فهرست مطالب

The Iranian Journal of Botany
Volume:9 Issue: 1, Summer and Autumn 2001

  • تاریخ انتشار: 1381/05/20
  • تعداد عناوین: 19
|
  • آنات باندهو داس، اس موهانتی، پرماناندا داس صفحه 1

    تخمین محتوای DNA هسته سلولهای سوماتیک از طریق سیتوفتومتری و تجزیه کاریوتیپ ده رقم شنبلیله(Trigonella foenum-graecum) برای اولین بار انجام شد. تعداد کروموزومهای سوماتیک 16=n2 برای همه رقمهای گزارش می شود. جزییات کاریوتیپ در ارقام مختلف، تغییرات ساختاری کمی را نشان می دهد. محتوی 4C DNA از pg 23/7pg NVدر یکی از ارقام تا 12/9 در رقم دیگری تفاوت می کند. تغییرات معنی داری در طول و حجم ژنوم و همچنین درصد شکل کل (%TF) در سطح ارقام دیده شد. ضریب همبستگی مثبت بین حجم کروموزوم و محتوای DNA هسته در ارقام مشاهده گردید. گوناگونی معنی دار در مقدار 4C DNA بین ارقام مختلف، علیرغم برابری تعداد کروموزومهای ثابت، نشان دهنده تغییر در توالی DNA ژنوم است.

  • دینا عزیزیان، علی سنبلی صفحه 11

    شمارش کروموزومی 6 گونه از دو جنس توت (Morus) و انجیر (Ficus) از تیره توت ارائه شده است. برای بعضی از این گونه ها عدد کروموزومی منتشر نشده بود. این مجموعه شامل تمام گونه های موجود در ایران از شمال تا جنوب می باشد.

  • دینا عزیزیان، زیبا جم زاد، فریبا سرپوشان صفحه 19

    دانه گرده 8 گونه بومی ایران از جنس. Nepeta L، بخش Sect. Psilonepeta بوسیله میکروسکوپ الکترونی(SEM) مورد بررسی قرار گرفت. تفاوتهای مشخصی از نظر اندازه و تزئینات سطح دانه گرده بین گونه ها بخصوص با گونه N.denudata مشاهده شد. نتایج بدست آمده همراه با تفاوتهای مورفولوژیکی و آناتومیکی این گونه نشان داده که گونه N.denudata از گونه های دیگر این بخش متمایز بوده و پیشنهاد می شود که گونه N.denudata به بخش دیگر از جنس Nepeta بنام بخش Sect. Denudata که با نتایج کار Budanstsev مطابقت دارد منتقل شود.

  • محبوبه خاتمساز صفحه 27

    ویژگی های دانه گرده 43 گونه متعلق به 32 جنس از تیره گاوزبان با استفاده از میکروسکوپ الکترونیکی اسکن و بعضی مواقع با میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصله نشان می دهد که تعداد زیادی از گونه ها با صفات گرده شناسی از یکدیگر تشخیص داده می شود (eurypalinous). نتایج دیرینه شناسی مشخص می کند که دانه گرده از شکل 3 شیار – روزنی شروع و سایر اشکال از آن مشتق می شوند و در مراحل اولیه به دو گروه با شیار کاذب و فاقد شیار کاذب تقسیم می شوند. مفهوم رده بندی صفات دانه گرده نیز شرح داده شده است.

  • مسعود شیدایی، محبوبه خاتمساز، مریم گلدسته صفحه 41

    نوزده جمعیت متعلق به دو گروه Atropa belladonna و A.acuminata مورد بررسی فنتیکی قرار گرفتند. تجزیه خوشه ایو رسته بندی جمعیتها براساس دو مولفه اول حاصل از تجزیه به مولفه های اصلی وجود دو گونه را تایید نمود. جمعیتهای A. belladonna تفاوتهای بسیاری را در بعضی از صفات ریختی نشان دادند. روش های آماری چند متغییره، علاوه بر صفاتی که در کلید شناسایی این گونه ها استفده می شود، صفات ریختی جدیدی را برای شناسایی معرفی نمودند.

  • کوروش کاوسی صفحه 47

    زیربخش Alyssum Sect. Odontarrhem subsect. Stipitata به عنوان زیربخش جدیدی معرفی می گردد و گونه Alyssum stipitatum به عنوان تیپ آن مشخص می شود. Alyssum mozaffariamii، A.stipitatum، Farsetia assadii گونه های زیر برای اولین بار از ایران گزارش می گردند. Alyssum argenteum، A. callichroum، A. condensatum، A. harputicum، A. obtusifolium، A. sibiricum، A. singarense، Farsetia longisiliqua، F. stylosa.

  • فریده عطار، احمد قهرمان، مصطفی اسدی صفحه 55

    این بازنگری بر اساس بررسی تعدادی جمع آوری جدید از سلسله جبال زاگراس انجام شده است. از بین این نمونه ها، یک گونه از کرمانشاه به عنوان گونه ای جدید به نام Cousinia Kermanshahensis شرح داده شده و با نزدیکترین وابسته خود مورد مقایسه قرار می گیرد. شرح های دو گونه به نامهای C. sefidiana وC. disfulensis که در فلورها به صورت ناقص ارائه شده بودند، تکمیل می گردند. گونه های C. algurdina و C.hakkarica که به ترتیب از عراق و ترکیه شناخته شده بودند، برای اولین با از شمال غرب ایران گزارش می کردند. همچنین گونه C. wettesteiniana که مترادفی از گونه C. canescens شناخته شده بود، به عنوان گونه ای مستقل تایید می شود. پراکنش جغرافیائی گونه ها نیز بحث شده است.

  • علی اصغر معصومی، حکمت صفوی، یاسمن ناصح صفحه 62

    در میان گونه های شناخته شده فراوان متعلق به بخش Caprini از استان خراسان، گونه A. zangooianus به عنوان یک گونه جدید منفک از شرق ایران، استان خراسان شرح داده می شود.

  • شیرین زجاجی فر، مسعود شیدایی صفحه 65

    زیرگونه Tulipa humilis subsp. Matinee به عنوان زیر گونه جدیدی از گونه Tulipa humilis نامگذاری و شرح داده می شود. این زیرگونه بر اساس تفاوت در تعدادی از صفات کمی و کیفی از گونه Tulipa humilis جدا شده است.

  • علی اصغر معصومی، سید محمد علی وکیلی شهر بابکی صفحه 69

    برای مطالعه پوشش گیاهی منطقه ای در اطراف شهر بابک، میمند از استان کرمان، کلیه گیاهان این منطقه منحصر به فرد جمع آوری گردیده است. در میان نمونه های جمع آوری شده یک گونه گون از بخش. Microphysa Bge به عنوان گونه جدید و گونه دیگر از بخش Chronopus به عنوان گزارش جدید به همراه یادداشتی کوتاه معرفی می شود.

  • حمید هویزه، مهری دیناروند صفحه 71

    از جنس pluchea دو گونه به نامهای P. lanceolata و P.arguta از ایران شناسایی و معرفی شده بود. با مطالعه نمونه های این جنس در هرباریوم موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع و جمع آوری این نمونه از رویشگاه طبیعی در هورالعظیم (بستان) استان خوزستان، نتیجه گیری شد که گونه P.dioscoridis اشتباها P. lanceolata شناسایی شده بود. بنابراین گونه P.dioscoridis در واقع برای اولین بار از ایران گزارش می شود.

  • محبوبه خاتمساز صفحه 73

    گونه Rochelia retrosepala به عنوان گونه جدید برای علم گیاهشناسی شرح داده می شود. گونه Hormuzakia aggregate برای اولین بار از ایران گزارش می گردد.

  • غلامحسن ویس کرمی، احمد قهرمان صفحه 79

    گونه های. Delphinium venulosum Boiss از تیره آلاله، Stachys melampyroides Hand.-Mztاز تیره نعناع،. Schoenoplectus bucharicus (Roshev.) Grossh از تیره اویارسلام، Carlina kurdica Meusel & Kastner از تیره کاسنی Heliamthemum ledifolium(L.) Miller var. lasiocarpum Willk.) Boiss) از تیره سیستاسه برای اولین بار به عنوان رکوردهای جدید از ایران گزارش می شوند.

  • فاطمه آقابیگی صفحه 85

    گونهpolygonum glabrum که از شمال شرق و برخی از مناطق دیگر ایران جمع آوری شده، برای اولین بار از ایران گزارش می شود. این گونه در رویشگاه های مرطوب و حاشیه مزارع دیده شده است.

  • نسترن جلیلیان صفحه 89

    گونه Cicer bijugumاز استان کرمانشاه، متطقه گهواره جمع آوری شده که اولین جمع آوری از ایران می باشد و از آنجاییکه این نمونه بعد از اتمام نگارش فلور ایران، جنس Cicer پیدا شده، علاوه بر اختلافات این گونه با گونه نزدیکش Cicer arietinum، شرح کامل گونه نیز در این مقاله آورده می شود.

  • فاطمه زرین کمر صفحه 93

    ساختمان تشریحی برگ تعدادی از گونه های جنس های مختلف از خانواده caryophyllaceae از منطقه محافظت شده ارسباران مطالعه گردید. برگ در این گونه ها دارای صفات جالبی می باشد که نشان دهنده انعطاف قابل ملاحظه این خانواده در مقابل شرایط محیطی است.

  • سیدمحمود غفاری، مراد علی شهرکی صفحه 103

    مشاهدات کروموزومی 23 جمعیت متعلق به 11 گونه، 3 زیرگونه و 2 واریته گزارش می شود. گزارش کروموزومی برای 6 گونه جدید و برای 9 گونه دیگر یا تایید و یا تصحیح شده است. رفتار میوزی کروموزومها و فراوانی کیاسما برای اولین بار ارائه گردیده است.

  • ایلکا کوکونن، احمد قهرمان، علیرضا نقی نژاد صفحه 107

    گونه Isolepis cernua برای اولین بار در منطقه فلورا ایرانیکا (از ساحل چمخالع) گزارش می شود. این جگونه با دیگر گونه ایرانی همین جنس یعنی setacea Isolepis مورد مقایسه قرار گرفته، انتشار جغرافیائی هر دو گونه بحث می شود.

  • احمد قهرمان، شهریار سعیدی مهرورز، مصطفی اسدی صفحه 111

    ساختار میوه 10 تاکسون از جنس ورونیکا از نظر ریخت شناسی و تشریحی مورد مطالعه قرار گرفت. شرح کامل مشخصات میوه هر تاکسون ارائه می شود. گروه بندی طبیعی از این تاکسون ها بر اساس ساختار میوه امکان پذیر است. کلید شناسایی با استفاده از ویژگی های میوه برای تاکسون های مورد بررسی ارائه می گردد.

|
  • A. B. Das, P. Das, S. Mohanty Page 1

    Estimation of nuclear DNA content through cytophoto-densitometer in somatic cells and karyotype analysis were carried out for the first time in ten cultivars of fenugreek (Trigonella foenum-graecum). Somatic chromosome number is reported 2n=16 in all the cultivars. Detailed karyotype analysis revealed cultivar specific chromosomal characteristics and minute structural alterations in chromosomes. The 4C DNA content varied significantly from 7.23 pg in the cultivar TG-103 to 9.12 pg in TG-09. Significant variations in the genome length, volume and total form percentage were noted at cultivar level. A positive significant correlation coefficient revealed interdependence between the chromosome volume and nuclear DNA content of the cultivars. Significant variations in 4C nuclear DNA content among different cultivars despite the same somatic chromosome number suggest a changes in the repetitive DNA sequences of the genomes.

    Keywords: fenugreek, nuclear DNA, karyotype, Trigonella
  • Dina Azizian, Ali Sonboli Page 11

    Chromosome counts are given for 5 species of Moraceae belonging to 2 genera (Morus and Ficus) from Iran. Chromosome numbers (2n) for F. johannis and F. rupestris are reported for the first time. The collections cover the entire range of family from Iran.

    Keywords: Moraceae, Chromosome, Iran
  • Dina Azizian, Fariba Serpooshan, Ziba Jamzad Page 19

    Based on the SEM studies. the pollen morphology of 8 species of the genus Nepeta L. Sect.Psilonepeta native to Iran is described and compared. Taxonomic value of pollen morphology is discussed. Differences in size and ornamentation of pollen and other conclusions from morpological and anatonical data, suggest that N. denudata should be transferred to Sect. Denudata supporting Budanstsev’s treatment.

    Keywords: Labiatae, Nepeta, pollen, taxonomy, Iran
  • Mahboubeh Khatamsaz Page 27

    The pollen morphology of 42 species belonging to 32 genera of Boraginaceae have been investigated by SEM and sometimes by LM. The results confirm the eurypalinous character of this family, in which a large number of species can be recognized by their pollen characters. The palynological result revealed that pollen grains of the family posses tricolporate aperture and other types derived from it and are primarily divided into two groups by having and lacking pseudocolpi. The taxonomic implications of the pollen morphological features are discussed.

    Keywords: pollen, Boraginaceae, taxonomy, Iran
  • Masoud Sheidai, Maryam Goldasteh, Mahbobeh Khatamsaz Page 41

    Phenetic analyses of morphological characters were performed on 19 populations of two Atropa species, namely A. belladonna and A. acuminata. Different clustering and ordination methods as well as discriminant analysis, supported taxonomic treatment of these species. New morphological characters are suggested for the delimitationof Atropa species.

    Keywords: Phenetic analysis, Atropa, Iran
  • Kourosh Kavousi Page 47

    The new subsection Alyssum sect. Odontarrhena subsect. Stipitata is described, Alyssum stipitatum is designated as the type.Alyssum mozaffarianii, A. stipitatum and Farsetia assadii are described as new species.Alyssum argenteum, A. callichroum, A. condensatum, A. harputicum, A. obtusifolium, A. sibiricum, A. singarense, Farsetia longisiliqua and F. stylosa are reported as new records to Iran.

    Keywords: Alyssum, Farsetia, new taxa, Iran
  • Farideh Attar, Ahmad Ghahreman, Mostafa Assadi Page 55

    This study has been based on the examination of many new collections from Zagros mountains. Cousinia kermanshahensis is described from Kermanshah province. It is compared with the closest relative. Due to the collection of new materials, poor descriptions of Cousinia sefidiana and C. disfulensis are completed. Cousinia hakkarica and C. algurdina are new reports from NW. Iran. Cousinia wettesteiniana is separated from C. canescens as a distinct species. Distribution map is given for some of the species.

    Keywords: Cousinia, Compositae, new species, Iran
  • Ali Asghar Maassoumi, Hekmat Safavi, Yasaman Nasseh Page 62

    A. new isolated species of Astragalus, sect. Caprini (Fabaceae) from Khorassan, A. zangooianus is described as new from E. Iran, Khorassan province.

    Keywords: Astragalus, Caprini, Iran, new species, Khorassan
  • Shirin Zojajifar, Masoud Sheidai Page 65

    Tulipa humilis subsp. matinae is described as new subspecies from Iran. This subspecies is separated by the differences in some of the quantitative and qualitative characters.

    Keywords: Tulipa, Liliaceae, new species, Iran
  • Ali Asghar Maassoumi, Seyyed Mohammad Ali Vakili Shahrebabaki Page 69

    In this paper Astragalus meimandicus Maassoumi & Vakili as a new species and A. sparsus Del. ex Decne. as a new record are presented for the science.

    Keywords: Astragalus, new species, new records, sect. Microphysa, sect. Chronopus, Iran, Fabaceae
  • Hamid Howeizeh, Mehri Dinarvand Page 71

    The genus Pluchea was represented in Iran by two indigenous species P. lanceolata and P. arguta. In a study in the Herbarium of Research Institute of Forests and Rangeland, P. dioscoridis was identified as a new for the flora of Iran.

    Keywords: Compositae, Pluchea, new record, Iran
  • Mahboubeh Khatamsaz* Page 73

    Rochelia retrosepala is described as new to science. Hormuzakia aggregata (Lehm.) Gusuleac is reported for the first time from Iran.

    Keywords: Boraginaceae, new species, taxonomy, Iran
  • Gholam Hasan Veiskarami, Ahmad Ghahreman Page 79

    Delphinium venulosum Boiss., Stachys melampyroides Hand.–Mzt., Schoenoplectus bucharicus (Roshev.) Grossh., Carlina kurdica Meusel & Kastner and Helianthemum ledifolium (L.) Miller var. lasiocarpum (Willk.) Boiss. are reported for the first time as new records from Iran.

    Keywords: Iran, new plants
  • Fatemeh Aghabeigi* Page 85

    Polygonum glubrum is reported for the first time from Iran. It grows usually in weedy habitats as as a weed of crop fields.

    Keywords: Polygonum, new record, Iran
  • Nastaran Jalilian Page 89

    Cicer bijugum collected in Kermanshah province is reported for the first time from Iran. It is easily distinguished from C. arietinum by having tuberculate-echinulate seeds.

    Keywords: Papilionaceae, Cicer, Iran, new record
  • Fatemeh Zarrinkamar Page 93

    The foliar anatomy of the Caryophyllaceae family from Arasbaran Protected Area including the following species were studied under light microscope: Arenaria dianthoides, Arenaria gypsophiloides, Arenaria serpyllifolia, Cerastium glomeratum, Cerastium holosteoides, Cerastium szowitsii, Dianthus cretaceus, Dianthus crinitus, Gypsophila elegans, Herniaria hirsuta, Herniaria incana, Minuartia hirsuta, Minuartia acuminata, Minuartia lineata, Minuartia meyeri, Minuartia recurva, Silene alba, Silene ruprechtii, Silene spergulifolia and Stellaria media. The different anatomical characters on Caryophyllaceae family indicate flexibility of this family in various ecological circumstances.

    Keywords: Anatomy, Caryophyllaceae, Iran
  • Seyed Mahmood Ghaffari, Morad Ali Shahraki Page 103

    Original chromosome observations of 23 populations representing 11 species, 3 subspecies and 2 varieties are reported. Six are new reports and nine are confirmations or corrections of previous counts. Meiotic behaviour of chromosomes are reported for the first time.

    Keywords: Centaurea, Chromosome, Iran
  • Ilkka Kukkonen, Ahmad Ghahreman, Alireza Naqinezhad Page 107

    Isolepis cernua (Vahl) Roemer & Schultes is reported as new for the flora of Iran. The species has been collected from the coast of the Caspian Sea in Chamkhaleh (Langerud), in Gilan province. It has not been previously reported from the “Flora Iranica” area. Differences between I. cernua and the other Iranian species, I. setacea (L.) R. Br. are discussed and their geographical distribution is demonstrated.

    Keywords: Cyperaceae, Isolepis, Iran, new record
  • Shahriar Saeidi, Mehrvarz, Ahamad Ghahreman, Mostafa Assadi Page 111

    The structure of the fruit of 10 taxa belonging to the genus Veronica L. from Iran is studied morphologically and anatomically. An exact description of fruit characteristics is presented for each taxon. A natural grouping of these taxa on the basis of fruit seems to be possible. Corresponding to fruit structure a key to examined taxa is provided.

    Keywords: Veronica, fruit, morpholgy, Anatomy, Iran