فهرست مطالب

تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران - سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 32، بهار 1389)

مجله تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 32، بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/01/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • ابوالفضل کارگر فرد، امیر نوربخش، فرداد گلبابایی صفحه 1
    در این بررسی با هدف امکان تولید تخته فیبر دانسیته متوسط از چوب اکالیپتوس کاملدولنسیس با استفاده از زمانهای مختلف بخارزنی، دمای پرس و زمان پرس، تخته تهیه گردید. 36 تخته آزمایشگاهی ساخته شده و سپس ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته ها اندازه گیری و با استفاده از آزمون فاکتوریل نتایج آنها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از اندازه گیری ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته ها نشان داد که با افزایش زمان بخارزنی، مقاومت خمشی تخته ها کاهش و در زمان بخارزنی 15 دقیقه به 20/16 مگاپاسکال رسیده است. تاثیر دمای پرس بر مقاومت خمشی تخته ها نیز معنی دار بوده و با افزایش دمای پرس، مقاومت خمشی تخته ها زیاد شده است. همچنین با افزایش زمان بخارزنی، چسبندگی داخلی تخته ها با افت روبرو و به 533/0 مگاپاسکال کاهش یافته است. همچنین حداقل واکشیدگی ضخامت تخته های ساخته شده در شرایط استفاده از زمان بخارزنی 5/7 دقیقه و دمای پرس 170 درجه سانتیگراد مشاهده گردید. به طور کلی ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته های ساخته شده از چوب گونه اکالیپتوس مورد بررسی، نشان داده است که مقادیر مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته به دست آمده برای گونه اکالیپتوس کاملدولنسیس نزدیک به حد استاندارد بوده و مقاومت چسبندگی داخلی و واکشیدگی ضخامتی تخته های ساخته شده از گونه اکالیپتوس فوق الذکر ازحد استاندارد نیز بالاتر می باشد.
    کلیدواژگان: تخته فیبر دانسیته متوسط، اکالیپتوس کاملدولنسیس، زمان بخارزنی، دمای پرس، زمان پرس، ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی
  • مسعودرضا حبیبی، حسین حسین خانی، سعید مهدوی، فرداد گلبابایی صفحه 11
    در این تحقیق جهت ساخت تخته فیبر نیمه سنگین از مخلوط سه کلن صنوبر اروامریکن 4 ساله(P.e.vernirubensis، P.e.561.41، P.e.costanzo) استفاده شد. به ترتیب میانگین طول فیبر کلنهای مذکور 805، 751، 746 میکرون و میانگین قطر فیبر آنها 76/25، 44/25 و 23/25 میکرون تعیین شد. برای تهیه الیاف از سه زمان بخارزنی (5، 10 و 15 دقیقه) و برای ساخت تخته فیبر نیمه-سنگین از سه زمان پرس (3، 4 و 5 دقیقه) و دو مقدار مصرف چسب اوره فرم آلدئید (9 و 11 درصد) استفاده شد. پس از ساخت تخته ها ویژگی های مکانیکی و فیزیکی آنها شامل مدول الاستیسیته، مقاومت خمشی، مقاومت چسبندگی داخلی و واکشیدگی ضخامتی پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب مورد بررسی قرار گرفت. خواص فیزیکی و مکانیکی تخته ها بر طبق استاندارد EN تعیین شد. به طورکلی، با افزایش زمان بخارزنی ویژگی های مکانیکی تخته ها کاهش یافت. به طوری که حداکثر مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته و مقاومت چسبندگی داخلی تخته ها در زمان بخارزنی 5 دقیقه ملاحظه شد. همچنین حداقل خواص جذب آب تخته ها نیز در زمان بخارزنی 15 دقیقه ملاحظه گردید. اثر زمان پرس نیز فقط بر مقاومت چسبندگی داخلی تخته ها معنی دار بود و حداکثر این ویژگی در زمان پرس 5 دقیقه ملاحظه شد. افزایش مصرف چسب در محدوده این تحقیق، سبب بهبود خواص مکانیکی و جذب آب تخته ها شد.
    کلیدواژگان: صنوبر، تخته فیبر، زمان پرس، چسب
  • علی رضانژاد، حبیب الله عرب تبارفیروزجایی صفحه 22
    در این تحقیق با هدف شناخت دوام طبیعی چوب درون بلندمازو(Quercus castaneafolia)، اثر اشباع با ماده حفاظتی سلکور نیز بررسی شد. چارچوب کلی این تحقیق براساس آیین نامه شماره D-1758-86 استاندارد ASTM و ابعاد نمونه های آزمونی برابر mm 457×19×19 بود. نمونه ها از چوبهای راست تار و بدون عیوب مشهود انتخاب شدند. تیمارها شامل چوب درون بلندمازو در حالتهای طبیعی و اشباع شده با سلکور 5% و تکرارهای هر تیمار20 عدد بود. نمونه های آزمونی در دو ایستگاه تحقیقاتی (چمستان در استان مازندران و شلمان در استان گیلان)، داخل خاک نصب شدند. براساس نتایج این بررس، چوب گونه بلندمازو در حالت طبیعی بسیار کم دوام می باشد. هیچ یک از نمونه های اشباع شده با سلکور پس از 60 ماه تخریب نشدند.
    کلیدواژگان: بلندمازو، آزمایش میدانی، اشباع، قارچ و سلکور
  • سعید کامرانی، احمد رضا سراییان، ایمان اکبرپور صفحه 32
    این مطالعه با هدف بررسی خصوصیات مقاومتی و نوری خمیر و کاغذ APMP، CMP یک مرحله ای و APMP دو مرحله ای از کاه گندم استان گلستان انجام گرفت. به این منظور، کاه گندم از مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان جمع آوری گردید و ابعاد الیاف آنها شامل طول الیاف، قطر الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف به ترتیب 18/1 میلیمتر، 156/18، 461/11 و 396/3 میکرون اندازه گیری شد. همچنین میزان مواد شیمیایی شامل سلولز، لیگنین، خاکستر و مواد استخراجی به ترتیب 7/53، 1/21، 1/5 و 5/8 درصد اندازه گیری گردید. براساس نتایج پخت های آزمایشی، درجه حرارت کلیه پخت ها 95 درجه سانتیگراد، زمان آغشته سازی 10، 20، 30 و 40 دقیقه، درصد نسبی مصرف هیدروکسید سدیم 10 درصد و پروکسید هیدروژن معادل 3 درصد در نظر گرفته شد. براساس ویژگی های خمیر کاغذهای حاصله و شرایط پخت آنها، تیمارهای متشکل از پخت های 20 و 40 دقیقه ای انتخاب و تا درجه روانی 350 میلی لیتر (CSF) پالایش گردید. سپس از این خمیرها برای ساخت کاغذ و مقایسه ویژگی های نوری و مقاومتی آنها استفاده گردید. نتایج نشان داد که مقاومت در برابر ترکیدن، طول پاره شدن و روشنی خمیر APMP دومرحله ای در مدت زمان40 دقیقه بیشتر از سایر خمیرها است. همچنین نتایج میانگین بازده خمیرها و مقاومت به پاره شدن کاغذ نشان داد که هیچ اختلاف معنی داری در بین سه روش خمیرسازی در سطح 5% وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کاه گندم تجن، روشCMP، روش APMP، ویژگی های مقاومتی، ویژگی های نوری، بازده
  • ملیحه اختری، مهدی عارف خانی صفحه 48
    در این مطالعه چوب راش استیله شده را تحت شرایط هوازدگی مصنوعی(تسریع شده) در زمانهای 0،150و300 ساعت قرار داده سپس سطح چوب از نظر تغییرات ترکیبات شیمیایی با استفاده از طیف سنجی FTIR و از نظر تغییرات ساختاری با استفاده از میکروسکوپ الکترونی (SEM) تجزیه و تحلیل شده است. نتایج نشان داد که هوازدگی بر گروه های عاملی در سطح چوب تاثیر گذاشته و به ساختار پلیمری سطح چوب صدماتی وارد کرده و باعث ایجاد تغییرات شیمیایی و فیزیکی در چوب شده است. بیشترین تغییرات مربوط به گروه های عاملی لیگنین و ساختار آروماتیکی آن می باشد. تصاویر SEM نشان می دهند که ظهور تخریب های سطحی متناسب با زمان قرار گرفتن در شرایط هوازدگی است و در نهایت استیلاسیون چوب تا حدود زیادی ثبات ابعادی چوب را بالا برده و سطح چوب را در برابر هوازدگی تحت تاثیر نور و آب محافظت می کند.
    کلیدواژگان: چوب راش، استیلاسیون، هوازدگی مصنوعی، میکروسکوپ الکترونی (SEM)، طیف سنجی FTIR، تغییرات فیزیکی و تغییرات شیمیایی
  • کاظم دوست حسینی، حمیده عبدل زاده صفحه 62
    در این تحقیق امکان استفاده از الیاف چوب و کارتن کهنه1 (OCC) در سطح تخته خرده چوب مورد بررسی قرار گرفت. سه عامل متغیر این بررسی، شامل مقدار رطوبت کیک، درصد چسب و نوع ماده بکار رفته در لایه های سطحی تخته خرده چوب بودند که تاثیر آنها بر سختی و زبری سطح تخته ها بررسی شد. نتایج نشان دادند که کاربرد فیبر چوب و الیاف کارتن کهنه در لایه های سطحی تخته، باعث بهبود کیفیت سطح تخته ها و کاهش سختی آنها می شود. افزایش رطوبت و رزین لایه های سطحی کیک، سختی و کیفیت سطح تخته ها را بهبود می بخشد. بالاترین سختی سطح مربوط به نمونه های شاهد با 10% رزین و 14% رطوبت بود. صافترین سطح مربوط به تخته هایی با الیاف چوب و الیاف کارتن کهنه با 14% رطوبت و 12% رزین بود.
    کلیدواژگان: تخته خرده چوب لایه ای، کارتن کهنه، سختی سطح، رزین، زبری سطح، الیاف چوب
  • پیوند دارابی، حمیده عبدل زاده، علی نقی کریمی، سید احمد میرشکرایی، کاظم دوست حسینی صفحه 70
    در این تحقیق هوازدگی چوب پلاستیک ساخته شده از پلی اتیلن سنگین همراه با آرد چوب صنوبر استیله شده مورد بررسی قرارگرفت. سطوح استیلاسیون متوسط و صفر (شاهد) و استفاده از آنتی اکسیدان و زمان هوازدگی به عنوان عوامل متغیر این تحقیق در نظر گرفته شده و تاثیر آنها بر روی تغییر رنگ و فرسایش نوری چوب پلاستیک بررسی گردید. به منظور بررسی تاثیر این تیمارها بر روی تغییرات ناشی از هوازدگی و تغییر رنگ ناشی از آن نمونه ها پس از 0‎، 250 و 2000 ساعت مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که استفاده از آرد چوب استیله شده در کوتاه مدت حدود 25% و در بلند مدت 17% تغیر رنگ حاصل از هوازدگی را کم می کند. همچنین نتایج نشان داد که با بالا رفتن مدت زمان هوازدگی، استفاده از آنتی اکسیدان نمی تواند از تغییرات رنگ ناشی از هوازدگی جلوگیری کند. ولی در کوتاه مدت حدود 12% از این تغییرات جلوگیری می کند. با مطالعه طیف FT-IR مشخص شد بعد از 2000 ساعت هوازدگی هیچ یک از تیمارها در سطح نمونه ها تاثیرگذار نبوده اند. اما آنتی اکسیدان و تا حدی استیلاسیون عمق نفوذ هوازدگی را کاهش می دهد
    کلیدواژگان: چوب پلاستیک، پلی اتیلن سنگین، آرد چوب، استیلاسیون، آنتی اکسیدان، هوازدگی و تغییر رنگ
  • محمد ملایی، علی اکبر عنایتی، یحیی همزه، مریم روستایی صفحه 80
    این تحقیق با هدف بررسی خصوصیات ساقه کلزا به عنوان یک منبع سلولزی جهت استفاده در صنایع خمیر و کاغذ انجام شده است. در این مطالعه خصوصیات مورفولوژیکی، ترکیبات شیمیایی و خصوصیات خمیر سودای تهیه شده از ساقه کلزا بررسی شد. نتایج نشان داد که با وجود دیواره سلولی ضخیم تر خصوصیات مورفولوژیکی الیاف ساقه کلزا با سایر منابع غیر چوبی و نیز الیاف پهن برگان مشابه می باشد. بررسی ترکیبات شیمیایی نشان داد که ساقه کلزا دارای میزان کمتری سلولز است (44%)، در حالی که میزان لیگنین، همی سلولز و خاکستر شباهت ساقه کلزا با سایر منابع غیر چوبی را نشان می دهد. در مقایسه با بسیاری از منابع غیر چوبی، خمیر تهیه شده از ساقه کلزا به روش سودا نیازمند میزان مواد شیمیایی و زمان پخت بیشتری بود. خمیر بدست آمده از قلیای فعال 22% در 100 دقیقه زمان پخت در حداکثر دما دارای روشنی 6/82% ISO بود. خصوصیات مقاومتی خمیر سودای رنگبری شده شامل شاخص کششی (Nm/g)، شاخص ترکیدن (k Pa.m2/g) و شاخص پارگی (m N.m2/g) به ترتیب برابر 6/63، 22/2 و 9/4 بود.
    کلیدواژگان: ساقه کلزا، خمیر سودا، رنگبری، الیاف غیرچوبی، ECF
  • بهزاد کرد صفحه 91
    در این پژوهش، اثر مقدار ذرات نانورس بر ویژگی های مکانیکی کامپوزیت چوب پلاستیک حاصل از پلی اتیلن سنگین و آرد چوب مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، آرد چوب با نسبت وزنی50 درصد با پلی اتیلن سنگین مخلوط شد و نانورس نیز با نسبت وزنی 0، 1، 2، 3 و 5 درصد استفاده گردید، همچنین ماده سازگارکننده به میزان 2 درصد در تمام ترکیبها بکار رفت. سپس نانوکامپوزیت چوب پلاستیک با استفاده از روش قالبگیری تزریقی ساخته شد، و آزمونهای مکانیکی شامل کشش، خمش و ضربه فاقدار برروی نمونه ها انجام گرفت. نتایج نشان داد که مدول کششی، مقاومت کششی، مدول خمشی و مقاومت خمشی کامپوزیت چوب پلاستیک با افزایش مقدار ذرات نانورس افزایش یافته، در حالیکه مقاومت به ضربه کاهش یافت. همچنین مطالعات ساختاری نانوکامپوزیت چوب پلاستیک به روش پراش اشعه ایکس نشان داد که توزیع ذرات نانورس در زمینه پلیمری از نوع بین لایه ای است، و با افزایش مقدار ذرات نانورس فاصله بین لایه ها افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: کامپوزیت چوب پلاستیک، نانورس، خواص مکانیکی، ساختار بین لایه ای، پراش اشعه ایکس
  • آرش حسن پور، بهزاد بازیار، حبیب الله خادمی اسلام، امیر هومن حمصی صفحه 102
    امروزه بیش از 10 درصد از مواد مرکب چوب - پلاستیک مصارف ساختمانی دارند که قسمت عمده آنها در محوطه های بیرونی مصرف می ‎شوند. با توجه تاثیر زیاد پوسیدگی قارچی بر خواص فیزیکی و مکانیکی مواد مرکب، بررسی دوام این محصولات در برابر عوامل مخرب بیولوژیک اهمی ت ویژه‎ای دارد و مصرف کنندگان باید از کارایی این مواد در شرایط سرویس و دوام آنها در برابر عوامل مخرب فیزیکی، مکانیکی و بیولوژیکی مطمئن باشند. در این تحقیق مقایسه اثر کاهش جرم (به عنوان فاکتور ثابت) دو قارچ مولد پوسیدگی سفید(Trametes versicolor) وپوسیدگی قهوه ای(Coniophora puteana) بر روی ترکیب های فراورده های مرکب چوب-پلاستیک با نسبت وزنی 40، 50، 60 و 70 در صد الیاف پس از 4، 8، 12و 16 هفته مجاورت با قارچ مورد بررسی قرار گرفته است. محاسبه ها نشان داد با افزایش نسبت ماده چوبی در ترکیب اولیه اثرات کاهش جرم توسط دو قارچ بیشتر می شود. همچنین با افزایش زمان مجاورت از 1 تا 4 ماه فاکتور افزایش کاهش جرم روند صعودی دارد. به طوری که بیشترین مقدار کاهش جرم در 16 هفته پس از مجاورت، ودر ترکیب حاوی70 درصد ماده چوبی مشاهده شد. همچنین در ترکیبها و زمان های مجاورت یکسان مقدار کاهش جرم ایجاد شده توسط قارچ رنگین کمان) (Trametes versicolor بیشتر از قارچ پوسیدگی سرداب (Coniophora puteana) است.
    کلیدواژگان: مواد مرکب چوب، پلاستیک، کاهش جرم، قارچ رنگین کمان، قارچ پوسیدگی سرداب
  • محمد احمدی، محمد مهدی فائزی پور، احمد جهان لتیباری، سحاب حجازی صفحه 113
    در این بررسی تولید خمیرکاغذ نیمه شیمیایی سولفیت خنثی (NSSC) از ساقه کلزا مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه های ساقه کلزا از مزرعه پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در کرج جمع آوری شد. ترکیبات شیمیایی ساقه کلزا شامل درصد سلولز، لیگنین، مواد استخراجی محلول در حلال اتانول- استون و خاکستر براساس استاندارد TAPPI تعیین شد (ابعاد الیاف ساقه کلزا نیز اندازه گیری شده است). با استفاده از فرایند نیمه شیمیایی سولفیت خنثی (NSSC)، تحت شرایط زمان پخت در سه سطح 20،40 و60 دقیقه، درصد مواد شیمیایی در 5 سطح 8، 10، 12، 14 و 16 درصد (بر مبنای NaOH). تولید خمیرکاغذ از ساقه کلزا انجام شد. به طوری که دما در تمام پخت ها ثابت و برابر با و نسبت سولفیت سدیم به کربنات سدیم 3 به 1 و نسبت مایع پخت به ساقه کلزا، 8 به 1 انتخاب شد. با هر ترکیب شرایط سه پخت انجام شده است. در پایان پخت، جداسازی اولیه الیاف با استفاده از پالایشگر آزمایشگاهی انجام شد. بازده کل (بازده بعد از پخت) و بازده بعد از جداسازی الیاف تعیین گردید و بیشترین میزان بازده با مقدار 72 درصد مربوط به ترکیب شرایط و کمترین بازده مربوط به ترکیب شرایط و 7/58 درصد بود. هر دو عامل زمان پخت و درصد مواد شیمیایی تاثیر معنی داری بر روی بازده داشتند و با افزایش این دو عامل بازده کاهش یافته است. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده، ترکیب شرایط به عنوان شرایط بهینه پخت ساقه کلزا برگزیده شد.
    کلیدواژگان: ساقه کلزا، نیمه شیمیایی سولفیت خنثی، بازده کل (بازده بعد از پخت)، بازده بعد از جداسازی الیاف، خمیرکاغذ
  • جمال ویسی، قنبر ابراهیمی، محسن بهمنی صفحه 128
    این مطالعه با هدف بررسی متغیرهای مختلف بر روی اتصالات کام و زبانه ساخته شده با گونه های داخلی راش و ممرز و به دست آوردن یک رابطه تجربی برای پیش بینی مقاومت خمشی آن انجام شذه است. در این تحقیق، اثر متغیرهای ارتفاع زبانه اتصال در سه سطح 5/2، 75/3 و 5 سانتی متر و پهنای شانه عضو حامل زبانه در سه سطح 125/0، 25/0، 375/0 سانتی متر و دو گونه چوبی راش و ممرز بر مقاومت اتصال در زیر بار خمشی بررسی شده است. نتایج نشان دادند که بالاترین میزان ظرفیت لنگر خمشی در اتصالات ساخته شده با گونه چوبی ممرز با ارتفاع زبانه 5 سانتی متر و پهنای شانه 25/0 سانتی متر ایجاد می شود. در نهایت با تحلیل های صورت گرفته معادله تجربی برای پیش بینی حداکثر ظرفیت لنگر خمشی مورد استفاده قرار گرفت، که در آن حداکثر ظرفیت لنگر خمشی، مقاومت برشی موازی الیاف گونه چوب، ارتفاع مقطع عضو، ارتفاع زبانه، فاکتور پهنای شانه، فاکتور چسب، فاکتور کیپ بودن زبانه در کام می باشد.
    کلیدواژگان: اتصال کام و زبانه، راش، ممرز، مقاومت خمشی، ارتفاع زبانه، پهنای شانه
  • سمیه قاسمی، احمدرضا سراییان صفحه 138
    با توجه به کمبود و محدودیت منابع چوبی در ایران گونه هایی که سریع الرشد بوده و مناسب تهیه خمیر کاغذ هستند، اهمیت ویژه ای دارند. صنوبر نیز از جمله گونه های سریع الرشد و بومی ایران است که در این پژوهش مورد مطالعه قرار گرفت. بررسی مقایسه ای بازده خمیر کاغذ تهیه شده از درون چوب و برون چوب صنوبر دلتوئیدس(Populus deltoides) تحت فرایندهای پخت کرافت و سودا نشان داد که در هر دو روش پخت، درون چوب نسبت به برون چوب دارای بازده کمتری بوده است. همچنین بازده خمیر کاغذهای برون چوب و درون چوب در پخت سودا نسبت به پخت کرافت در حدود چهار درصد بیشتر بوده است. مقایسه ی میزان عدد کاپا در خمیرکاغذهای حاصل نشان می دهد که بازده، خمیرکاغذ درون چوب نسبت به برون چوب در هر دو پخت کمتر و میزان لیگنین-باقیمانده بیشتر بوده است. همچنین میزان عدد کاپا در پخت کرافت نسبت به پخت سودا در حدود 34% کاهش داشته است. با توجه به یکسان بودن شرایط فرایندی، کارایی بیشترعمل لیگنین زدایی در فرایند کرافت مربوط به ترکیب مایع پخت و در اصل حضور سولفید سدیم در مایع پخت می باشد.
    کلیدواژگان: صنوبر دلتوئیدس، درون چوب، برون چوب، بازده خمیر کاغذ، پخت کرافت، پخت سودا، عدد کاپا
|
  • Kargarfarda., Nourbakhsha., Golbabaei, F Page 1
    The objective of this study was to investigate of possibility of MDF production from successful Eucalyptus Species. Eucalyptus camaldulensis fibers were produced using different levels of steaming time (7.5 and 15 minutes), press temprature (170, 180 and 190 ºC) and press time (3 and 4 minutes) and used for panel making. Physical and mechanical properties of panels were measured and analyzed. The results indicated that increasing of steaming time, lowered MOR of boards. The press temprature had significant effect on MOR, and with increasing press temprature, MOR increased. Furthermore increasing of steaming time, decreased the IB of boards and increasing steaming time from 7.5 to 15 minutes, decreased IB from 0.787 to 0.533 MPa. Increasing of steaming time, also decreased thickness swelling of boards. However, the results of this study showed that, the MOR and MOE of boards produced from Eucalyptus camaldulensis fibers are around standard level. But in other hand, the internal bonding and thickness swelling of boards are higher than level standard.
    Keywords: Medium Density Fiberboard, Eucalyptus camaldulensis, Steaming time, Press temperature, Press time, Physical, Mechanical Properties
  • Habibi, M.R., Hosseinkhanih., Mahdavis., Golbabaei, F Page 11
    In this study Medium Density Fiberboard was produced from 4 year old Poplar clones (P.e. costanzo, P.e. 564.41, P.e. vernirubensis). Fibers length of P.e. costanzo, P.e. 564.41,. e. vernirubensis were measured 805, 751 and 764 micron respectively. Also fibers diameter of these clones were determined 25.76, 25.44, 25.23 micron respectively. Three steaming times (5, 10, 15 minutes) were used for fibers preparation. Also three press times (3, 4, 5 minutes) and two resin contents (9%, 11%) were applied for MDF production. Thus physical and mechanical properties of boards such as MOE, MOR, IB and Thickness Swelling after 2 and 24 hours were investigated. The physical and mechanical properties of boards were tested in based on EN standard. The measurements of bending properties and IB of MDF revealed that increasing steaming time caused to decrease MOE, MOR and IB. The highest of MOE, MOR and IB were obtained in 5 minutes steaming time. Also the lowest values of Thickness Swelling after 2 and 24 hours were obtained in 15 minutes steaming time. The influence of press time on bending properties was not significant. The highest of IB was obtained in 5 minutes press time. As expected, boards demonstrated better properties at higher resin content.
    Keywords: Poplar, Fiberboard, Press time, Resin
  • Rezanejada., Arabtabar Firouzjaei, H Page 22
    With the aim of measuring the durability of Oak wood (Quercus castaneafolia), 2×2×45cm wood samples were prepared. The treatments were included natural wood and impregnated with Celcure. Wood samples with 20 replication installed in 2 zones in north of Iran included Chamestan and Shalman in Mazanderan and Gilan provinces respectively. Evaluation of samples was done qualitatively based on ASTM D-1758-01. According to the results of periodically evaluation, Oak wood is “perishable”. All of the Celcure impregnated samples after 60 months were sound. Stating on longtime result of wood preservative effect needs more investigation.
    Keywords: Oak, Field trial, Impregnation, Fungi, Celcure
  • Kamrani, Sarayan, A. R., Akbarpour, I Page 32
    In this study, mechanical and optical properties of CMP, one stage APMP and two stage APMP pulps (from Tajan wheat straw Golestan province) were investigated. wheat straw collected at research center of Agriculture and Natural resources of Golestan province. Fiber dimensions such as average fiber length, diameter cell, lumen and fiber wall thickness were assessed at 1.18mm, 18.156, 11.461 and 3.396 microns, respectively. chemical components such as cellulose, lignin, ash and extractives were assessed at 53.7, 21.1, 5.1 and 8.5 percent, respectively. Based on the preliminary experiment results, impregnation temperature was 950C, impregnation times of 10, 20, 30, 40 minutes, caustic charge 10% and peroxide charge was 3% in CMP, one stage APMP and two stages APMP pulps. Considering pulp properties and treatment conditions, many treatments including 20 and 40 minutes treatments were selected for making of handsheet. The selected pulps were refined up to 350 ml (CSF) freeness prior to making of hasndsheet. Final results indicated that two stages APMP pulp (impregnation in time 40 minutes) had the highest burst strength, breaking length and brightness. Also, the results of yield and tear strength showed that, there was no meaningful difference at the 5% level between three methods CMP, one and two stages of APMP pulps.
    Keywords: Tajan wheat straw, Chemi, mechanical Pulping, Alkaline Peroxide Mechanical Pulping, Mechanical properties, Optical properties, Yield
  • Akhtarim., Arefkhani, M Page 48
    In this study acetylated Beech wood (Fagus orientalis Lipsky) has been subjected to a variety of artificial weathering conditions in different of times (0,150&300 h), then wood surface was analyzed for chemical changes using Fourier Transform Infrared (FTIR) spectroscopy and for structural changes using Scanning Electron Microscopy (SEM). Results showed that weathering process influence by the functional groups on the wood surface. Cycle of weathering (Light and water) caused the damage to the surface polymer structure and chemical and physical changes. The greatest changes caused by the functional groups and Aromatic structure of lignin. The SEM results showed that the surface of wood exposed to weathering undergoes distinct Physical changes. The surface degradation appears to be directly proportional to the time of exposure to the weathering conditions and acetylation of the wood to protect the surface from damages caused by the weathering effect of light and water.
    Keywords: Beech wood, acetylation, artificial weathering, Fourier Transform Infrared (FTIR), Scanning Electron Microscopy (SEM), chemical changes, physical changes
  • Doosthoseinik., Abdolzadeh, H Page 62
    The feasibility of using of wood and old corrugated container (OCC) fibers on the surface layers of particleboards was investigated. The kind of applied furnish at surface layers, the moisture and adhesive content were considered as variables and their effects on hardness and roughness of manufactured particleboards were examined. The results indicated that the application of both wood fibers and OCC on the surface layers of particleboard resulted in improving surface quality. The moisture and adhesive contents at high levels led to improved surface quality. The control samples with 10% adhesive and 14% moisture content yielded more hardness than the other. The smoothest surfaces appeared on the particleboards manufactured with wood and OCC fibers as well as 14% moisture content and 12% adhesive.
    Keywords: Three, layer particleboard, Old corrugated container, Surface hardness, Adhesive, Surface roughness, Wood fibers
  • Darabip., Abdolzadehh., Karimi, A.N., Mirshokraiea., Doosthoseini, K Page 70
    In this study capability of acetylated poplar flour in manufacture of high density poly ethylene composite which expose to accelerated weathering, was investigated. The acetylation degrees at medium and zero (control) levels, use of anti- oxidant and duration of weathering were considered as variables and their effects on discoloration and photodegradation of WPC were investigated. To determine treatments influence on changes and color fade resulting from weathering, samples were tested after o, 250, 2000 hours of weathering. The results indicated that application of acetylated wood flour in WPC can reduce about 25% of weathering discoloration in short time and about 17% in long time. Also it shows that as exposed time of weathering increase Anti oxidant loss its effect. Although in short time it can reduce 12% of weathering color changes. FTIR results show that after 2000 h of weathering all peaks samples had same decrease which mean none of the treatments were useful. But Anti oxidant can reduce depth of weathering.
    Keywords: Wood Plastic Composites, High Density Poly Ethylene, Wood flour, Acetylation, Anti, Oxidant, Weathering, Discoloration
  • Mollaeem., Enayatia., Hamzehy., Roostaee, M Page 80
    A fundamental study was carried out to explore the canola stalks properties in order to increase the use of abundant agricultural residuals in pulp and paper production. In this study, the morphological, chemical composition and soda pulping properties of Canola stalks were investigated. The results showed that except the thicker cell wall, the morphological properties of Canola stalks fibers were comparable to those of nonwoods and hardwoods fibers. Chemical analysis indicated that Canola stalks contains lower amount of cellulose (44%), while the lignin, hemicelluloses and ash content of Canola stalks are comparable to other non-woods. In comparison with most of non wood fiber resources, soda pulping of Canola stalks required higher chemical charge and pulping time. Soda pulping of Canola stalks in 22% active alkaline and 100 min in max temperature produced pulp with 82.6% ISO of brightness The strength properties of bleached Canola stalks soda pulp include tensile index (Nm/g), burst index (kpam2/g) & tear index (mNm2/g) showed respectively 63.6, 2.22 & 4.9.
    Keywords: Canola stalks, Soda pulping, Bleaching, Non, wood fibers, ECF
  • Kord, B Page 91
    In this study, the effect of nanoclay particles content on mechanical properties of wood polymer composite made of high density polyethylene and wood flour were investigated. For this aim, wood flour were compund with high density polyethylene at 50% by weight, and nanoclay with 0, 1, 3 and 5% were used, also 2% of MAHDPE was also used as the coupling agent in all formulatins. Then wood polymer nanocomposite were manufactured in injection molding. Mechanical tests such as tensile, bending and notched impact were performed on samples. Results indicated flextural modulus, flextural strength, tensile modulus tensile strength and were increased by increasing of nanoclay particles content, however, notched impact strength was reduced. Also, studies on structural behavior of wood polymer nanocomposite with x-ray showed that nanoclay distributed as intercalation structure in polymer matrix, and the d-spacing of layers were increased with increasing of nanoclay particles content.
    Keywords: Wood Polymer Composites, Nanoclay, Mechanical Properties, Intercalation structure, X-ray Diffraction
  • Hasanpour, Baziarb., Khademi Eslamh., Hemasi, A.H Page 102
    Wood polymer composites (wpc) have been extracting used for building Products, Automotive, Packaging materials and another applications. Wpc is subject to fungal attack due to wood components. Early detection of wood decay is critical because decay fungi can cause mass loss and rapid structure failure. The objective of this study was to compare the effects of two fungi Trametes versicolor and Coniophora puteana on the mass loss of wood plastic composites. Specimens as four various treatments: contain 40,50,60,70 percent of wood flour in composition, were exposed to brown rot and white rot for 4, 8, 12, 16 week. After each of mentioned time Mass loss was measured and its amount increased for each of treatments. As seen, most amount of mass loss occurred on 16th week after contamination and in samples with 70% wood flour about two fungi. Results shown that contamination time and wood flour percent in composition have direct correlation with composites mass loss. Also at same treatments and contamination times white rot has more severe effects on mass loss factor than brown rot.
    Keywords: wood, polypropylene composites, mass loss, Trametes versicolor, Coniophora puteana
  • Ahmadim., Faezipourm., Jahan Latibaria., Hedjazi, A Page 113
    Neutral sulfite semi chemical pulping of Canola residues has been investigated. Canola residues collected from research farm at Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, in Karaj. Chemical composition of Canola residues including cellulose, lignin, extractives soluble in ethanol-acetone and ash were determined using relevant TAPPI standard test methods. Fiber dimensions of Canola residues were also measured. Then neutral sulfite semi chemical pulps were produced from Canola residues applying following conditions: Cooking time at 3 levels(20,40,60min),chemical charge at 5 levels(8,10,12,14,16 %), Cooking temperature was kept constant for all cooks at 175ċ, Na2SO3 to Na2CO3 ratio was 3:1,and liquor to Canola residues at 8:1. Each pulping was repeated tree times. At the end of each cooking, initial defibration was carried out using a laboratory disc refiner. Total yield before defibration and yield after defibration and screened yield were determined. The highest yield (72%) was obtained at treatment combination of and the lowest yield (58.7%) was in treatment of. Both factors, time and chemical charge, had significant effect on yield and increasing these two factors caused lower yield.
    Keywords: Canola residues, Neutral Sulfite Semi Chemical, total yield, screened yield, pulp
  • Vesij., Ebrahimig., Bahmani, M Page 128
    The aim of this study was investigating the parameters of mortise and tenon joint made out of beech and hornbeam and develop formula to estimate ultimate bending strength. Mortis and tenon joint, one of the joints type, in placed in both form of corner and cross. In furniture industry, Mortis and tenon joint is widely used, because of its low cost and easy utilization. In this study, the effects of tenon height 2.5, 3.5 and 5 cm, shoulder width 0/125, 0/25 and 0/375 cm on the resistance of Mortis and tenon against the ultimate bending strength were investigated. The results showed that the highest ultimate bending strength of Mortis and tenon in hornbeam possessed to the 5 cm tenon height and 0/25 shoulder width. Finally, it was found that the ultimate bending strength () of the joint could be predicted by means of the formula, where ultimate bending strength, is shear strength of the wood, = rail rail, tenon height, shoulder width factor, adhesive factor, tenon fit factor.
    Keywords: Mortis, tenon joint, beech, hornbeam, Ultimate bending strength, Adhesive
  • Ghasemis., Saraeyan, A Page 138
    Comparative study of pulp yield of sap wood and heart wood of Populus deltoides under both Kraft and soda cooking process have been showed that the heart wood pulp has a lower yield than that of sap wood pulp. Yield of heart wood and sap wood soda pulps was 4 percentages higher than Kraft pulp. Contrary to yield, residual lignin content (Kappa number) is more in heart wood pulp than sap wood pulp in both processes. Kappa numbers of heart wood and sap wood Kraft pulps were about 34% lower than soda pulps. The results showed that in spite of lower yield of heart wood than sap wood, the residual lignin of heart wood pulp was more than sap wood pulp. The higher delignification efficiency of Kraft cooking is related to cooking liquor compositions, especially Na2S.
    Keywords: Populous deltoides, Heart wood, Sap wood, Pulp yield, Kraft cooking, Soda cooking, Kappa number