فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 69، زمستان 1396)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 69، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 19
|
  • مینا قاسمی رایینی نژاد، حسین صادقی * صفحات 699-707
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر پتانسیل ترسیب کربن در اندام های گیاهی (ریشه، ساقه و برگ) و خاک زیر اشکوب دو گونه قیچ ( Zygophyllumatriplicoides) و گروج (Gymnocarpusdecander) در دو عمق (0 تا 15 و 15 تا 30 سانتی متری خاک) در منطقه صالح آباد فاصله 41 کیلومتری شهرستان حاجی آباد و 206 کیلومتری شمال بندرعباس در سال 1391 طراحی و اجرا گردید. نمونه برداری از اندام های گیاهی به تفکیک برگ، ساقه و ریشه انجام گردید. پس از تعیین میانگین وزن خشک گونه های برداشت شده از منطقه، مقدار کربن آلی در قسمت هوایی و زمینی و کربن آلی خاک مورد ارزیابی قرار گرفت. مطالعه حاضر به صورت دو آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی انجام شد. فاکتور اول نوع گیاه و فاکتور دوم اندام های گیاه (آزمایش اول) و عمق های مختلف خاک (آزمایش دوم) بود. نتایج این آزمایش بیان کرد که در منطقه صالح آباد بیشترین مقدار ترسیب کربن در عمق0 تا 15 سانتی متری خاک بدست آمد. تاثیر نوع گیاه و اندام گیاهی بر مقدار کربن ذخیره شده در بافت گیاه در سطوح احتمال 5 و 1% معنی دار بود، در حالی که برهمکنش این دو عامل تاثیر معنی داری بر کربن ذخیره شده نداشت. بین اندام های مختلف گیاه نیز تفاوت معنی داری از نظر کربن ذخیره شده مشاهده گردید. بیشترین و کمترین مقدار کربن ذخیره شده در بافت گیاهی به ترتیب در اندام های ساقه و ریشه مشاهده شد. مقدار کربن ذخیره شده در بافت گیاه قیچ (09/45 کیلوگرم) بود، در حالیکه در گیاه گروج این مقدار74/40 کیلوگرم بدست آمد که این میزان 7/10درصد نسبت به گیاه قیچ کمتر می باشد. بنابراین بطور کلی می توان نتیجه گرفت که گیاه قیچ دارای توانایی بیشتری در ترسیب کربن در اندام های گیاهی می باشد.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، ویژگی های خاک، اندام های گیاهی، مراتع خشک
  • حمید نیک نهاد *، عبدالباسط آق تابای، موسی اکبرلو صفحات 708-718
    با توجه به گسترش کاربرد قرق به منظور اصلاح مراتع و ترسیب کربن، بررسی اثرات آن بر خصوصیات خاک و محاسبه ارزش اقتصادی کربن ترسیب یافته حایز اهمیت است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تغییرات برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در نتیجه اعمال قرق در مقایسه با چرای آزاد و نیز، بررسی اثرات قرق بر میزان ترسیب کربن خاک و محاسبه ارزش اقتصادی آن در منطقه بزداغی استان خراسان شمالی می باشد. به این منظور، 15 نمونه خاک به صورت تصادفی – سیستماتیک، از عمق 15-0 سانتیمتری و درطول 3 ترانسکت به طول 500 متر و به فاصله 200 متر از یکدیگر در هر منطقه (قرق و تحت چرا) برداشت شد. در آزمایشگاه، برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک شامل بافت، جرم مخصوص ظاهری، درصد تخلخل، درصد رطوبت اشباع، اسیدیته، هدایت الکتریکی، درصد کربن آلی، ازت کل، میزان ظرفیت تبادل کاتیونی، سدیم، پتاسیم ، کلسیم، و منیزیم تبادلی تعیین گردید و شاخص فرسایش پذیری خاک (با استفاده از رابطه نسبت رس اصلاح شده)، محاسبه شد. مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون تی مستقل وبا استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16، انجام شد. نتایج بیانگر آن است که اعمال قرق در منطقه بزداغی، بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک اثر مثبت معنی داری گذارده است و شاخص فرسایش پذیری خاک را نیز به طور معنی داری کاهش داده است (05/0P<). میانگین کربن ترسیب شده در خاک منطقه قرق شده به طور معنی داری بیشتر از منطقه تحت چرا می باشد(05/0P<) و ارزش اقتصادی آن، 4709760 تومان برآورد گردید. با توجه به نتایج به دست آمده ، خصوصا« ارزش اقتصادی بالای کربن ترسیب یافته در خاک منطقه قرق شده، اعمال قرق در منطقه مورد مطالعه قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: قرق، خصوصیات فیزیکی، شیمیایی خاک، ترسیب کربن، بزداغی
  • جابر شریفی *، امرعلی شاهمرادی، الله ویردی نوری، فرزانه عظیمی مطعم صفحات 719-729
    قسمت اعظم مراتع کشور ما در مناطق خشک و نیمه خشک قرار دارد که در این اقلیم تغییرپذیری پوشش گیاهی تحت تاثیر تغییرات متوازن جریان انرژی در اکوسیستم مرتع است که معمولا در ترکیب و ساختار پوشش گیاه در طول زمان رخ می دهد از طرف دیگر عوامل انسانی و بالاخص مدیریت مرتع نقش تاثیرگذاری در حفظ ثبات و یا تخریب آن ایفا می نماید. بر همین اساس پایش پوشش گیاهی مرتعی مناطق قشلاقی در استان اردبیل از سال 1387 تا 1391 انجام گردید. در ابتدا با استفاده از منابع در دسترس، رویشگاه های عمده منطقه تعیین و بعد در هر رویشگاه یک منطقه معرف جهت آمار برداری انتخاب گردید. سپس در هر منطقه معرف عوامل مربوط به پوشش تاجی، تراکم و فراوانی و در طول 3 ترانسکت500 متری در30پلات (20/1× 20/1 متری) همچنین رطوبت و کربن آلی سطح خاک اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در یک دوره چهار ساله، متناسب با تغییرات بارندگی و هماهنگ با دمای محیط، تحت شرایط مدیریت بومی اعمال شده، گونه های بوته ای نقش اصلی را در روند تغییرات پوشش گیاهی داشته اند. در سایت مغان گونه بوته ای Artemisia fragrans بدلیل غالبیت مطلق، زادآوری بالا و واکنش مستقیم نسبت به بارندگی های فصلی و سالانه در تغییرات پوشش گیاهی نقش تعیین کننده ای دارد. تغییرات پوشش خاک با توجه به ثبات نسبی پوشش سنگ و سنگریزه و لاشبرگ، تابع تغییرات پوشش تاجی کل بوده است. نتایج حاصل از بررسی، روند تغییرات سال به سال در پوشش گیاهی، تغییرات سال به سال اقلیمی و رطوبت خاک و نیز چگونگی وضعیت فرسایش خاک می تواند به عنوان راهنمای مناسبی برای تصحیح روش های فعلی مدیریت این اکوسیستم های مرتعی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پویایی پوشش گیاهی، مرتع قشلاقی، مغان، استان اردبیل
  • وحید کریمیان *، غلامعلی حشمتی صفحات 730-741
    ارزیابی ویژگی های مهم خاک و پوشش گیاهی می تواند ما را از توانایی های بالقوه مرتع آگاه نموده و تعیین وضعیت آن را میسر سازد. مشخصه های سطح خاک به طور مستقیم بر پوشش گیاهی اثر دارند، از طرفی فاکتورهایی مانند گونه های گیاهی، فرم رویشی و تراکم پوشش مشخصه های خاک را تحت تاثیر قرار می دهد. لذا این تحقیق با هدف بررسی اثر گیاهان چوبی بر ویژگی های سطح خاک با استفاده از روش طبقه بندی خاک سطحی مرتع (SSCC) در مراتع سرچشمه خشاب انجام شده است. 11 ویژگی سطح خاک در لکه های گیاهی با فرم رویشی درختی (کنار) و درختچه ای (کنارک و گون) و مخلوطی از درخت و درختچه (کنار+کنارک) و فضای بین لکه های گیاهی(خاک لخت+لاشبرگ) در امتداد سه ترانسکت 70 متری در پنج تکرار اندازه گیری شد. سپس فاکتورهای اندازه گیری شده در قالب سه مشخصه پایداری، نفوذپذیری و چرخه عناصر غذایی برای هر لکه گیاهی طبقه بندی گردید. نتایج نشان داد مشخصه پایداری تفاوت معنی داری در بین لکه های مورد بررسی دارد که لکه مخلوط درخت و درختچه (کنار و کنارک) پایداری سطح خاک را بیشتر افزایش می دهند. شاخص نفوذپذیری تفاوت معنی داری را بین فرم درختچه (کنارک) و مخلوط درخت و درختچه (کنار و کنارک) نشان نداد. خاک دارای پوشش مخلوط(کنار و کنارک) شاخص چرخه عناصر غذایی بیشتری را نشان داد. پایداری زیاد خاک در لکه مخلوط درخت و درختچه ای (کنار و کنارک) در انتخاب گونه های گیاهی جهت کنترل بیولوژیک در مراتع قشلاقی جنوب کشور می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مرتع، کنترل بیولوژیک، کنار و کنارک، پایداری، نفوذپذیری، چرخه عناصر مغذی
  • غلامعلی حشمتی، حمید سیروسی *، اسماعیل شیدای کرکج صفحات 742-756
    مراتع بوم سازگان های پویا و دینامیکی هستند که به ناهنجاری هایی چون نوسانات اقلیمی و عواملی چون الگوهای مدیریتی و چرای دام واکنش نشان می دهند. استخراج روند مکانی این تغییرات می تواند در برنامه ریزی برای مدیریت و احیای چشم اندازهای تخریب شده کمک شایانی نماید. در این مطالعه روند تغییرات عملکرد بوم سازگان بوته ای تحت تاثیر چرای دام نسبت به آغل مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور در گرادیان چرای دام در مراتع قشلاقی دشت گرگان در نقاط تعیین شده اقدام به ارزیابی چرخه عناصر غذایی، نفوذپذیری و پایداری خاک به عنوان عملکرد بوم سازگان این مراتع در سه تکرار شد. شاخص های اندازه گیری شده با استفاده از روش های آماری و مدل های رگرسیونی به منظور مشخص کردن روند تغییرات عملکرد بوم سازگان در طول گرادیان چرا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد روند تغییرات شاخص های عملکردی در طول گرادیان چرای دام روند معنی داری دارد. مناطق نزدیک به آغل کمترین مقدار و نقاط انتهای گرادیان بیشترین میزان این شاخص ها را به خود اختصاص دادند. با بررسی انواع مدل های رگرسیونی از لحاظ میزان ضریب اطلاعات آکائیک، بهترین مدل پیش بینی روند تغییرات عملکرد بوم سازگان در گرادیان چرای دام از نظر شاخص های پایداری و چرخه عناصر غذایی بوم سازگان مدل سیگموئید سه پارامتری و از نظر شاخص نفوذپذیری مدل سیگموئید چهار پارامتری با کمترین میزان ضریب اطلاعات آکائیک و سطح اطمینان بالاتر انتخاب شدند. نتایج این مطالعه می تواند به عنوان ورودی مدل های کمی سازی مرتع برای شناسایی مناطق بحرانی و پیش بینی اثرات مدیریت بر تولید و پایداری بوم سازگان کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: ناهنجاری، آستانه، شاخص عملکردی، سیگموئید، مراتع نیمه خشک
  • پیمان معدنچی *، رضا بیات، کاکا شاهدی صفحات 757-767
    خاک یکی از مهمترین منابع هر کشوری است و در صورتی که حفاظت نشود، در اثر فرسایش از بین رفته و به تدریج حاصلخیزی خود را از دست می دهد. تلفات خاک باعث پر شدن کانال های آبراهه ای و مخازن سدها شده، زیان های فراوانی را ایجاد می کند و میزان تولید در واحد سطح را به طرز چشمگیری پایین می آورد. در این مطالعه جهت ارزیابی اثرات عملیات آبخیزداری اجرا شده اعم از مکانیکی و بیولوژیکی بر کاهش فرسایش و رسوب در حوضه آبخیز دره مرید بافت استان کرمان، از محاسبه مجدد پارامترهای مدلMPSIAC مانند:عامل رواناب سطحی، عامل پوشش زمین، عامل کاربری اراضی، عامل وضعیت فعلی فرسایش و عامل فرسایش رودخانه ای و اندازه گیری رسوبات پشت بندهای اصلاحی در حوضه استفاده شد، میزان رسوب حوضه 38/36653 تن در سال برآورد شد و با مقدار 46/51378 تن در سال که در مطالعات اولیه برآورد شده بود با استفاده از آزمون T جفت نمونه ای درمحیط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت، و بر طبق نتایج آزمون های آماری مشخص شد که اختلاف معنی داری بین رسوب ویژه و فرسایش ویژه در هر یک از پارسل های حوضه آبخیز دره مرید وجود دارد.
    کلیدواژگان: عملیات مکانیکی، عملیات بیولوژیکی، فرسایش، رسوب، ارزیابی
  • زینب جعفریان *، فرزاد احمدی، منصوره کارگر صفحات 768-777
    با توجه به اینکه تنوع زیستی در هر جامعه زنده تعیین کننده عملکرد خاص آن جامعه است و از طرف دیگر پایداری به عنوان توانایی اکوسیستم در حفظ و نگهداری عملکرد خود محسوب می شود، پس کاهش یا افزایش تنوع بر پایداری آن تاثیر می گذارد. با توجه به اهمیت این موضوع تحقیق حاضر در مراتع بلبان آباد استان کردستان به منظور بررسی تغییرات تنوع گونه ای و تنوع کارکرد گونه های گیاهی در شدت های چرایی مختلف دام انجام گرفته است. در این تحقیق اطلاعات مربوط سه سایت چرایی با شدت چرایی متوسط و زیاد و قرق جمع آوری گردید. شاخص های تنوع گونه ای (غنا (S)، شانون (H)، سیمپسون (D) و یکنواختی (E)) و شاخص های تنوع کارکردی شامل چندوجهی محدب (Convex hull hyper-volume)، غنای کارکرد (Functional Richness)، یکنواختی کارکرد (Functional Evenness)، واگرایی کارکرد (Functional Divergence) و شاخص رائو (Rao) در همه سایت ها محاسبه شدند. برای محاسبه این شاخص ها از بسته FD و برای بررسی اثر گرادیان چرا بر روی شاخص های تنوع از آنالیز تشخیص کانونیک تعمیمی (GCCA) از بسته canic در نرم افزار R نسخه 3.1.1 استفاده شد. همچنین برای مقایسه میانگین بین شدت چرایی مختلف از آزمون دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش شدت چرا، شاخص های غنای گونه ای (S) و شانون واینر (H) روند کاهشی از خود نشان دادند. نتایج حاصل از آنالیز تشخصی کانونیک نیز نشان داد که از بین شاخص های تنوع کارکرد، شاخص چند وجهی محدب نسبت به افزایش شدت چرا تغییر زیاد و شاخص غنای گونه ای تغییر کمی از خود نشان دادند. همچنین نتایج بیانگر کاهش تنوع کارکردی گونه ها با افزایش شدت چرا در منطقه بوده است.
    کلیدواژگان: تنوع کارکردی، ویژگی های کارکردی، آنالیز تشخیص کانونیک تعمیمی، مرتع بلبان آباد
  • سعیده ناطقی *، احمد نوحه گر، امیرهوشنگ احسانی، ام البنین بذرافشان صفحات 778-790
    پایش تغییرات پوشش گیاهی نقش اساسی در برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست دارد. روش های متعددی برای آشکارسازی تغییرات یک منطقه با استفاده از تصاویر ماهواره ای وجود دارد که هر کدام دارای مزایا و محدودیت هایی هستند. یکی از روش های مطالعه تغییرات استفاده از شاخص های پوشش گیاهی است. در این حالت استفاده از داده های ماهوارهای امکان مطالعه گسترده پوشش گیاهی را فراهم می سازد. هدف از این تحقیق ارزیابی 4 شاخص گیاهی NDVI، SAVI، RVI و WAVI می باشد. این مطالعه در جزیره قشم در سال های 1380(2001) و 1393 (2014) انجام گرفت. در این تحقیق از داده های سنجده ETM+ و OLI که دارای تطابق هندسی مناسبی بودند استفاده شده است. پس از محاسبه هر یک از شاخص ها به منظور ارزیابی دقت شاخص ها، بر اساس اطلاعات حاصل از بازدید صحرایی از منطقه و تصاویر و به کمک تفسیر چشمی تصویر کاذب، نقاط تعلیمی تهیه شده و به محیط نرم افزار ENVI.5 وارد شدند. بدین ترتیب با در اختیار داشتن 100 نمونه تعلیمی و در نظر گرفتن چهار کلاس اراضی بایر، جنگل حرا، کشاورزی و آب از روش پیشنهادی دلاپیان و اسمیت صحت تولید کننده و صحت کاربر هر نقشه جهت بررسی صحت طبقه بندی ارزیابی گردید. نتایج نشان داد شاخص SAVI با بیشترین ضریب کاپا 93/0 درصد در سال 1393 و 0.83 درصد در سال 1380 بهترین عملکرد و شاخصWAVI با کمترین ضریب کاپا 81/0 در سال 1380 و 43/0 در سال 1393 ضعیفترین نتایج را از بین شاخص ها داشت. برای ارزیابی تغییرات از روش جدول متعامد (crosstab) استفاده شد و نتایج نشان داد در طی 13 سال 21 درصد به مساحت جنگل های حرا و 60 درصد به اراضی کشاورزی و پوشش گیاهی طبیعی داخل جزیره افزوده شده است.
    کلیدواژگان: شاخص گیاهی، ضریب کاپا، تغییرات پوشش گیاهی، جزیره قشم
  • امیر موسی وند، اردوان قربانی *، محمدعلی زارع چاهوکی، فرشاد کیوان بهجو، کیومرث سفیدی صفحات 791-804
    هدف تحقیق بررسی عوامل محیطی موثر بر پراکنش گونه Prangos uloptera DC. در مراتع استان اردبیل بود. ابتدا رویشگاه های جنس Prangos شناسایی و رویشگاه هایی که در آنها گونه مورد بررسی حضور داشت انتخاب شد. در مجاورت هر رویشگاه در مکان های عدم حضور گونه، نیز نمونه برداری انجام شد. در مکان های نمونه برداری 3 ترانسکت به طول 100 متر مستقر و در طول هر ترانسکت در 10 پلات چهار مترمربعی درصد تاج پوشش و تراکم گونه تعیین شد. نمونه خاک از ابتدا، وسط و انتهای هر ترانسکت برداشت شد. در مکان های نمونه برداری ارتفاع از سطح دریا، شیب، جهت شیب و در آزمایشگاه برخی خصوصیات خاک تعیین شدند. از آزمون t مستقل و روش تجزیه خوشه ایبه ترتیب جهت مقایسه و طبقه بندی مکان های حضور و عدم حضور گونه و آنالیز تشخیص برای تعیین اهمیت پارامترهای موثر در حضور این گونه استفاده شد. نتایج آزمون t نشان داد که در مکان های حضور و عدم حضور گونه تمام متغیرها بجزء دما و بارندگی تفاوت معنی داری دارند. با توجه به نتایج تجزیه خوشه ایگونه در مکان های با ارتفاعات و شیب زیاد، ماده آلی، نیتروژن و درصد شن بالا انتشار بیشتری دارد. نتایج حاصل از آنالیز تشخیص نشان داد که پارامترهای اقلیمی شامل بارندگی و دما و همچنین ارتفاع از سطح دریا و درصد شن در درجه اول و در درجه دوم جهت شیب و خصوصیات مربوط به خاک شامل نیتروژن و فسفر مهمترین عوامل موثر در انتشار گونه های مورد مطالعه هستند. با توجه به نتایج می توان در پیشنهاد گونه برای مدیریت، اصلاح و احیاء مراتع به طور مناسب تری تصمیم گیری نمود.
    کلیدواژگان: عوامل محیطی، پراکنش گونه، آنالیز تشخیص، _ Prangos uloptera DC، استان اردبیل
  • فهیمه محمدقاسمی *، سید حمیدمتین خواه صفحات 805-814
    پوشش گیاهی برخصوصیات خاک تاثیر بسزایی دارد و می تواند از طریق مکانیسم های مختلف باعث تغییر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک شود. به علاوه گیاهان تثبیت کننده نیتروژن با افزودن نیتروژن به خاک موجب حاصلخیزی آن شده و نیاز خود و گیاهان همراهشان به این عنصر را تامین می کنند. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر حضور Astragalus cyclophyllon بر برخی از خصوصیات شیمیایی خاک انجام شد. به این منظور نمونه برداری از خاک تحت تسلط تاج پوشش Astragalus cyclophyllon وگونه Bromus tomentellus به عنوان گیاه شاهد (گیاه غیر لگوم) و همچنین خاک شاهد (جایی که هیچ گیاهی در آن حضور نداشته) در دو عمق 30-0 و 60-30 سانتی متر در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. سپس خصوصیات شیمیایی خاک از جمله درصد آهک، EC، pH، درصدکربن آلی، نیتروژن معدنی و نیتروژن کل خاک اندازه گیری شد. همچنین آنالیز گیاه محک به منظور بررسی اثر گیاه مورد مطالعه بر درصد نیتروژن، پروتئین و تولید گیاهان زیر اشکوب در مقیاس آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که مقادیر نیتروژن معدنی، درصد نیتروژن کل و درصد کربن آلی خاک در عمق 30-0 سانتی مترتفاوت معنی داری با دیگر تیمارها دارد (05/0P<). همین وضعیت در ارتباط با تولید، درصد نیتروژن و پروتئین گیاه محک کشت شده درخاک نمونه برداری شده از از عمق 30-0 سانتی متری تحت تاج پوشش Astragalus cyclophyllon نیز دیده شد. بعلاوه مقدار این فاکتورها رابطه معکوس با عمق دارد. مقادیر EC و pH درخاک تحت تاج پوشش Astragalus cyclophyllon کمتر از خاک بدون پوشش گیاهی است.
    کلیدواژگان: نیتروژن کل، کربن آلی، گیاه محک، پروتئین
  • محسن کاظمی، سادات فیض نیا *، حسن خسروی، حمید مصباح، رضا شهبازی صفحات 815-828
    شناخت ویژگی های فیزیکی و شیمیایی رسوبات دریاچه ها و تالاب ها جهت بررسی های رسوب شناسی و فرسایش دارای اهمیت است. دریاچه مهارلو از مهمترین دریاچه های استان فارس است. رسوبات سطح دریاچه به دو بخش رسوبات تبخیری و تخریبی تقسیم می شود. به منظور شناخت ماهیت رسوبات تخریبی، نمونه هایی از رسوبات دریاچه برداشت شد و ترکیبات کربناته و تبخیری شامل کلسیم کربنات، کلسیم سولفات و سدیم کلرید آن اندازه گیری شد. پس از حذف اجزای کربناته و تبخیری، دانه بندی به روش هیدرومتری صورت پذیرفته و طبقه بندی رسوبات براساس روش پتی جان(1975) انجام گردید. نتایج درصد مواد تخریبی و شیمیائی رسوبات سطح دریاچه نشان می دهند که بیشتر رسوبات از نوع رسوب تخریبی ریزدانه حاوی املاح شیمیایی است. نتایج آنالیز دانه بندی و هیدرومتری رسوبات تخریبی سطح دریاچه حاکی از جورشدگی ضعیف و بسیار ضعیف و درصد سیلت بیشترین درصد ذرات تشکیل دهنده رسوبات دریاچه است. چولگی رسوبات به سمت ذرات درشت است و رسوبات دارای بافت گل ماسه ای کمی گراولی هستند. بیش از90درصد کانی های رسوبات دریاچه را کانی های رسی و کمتر از 10درصد آن نیز ژیپس، کوارتز و خرده سنگ های آهکی و ماسه سنگ کوارتزی تشکیل می دهند. با توجه به نوع رسوب، کانی ها، املاح و درصد فراوانی ، رسوبات بستر دریاچه مهارلو مستعد فرسایش بادی و تولید گرد و غبار در منطقه است.
    کلیدواژگان: دریاچه مهارلو، دانه بندی، طبقه بندی، کانی شناسی رسوب، روش پتی جان، نرم افزار، Gradistat
  • حسن یگانه *، لیلا خاکی پور، مهدی فولادی زاده، سجاد احمد یوسفی صفحات 829-840
    بیمه مراتع را می توان یکی از مهمترین سازوکارهای مقابله با خطرات اجتناب ناپذیر بخش منابع طبیعی و مناسب ترین راهکار برای کاهش خسارت مالی به حساب آورد. برقراری بیمه مرتع در جوامع روستایی و عشایری را باید پدیده ای نو تلقی کرد. در این تحقیق عوامل موثر بر تقاضای بیمه مراتع توسط بهره برداران شهرستان کلاله بررسی شد. مطالعه حاضر جز تحقیقات پیمایشی بوده که با استفاده از پرسش نامه از بهره برداران صورت گرفت. جامعه آماری مورد نظر نیز همه مرتعداران ذینفع که دارای طرح مرتعداری هستند، می باشند. حجم نمونه نیز از میان 158 نفر جامعه آماری، 112 نفر از طریق فرمول کوکران تعیین شد. در این تحقیق به منظور بررسی عوامل موثر بر تقاضای بیمه از الگوی های اقتصادسنجی مدل لاجیت استفاده شد. پارامترهای الگوی لاجیت به روش حداکثر راست نمایی برآورد شد. نتایج برآورد مدل لاجیت نشان داد حق بیمه، وجود پسچر و عضویت در شورا معنی دار و تاثیر منفی و مشارکت در طرح ها، تعداد دریافت خسارت و تمایل به بیمه چوپان معنی دار و مثبت، در تقاضای بیمه مرتع داشته اند. بیمه مرتع در بهترین شرایط و حالت خود با حمایت از اقتصاد بهره برداران و کمک بخش دولتی در احیا و اصلاح مراتع می تواند در تقویت و بهبود مراتع و افزایش تولیدات بخش منابع طبیعی نقش مهمی را بازی نماید. بر این اساس لزوم اجرای برنامه های آموزشی و ترویجی در جهت آشنایی هر چه بیشتر بیمه گزاران با اهداف و فواید بیمه مراتع از یک سو و اعمال کمک های مالی صحیح و اجرایی همراه با تسریع و بهبود شرایط بازپرداخت خسارت به بیمه گزاران آسیب دیده ضمن ایجاد شرایط مناسب و تسهیلات لازم جهت یاری رساندن به این قشر از جامعه می تواند موجب ایجاد انگیزه و تمایل بیشتر در بین این بهره بردارن جهت تمدید بیمه خود و نیز تشویق سایر بهره برداران به بیمه نمودن مراتعشان گردد.
    کلیدواژگان: بیمه مرتع، طرح های مرتعداری، بهبود مراتع، تقاضا، مدل لاجیت و استان گلستان، شهرستان کلاله
  • محسن توکلی *، شیما نوری نژاد، محمد رستمی نیا صفحات 841-869
    بیابان زایی معادل تخریب اراضی محسوب شده که باعث، کاهش توان موجودات زنده وغیر زنده می شود و مخصوصا در اکوسیستم های مناطق خشک و نیمه خشک بیشتر اتفاق می افتد که در اثر عوامل طبیعی، انسانی و تغییر اقلیم رخ می دهد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی دو مدل بیابان زایی ICD و ESAs دشت مهران در غرب استان ایلام صورت گرفته است. بدین منظور معیارها و شاخص های بیابان زایی مربوط به دو مدل بر اساس خصوصیات منطقه و اندازه گیری های میدانی برای 7 واحد کاری مشخص شده، تهیه گردید. در این تحقیق از چهار معیار پوشش گیاهی، خاک، آب و اقلیم بعنوان مهمترین عوامل موثر جهت پهنه بندی بیابان زایی منطقه استفاده شده است. نتایج بدست آمده از دو روش ارزیابی انجام شده نشان می دهد که روش ICD شدت بیابان زایی منطقه را در دو کلاس متوسط (92/64 درصد) و زیاد (07/35 درصد)، و روش ESAs منطقه مورد مطالعه را در کلاس های شکننده الف (55/5 درصد)، شکننده ب (65/14 درصد)، شکننده ج (50/42 درصد) و بحرانی الف (20/37 درصد) طبقه بندی می کند. با توجه به تطابق بیشتر با شرایط موجود، سازگاری در انتخاب معیارها و شاخص ها، به کارگیری سامانه اطلاعات جغرافیایی و میانگین هندسی در طبقه بندی شدت بیابان زایی، مدل ESAs بعنوان مدل مناسب تر برای این منطقه و مناطق مشابه معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: بیابان زایی، ICD، ESAs، دشت مهران
  • ربابه فرح دوست، علی اشرف جعفری *، سیروس منصوری فر، مینا ربیعی صفحات 853-869
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر عملکرد و صفات فیزیولوژیکی در چهار گونه اسپرس آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در شرایط گلخانه در موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع در سال93 به اجرا در آمد. گونه ها شامل O.crista-galli، O.michauxii، O.sabnitens و O.sativa بودند. برای تیمارهای تنش خشکی از درصدهای مختلف ظرفیت زراعی FC100% )شاهد(،FC75%، FC50% وFC 25% استفاده شد. پس از 45 روز اعمال تنش خشکی بر روی گونه ها ، وزن تر و خشک و خصوصیات فیزیولوژیکی (کلروفیل a، b، کارتنوئید، نسبت کلروفیل a/b، مجموع کلروفیل b+ a، قندهای محلول، پرولین و محتوای نسبی آب برگ) آنها اندازه گیری شد. نتایج تجزیه آماری داده ها نشان داد که اثر گونه و اثر تنش خشکی و اثر متقابل گونه در خشکی نیز برای اکثر صفات بجز کلروفیلa در سطح احتمال1 درصد معنی دار‏ بود. نتایج نشان داد که با افزایش تنش خشکی، وزن تر و خشک گیاه کاهش یافت و در مقابل، میانگین کلروفیلb، پرولین، قندهای محلول و کارتنوئید افزایش یافت. نتایج مقایسه میانگین گونه ها و اثر متقابل گونه در تنش خشکی نشان داد که گونه O.michoxii با بیشترین مقدار رنگ دانه ها، کربوهیدرات های محلول در آب و عملکرد علوفه تر و خشک نسبت به سایر گونه ها به تنش خشکی مقاوم تر بود و گونه اسپرس زراعی O.sativa در مرتبه بعدی قرار گرفت و بعنوان گونه های نسبتا مقاوم به خشکی شناخته شدند.
    کلیدواژگان: تنش آبی، صفات بیوشیمیایی، اسپرس، Onobrychis spp
  • پرویز غلامی، جمشید قربانی *، مریم شکری، مصطفی ترکش، نصرت الله صفاییان صفحات 870-880
    گونه سنبله نقره ای (Stachys byzantina) یکی از مهمترین گیاهان زیادشونده در مراتع دامنه شمالی البرز در استان مازندران است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات هجوم این گیاه بر پوشش گیاهی در مهمترین آشفتگی های محیطی ایجاد شده در مراتع ییلاقی منطقه واز چمستان در استان مازندران است. نمونه برداری پوشش گیاهی در منطقه قرق و مراتع تحت هجوم که شامل دیمزار رها شده، چرای متوسط و چرای شدید بوده انجام شد. پوشش گیاهان مرتعی و ویژگی های گونه سنبله نقره ای در امتداد ترانسکت و در پلات های یک متر مربعی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که ویژگی های کمی مربوط به گونه سنبله نقره ای در دیمزار رها شده و مراتع با چرای متوسط از مقدار عددی بیشتری برخوردار بوده است. آشفتگی ناشی از تغییر کاربری و چرای دام به همراه هجوم گیاه سنبله نقره ای کاهش معنی داری درصد تاج پوشش چندساله ها، پهن برگان علفی و گندمیان چندساله را از قرق به چرای سنگین و دیمزار رها شده در پی داشت. افزایش معنی دار درصد تاج پوشش یکساله ها، پهن برگان علفی و گندمیان یکساله در دیمزار رها شده مشاهده شد. درصد تاج پوشش گیاهان چند ساله و میزان تولید پهن برگان علفی رابطه منفی معنی داری با درصد تاج پوشش و تراکم گیاه سنبله نقره ای داشتند. در آنالیز چند متغیره ترکیب پوشش گیاهی مراتع منطقه تغییر معنی داری را بواسطه افزایش حضور گیاه سنبله نقره ای داشته که به صورت کاهش حضور گیاهان خوشخوراک مرتعی بوده است.
    کلیدواژگان: گیاهان مهاجم، ترکیب گونه ای، دیمزار رها شده، گرادیان چرای دام
  • مصطفی طالشی *، اسماعیل علی اکبری، مصطفی جعفری، سیدجعفر سیداخلاقی صفحات 881-896
    شاخص های تاب آوری در برابر مخاطرات محیطی، یکی از معیارهای اساسی در فرایند برنامه ریزی و ارزیابی برنامه های سازگاری با اثرات مخاطرات طبیعی در مناطق روستایی بشمار می آید. ارزیابی وسنجش میزان تاب آوری جوامع روستایی، یکی از مهم ترین ابزارها در تشخیص پایداری سکونتگاه های روستایی به هنگام بروز مخاطرات طبیعی می باشد. شاخص های تاب آوری در مقیاس محلی و روستایی پس از ایجاد و تدوین، می توانند روش مفیدی جهت بررسی مکان ها (روستاها) و مقایسه بین و درون هر ناحیه برای جوامع فراهم نمایند. با توجه به آنچه که بیان شد، توجه به شاخص گذاری در سیاست گذاری ها و برنامه ریزی ها اجتناب ناپذیراست. آنچه مسلم است، درحوزه سنجش وارزیابی تاب آوری در محیط های روستایی بویژه در برابر مخاطرات محیطی شاخص های مشخصواستانداردی وجود ندارد،از اینرو تدوین و اعتبار سنجی شاخص های مناسب برای تحلیل تاب آوری روستایی، ضروری است. با بهره گیری از این شاخصها می توان میزان تاب آوری را در برابر مخاطرات مورد ارزیابی و سنجش قرار داد. مقاله پیش رو در صدد است به شناسایی، تدوین و اعتبار سنجی شاخص های مناسب و بومی سازی شده تاب آوری در مناطق روستایی در شرایط خشکسالی و کم آبی بپردازد، تا برنامه ریزان و محققان بتواننددر مطالعات تاب آوری، خشکسالی و بحران آب از این شاخصها، که به تایید و توافق کارشناسان و خبرگان رسیده است، استفاده نمایند. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی با استفاده از پرسشنامه در سطح خبرگان و متخصصان می باشد. در این پژوهش معیارها وشاخصهای مختلفی از ادبیات نظری استخراج و از طریق پرسشنامه در معرض داوری تعداد 35 نفر از خبرگان و کارشناسان متخصص موضوعی قرار گرفت. در این پژوهش تعداد25 شاخص مناسب مورد تایید متخصصان، کارشناسان امور اجرایی و نخبگان محلی معرفی گردیده است. از شاخص های مناسب و دارای بیشترین اجماع می توان به شاخص هایی همچون؛روند رشد و یا کاهش منابع طبیعی روستا، احتمال مهاجرت از روستا، دسترسی به انواع منابع آب کشاورزی، میزان سطوح اراضی کشاورزی (مالکیت)، وضعیت پوشش بیمه و خدمات اضطراری، توسعه کشاورزی، میزان تنوع معیشتی خانوار، توان پس انداز خانوار و دورنمای فعالیتهای کسب و کار غیرکشاورزی روستا در آینده اشاره نمود. نتایج این تحقیق می تواند آغازی برای تدوین مدل ملی شاخص های ارزیابی تاب آوری روستایی، ایجاد بانک اطلاعات شاخص های تاب آوری و کمی نمودن آن ها در راستای رسیدن به توسعه پایدار وهمچنین کاهش اثرات تغییر اقلیم و خشکسالی در مناطق روستایی کشور باشد. همچنین دستگاه های اجرایی می توانند با استفاده از شاخص های معرفی شده در راستای بهبود وضعیت جوامع روستایی متاثر از خشکسالی و کم آبی در همه ابعاد برنامه ریزی کنند.
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، تاب آوری روستایی، خشکسالی، حبله رود
  • زینب گندمی *، امیرحسین چرخابی، حسن محسنی، منچهر امیری صفحات 897-906
    در نواحی بیابانی ایران بدلیل موقعیت خاص جغرافیایی، فیزیوگرافی و حاکمیت شرایط اقلیمی خشک، فرسایش بادی غالب بوده و بیش از 30 میلیون هکتار در سیطره تپه ها و پهنه های ماسه ای و اراضی بدون پوشش گیاهی هستند. خصوصیات دانه بندی یکی از ویژگی های مهم در اغلب مطالعات فرسایش بادی و یکی از پارامترهای مهم در مکانسیم حرکت، انتقال و ترسیب و گسترش تلماسه ها است؛ بنابراین آنالیز اندازه ذرات، کاربرد مهمی در منشایابی رسوبات، تاریخچه انتقال و رسوبگذاری دارد. با توجه به وسعت زیاد تلماسه در استان خوزستان، ضروری است که بررسی جامع و به هنگامی از تپه های ماسه ای استان و تعیین همبستگی این مشخصات با سایر ویژگی های مورد نیاز چون مسافت حمل انجام گیرد. بنابراین در این تحقیق با برداشت بیش از 200 نمونه سطحی از تلماسه ها در راستای شمال غربی به جنوب شرقی، خصوصیات دانه بندی تپه های ماسه ای خوزستان مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا براساس گسل اهواز استان را به دو نیمه غربی و شرقی تقسیم کرده، مقایسه پارامترهای میانگین قطر ذرات، دامنه تغییرات ذرات، متوسط جورشدگی، متوسط کج شدگی و سپس متوسط فاصله حمل ذرات مورد تحلیل و سپس کل نمونه ها برای پارامترهای یاد شده در راستای بخش غربی شرقی مورد بررسی مجدد قرار گرفتند. نتایج نشان داد دامنه قطر ذرات در تپه های ماسه ای غرب رودخانه کرخه بین 87/2-14/2 فی (136 تا 226 میکرون) و در شرق بین 05/3-16/2 فی (120 تا 223 میکرون) متغیر است. جورشدگی ذرات در نمونه های تپه های ماسه ای خوب و نسبتا خوب بوده است(71/0– 35/0 فی) و کج شدگی قطر ذرات در محدوده تپه های ماسه ای اغلب به طرف ذرات ریز و به عبارت دیگر کج شدگی مثبت در مقیاس فولک (1/0 تا 1 فی) نشان می دهند. متوسط فاصله حمل دارای 4 رده، شامل 3، 5/12، 35 و 125 کیلومتر است که نشان دهنده فاصله حمل بین 20 تا 50 کیلومتر و متوسط فاصله جابجایی 35 کیلومتر در تپه های ماسه ای غرب گسل اهواز است. در تپه های ماسه ای شرق گسل اهواز نیز فاصله حمل بین 50 تا 200 کیلومتر و متوسط فاصله جابجایی 125 کیلومتر می باشد. براساس مطالعات دانه بندی منشاء ذرات تپه های ماسه ای استان خوزستان نزدیک و یا محلی بوده و منشاء بیشتر ذرات در قطاع شمال غربی و غرب می باشد.
    کلیدواژگان: دانه بندی، تپه های ماسه ای، توزیع اندازه ذرات، جورشدگی، بیابانزایی، خوزستان
  • حمیدرضا عکافی، حمید اجتهادی *، عادل سپهری صفحات 907-919
    شناخت الگوی پراکنش مکانی گیاهان در توصیف پایداری اکوسیستم، طراحی طرح های مدیریتی و اقدامات حفاظتی و احیایی مفید است. به منظور تعیین الگوی پراکنش برخی از گیاهان پارک ملی قمیشلو، ابتدا 6 منطقه امن انتخاب شد. سپس تعداد 360 کوادرات یک متر مربعی در طول شش ترانسکت به طور سیستماتیک تصادفی مستقر و تعداد پایه های گیاهان مورد نظر در هر کوادرات شمارش گردید. در این مطالعه از شاخص های پراکندگی، خوشه بندی، گرین، لوید و موریسیتا استفاده شد. از آنجایی که تعداد زیادی گونه های گیاهی و با تراکم های مختلف انتخاب شده است، نتایج حاصل از شاخص ها نشان داد که تراکم تاثیری بر نوع الگوی پراکنش ندارد. اعداد حاصل از شاخص گرین الگویی بین دو نوع الگوی پراکنش تصادفی و غیر تصادفی (خوشه اییا کپه ای) را نشان داد. بنابراین، پیشنهاد می شود به منظور تعیین دقیق نوع الگوی پراکنش از مقادیر حداکثری کپه ای استفاده شود. در بین این شاخص ها، برای شاخص های لوید و موریسیتا مقدار ماکزیمم مشخصی برای الگوی کپه ای تعریف نشده است. بدین منظور، دو فرمول برای تعیین حداکثر کپه ای تعریف شد و نتایج حاصل از شاخص ها طبق آنها تفسیر شد.
    کلیدواژگان: الگوی پراکنش، حداکثر کپه ای، شاخص کوادراتی، پارک ملی قمیشلو
  • محمد جواد مهدوی لاسینی، ابوالفضل رنجبر فردویی، احسان زندی اصفهان *، رضا دهقانی بیدگلی صفحات 920-927
    با توجه به گستردگی مناطق شور در ایران، کشت و بهره برداری از گیاهان هالوفیت و مقاوم به شوری تحت شرایطی که هم آب و هم خاک شور است می توانند گزینه ای مناسب در زمینه تولید و استحصال روغن های گیاهی از گیاهان هالوفیت و مقاوم به شوری باشد. هدف از این مطالعه بررسی پتانسیل سه گونه نمک دوست Suada fruticosa، Seidlitzia rosmarinus و littoralis Aeluropus به عنوان یک منبع روغن خوراکی و همچنین تجزیه و تحلیل کمی و کیفی روغن می باشد. بدین منظور، بذور سه گونه هالوفیت از خاک های شور آران و بیدگل، ایران جمع آوری شد. استخراج اسیدهای چرب توسط حلال در روش سوکسله انجام گردید و همچنین اسیدهای چرب توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی آنالیز گردید. عملکرد روغن به دست آمده از Suada fruticosa، Seidlitzia rosmarinus و littoralis Aeluropus به ترتیب 6.61، 5.73 و 2 درصد محاسبه شد. با توجه به نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل روغن به روش کروماتوگرافی گازی، بذر گونه های هالوفیت حاوی 16 اسید چرب بوده که عبارت از، اسیدچرب اشباع بوتیریک اسید، کاپروئیک اسید، کاپرلیک اسید، کاپریک اسید، لوریک اسید، میریستیک اسید، پالمتیک اسید و استئاریک اسید، آراشیدیک اسید و اسیدهای چرب غیراشباع میریستیک اسید، پالمیتولئیک اسید، اولئیک اسید، الایدیک اسید، لینولائیدیک اسید، لینولئیک اسید و لینولنیک اسید می باشند. نتایج نشان داد که بذور گیاهان شورپسند به ویژه سیاه شور می توانند به عنوان یک منبع روغن برای مصرف انسان استفاده گردد.
    کلیدواژگان: گیاهان شورپسند، روغن، اسید چرب اشباع، اسید چرب غیراشباع
|
  • Mina Ghamemi Raeininejad, Hosein Sadeghi * Pages 699-707
    The present study was conducted to evaluate the potential of carbon sequestration in plant organs (root, stem and leaf) of Zygophyllum atriplicoides and Gymnocarpus decander and soil at two depths (0-15 and 15-30cm). The experiment was conducted in the Saleh-Abad region, 41km north of Haji-Abad, Bandar-Abbas Hormozgan, Iran, during 2012. Sampling of plant organs was performed by separating the leaf, stem and root. After determining the average dry weight of the study species, the content of organic carbon was calculated for both plant and soil. This study was carried out in two separate factorial experiments arranged using a randomized complete design. The first factor was the type of plant species in both experiments. The second factor was the plant organs in experiment I and different soil depths in experiment II. The results showed that the highest carbon sequestration was obtained at 0-15 cm soil depth. The effects of plant species and plant organs on the content of carbon stored in plant tissues was significant (P ≤0.05) and (P ≤0.01), respectively, while the interaction of those two factors had no significant effect on stored carbon. A significant difference was found between plant organs in terms of stored carbon. In both plants, the highest and lowest content of stored carbon was observed in stem and root, respectively. According to the results, the carbon content stored in Z. atriplicoides (45.09 Kg) was 10.7% more than that of G. decander (40.74 Kg). Overall, the results of this study indicated that the highest carbon sequestration was obtained with Z. atriplicoides in the Saleh-Abad region.
    Keywords: Carbon Sequestration, Soil properties, plant's organs, arid rangelands
  • Hamid Niknahad *, Abdolbaset Aghtabye, Mousa Akbarlou Pages 708-718
    In view of the increasing adoption of rangeland exclosure in order to rangeland improvement and carbon sequestration, investigation of its effects on the soil properties and calculation of the economic value of sequestered carbon is important. The aim of this study was to evaluate the changes in some soil physico-chemical properties, carbon sequestration rate and its economic value following grazing exclosure as compared with open grazing areas in Bozdaghi rangelands in North - Khorasan province, Iran. Therefore, in each area (exclosure and open grazing) three transects of 500 meter length and 200 meter intervals) were set up. Along each transect, five soil samples were taken at the depth of 0–15 cm in a random – systematic method (15 soil samples in each area) and transferred to the laboratory. In the laboratory, some soil physical and chemical properties such as soil texture, bulk density, porosity, saturation percentage, pH , EC , percentage of organic matter, total nitrogen, the amount of cation exchange capacity, exchangeable sodium, potassium, calcium, and magnesium were measured and erodibility index was calculated by using the modified clay ratio relation. Data analysis was performed by using independent t test in SPSS v.16 software. The results demonstrated that establishment of exclosure in Bozdaghi rangelands had significant positive effects on soil physico-chemical properties, and reduced the soil erodability index significantly (P
    Keywords: Exclosure, Soil physico, chemical properties, Carbon Sequestration, Bozdaghi
  • Jaber Sharifi *, Amrali Shahmoradi, Allahvirdi Noori, Farzaneh Azimi Motam Pages 719-729
    The major portion of our rangelands are located in arid and semi-arid regions. In this climate, variability of vegetation under climate change impact of balanced energy flow in ecosystems ranges vegetation is that the generally composition and structure of vegetation typically occurs over time. on the other hand, human factors and grassland management, especially crucial in maintaining its stability or degradation plays. Accordinglymonitoring vegetation winter pasture areas was conducted in Ardabil Province from 1387 to 1391. In each community a key area was determined to establish a permanent site, In each key area of the canopy cover, density and abundance during the three transects 500 m in 30 plots (1/20 × 1/20 meter) as well as soil moisture and organic carbon were measured. The results showed that a four-year period, proportional to changes in rainfall and temperature, Under local management conditions, In Moqan sites of Artemisia fragrans with absolute dominance and renewed growth. In direct response to the seasonal and annual rainfall and vegetation cover has a decisive role the results of the survey year to year changes in vegetation,climate changes from year to year and soil moisture also how the soil erosion condition can as an appropriate guide to the correct current methods used for management of rangeland ecosystems.
    Keywords: Vegetation Dynamics, Winter pastures, Moqan, Ardabil Province, Iran
  • Vahid Karimian *, Gholamali Heshmati Pages 730-741
    Evaluation of important characteristics of soil and vegetation can inform us of the potentials of rangelands and determine the range condition. Soil surface characteristics directly affect vegetation. On the other hand, factors such as plant species, vegetative form and density affect soil characteristics. Therefore, this study was aimed to evaluate the effects of woody plants on soil characteristics using rangelands soil classification method (SSCC) in Khashab rangelands. Eleven soil surface indices within the plant patches of Ziziphus spina cristi and Ziziphus nummularia and Astragalus fasciculifolius as well as a mixture of trees and shrubs (Ziziphus spina cristi Ziziphus nummularia) and interpatches (bare soil litter) were measured along three transects of 70 m in five replicates. Then the factors measured in terms of three indices of stability, infiltration and nutrient cycling for each patch were classified. The results showed significant differences for stability index among the study patches, so that Ziziphus spina cristi Ziziphus nummularia could improve soil stability. Infiltration index did not show significant difference between Ziziphus nummularia and a mixture patch (Ziziphus spina cristi Ziziphus nummularia). More soil stability in the mixed patch of trees and shrubs (Ziziphus spina cristi Ziziphus nummularia) could be promising for biological control in south winter rangelands of the country.
    Keywords: range, Biological control, ziziphus spina cristi, Ziziphus nummularia. Stability, infiltration, nutrient cycling
  • Gholamali Heshmati, Hamid Siroosi *, Esmaeil Sheydaye Karkaj Pages 742-756
    Rangelands as dynamic ecosystems respond to the disturbances such as climatic fluctuations and grazing management patterns. Prediction of spatial trend of these changes could be contributed to management planning and rehabilitation of degraded landscape. In this study, changes in the function of ecosystem, affected by livestock grazing, were investigated along grazing gradient. To this end, in the winter rangelands of Gorgan, functional features of the rangeland ecosystem including: nutrient cycling, infiltration and stability were measured at the set of points along grazing gradient. Measured parameters were analyzed using statistical methods and regression models to determine changes in ecosystem function along grazing gradient. The results showed a significant trend in functional indices along the grazing gradient. Points close to the livestock camp had the minimum value of functional indices while those at the end of the grazing gradient were found to be maximized. Comparison of different regression models using Akaike Information Criterion revealed that, as per infiltration index four-parameter sigmoid model and also for stability and nutrient cycling indices, three-parameter sigmoid model had the lowest AIC value and were the best models to predict functional changes along grazing gradients. The results of this study may be promising as rangeland model input to identify critical areas and can be used to predict management effects on productivity and sustainability of rangeland ecosystems.
    Keywords: Disturbance, threshold, functional index, sigmoid, semi, arid rangelands
  • Peyman Madanchi *, Reza Bayat, Kaka Shahedi Pages 757-767
    Soil is one of the most important resources in each country and if it is not protected it will be lost due to erosion and gradually loses its fertility. Soil loss will fill the stream channels, reservoirs and cause serious damages like decreasing crop production per unit area. This study was conducted to evaluate the effects of watershed management practices including mechanical and biological measures to reduce erosion and sedimentation in Daremorid watershed in Kerman province. In this study, MPSIAC model parameters such as surface runoff factor, land cover factor, land use factor, current state of erosion factor, channel erosion factor, and sediment behind small dams were used. The results showed that the sediment yield was estimated to be 36653.38 tons per year which is more than the sediment yield calculated in preliminary studies in this watershed (51378.46 tons per year). Based on statistical analysis using SPSS software, the results revealed that there were significant differences between sedimentation and erosion, particularly in each of the parcels in the watershed.
    Keywords: Mechanical, biological measures, Erosion, Sediment, Assessment
  • Zeynab Jafarian *, Farzad Ahmadi, Mansoureh Kargar Pages 768-777
    This study was carried out in Bolban Abad, Kurdistan province, Iran, in order to investigate the changes in species diversity and functional diversity of vegetation under different grazing intensities. In this study, the data of three sites with different grazing intensity (low, moderate and heavy) were collected. Indices of species diversity including: richness (S), Shannon (H), evenness (E) and Simpson (D) and the functional diversity index (convex hull hyper-volume (CHull), Functional Richness (FRic), Functional Evenness (FEve), Functional divergence (FDive) and index Rao (Rao) were calculated for all sites. FD package and generalized canonical discriminant analysis (gCCA) were used in R 3.1.1to calculate these indices and determine the effect of grazing intensity on diversity indices. In addition, Duncan's test was used to compare the means of grazing intensities. Results showed that the species diversity indices, species richness index (S) and Shannon (H) were reduced by increasing grazing intensity. According to the results of generalized canonical discriminant analysis, species richness showed little change in response to grazing and CHull index showed an increase under grazing. Also, species functional traits were decreased with increasing of grazing intensity.
    Keywords: Functional diversity, Functional traits, grazing gradient, Bolban abad Rangeland
  • Saiedeh Nateghi *, Ahmad Nohegar, Amir Houshang Ehsani, Omolbanin Bazrafshan Pages 778-790
    The monitoring of vegetation changes has a fundamental role in planning and management of environment. There are various methods to determine the changes in a region using satellite images that each has advantages and limitations. The use of vegetation indices is one of the methods to detect the changes. The aim of this study was to evaluate four vegetation indices including NDVI, SAVI, RVI and WAVI. This research was performed in Qeshm Island using Landsat images during 2001 and 2014. In this research, ETM and OLI data were used. After calculating each indicator, 100 sample training points were used to assess the accuracy of indicators by ENVI.5.3. Four classes including bare land, mangrove forests, agriculture and water were classified. Based on Dlapyan & Smith method, the product accuracy and user accuracy for each class were evaluated. The results showed that the SAVI index with the highest kappa coefficient, 0.93 in 2014 and 0.83 in 2001, had the best results and WAVI index with the lowest kappa coefficient, 0.43 in 2001 and 0.81 in 2014, had the weakest results. To evaluate the changes, crosstab method was used .The results showed that during 13 years the area of mangrove forests and agricultural lands and natural vegetation of Qeshm Island increased up to 21% and 60%, respectively.
    Keywords: vegetation index, kappa coefficient. Vegetation change, Gheshm Island
  • Amir Mirzaie Mousivand, Ardavan Ghorbani *, Mohammad Ali Zare Chahooki, Farshad Keyvan Behjoo, Kiomars Sefidi Pages 791-804
    The aim of this study was to investigate the effects of environmental factors on distribution of Prangos uloptera in rangelands of Ardabil province. The habitats of Prangos were identified and the habitats, in which the study species was present, were selected. Sampling was also carried out in the vicinity of each habitat where the study species was not present. Three transects of 100-m length were established, on which canopy cover percentage and density of species were measured within 10 plots of 4m2. Soil samples were taken from the beginning, middle and end of each transect. In sampling places, altitude, slope, aspect, and soil characteristics were measured. Independent t test and cluster analysis were applied to comparison and classification of presence and non-presence areas and determination function was applied to determine the importance of factors affecting the presence of this species. The results of t test showed that there were significant differences between all variables except for temperature and precipitation. According to the results of cluster analysis, the studied species had more distribution in places with high altitude and steep slopes, high organic matter, and high nitrogen and sand. The results clearly showed that climatic parameters including precipitation and temperature as awell as altitude and sand percentage in the first grade and then aspect and soil characteristics including nitrogen and phosphorus in the second grade were the most important factors affecting the distribution of study species. According to the results, better decisions could be taken to use this species for range management, improvement and reclamation.
    Keywords: Environmental factors, species distribution, Discriminant analysis, Prangos uloptera DC, Ardabil Province
  • Fahimeh Mohammad Ghasemi *, Seyed Hamid Matinkhah Pages 805-814
    The aim of this study was to investigate the effects of environmental factors on distribution of Prangos uloptera in rangelands of Ardabil province. The habitats of Prangos were identified and the habitats, in which the study species was present, were selected. Sampling was also carried out in the vicinity of each habitat where the study species was not present. Three transects of 100-m length were established, on which canopy cover percentage and density of species were measured within 10 plots of 4m2. Soil samples were taken from the beginning, middle and end of each transect. In sampling places, altitude, slope, aspect, and soil characteristics were measured. Independent t test and cluster analysis were applied to comparison and classification of presence and non-presence areas and determination function was applied to determine the importance of factors affecting the presence of this species. The results of t test showed that there were significant differences between all variables except for temperature and precipitation. According to the results of cluster analysis, the studied species had more distribution in places with high altitude and steep slopes, high organic matter, and high nitrogen and sand. The results clearly showed that climatic parameters including precipitation and temperature as awell as altitude and sand percentage in the first grade and then aspect and soil characteristics including nitrogen and phosphorus in the second grade were the most important factors affecting the distribution of study species. According to the results, better decisions could be taken to use this species for range management, improvement and reclamation.
    Keywords: total nitrogen, Organic carbon, criterion plant, Protein
  • Mohsen Kazemi, Sadat Feiznia *, Hasan Khosravi, Hamid Mesbah, Reza Shahbazi Pages 815-828
    Understanding the physical and chemical characteristics of sediments of lakes and wetlands is important for sedimentology and erosion studies. Maharloo Lake is one of the most important lakes of Fars Province. Surface sediments of this lake consist of evaporitic and muddy sediments. For recognition of the nature of the sediments, samples were taken from lake bed and carbonate and evaporitic compositions including calcium-carbonate, calcium-solfate and sodium-chloride were measured. After omitting carbonate and evaporitic compositions, granolumetric analysis of terrigenous fraction was performed using hydrometry method and sediment classification was performed using Pettijohn (1975) Method. The result of the percentage of terrigenous and chemical fractions of surface sediments showed that most of the sediments were fine-grained terrigenous sediment, containing chemical salts. Terrigenous sediments are poorly sorted, skewed toward coarser sizes and have slightly gravelly, sandy mud texture. More than 90 % of sediment minerals in the lake is clay and less than10 % is gypsum, quartz, quartz sandstone, and limestone. Depending on the type of sediment, minerals, salts and frequency of deposits, the sediments of Maharloo Lake are prone to wind erosion and dust generation in the region.
    Keywords: Maharloo lake, granolumetry, Classification, sediment Mineralogi, pettijon Method, Gradistat Software
  • Hasan Yeganeh *, Leila Khakipour, Mehdi Fouladi Zadeh, Sajad Ahmad Yousefi Pages 829-840
    Rangeland insurance can be one of the mechanisms to deal with inevitable risks of natural resources and may be the most appropriate strategy to reduce financial losses. Rangeland insurance in rural and tribal communities could be considered as a new phenomenon. In this research, the factors affecting rangelands insurance demand were investigated in Kalaleh district. The study was a survey research using questionnaires of pastoralists. In the questionnaires, several variables were examined. The target population was all pastoralists that had range management plan. Sample size was determined using Cochran's formula and estimated to be 115 people. In this research, to assess the factors affecting rangeland insurance demand econometrics patterns Logit model was used. Logit model parameters were estimated using maximum likelihood. According to the results, the effects of premium, forage residue, and membership in the council were negatively significant, while other factors were positively significant in rangeland insurance demand. Rangeland insurance can play an important role in range improvement and reclamation as well as increased production of rangelands. Accordingly, the need for implementation of educational and promotional programs to introduce the goals and benefits of rangeland insurance to the insurers in one hand and providing financial aids and improve the conditions for reimbursement of damages to the affected insurers in the other hand could provide the required facilities to help this part of society as well as greater willingness to extend their insurance and encourage other beneficiaries to insure their rangelands.
    Keywords: rangeland insurance, Range management plans, demand, Logit model, Golestan province, Kalaleh district
  • Mohsen Tavakoli *, Shima Nourinejad, Mohammad Rostaminia Pages 841-869
    Desertification is equivalent to land degradation causing reduced living and non-living organisms, especially in arid and semi arid ecosystems due to natural, human, and climate change factors. The present study was aimed to assess ICD and ESAs desertification models in Mehran plain, Ilam. Therefore , different desertification criteria and indices of both models were collected according to area characteristics and field observation in seven specified land units. In this research, four different indices including vegetation cover, soil characteristics, water and climate as the most important criteria in this region were selected and used for desertification intensity zoning. The results indicated that ICD method classified desertification intensity into two classes including moderate class (64.92%) and high class (35.07%) and ESAs method classified desertification intensities in 4 classes including fragile A (5.55%), fragile B (14.65%), fragile C (42.5%) and critical A (37.2%). According to the results, due to high adaptation to current condition of the area, flexibility in selecting the criteria and indices, application of GIS and using geometric average of indices for desertification intensity classification, ESAs method could be recommended as a suitable method for this region and similar regions.
    Keywords: Desertification intensity, Model, ICD, ESAs, Mehran plain
  • Robabae Farahdoust, Ali Ashraf Jafary *, Siroos Mansourfar, Mina Rabiee Pages 853-869
    In order to study of drought stress in four sainfoin species (Onobychis Spp.), a factorial experiments was conducted based on completely randomized design with four replications in glasshouse condition in research institute of forest and rangelands, Tehran, Iran in 2015. The factor A was four species as: O. michoxii O. cristagalli, O. sativa and O. sabnitens and factor B was four levels of drought stress: 100% field capacity (FC) as control, 75% FC, 50% FC and %25 FC. Seeds were sown in the pots and irriation was conducted based on drought stress levels. After 45 days from sowing date, data were collected for seedling fresh and dry weight, physiological traits as: chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, carotenoids, proline, water soluble carbohydrate, relative water content (RWC) and analyzed using SAS9 software. The results of analysis of variance showed significant effects of species, drought stress, and species by drought interaction (P
    Keywords: Onobrychis, Drought stress, physiological traits
  • Parviz Gholami, Jamshid Ghorbani *, Maryam Shokri, Mostafa Tarkesh, Nosratollah Safaeian Pages 870-880
    Stachys byzantina is one the major increaser species in rangelands of north face of Alborz Mountain in Mazandaran province. The purpose of this study was to assess the effects of its invasion on vegetation under some disturbances in Vaz Chamestan summer rangelands in Mazandaran province. Vegetation sampling was carried out in exclosure, and invaded rangelands including abandoned dryland, moderate grazing and heavy grazing sites. The vegetation and some characteristics of Stachys were sampled in 1 m2 quadrates along transects. The results showed that Stachys byzantina had greater quantities in abandoned dryland and rangelands under moderate grazing. The cover percentage of total perennials, perennial grasses and forbs significantly reduced from exclosure to heavy grazing and abandoned dryland. Total annuals plants, annual grasses and forbs significantly increased in abandoned dryland. A significant negative correlation was found between cover percentage of perennials and the cover and density of Stachys byzantina. Moreover, the forage production of forbs was negatively correlated withthe cover and density of Stachys byzantina. Multivariate analysis showed that species composition significantly changed under invasion, showing a reduction for palatable species.
    Keywords: Invasive plants, Species composition, abandoned dryland, grazing gradient
  • Mostafa Taleshi *, Esmaeil Aliakbari, Mostafa Jafari, Seyed Jafar Seyed Akhlaghi Pages 881-896
    Resilience indicators against environmental hazards are one of the basic criteria in planning and evaluating adaptation programs with the effects of natural hazards in rural areas. The present paper seeks to identify, formulate and validating of resilience indicators in rural areas to drought so that planners and researchers can study these resiliency, drought and water crisis indicators, which are confirmed by and the agreement of experts and experts has come to the fore. The research method is descriptive-analytic, using questionnaires of experts and experts. In this research, different criteria and indices of theoretical literature were extracted and 35 questionnaires were subject to arbitration by experts and expert experts. In this research, 25 suitable indicators approved by experts, executive experts and local experts have been introduced. The most suitable indicators and the most consensus can be indicators such as: livelihoods of the household, the growth trend or decrease in the natural resources of the village, the probability of immigration from the village, access to various agricultural water resources, the level of agricultural land (ownership), the state of insurance coverage and Emergency services, agricultural development, household saving potential, and the prospects for non-farm business in the future. The results of this research can be the beginning for the development of a national model of rural resilience assessment indicators, the establishment of resilience index data banks and their quantitative reduction in order to achieve sustainable development and also reduce the effects of climate change and drought in rural areas of the country.
    Keywords: Rural Resilience, index, validation, Draught, Hableroud Watershed Basine, Iran
  • Zeynab Gandomi *, Amir Hosein Charkhabi, Hasan Mohseni, Manouchehr Amiri Pages 897-906
    The southwest province of Iran has a dry and semi-arid climate, with about 250,000 hectares of sand dunes; therefore a comprehensive review and overview of these features and their correlation with other features is needed. In this study, over 200 sand samples were collected from the mobile and not mobile sand dunes to study the grain size of sand dunes in Khuzestan. The results showed there was no significant difference in the mean grain size from east to west, along a 200 km transect of the sampled area. The mean grain size in the west was 2.87 to 2.14 φ scale (136 to 226 microns) and in the east 3.05 to 2.16 φ (120 to 223 microns). The standard deviation of particle size of the samples was good and fairly good (0.71 to 0.35 φ). Using tilt condensation particle diameter in the range of sand dunes area, folk scale (0.1 to 1 φ) was positive. These distances represent 20 to 50 km with mean transported distance of 35 km for the west and 50 to 200 km transported distance with mean value of 125 km for the east section of the Khuzestan province for the sand dunes. For the transport distances, average transport distance could be divided into four categories, including 3, 12.5, 35 and 125 km. According to the results, the source of particles of the sand dunes in Khuzestan province is local, mainly from northwest and west.
    Keywords: grain size, sand dunes, particle, size distribution, sorting, desertification, Khuzestan
  • Hamidreza Akafi, Hamid Ejtehadi *, Adel Sepehri Pages 907-919
    Recognition of spatial distribution pattern of plants is useful in describing the ecosystem stability, designing management plans and protective rehabilitative measures. In order to determine the distribution pattern of certain plant species in Ghamishloo National Park, six safe regions were selected. Three hundred sixty quadrates with the size of 1×1 m2 were established by using random-systematic method along six transects and the number of individuals of each species was recorded. In this study, dispersion indices such as clustering, Green, Lloyd and Morisita were used. Since a large number of plants with different densities were selected, the results of indices showed that density had no effect on distribution pattern. The values of Green's index showed a pattern between random and non-random (clumped) distribution pattern. Therefore, it is recommended to use maximum clumped values to determine the exact type of distribution pattern. Among the study indices, no specified maximum value was defined for Lioyd and Morisita regarding the clumped pattern. For this purpose, two formulas were defined to determine the maximum clumping and the results of indices were interpreted according to these formula.
    Keywords: Distribution pattern, Maximum clumping, Quadrate indices, Ghamishloo National Park
  • Mohammad Javad Mahdavi Lasini, Abolfazl Ranjbar Fordoie, Ehsan Zandi Esfahan, * Reza Dehghani Bidgoli Pages 920-927
    Given the extent of saline lands in Iran, cultivation and utilization of halophytes and salt tolerant species under the condition that both water and soil are saline could be a viable option in production and extraction of vegetable oils from halophytes and salt tolerant species. The aim of this study was to investigate the potential of three halophytes namely: Suada fruticosa, Seidlitzia rosmarinus and Aeluropus littoralis as a source of edible oil as well as quantitative and qualitative oil analysis. For this purpose, seeds of three halophytes werecollected from saline soils of Aran & Bidgol, Iran. The extraction of fatty acids was performed bysolvent in Soxhlet method, and GC was used to analyze the fatty acids. The oil yield obtained from Suada fruticosa, Seidlitzia rosmarinus and Aeluropus littoralis was calculated to be 6.61, 5.73 and 2%, respectively. According to the results of seed oil analysis by gas chromatography, The seeds of halophytes species contains 16 fatty acids as: saturated fatty acids Butyric acid, Caproic acid, Caprylic acid, Capric, Lauric acid, Myristic, Palmitic acid, Stearic acid, Arachidic acid and un-saturated fatty acid Myristic acid Palmitoleic acid, Oleic acid, Elaidic acid, Linolelaidic acid, Linoleic acid, and y- Linolenic acid. Our results clearly indicate that the seeds of halophytes especially S. fruticosa could be used as a source of edible oil for human consumption.
    Keywords: halophyte plants, oils, saturated fatty acid, unsaturated fatty acid