فهرست مطالب

سیاحت غرب - پیاپی 48 (تیر 1386)

ماهنامه سیاحت غرب
پیاپی 48 (تیر 1386)

  • 120 صفحه، بهای روی جلد: 9,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/05/25
  • تعداد عناوین: 21
|
  • فرهنگ و اجتماع
  • عصر اطلاعات؛ موهبت یا مصیبت
    نیل پستمن صفحه 5
    انسان امروزی با حجم گسترده و گسیخته ای از اطلاعات روبه رو است که سر چشمه آن نبوغ و اشتیاق او در پدید آوردن پدیده های جدید است. به نظر نویسنده، سیستم دفاعی انسان دچار نوعی «ایدز فرهنگی» شده و در برابر سرطان اطلاعات، که تمام شئون زندگی او را فرا گرفته است، قادر به ارزیابی و گزینش اطلاعات نیست. راه حل نویسنده برای رهایی انسان از این بیماری، حضور «فرا روایتی» است که وی بتواند با متوسل شدن به آن زندگی خود را بازسازی کند و در گزینش و ارزشیابی اطلاعات از آن بهره گیرد.
  • نگاهی به مسایل زنان عراقی محبوس در زندان ارتش آمریکا
    تریسی ویلکینسون صفحه 15
    با آغاز حمله آمریکا به عراق و دستگیری های گسترده مردان و زنان عراقی، زنان محبوس در زندان های ارتش آمریکا با مسائل مختلفی روبه رو گردیده اند. این زنان که عموما از اقوام و یا نزدیکان مردان عراقی تحت تعقیب ارتش آمریکا هستند، با انواع آزارها و اذیت های سربازان آمریکایی به ویژه آزار جنسی، تجاوز به عنف، برهنه کردن و یا ضرب و شتم و شکنجه روبه رو می شوند. نویسنده بااشاره به تعدادی از این سوء رفتارها، معتقد است که به دلیل ویژگی های خاص فرهنگی و مذهبی مردم این کشور، بسیاری از این سوء استفاده ها و بدرفتاری ها افشا نشده است.
  • جنبش غذاهای سریع
    مانیو اس. میلر صفحه 18
    با وجود تحقیقات و پژوهش های فراوانی که آثار زیانبار مصرف غذاهای آماده و سریع را مورد تاکید قرار داده اند، اما هنوز هم روند تولید و عرضه گسترده این هله هوله های سرشار از نمک و قند و روغن و مواد نگهدارنده، به سرعت در حال گسترش است. با وجود اینکه این غذاها باعث بروز بیماری های سرطان، چاقی، چربی خون، دیابت و بیماری های قلبی، تخریب خاک، ایجاد زباله های صنعتی و تجاری و آسیب رساندن به محیط زیست می شوند، اما تبلیغات بی پایان شرکت های تولیدکننده این غذاها و استفاده از روش های صنعتی باکارایی و اثر بخشی بالا، که باعث به وجود آمدن فرهنگ صنعتی، زندگی صنعتی، جنگ های صنعتی و حتی مذهب صنعتی نیز در عصر ما شده است، مصرف کنندگان این غذاها را به اسارت خویش در آورده است.
  • آیا تبعیض نژاد، همچنان وجود دارد
    جان رابینز صفحه 22
    با وجود اینکه بسیاری از سفیدپوستان ساکن ایالات متحده معتقدند که مساله تبعیض نژادی سال هاست که از سرزمینشان رخت بر بسته است، اما گزارش ها و حقایق افشا شده از سوی مراکز تحقیقاتی و پژوهشگران مشخص می کند که این تبعیض ها همچنان در سطحی دیگر وجود دارند. وجود نابرابری های اقتصادی و فرهنگی و آموزشی و شغلی در میان سفیدپوستان و رنگین پوستان، موضوعی نیست که بتوان آن را در زندگی روزمره مردم ایالات متحده کتمان کرد. نویسنده در پایان خاطر نشان می نماید که برای ایجاد دنیایی انسانی و سرشار از مهرورزی، دولت ها باید تبعیض های موجود را ریشه کن نمایند.
  • رسانه ها و ارتباطات
  • پنتاگون در برابر آزادی رسانه ها
    نورمن سولومون صفحه 26
    برخلاف این تصور عمومی مردم آمریکا که پنتاگون برای دفاع از آزادی های آنان تشکیل گردیده، جهت گیری های این سازمان، بیانگر وضعیتی مغایر با این تصورات است. رهبران پنتاگون در حالی از رسانه های حامی جنگ افروزی ها و ماجراجویی های خویش دفاع می کنند که رسانه های منتقد سیاست هایشان را با انواع چالش ها و موانع روبه رو می سازند. نویسنده این مقاله با اشاره به شکایت قضایی پنتاگون از بانوی روزنامه نگاری که نامه یک سرباز آمریکایی مخالف جنگ را منتشر کرده بود، خاطرنشان می کند که مبارزه با آزادی رسانه ها، مانعی جدی در برابر وظیفه بنیادین مطبوعات در انعکاس حقایق و واقعیت های دنیای امروز به وجود خواهد آورد.
  • تبلیغات؛ سرباز عملیات روانی آمریکا
    فلوید مک کی صفحه 30
    نویسنده، به بهانه افشای پرداخت رشوه از سوی یک مؤسسه پیمانکار ارتش آمریکا در عراق به روزنامه نگاران عراقی، به بررسی نقش تبلیغات روانی در سیاست های جنگ افروزانه دولت ایالات متحده پرداخته است. استفاده از روش هایی نظیر برچسب زنی، هراس افکنی، طرح ادعاهای واهی، پرداخت رشوه به روزنامه ها و مجلات و شبکه های رادیویی و تلویزیونی برای ارائه اخبار و مطالب جهت دار، به همراه بهره گیری از کارشناسان و تبلیغاتچی های متخصص در فروش کالاهای مصرفی، تاریخچه ای پرفراز و نشیب در دهه های اخیر داشته است. در آستانه حمله آمریکا به خاک عراق، دولت این کشور که از پیروزی های خود در افغانستان به وجد آمده بود، با بهره گیری از انواع تبلیغات روانی، تلاش نمود تا زمینه این تجاوز را در جهان عرب به وجود آورد. البته نظرسنجی های مختلف نشان داده اند که آمریکا هرگز نتوانسته در میان جامعه عرب به ویژه جوانان، به محبوبیت قابل توجهی دست یابد.
  • رسانه ها و بلعیدن زمین
    دیوید کرومول صفحه 38
    امروزه تهدیدات زیست محیطی به یکی از بزرگ ترین نگرانی های کارشناسان، دانشمندان و فعالان عرصه محیط زیست تبدیل شده است و با وجود اهمیت و ضرورت پرداختن به ابعاد آن از سوی رسانه ها، شاهد جهت گیری های خاص آنها در قبال این موضوع بسیار حیاتی می باشیم. در حالی که موضوعاتی مبتذل و پیش پا افتاده در کمترین زمان ممکن به موضوع اصلی رسانه ها تبدیل می شود، پرداختن به این موضوع، تنها محدود به کتاب ها و گزارش هایی بی حاصل و محدود شده است.
  • سیاسی و اقتصادی
  • دبی؛ خاستگاه جنگ سرد نوین ایالات متحده
    ایر چرنس صفحه 41
    در راستای تلاش های گسترده دولت آمریکا به رهبری بوش در جهت بر اندازی دولت ایران، وزارت امور خارجه ایالات متحده، با تقویت دفتر خود در دبی و استخدام کارشناسانی آشنا به زبان فارسی، تاکنون اقدامات متعددی را به انجام رسانیده است. نویسنده ضمن مقایسه این اقدامات با جنگ سرد قرن بیستم دولت آمریکا علیه حکمرانان مسکو که از دفتر خود در شهر «ریگا» اهداف خویش به ویژه حمایت از سازمان های غیردولتی و برقراری ارتباط با مخالفان دولت شوروی را پی گیری می کردند، خاطرنشان می کند که این اقدامات همزمان با تغییر استراتژی دولت بوش علیه ایران، از برخورد نظامی به سوی جنگ سرد بی پایان می باشد. در اینجا این سؤال مطرح می شود که اگر جنگ سرد دولت آمریکا در قرن بیستم به جنگ فاجعه آمیز ویتنام منتهی گردید، سرانجام این جنگ به کجا ختم خواهد شد؟
  • صهیونیسم مسیحی
    یوگی ندر سیکند صفحه 46
    سیکند در این مقاله به بررسی عقاید صهیونیسم مسیحی و اهداف و طرح های آن پرداخته است. او با بررسی کتاب آخرین سپیده دم در بیت المقدس، نوشته جان هاگی، نشان داده است که صهیونیسم مسیحی به دنبال جنگ های صلیبی و جنگ جهانی می باشد تا زمینه ظهور مجدد عیسی را فراهم آورد. در این کتاب، عقاید غلط و خرافی صهیونیسم مسیحی در مورد خدا، حضرت عیسی و همچنین یهودیان آورده شده است و سیکند با استناد به مطالب این کتاب، فرجام جهان را از دیدگاه صهیونیسم مسیحی بررسی کرده است.
  • جزئیات بازداشت مورخ تجدید نظرطلب، دیوید ایروینگ، از زبان خودش
    دیوید ایروینگ صفحه 55
    گزارشی که درپی می آید، توسط دیوید ایروینگ برای امریکن فری پرس نوشته شده است و در آن رویدادهایی توضیح داده شده که منتهی به بازداشت، پیگرد قانونی و زندانی شدن این مورخ در وین، به خاطر نظراتی که 18 سال قبل در مورد تاریخ جنگ جهانی دوم داشته است، گردید.
  • موج جدید رهبران آمریکا ستیز در آمریکای لاتین
    مارک ویزبروت صفحه 62
    با روی کار آمدن رهبران جدید در چند کشور آمریکای لاتین اگرچه رسانه های آمریکایی تلاش می کنند که ظهور این رهبران را با دلایلی نظیر عوام گرایی و موج آمریکا ستیزی مرتبط نمایند، اما موفقیت های کوتاه مدت و کم سابقه این رهبران در بخش اقتصادی، حکایت از واقعیتی متفاوت دارد. آنان در سایه اقداماتی نظیر کاهش نرخ بهره، کاستن از اتکا به بدهی های خارجی، استفاده بیشتر از پس اندازهای داخلی، گسترش همکاری های منطقه ای، افزایش سطح برنامه های اجتماعی کاهش فقر، ازدیاد کمک های مالی و آموزشی و غذایی به تهیدستان و در نهایت کنترل نرخ تورم، توانسته اند به محبوبیت فراوانی دست یابند. به علاوه این دولت ها با مخالفت علنی و بی سابقه با سیاست ها و راهبردهای سازمان های بین المللی ابزار سلطه آمریکا نظیر صندوق بین المللی پول و بانک جهانی و همچنین ابر شرکت های غول پیکر و کارتل های بین المللی، موج جدیدی را در سراسر منطقه به وجود آورده اند.
  • حمایت سیاست مداران آمریکایی از شرکت های اسلحه سازی
    روبرت شر صفحه 66
    پس از به قدرت رسیدن نومحافظه کاران در ایالات متحده و به دلیل روابط مستحکم این سیاست مداران با شرکت های اسلحه سازی براساس یکی از قوانین جدید، مقتولان و آسیب دیدگان ناشی از کاربرد این سلاح ها، حق تعقیب قضایی سازندگان این تسلیحات را نداشته و عملا حقوق آنان پایمال می شود. نویسنده با اشاره به حوادث مسلحانه مختلفی که در سال های اخیر روی داده، خاطرنشان می کند که این قوانین دقیقا در راستای اهدافی است که انجمن هایی نظیر «انجمن ملی سلاح» دنبال می نمایند. جورج بوش نیز چندی پیش، هدف از این لایحه را جلوگیری از تقدیم شکایت های بچه گانه به مراجع قضایی خوانده بود. اینک این سؤال مطرح می شود که آیا شرکت های فعال در بازارهای صنایع شیمیایی، دخانیات، خودروسازان و داروسازان نیز نباید از این حمایت های قانونی بهره مند گردند؟
  • بازی های کامپیوتری و سرمایه سالاری
    راب ویکی صفحه 70
    این مقاله به بررسی رابطه بازی های کامپیوتری و نظام سرمایه سالاری می پردازد. نویسنده با اشاره به بحران های اقتصادی در بازار کامپیوتر و پیدایش بازی های کامپیوتری، این بازی ها را ابزاری برای رونق بخشیدن به بازار صنعت تکنولوژی و زمینه ای جدید برای استثمار نیروی کار کارگران می داند.
    نویسنده با بررسی بازی های پرفروشی مثل سیمز و اورکواست، بیان می کند که هدف از تولید این بازی ها تثبیت روابط سرمایه داری و مصرف گرایی در میان مردم می باشد و اظهاراتی مبنی بر اینکه این بازی ها جوامعی فراطبقاتی ایجاد می کنند که به اقتصادی پساسرمایه داری منجر خواهند شد، فریبی بیش نیست.
  • بازارهای آزاد و نظام ارباب رعیتی
    تام هارتمن صفحه 82
    در چند قرن اخیر، نظرات مختلفی در مورد چگونگی دخالت دولت در اقتصاد مطرح شده است. از یک سو عده ای خواهان بازارهای آزادی هستند که دولت هیچ نقشی در سیاست گذاری های آن ندارد و از سوی دیگر، عده ای معتقدند که به دلایل مختلف، دولت باید از منافع عمومی دفاع نموده و از پیدایش عصر فئودالیسم نوین جلوگیری کند. نویسنده با بررسی تاریخی این موضوع معتقد است که در سایه شکل گیری بازارهای آزاد، ابر شرکت های تجاری با همراهی دولت ها می توانند با استعمار طبقه کارگر، طبقه متوسط جدیدی را به وجود اورند که به دلایل مشکلات اقتصادی، با چالش های فراوانی روبه رو می گردد. به علاوه، در سایه انحصار این شرکت ها، دیگر بار نظام ارباب – رعیتی در قرن بیست و یکم ایجاد خواهد شد.
  • چاقی، مشکل فقرا
    ژولی تورانت صفحه 87
    این مقاله به بررسی کتاب کریستر که در مورد بیماری چاقی و علل بروز آن و همچنین راه کارهای مقابله با آن است، می پردازد. کریستر در کتاب خود بیماری چاقی را امری طبقاتی دانسته و مقصر اصلی آن را طبقه فقیر جامعه می داند که با پر خوری موجب به وجود آمدن این مشکل شده اند اما آنچه که از نظر نویسنده، علت این مشکل اجتماعی است، سیستم غلط تولید محصولات می باشد که سیستمی سود محور است. علاوه بر این، او معتقد است که شرکت های تولید کننده محصولات غذایی، برای پایین آوردن هزینه تولید، از مواد ارزان قیمت و نامرغوب که علت اصلی چاقی هستند استفاده می کنند.
  • علم و تکنولوژی
  • میثاق شرکت های داروسازی در سال جدید میلادی
    مارتا روزنبرگ صفحه 96
    با پایان سال 2006 میلادی و در آستانه سال جدید مسیحی، نویسنده این مقاله با یادآوری نقاط ضعف صنعت داروسازی و ابر شرکت های فعال در این صنعت سودآور، میثاق نامه ای آمیخته به طنز را برای عمل به آن از سوی این مؤسسات غول پیکر ارائه نموده است. خودداری از تبلیغات اغواگر، عدم تجویز داروهای غیرضروری، توجه به آثار جانبی زیانبار مصرف بی رویه انواع دارو، اهتمام بیشتر نسبت به معرفی آثار مصرف انواع داروهای ضدافسردگی به ویژه در کودکان، عدم حمایت مالی از پزشکان در جهت نگارش مقالات علمی تاییدکننده داروهای ساخته شده این شرکت ها، جلوگیری از اعتیاد کودکان به داروهای ما در دوره کودکی و پرداخت رشوه به سازمان غذا و داروی آمریکا و کارشناسان معتمدان، مهمترین مواردی است که از سوی نویسنده برای پیوستن به این میثاق مشترک، ارائه گردیده است.
  • عصیان در برابر ماشین
    تئودور روسزاک صفحه 100
    با نگاهی به تاریخ کوتاه صنعت رایانه، می توان حقایق زیادی را در مورد این صنعت یافت. همزمان با ابداع رایانه های شخصی، همه به این دستگاه ها به عنوان ایده آل هایی بشری می نگریستند، اما در سایه انحصارگرایی و سودجویی ابر شرکت های رایانه ای نوظهوری نظیر مایکروسافت، امروزه ما شاهد عرضه فن آوری هایی ناکارآمد و پراشکالی هستیم که تلاش می شود انسان ها را در برابر توانایی های این ماشین ها، موجوداتی کودن و احمق به شمار آورد. در شبکه اینترنت نیز که تلاش می شود روز به روز بر نوع تفکر و احساسات و روش های زندگی ما سلطه پیدا کند، درکنار مطالبی مفید، ما شاهد انبوهی از اراجیف و مطالب مستهجن و هرزنامه ها در کنار انواع ویروس ها هستیم. در این میان، به خانواده ها القا می شود که فرزندان ما حتی پیش از سواد خواندن و نوشتن، باید سواد کاربری این ماشین های فاقد شعور و احساس را داشته باشند. نویسنده خاطرنشان می کند، آنچه که می تواند زندگی ما را به سرچشمه حقیقت برساند، تنها اتکاء بر تفکرات ناب انسانی و نه تسلیم شدن در برابر دستگاه هایی کودکانه و پراشکال و فاقد احساس و شعور خواهد بود.
  • تسلیحات نظامی در فضا
    ویلیام دی. هارتونگ صفحه 105
    در سایه تلاش همه جانبه دولت بوش در جهت نظامی کردن فضا، کره خاکی در معرض خطری بزرگ قرار گرفته است. نویسنده با اشاره به روابط نه چندان پنهان دولتمردان آمریکایی با ابر شرکت های غول پیکر صنایع موشکی و هوا فضا، یادآوری می کند که اگرچه در گذشته فضا به عنوان محیطی مقدس و حفاظت شده شناخته می شد، اما امروزه در کنار کاربردهای مفید صنعت فضایی در زندگی روزمره انسان ها، از سوی مقامات سیاسی و نظامی چنین اعلام می شود که قراردادن تسلیحات نظامی در فضا، غیرقابل اجتناب است. البته این برنامه های بلندپروازانه که در مجموع ده ها میلیارد دلار برای شهروندان آمریکایی هزینه در بر خواهد داشت، تاکنون در قریب به اتفاقات آزمایش های خود، ناموفق بوده اند. نویسنده در پایان با اشاره به لزوم تصویب مقرراتی همه جانبه نگر در زمینه به کارگیری تسلیحات نظامی در فضا، معتقد است که همکاری بین المللی در زمینه غیرنظامی نمودن فضا باید در سرلوحه فعالیت دولتمردان کشورهای فعال در عرصه فضا قرار گیرد.
  • محیط زیست
  • پایان غرب
    آناتول لیون صفحه 109
    برخلاف هشدارهای رهبران کشورهای غربی به ویژه آمریکایی ها در مورد مسائلی نظیر تروریسم به عنوان بزرگ ترین چالش های فراروی بشریت در قرن بیست و یکم، نویسنده این مقاله معتقد است که باید گرم شدن تدریجی آب و هوای کره زمین را که محصول گسترش نظام بازار و سرمایه سالاری در غرب می باشد، به عنوان اصلی ترین مساله بشریت در قرن حاضر دانست. تغییر آب و هوای کره خاکی و نتایجی نظیر رشد قحطی و فقر و گرسنگی و سیل، می تواند اثرات مرگ آور و مخرب فراوانی را برای همه کشورها به ویژه کشورهای فقیر به ارمغان آورد. هرچند دولت های غربی نیز از نتایج آن در امان نخواهند بود. اما در این شرایط که رسانه های جمعی ما مسائلی نظیر ورزش و تفریح و خرید کالاهای مصرفی را به عنوان دغدغه های اصلی انسان ها مطرح می کنند، آیا آیندگان ما را خواهند بخشد؟ در پایان، نویسنده با یادآوری حکومت 2000 ساله کنفوسیوس در چین و نابودی آن، معتقد است که در سایه این معضلات، غرب نیز به زودی رو به اضمحلال خواهد رفت.
  • آلودگی های زیست محیطی ارتش آمریکا
    لوسیندا مارشال صفحه 112
    ارتش آمریکا در سایه استفاده از انواع مواد شیمیایی و رادیو اکتیو، آزمایش های هسته ای، تولید پسماندهای سمی و خطرناک، آلوده نمودن آب های مناطق اطراف کارخانجات و از همه خطرناک تر، استفاده از سلاح های حاوی اورانیوم ضعیف شده در عراق، افغانستان و بالکان، آسیب های زیست محیطی و انسانی فراوانی را به وجود آورده است که علاوه بر سربازان آمریکایی، شهروندان این کشور و همچنین ساکنان مناطق دارای پایگاه های نظامی ارتش ایالات متحده نظیر کره جنوبی و فیلیپین و پاناما را نیز در معرض آسیب قرار داده است. ابتلای گسترده کهنه سربازان حاضر در جنگ اول خلیج[فارس] و خانواده هایشان به بیماری های مختلف جسمی و روحی، رشد ابتلا به سرطان های مختلف، افزایش تولد نوزادان دارای نارسایی های ژنتیکی، سقط جنین و بروز حساسیت های پوستی و تنفسی، تنها بخشی از فجایعی است که در سایه کشورگشایی های مسئولان کاخ سفید به وجود آمده است.
  • تغییرات جوی؛ مساله مرگ و زندگی
    سبیح الدین احمد صفحه 119
    در حالی که بیشترین آسیب های زیست محیطی از سوی کشورهای صنعتی و در راس آن ایالات متحده بر کره خاکی تحمیل می شود، ما شاهدیم که کشورهایی در آن سوی دنیا همچون بنگلادش با خطراتی جدی روبه رو هستند. به بیانی دیگر، می توان مدعی شد که کشوری چون بنگلادش، اینده را زودتر از آنچه که تصور می شود، تجربه خواهد نمود.