فهرست مطالب

سیاحت غرب - پیاپی 41 (آذر 1385)

ماهنامه سیاحت غرب
پیاپی 41 (آذر 1385)

  • 128 صفحه، بهای روی جلد: 7,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/10/05
  • تعداد عناوین: 16
|
  • فرهنگ و اجتماع
  • جهان اسلام و روشنفکران غربگرا
    مظفر اقبال صفحه 5
    طراحی اصلی جنگ غرب علیه اسلام، با هدف جلوگیری از تاسیس دولت های مستقل اسلام گرا در منطقه ای است که غرب خواهان بر سر کار آمدن دولت هایی حامی غرب در آنجا است. مظفر اقبال این موضوع را از بعد فکری آن مورد بررسی قرار می دهد تا نشان دهد که چگونه این امر در جهان اسلام ترویج می گردد. او معتقد است که غرب، تهاجم خود را برای از میان بردن نظام های اجتماعی و سیاسی اسلامی، بر نیروهای درون جهان اسلام متمرکز ساخته است. سربازان غرب در این جنگ، روشن فکران و متفکرانی به ظاهر مسلمان هستند که با حمایت حکومت های دست نشانده غرب در جهان اسلام، می کوشند تا فرهنگ، شیوه زندگی و ارزش های غربی را جایگزین نوع سنتی، بومی و اسلامی آن کنند.
  • روشنفکر خبری و متفکر در سایه
    جاکوس بوورس صفحه 15
    با خبرهای اخیر، به قول پروست، انگار یک بار دیگر «چیزی در فرانسه تغییر کرده است». مثل همیشه، مسئله در این است که آیا واقعا تغییری رخ داده یا این بیشتر استنباط ما و به خصوص برداشت خبرنگاران است که بنا به حرفه شان لحظه به لحظه به ما توضیح می دهند که در زمینه فکر وایده و بقیه امور در کجا قرار داریم.
  • دستکاری حافظه و شهادت های دروغ
    دیوید ایروینگ صفحه 22
    در این مقاله به موضوع دستکاری حافظه بشر و روش های انجام این کار پرداخته شده است. تاثیر رسانه ها بر حافظه افراد بررسی شده و تحقیقاتی که ایجاد حافظه های بی اساس را اثبات می کنند، آورده شده است. براساس این حافظه های دروغین، شهادت هایی داده شده است که منجر به محکومیت های اشتباه بسیاری گردیده است. شاهدان هولوکاست نیز در معرض بیشترین و شدیدترین عوامل تحریف حافظه قرار داشته اند و این مطلب مورد تایید دکتر لفتوس، دانشمند یهودی نیز می باشد.
  • کودکان گرسنه
    سزار چلالا صفحه 36
    بنا به آمار رسمی در ایالات متحده، هم اکنون میلیون ها کودک در این کشور با گرسنگی دست و پنجه نرم می کنند. به رغم برخی تلاش ها و با وجود ادعاهای متعدد مسئوولین دولتی، نه تنها گسترش این روند متوقف نشده است بلکه این پدیده در حال گسترش قابل توجهی می باشد و در برخی شهرها و از آن جمله در نیویورک، وضعیتی بحرانی یافته است.
  • تصویر واقعی سیستم قضایی آمریکا
    لز ساچز صفحه 40
    نگارنده ضمن اذعان به وجود فساد گسترده دستگاه قانونی و قضایی ایالات متحده و پرداختن به زوایای این حقیقت و تاثیرات این پدیده بر جامعه آمریکا، از اسباب و عواملی صحبت می کند که موجبات بی اطلاعی مردم جهان و حتی مردم آمریکا از این واقعیت شده است.
    نویسنده با عنوان تصویر هالیوود علیه واقعیت ترسناک فساد، خواستار تداعی این معناست که در جامعه حاضر آمریکا، هالیوود با ارائه تصاویری ایده آل و فوق العاده دوست داشتنی از دستگاه قضایی و خلاف آنچه که در حال واقع است، به وسیله ای فوق العاده مؤثر برای موجه نشان دادن دستگاه قضایی آمریکا تبدیل شده است.
    در ادامه، نگارنده عنوان می دارد که امروزه عناصر اصلی افسانه سازی سیاسی در آمریکا، در درجه اول فیلم های هالیوودی و بعد تلویزیون آمریکاست. او همچنین از خبرنگاران آمریکایی انتقاد می کند و آنها را افرادی ضعیف و ترسو می داند، که در بازی فساد، تنها به دنبال سهم خویش می گردند.
  • ارتباطات و رسانه ها
  • تلویزیون؛ عامل رکود یا خلاقیت کودکان؟
    ماری وین صفحه 51
    طبق بررسی هایی که محققان در شهرک کوچک ناتل کانادا در نیمه دوم قرن بیستم انجام دادند، مشخص شد که ورود تلویزیون به این شهر، خلاقیت کودکان ساکن آن را تقلیل داده است. اما در مورد اینکه دقیقا کدام عوامل هنگام مشاهده تلویزیون وارد عمل می شوند و بر خلاقیت تاثیر می گذارند، باید تحقیقات بیشتری صورت گیرد.
    بسیاری از روان شناسان و جامعه شناسان عقیده دارند که ارتقای محتوای برنامه های تلویزیونی، به جای اینکه مشکل را حل کند، آن را پیچیده تر می کند، زیرا رشد ذهنی و احساسی و اندامی کودکان به فعالیت هایی نیاز دارد که مشاهده طولانی مدت تلویزیون، دیگر وقتی را برای انجام این فعالیت ها باقی نمی گذارد.
  • شبکه های اینترنتی و مفهوم جامعه
    استفن ال. تالبوت صفحه 63
    برخی معتقدند که شبکه های اینترنتی، ارتباطات جدیدی را میان ابنای بشر شکل می دهند و همین امر باعث تشکیل «جوامع اینترنتی» می شود. این در حالی است که شبکه های اینترنتی یک دنیای مجازی را به وجود آورده اند که در آن، روابط واقعی انسان با انسان جایگاهی ندارد.
    اصولا، تکنولوژی مدرن در وجوه مختلف ارتباطی خود، انسان ها را از هم جدا و منزوی کرده و در چنین دنیایی، هرکس در برج و باروی خود، از طریق اتصالات تکنیکی، با دیگری ارتباط برقرار می کند.
    به هرحال، اگر بخواهیم «جامعه» را با شبکه ارتباطات اینترنتی و تکنولوژی برابر بدانیم، در واقع از مفهوم واقعی جامعه کاسته ایم.
  • سیاست و اقتصاد
  • فروپاشی حمایت محافظه کارانه از جنگ
    جرمی بری چر، برندن اسمیت صفحه 71
    در ایالات متحده همانند ارو پا معمولا جنبش های حمایت از صلح به جناح چپ انتصاب داده می شود. اما پیدایش جریان مخالفت با جنگ در میان راست گرایان که در ابتدا بسیار ضعیف بود این گروه بندی را رد می کند. شکست فاجعه آمیزجنگ عراق، در حال تغییر این جویباره به رودخانه عظیمی است. این پدیده می تواند سرکردگی محافظه کاران را در سیاست آمریکا تهدید نماید.
  • لابی آیپک
    جان میر شمیر، استفن والت صفحه 78
    لابی اسرائیل در آمریکا، یک گروه خاص و تعریف شده در ایالات متحده نیست، بلکه طیفی از سازمان های بزرگی (مثل آیپک) را شامل می شود که به صورت کاملا سازمان دهی شده و هماهنگ عمل می کنند.
    اصولا نمی توان همه یهودیان آمریکا را جزو لشکر لابی اسرائیل در این کشور دانست، زیرا بسیاری از آنها (حدود 30%) هیچ نسبتی میان خود و اهداف اسرائیل نمی بینند.
    لابی اسرائیل در ایالات متحده، در کنگره این کشور حضوری کاملا پررنگ دارد؛ به طوری که به جرات می توان گفت، یکی از سه رکن ساختار حکومتی آمریکا (یعنی قوه مقننه)، زیر سلطه خفه کننده لابی اسرائیلی قرار دارد. البته این لابی می داند که از چه راه هایی، دیگر شاخه ها را نیز در خدمت منافع اسرائیل درآورد.
  • وضعیتی بدتر از گذشته
    اریک مارگولیس صفحه 89
    همواره ادعای دولتمردان ایالات متحده بر این بوده که توسل به برخی سیاست ها و راهکارهای جدید، پس از حادثه یازدهم سپتامبر، بر امنیت داخلی و خارجی این کشور افزوده است. اما واقعیت آن است که این رویکرد جدید آمریکا نه تنها این کشور را در عرصه خارجی با چالش هایی جدی روبه رو ساخته بلکه به نحوی از میزان آزادی های مدنی کاسته و به شکل گیری فضایی رعب آور دامن زده است.
  • تجارت تسلیحات
    دسموند توتو صفحه 93
    در دنیای امروز، تجارت تسلیحات به یکی از تجارت های سودآور و البته مشکل آفرین تبدیل شده است. با وجود تصویب برخی قوانین در عرصه جهانی، شاهدیم که حتی پیشرفته ترین تسلیحات هم با کمترین مانع در بازارهای سیاه این تجارت جدید خرید و فروش می شود. نکته قابل تامل آن که عمده تسلیحاتی که در بازارهای سیاه رد و بدل می شود، ساخته کشورهای غربی و در راس آن ایالات متحده آمریکا می باشد.
  • جنگ با فقر / گفتگو با نوام چامسکی
    صفحه 96
    همه ساله و همزمان با برپایی اجلاس سران کشورهای صنعتی موسوم به «گروه هشت»، ده ها سازمان و مؤسسه اجتماعی، زیست محیطی، علمی و فرهنگی بین المللی، در کنار اعتراضات گسترده مردم، همایش ها و جلسات متنوعی را برگزار می کنند. نوام چامسکی در این مصاحبه خاطرنشان می کند، علی رغم اینکه موضوعاتی نظیر کمک به رشد و توسعه اقتصادی آفریقا، بخشش بدهی های کشورهای فقیر، مبارزه با آلودگی هوا و حذف گازهای گلخانه ای، همواره در دستور کار این جلسات قرار داشته، اما به دلیل عدم توافق روسای جمهور این کشورها، تصمیمات اثربخشی در پایان نشست های گروه هشت اتخاد نمی گردد. همچنین در ادامه، چامسکی با اشاره به وضعیت عراق پس از برگزاری انتخابات سراسری، معتقد است که به دلیل مسائلی نظیر منابع نفتی عراق، وجود اکثریت شیعه و دشمنی دیرینه مردم عراق با اسراییل، آمریکا و هم پیمانانش هرگز اجازه نخواهند داد، عراق مستقل و آزاد و مردم سالار، در قلب خاورمیانه شکل گیرد.
  • رویارویی چین با فساد اقتصادی
    کنت جی. دیوسکین، یان جی. استونز صفحه 104
    مقاله حاضر، بررسی مشکل فساد را در چین هدف قرار داده است. نگاهی به پرونده های مفاسد اقتصادی مقامات دولتی چین در چند ماه اخیر، گزارش اختلاس در بانک کشاورزی و بررسی گزارش کمیسیون مرکزی بازرسی چین درباره رشوه خواری در این کشور، از قسمت های مهم این مقاله به شمار می رود. مطالعه فساد در بورس های این کشور و نیز بررسی شرایط بزرگ ترین حزب چین یعنی حزب کمونیست به لحاظ مفاسد اداری و اقتصادی، از دیگر بخش های این مقاله است. این مقاله پس از پرداختن به وضعیت بازار بهداشت چین و مشکلات ناشی از پورسانت خواری در آن، اصلاحات قضایی در چین را مورد بررسی قرار داده و موفقیت یا شکست آن را نیز مورد ارزیابی قرار می دهد.
  • اقتصادی که در خدمت اغنیاست
    هولی اسکلار صفحه 111
    از جمله ویژگی های بارز نظام های اقتصادی مدرن، افزایش فاصله طبقاتی جوامع است که نمونه بارز آن را می توان در ایالات متحده جست وجو کرد. بررسی ها حکایت از آن دارد که همه ساله بر میزان ثروت ثروتمندان این کشور افزوده می شود و این در حالی است که طبقه متوسط، روز به روز با مشکلات اقتصادی جدیدی روبه رو می شوند. آنچه در پی می آید، تصویری از شرایط کنونی فاصله طبقاتی در ایالات متحده است.
  • علم و تکنولوژی
  • شبح ماشین
    استفن ال. تالبوت صفحه 114
    ماشین، در تحلیل نهایی، ابزار دست انسان است که در طول تاریخ پیچیده تر شده است. وقتی که ما از ابزار صحبت می کنیم، در واقع داریم در مورد خودمان هم حرف می زنیم، زیرا ما نیز به وسیله این ابزارها شکل می گیریم.
    در روند تکامل این ابزارها، ما شاهد ظهور کامپیوتر هستیم که یک نظم کاملا جدیدی از پیچیدگی، هوش و انعطاف را عرضه می کند و همین باعث می شود که بر همه تولیدات عصر ماشین ارجحیت داشته باشد. اشتیاق انسان به ایجاد مدل های هوشی مشابه خود در کامپیوتر، باعث شده است که ما در مسیر تبدیل شدن «به کامپیوتر صرف» قرار گیریم. کامپیوتر مصمم است تا رفتارهای ما را تقلید کند.
    راه حل این است که در مرحله نخست، با «میل به اختراع» درون خود کنار بیاییم و سپس، از مهارت های اختراعی خود، عاقلانه بهره بگیریم.
  • محیط زیست
  • جهان آینده و عطش آب شیرین
    رور جونز صفحه 123
    بحران کمبود آب شیرین دیگر صرفا به مناطق خشک یا نیمه خشک اختصاص ندارد، چرا که شواهد متعددی حکایت از آن دارد که حتی مناطقی که قرن ها با فراوانی آب روبه رو بوده اند، امروزه با مشکلاتی جدی روبه رو هستند. تخریب جنگل ها، احداث سدهای عظیم، ورود مواد آلاینده به سفره های زیرزمینی، افزایش جمعیت زمین، مصرف بیش از اندازه آب در عرصه کشاورزی و دامپروری و...
    از جمله مواردی است که به عمق این بحران دامن می زند. بی شک در صورت تداوم این پدیده، باید شاهد مشکلات و پیامدهای جدی تری باشیم که تقریبا همه جهانیان را در هر نقطه ای تهدید می نماید.