فهرست مطالب

سیاحت غرب - پیاپی 13 (امرداد 1383)

ماهنامه سیاحت غرب
پیاپی 13 (امرداد 1383)

  • 125 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1383/05/15
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فرهنگی
  • مسلمانان و معضل تفریحات مدرن
    یوسف خباز صفحه 7
    تفریح و سرگرمی چیست؟ در گذشته مردم چ گونه خود را سرگرم می کرده اند، آیا وجود تفریحات و سرگرمی ها ضرورت دارد؟ آیا می توان در برابر سیل بنیان اکن تفریحات و سرگرمی های غربی به خصوص آمریکایی که بنیان فرهنگ و خانواده را در جهان تهدید می کند، ایستاد؟ آنچه ذکر شد، تنها بخشی از سوالاتی است که از سوی نویسنده، هوشمندان مطرح می شود و زوایای پنهان این موضوع را مورد دقت نظر قرار می دهد.
  • میل خفه شده ی نابودی فرد به دست صنایع فرهنگی
    برنارد استیگلر صفحه 16
    سرمایه داری مافوق صنعتی، فنونش را به حدی توسعه داده است که روزانه میلیون ها نفر، همزمان با برنامه های تلویزیونی، رادیویی و بازی های الکترونیکی واحدی، در ارتباط اند. مصرف فرهنگی که به طور منظم فراگیر شده است، بی تاثیر بر امیال و اذهان نیست. پیروزی فردی رو به زوال می رود در حالی که تهدید علیه توانایی های ذهنی، حسی و زیبا شناسانه بشری، هر روز بیشتر آشکار می شود.
  • نجات محیط فرهنگی آمریکا / گفت و گو با جرج گربنر
    صفحه 25
    جرج گربنر استاد ممتاز دانشگاه پنسیلوانیا، در این گفت و گو در تلاش است تا مردم جهان به ویژه آمریکا را از تاثیر شگرف رسانه ها بر افکار عمومی و فرهنگ جامعه آگاه سازد و آن ها را به مبارزه با انحصار گرایی رسانه ها برانگیزاند. وی معتقد است، سیاست های رسانه ای آمریکا، براساس سیاست ها و ضرورت های بازرگانی و تجاری شکل می گیرد. وی ترویج و تبلیغ خشونت در تلویزیون های آمریکا را عاملی در جهت ناامن جلوه دادن جامعه معرفی می کند. وی می گوید، مسوولین بدین وسیله قصد توجیه مجازات های شدید را دارند. رسانه ها کودکان را همان گونه که خود می خواهند و منافعشان ایجاب می نماید، تربیت می کنند. وی به پارادوکسی در آمریکا اشاره می نماید مبنی بر این که از جهتی در این کشور ادعای دموکراسی می شود و از طرفی با انحصار گرایی شدید رسانه ای مواجهیم.
  • جنگاوری کامپیوتری
    جری ماندر صفحه 34
    کامپیوترها ظاهرا توانایی های گوناگونی را برای انسان ایجاد کرده و تسهیلاتی را در اختیار، گذاشته اند. اما همه این توانایی ها و تسهیلات ستودنی نیستند. یکی از این توانایی ها، هدایت و کنترل جنگ های عظیم و گسترده اتمی است که می تواند تنها در چند دقیقه به نابودی بیانجامد. بعد خطرناک مساله در آنجاست که در این بخش، کامپیوتر بیش از انسان ها در روند تصمیم گیری نقش ایفا می کند...
  • هرزه نگاری؛ متاع اینترنت
    بت استیونس صفحه 43
    این مقاله سعی می کند، اثرات مخرب هرزه نگاری بر جامعه، به ویژه زنان را تبیین کند. نویسنده از نقش اینترنت در انتشار هرزه نگاری صحبت می کند و می گوید صنعت هرزه نگاری حتی دامن دختران جوان را نیز آلوده کرده است.
  • اجتماعی
  • آیا اخلاق رو به زوال است؟
    جان دایلین صفحه 49
    مقاله حاضر، براساس نتایج یک نظرسنجی به نگارش درآمده است و جمع بندی آن این است که ارزش های اخلاقی در جامعه آمریکا به شدت رو به افول است و مهم ترین عامل آن یکی تضعیف و فروپاشی خانواده و دیگری نقش رسانه ها به ویژه تلویزیون در بی اعتبار کردن ارزش ها و هنجارهای اخلاقی است.
  • وضعیت غیر انسانی خدمات درمانی در ایالات متحده
    ویسنته ناوارو صفحه 58
    وضعیت بهداشت و مراقبت های پزشکی در ایالات متحده در سطحی بسیار پایین تر از دیگر کشورهای پیشرفته سرمایه داری قرار داد. مهم ترین دلیل این وضعیت، وجود اختلاف طبقاتی شدید در ایالات متحده است و سرمایه داران به عنوان بالاترین طبقه اجتماعی به این امر دامن می زنند.
  • آمریکا و معضل خودکشی جوانان
    دیوید هسانسکی صفحه 68
    امسال در ایالات متحده آمریکا، تقریبا 2800 جوان خودکشی کردند. نزدیک به 1600 نفر از این جوانان، سن و سالی بین 15 تا 19 سال داشتند. تمایل به خودکشی در ایالات متحده به قدری رایج است که ار هر پنج دانش آموز، یک نفر به طور جدی به خودکشی می اندیشد.
  • سیاسی
  • شکست طرح امپراطوری
    فیلیپ گلوب صفحه 76
    اشغال عراق از سوی آمریکا که با طراحی جناح نومحافظه کاران صورت گرفت، اکنون به عنوان یک معضل جدی در برابر دولت آمریکا قد علم کرده است. محاسبات سهل انگارانه نومحافظه کاران از وضعیت عراق، باعث شده است آمریکا به وضعیت مشابه آنچه شوروی سابق در افغانستان دچار شده بود، مبتلا شود. علاوه بر آن ارتش آمریکا به شدت فاقد روحیه است. بسیاری از سیاستمداران آمریکایی نیز به مخالفان سرسخت حضور آمریکا در عراق پیوسته اند.
  • اقتصادی
  • فقر جهانی، انباشت سرمایه و توسعه فقر
    سمیر امین صفحه 84
    سمیر امین یکی از منتقدان سرشناس مکتب نوسازی و نئومحافظه کاری محسوب می شود. او در این نوشتار به تحلیل تاثیرات اقتصادی - اجتماعی جهانی شدن سرمایه داری بر کشاورزان، تولیدات کشاورزی و تغییر ترکیب طبقات اجتماعی می پردازد. از نظر نویسنده، مهم ترین دگرگونی اجتماعی که نیمه دوم قرن بیستم را برجسته می کند آن است که نسبت طبقاتی اجتماعی پایین تر از کمتر از یک چهارم به بیشتر از یک دوم جمعیت افزایش یافته است. بنابراین جهانی شدن به تشدید نابرابری ها و توسعه فقر می انجامد و باید به جستجوی سیاست های بدیل آزادسازی اقتصادی پرداخت...
  • آب؛ کالایی جدید
    ماد بارلو صفحه 96
    در جریان روند خصوصی سازی، آب که همواره در طول تاریخ حیات بشر به عنوان سرمایه ای عمومی تلقی می شد، به یک کالای تجاری تبدیل شده است؛ کالایی که امروزه توجه بسیاری از شرکت های غربی را به خود جلب نموده است و از نتایج اولیه روی آوردن آن ها به این کالای جدید، افزایش سرسام آور بهای آن، چه در کشورهای توسعه یافته و چه در کشورهای فقیر یا در حال توسعه است.
  • برداشت مرگ
    مارکو ویسشر صفحه 101
    تحمیل الگوهای اقتصادی از سوی نهادهای بین المللی و در راس آن بانک جهانی، صندوق بین المللی پول و سازمان تجارت جهانی بر کشورهای توسعه نیافته که اقتصادشان نه بر صنعت که عمدتا بر کشاورزی استوار می باشد، زندگی مردم این کشورها را سخت مورد تهدید قرار داده است. از سوی دیگر، فعالیت شرکت های فعال در کشاورزی صنعتی و گسترش این کشاورزی سوداگرانه در سراسر جهان، در آینده ای نه چندان دور، کشاورزی سنتی و طبیعی را کاملا از بین خواهد برد که عوارض و پیامدهای آن از سویی بر کشاورزان سنتی و از سوی دیگر بر محیط زیست و طبیعت، اجتناب ناپذیر خواهد بود.
  • علمی
  • واکسیناسیون از نگاهی دیگر
    آلن کانت ول صفحه 109
    امروزه، واکسیناسیون به بخشی لاینفک از زندگی بشری تبدیل شده است؛ پدیده ای که با گذشت زمان و به ویژه در کشورهای پیشرفته با شک و تردیدهایی جدی روبرو شده است. هم اکنون در حالی که اجرای طرح های مختلف واکسیناسیون در کشورهای در حال توسعه و فقیر به عنوان یک یاز افتخارات مسوولین بهداشتی این گونه کشورها شناخته می شود، در کشورهای تولید کننده و پیشروی این فن آوری، نگرانی هایی جدی در حال مطرح شدن است.
  • منشا ایدز؛ گفته ها و ناگفته ها
    سارا خورشید صفحه 116
    منشا بیماری ایدز، به عنوان یکی از اسرار عالم پزشکی شناخته می شود، اما در سال های اخیر و به دنبال رد فرضیه هایی که منشا ویروس این بیماری هولناک را در بین افریقائیان و محصول نزدیکی آن ها با شامپانزه ها و میمون های سبز و یا استفاده از گوشت این جانوران می دانست، نظریه جدیدی مطرح شده که احتمال دخالت ورزی انسان در خلق و گسترش آن را بر مبنای اطلاعات علمی و شواهدی مستدل تقویت می نماید.
  • محیط زیست
  • دنیای ظالم، بدرود!
    جرمی ریفیکین صفحه 122
    گزارش تنی چند از برجسته ترین دانشمندان آمریکایی، حکایتاز آن دارد که تداوم وضع موجود می تواند در قرن جدید به تغییراتی ناگهانی در وضعیت آب و هوای زمین دامن بزند؛ تغییراتی که پیامدهای آن برای حیات این کره خاکی بی شک غیر قابل تحمل خواهد بود. چنین افزایش ناگهانی ای که محصول رویکرد غیرطبیعی بشر به طبیعت می باشد، می تواند به مثابه شوم ترین دستاورد بشر جدید محسوب شود؛ بشری که در یکصد سال اخیر و در پی دستیابی به رفاه و آسایش بیشتر، زادگاه خود را به استقبال پرمخاطره ترین رویداد و تغییرات ممکن سوق داده است.