms of other environmental factors. One region had a saline-alkali soil (pH= 8.30, EC=15.6, SAR=6.51, ESP=%2.84.) and the other region had an alkali soil (pH= 8.53, EC=1.24, SAR=4.18, ESP=%1.12.8). The common plant species were sampled. An independent t-test was used to compare the content of ADF, CP and DMD of forage in each phenological stage between saline-alkali and alkali soils. A paired t-test was applied to compare forage quality parameters between two phenological stages in each species separately. Results showed that in both phenological stages, halophytes such as Atriplex halimus and Seidlitzia rosmarinus had a better forage quality in alkali soils. Most species were not significantly different in forage quality parameters between the two regions. In vegetative growth stage, DMD and CP content in halophytes were higher in saline-alkali as compared to alkali soils, and ADF was also higher in saline-alkali than that of alkali soils for a few halophytes such as Seidlitzia rosmarinus. In flowering stage, except for Seidlitzia rosmarinus, digestibility of species was not affected by soil chemical properties. This study showed that some species had relatively more adaptation to harsh condition, and subsequently had higher forage quality. Therefore, the manager could identify these species and use for conservation purposes.
    Keywords: forage quality, phenological stage, soil chemical properties, Zarrin, Dasht
  • Sina Sarabi, Ali Heshmatpour, Choghi Bayram Komaki, Abolfazl Tahmasebi Pages 416-424
    Analysis of drought and factors affecting it using remote sensing data has a high potential to improve scientific knowledge about the properties of drought and the effects of this phenomenon on vegetation. The present study was aimed to investigate the relationship between satellite indices and the SPI index in northern rangeland of Golestan province. For this purpose, SPI index in one, three, and six month- moving averages was calculated and then zoning maps were prepared using kriging. Then, using MODIS images and the corrections, required for this type of sensor, made on the images, a vegetation map was prepared using the indices of NDVI, SAVI and VCI. In order to synchronize the climate data with satellite images, a 9 -year-old common time base was selected. Finally, in order to investigate the relationship between vegetation indices with the SPI indices correlation coefficient and linear regression were used. The results indicated a good correlation between satellite indices and SPI indices in the peak months of vegetation growth. In addition, correlation between vegetation cover indices and three and six-month moving average in non-growing season, and with a one-month moving average of SPI in growing season was higher.
    Keywords: vegetation cover, drought, lag time, remote sensing, MODIS sensor, SPI index