فهرست مطالب

The Iranian Journal of Botany - Volume:14 Issue: 2, Summer and Autumn 2008

The Iranian Journal of Botany
Volume:14 Issue: 2, Summer and Autumn 2008

  • 100 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/01/05
  • تعداد عناوین: 16
|
  • طیبه امینی*، حبیب زارع، مصطفی اسدی صفحه 81

    گونه Acer mazandaranicum، به عنوان گونه جدیدی از شمال ایران نامگذاری و شرح داده می شود. این گونه با داشتن ویژگی های زیر از سایر افراهای ایران متفاوت است. برگ ها چرمی و ضخیم، حاشیه پنجه های برگ صاف یا مواج، نوک پنجه ها به سه پنجه فرعی کوچک تقسیم شده، دو پنجه کناری خیلی کوچک یا دندانه ای، برگ های شاخه های زایا و انتهایی درخت سه پنجه ای، گل آذین دیهیمی آویزان با دم گل آذین و دم گل های خیلی بلند، میوه با بال هایی که در انتها یکدیگر را به صورت ضربدر قطع می کنند، پوست تنه صاف، سفید مایل به خاکستری و بدون شیار و همچنین داشتن دوره بذرآوری فراوان 2 تا 3 ساله. گونه جدید با گونه Acer hyrcanum قرابت دارد، بنابراین با آن مقایسه می شود.

  • ولی الله مظفریان* صفحه 87

    در طی مطالعات انجام شده در فاصله سالهای 1383-1386 در استان ایلام، واقع در جنوب غرب ایران، پوشش گیاهی نقاط بسیاری مورد بازدید و جمع آوری و شناسایی قرار گرفت. حدود 1000 گونه گیاهی از این استان شناسایی گردیده است که در میان آنها 4 گونه جدید برای جهان گیاهشناسی تشخیص داده شده است

  • شهریار سعیدی مهرورز *، ربابه شاهی شاوون صفحه 95

    جنس Cistanche در ایران دارای 7 گونه است که یک گونه آن انحصاری ناحیه «فلورا ایرانیکا» است. در راستای تدوین تیره Orobanchaceae برای فلور ایران به زبان فارسی یک زیر گونه جدید بنام C. flava subsp. bicolor برای اولین بار از ایران گزارش می گردد. همچنین C. eremodoxa که قبلا از استان خراسان گزارش گردیده بود مترادف باC. ambigua پیشنهاد می شود. کلید شناسایی، ویژگی های اکولوژی و تاکسو نومیکی گونه های این جنس بیان می شود

  • مهری دیناروند* صفحه 100

    طی مطالعه فلور تیره Ruppiaceae گونه Ruppia cirrhosa از ماندابی در استان خوزستان برای اولین بار جمع آوری شد و به عنوان گونه جدیدی برای فلور آبزی ایران معرفی می شود.

  • فرخ قهرمانی نژاد، محمدعلی قهرمانی صفحه 102

    گونه Colutea komarovii برای اولین بار از ایران گزارش می شود. نمونه های گیاهی این گونه از شمال غرب ایران در حاشیه رودخانه ارس جمع آوری شده اند. این گونه تا به حال از ارمنستان و جمهوری آذربایجان گزارش شده بود. گونه مذکور به سکسیون Armataتعلق دارد. این سکسیون دارای چهار گونه است که با این گزارش، سه گونه آن در ایران می رویند.

  • بهنام حمزه، فرخ قهرمانی نژاد، محمود بیدار لرد، فریده عطار صفحه 106

    گونهVentenata dubia (Leers) Cosson از تیره گرامینه برای اولین بار از ایران گزارش می گردد. این گونه از استان اردبیل (منطقه حفاظت شده لیسار گیلان و سردابه اردبیل) جمع آوری شده است. ویژگی ها، محل جمع آوری، رویشگاه و پراکنش جغرافیایی آن توضیح داده می شود

  • محمد امینی راد*، احمد پورمیرزایی، سیروس صابر آملی صفحه 108

    در بررسی نمونه های هرباریومی متعلق به تیره اویارسلام گونه Fuirena pubescens از تیره Cyperaceae به عنوان اولین گزارش از جنسی جدید برای ایران معرفی می گردد. پراکنش جغرافیایی، رویشگاه و صفات متمایز کننده این جنس و گونه ارایه می گردد.

  • اصغر کامرانی، محمد امینی راد، عادل جلیلیفریده عطار صفحه 110

    گونه Carex pamirica به عنوان گزارش جدیدی برای فلور ایران معرفی می شود. این گونه از از رویشگاه های ماندابی غرب رشته کوه های البرز در استان گیلان جمع آوری شده است. ویژگی های اصلی گونه و پراکنش جغرافیایی آن توضیح داده می شود

  • یاسمین ناصح، محمدرضا جوهرچی صفحه 112

    ضمن مطالعات تاکسونومیک جنس Euphorbia در شمال شرق ایران E. cheirolepioides مترادف با E. grossheimii قرارداده شد. همچنین گونه E. turkestanica به عنوان یک گونه نادر برای دومین بار از شمال شرق ایران گزارش می شود. پراکندگی جغرافیایی و تصاویر هر دو گونه آورده شده است.

  • سولماز توکلی، شاهرخ کاظم پور اوصالو *، علی اصغر معصومی صفحه 117

    21 تاکسون شامل 18 گونه Calligonum و 3 گونه Pteropyrumبعنوان درون گروه به اضافه 2 گونه از Atraphaxis، بعنوان برون گروه با استفاده از30 صفت ریخت شناسی مورد مطالعه قرار گرفتند. در هر دو آنالیز بدون وزن دهی و با وزن دهی (توسط شاخص سازگاری تصحیح شده)، Calligonum و Pteropyrum تشکیل کلاد مجزا داده اند. هر دو بخشه Pterococcus و) Calligonum شامل بخشه تک گونه ای (Calliphysa از جنس Calligonum تک تبارند. از 30 صفت انالیز شده، 7 صفت پیشرفته مشترک برای هر دو جنس می باشد. شش صفت مختص گونه های Calligonum و یک صفت ویژه Pteropyrum است. بقیه صفات بطور هم نما (یا مبهم) در میان این تاکسون ها تکامل یافته اند.

  • مسعود شیدایی*، سارا سعیدی، مرتضی عطری صفحه 126

    پروتئین های ذخیره ای بذر در 21 جمعیت 17 گونه و واریته Bromus ایران بررسی شد. بطور کلی تعداد 83 باند پروتئینی مشاهده شد. گونه های مطالعه شده در تعداد و شدت باند تفاوت داشتند که بیانگر تفاوت های ژنتیکی آنهاست. تعدادی باند منحصر به فرد در اکثر گونه ها وجود داشتند که نشان دهنده وجود ژن های خاص در این گونه هااست که در طی گونه زایی بدست آمده اند. از این باندهای منحصر به فرد می توان در شناسایی و تفکیک گونه های Bromus استفاده کرد. روش های مختلف تجزیه خوشه ایو رسته بندی جدایی گونه های دو بخش Bromus و Pnigma را نشان داد.

  • اصغر زمانی*، فریده عطار، حسن معروفی، فاطمه آقابیگی صفحه 132

    در این مطالعه، ساختارتشریحی برگ و دمبرگ 10 گونه ایرانی از جنس گلابی متعلق به چهار بخش Pashia، Pyrus، Xeropyrenia، Argyromalon به همراه یک گونه کاشته شده نزدیک گونه Pyrus syriaca ارائه می شود. این گونه ها عبارتند از:Pyrus kandevanica Gahreman & Khatamsaz، P. boissieriana Buhse، P. mazanderanica Schonbeck- Temesy، P. hyrcana Fedor، P. turcomanica Maleev، P. elaeagnifolia Pall.، P. salicifolia Pall.، P. oxyprion Woron، P. glabra Boiss.، P. syriaca Boiss.
    از بین 43 صفت آناتومیکی مورد بررسی32 صفت در افراد یک گونه که از نقاط مختلف جمع آوری شده بودند متغیر بودند، 7 صفت ثابت و تنها 4 صفت از نظر جداسازی گونه ها حایز اهمیت بودند. این صفات مهم عبارتند از تعداد و تراکم لایه های پارانشیم نردبانی، وجود پارانشیم نردبانی تحتانی و فاصله بین گوشک ها. بر اساس بررسی های انجام شده مشخص شد که صفات آناتومیکی ابزاری مفید برای جداسازی گونه های البرزی از گونه های موجود در زاگرس و همچنین جداسازی در سطح برخی از بخش ها می باشند.

  • مهناز وفادار، فریده عطار، حسین معروفی، فاطمه آقابیگی صفحه 143

    در این تحقیق، ساختار تشریحی برگ شامل رگبرگ میانی و پهنک در22 گونه و هیبرید از گونه های جنس بادام در ایران مورد مطالعه واقع شد. از نظر فرم رویشی گونه های بادام به چهار فرم درختی، درختچه ای دارای براکی بلاست (شاخه های کوتاه)، درختچه ای فاقد براکی بلاست و درختچه ای خاردارتقسیم می شوند. مجموع 41 صفت تشریحی مشخص و بررسی شد که از میان آنها تنها برخی صفات متغیر و دارای ارزش تاکسونومیک بودند که مهم ترین آنها عبارتند از: وجود یا عدم وجودکرک و نوع آن در رگبرگ میانی و پهنک، طول سلولهای اپیدرمی فوقانی و تحتانی در رگبرگ و پهنک، وجود یا عدم وجود پارانشیم اسفنجی و ضخامت آن، تعداد لایه های پارانشیم نردبانی و ضخامت آن، زاویه دو بخش پهنک، شکل رگبرگ میانی، نسبت طول به عرض رگبرگ، وجود یا عدم وجود فیبر در اطراف بافت آبکش در رگبرگ میانی و ضخامت آن، وجود یا عدم وجود فلوئم داخلی و ضخامت آن، نسبت طول به عرض چوب و آبکش،، ضخامت کلانشیم فوقانی و تحتانی در رگبرگ میانی و ضخامت پارانشیم فوقانی و تحتانی در رگبرگ.از ویژگی های خاص تشریحی در گونه های جنس بادام، می توان به تراکم لایه های پارانشیم نردبانی و عدم حضور پارانشیم اسفنجی در پهنک بیشترین تعداد گونه ها اشاره کرد که مربوط به شرایط اکولوژیک نیمه خشک می باشد. درحالی که صفات تشریحی برگ شواهد نسبتا مناسبی برای جداسازی گونه ها در جنس بادام هستند، این صفات برای جداسازی زیر جنسها یا بخش ها مفید نیستند و نتایج این مطالعه آناتومیکی نمی تواند طبقه بندی کلاسیک در سطح زیر جنس یا بخش را تایید نماید.

  • نرگس فاطمی، فریده عطار، محمدحسن عصار، بهنام حمزه صفحه 156

    در این تحقیق برگچه و محور برگ در14 گونه ایرانی جنس گلسرخ متعلق به 2 زیر جنس و 4 بخش مورد تشریح مقایسه ای قرار گرفته است. گونه های مورد بررسی عبارتند از:Rosa elymaitica، R. canina، R. muschata، R. persica، R. webbiana، R. beggeriana، R. pimpinellifolia، R. foetida، R. pulverulenta، R. iberica، R. orientalis، R. villosa، R. boissieri & R. hemisphaeriaca.
    بر اساس مطالعات مرفولوژیکی جنس، 8 گروه در گونه R. canina تشخیص داده شد. از بین آنها، 5 گروه مورد مطالعه تشریحی نیز قرار گرفتند که اختلافاتی را نیز در ساختار تشریحی نشان داده اند. از میان 48 صفت انتخاب شده 17 صفت به عنوان صفات ثابت بین گونه ای در جداسازی گونه ها دارای ارزش تاکسونومیکی می باشد مانند: فیبر، تعداد ردیفهای پارانشیم نردبانی، زاویه بین دو نیمه پهنک، پارانشیم اسفنجی، شکل راشی، شکل گوشک ها و فاصله بین دو گوشک.

  • مجید قربانی نهوجی، دینا عزیزیان*، مسعود شیدایی، محبوبه خاتم ساز صفحه 165

    دانه گرده چهار گونه از آدونیس های ایران شامل: Adonis wolgensis Stev.، Adonis aestivalis L.، Adonis dentata Del. و Adonis flammea Jacq. توسط دستگاه میکروسکوپ الکترونی نگاره (SEM)، مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. در طی این مطالعه 10 خصوصیت مختلف گرده شناسی سنجیده و اندازه گیری شدند. تمامی دانه های گرده بررسی شده سه شیاره (Tricolpate) می باشند، تزئینات دیواره خارجی دانه گرده(Exin) در دو تیپ متفاوت دیده می شوند. در گونه A. wolgensis که از نظر اندازه با میانگین قطر 19.4 میکرومتر کوچکترین دانه گرده را دارا می باشد، سطح دانه گرده به صورت خار دار (Echinate) دیده می شود، در حالی که در سایر گونه ها، دانه های گرده بزرگتر بوده و سطح دانه همگی به صورت ریز خاردار (Scabrate) است. نتایج این تحقیق نشان دهنده کاربرد قابل توجه صفات گرده شناسی در تفکیک و جداسازی گونه های مختلف مورد مطالعه به ویژه گونه چند ساله Adonis wolgensis از یکدیگر می باشد. تیپ دانه گرده Adonis wolgensis برای اولین بار در دنیا گزارش می گردد

  • ساره سادات کاظمی، فرخ قهرمانی نژاد صفحه 171

    گونه های جدیدی از گلسنگ ها شامل Crytpothecia striata، Lecanographa lyncea و Caloplaca citrina برای اولین بار از ایران گزارش می شوند، جنس های Crytpothecia و Lecanographa برای اولین بار از ایران گزارش می شوند. گونه Opegrapha vulgata به عنوان گزارش جدیدی از استان گلستان ذکر می شود.

|
  • T. Amini*, H. Zare, M. Assadi Page 81

    Acer mazandaranicum is described as a new species from the south of Sari forests in north of Iran, It is well characterized by the following characters such as having thick and leathery leaves, lobes entire or undulate, terminal leaves usually with three lobes, corymbs hanging with very long peduncles and pedicels, samaras with totally overlapping wings, the bark is glossy grayish white and without cracks. It has also different period of seed abundant production (seed great mass year is between 2-3 years) comparing to the others. The new species is a relative of Acer hyrcanum Fisch. & C. A. Mey. which is compared with.

    Keywords: Acer mazandaranicum, Aceraceae, new species, Flora, Taxonomy, Iran
  • V. Mozaffarin* Page 87

    Four new species including: Echinops quercetorum (Compositae: Echinopeae), Erysimum elymaiticum (Brassicaceae), Gypsophila elymaitica (Caryophyllaceae), and Trichodesma elymaiticum (Boraginaceae) are described. Taxonomic characters for all species with illustrations are given.

    Keywords: new species, Echinops, Erysimum, Gypsophila, Trichodesma, Ilam, Iran
  • Sh. Saeidi Mehrvarz*, R. Shahi Shavvon Page 95

    The genus Cistanche Hofmmg. & Link. has seven species in Iran of which one taxon is endemic to area of “Flora Iranica”. During reconsidering of Orobanchaceae for the Farsi version of Flora of Iran we found a new subspecies of Cistanche which is described as C. flava (C. A. Mey.) Korsh. subsp. bicolor Saeidi & Shahi. Moreover, C. eremodoxa Bornm., previously reported from Khorassan province, is proposed as a synonym of C. ambigua (Bunge) G. Beck. A diagnostic key to all species of Cistanche distributed in Iran is also provided. For each species, ecology and some taxonomic remarks are presented.

    Keywords: Cistanche, Taxonomy, new subspecies, synonymy, Iran
  • M. Dinarvand* Page 100

    For the preparation of Flora of Iran, Ruppiaceae, Ruppia cirrhosa was collected from a wetland in Khuzestan province for the first time. This species is reported as a new record for the aquatic flora of Iran.

    Keywords: Ruppia, Aquatic flora, new record, Iran
  • F. Ghahremaninejad, M. A. Ghahremani Page 102

    Colutea komarovii is recorded from Iran for the first time. The specimens were collected in NW Iran near Aras river. C. komarovii formerly has been recorded from Republic of Azerbaijan and Armenia. This species belongs to Colutea sect. Armata that includes four species, of which now three are known from Iran.

    Keywords: Colutea komarovii, Colutea sect. Armata, Fabaceae, Iran
  • B. Hamzehee, F.Ghahremaninejad, M. Bidar Lord, F. Attar Page 106

    Ventenata dubia (Leers) Cosson belongs to the family Gamineae is recorded for the first time as a new genus for the flora of Iran. This taxon has been collected from Ardabil province (Lisar Protected Area of Gilan and Sardabe Ardabil) in NNW of Iran for the first time. Its characteristics, localities, habitat, and geographical distribution are discussed.

    Keywords: Ventenata, Gramineae, new record, Iran
  • M. Amini Rad*, A. Poormirzaii, S. Saber Amoli Page 108

    Among the herbarium specimens, Fuirena pubescens was identified which is the first report of the genus for Iran. Morphological characters, habitat, geographical distribution in the world and Iran are also presented.

    Keywords: Fuirena, Cyperaceae, new report, Iran
  • A. Kamrani, M. Amini Rad, A. Jalili, F. Attar Page 110

    Carex pamirica is reported for the first time for the flora of Iran. The species has been collected from wetlands of west Elburz Mts. in Gilan province. Main characters of the species and its geographical distribution are presented.

    Keywords: Carex pamirica, Cyperaceae, new record, Iran, wetland
  • Y. Nasseh, M. R. Joharchi Page 112

    The genus Euphorbia was studied based on morphological characters in NE. Iran. E. cheirolepioides Rech. f. is distinguished as a synonym of E. grossheimii Prokh. E. turkestanica Regel is reported for the second time from NE Iran for the flora of Iran.

    Keywords: Euphorbia, new synonym, new record, Iran, Khorassan
  • S. Tavakkoli, Sh. Kazempour Osaloo*, A. A. Maassoumi Page 117

    The phylogeneteic relationships in genera Calligonum and Pteropyrum (Polygonaceae) are reconstructed using 30 vegetative and reproductive morphological characters. The data matrix comprised 18 species of Calligonum and 3 species of Pteropyrum plus 2 Atraphaxis species representing outgroups. The analyses were conducted using maximum parsimony approach with characters treated both equally weighted and reweighted by rescaled consistency index. The results revealed that Calligonum is monophyletic. But Pteropyrum is appeared to be monophyletic after reweighting procedure. In both analyses Calligonum is composed of two clades, one is including the winged fruit species (sect. Pterococcus) and the second including the bristled fruit ones (sect. Calligonum) encompassing the monotypic sect. Calliphysa (Calligonum junceum). Of 30 characters analyzed, seven are synapomorphic for both genera. Six characters in Calligonum and one in Pteropyrum were genus specific. The remainder of characters was evolved homoplasiously (or ambiguously) among thsese taxa.

    Keywords: Calligonum, Pteropyrum, Polygonaceae, Cladistic analyses, Morphological characters, Iran
  • M. Sheidai, S. Saeidi*, M. Atri Page 126

    Seed proteins were studied in 21 populations of 17 Bromus species and varieties growing in Iran. In total 83 protein bands were observed in all the species studied. The number of bands and their density varied in these species, indicating their genetic differences. Some specific bands were observed in most of the species indicating the presence of specific genes in these species as a result of species diversification. Such specific protein bands may be of use in the Bromus species identification. Different clustering and ordination methods showed separation of the species of sect. Bromus from the species of the sect. Pnigma, indicating the use of seed proteins in taxonomic delimitation of these two sections.

    Keywords: Bromus, Poaceae, seed proteins, Iran
  • A. Zamani*, F. Attar, A. Ghahreman, H. Maroofi Page 132

    In this study leaf and petiole anatomy of 10 species of the genus Pyrus L. belonging to four sections, Pashia, Pyrus, Xeropyrenia and Argyromalon, and one cultivated specimen (close to P. syriaca) is presented. These species include Pyrus boissieriana Buhse, P. kandevanica Ghahreman & Khatamsaz, P. turcomanica Maleev, P. hyrcana Fedor., P. mazanderanica Schönbeck-Temesy, P. syriaca Boiss., P. glabra Boiss., P. oxyprion Woron., P. salicifolia Pall., P. elaeagnifolia Pall. Among 43 studied anatomical characters, 29 characters vary in different localities, seven are constant in all species and four are valuable and can be used in distinguishing species. These characters include number of layers of palisade parenchyma layer, density of palisade parenchyma layers, and presence of lower palisade parenchyma layer between auricles. On the basis of the present study, anatomical characters are useful for separating Zagros species from Alborz ones and also in sectional level.

    Keywords: Pyrus, Rosaceae, anatomy, Iran
  • M. Vafadar, F. Attar, H. Maroofi, F. Aghabeigi Page 143

    In this survey, leaf anatomy (midrib and blade) of 22 species and hybrids of the genus Amygdalus L. (Rosaceae) in Iran is studied. Regarding to vegetative form, the species of Amygdalus are distributed as four forms in Iran: trees, shrubs with brachyblast (short shoots), shrubs without brachyblast and spiny shrubs. Forty-one characters were measured and among them, some characters were variable and taxonomically valuable. The most important characters includes: presence or absence of hair and hair type on midrib and blade, length of adaxial and abaxial epidermal cells in midrib and blade, presence or absence of spongy parenchyma and its thickness, number of palisade parenchyma layers and their thickness, the angle between two halves of blade, midrib shape, ratio of midrib length/width, presence or absence of fiber around phloem in midrib and its thickness, presence or absence of internal phloem in midrib, ratio of xylem length/width and phloem length/width, adxial and abaxial collenchyma thickness in midrib and adaxial and abaxial parenchyma thickness in midrib. One of the special characters in leaf anatomy of Amygdalus is the density of palisade parenchyma layers and the absence of spongy parenchyma in leaf in most species that is related to semi-arid ecological conditions. While leaf anatomical features of the genus Amygdalus are relatively reliable in specific level, they are not useful in subgeneric or sectional level.

    Keywords: Amygdalus, leaf anatomy, Rosaceae family, Iran
  • N. Fatemi, F. Attar, M. H. Assareh, B. Hamzehee Page 156

    In this survey, leaf and rachis anatomy of 14 Iranian species of the genus Rosa belonging to two subgenera and four sections was studied. The species examined are including: Rosa persica, R. beggeriana, R. webbiana, R. moschata, R. canina, R. elymaitica, R. orientalis, R. iberica, R. pulverulenta, R. foetida, R. pimpinellifolia, R. hemisphaerica, R. boissieri and R. villosa. On the basis of morphological features of R. canina, eight form-series were distinguished that five of them were studied in this survey. Among 48 anatomical characters examined only 17 characters are valuable at the species level such as presence or absence of fiber in midrib, the number of palisade parenchyma layers, the angle of two parts of blade, presence or absence of spongy parenchyma, shape of auricle in rachis and the distance of auricles.

    Keywords: Rosa, Rosaceae, anatomy, taxonomy, Iran
  • M. Ghorbani Nahoojei, D. Azizian*, M. Sheidaim, M. Khatamsaz Page 165

    The pollen grains of four species of Adonis consist of A. wolgensis Stev., A. aestivalis L., A. dentata Del. and A. flammea Jacq. were studied using scanning electron microscopy (SEM). In this work 10 different pollen characters were described, illustrated and compared. All pollen grains were tricolpate and exin ornamentation in two types, as echinate in A. wolgensis with small grains (mean = 19.40 µ) and in 3 other species with scabrate sculpturing and large grains. The result of SEM investigation of pollen chracteres revealed segregation of perennial Adonis wolgensis from other annual species. The pollen type of A. wolgensis is the first report in the world.

    Keywords: Adonis, Ranunculaceae, Pollen morphology, Iran
  • S. S. Kazemi, F. Ghahremaninejad Page 171

    Three lichen species, Cryptothecia striata, Lecanographa lyncea and Caloplaca citrina are reported from Iran for the first time. The genera Cryptothecia and Lecanographa are also first reports for Iran. Opegrapha vulgata is new record for Golestan province.

    Keywords: Crustose lichens, new records, Gorgan, Iran