فهرست مطالب

The International Journal of Humanities
Volume:11 Issue: 1, 2003

  • تاریخ انتشار: 1382/10/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فردوس آقاگلزاده صفحات 1-10

    این مقاله متاثر از رویکرد الگوی حل- مساله مایکل هوی (2001) پیرامون تحلیل متن است. آرا و نظریات متنوعی از رویکردهای زبانشناختی در خصوص چگونگی سازمان بندی و درک متن مطرح می باشد. هر یک از این رویکردها در صدد پاسخ گویی به پرسشهایی پیرامون ساختار متن و تحلیل آن هستند. مایکل هوی در رویکرد حل- مساله معتقد است که هرگونه متن و یا قرائتی در هر گفتمان تابع تعامل متنی و الگوهای عام فرهنگی حاکم بر ذهن نویسنده و خواننده است. در این رویکرد، خواننده منفعل نیست بلکه به اندازه نویسنده قدرت تاثیرگذاری دارد و لذا متن حاصل تعامل بین نویسنده و خواننده است. در این مقاله با روش تحلیلی- توصیفی از نوع تحلیل محتوا با تجزیه و تحلیل چند متن در چارچوب رویکرد حل- مساله مایکل هوی، شاهد جامعیت و کارآمدی این رویکرد از تجزیه و تحلیل متن می باشیم.

    کلیدواژگان: الگوی حل مساله، تحلیل متن، تحلیل گفتمان
  • ساسان بالغی زاده صفحات 11-21

    هدف از نگارش این مقاله بررسی نقش برنامه درسی ساختار مدار در محیطهای آموزش زبان انگلیسی است که در آن زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجه و نه زبان دوم تدریس می شود. مقاله با بررسی اجمالی برنامه درسی ساختار مدار شروع شده و به نقاط ضعف آن می پردازد. سپس نقش دستور زبان در آموزش زبان انگلیسی مورد نقد و بررسی قرار می گیرد. سرانجام پیشنهاد می شود که به دلیل نقش اساسی آموزش دستور زبان در آموزش زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجه، برنامه درسی ساختار مدار در این گونه کلاسها کارایی بیشتری دارد. برنامه درسی ساختار مدار ارائه شده در این مقاله دو ویژگی دارد؛ اول، با سیستم درونی فراگیری پیشنهاد شده به وسیله تحقیقات روانشناختی زبان همخوانی دارد؛ دوم، از فعالیتهای آموزشی نسبتا جدید نظیر تمرینهای ارتباطی و بالابردن سطح هوشیاری زبانی بهره می گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی ساختار مدار، آموزش زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجه، هوشیار سازی
  • حسین پاینده صفحات 23-30

    هدف از این مقاله، ارائه قرائتی نقادانه از پنجمین رمان نویسنده معاصر انگلیسی ایان مکیوئین، با عنوان سگهای سیاه 1992، است. فرض بنیادین مقاله حاضر این است که منتقدان ادبی غالبا نگرشهای نادرستی را به مکیوئین و آثارش انتساب داده اند، به گونه ای که تاملات تفکر برانگیز وی در خصوص مسائل فرهنگی غالبا مورد بی توجهی قرار گرفته است. این بی توجهی ریشه در دیدگاهی کلیشه ای دارد که بر حسب آن گویا بن مایه همه آثار مکیوئین خشونت است و داستانهایش در مجموع معرف شخصیتهایی تنفرانگیز و جامعه ستیز هستند. بر این اساس، چنین تلقی شده است که خواندن داستانهای مکیوئین موجب تشویق و نگرانی خواننده است. در مخالفت با این تلقی نادرست و با این استدلال که هدف مکیوئین از نگارش داستانهایش کالبدشکافی و نقد فرهنگ معاصر است، در مقاله حاضر رمان سگهای سیاه به منزله متنی مورد قرائت قرار گرفته است که دیدگاهی ادبی در خصوص مباحث فرهنگی ارائه می دهد. به اعتقاد نگارنده، ساختار روایتی این رمان، واجد اهمیتی بنیانی در درک معانی مستتر در آن است. به همین سبب، با استناد به مفاهیم و اصطلاحات روایت شناسانه ای که ژرار ژنت و شلامیت ریمون کنان در نظریه های خویش مطرح کرده اند، پیچیدگی گفتمانهای روایتی رمان مکیوئین و مشابهتهای مضمونی ای که به اجزای آن وحدت می بخشند مورد بررسی قرار گرفته است. بر پایه این قرائت، در پایان مقاله نتیجه گرفته شده است که دیدگاه های این رمان نویس توانا در مباحث فرهنگی جاری، وی را به منتقد سرسخت زمانه ما تبدیل کرده است.

    کلیدواژگان: داستان در داستان، راوی برون رویداد، راوی درون رویداد، راوی همداستان، روایت شناسی، کانونی سازی چندگانه درونی
  • محمدکاظم حسنوند صفحات 31-44

    مساله ممنوعیت نقاشی و تصویرگری در اسلام همواره مورد بحث محققان و هنرمندان بوده است. بسیاری از مستشرقین اینگونه مطرح نموده اند که اسلام با هنر، بالاخص نقاشی و تصویرگری مخالفت ورزیده و محدودیتهایی در این رابطه به وجود آورده است. بررسی احادیث مختلف پیرامون این مساله، آیات قرآن کریم و آثار هنری به وجود آمده در دوران خلفا و سلاطین در این مقاله مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است. به نظر می رسد از مهمترین عوامل تحریم نقاشی و تصویرگری در صدر اسلام ترس از بازگشت نومسلمانان به مظاهر شرک و بت پرستی می باشد. این موضوع بیشتر در صدر اسلام مطرح بوده است و امروزه در جهان اسلام با آن مواجه نمی باشیم. ما نه تنها در قرآن کریم با مساله ممنوعیت نقاشی مواجه نبوده ایم بلکه اسلام همواره در مورد زیبایی و حس زیبایی دوستی انسان تاکید ورزیده است.

    کلیدواژگان: اسلام، حدیث، خلفا، قرآن کریم، ممنوعیت، نقاشی
  • رضا رئیس طوسی صفحات 45-60

    در خلال قرن نوزدهم خوزستان که زمانی 50 میلیون دلار (به قیمت ارز سال 1962) مالیات آن بوده، سرزمین بسیار حاصلخیزی به شمار می رفته است. بسیاری از مقامات بریتانیا و هند بریتانیا که در ایران ماموریت داشته اند از فراوانی آب و خوزستان که از طریق 5 رودخانه بزرگ و شبکه های گسترده آبیاری تامین می شده سخن گفته و خوزستان را به عنوان سرزمین بسیار حاصلخیز، با قابلیت تولید حجم عظیمی از غلات و محصولات دیگر توصیف کرده اند.اما خوزستان، بتدریج به دلیل اعمال سیاستهای بریتانیا و مناقشات قدرت با شرایط تاسف باری روبه رو شده است. با گشوده شدن رود کارون بر کشتیرانی بریتانیا، نفوذ بریتانیا در خوزستان بحدی می رسد که آنها در انتصاب فرمانداران و اعطای وامهای توسعه خوزستان به فرانسوی ها، هلندی ها و آلمانی ها مداخله می کنند. انگلیسی ها به سران ایلات عهده عرب و بختیاری و افراد متنفذی که خود منافعی در خوزستان داشتند نیز کمک می کنند تا آنها نیز به بهانه اینکه طرح آبیاری به کاهش جریان آب رودخانه کارون منجر خواهد شد و در نتیجه به منافع عهده تجاری آنها زیان می رساند به مخالفت بپردازند. این مقاله افزایش نفوذ بریتانیا در امور سیاسی و اقتصادی ایران و بویژه در امور خوزستان را که «مصر دومی» پس از سیستان خوانده شده است مورد بررسی و تحقیق قرار داده است.

    کلیدواژگان: خوزستان، رودخانه کارون، سد، سیاست بریتانیا، سیستم آبیاری، پرونده های استعماری
  • شمس سادات زاهدی صفحات 61-68

    مفهوم اکوتوریسم به عنوان بدیلی برای توریسم انبوه مطرح شده و در حال گسترش است. اکوتوریسم یکی از انواع توریسم طبیعت- مبنا است که بر تعامل با محیط طبیعی تقریبا بکر حفاظت و آموزش تاکید دارد. درک اکولوژیکی پیش شرط اکوتوریسم پایدار است. حفاظت محیط زیست و اکوتوریسم ارتباط تنگاتنگی با هم دارند و باید بین آن دو رابطه همزیستی به گونه ای برقرار شود که هر دو از یکدیگر در طول زمان منتفع شوند. برای کاهش اثرات تخریبی اکوتوریسم بر محیط زیست باید روش های اقتصادی و مدیریت مالی متحول شوند. اکوتوریسم پایدار نیاز به روش های مدیریتی نوینی دارد که داده ها و ستاده های محیطی را در هر یک از طرحهای اکوتوریسم دقیقا محاسبه کند. با استفاده از روش حسابداری با مبنای سه گانه می توان مزایا و محدودیتهای زیست محیطی اجتماعی و مالی طرحهای اکوتوریستی را مورد ارزیابی قرار داد و سپس درباره اجرای آنها تصمیم گرفت. موسسات اکوتوریستی می توانند بخشی از منابع خود را به حفاظت از محیط زیست طبیعی اختصاص دهند و به این ترتیب در هر سه مبنای محاسبه در وضعیت مثبت قرار گیرند. در این مقاله توصیه شده است که راهبردهای مدیریتی نوین و برنامه هایی با هدفهای قابل سنجش تدوین شود و اعتبار مناسب برای اجرای آن برنامه ها تخصیص یابد. نظام مدیریت مالی اثربخش با مکانیزمهای مناسب حسابداری زمینه لازم را برای تحقق اکوتوریسم پایدار فراهم خواهد کرد.

    کلیدواژگان: بوم شناسی، تنوع و انقراض گونه ها، توسعه، جهانگردی طبیعت گرا، نوع شناسی توریسم، پایداری
  • ج سرورخان صفحات 69-80

    اقبال لاهوری، یکی از شاعران بزرگ مشرق زمین به عنوان فیلسوف و معمار تفکر جدید ملت اسلامیه نیز شناخته می شود. این مقاله تحقیقی دارای بررسی جهات و بعدهای مختلف میهن گرایی و یگانگی اقوام مختلف جهان است. نظریه های مختلف غرب درباره ملت گرایی و همچنین نظر و دیدگاه جمال الدین اسدی آبادی درباره وحدت اقوام اسلامی و مسلمانان به صورت انتقادی مورد بحث قرار گرفته و باور اقبال لاهوری در این زمینه بعد از جنگ جهانی دوم بویژه به رسیدن وی به تصور ریاستهای جدید اسلامی به مبنای تفکر، بررسی شده است.

    کلیدواژگان: اتحاد مسلمانان، اقبال، جهان، دوره، ملی گرایی
  • علیرضا هژبری نوبری *، کاظم ملازاده صفحات 81-92

    ماننا بزرگترین قدرتی بود که پیش از تشکیل امپراتوری ماد، قرنها بر بخشهای وسیعی از شمال غرب ایران حکومت کرده است. مانناییان هوری نژاد بوده و قریب به احتمال در نیمه دوم هزاره دوم پیش از میلاد به این منطقه وارد شده اند. به لحاظ وضعیت سیاسی، علی رغم حملات متعدد از جانب آشور و اورارتو، آنان توانستند استقلال سیاسی و فرهنگی خود را حفظ کرده و نفوذ سلطه خود را به گونه ای توسعه بخشند که تداوم آن در دوره های بعد نیز ملموس باشد. با این حال با وجود اطلاعاتی که اسناد تاریخی و داده های باستان شناختی در اختیار ما قرار می دهد، متاسفانه هیچگونه پژوهشی علمی درباره ماننا صورت نگرفته و حتی چگونگی ظهور، گستره فرهنگی و قلمرو سیاسی آنان بسیار مبهم مانده است. مقاله حاضر با توجه به این پیش زمینه و کمبودها تهیه شده است.

    کلیدواژگان: باستان شناسی، جغرافیای تاریخی، شمال غرب ایران، ماننا
|
  • Ferdows Aghagolzadeh Pages 1-10

    This paper, largely motivated by Hoey (2001), revisits the issue of Written Discourse Analysis and, in particular, the Problem-Solution Pattern. Much discussion embarrasses the way in which texts are pro-duced and understood. The different functional approaches include Halliday and Hasan’s approach, van Dijk’s process-oriented approach, the procedural approach of de Beaugrande and Dressler, and the Problem Solution approach of Michael Hoey. These approaches attempt to answer the question: what is a text? How is it constructed and how can it be interpreted? According to Hoey, the processes of reading and writing in any discourse are based on culturally popular patterns of organisation between the writer and the reader. The text may be seen as an interaction between the writer and the reader in which the reader seeks to anticipate the questions that the writer is going to answer. In conclusion, analysing some texts indicates that the problem solution method is a comprehensive and easy method for producing narrative and non-narrative texts.

    Keywords: Text Analysis, discourse analysis, Problem Solution Pattern
  • Sasan Baleghizadeh Pages 11-21

    This paper examines the role of the structural syllabus in EFL settings, particularly EFL classes in Iran. The paper starts with an overview of what the structural syllabus is. Afterwards, the shortcom-ings of the structural syllabus are reviewed. Next the role of formal grammar instruction is discussed in depth. Finally it is suggested that because of the crucial role that grammar instruction plays in EFL set-tings, the structural syllabus can serve these classes better than other syllabus types. The structural syl-labus advocated in this paper has two qualities. First, it is compatible with learners’ internal syllabus. Second, it benefits from innovative tasks such as consciousness-raising activities and communicative ac-tivities.

    Keywords: Structural Syllabus, Teaching English as a Foreign Language, Consciousness Raising
  • Hoseyn Payandeh Pages 23-30

    This paper aims to offer a critical reading of the contemporary English author Ian McEwan’s fifth novel entitled Black Dogs (1992). I postulate that literary critics have frequently read his fiction for what it is not. As such, McEwan’s thought-provoking engagement with cultural questions has more often than not gone unexamined owing to a critical blueprint that, reducing his oeuvre to the topoi of violence, or to a gallery of obnoxious characters branded as psychopaths, typecasts him as a writer of disturbing, salacious fiction. Arguing that McEwan writes to dissect and criticise contemporary cul-ture, I offer a reading of his novel as a literary intervention into a cultural debate. I argue that of cru-cial importance in McEwan’s novel is the question of the narrative structure through which the differ-ent segments of Black Dogs are recounted. Drawing on the narratological concepts and terminology in-troduced in the works of Gerard Genette and Shlomith Rimmon-Kenan, I examine the complexities of the narrative discourses of McEwan’s novel and its interlinking thematic analogies. Based on this read-ing, I conclude that McEwan’s intervention in the ongoing cultural debates of today makes of him a se-vere critic of our time.

    Keywords: narratology, Extradiegetic, Intradiegetic, Homodiegetic, Multiple Internal Focalisation, Mise en Abyme
  • M. K. Hassanvand Pages 31-44

    The proscription of illustration and painting in Islam is a topic often discussed by researchers and art-ists. Most orientalists have suggested that Islam generally opposed art, especially painting and illustra-tion, thus resulting in a number of limitations. A survey of different prophetic sayings on this subject (hadith singular, hadis plural), verses of the Quran, and artworks in the era of the caliphs has been pe-rused in this article. It seems that a core factor for the restriction was the possible reversion of newly converted Muslims to polytheism and idolatry. This was a genuine concern in early Islam. Today it is generally unknown, unheard of or simply ignored in the world of Islam. Islam has not prohibited paint-ing rather it does emphasize beauty and aesthetics.

    Keywords: Painting, Prohibition, Islam, Hadith, Qur'an, Caliphs
  • Reza Raiss Tousi Pages 45-60

    During late nineteenth century, Khuzistan was considered to be the most fertile land of Persia which at one time had yielded $ 50 million if calculated on 1962 price index. Many British officials presented in Iran and India office have recorded the abundance of water through a network of five rivers and canals, making Khuzistan a fertile ground for major staple and cash crops. At the time when the general populace was affected by the famine, Khuzistan stood unaffected. But thoroughly and gradually Khuzistan had faced deplorable condition owing to the British policy and power struggle. With the opening of the Karun River, the British influence had reached to the extent that they started interfering in the appointment of governors and granting of Khuzistan developmental projects to French, Dutch or Germans. The present article highlights the increasing influence of British in the political and economic affairs of Iran especially Khuzistan which was considered to be the 'second Egypt' next to Seistan. They had even assisted by the principle Arabs and Bakhtiaris tribes of Khuzistan as well as the influential trading and commercial figures to sabotage the irriga-tion project which could hamper the water flow to Karun River, a back bone for their commercial interest. In the first quarter of 20th century the British policy in Khuzistan proved detrimental to their vested interest.

    Keywords: Khuzistan, Irrigation System, Colonial Records, British Policy, Karun River, Dam
  • Shams Ol Sadat Zahedi Pages 61-68

    Sustainable ecotourism is a nature oriented tourism that maintains a sound relationship with the natu-ral environment, and contributes to its conservation. Ecological understanding is a prerequisite of sus-tainable ecotourism. Nature conservation and ecotourism are interdependent. There should be a sym-biotic relationship between the two, in which, both derive sustainable benefits in a lengthy period of time. In order to decrease natural deterioration, the present ecotourism economic and financial assess-ment should be challenged. Sustainable ecotourism demands new managerial methods that can esti-mate both environmental inputs and outputs in every single ecotourism venture and meets the required criteria of both. Triple-bottom-line accounting approach provides a foundation for assessment of envi-ronmental, social, and financial costs and benefits of ecotourism ventures. Ecotourism companies can allocate some of their resources to the nature conservation and people education. This is how they can obtain a positive triple bottom line. Developing environmental management strategies, programs and procedures with measurable objectives, and allocating adequate funds for their effective implementa-tion is recommended in this article. Effective financial management system with capable accounting mechanisms would provide the ecotourism organizations with the necessary foundations for transition towards sustainability.

    Keywords: Sustainability, Development, Ecology, Nature Oriented Tourism, Tourism Typology, Diversity & Extinction of Species
  • G. Sarwar Khan Pages 69-80

    This paper deals with the philosophical aspects of nationalism and pan-Islamism in view of Dr. Muhammad Iqbal, a great poet and philosopher of sub-continent. The paper examines in an analytical way, how Iqbal’s concept of nationalism is different from Western brand of nationalism and coincided with Jamal-u-din Afghani’s ideal of pan-Islamism. The paper discusses how Iqbal reconciled his ideal with the real world-over dynamics, especially in the Muslim world after World War II. It is further ar-gued that how far his idea of Nationalism and his concern for Muslim unity had relevance to the con-temporary Muslim world, particularly in the context of predicament faced by the Muslim Ummah.

    Keywords: Iqbal, Nationalism, Sub-Continent, Muslim Ummah-Pan-Islamics
  • Alireza Hejebri Nobari*, Kazem Mollazadeh Pages 81-92

    Mannea is the most important state, which was established before Median kingdom and ruled on vast part of northwestern Iran for several centuries. Manneaen were from Hurrian race and language and probably entered the region about 1500 B.C. In their political life although they suffered many inva-sions from Assyria and Urartu, they kept their political and cultural independence and expended their power and realm in next period. In spite of this historical fact and available archaeological data, up to the present time no notable study about Mannea has been conducted and therefore basic aspects of Manneaen culture have remained unknown. The present study undertakes to accomplish this.

    Keywords: Archaeology, Manna, Northwest Iran, Historical Geography