فهرست مطالب

علمی شیلات ایران - سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 97، زمستان 1395)

مجله علمی شیلات ایران
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 97، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/18
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سالمه مهدوی، سکینه یگانه، فرید فیروزبخش، خسرو جانی خلیلی صفحات 1-16
    این تحقیق جهت بررسی سطوح مختلف اسانس رازیانه (Foeniculum vulgare) جیره بر برخی فراسنجه های بیوشیمیایی و مقاومت به استرس شوری در بچه ماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum) انجام گرفت. برای این منظور بچه ماهیان سفید با میانگین وزن ابتدایی 002/0±6/0 گرم بصورت تصادفی در 5 تیمار شامل 0 (شاهد)، 100، 200، 400 و 600 میلی گرم اسانس رازیانه بر کیلوگرم جیره ذخیره سازی شدند و به مدت 60 روز با جیره های آزمایشی به میزان 12-7 درصد وزن بدن و 3 بار در روز مورد تغذیه قرار گرفتند. در پایان دوره شاخص های مربوط به فراسنجه های بیوشیمیایی سرم و مقاومت به استرس شوری ارزیابی شد. نتایج حاصل از آنالیز فراسنجه های بیوشیمیایی سرم نشان داد که بیشترین میزان پروتئین تام و گلبولین در تیمار 600 میلی گرم اسانس مشاهده شد. بیشترین میزان آلبومین و کلسترول به ترتیب در تیمارهای 100 و 400 میلی گرم اسانس بر کیلوگرم جیره و بیشترین مقدار تری گلیسیرید، گلوکز و کورتیزول در تیمار شاهد مشاهده شد (05/0p<). نتایج حاصل از استرس شوری (شوری های 6، 13 و 20 گرم/لیتر) نشان داد که تیمارهای 100 و 400 میلی گرم اسانس بر کیلوگرم جیره کمترین پاسخ به استرس را نشان دادند و پس از استرس میزان تغییرات کورتیزول و گلوکز نسبت به زمان پیش از استرس، در تیمارهای حاوی اسانس مقدار کمتری را نشان داد. بالاترین میزان بازماندگی نیز در تیمارهای حاوی اسانس بدست آمد. در مجموع نتایج نشان داد که اسانس رازیانه با بهبود فراسنجه های بیوشیمیایی (پروتئین تام، آلبومین، گلبولین، گلوکز و کورتیزول) می تواند موجب ارتقاء سیستم ایمنی بچه ماهیان سفید گردد. همچنین نقش مهمی در افزایش مقاومت بچه ماهیان سفید در برابر استرس شوری ایفا کند و بهترین عملکرد مربوط به سطح 100 میلی گرم اسانس رازیانه بر کیلوگرم جیره بدست آمد.
    کلیدواژگان: ماهی سفید (Rutilus kutum)، اسانس رازیانه، فراسنجه های بیوشیمیایی، بقا، استرس شوری
  • مسعود ساجدی سابق*، مجتبی صانعی، حسین علی عبدالحی، شهرام بهمنش، عباس متین فر صفحات 17-26
    با افزایش جمعیت در سطح جهان، مخازن استوانه ای پرورش ماهی به دلیل تولید بالا و مصرف پایین آب، توسعه یافته و به دلیل اهمیت کیفیت آب و جداسازی مواد جامد از این مخازن مطالعات زیادی انجام شده است. در این مقاله به منظور بررسی آزمایشگاهی الگوی رسوب گذاری در مخازن استوانه ای پرورش ماهی، مخزنی با قطر 14/2 متر و ارتفاع 59/0 متر طراحی و ساخته شده است و جریان ورودی از طریق جت آب از سه نازل ورودی به قطر داخلی هر یک 8 میلی متر برقرار گردید. بررسی کمی و کیفی رسوب گذاری در کف مخزن استوانه ای پرورش ماهی برای ریزش موضعی رسوبات، در شش مکان (سه گزینه با ریزش رسوبات در جهت شعاعی و سه گزینه با ریزش رسوبات در پیرامون مخزن استوانه ای) مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج بیانگر آن است برای ریزش رسوب بهترین مکان قسمت محدوده بینابینی (41.5 سانتی متر از دیواره مخزن به طول 44 سانتی متر) و ایستگاه سوم می باشد. همچنین مشاهدات آزمایشگاهی بیانگر آن بود که در حجم کم موادی مانند غذای ماهی، که دارای نرخ غوطه وری بالایی می باشند، بیشتر تابع جریان حلزونی مخازن استوانه ای شکل قرارگرفته و از مرکز حوضچه خارج می گردند.
    کلیدواژگان: الگوی رسوب گذاری، مخازن استوانه ای، پرورش ماهی، مدل آزمایشگاهی، غذای ماهی
  • مرتضی علیزاده*، محمدحسین خانجانی، راضیه انصاری، احمد رفیعی پور صفحات 27-39
    در تحقیق حاضر، ذخیره ویتامین های A و E موجود در تخم مولدین قزل آلای رنگین کمان از طریق افزودن سطوح مختلف آستاگزانتین با دو منبع مصنوعی و طبیعی (Haematococcus pluvialis) به جیره غذایی مولدین به مدت 120 روز مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، آستاگزانتین مصنوعی در سه سطح 40،80 و 120 میلی گرم بر کیلوگرم غذا و آستاگزانتین طبیعی با خلوص 5/1% آستاگزانتین در وزن خشک، هم سطح با منبع مصنوعی به ترتیب به مقدار 67/2، 33/5 و 8 گرم بر کیلوگرم غذا مورد استفاده قرار گرفت. بدین ترتیب هفت جیره آزمایشی شامل شش تیمار سطوح و منابع مختلف آستاگزانتین (T1-T6) و یک گروه شاهد (بدون آستاگزانتین، 0T) در نظر گرفته شد. تخم استحصالی از مولدین از نظر محتوی ویتامین های A و E مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. بیشترین مقدار ویتامین A(ng 51/22 ±88/280) مربوط به تیمار 2 (80% آستاگزانتین طبیعی) و کمترین مقدار (ng 71/12 ±82/147) در تیمار شاهد (بدون آستاگزانتین) به دست آمد. بیشترین مقدار ویتامین E(μg 92/2 ±71/19) مربوط به تیمار 3 (120% آستاگزانتین جلبکی) و کمترین مقدار (μg 51/0 ±27/5) در تیمار شاهد (بدون آستاگزانتین) مشاهده شد. با افزایش سطح آستاگزانتین از هر دو منبع جلبکی و مصنوعی، میزان ویتامین E ذخیره شده در تخم استحصالی افزایش یافت که نشان دهنده تاثیر مثبت آستاگرانتین بر مقدار ویتامین E ذخیره شده بر تخم می باشد. نتایج همچنین نشان داد که آستاگزانتین جلبکی در هر سه سطح مورد آزمایش، عملکرد بهتری نسبت به آستاگزانتین مصنوعی با سطوح مشابه داشته است. در مجموع مطالعه حاضر نشان دادکه تغذیه مولدین بر کیفیت ذخیره تخم تاثیر می گذارد بطوری که افزودن آستاگزانتین (طبیعی و مصنوعی) به جیره سبب بهبود ذخیره ویتامین های A وE در تخم می شود و آستاگزانتین طبیعی به دلیل دارا بودن سایر مکمل های غذایی، از برتری قابل توجهی نسبت به آستاگزانتین مصنوعی برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، آستاگزانتین، جلبک هماتوکوکوس(Haematococcus pluvialis)، ویتامین های A و E
  • ارسلان عدنانی *، شعله درویشی، خسرو محمدی صفحات 41-52
    فساد ماهی ها ناشی از تغییرات ایجاد شده در اثر واکنش های بیولوژیکی ازقبیل اکسایش چربی ها، واکنش های منتج از فعالیت های آنزیم های طبیعی ماهی و فعالیت های متابولیکی ریزاندامگان است. این عوامل باعث کاهش زمان ماندگاری ماهی و سایر فرآورده های دریایی می شوند. بره موم یک محصول طبیعی است که از رزین های گیاهی مشتق شده و بوسیله زنبورهای عسل جمع آوری می گردد. بره موم قرن ها در طب سنتی مورد استفاده قرار می گرفت. مشخص شده است که بره موم دارای فعالیت های ضد میکروبی، التیام بخش زخم ها، ضد اکسایشی و ضد تومور است. در این مطالعه شاخص های بیوشیمیایی و میکروبیولوژیکی فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان تیمار شده با عصاره الکلی 10% بره موم کردستان در طی 24 روز مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش ها به صورت شمارش باکتری های نمک دوست و سرمادوست به عنوان شاخص های میکروبیولوژیکی و شاخص های(میزان کل بازهای فرار نیتروژنی)TVB-N، (شاخص تیوباربیتوریک اسید)TBARS، pH و اسیدیته به عنوان شاخص های بیوشیمیایی در روزهای 24 ،16 ،8 ،0 طی نگهداری در برودت یخچال و به صورت بسته بندی تحت خلاء صورت گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که پس از 24 روز روند افزایشی رشد در شاخص های میکروبیولوژیکی در نمونه های شاهد بسیار سریعتر از نمونه های تیمار شده صورت گرفت و میزانTVB-N، TBARS و اسیدیته بر حسب اسید لاکتیک نمونه های شاهد بالاتر از نمونه های تیمار شده بود و pH نمونه های تیمار شده بالاتر از نمونه های شاهد بود. نتایج به دست آمده بیانگر این است که عصاره 10% الکلی بره موم کردستان می تواند میزان ماندگاری فیله های ماهی قزل آلای رنگین کمان را با توجه به بررسی شاخص های فساد فیله ماهی در طول نگهداری در برودت یخچال و به صورت بسته بندی تحت خلاء به مدت حداقل 8 روز بهبود ببخشد.
    کلیدواژگان: بره موم، ماهی قزل آلا، باکتری های سرما دوست، باکتری های نمک دوست، TVB-N، TBARS
  • وحید داستان، رحیم عبدی *، عبدالعلی موحدی نیا، محمد علی سالاری علی آبادی صفحات 53-61
    در این پژوهش تغییرات بافتی آبشش و کلیه ماهی صبور به عنوان دو اندام اساسی و حائز اهمیت در فرایند تنظیم اسمزی در طول مهاجرت از خورموسی به رودخانه های کارون و بهمنشیر مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه برداری از خلیج فارس و رودخانه های کارون و بهمنشیر از هر ایستگاه 10 قطعه با خصوصیات زیست سنجی مشابه از نظر اندازه و وزن صورت گرفت. پس از فیکس کردن نمونه های بافتی در محلول بوئن و طی مراحل روتین بافت شناسی، برشهایی به ضخامت 6 میکرون تهیه و رنگ آمیزی با هماتوکسیلین- ائوزین انجام و توسط میکروسکوپ نوری مجهز به لنز داینو لیت مورد مطالعه قرار گرفتند. بیشترین تعداد و مساحت سلول های کلراید مربوط به ماهی های دریا بود که با مهاجرت به رودخانه های کارون و بهمنشیر کمتر شدند (05/0>p). اما تفاوت معناداری بین سلول های کلراید رودخانه های کارون و بهمنشیر از این لحاظ وجود نداشت (05/0 کلیدواژگان: ماهی صبور، آبشش، کلیه، سلول های کلراید، تنظیم اسمزی
  • شیوا محمدی، کوروش سروی مغانلو *، بهروز آتشبار، احمد ایمانی صفحات 63-75
    فناوری نانو و مخاطرات محیط زیستی آن بویژه برای آبزیان به شکل روز افزونی در حال گسترش است. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر نانوذره نقره بر میزان رشد و بازماندگی Artemia urmiana اجرا شد. این پژوهش در قالب 5 تیمار شامل، گروه شاهد، 001/0، 01/0، 1/0و 1 میلی گرم بر لیتر نانوذره نقره در 4 تکرار انجام شد. بدین منظور تعداد 500 ناپلی تازه از تخم خارج شده پس از شمارش و انتقال به ظروف پرورش یک لیتری در معرض غلظت های مختلفی از نانو ذره پرورش یافتند. طی دوره پرورش از جلبک تک سلولی Dunaliella tertiolecta و مخمر نانوایی برای تغذیه آرتمیاها استفاده گردید. در طول دوره آزمایش میزان رشد و بازماندگی آرتمیاها در روزهای 8، 11، 17، 20 و 23 مورد بررسی قرار گرفت. آرتمیاها بعد از بلوغ به انکوباتورها و محیطی عاری از نانوذرات انتقال داده شدند. ویژگی های تولید مثلی آن ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل بیانگر این بود که با افزایش غلظت نانوذرات نقره و با گذر زمان، میزان بازماندگی کاهش و میزان رشد افزایش یافت (05/0>p). ویژگی های تولید مثلی نظیر تعداد کل زاده ها، تعداد زاده ها در هر روز، تعداد زاده ها در هر بار تولید مثل و طول عمر آرتمیا در تیمار 1 میلی گرم بر لیتر نانوذره نقره کمترین بود (05/0>p). بنابراین می توان چنین نتیجه گرفت که ورود نانو ذرات نقره به بوم سازگان های طبیعی A. urmiana می تواند بر چرخه تولید مثلی آن تاثیر گذاشته و موجب کاهش بازماندگی و توان تولید مثل آن گردد.
    کلیدواژگان: سمیت مزمن، نانوذره نقره، رشد، بازماندگی، ویژگی های تولید مثلی، Artemia urmiana
  • گلریز دیبا، شهلا جمیلی *، احسان رمضانی فرد صفحات 77-86
    خیار دریایی یک منبع مهم از مواد با ارزش دارویی و تغذیه ای است. در این پژوهش مقدار فنل، فلاونوئید ، فعالیت آنتی اکسیدان و تجزیه تقریبی خیار دریایی گونه Holothuria parva در دو حالت تازه و خشک(آبدهی شده) مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور نمونه ها از بندر لنگه در خلیج فارس جمع آوری شده است. نمونه ها در آزمایشگاه به صورت انجمادی خشک شده و میزان رطوبت آنها اندازه گیری گردید سپس تجزیه تقریبی آن محاسبه گردید. میزان فنل به روش فولین سیوکالتو، میزان فلاونوئید به روش نورسنجی کلریدآلومینیوم و میزان فعالیت آنتی اکسیدان با استفاده از DPPH سنجیده شد. نتایج بدست آمده نشان داد که میزان رطوبت در نمونه تازه برابر با 20/81%±، پروتئین 0/12%±، چربی 34/0%± ، خاکستر 50/5% ±و کربوهیدرات 95/0% ± بوده است. این مقادیر برای نمونه آبدهی به ترتیب برابر با: 50/92%±، 76/3%±، 36/0%±، 1%± و 07/2%± محاسبه شده است. میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در نمونه تازه برابر 063/0 ± و در نمونه آبدهی 060/0± میلی گرم ویتامینC در گرم نمونه خشک و شاخص IC50در نمونه تازه 26/5± و در نمونه آبدهی 14/4 ±بود. میزان فنل کل در نمونه تازه برابر 22/0 ± و در نمونه آبدهی 19/0 ± میلی گرم اسید گالیک در گرم نمونه خشک بود. میزان فلاونوئید در نمونه تازه 86/3 ± و در نمونه آبدهی 02/5 ± میلی گرم کوئرستین در گرم نمونه خشک بود. در مورد تجزیه تقریبی فقط میزان پروتئین و خاکستر در حالت تازه نسبت به حالت آبدهی بیشتر و دارای اختلاف معناداری بود (05/0p<) ومیزان رطوبت در حالت خشک (آبدهی شده) بیشتر از حالت تازه و دارای اختلاف معناداری بود(05/0p<). میزان فنل و فلاونوئید در دو حالت یکسان بوده است. میزان مهار رادیکال آزاد DPPH در حالت تازه بیشتر از حالت آبدهی و دارای اختلاف معناداری بود (05/0p<) و در نتیجه حالت تازه این گونه خیار دریایی دارای فعالیت آتنی اکسیدانی بیشتری نسبت به حالت خشک(آبدهی شده) است و برای استفاده در صنایع دارویی و غذایی سودمندتر است.
    کلیدواژگان: خیار دریایی گونه parva Holothuria، تجزیه تقریبی، رادیکال آزاد DPPH، فنل، فلاونوئید
  • حسن فضلی*، علی اصغر جانباز، شهرام قاسمی صفحات 87-99
    هدف از این مطالعه تعیین میزان زیتوده کیلکای معمولی Clupeonella cultriventris Borodin،1904 طی سالهای 1376 الی 1392 و سقف قابل برداشت این ماهی در سال 1392 در سواحل ایرانی دریای خزر می باشد. در این تحقیق، حداکثر محصول قابل برداشت (MSY) و میزان تلاش صیادی در MSY (fMSY) مورد ارزیابی قرار گرفته و سپس با استفاده از شاخصهای fMSY ، تولید به ازای نسل نوپا و زی توده مولدین به ازای نسل نوپا با استراتژی مختلف Fmax، F0.1 و F40% سقف قابل برداشت تعیین شد. نتایج نشان داد طی سالهای 1376 الی 1392 میزان ذخایر ماهی کیلکای معمولی ابتدا از حدود 22000 تن در سال 1376 به 112000 تن در سال 1388 افزایش و سپس در سال 1392 به 83300 تن کاهش یافت. در دوره مذکور مرگ و میر صیادی این ماهی بین 246/0 الی 640/1 در سال و نرخ بهره برداری بین 327/0 الی 764/0 قرار داشت. نقاط مرجع بیولوژیک در دو نقطه F0.1 و F40% بترتیب 92/0 و 80/0 در سال برآورد شد. بر اساس مدل شیفر مقدار MSY و تلاش ماهیگیری مرتبط به ترتیب 22670 تن و 8690 شناور شب محاسبه شد. بر اساس سیستم طبقه بندی پنج ردیفی میزان صید بیولوژیک قابل قبول این ماهی در1392 برای ردیفهای 2، 3، 4 و 5 بترتیب 17500، 20060، 23500 و 18900 تن برآورد شد. در رویکرد احتیاطی، مقدار صید بیولوژیک قابل قبول که دارای کمترین مقدار و با بیشترین اطلاعات یعنی 17500 تن باید انتخاب شود.
    کلیدواژگان: کیلکای معمولی، تولید به ازای نسل نوپا، نقاط مرجع، صید بیولوژیک قابل قبول، دریای خزر
  • یزدان کیوانی، مسیب عالی پور، مهتاب خلجی، سعید اسدالله، مسعود صیامی* صفحات 101-107
    آلودگی انگلی دو گونه از ماهیان بومی روخانه بهشت آباد در فصل بهار 1393 مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه تعداد 52 عدد ماهی، (26 عدد نازک Chondrostoma regium و 26 عدد آفانیوس Aphanius vladykovi) پس از صید، در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفتند. پس از انجام زیست سنجی، بررسی های انگل شناسی با استفاده میکروسکوپ و استرئومیکروسکوپ انجام گرفت. براساس نتایج بدست آمده انگل Philometra sp در محوطه شکمی ماهی نازک برای اولین بار گزارش می شود. علاوه بر این، کرم دیژن بالغ Alloceradium isoporum از روده ماهی آفانیوس، انگل Trichodina sp از پوست و آبشش ماهیان نازک و آفانیوس و انگل مژه دار Ichthyophthirius multifiliis نیز شناسایی شد. بیشترین میزان آلودگی (درصد) به انگل I. multifiliis در آبشش ماهی آفانیوس (% 96/15) و کمترین میزان شیوع به انگل Trichodina sp (% 23/07) در پوست ماهی نازک بود. آلودگی به A. isoporum فقط در روده ماهی آفانیوس با میانگین شدت آلودگی (± انحراف معیار) 5/42 (3/73±) و آلودگی به انگلPhilometra sp در محوطه شکمی ماهی نازک با میانگین شدت آلودگی (± انحراف معیار) 3/25 (0/82±) مشاهده شد. بیشترین میانگین (± انحراف معیار) شدت آلودگی مربوط به انگل I. multifiliis در پوست ماهی نازک معادل 9/69(± 07/72) درصد با دامنه 194-12 (تعداد انگل)مشاهده شد.
    کلیدواژگان: آلودگی انگلی، فیلومترا، بهشت آباد، Aphanius vladykovi، Chondrostoma regium
  • یاسین مطلبی، سید مهدی اجاق *، عباسعلی مطلبی، رضا صفری صفحات 109-120
    اثر پوشش کیتوزان (با وزن مولکولی متوسط) همراه با ناتامایسین بر کیفیت تخم ماهی سفید دریای خزر) Rutilus frisii (kutum (تیمار شده با نمک 4 درصد) طی نگهداری در دمای یخچال(1 ± 4 درجه سانتی گراد) در طی یک دوره 90 روزه مورد بررسی قرار گرفت. محلول کیتوزان 1% وزنی/حجمی و ترکیب کیتوزان-ناتامایسین(1% وزنی/حجمی-5 و 10 میلی گرم بر کیلوگرم تخم) برای پوشش استفاده شد. تیمار شاهد و تیمار های دارای پوشش در دوره های 0، 30، 60 و 90 روزه مورد ارزیابی شیمیایی (مجموع ازت فرار، عدد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید)، میزان نمک باقیمانده وpH قرار گرفتند. نتایج نشان داد که پوشش کیتوزان در مقایسه با نمونه فاقد پوشش کیفیت نگهداری را افزایش داد. پوشش کیتوزان همراه با ناتامایسین نسبت به پوشش کیتوزان برای پارامترهای شیمیایی محافظت بهتری را فراهم نمود. میزان باقیمانده نمک برای تمام تیمار ها کمتر از 2 درصد مشخص شد. این نتیجه حاصل شد که ترکیب پوشش کیتوزان و ناتامایسین 10 میلی گرم بر هر کیلوگرم تخم زمان ماندگاری تخم ماهی سفید را افزایش داد.
    کلیدواژگان: ماهی سفید، کیتوزان، ناتامایسین، زمان ماندگاری
  • افشین محمودزاده، محمدرضا فاطمی*، تورج ولی نسب، شهلا جمیلی، بابک مقدسی صفحات 121-131
    خانواده گوازیم ماهیان در صید تجاری آب های جنوب ایران از اهمیت اقتصادی و میزان صید بالایی برخوردار می باشد. به منظور پایش ذخایر این گروه آبزی در دریای عمان طی ده سال نمونه برداری در سال های 1382 تا 1392 گشت های تحقیقاتی ترال کف از غرب تا شرق دریای عمان در 5منطقه (اشکوب) و 4 لایه عمقی 20-10 ، 30-20، 50-30 و 100-50 متربه مورد اجرا درآمد. نتایج نشان داد که بهترین مکان برای صید این ماهیان مناطق غربی و شرقی آب های ساحلی استان سیستان وبلوچستان است. دربین مناطق پنج گانه این استان بیشترین میزان صید بر واحد سطح در صیدگاه های میدانی، گالک، رابچ و بیاهی با 7/293 کیلوگرم بر کیلومترمربع ثبت گردید. با بررسی لایه های عمقی مشخص گردید که بیشترین میزان صید بر واحد سطح در اعماق بیش از30 متر بوده که با کاهش عمق از تراکم این ماهیان کاسته می شود. چنانکه بیشترین میزان صید بر واحد سطح لایه عمقی 100-30 متر با2/331 کیلو گرم بر کیلومترمربع ولایه عمقی 20-10 متر با 6/28 کیلو گرم بر کیلومتر مربع کمترین میزان را داشته است. در دهه اخیرمقدار صید بر واحد سطح گوازیم ماهیان روندی افزایشی را نشان می دهد که حاکی از ثبات نسبی این ذخایر آبزی می باشد.
    کلیدواژگان: صید بر واحد سطح، گوازیم ماهیان، پراکنش، دریای عمان
  • محمود حافظیه*، یزدان مرادی، محمد پورکاظمی، شهرام دادگر، منصور شریفیان صفحات 133-144
    در این بررسی تغییر ترکیبات تقریبی-شیمیایی گیاه دریایی سارگاسوم جمع آوری شده از سه ایستگاه در هر یک از شش منطقه ساحلی استان سیستان و بلوچستان بدست آمد. گیاه پس از جمع آوری شستشو، خشک و پودر شده به آزمایشگاه منتقل و پروتئین کل(درصد وزن خشک) با روش کجلدال، اسید های آمینه با بهره گیری از دستگاه HPLC، چربی کل (درصد وزن خشک) با روش سوکسله و اسید های چرب ضروری با تعیین میزان FAMES (متیل استرهای اسید های چرب) توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی، کربوهیدرات ( درصد وزن خشک) با روش فنل سولفوریک اسید، ویتامین ها با استفاده از دستگاه HPLC، خاکستر با روش سوختن در کوره، مواد معدنی با کمک گرفتن از روش های فلیم فتومتری و آستاگزانتین نیز از روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری و پس از تایید نرمال بودن میانگین ها با PP plot برنامه SPSS مورد بررسی مقایسه ای آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که سارگاسوم جمع آوری شده از ساحل طیس به شکل خشک دارای 15/1±18/9 درصد پروتئین(p<0.05)، 15/0±18/2 درصد چربی(p>0.05)، 2/1(p>0.05)EF ، 03/2±11/33 کربوهیدرات (p>0.05)، 83/11±14/230 کیلو کالری بر 100 گرم ماده خشک انرژی(p<0.05)، 03/1±11/11 درصد مواد معدنی(p<0.05) و 87/10 ±51/115 میلی گرم کمپلکس ویتامین ها در 100 گرم ماده خوراکی (p<0.05) و 00/1±11/104 میکرو گرم آستاگزانتین در 100 گرم وزن خشک نمونه (p<0.05) می باشد که نسبت به پنج تیمار جمع آوری شده از مناطق دیگر نمونه برداری دارای ارزش غذایی بالاتری است. همچنین پروفایل اسید های چرب ضروری بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی دار آماری نشان داد (p<0.05)که در مورد نمونه های بدست آمده از ساحل طیس بالاترین بوده است ولی پروفایل اسیدهای آمینه بجز لوسین، هیچ اختلاف آماری بین تیمارهای مناطق جغرافیایی نشان نداد(p>0.05).
    کلیدواژگان: Sargassum ilicifolium، ترکیبات شیمیایی، استان سیستان و بلوچستان
  • مهرداد زمان پور*، ساره یاری پور صفحات 145-153
    با مدیریت درست دریاچه های مصنوعی می توان از آن ها در تولید آب زیان نیز بهره گرفت. وارد کردن بچه ماهی هم اکنون رویکردی فراگیر در برنامه ریزی های سدها است. دریاچه ی سد درودزن از منابع اصلی آب آشامیدنی شیراز است، که مدیریت شیلات هر ساله بچه ماهی هایی از چند گونه ی مختلف از کپورماهیان را در دریاچه رها می کند. افزون برآن، چند گونه ی ماهی بومی رودخانه یی نیز در دریاچه رشد و زادآوری می کنند. هریک از گونه های ماهیان ممکن است ترجیح خاصی در انتخاب بخش هایی از دریاچه برای زیستگاه خود داشته باشد. برای بررسی امکان این ترجیح نمونه برداری از ماهیان دریاچه با دو تکرار در اسفند 1389 و مهر 1390 در سه مقطع رودخانه یی، میانه و دریاچه یی انجام شد. برای گرفتن انواع ماهیان از تورهای با چشمه ها ی 37 م م.، 57 م م. و 120 م م. استفاده شد. در آزمایشگاه شناسایی گونه، شمار نمونه های هر گونه در هر ایستگاه، و زیست سنجی ماهی ها (بیش ترین طول استاندارد، طول چنگالی، و بیش ترین طول کل و وزن) انجام شد. ماهی ها شامل شاه کولی جنوبی Alburnus mossulensis، سیاه ماهی فلس درشت Capoeta aculeate، سیاه ماهی فلس ریز Capoeta damascina، حمری Carasobarbus luteus، کاراس Carassius gibelio، کپور معمولی Cyprinus carpio، و کپور نقره یی Hypophthalmichthys molitrix بود. بخش های اصلی دریاچه ترکیب های کاملا متفاوتی از تجمع ماهی ها را نشان داد. همه ی این 7 گونه در بخش دریاچه یی دیده شدند، اما در بخش میانی تنها 3 گونه ی سیاه ماهی فلس درشت، سیاه ماهی فلس ریز و کپور معمولی پراکندگی داشتند. در بخش رودخانه یی تنها 3 گونه ی شاه کولی جنوبی، سیاه ماهی فلس درشت و کپور معمولی جا گرفته بودند. این ترجیح زیست گاهی می تواند به بهره گیری بهتر از دریاچه در آب زی پروری کمک کند.
    کلیدواژگان: سد درودزن، ماهی، ترکیب گونه یی، پراکنش
  • یافته علمی: بررسی اثر عصاره مرزنگوش (Origanum vulgare) در پیشگیری از آلودگی تجربی به استرپتوکوکوس اینیایی در ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
    محمد اسماعیل فخارزاده، مسعود حقیقی*، مصطفی شریف روحانی، عیسی شریف پور صفحات 155-161
    هدف از این بررسی تعیین اثر عصاره مرزنگوش (Origanum vulgare) در پیشگیری از آلودگی به استرپتوکوکوس اینیایی تجربی ماهی قزل آلای رنگین کمان بود. 360 قطعه بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان، با وزن متوسط 1±15 گرم به طور تصادفی در سه تیمار (هر تیمار با سه تکرار) شامل 1) گروه شاهد، 2) گروه تیمار عصاره مرزنگوش (روزانه به میزان 1% وزن جیره) و 3) گروه تیمار فلور فنیکل (جیره حاوی 10 میلیگرم بر کیلوگرم فلورفنیکل خالص)، یک بار در روز برای مدت دو هفته مورد تغذیه قرار گرفتند. در پایان هفته دوم 24 ساعت پس از قطع غذا، تعداد 5 عدد ماهی از هر تکرار صید و پس از بیهوشی، از ساقه دمی آنها خون گیری و از بافت کلیه و طحال آنها نمونه برداری انجام شد. پس از این مرحله ماهی های باقیمانده با استفاده از تزریق داخل صفاقی سوسپانسیون استرپتوکوکوس اینیایی به میزان 100 لاندا آلوده شدند. سپس برای مدت 2 هفته نلفات روزانه ثبت گردید. در پایان هفته دوم پس از آلودگی، مجددا 5 عدد ماهی از هر تکرار به طور تصادفی صید و از خون و بافت طحال و کلیه آنها نمونه برداری شد. میزان فعالیت آنزیم لیزوزیم و شمارش افتراقی گلبولهای خون در نمونه های خون در هر دو مرحله نمونه برداری بررسی گردید. همچنین نمونه های بافت طحال از نظر بار باکتریایی و هیستوپاتولوژی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد فعالیت آنزیم لیزوزیم در تیمارهای فلورفنیکل و مرزنگوش کمتر از شاهد بود (p<0.05). درصد لنفوسیت ها در تیمار های فلورفنیکل و مرزنگوش بیشتر از شاهد، ولی درصد مونوسیت ها کمتر از شاهد بودند (p<0.05). در بررسی شمارش کلی باکتری های طحال نتایج نشان داد که بار باکتریایی در تیمارهای فلورفنیکل و مرزنگوش کمتر از شاهد بود (p<0.05). در بررسی هیستوپاتولوژی، هیچ یک از گروه های آزمایشی باعث عوارضی در طحال و کلیه نشدند، ولی در بافت طحال نمونه های شاهد پس از آلودگی با استرپتوکوکوس اینیایی مقداری تجمع ملانوسیت ها و دژنراسیون مشاهده گردید. در بافت کلیه نیز تخریب گلومرول ها تجمع ملانوماکروفاژها و پرخونی پس از مواجهه باکتریایی مشاهده گردید. میزان تلفات نیز در تیمارهای فلورفنیکل و مرزنگوش از شاهد کمتر بودند. نتایج این بررسی نشان می دهد که عصاره مرزنگوش بر شاخص های خونی، کاهش تلفات و بار باکتریایی در طحال ماهی ها موثر بوده است. نتیجه آن که عصاره مرزنگوش می تواند در پیشگیری از استرپتوکوکوزیس در ماهی موثر باشد.
    کلیدواژگان: ماهی، استرپتوکوزیس، فلورفنیکل، مرزنگوش، مواجهه باکتریایی
  • یافته علمی کوتاه: بررسی اثر عصاره مرزنگوش (Origanum vulgare) در پیشگیری از آلودگی تجربی به استرپتوکوکوس اینیایی در ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
    محمد اسماعیل فخارزاده، مسعود حقیقی، مصطفی شریف روحانی، عیسی شریف پور صفحات 163-169
    هدف از این بررسی تعیین اثر عصاره مرزنگوش (Origanum vulgare) در پیشگیری از آلودگی به استرپتوکوکوس اینیایی تجربی ماهی قزل آلای رنگین کمان بود. 360 قطعه بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان، با وزن متوسط 1±15 گرم به طور تصادفی در سه تیمار (هر تیمار با سه تکرار) شامل 1) گروه شاهد، 2) گروه تیمار عصاره مرزنگوش (روزانه به میزان 1% وزن جیره) و 3) گروه تیمار فلور فنیکل (جیره حاوی 10 میلیگرم بر کیلوگرم فلورفنیکل خالص)، یک بار در روز برای مدت دو هفته مورد تغذیه قرار گرفتند. در پایان هفته دوم 24 ساعت پس از قطع غذا، تعداد 5 عدد ماهی از هر تکرار صید و پس از بیهوشی، از ساقه دمی آنها خون گیری و از بافت کلیه و طحال آنها نمونه برداری انجام شد. پس از این مرحله ماهی های باقیمانده با استفاده از تزریق داخل صفاقی سوسپانسیون استرپتوکوکوس اینیایی به میزان 100 لاندا آلوده شدند. سپس برای مدت 2 هفته نلفات روزانه ثبت گردید. در پایان هفته دوم پس از آلودگی، مجددا 5 عدد ماهی از هر تکرار به طور تصادفی صید و از خون و بافت طحال و کلیه آنها نمونه برداری شد. میزان فعالیت آنزیم لیزوزیم و شمارش افتراقی گلبولهای خون در نمونه های خون در هر دو مرحله نمونه برداری بررسی گردید. همچنین نمونه های بافت طحال از نظر بار باکتریایی و هیستوپاتولوژی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد فعالیت آنزیم لیزوزیم در تیمارهای فلورفنیکل و مرزنگوش کمتر از شاهد بود (p<0.05). درصد لنفوسیت ها در تیمار های فلورفنیکل و مرزنگوش بیشتر از شاهد، ولی درصد مونوسیت ها کمتر از شاهد بودند (p<0.05). در بررسی شمارش کلی باکتری های طحال نتایج نشان داد که بار باکتریایی در تیمارهای فلورفنیکل و مرزنگوش کمتر از شاهد بود (p<0.05). در بررسی هیستوپاتولوژی، هیچ یک از گروه های آزمایشی باعث عوارضی در طحال و کلیه نشدند، ولی در بافت طحال نمونه های شاهد پس از آلودگی با استرپتوکوکوس اینیایی مقداری تجمع ملانوسیت ها و دژنراسیون مشاهده گردید. در بافت کلیه نیز تخریب گلومرول ها تجمع ملانوماکروفاژها و پرخونی پس از مواجهه باکتریایی مشاهده گردید. میزان تلفات نیز در تیمارهای فلورفنیکل و مرزنگوش از شاهد کمتر بودند. نتایج این بررسی نشان می دهد که عصاره مرزنگوش بر شاخص های خونی، کاهش تلفات و بار باکتریایی در طحال ماهی ها موثر بوده است. نتیجه آن که عصاره مرزنگوش می تواند در پیشگیری از استرپتوکوکوزیس در ماهی موثر باشد.
    کلیدواژگان: ماهی، استرپتوکوزیس، فلورفنیکل، مرزنگوش، مواجهه باکتریایی
  • یافته علمی کوتاه:بررسی اثرات آرد هسته دانه انار (pomegranate (Punica granatum بر فراسنجه-های رشد ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
    حسین عمادی، حسین نگارستان، مینا سادات حیدری صفحات 171-175
    امروزه رشد اقتصادی و صنعتی در کشورهای جهان و هم چنین افزایش جمعیت، سبب نیاز روز افزون جوامع بشری به استفاده از مواد غذایی با کیفیت و دارای ارزش غذایی بالا و به دنبال آن امروزه رشد اقتصادی و صنعتی در کشورهای جهان و هم چنین افزایش جمعیت، سبب نیاز روز افزون جوامع بشری به استفاده از مواد غذایی با کیفیت و دارای ارزش غذایی بالا و به دنبال آن افزایش تقاضا برای دسترسی بیشتر به این مواد شده است. در این میان گوشت سفید آبزیان دارای ارزش غذایی بسیار بالایی می باشد و کلیه دست اندرکاران صنعت شیلات از جمله فعالان قسمت های خصوصی و دولتی و هم چنین محققین این صنعت درصدد برآمدند تا با انجام فعالیت های جدید پژوهشی، از جمله تغذیه ی مناسب ،سبب بهبود و افزایش کیفیت آبزیان پرورشی گردند(صالحی، 1390). ماهیان پرورشی معمولا به دو گروه ماهی های آب های سرد و ماهی های آب های گرم تقسیم می گردند که قزل آلا و ماهی های آزاد جزء گروه اول محسوب می شوند و تغذیه ی آبزیان پرورشی دارای اهمیت بسیار زیادی می باشد(عمادی، 1387). طبق بررسی های انجام شده، تاکنون هیچ گونه فعالیتی تحت عنوان اثرات آرد هسته دانه انار بر روی رشد ماهی قزل آلای رنگین کمان و ماهی های دیگر، در ایران و هیچ یک از کشورهای جهان انجام نگرفته است.البته طی تحقیقاتی که در آمریکا روی یک گوساله انجام گرفت، دانشمندان آمریکایی دریافتند که اثر عصاره ی انار (پلی فنل های موجود در آن) روی رشد، سلامتی و هضم بیشتر مواد غذایی و ایمنی آن تاثیرات مطلوب و مثبتی میگذارد(Olivera et al.، 2010). انار با نام علمی Punica granatum متعلق به خانواده ی Punicaceae و دارای ارزش غذایی فراوان، سرشار از ویتامین ها و مواد تحریک کننده ی اشتها می باشد. انار به عنوان یک منبع غنی از آنتوسیانین ها وآنتی اکسیدان ها است که به رشد و سلامت بیشتر کمک می کند(جدول 1)(ارفعیان،1381).
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، آرد هسته دانه انار، فراسنجه های رشد
  • |
    • S. Mahdavi, S. Yeganeh, F. Firouzbakhsh, Kh Janikhalili Pages 1-16
      This study was carried out to investigate the effects of different levels of fennel essential oil (Foeniculum vulgare) on some biochemical parameters and salinity stress resistance of Caspian Kutum (Rutilus kutum) fry. For this purpose, Kutum fry with an average initial weight 0.6±0.002 gr were divided randomly in 5 treatments including 0 (control), 100, 200, 400 and 600 mg fennel essential oil/kg diet and fed 3 times a day at a ratio of 7-12% body weight for 60 days. At the end of the experiment, biochemical parameters and salinity stress resistance were assessed. Results of serum biochemical analyze showed that the highest level of total protein and globulin was observed in 600 mg fennel essential oil/kg diet. The highest level of albumin and cholesterol was observed in 100 and 400 mg fennel essential oil/kg diet and the highest level of triglyceride, glucose and cortisol was observed in control (p
      Keywords: Kutum, fennel essential oil, biochemical parameters, survival, Salinity stress
    • Sajedi Sabegh M. *, Abdolhay H.A., Saneie M., Behmanesh Sh, Matinfar A Pages 17-26

      Abstract: (401 Views)
      During the growth of population in the world, Recirculating Aquaculture Systems (RAS) are developing due to more production and less water consumption and many scientists have studied on water quality and solid removal at these systems. In this paper to study on settling pattern of solid particles on a bed of aquaculture cylindrical tanks, a tank in diameter of 2.14 m and height of 0.59 m and inlet flow using three nozzles in 8 mm diameter has implemented. Quality and quantity studies of settling patterns of solid particles in six injection location (by changing the injection location of radial alignment for three options and on the pyramid of tank for others) show that injection location by the middle location of radial length and of third station (there are 6 stations on the pyramid of the tank and each station has located at 60 degrees from the last station) created more uniform sedimentation on the bed. Also, laboratory observations show that the low density materials such as fish feed, which has a high rate of immersion are more disposed to exit due to spiral flow of cylindrical tanks.
      Keywords: Settling pattern, cylindrical tanks, Recirculating aquaculture systems, Laboratory model, Fish feed
    • Alizadeh M.*, Khanjani M.H., Ansari R., Rafieepour A Pages 27-39
      In present research, effect of dietary astaxanthin levels in sources of synthetic and algal on vitamins A and E content of egg rainbow trout broodstock was investigated, totally for 120 days. It was considered seven groups consisting six treatments (T1-T6) in two different astaxanthin sources and control (C). According to experiment design, treatments were arranged as algal astaxanthin (Haematococcus pluvialis) in the three levels of 2.67, 3.55 and 8gr/kg food (T1, T2, T3); and synthetic astaxanthin in three levels of 40, 80 and 120mg/kg food (T4, T5, T6). Egg vitamins A and E content in obtained eggs from all treatments during spawning season was measured. The highest (280.88± 22.51 ng) and the lowest (147.82± 12.71ng) amount of vitamin A were observed in T2 and control group, respectively. The highest (19.71± 2.92µg) and the lowest (5.27± 0.51µg) amount of vitamin E were obtained in T3 and control group, respectively. By increasing level of astaxanthin in both sources of algal and synthetic, content of vitamin E in egg increased but the effect of algal source on these indices was more perfect. In general present study show that, feeding broodstock affected on quality content of egg, It also concluded that natural astaxanthin (Haematococcus pluvialis) for the reason that contains supplementary nutritious, is extraordinary preferable than synthetic astaxanthin to improve vitamins content of egg in rainbow trout.
      Keywords: Rainbow trout, Astaxanthin, Haematococcus pluvialis, Vitamins A, E
    • A. Adnani *, S. Darvishi, K. Mohammadi Pages 41-52
      Spoilage of fish muscle results from changes brought about by biological reactions such as oxidation of lipids,reactions due to activities of the fish’s own enzymes,and the metabolic activities of microorganisms. These activities lead to a short shelf life in fish and other seafood products. Propolis is a natural product derived from plant resins collected by honeybees. Propolis has been used in traditional medicine for centuries. It is known that propolis possesses anti- microbial, antioxidative, anti-ulcer and anti-tumor activities. At this study biochemical and microbiological parameters of rainbow trout(Oncorhynchus mykiss) treated to 10% concentration of alcoholic extraction of Kurdistan propolis for 24 days were determined. Analyses were carried out for mesophilic and psychrophile bacteria counting as microbiological parameters and total volatile base nitrogen (TVBN), Thiobarbituric acid reactive species(TBARS), pH and acidity as biochemical parameters, for 0, 8, 16 and 24 days of storage at 4 ºC with vacuum packaging. The results presented that decreasing in microbiological parameters at control samples were more faster than treated samples and TVB-N,TBARS and acidity of control samples were higher than treated samples and pH of treated samples were higher than control samples after 24 days. The results suggest that 10% concentration of alcoholic extraction of Kurdistan propolis can enhance the shelf life of rainbow trout fillets during the refrigerated, vacuum packed preservation.
      Keywords: Propolis, TBARS, Rainbow trout, Mesophilic bacteria, Psychrophilic bacteria, TVB-N
    • V. Dastan, R. Abdi *, A.A. Movahedinia, M.A. Salari Aliabadi Pages 53-61
      In this research, histological changes of gill and kidney, as a basic and important organ in osmoregulation, during migration from Musa creek to Karun and Bahmanshir rivers was studied. Ten fish from each station of Persian gulf, Karun and Bahmanshir with similarity in biometric of size and weight were collected. After fixation in Bouin's solutions, routine procedure of tissue preparation was done and 6μm sections stained with Hematoxylin and Eosin, studied by optical microscope equipped with a daynolit lenses. The greatest number and area of chloride cells were seen in sea samples but they decreased during migration to Karun and Bahmanshir rivers (p0.05). In kidney, during migration from the sea to the river, the diameter of proximal and distal lumen increased. But in Karun samples, diameter of lumen of distal tubules were higher than others station. Also, there was no significant difference in other tubule between in Karun and Bahmanshir samples. Therefore according to this study, gill and kidney have active participation in osmoregulation. This fish can be a good model for study of osmoregulation in different salinities because of adaptation and response to different environmental salinities in gill that associated with histologic changes.
      Keywords: Tenualosa ilisha, Gill, Kidney, Chloride cells, Osmoregulation
    • S. Mohammadi, K. Sarvi Moghanlou *, B. Atashbar, A. Imani Pages 63-75
      The application and environmental hazards of nanotechnology to aquatic species are increasingly growing. To address the issue, the present study was designed and carried out to elucidate the toxic effects of silver nanoparticles on growth, survival and reproductive traits of Artemia urmiana. The experiment consisted of five treatments, namely control group and those exposed to 0.001, 0.01, 0.1 and 1 mgl-1 silver nanoparticles, with four respective replicates. To do so, 500 newly hatched nauplii were counted and transferred to 1 liter containers exposing to various concentrations of the silver nanoparticles . Microalgae Dunaliella tertiolecta and zymogenic was used to feed artemia. Growth and survival rates were recorded on days 8, 11, 17, 20 and 23. After sexual maturation, artemia were transferred to a new environment free from nanoparticles and their reproductive traits were studied. Results showed that higher concentrations of silver nanoparticles led to lower survival rate and augmented growth rate of artemia (p
      Keywords: Silver nanoparticles, Growth, Survival rate, Reproductive traits, Artemia urmiana
    • Golriz Diba, Shahla Jamili *, Ehsan Ramezani Fard Pages 77-86
      Sea cucumber is a valuable resource containing several materials that can be used as natural products and pharmaceutical industries.
      In this study, proximate composition and the amount of total phenols, flavonoids and antioxidant activity of fresh and rehydrated (after drying) sea cucumber, Holothuria parva, were examined.
      The samples were collected from Bandar Lengeh in the Persian Gulf during low tide and kept frozen.
      The samples were freeze-dried and the moisture content was calculated. The protein, lipid, ash and carbohydrate contents were then measured. The amounts of antioxidant activity (DPPH), phenol and flavonoid contents were also measured.
      All results have possibility (p
      Keywords: Sea cucumber, Holothuria parva, Proximate composition, Free radicals, DPPH, Phenols, Flavonoids
    • H. Fazli *, A.A. Janbaz, S. Ghasemi Pages 87-99
      The main objectives of the present study were to estimate of biomass during 1997-2014 and maximum sustainable yield of common kilka Clupeonella cultriventris Borodin, 1904 in 2013 in Iranian waters of the Caspian Sea. This paper examines the maximum sustainable yield (MSY) and fishing intensity at MSY (fMSY) and then using fMSY, yield-per-recruit and spawning biomass-per-recruit under various harvest strategies of Fmax, F0.1 and F40%; the acceptable biological catch (ABC) was estimated. During 1997-2014, the biomass of common kilka was increased from 22000 in 1997 to 112000 t in 2009 then declined to 83300 in 2013. In the period, the instantaneous coefficient of fishing mortality varied between 0.246/yr to 1.640/yr and the exploration rates were 0.327 and 0.764. The reference points of common kilka at F0.1 and F40% were estimated 0.92 and 0.80 year−1, respectively. According to Schafer model the MSY and fMSY were estimated 22670 t and 8690 vessel×nights (a unit of effort). During 2013, the ABC of common kilka was estimated 17500, 20060, 23500 and 18900 t in tiers 2, 3, 4 and 5, respectively. However, for the implementation of a precautionary management approach the lower and more accurate ABC-value, based on more information, should be selected and thus the catch should be restricted to 17500 t.
      Keywords: Clupeonella cultriventris, Yield-per-recruit, Reference point, Acceptable biological catch, Caspian Sea
    • Yazdan Keivany, Mosayyeb Aalipour, Mahtab Khalagy, Eng Saeid Asadollah, Eng Masoud Siami * Pages 101-107
      Parasitic infestation of two native fish species in Behesht-Abad River were investigated at spring 2013. In this study 52 Chondrostoma regium and Aphanius vladykovi (26 from each species) were sampled and transferred to the laboratory. Then the weight and total length of fish were measured and investigated their infestation to parasites by microscope and stereomicrpscope. Some of the observed parasites are reported for the first time as new host records of: Philometra sp on the abdominal cavity of C. regium, Moreover, some external and internal parasites identified to the species and genus level including: Ichthyophthirius multifiliis in skin and gill of C. regium and A. vladykovi, one immature digenean; Allocreadium isoporum on the intestine of A. vladykovi and Trichodina sp on gill and skin of C. regium and A. vladykovi. The highest frequency of I. multifiliis (96.15%) was observed in gill of A. vladykovi and the lowest frequency was related to Tricodina sp in skin of C. regium (23.07%). A. isoporum Infestation was only observed in the intestine of A. vladykovi (mean±SD; 5.42±3.73) and philometra sp infection was only observed in the abdominal cavity of C. regium (mean±SD; 3.25±.82). The maximum average (±SD) infection intensity belonged to I. multifiliis in skin of C. regium (69.9±72.07, range: 12-196).
      Keywords: Parasitic infection, philometra, Behesht, Abad, Aphanius vladykovi, Chondrostoma regium
    • Yasin Motallebi, Mahdi Ojagh *, Abbasali Motallebi, Reza Safari Pages 109-120
      The effects of chitosan (Ch) (Medium molecular weight chitosan) coating combined with natamycin (Ch N) on quality of salted kutum (Rutilus frisii kutum) roe (treated with 4% NaCl salt) during refrigerated storage (4±1°C) were studied over a period of 90 days. A solution of Ch (1%, w/v) and Ch N (1%, w/v Ch and 10 mg natamycin per Kg salted roe) was used for the coating. The control (salted roe) and the coated roe samples were analyzed periodically (0. 30, 60 and 90 days) for chemical (TVB-N, PV, TBA), remaining salt and pH characteristics. The results indicated that the chitosan coating enhanced the storage quality of the kutum salted roe as compared to an uncoated salted roe (control). Chitosan coating combined with natamycin afforded better protection than chitosan coating for chemical parameters (TVB-N, PV, TBA). Remaining salt was determined lower than 2% for all treatment. The conclusion was showed the combination of chitosan coating and natamycin at a 10 mg per Kg of roe were increased shelf life of the kutum roe.
      Keywords: Rutilus frisii kutum, Chitosan, Natamycin, Shelf life
    • A. Mahmoodzade, M.R. Fatemi *, T. Valinassab, Sh Jamili, B. Moghadassi Pages 121-131
      Nemipterid fishes are considered as one of the commercial fish family having considerable catch amount in the Persian Gulf and Oman Sea. There was an annual monitoring survey during 2003-2013 in the Oman Sea using a research bottom trawler for stock assessment purposes. The whole area was stratified into five strata (or sub region) and four depth layers of 10-20, 20-30, 30-50, 50-100 m. The results showed that the best fishing ground for this family were both in western and eastern study area of the Oman Sea, Sistan-o-Baluchistan Province. Amongst five classified sub regions, the Meidani, Galak, Rabech and Biahi in the western part showing the most density with CPUA value of 293.7 kg/km2. A comparison between different covered depth layers, it was found that the highest CPUA (331.2 kg/km2) belonged to the depths more than 30 m and with decreasing depth there was a descending trend in catch per unit area value with the lowest value for 10-20 m depths (28.6 kg/km2). This 10 years data show the important finding of increasing of density and catch per unit of area of Nemipterid fishes.
      Keywords: Oman Sea, CPUA, Nemipterid fihes, Stock
    • M. Hafezieh *, Y. Moradi, M. Pourkazemi, Sh Dadgar, M. Sharifian Pages 133-144
      Sargassum ilicifolium were collected from 18 stations of Sistan and Baluchistan coastal waters, washed out, dried and powdered then transferred to laboratory for biochemical analyzing of total protein (% DW) using Kejeldal method, amino acids using HPLC device, Crude fat (%DW) using Soxoleh method, Fatty acids with GC device after determination of FAMES, carbohydrate (%DW) with phenol sulfuric acid method, vitamins with HPLC device, Ash content using burning in Avon, minerals with flame photometry and astaxanthin with spectrophotometry and statistical analysis using SPSS, Ver. 14. Results showed that Sargassum collected from Tis beach near the Chabahar bay in dried form with 9.18±1.15% protein (p0.05), 1.2% EF(p>0.05), 33.11±2.03% carbohydrate(p0.05)except lysine(p
      Keywords: Sargassum ilicifolium, Biochemical composition, Sistan, Baluchistan Province
    • Mehrdad Zamanpoore *, Sareh Yaripour Pages 145-153
      Aquaculture production in artificial lakes is possible with a proper management of the lake ecosystem. Introduction of fish fingerlings are now a widespread approach in reservoir planning. Dorudzan reservoir is a main source of drinking water for the capital city of Shiraz, which is used for production of several species of cyprinid fishes by the fisheries department. Additionally, few species of native riverine fish are now established in the lake. Every species is supposed to have preferences in selecting different parts of the lake. To investigate possibility of this preference, fishes were sampled twice in winter 2010 and autumn 2011 in three sections of the reservoir, riverine, transitional, and lacustrine. Mesh sizes of 37, 57, and 120 mm were used for sampling. Total number of individuals in each station for all species was counted and their biometry (maximum standard length, fork length, maximum total length, and weight) were measured. Fish populations included Alburnus mossulensis, Capoeta aculeate, Capoeta damascina, Carasobarbus luteus, Carassius gibelio, Cyprinus carpio, and Hypophthalmichthys molitrix. Major parts of the lake showed different compositions of fish assemblages. All 7 species were observed in lacustrine, while 3 species Capoeta aculeate, apoeta damascina, and Cyprinus carpio were present at the transitional section. Riverine section hosted Alburnus mossulensis, Capoeta aculeate and Cyprinus carpio. This habitat preference can help a better utilization of the lake in aquaculture
      Keywords: Dorudzan Reservoir, Fish, Species composition, Distribution
    • The effect of Oregano (Origanum vulgare) extract on prevention of S.ineae experimental infection in Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
      Mohammad Esmail Fakharzadeh, Masoud Haghighi *, Mostafa Sharif Rouhani, Issa Sharifpour Pages 155-161
      This study was performed in order to determine the effect of Oregano (Origanum vulgare) extract on Streptococcus ineae infection in rainbow trout. 360 rainbow trout weighing 15±1 gr were randomly allocated into three treatment groups with three repetition, including: 1) Control group, 2) Oregano extract treated group (1% of diet), 3) Felorfenicol treated group (10mg/kg fish), all feed one time a day for two weeks. At the end of the second week, 5 fish of each repetition collected and sampled from their blood and tissue of spleen and kidney. After the bleeding, all the samples injected with streptococcus ineae. After two weeks mortality rate calculated and after the bleeding, sampled from the spleen and kidney of the samples. Total cunt analysis conducted on the spleen samples in 4 logarithmic concentrations. in the second phase all the samples primarily injected with S.ineae and then treated with Oregano concentration and Felorfenicol for two weeks. After the two steps of bleeding, in sterile qualifications, the spleen of the fishes sampled for total cunt analysis. Blood cells counting and lisosym activity indicated in all blood samples. The results shown that total mortality in both of the phases of experiment in Oregano extract (OE) treatment was significantly lower comparing to control group (p
      Keywords: Fish, Streptoccusis, Felorfenicol, Bacterial total count
    • The effect of Oregano (Origanum vulgare) extract on prevention of S.ineae experimental infection in Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
      Mohammad Esmail Fakharzadeh, Masoud Haghighi, Mostafa Sharif Rouhani, Issa Sharifpour Pages 163-169
      This study was performed in order to determine the effect of Oregano (Origanum vulgare) extract on Streptococcus ineae infection in rainbow trout. 360 rainbow trout weighing 15±1 gr were randomly allocated into three treatment groups with three repetition, including: 1) Control group, 2) Oregano extract treated group (1% of diet), 3) Felorfenicol treated group (10mg/kg fish), all feed one time a day for two weeks. At the end of the second week, 5 fish of each repetition collected and sampled from their blood and tissue of spleen and kidney. After the bleeding, all the samples injected with streptococcus ineae. After two weeks mortality rate calculated and after the bleeding, sampled from the spleen and kidney of the samples. Total cunt analysis conducted on the spleen samples in 4 logarithmic concentrations. in the second phase all the samples primarily injected with S.ineae and then treated with Oregano concentration and Felorfenicol for two weeks. After the two steps of bleeding, in sterile qualifications, the spleen of the fishes sampled for total cunt analysis. Blood cells counting and lisosym activity indicated in all blood samples. The results shown that total mortality in both of the phases of experiment in Oregano extract (OE) treatment was significantly lower comparing to control group (p
      Keywords: Fish, Streptoccusis, Felorfenicol, Bacterial total count
    • The core of pomegranate (punica granatum) seed kernel meal effects of growth parameters of rainbow trout (oncorhynchus mykiss)
      H. Emadi, H. Negarestan, M. Heidari Pages 171-175
      This study was aimed to investigate the effects of pomegranate (Punica granatum) seed kernel meal (pskm) as a supplement in the diet of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), The experiment was carried out in growth in a period of 90 days since the 12/11/2014 until the 12/03/2015 in Abzi Eksir Koesar complex , situated in south east of Tehran. 600 fingerlings with average weight of 6.74 gram and average length of 5.50 centimeter were divided to five treatments, The control group was without any pskm, and the other groups with added 1, 2, 3 and 4 percent pskm Respectively. For greater certainty each treatments had three replicates. Result indicated that pskm caused highest increased growth parameters in treatment 3 with 3 percent pskm, with other treatments and groups. growth parameters including weight with maximum of 47.74 gram , length were 15.03 centimeter ,weight gain with maximum of 41.15 gram, length increase with the maximum of 9.71 centimeter, Weight gain percentage with maximum amount of 572.1, specific growth rate with 0.45 and specific length rate with 0.1 mm. All growth parameters with the best value was seen in treatments 3.This result is due to the presence of high levels of appetite stimulants such as polyphenols of pskm (p
      Keywords: Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Pomegranate seed kernel meal (pskm), Growth parameters