فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 65، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/02
  • تعداد عناوین: 17
|
  • رضا باقری، صدیقه محمدی صفحات 661-610
    این تحقیق با هدف تعیین اثر حمایتی برخی گونه های گیاهی پرستار در یک مرتع تخریب یافته بر درصد استقرار و مراحل اولیه رشد دو گیاه مهم علوفه ای شامل علف گندمی بیابانی (Agropyron desertorum) و چاودار کوهی (Secale montanum) انجام شد. در این راستا 4 گونه کلاه میرحسن Acantholimon festucaceum (Jaub & Spach) Boiss، زول Eryngium bungeiBoiss، خارگونی Noaea mucronata (Forsk.) Aschers. و اسپندPeganumharmala L. به عنوان گونه پرستار گیاه چاودار و 4 گونه چوبک Acanthophyllum bracteatum Boiss.، گون Astragalus arbusculinus Bornm. & Gauba، شیرسگ Ephorbia orientalis L. و خارگونی Noaea mucronata (Forsk.) Aschers. به عنوان گونه پرستار گیاه علف گندمی بیابانی مورد بررسی قرار گرفت. کشت بذرهای دو گیاه علوفه ای در اواسط پاییز در زیراشکوب بوته های پرستار و فضای بین بوته ها انجام شد. رطوبت خاک دو عمق 10-0 و 25-15 سانتی متر فضای زیراشکوب و مابین گیاهان پرستار از روش جرمی تعیین شد. پس از تجزیه واریانس داده ها، از آزمون چنددامنه دانکن جهت مقایسه میانگین کمک گرفته شد. نتایج نشان داد که رشد اولیه (ارتفاع) نهالچه های چاودار کوهی به علت حمایت گونه های کلاه میرحسن، زول، خارگونی و اسپند به ترتیب 4/3، 6/2، 9/3 و 2/2 برابر تیمار فضای باز بود. همه گونه ها نقش مثبت تقریبا یکسانی در حمایت رشد نهالچه های علف گندمی بیابانی داشته اند ولی گونه خارگونی با بیشترین تاثیر توانست متغیر استقرار اولیه را به میزان 62 درصد افزایش دهد. با توجه به اهمیت بالای اثر حمایتی جمعیت های تغییر شکل یافته گیاه خارگونی در جهت افزایش استقرار علف گندمی بیابانی و ارتفاع گیاه چاودار کوهی طبق نتایج این تحقیق‏، استفاده از نقش پرستاری خارگونی در مرتع کاری های پاییزه دو گونه گرامینه مذکور به ادارات اجرایی منابع طبیعی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اثر حمایتی، گیاه پرستار، مرتع تخریب یافته، استقرار
  • علی محبی، رستم خلیفه زاده، احسان زندی اصفهان، حسین نصیری دشتکی صفحات 671-680
    به منظور بررسی تاثیر روش و زمان کاشت بر میزان تولید گونه Vicia villosa در ایستگاه تحقیقاتی همند آبسرد از طرح کرت های خرد شده با پایه بلوکهای کامل تصادفی استفاده شد. در هر یک از سه بلوک مورد مطالعه، روش بذرکاری به عنوان کرت اصلی و تاریخ های کشت بعنوان کرتهای فرعی در نظر گرفته شد. بذرکاری به دو شیوه؛ یکی توام با ذخیره نزولات از طریق احداث بانکت های هلالی و دیگری بدون ذخیره نزولات انجام شد. تاریخ های کشت نیز در دو زمان ( پائیزه و بهاره) لحاظ گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که میزان تولید گونه مورد مطالعه در تاریخ ها و روش های کاشت مختلف، اختلاف معنی داری ندارند. همچنین نتایج مقایسه میانگین دانکن نیز بیانگر عدم اختلاف معنی دار میان گروه های مورد مقایسه است. ولی متوسط تولید در شرایط کشت پاییزه (همراه بانکت هلالی) نسبت به سایر حالات مورد بررسی بیشتر است.
    کلیدواژگان: کرت های خرد شده، روش کاشت، زمان کاشت، تولید، Vicia villosa، همندآبسرد
  • زهرا جعفری، حمید نیک نهاد قره ماخر، سمیرا مصری صفحات 681-690
    به منظور بررسی روند اصلاح و یا تخریب پوشش گیاهی در طول زمان، مطالعه تغییرات پوشش گیاهی تحت شرایط چرا و عدم چرای دام در 5 سال انجام گرفت. بررسی تغییرات پوشش گیاهی در داخل و خارج قرق در واحدهای نمونه انجام گرفت. هر واحد نمونه شامل دو ترانسکت موازی توام با 20 کوادرات است. در داخل هر کوادرات درصد پوشش و درصد ترکیب هر یک از گونه ها برآورد گردید. تولید گیاهان به روش قطع و توزین با استفاده از کوادرات های یک متر مربعی اندازه گیری شد. در مقایسه تاج پوشش گیاهی، از نظر آماری تفاوت معنی داری بین داخل و مجاور قرق وجود نداشت. جهت تعیین اثر سال، داده های سه مولفه تاج پوشش، ترکیب و تولید گیاهی تجزیه آماری داده ها در قالب طرح آزمایشی بلوک کاملا تصادفی انجام گرفت که تفاوت معنی داری بین برداشت های سال های مختلف مشاهده نشد. با توجه به اینکه عوامل طبیعی حاکم بر داخل و مجاورقرق یکسان بوده است، از نظر میزان تولید علوفه تفاوت معنی داری بین داخل قرق و مجاور آن وجود داشت. بنابراین کاهش میزان تولید در مجاور قرق، رابطه مستقیمی با شدت بهره برداری داشته است. فرم زیستی گونه ها بر اساس سیستم رانکایر تعیین شد. به طوری که فرم بیولوژیکی غالب در منطقه مورد مطالعه همی کریپتوفیت بود. نتایج نشان داد که هر چند قرق باعث بهبود پوشش گیاهی در مراتع گردیده است ولی تفاوت معنی داری با مجاور قرق نداشت. در صورتی که از قرق بعنوان یک روش اصلاحی برای پوشش در منطقه استفاده شود، در کوتاه مدت کارساز نخواهد بود. برای احیای سریع این گونه مراتع که عموما در مناطق خشک قرار گرفته اند، دخالت مستقیم انسان ضروری است.
    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، قرق، مراتع، اصفهان
  • علی اکبر عامری، علی اشرف جعفری صفحات 691-700
    به منظور بررسی اثرات و تعیین مناسبترین ترکیب کشت مخلوط یونجه (Medicagosativa) با سه گونه از گندمیان شامل Agropyronelongatum و Agropyrondesertrum وFestucaarundinacea ، از نظر صفات رویشی، عملکرد علوفه و نسبت برابری زمین در مقایسه با کشت خالص آنها آزمایشی طی سال های 1388 الی 1390 در محل ایستگاه تحقیقات منابع طبیعی سیساب واقع در استان خراسان شمالی انجام شد. آزمایش بصورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل فاکتور اصلی (a= ترکیب های مختلف نسبت کشت مخلوط گونه ها) در 13 سطح و فاکتور فرعی (b= شیوه کشت شامل کشت مخلوط و کشت یک در میان) در دو سطح بود. در این تحقیق صفات رویشی، عملکرد علوفه خشک و سودمندی کشت مخلوط از طریق محاسبه نسبت برابری زمین برای عملکرد علوفه محاسبه شد. نتایج نشان داد که اثر تیمار نسبت های کشت مخلوط یونجه و گندمیان روی صفات رویشی معنی دار بود. بیشترین نسبت برگ به ساقه گندمیان به میزان 66/81 درصد در تیمار یونجه 25% + فستوکا 75% بدست آمد. اثر تیمار روش کشت مخلوط، فقط روی صفت تعداد بوته در متر مربع در گندمیان معنی دار بود. تعداد بوته گندمیان در روش کشت مخلوط بیشتر از کشت یک در میان بود. اثر تیمار مخلوط یونجه و گندمیان روی وزن خشک علوفه گندمیان و یونجه، مجموع وزن خشک علوفه و نسبت برابری زمین معنی دار بود. بیشترین مقدار تولید علوفه خشک در هکتار از تیمار کاشت مخلوط یونجه 25%+آ.النگاتوم 75% به میزان 2317 کیلوگرم علوفه خشک در هکتار به دست آمد. بیشترین نسبت برابری زمین (53/1) مربوط به تیمار یونجه 25% + فستوکا 75% در الگوی کشت مخلوط بود که نشان دهنده 53% بهبود در استفاده از زمین در مقایسه با کشت خالص هر کدام از گونه ها بود.
    کلیدواژگان: کشت مخلوط، شرایط دیم، یونجه، گندمیان، عملکرد علوفه، نسبت برابری زمین
  • مهرناز ریاست، علی اشرف جعفری، عبدالرضا نصیرزاده صفحات 701-710
    به منظور بررسی تنوع صفات کمی و کیفی علوفه 19 جمعیت از گونه Elymushispidus، پژوهش حاضر در ایستگاه مرتعی حسین آباد شیراز و از سال 1385 به مدت سه سال در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. صفات مورد مطالعه عبارت بودند از تاریخ ظهور سنبله، ارتفاع بوته، تعداد ساقه در بوته، نسبت برگ به ساقه، عملکرد علوفه خشک، درصد قابلیت هضم، پروتئین خام، قندهای محلول در آب، درصد ADF (دیواره سلولی منهای همی سلولز) و خاکستر کل. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تفاوت بین جمعیت ها برای کلیه صفات به جز خاکسترکل معنی دار بود. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که جمعیت های T24، فریدن، قامیشلو )سقز(، اسدآبادو پاسهلکی (اقلید) به ترتیب با عملکرد 5458، 5307، 5114، 4696 و 4565 کیلوگرم در هکتار در شرایط آبی برترین جمعیت ها بودند. نتایج تجزیه همبستگی نشان داد که بین تعداد ساقه در بوته با عملکرد علوفه و ارتفاع بوته رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت. همچنین رابطهبین قندهای محلول با پروتئین خام و رابطه بین قابلیت هضم با درصد ADF منفی و معنی دار بود. نتایج حاصل از تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که 3 مولفه اول، 67 درصد از کل واریانس متغیرها را توجیه کردند که در مولفه اول صفات تاریخ ظهور سنبله، ارتفاع بوته و عملکرد علوفه و در مولفه دوم صفات پروتئین خام، قندهای محلول و نسبت برگ به ساقه دارای واریانس بیشتری بودند. با تجزیه کلاستر به روش Ward، جمعیت ها در 3 گروه متفاوت قرار گرفتند. جمعیت های فریدن و قامیشلو )سقز( از نظر کمیت و کیفیت علوفه از سایر جمعیت ها برتر بوده و به عنوان جمعیت های مناسب برای علوفه کاری در مراتع نیمه استپی استان پیشنهاد شدند.
    کلیدواژگان: Elymus hispidus، عملکرد علوفه، کیفیت علوفه
  • سعید شجاعی، محمد جعفری، مینا ارست صفحات 711-720
    کشورهای در حال توسعه بدنبال فن آوری نوین با کاربرد برخی مواد افزودنی مانند مکمل ها هستند تا با کاهش تنش های خشکی و صرفه جویی در مصرف آب، راندمان تولید را افزایش دهند. در این پژوهش از مکمل آبیار استفاده و تاثیر آن بر صفات طول اندام ساقه و ریشه، وزن خشک و تر اندام هوایی و ریشه گیاه بررسی شد. مکمل آبیار در سه غلظت (10000/1، 6000/1، 2000/1) و در سه نوبت آبیاری (یک روز، سه روز، شش روز) بر روی گیاه Atriplex canesence انجام شد. نتایج نشان داد که مکمل آبیار با غلظت 10000/1 بهترین غلظت از نظر افزایش طول قسمت های هوایی و زیرزمینی در گیاه بود. غلظت 10000/1، 6000/1 و 2000/1، در دوره آبیاری روزانه بیشترین تاثیر را در افزایش طول ریشه داشته است و فقط بین تیمارهای 10000/1 و 2000/1 در سطح احتمال 5 درصد، اختلاف معنی داری وجود داشت. براساس نتایج آزمون توکی، مکمل آبیار با غلظت 10000/1 با آبیاری (هر روز و هر شش روز) و مکمل با غلظت 6000/1 در 3 حالت (روزانه، سه و شش روز) بیشترین میزان رشد را داشته است. همچنین در همه تیمارها، با افزایش دوره آبیاری وزن تر ریشه گیاه کاهش یافت. این مکمل از طریق افزایش مقاومت گیاه Atriplex canesence به تنش خشکی و همچنین ماندگاری بیشتر رطوبت در اندام های گیاهی، به آن کمک می کند تا رشد بهتری داشته باشد .
    کلیدواژگان: مکمل های آبیاری، مقاومت گیاه، طول ریشه و ساقه، مکمل آبیار
  • حسن فتحی زاد، عطا صفری، مسعود بازگیر، غلامرضا خسروی صفحات 721-730
    طبقه بندی تصویر همیشه یکی از موضوعات مهم در سنجش از دور است که اطلاعات بدست آمده در زمینه طبقه بندی تصویر به طور گسترده ای در برنامه های کاربردی دیگر مانند برنامه ریزی شهری، مدیریت منابع طبیعی، کشاورزی و غیره استفاده می شود. از آنجا که هدف اصلی از پردازش تصاویر ماهواره‏ای، تهیه نقشه های موضوعی و کارآمد می‏باشد، انتخاب الگوریتم مناسب طبقه‏بندی نقش زیادی در این امر ایفاء می‏کند. این مطالعه کارایی الگوریتم‏های ماشین بردار پشتیبان (SVMs) را در طبقه‏بندی تصاویر ماهواره‏ای مورد بررسی و آن را با الگوریتم شبکه عصبی مصنوعی مورد مقایسه قرار می‏دهد. ماشین‏های بردار پشتیبان یک گروه از الگوریتم‏های طبقه‏بندی نظارت شده یادگیری ماشینی هستند که در زمینه سنجش از دور مورد استفاده قرار گرفته اند. در این مطالعه، الگوریتم های SVM برای طبقه‏بندی کاربری اراضی منطقه میمه با استفاده از داده های ETM+ لندست مورد استفاده قرار گرفته است. طبقه‏بندی با استفاده از روش ماشین‏های بردار پشتیبان، بصورت خودکار و با استفاده از سه نوع کرنل خطی، چند جمله‏ای و شعاعی اجراء شده است. در ضمن، کارکرد این روش با روش طبقه‏بندی شبکه عصبی مصنوعی مقایسه شده است. نتایج نشان می‏دهد که میانگین دقت کل و ضریب کاپا الگوریتم‏های SVM شامل کرنل خطی، چند جمله‏ای و شعاعی نسبت به روش طبقه‏بندی شبکه عصبی مصنوعی از نظر دقت کل (حدود 9%) و ضریب کاپا (حدود 12%) برتری دارد. بنابراین این مطالعه کارایی و قابلیت الگوریتم‏های SVM را در طبقه‏بندی تصاویر سنجش از دور اثبات می‏نماید.
    کلیدواژگان: روش شبکه عصبی مصنوعی، ماشین های بردار پشتیبان، کاربری اراضی، طبقه بندی نظارت شده، میمه
  • هادی رادنژاد، بهزاد بهتری، علی اصغر نقی پور برج، شعله حاج آقا معمار صفحات 741-750
    گروهی از باکتری ها به نام ریزوباکتری های محرک رشد گیاهان، که توانایی تجمع روی ریشه گیاه و خاک اطراف ریشه را دارند، محرک رشد گیاهان می باشند. یکی از روش های پرایمینگ بذر استفاده از میکروارگانیسم در تلقیح بذر می باشد که به بایوپرایمینگ شناخته شده است. استفاده از این میکروارگانیسم ها در تلقیح بذر سبب افزایش عملکرد گیاهان می شود؛ بویژه اگر میکروارگانیسم ها در منطقه ریشه گیاهان استقرار یافته و با گیاه همزیست شوند. به این منظور این تحقیق جهت بررسی اثرات بایوپرایمینگ با ریزوباکترهای آزوسپریلیوم و ازتوباکتر بر مقاومت به تنش خشکی در گونه مرتعی فستوکای پا بلند در شرایط گلخانه ای انجام شد. چهار سطح پتانسیل اسمزی (5/0-، 1-، 5/1- و 2- مگاپاسکال) با استفاده از پلی اتیلن گلایکول با مدت زمان تیمار 2 و 4 روز روی بذر فستوکای پابلندبه عنوان تیمار پرایمینگ همراه با تلقیح با ریزوباکتری ها صورت گرفت. تنش خشکی بر اساس ظرفیت زراعی در چهار سطح (100 درصد ظرفیت زراعی (بدون تنش)، 75، 50 و 25 درصد ظرفیت زراعی) در دوران رشد گیاه اعمال شد. نتایج نشان داد که تیمارهای بایوپرایمینگ در صفات مورد مطالعه سبب بهبود عملکرد نسبت به شاهد و افزایش مقاومت به تنش خشکی شد. در این بررسی هر دو نوع ریزوباکترهای آزوسپریلیوم و ازتوباکتر سبب افزایش عملکرد معنی داری نسبت به شاهد شدند. در کل ازتوباکتر به طور نسبی عملکرد بهتری نسبت به آزوسپریلیوم نشان داد. با این وجود تیمار ازتوباکتر 2و 5/0 مگاپاسکال 2 روز در گونه فستوکای پابلندمی تواند بعنوان تیمارهای برتر نسبت به تیمارهای دیگر به کار رفته در این تحقیق مطرح شود.
    کلیدواژگان: ریزوباکتری های محرک رشد گیاهان، تلقیح بذر، ظرفیت زراعی، همزیستی
  • سارا حشمتی، جمشید قربانی، مریم شکری، حسن زالی صفحات 751-760
    تغییرات ذخیره بذر گونه ها در خاک بر پویایی پوشش گیاهی مراتع تاثیر گذار است. هدف این تحقیق تعیین میزان تغییرات بانک بذر گونه های گیاهی در طول فصل رویش دربخشی از علفزارهای ییلاقی دامنه شمالی البرز واقع در مراتع منطقه سرخ آباد در شهرستان سوادکوه، استان مازندران است. بانک بذر در ماه های اسفند، اردیبهشت، مرداد و مهر با نمونه گیری از دو عمق خاک (صفر تا 5 و 5 تا 10 سانتی متر) انجام شد. نمونه ها در شرایط طبیعی گلخانه به مدت 11 ماه نگهداری شده و بذرهای جوانه زده شناسایی شدند. در این تحقیق 76 گونه گیاهی در بانک بذر خاک در طول فصل رویش شناسایی شدند. در همه فصول تعداد بذر در عمق صفر تا 5 سانتی متر به طور معنی داری بیشتر از عمق 5 تا 10 سانتی متر بود. بانک بذر در دو فصل تابستان (مرداد) و پاییز (مهر) حداکثر تعداد بذر را داشت. برای بانک بذر 21 گونه گیاهی تغییرات معنی داری در طول فصل رویش مشاهده شد. برای گونه های گیاهی Thlaspisp. ، Stellariamedia،Fumariasp.، Poabulbosa،Alyssumsp.، Thlaspihastulatum،Hieraciumsp.، Myosotissilvaticaدر طول فصل رویش بانک بذر روند افزایشی داشته در حالی که برای گونه های Sonchus oleraceus،Cynodon dactyl ،Carex sp.، Potentilla canescence، Digitaria sanguinalis،Taraxacum montanum ، Dactylis glomerata بانک بذر خاک در طول فصل رویش کاهش معنی داری را نشان داد. برای برخی گونه های دیگر نظیر Medicago lupulina،Agropyron repens ،Veronicapersica ، Stachysbyzantine،Tragopogon sp.، Bromus sp. بانک بذر خاک در یک زمان به نقطه اوج رسیده و سپس روند کاهشی داشته است.
    کلیدواژگان: بوم شناسی بذر، فصل رویش، پراکنش بذر، جوانه زنی بذر، بذر خواری
  • لیلا مصطفوی زاده اردستانی، غلامعلی حشمتی، حمید مصطفی لو صفحات 761-770
    تعیین شایستگی مرتع برای اهداف مختلف، در جهت مدیریت اصولی می باشد و ضامن توسعه پایدار است. وسعت قابل توجهی از اراضی استان گلستان را گیاهان شورروی در بر می گیرد که محل چرای انواع دام از جمله گوسفند می باشد. هدف از این پژوهش تعیین شایستگی مراتع قشلاقی شورروی دشت گمیشان برای چرای گوسفند با گونه غالب Halocnemum strobilaceum- Aleuropus lagopoidesمی باشد. این تحقیق با استفاده از روش فائو در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی در دشت گمیشان استان گلستان صورت پذیرفت. در این روش سه معیار پوشش گیاهی، آب و حساسیت به فرسایش خاک بعنوان زیر مدل ها مورد استفاده قرار گرفته و اجزای مدل نهایی را تشکیل دادند. در بررسی زیر مدل پوشش گیاهی پارامترهای تعیین تیپ، درصد پوشش، تولید علوفه و به دنبال آن وضعیت، گرایش و ظرفیت مرتع، در زیر مدل آب، پارامترهای فاصله از منابع آب، کیفیت و کمیت آن و در نهایت در زیر مدل فرسایش خاک که با استفاده از روش EPM صورت گرفت، پارامترهای شیب و حساسیت خاک و سنگ به فرسایش مورد استفاده قرار گرفتند. مدل نهایی شایستگی مرتع برای استفاده گوسفند نشان داد که 69/38 درصد از مراتع دارای شایستگی کم (3S) و 31/61 درصد فاقد شایستگی (N) می باشند. از بین کلیه خصوصیات مطالعه شده مربوط به زیر مدل ها، مهمترین عامل محدود کننده شایستگی مراتع برای چرای گوسفند پارامتر فاصله از منابع آب و مهمترین عامل کاهش دهنده شایستگی، تولید قابل برداشت می باشد. در نهایت با رعایت ظرفیت مرتع و به کار بردن برنامه های اصلاحی می توان استفاده از مرتع مورد نظر را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، فرسایش خاک، قابلیت چرا، گوسفند، منابع آب
  • محمدرضا شوشتری، فرهنگ قصریانی صفحات 781-790
    مراتع نیمی از سرزمین ایران را می پوشانند که از ویژگی های اکولوژیکی منحصر به فردی برخوردار هستند. شناخت این ویژگی ها، نیاز اساسی هرنوع مدیریتی در این عرصه هاست. در این راستا پژوهش حاضر به منظور بررسی شدت های مختلف چرای دام بر روی ویژگی های رویشی و زایشی گونه کلیدی Bromustomentellus به مدت چهار سال در منطقه گون بان هرسین واقع در استان کرمانشاه به اجرا درآمد. ابتدا یک منطقه مناسب و کلیدی به مساحت یک هکتار انتخاب و حصارکشی و قرق گردید. در این بررسی از روش تقلید چرا ( (simulationاستفاده گردید. سه شدت برداشت 25 درصد، 50 درصد و 75 درصد با حالت بدون برداشت (شاهد) به عنوان تیمارهای آزمایش بر روی گونه فوقمورد مقایسه قرار گرفت. در هر تیمار 40 پایه از گونه انتخاب شد. تاثیر بهره برداری بر خصوصیات فنولوژیکی مانند ارتفاع، تعداد ساقه های گلدهی، بنیه و شادابی، سطح یقه، تولید علوفه و سایر خصوصیات مورد بررسی قرار گرفت. نتایج با استفاده از تجزیه واریانس مرکب با پایه طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تولید گونه Bromustomentellus در اثر برداشت های مختلف از نظر آماری معنی دار نبوده و در مرتع مورد مطالعه تا 75% حد بهره برداری مجاز دارد ولی صفات مرفولوژیک را در بعضی موارد تحت تاثیرخود قرار داده است. به این شرح که برداشت باعث کاهش تعداد ساقه های گلدهی و افزایش نسبی قطر یقه شد. همین طور تاثیر چندانی بر روی ارتفاع و شادابی گونه نداشت یا به عبارت دیگر برداشت قدرت باززایی گونه را کاهش داد (به علت کاهش تعداد ساقه گلدهی). اما شدت برداشت 75% باعث افزایش سطح یقه گیاه شده است.
    کلیدواژگان: حد بهره برداری مجاز، ظرفیت مرتع، کیفیت علوفه، گون بان هرسین، استان کرمانشاه
  • عاطفه شهبازی، سید حمید متین خواه، حسین بشری، مصطفی ترکش اصفهانی صفحات 791-800
    آگاهی از کیفیت علوفه گونه های بومی در راستای شناسایی قابلیت های آنها به منظور احیا و اصلاح مراتع و همچنین تعیین ظرفیت چرا و زمان مناسب چرای دام از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به همین منظور از دو گونه مرتعی Astragalus cyclophyllon G.Beck و HedysarumcriniferumBoiss در سه مرحله فنولوژیک (رشد رویشی، گلدهی و بذردهی) در رویشگاه طبیعی آنها نمونه برداری انجام شد. سپس نمونه های جمع آوری شده خشک و آسیاب شد و به منظور اندازه گیری پارامترهای کیفیت علوفه تجزیه شیمیایی شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از طرح فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 2 تیمار در سه تکرار استفاده شد. . نتایج بیانگر تغییرات قابل ملاحظه ای در ترکیب شیمیایی گیاهان مورد بررسی است. همچنین اثر مرحله فنولوژیک بر کیفیت علوفه معنی دار بود(05/0p<). میزان پروتئین خام(CP)، هضم پذیری ماده خشک(DMD) و انرژی متابولیسمی (ME)در هر دوگونه یک روند کاهشی را با پیشرفت مراحل مختلف فنولوژی نشان داد و این موارد در گونه H.criniferumدر تمامی مراحل رشد نسبت به گونه A. cyclophyllonبیشتر بود. مقایسه نتایج این دو گونه مرتعی با شاخص های طبقه بندی مراتع به لحاظ کیفیت علوفه نشان داد که این دو لگوم بومی مراتع جزو «گونه های خیلی مطلوب» بشمار می روند. حفظ گونه های بومی به طور کلی در هر منطقه و خصوصا این دو گونه که دارای پراکنش کم و ارزش غذایی بالا نسبت به یونجه (Medicago sativa) است از اهمیت زیادی برخوردار است. لذا با زراعی کردن این لگوم ها علاوه بر حفظ و توسعه آنها، می توان بخشی از علوفه مورد نیاز دام اهلی را نیز تامین کرد.
    کلیدواژگان: اسپرس همدانی، گون علوفه ای، کیفیت علوفه، مراحل رویشی
  • امیرحسین پارسامهر، زهرا پورخسروانی صفحات 801-810
    در مناطق خشک و بیابانی باد نقش مهمی در فرسایش خاک دارد. مقدار انرژی باد و تغییر آن در جهت های مختلف، تاثیر زیادی روی مرفولوژی و تغییر شکل رخساره های فرسایش بادی دارد. هدف از این تحقیق تجزیه و تحلیل بادهای فرساینده و بررسی دبی و جهت حمل رسوبات ماسه ای در منطقه مورد مطالعه است. جهت انجام این پژوهش، داده های بادسنجی شش ایستگاه سینوپتیک استان اصفهان طی یک دوره آماری 20 ساله (1392-1373) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یکی از بهترین روش ها برای تعیین فرسایندگی باد، استفاده از گلباد و گلماسه است. نتایج بدست آمده از تجزیه و تحلیل گلباد نشان داد که جهت بادهای غالب در منطقه مورد مطالعه مربوط به جهت های شمال شرق، غرب و شرق است. نتایج حاصل از محاسبه و ترسیم گلماسه ایستگاه ها نیز که بر اساس سرعت آستانه فرسایش بادی 12 نات صورت گرفت، نشان داد که بردار برآیند یا جهت نهایی حمل ماسه از جنوب تا غرب به سمت شمال تا شرق متغیر است. حداقل و حداکثر مقدار پتانسیل حمل ماسه 3/105 و 7/594 واحد برداری است که به ترتیب به ایستگاه های کاشان و اردستان مربوط است.
    کلیدواژگان: فرسایش بادی، تپه های ماسه ای، گلباد، گلماسه، استان اصفهان
  • سحر صباغ زاده، محمد زارع، محمدحسین مختاری، محمدرضا افخم الشعراء صفحات 811-820
    روند رو به گسترش بیابانی شدن اراضی و حرکت تپه های ماسه ای در مناطق مختلف جهان و از جمله ایران، از بزرگ ترین چالش های محیط زیستی است که مقابله و مهار آن از دغدغه های جهانی بشمار می آید. گونه های مختلف جنس تاغ از مهمترین گونه های تثبیت کننده ماسه های روان هستند که به طور وسیعی در عملیات بیولوژیک احیاء مناطق بیابانی، در حال استفاده می باشند. یکی از کاربردهای داده های ماهواره ای برآورد بیوماس گیاهی است. در این تحقیق، از تصاویر ماهواره ای لندست 8، جهت تهیه نقشه بیوماس گیاه تاغ در تاغ زارهای استان خراسان جنوبی استفاده شد. به این منظور 11 شاخص گیاهی مبتنی بر سنجش از دور شامل NDVI، DVI، RVI، WDVI، IPVI، PVI، TSAVI، SAVI وBrightness، Greenness، Wetness محاسبه شد. به منظور بررسی همبستگی بین بیوماس و داده های ماهواره ای، 30 پلات (30×30 متر مربع) با پراکنش مناسب در منطقه تعیین و داده های پوشش گیاهی آن اندازه گیری شد. جهت ارزیابی تنوع و دسته بندی شاخص ها از روش های تجزیه مولفه های اصلی و آنالیز خوشه ایاستفاده شد. در آخر، از هر دسته شاخص موثر انتخاب و مدل های رگرسیونی برازش گردید. نتایج نشان داد که مدل رگرسیونی حاصل از شاخص TSAVI با مقدار خطای 7/18=RMSE و43/0= R2 بهترین برآورد را در تخمین بیوماس هوایی گیاه تاغ دارد.
    کلیدواژگان: مناطق خشک، لندست 8، آنالیز خوشه ای، تجزیه مولفه های اصلی، ایران
  • کوثر وحیدی، بهرام قلی نژاد، پرویز کرمی صفحات 821-830
    آگاهی از الگوی پراکنش گیاهان در هر منطقه از مقدمات اندازه گیری پوشش گیاهی است. با تعیین الگوی پراکنش می توان روش های مناسبی را برای اندازه گیری خصوصیات کمی گیاهان مانند تراکم و فراوانی انتخاب کرد. به منظور بررسی الگوی پراکنش 3 گونه بوته ای، بخشی از مراتع استان کردستان به عنوان منطقه مطالعاتی انتخاب شد. نمونه برداری در منطقه مورد مطالعه، به صورت تصادفی-سیستماتیک در امتداد 4 ترانسکت 300 متری انجام شد. نقطه ابتدایی ترانسکت به صورت تصادفی و بقیه آنها (14 نقطه) در امتداد هر کدام از ترانسکت ها با فواصل 20 متر از یکدیگر انتخاب شدند. در هر تیپ گیاهی معیارهایی مانند تراکم و فراوانی در داخل پلات ها اندازه گیری شد و در طول ترانسکت ها نیز فاصله یک نقطه تصادفی تا نزدیک ترین گیاه و نزدیکترین همسایه تعیین شد، همچنین با استفاده از شاخص های فاصله ای (ابرهارت، هاپکینز، جانسون و زیمر) و شاخص های کوادراتی (گرین، موریسیتا، استاندارد موریسیتا، کپه ای لوید) الگوی پراکنش گونه هایAcantholimonbracteatum، AstragalusgossypinusوAcanthophyllummucronatum تعیینشد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که شاخص های فاصله ای نسبت به شاخص های کوادراتی از دقت بیشتر و عملکرد یکسانی برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: الگوی پراکنش، شاخص فاصله ای، شاخص کوادراتی، مراتع کردستان
  • پیمان حسیببی، زینب نوروز نژاد صفحات 831-840
    آزمایش حاضر به منظور مطالعه خصوصیات کیفی علوفه حاصل از برخی گونه های بومی باریک برگ و پهن برگ سازگار با اقلیم استپی گرم خوزستان با هدف استفاده به عنوان منابع تولید علوفه در استان خوزستان در سال زراعی 1391-1390 با استفاده از تجزیه واریانس یک طرفه و سه تکرار به اجرا درآمد. در این آزمایش 14 گونه ی بومی رایج در منطقه از پنج خانواده گیاهی انتخاب و صفاتی هم چون درصد ماده خشک، درصد خاکستر (با استفاده از کوره الکتریکی)، درصد ماده آلی، میزان پروتئین (به روش کجلدال)، میزان فیبر خام (بوسیله دستگاه فایبرتیک)، میزان انرژی خام (به وسیله بمب کالریمتر)، میزان کربوهیدرات های محلول و نشاسته (با استفاده از ماده خشک، فنل و اسید سولفوریک) آنها در اواخر مرحله گلدهی مورد بررسی قرار گرفت. بررسی خصوصیات کیفی نشان داد که گیاهان خانواده بقولات بالاترین درصد پروتئین و گیاهان خانواده گندمیان بالاترین درصد فیبر را به خود اختصاص دادند. همچنین همبستگی منفی و معنی دار بین درصد پروتئین و درصد فیبر (**565/0-r=) مشاهده شد. شاه افسر (Melilotus officinalis) از خانواده بقولات دارای بیشترین انرژی خام بود که البته با برخی از گونه های خانواده گندمیان فاقد اختلاف معنی دار می باشد. پنیرک (Malva parviflora) که دارای بالاترین درصد خاکستر بود، کمترین میزان انرژی خام را به خود اختصاص داد. گونه یولاف وحشی (Avenaludoviciana) و جو وحشی (Hordeummurinum) از خانواده گندمیان به ترتیب بیشترین و کمترین میزان کربوهیدرات های محلول را داشتند. به طور کلی، چنانچه برخی از گونه های بومی سازگار با اقلیم منطقه که علی رغم دارا بودن صفات کیفی مناسب جهت تعلیف دام، غالبا به عنوان علف هرز مزارع و باغات استان شناخته می شوند، در مراتع و یا زمین های بایر تحت عوامل زراعی کشت شوند، می توان علاوه بر احیای پوشش گیاهی مراتع تخریب شده، تولید ماده خشک در واحد سطح مراتع را به طور قابل توجهی افزایش داده و مقادیر معتنابهی علوفه دارای کیفیت مناسب جهت توسعه دامپروری در منطقه بدست آورد.
    کلیدواژگان: بقولات، پروتئین، خاکستر، فیبر، گندمیان، مرتع
  • بهنام حمزه صفحات 841-850
    پوشش گیاهی منطقه حفاظت شده بیستون با مساحت حدود 50000 هکتار در غرب ایران مورد مطالعه قرار گرفت. مطالعه پوشش گیاهی منطقه با روش براون-بلانکه انجام شد. به منظور مطالعه پوشش گیاهی 66 قطعه نمونه در رویشگاه های متفاوت منطقه استقرار یافت و سپس با برنامه آنافیتو و با روش های AFCو CAH مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده های جامعه شناختی گیاهی، وجود 10 جامعه، سه زیرجامعه و دو اجتماع گیاهی را نشان داد. جوامع گیاهی تشخیص داده شده شامل Lonicero nummulariifoliae -Aceretum cinerascentisبا زیر جامعه pistacietosum khinjuki، amygdaletosum orientalis و vicietosum variabilisوجوامع Trigonosciado tuberosi-Feruletum haussknechtii،Prangetum pabulariae، Ferulago phialocarpae-Cruciatetum persicae، Pimpinello deverroidi-Astragaletum compacti، Astragaletum geminani، ، Quercetum persicae، Trifolietum scabro-pilularae، Trifolietum scabro-stellati، Trifolio scabri-Avenetum fatuae،-Avenetum ludovicianae Trifolio scabri، Crataegetum aroniae و Amygdaletumarabicae هستند. دو اجتماع گیاهی شامل Bupleurum kurdicum community و Triticum boeoticum–Festuca ovina community می باشند. مهمترین عوامل اکولوژیکی موثر در استقرار سین تاگزون های تشخیص داده شده ارتفاع از سطح دریا، جهت شیب، میزان شیب و عوامل خاکی است.
    کلیدواژگان: زاگرس، براون، بلانکه، سین تاگزون، بیستون، کرمانشاه، ایران
|
  • Reza Bagheri, Sedighe Mohammadi Pages 661-610
    This research was performed to determine the facilitation effect of some species in a degraded rangeland on establishment and primary growth of two important forage spices: Agropyron desertorum (Fisch.) Schultes and Secale montanum Guss. Acantholimon festucaceum (Jaub & Spach) Boiss, Eryngium bungei Boiss, Noaea mucronata (Forsk.) Aschers. and Peganum harmala L. were studied as Secale montanum nurse plants and Acanthophyllum bracteatum Boiss., Astragalus arbusculinus Bornm. & Gauba, Ephorbia orientalis L. and Noaea mucronata (Forsk.) Aschers. were investigated as Agropyron desertorum nurse plants. Seed sowing of the two forage species was carried out in the middle of autumn in the understory of nurse plants and the space between the plants. The soil moisture was measured at two depths of 0-10 and 15-25 cm. After analysis of variance, mean comparisons were made by Duncan's method. According to the results, due to the facilitation effects of Acantholimon festucaceum, Eryngium bungei, Noaea mucronata, and Peganum harmala, the primary growth (height) of Secale montanum seedlings was calculated to be 3.4, 2.6, 3.9 and 2.2 times higher than the open space treatment, respectively. All species had similar positive effect on the primary growth (height) of Agropyron desertorum; however, Noaea mucronata, with the most positive effect, could increase the establishment rate to 62 %. Considering the importance of facilitation effect of deformed populations of Noaea mucronata in increasing the primary establishment of Agropyron desertorumandprimary growth of Secale montanum, the use of Noaea mucronata nurse role in autumn rangeland improvement is recommended to the natural resources offices.
    Keywords: Degraded rangeland, establishment, facilitation effect, nurse plant
  • Ali Mohebbi, Rostam Khalife Zadeh, Ehsan Zandi Esfahan, Hosein Nasiri Dashtakii Pages 671-680
    The current research was performed in Homand Absard Research Station to investigate the yield of Vicia villosa under different sowing and establishment methods. Initially, the seeds of this species were collected from similar natural habitats. Afterward, seed characteristics including germination percentage, viability, seed vigor, etc., were examined. The study area is a semi-steppe region with an average rainfall of 333 mm. Two sowing methods including seeding and seeding together with rainfall storage, and spring and autumn sowing dates were considered in a split plot design with three replications. Data analysis was performed with SPSS software, and mean comparisons were done by Duncan's multiple range test. According to the obtained results, no significant differences were obtained for the yield of the seeds cultivated in autumn and spring between two sowing methods at 5% level of probability. However, the interaction between methods and season was significant and higher yield was recorded for the seeding with rainfall storage method in autumn season.
    Keywords: Cultivation method, Homand Absard Research Station, Vicia villosa, yield
  • Zahra Jafari, Hamid Nik Nahad Gharemakher, Samira Mesri Pages 681-690
    This research was aimed to study the vegetation changes under grazing and non-grazing conditions during five years in order to evaluate vegetation improvement or destruction over time.The study of vegetation changes was carried out inside and outside the exclosure within the sample units. Each sample unit consisted of two parallel transects with 20 quadrates. Within each quadrate, the canopy cover percentage and composition percentage of each species were estimated. The forage yield was measured by clipping and weighing using one-square-meter quadrates. No significant difference was recorded for the canopy cover of inside and outside the exclosure. Statistical analysis was performed in a completely randomized block design and no significant differences were found among the study years. However, significant differences were found for forage yield of inside and outside the exclosure. Therefore, the reduction in forage yield of outside the exclosure is directly related to the intensity of utilization. The life form of species was determined based on Raunkiaer's system. Hemicryptophytes was the dominant form in the study area. The results showed that although the exclosure caused to improve rangeland vegetation, the difference between inside and outside the exclosure was not significant. Generally, the results indicated that vegetation changes in the study area were slow and gradual and exclosure could not be considered as an improvement method in short-term. Direct human intervention is required for the restoration of rangelands, located in arid regions.
    Keywords: Esfahan, exclosure, rangelands, vegetation
  • Ali Akbar Ameri, Ali Ashraf Jafari Pages 691-700
    Production of forage protein is limited in arid and semi-arid environments. Grass-legume intercropping could be a viable option to obtain forage with higher protein content. To study the best composition of mixed cropping of alfalfa (Medicago sativa) and three grass species (Agropyron elongatum, Agropyron desertrum and Festuca arundinacea) on vegetative characteristics and forage yield, a two-year experiment was conducted during 2009 and 2010 in Sisab station of the Natural Resources Research Station of North Khorasan province. The experimental design was a split plot based on randomized complete block design with three replications. The main factors were mix-cropping ratios and sub-factors were two methods of mixed cropping (including mixed and intercropping). Vegetative traits, forage yield, and land equivalency ratio(LER) were determined during the experiment. Data were analyzed by SAS software and means comparisons were made by Duncan's test. Results of analysis of variance showed that the effect of mixed cropping on growth characteristics of alfalfa and grass species was significant. The higher values of the leaf to stem ratio (81.66%) was obtained from mixed cropping of alfalfa 25% Festuca 75% treatment. The effects of sowing pattern (mixed and row intercropping) on vegetative traits were not significant. The effects of mixed cropping on the yield and LER of both alfalfa and grass forage were significant. The highest amount of dry matter production with average values of 2317 kgh-1 was obtained in mixed cropping of alfalfa 25% Agropyron elongatum 75%. The highest LER (1.53) was related to the treatment of Festuca 25% 75% alfalfa in intercropping patterns, representing 53% improvement in land use compared with monocultures of each of species.
    Keywords: Dryland farming systems, forage yield, land equivalent ratio (LER), Medicago sative, mixed cropping
  • Mehrnaz Riasat, Ali Ashraf Jafari, Abolreza Nasir Zade Pages 701-710
    In order to study of forage yield and quality traits, 19 populations of Elymus hispidus were sown under irrigation condition using a randomized complete block design (RCBD) during 2006-2009 in Hosein Abad, Shiraz, Iran. Data were collected and analyzed for spike emergence date, dry matter (DM) yield, plant height, stem number, leaf to stem ratio (LSR), and five quality traits as: dry matter digestibility (DMD), water soluble carbohydrate (WSC), crude protein (CP), acid detergent fiber (ADF) and total ash for three years. The results showed significant difference among populations for all traits except total ash. The populations T24, Feriden, Saghez-Ghameshloo, Asadabad and Pashelki-Eghlid with average values of 5458, 5307, 5114, 4696 and 4565 kg/ha had higher annual DM yield. Results of correlation showed positive correlation between stem number with both DM yield and plant height. The correlation between CP/WSC and between DMD /ADF were negatively significant. Using principal component analysis, the first three components determined 67% of the total variation. The spike emergence date, plant height, and DM yield in the first component and CP, WSC and leaf to stem ratio in the second components were the important traits. The 19 genotypes were grouped into three clusters based on Ward cluster analysis method. In terms of forage quantity and quality, Feriden and Ghameshloo (Saghez) populations had higher values as compared with other populations; therefore, these two accessions are recommended for semi-steppe rangelands of Fars province.
    Keywords: Elymus hispidus, forage yield, forage quality
  • Saeed Shojaee, Mohammad Jafari, Mina Arast Pages 711-720
    Developing countries are looking for modern technology with the use of supplements to increase the production efficiency by reducing drought stress and water saving. In this study, the effects of Abyar supplement on the shoot and root length, and shoot and root dry weight was measured. The Abyar supplement was performed for Atriplex canesence at three concentrations (1/10000, 1/6000, 1/2000) and three irrigation periods (every day, every three days, every six days). The results showed that Abyar supplement at a concentration of 1/10000 was the best treatment in increasing the shoot and root length. The Abyar supplement at concentrations of 1/10000, 1/6000 and 1/2000 with a daily irrigation period had the highest effect on increased root length. There was just a significant difference between the treatments of 1/10000 and 1/2000 at 5% probability level. According to the results of Tukey test, the highest rate of growth was recorded for the Abyar supplement at a concentration of 1/10000 with an irrigation period of every day and every six days and Abyar supplement at a concentration of 1/6000 in three periods (every day, every three and six days). In all treatments, the root weight decreased by increasing plant irrigation period. This supplement leads to the better growth of Atriplex canesence by increasing plant resistance to drought stress and more moisture retention in the plant organs.
    Keywords: Abyar supplement, Irrigation supplements, plant resistance, stem, root length
  • Hassan Fathizad, Ata Safari, Masoud Bazgir, Gholamreza Khosravi Pages 721-730
    Image classification is always one of the most important issues in remote sensing, and the obtained information from image classification is widely used in this field and other applications like urban planning, natural resource management, agriculture, etc. Since the main purpose of processing satellite images is preparing subjective and practical maps, choosing a suitable classification algorithm has an essential role. This paper studies the efficacy of Support Vector Machines (SVM) algorithm regarding satellite image classifications and compares it to artificial neural network algorithm. SVM is a group of classified and observed mechanical learning algorithms, used in remote sensing. In this study, SVM algorithms were employed for land use classification of Meymeh area using ETM landsat data. The classification via SVM was automatically performed by three types of linear Kernel, polynomial, and radial basis. Besides, the performance of this method was compared to that of artificial neural network classification method. Results showed that the average overall accuracy and Kappa coefficient of SVM algorithms, including linear Kernel, polynomial and radial basis, were respectively 9 percent and 12 percent more efficient than artificial neural network classification. Consequently, this study substantiates the efficiency and sufficiency of SVM algorithms in classification of remote sensing images.
    Keywords: land use, Meymeh, supervised classification, support vector machines, Neural network method
  • Hadi Radnezhad, Behzad Behtari, Ali Asghar Naghipour Borj, Shole Haj Agfha Memar Pages 741-750
    Plant growth-promoting rhizobacteria are a subset of bacteria, accumulating on the root and rhizosphere. One of the seed priming methods is the use of microorganisms in seed inoculation, known as biopriming. The use of these microorganisms in seed inoculation leads to increased plant performance, especially if the microorganisms are symbiotic in the root zone of the plants. This study was aimed to investigate the effects of biopriming with Azospirillum and Azotobacter on drought resistance in fescue under greenhouse conditions. Osmotic potential at four levels was applied on the Fescue seeds using polyethylene glycol for 2 and 4 days as priming treatment along with inoculation with rhizobacteria. Drought stress was applied during the plant growth based on field capacity at four levels. The results showed that biopriming treatments caused improved performance and increased drought resistance compared to the control. The study showed that both Azospirillum and Azotobacter increased the performance significantly compared to the control. Generally, Azotobacter showed relatively better performance than Azospirillum. However, the Azotobacter treatments at 2 and 0.5 MPa for 2 days can be considered as a superior treatment in fescue as compared with other treatments.
    Keywords: Field capacity, Plant growth, promoting rhizobacteria, seed incubation, symbiosis
  • Sara Heshmati, Jamshid Ghorbani, Maryam Shokri, Hasan Zali Pages 751-760
    Seasonal variation in seed bank impacts vegetation dynamic. The purpose of this study was to determine the changes of soil seed bank during the growing season. This study was carried out in a summer grassland in the northern slopes of Alborz Mountain, SorkhAbad, Savadkoh in Mazandaran province, Iran. Sampling was done in March, May, August and October 2010 from two soil depths (0-5 and 5-10 cm). Seed bank composition and size were determined by seed germination of soil samples in glasshouse for 11 months. In this study, 76 species were identified in the soil seed bank during the growing season. In all months, seed density was greater in the upper soil layer than that in lower soil depth. The seed bank in summer (August) and autumn (October) had the maximum seed density. Significant temporal changes were found in the seed bank of 21 species. The seed bank of Thlaspi sp. , Stellaria media, Fumaria sp., Poa bulbosa, Alyssum sp., Thlaspi hastulatum, Hieracium sp. and Myosotis silvatica significantly increased during growing season while a significant reduction was found in the seed bank of Sonchus oleraceus, Cynodon dactylon, Carex sp., Potentilla canescense, Digitaria sanguinalis, Taraxacum montanum, and Dactylis glomerata.For some species such as Medicago lupulina, Agropyron repens, Veronica persica, Stachys byzantine, Tragopogon sp., and Bromus sp. soil seed banks showed a peak and then significantly declined.
    Keywords: Growing season, seed ecology, seed dispersal, seed germination, seed predation
  • Leila Mostafavi, Gholamali Heshmati, Hamid Mostafalou Pages 761-770
    Range suitability assessment for different objectives is along with management principles and guarantees sustainable development. A considerable area of Golestan Province plains is covered with halophytes, grazed by different livestock including sheep. A study was done to assess the suitability of saline winter rangelands with dominant species of Halocnemum strobilaceum and Aleuropus lagopoides for sheep grazing. The F.A.O method in GIS environment was used in this research for Gomishan Plain, Golestan province, Iran. In the method, three criteria of vegetation, water and soil erodibility were used as the sub-models and constituted the final model components. For vegetation sub-model, vegetation types, cover percentage, forage production, range condition and trend and range capacity were determined. Distance from water resources, water quantity and quality were determined for water sub-model. For the soil erodiblity sub-model evaluated by the EPM model, slope, rock and soil sensitivity to erosion were determined. The final model of range suitability for sheep grazing revealed that 38.69 and 61.31 percent of the region were classified as low suitability and no suitability, respectively. Among all factors determined in sub-models, the distance from water resource was the most limiting factor for sheep grazing and forage production was the most reducing factor of range suitability. Finally, utilization of rangelands in the region could be improved by reducing grazing intensity and implementing range restoration practices.
    Keywords: Geographical information system, grazing suitability, sheep, soil erosion, vegetation cover, water resource
  • Muhammad Reza Shooshtari, Farhang Ghasryani Pages 781-790
    Rangelands cover about half of Iran’s territory with unique ecological characteristics. Understanding these characteristics is an essential need for any management in these arenas. In this regard, the present study was carried out to evaluate the intensity of grazing on vegetative and reproductive characteristics of Bromus tomentellus, as a key species in the rangelands of Gavanban in Kermanshah province during four years. At first, a reference area of one hectare was selected and fenced. Simulation method was used in this study. Treatments included four harvesting intensities of 25, 50 and 75% and control on Bromus tomentellus. In each treatment, 40 individuals of species were selected. The effect of exploitation on phenological characteristics such as height, number of flowering stems, vigor, vitality, collar area, forage production and other characteristics were evaluated. All data were analyzed using combined analysis of variance in a completely randomized design. Results showed that production of Bromus tomentellus did not differ statistically in response to different harvesting intensities, and up to 75 percent of the species could be harvested; however, in some cases, morphological traits were affected, leading to decreased number of flowering stems, and increased collar diameter over the years. Also, it did not have any significant effect on height and vitality. In other words, the regeneration of species harvested decreased (due to reduction in the number of flowering stems). However, 75% harvesting intensity caused increased collar area.
    Keywords: Allowable use, forage quality, Gavanban Harsin, Kermanshah province. rangeland capacity
  • Atefeh Shahbazi, Hamid Matin Khah, Hosein Bashari, Mostafa Tarkesh Esfahani Pages 791-800
    Understanding the forage quality of native species is important to identify the valuable species for range improvement and reclamation as well as determining the appropriate grazing time and rangeland grazing capacity. In the present study, plant sampling was performed for Astragalus cyclophyllon and Hedysarum criniferum at three phenological stages (vegetative growth, flowering and seeding) in Chadegan- Isfahan. The samples collected were dried, grounded and analyzed to determine the forage quality. Data were analyzed in a factorial experiment based on a completely randomized design with two treatments and three replications. According to the results, the chemical composition and forage quality of the study species varied significantly (p
    Keywords: Astragalus cyclophyllon, forage quality, Hedysarum criniferum, phenological stage
  • Amir Hosein Parsamehr, Zahra Khosrovani Pages 801-810
    In arid and desert regions, wind has an important role in soil erosion. The amount of wind energy and its direction variability have significant control on the morphology and maintenance of aeolian land forms. This research was aimed to analyze the erosive winds and investigate the discharge and sediment transport in the study area. For this research, anemometric data of a duration period of 20 years (1994-2013) were analyzed. Wind rose and sand rose are one of the best methods to determine the wind erodibility. The results obtained from the analysis of wind rose data indicated that the direction of prevailing wind in the study area was NE, W and E. The results of sand rose for a wind speed threshold of 12 knots showed that the drift direction was from south – west towards north – east. The maximum and minimum amount of total sand drift potential was 105.3 and 594.7 in vector units, related to Kashan and Ardestan stations, respectively.
    Keywords: Esfahan province, sand dunes, wind rose, sand rose, wind erosion
  • Sahar Sabaghzade, Mohammad Zare, Mohammad Hosein Mokhtari, Mohammadreza Afkham Olshoara Pages 811-820
    Arid land degradation is the biggest environmental challenges in 21st century. Saxaul (Haloxylon spp) is one of the most important species for sand dunes fixation, widely used in reclamation of arid lands. One of the applications of satellite data is to estimate the biomass of plants. In this study, Landsat 8 satellite images were used for mapping the biomass of Haloxylon plants in the South Khorasan province. Then, 11 vvegetation indices (DVI, IPVI, NDVI, PVI, RVI, SAVI, TSAVI, WDVI, Brightness, Wetness, Greenness) were calculated. To determine the correlation between biomass and satellite data, 30 plots of 30*30 m 2 were used in the region and vegetation parameters were measured. Principal component analysis and cluster analysis were used to classify the indices. Finally, the effective indices were selected and the regression models were fitted. Results showed that the regression model obtained from the TSAVI index with RMSE of 14.9 and R 2 =0.43 had the best estimation for the above ground biomass of Haloxylon.
    Keywords: Arid lands, landsat 8, cluster analysis, principal component analysis (PCA), Iran
  • Kosar Vahidi, Bahram Gholinejad, Parviz Karami Pages 821-830
    Knowledge of species distribution patterns in each area is the basis of vegetation measurement. Determining the species distribution pattern helps us select the appropriate methods for measuring quantitative properties such as species density and abundance. In order to study the distribution pattern of three shrub specie, a part of Kurdistan rangelands was selected as the study area. A random systematic sampling method was used along four transects of 300 meters. The first point on each transect was randomly selected and the rest (14 points) were selected along each of the transects with 20-meter intervals from each other. In each vegetation type, criteria such as density and abundance were measured in plots, and the distance from a random point to the nearest plant and to the nearest neighbors was determined along the transects. In addition, the distribution pattern of Acantholimon bracteatum, Astragalus gossypinus and Acanthophyllum mucronatum was determined using distance indices (Eberhardt, Hopkins, Johnson and Zimmer) and the quadrate indices (Green, Morisitas index, Morisitas standard, and Lioyd). The results of analysis showed that the distance indices had more accuracy than quadrate indices with the same performance.
    Keywords: Distribution pattern, distance index, quadrate index, rangelands of Kurdistan
  • Peyman Hasibi, Zeynab Noroznejad Pages 831-840
    This research was aimed to study the forage quality of narrow-leaf and broadleaf species, compatible with the warm steppe climate of Khuzestan. The study was conducted during 2011-2012 using a one-way analysis of variance and three replications. In this experiment, 14 common native species in the region from five botanical families were selected. The sampling was done at late flowering stage. Traits such as total dry matter, organic matter, ash, protein, crude fiber, crude energy, soluble carbohydrates and starch were investigated. According to the results, the highest percentage of protein and fiber was measured for the plants from the Leguminous and Poaceae families, respectively. In addition, a significant negative correlation was found between the protein and fiber percentage (r=-0.565**). Melilotus officinalis, from the leguminous family, had the highest crude energy with no significant difference with some species from the Poaceae family. The highest content of ash and lowest crude energy were recorded for Malva parviflora. Avena ludoviciana and Hordeum murinum from the Poaceae family had the highest and lowest content of soluble carbohydrates, respectively. Generally, planting of the species compatible with the climate of the region could be used both for forage production in rangelands and vegetation restoration in degraded rangelands.
    Keywords: Ash, fiber, grasses, legumes, protein, rangeland
  • Behnam Hamze Pages 841-850
    In this study, vegetation of the Bisotun Protected Area with an area of ca. 50,000 hectares in west of Iran, Kermanshah province, was studied. Samples of vegetation were collected using the Braun-Blanquet method where 66 réléves were taken from different habitats. To express the phytosociological status of the site, data were analyzed by employing Analyse Factorielle des Correspondence (AFC) and Classification Ascendante Hiérarchique (CAH) methods using Anaphyto software. The results of phytosociological data analysis showed that there were 10 associations, three sub- associations and two communities in the area as follows: Lonicero nummulariifoliae-Aceretum cinerascentis (pistacietosum khinjuki, vicietosum variabilis, amygdaletosum orientalis), Trigonosciadio tuberosi-Feruletum haussknechtii, Prangetum pabulariae, Ferulago phialocarpae-Cruciatetum persicae, Pimpinello deverroidi-Astragaletum compacti, Astragaletum geminani, Quercetum persicae, Trifolietum scabro-pilularae, Trifolietum scabro-stdellati, Trifolio scabri-Avenetum fatuae, Trifolio scabri-Avenetum ludovicianae, Crataegetum aroniae, Amygdaletum arabicae, Bupleurum kurdicum community and Triticum boeoticum–Festuca ovina community. The establishment of the syntaxa is affected by altitude, exposure, slopes, and edaphic factors.
    Keywords: Braun, Blanquet, Bisotun, Kermanshah, syntaxa, Iran, Zagros