فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران
سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 42، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/30
  • تعداد عناوین: 15
|
  • جعفر ابراهیم پور کاسمانی، امیر محسن ناظری، احمد ثمریها صفحه 1
    فیبریلاسیون خارجی یکی از اثرهای پالایش در پالایشگرهای معمولی به همراه برخی تغییرات همزمان نظیر فیبریلاسیون داخلی می باشد. هدف این تحقیق ارزیابی تاثیر فیبریلاسیون خارجی الیاف بر روی خواص کاغذ می باشد. خمیرکاغذهای مورد استفاده، کرافت سوزنی برگ و خمیرکاغذ شیمیایی مکانیکی (CMP) صنوبر تولیدی کارخانه چوب و کاغذ مازندران بود. به منظور کنترل فیبریلاسیون خارجی نیز، از یک آسیاب فوق ریز اصطکاکی استفاده شد. نتایج نشان داد که در اثر افزایش فیبریلاسیون خارجی، دانسیته ورقه کاغذ افزایش یافت، با افزایش دانسیته و کاهش فاصله بین صفحات آسیاب، ضریب پخش نور نیز کاهش پیدا کرد. در نهایت با افزایش فیبریلاسیون خارجی مقاومت به کشش کاغذ حدود 20% و مقاومت پیوند داخلی بین 33% تا 46% افزایش یافت.
    کلیدواژگان: فیبریلاسیون خارجی، آسیاب فوق ریز اصطکاکی، پالایش، مقاومت به کشش، ضریب پخش نور
  • مسیب دالوند، قنبر ابراهیمی، مهدی تجویدی، محمد لایقی صفحه 11
    این پژوهش با هدف بررسی ظرفیت لنگرخمشی اتصال با پین چوبی در تخته چندلا زیر بار کششی انجام شد. اعضای اتصال از تخته چندلا با ضخامت 19 میلی متر، ساخته شده از گونه های پهن برگ (راش، ممرز و توسکا) بودند. در این مطالعه، اثر متغیرهای گونه چوب پین (راش و ممرز)، قطر پین در سه سطح 6، 8 و10 میلی متر و عمق نفوذ در سه سطح 9، 13 و 17 میلی متر، بر ظرفیت لنگرخمشی اتصال های گوشه ای زیر بار کششی بررسی شد. نتایج نشان دادند که اثر متغیرهای قطر، عمق و گونه چوب پین بر ظرفیت لنگرخمشی اتصال زیر بار کششی معنی دار بود. ظرفیت لنگرخمشی اتصال زیر بار کششی با افزایش قطر پین از 6 به 8 میلی متر و افزایش عمق نفوذ پین از 9 به 13 میلی متر روند صعودی داشت، ولی اختلاف معنی داری بین قطر پین 8 و 10 میلی متر و عمق نفوذ 13 و 17 میلی متر مشاهده نشد. همچنین نتایج نشان دادند که، ظرفیت لنگرخمشی اتصال های ساخته شده با پین راش در مقایسه با اتصال های ساخته شده با پین ممرز بیشتر بود.
    کلیدواژگان: ظرفیت لنگرخمشی، تخته چندلا، پین، قطر، عمق نفوذ، بار کششی
  • ایمان رشیدی جویباری، محمد آزادفلاح، یحیی همزه، حسین رسالتی، سعید مهدوی صفحه 24
    خمیرکاغذهای مکانیکی و شیمیایی- مکانیکی از جمله CMP در مقایسه با خمیرکاغذهای شیمیایی به دلیل داشتن خواص ضعیف، به ویژه مقاومت نسبتا کم برای استفاده در ساخت کاغذهایی با کیفیت زیاد از مطلوبیت کمی برخوردار هستند. بنابراین با استفاده از روش های مناسبی برای اصلاح و بهبود ویژگی های این نوع الیاف می توان معایب مربوط به این خمیرکاغذها را برطرف ساخت. بنابراین در این مطالعه از کاتیونی کردن به روش پیوندزنی به منظور اصلاح الیاف استفاده شده است. بدین منظور ابتدا الیاف توسط قلیا با نسبت 20٪ وزن خشک الیاف پیش تیمار و بعد با استفاده از کمپلکس کاتیونی کننده EPTMAC در سه سطح 5، 10 و 15٪ (نسبت به وزن خشک الیاف)، سطح الیاف خمیرکاغذ CMP اصلاح شد. از اختلاط الیاف کاتیونی شده با نسبت های 100، 40 و 20 درصد با الیاف کاتیونی نشده کاغذهای دست ساز ساخته شد و مقاومت به کشش و مقاومت به ترکیدن آنها اندازه گیری شد. بهترین نتایج اندازه گیری های مقاومت به ترکیدن و مقاومت به کشش از ترکیب الیاف کاتیونی شده با سطح 10٪ عامل کاتیونی کننده و نسبت اختلاط 40 و 20 درصد به دست آمد.
    کلیدواژگان: کاتیونی کردن، EPTMAC، پیوندزنی، CMP، مقاومت
  • حسین رنگ آور، عبدالرسول ارومیه ای، ارسلان صفرپور، طاهره قلی پور صفحه 35
    این بررسی با هدف استفاده از پلی وینیل کلراید (PVC) بازیافتی به همراه پودرچوب پهن برگان در ساخت چندسازه چوب- پلاستیک مورد ارزیابی قرار گرفت. از مخلوط پودرچوب پهن برگان به عنوان پرکننده و در سه سطح 30، 40 و 50 درصد بر اساس وزن تخته ها و با ابعاد مش 150 و همچنین از PVC به عنوان پلیمر زمینه در سه نوع خالص، بازیافتی و مخلوط (50 درصد خالص و50 درصد بازیافتی) استفاده شد. همچنین از انیدرید مالئیک پلی- پروپیلنی (MAPP) به عنوان جفت کننده به میزان ثابت 5 درصد وزن PVC در تمامی تخته ها استفاده گردید. فراورده چندسازه با روش اکستروژن و قالبگیری تزریقی تولید شد و خواص فیزیکی و مکانیکی نمونه های آزمونی مطابق با استاندارد ASTM مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از PVC بازیافتی به میزان 50 درصد در ساخت چندسازه چوب-پلاستیک سبب افزایش مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته گردید. درحالی که مقاومت به ضربه ایزود و ازدیاد طول نمونه ها در نقطه تسلیم کاهش و جذب آب آنها افزایش یافت. افزایش میزان پودرچوب سبب کاهش ازدیاد طول و مقاومت به ضربه ایزود نمونه ها شد و استفاده از آن تا سطح 40 درصد به دلیل محصور شدن تمامی ذرات چوبی باعث افزایش مقاومت خمشی گردید.
    کلیدواژگان: چوب، پلاستیک، پلی وینیل کلراید بازیافتی، خواص فیزیکی و مکانیکی، پودرچوب
  • فهیمه شعبان علیزاده، محمدرضا دهقانی فیروزآبادی، ابوالفضل کارگرفرد، محراب مدهوشی صفحه 48
    در این بررسی با استفاده از الیاف مغز و ساقه کنف و مقایسه آن با الیاف چوب صنوبر به عنوان شاهد و چسب اوره فرم آلدئید، تخته فیبر دانسیته متوسط، با دو دانسیته 55/0 و 75/0 گرم بر سانتی متر مکعب ساخته شد. از ترکیب عوامل فوق 6 تیمار حاصل شد و برای هر تیمار 3 تکرار و در مجموع 18 تخته آزمایشگاهی ساخته شد. ابعاد الیاف مغز و پوست کنف و همچنین خواص فیزیکی و مکانیکی تخته های ساخته شده اندازه گیری و نتایج با استفاده از آزمون فاکتوریل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین طول الیاف مغز و ساقه کنف 78/0 و 607/3 میلیمتر و قطر آنها به ترتیب 76/36 و 86/41 میکرون می باشد. نتایج حاصل از اندازه گیری مقاومت خمشی، مدول-الاستیسیته، مقاومت چسبندگی داخلی و واکشیدگی ضخامت بعد از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب تخته های ساخته شده نشان داد که تخته فیبر با دانسیته 75/0 گرم بر سانتی متر مکعب مغز کنف، خواص مطلوبی دارد و همچنین نتایج نشان داد که امکان رقابت و جایگزین شدن الیاف مغز کنف با الیاف صنوبر در ساخت MDF وجود دارد. با افزایش دانسیته، مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و مقاومت چسبندگی داخلی تخته فیبر مغز کنف افزایش و واکشیدگی ضخامت بعد از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب قابل مقایسه با تخته فیبر حاصل از الیاف صنوبر می باشد. از سوی دیگر تخته فیبر ساقه کنف به علت وجود الیاف پوست، دارای خصوصیات مکانیکی و فیزیکی ضعیفی می باشد.
    کلیدواژگان: تخته فیبر دانسیته متوسط، مغز کنف، ساقه کنف، دانسیته، ویژگی های فیزیکی و مکانیکی
  • وحیدرضا صفدری، میلاد نصیری، حمید جودی، سیدخلیل حسینی هاشمی صفحه 62
    ترکیبات شیمیایی چوب ازجمله عوامل مهم و تاثیر گذار در تثبیت مواد حفاظتی محلول در آب در چوب محسوب می شوند. مواد استخراجی ازجمله ترکیبات شیمیایی است که در این پژوهش اثر آن در تثبیت ماده حفاظتی «کرومات مس اسیدی شده» (ACC) در چوب راش (Fagus orientalis) مورد مطالعه قرار گرفت. به همین منظور، بلوک های چوبی گونه راش در سه حالت شاهد (دارای ماده استخراجی)، عاری در آب گرم و عاری در الکل استن با ماده حفاظتی ACC دو درصد (2%) اشباع و در زمان های صفر، 192، 384، 576 و 768 ساعت در داخل انکوباتور تحت رطوبت 75% و دمای 25 درجه سانتی گراد قرار گرفتند تا در چوب تثبیت شوند. سپس از مواد حفاظتی هر یک از بلوک های چوبی عصاره گیری و مقدار کروم شش ظرفیتی موجود در عصاره که مبین تثبیت ماده حفاظتی است از طریق دستگاه اسپکتروسکوپی (UV-V) و مقدار عناصر مس و کروم کلی موجود در عصاره که نشانگر مقدار مواد تثبیت نشده در چوب می باشد به وسیله دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که ماده استخراجی محلول در آب در تثبیت ماده حفاظتی ACC اثرهای مطلوب و معنی داری داشته است. به طوری که کمترین مقدار مس (Cu) و کروم کلی (Cr) در نمک های حفاظتی عصاره گیری شده از نمونه چوب های شاهد (واجد ماده استخراجی) مشاهده شد که مبین تثبیت بهتر مواد حفاظتی در این دسته از بلوک های چوبی است (P<0.01). همچنین نتایج حاصل از آبشویی نمونه بلوک های چوبی نشان داد که نمونه های شاهد (دارای ماده استخراجی) پس از آبشویی در مقایسه با نمونه های عاری از مواد استخراجی مقدار نمک کمتری را از دست داده است و تفاوت آنها از این لحاظ معنی دار بوده است (P<0.01).
    کلیدواژگان: ACC، تثبیت، آبشویی، ماده استخراجی و چوب راش (Fagus orientalis)
  • محمد امین عندلیبیان، سعید مهدوی، حسین کرمانیان، امید رمضانی صفحه 77
    در این پژوهش، بهبود مقاومت های کاغذ تست لاینر، از طریق پالایش خمیرکاغذ بازیافتی (OCC) مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدا، الیاف تشکیل دهنده کارتن کنگره ای کهنه (OCC) مورد استفاده یک کارخانه بازیافت کاغذ کشور مورد آنالیز کمی و کیفی قرار گرفت و مقدار الیاف پهن برگ و سوزنی برگ آن به ترتیب 6/22 و60 درصد تعیین شد. پالایش خمیرکاغذ با یک دستگاه کوبنده ولی (Valley) تا رسیدن به درجه روانی400 میلی لیتر استاندارد کانادا انجام شد. پس از ساخت کاغذ دست ساز با جرم پایه 127 گرم بر مترمربع، دانسیته ظاهری، قابلیت عبور هوا و مقاومت های ترکیدن، تا شدن، پاره شدن، کشش و خردشوندگی حلقوی آن اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که همه ویژگی های مذکور در خمیرکاغذ پالایش شده نسبت به نمونه شاهد افزایش یافت. به طوری که مقایسه این ویژگی ها با ویژگی های کاغذ تست لاینر استاندارد ملی ایران، حکایت از افزایش شاخص مقاومت به ترکیدن (33 درصد)، شاخص مقاومت به کشش (50 درصد)، شاخص مقاومت به پاره شدن (117 درصد) داشت. همچنین مقاومت به خرد شوندگی حلقوی خمیر پالایش شده نسبت به نمونه شاهد 28 درصد افزایش یافت. با توجه به این نتایج، می توان کاغذ تست لاینری با کیفیت و مقاومت های مطلوب در کشور تولید کرد و حتی زمینه صادرات این نوع کاغذها را نیز فراهم نمود.
    کلیدواژگان: ورق کارتن کهنه، آنالیز الیاف، پالایش، کاغذ تست لاینر، ویژگی های فیزیکی، مقاومت های کاغذ
  • محمدرضا غزنوی، مهران روح نیا، عبدالصابر یغمایی پور صفحه 89
    در این تحقیق به بررسی امکان اندازه گیری برخی از خواص آکوستیکی صفحات تخته خرده چوب از جمله «ضریب آکوستیک» و «کارایی تبدیل آکوستیک» با استفاده از روش آزمونی غیر مخرب ارتعاشی پرداخته شد. برای نیل به این مقصود از تخته خرده چوب هایی با ابعاد مختلف 50×50، 50×100 و 50×150 سانتی متراستفاده شد. از هر یک از صفحات تخته خرده چوب سه تکرار تهیه شد و پس از یکسان سازی شرایط نمونه ها از لحاظ رطوبت نسبی و دما، و همچنین اندازه گیری وزن و ابعاد آنها، آزمون ارتعاش خمشی بر روی هر کدام از صفحات دو سر آزاد انجام گردید. به منظور حصول اطمینان از صحت نتایج، تخته ها به تیرهایی با ابعاد 16×50×500 میلی متر تبدیل شدند و آزمون های ارتعاش خمشی با همان کیفیت انجام شده در مورد صفحات، بر روی آنها نیز اعمال گردید. سپس نتایج بدست آمده از آزمون ارتعاش خمشی تیرها و صفحات با هم مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج حاصل شده بیانگر آن بودند که با به کارگیری روش آزمونی مورد استفاده در این تحقیق می توان فاکتور های ضریب آکوستیک و کارایی تبدیل آکوستیک را در صفحات تخته خرده چوب با دقت مناسبی ارزیابی نمود.
    کلیدواژگان: تخته خرده چوب، صفحه، آزمون غیرمخرب، ارتعاش، کارایی تبدیل آکوستیک، ضریب آکوستیک
  • ابوالفضل کارگرفرد صفحه 97
    هدف از این بررسی استفاده از ساقه ذرت در تولید تخته فیبر دانسیته متوسط (MDF) بود. بنابراین از ساقه ذرت دانه ای و با استفاده از 3 دمای پرس 165، 175 و185 درجه سانتی گراد و 3 زمان پرس 3، 5/3 و 4 دقیقه، اقدام به ساخت MDF گردید. از ترکیب عوامل فوق 9 ترکیب شرایط بوجود آمد و برای هرترکیب 3 تخته و در مجموع 27 تخته آزمایشگاهی ساخته شد. نتایج حاصل از آزمایش های فیزیکی و مکانیکی با استفاده از طرح آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که دو عامل دما و زمان پرس بر مقاومت خمشی تاثیر معنی داری نداشته است، ولی با افزایش دما و زمان پرس به طور معنی داری مدول الاستیسیته تخته ها افزایش یافته است و بالاترین مقدار مدول الاستیسیته در شرایط استفاده از دمای پرس 175 درجه سانتی گراد و زمان پرس 4 دقیقه حاصل گردید. همچنین اندازه گیری چسبندگی داخلی تخته ها نشان داد که افزایش زمان پرس باعث بهبود چسبندگی داخلی تخته ها شده است و بالاترین مقدار چسبندگی داخلی مربوط به تخته های ساخته شده در زمان پرس 5/3 و 4 دقیقه بوده است. به طوری که زمان پرس تاثیر معنی داری بر واکشیدگی ضخامت 2 و 24 ساعتی تخته های ساخته شده داشت و حداقل واکشیدگی ضخامت در تخته های ساخته شده با زمان پرس 5/3 دقیقه مشاهده شد که با حداکثر مقدار چسبندگی داخلی تخته ها در این زمان پرس هماهنگی کامل دارد. در یک نتیجه گیری کلی می توان بیان داشت که نتایج حاصل از اندازه گیری خواص فیزیکی و مکانیکی تخته های ساخته شده نشان می دهد که می توان از ساقه ذرت به عنوان ماده اولیه برای تولید MDF با ویژگی های استاندارد استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تخته فیبر دانسیته متوسط، ساقه ذرت، دمای پرس، زمان پرس، ویژگی های فیزیکی و مکانیکی
  • احمد جهان لتیباری، فرداد گلبابایی، عباس تمجیدی، بابک سبحانی، کمیل رئوف کیا صفحه 109
    با توجه به ضرورت و اهمیت استفاده از ضایعات چوبی به ویژه ضایعات چوبی شهری به عنوان ماده اولیه تولید تخته خرده چوب، جبران بخشی از کمبودهای موجود در تامین ماده اولیه چوبی و ایجاد ارزش افزوده، قابلیت استفاده از ضایعات چوبی شهری شامل چوب کاج و چنار و همچنین ضایعات حاصل از هرس درختان انگور در تولید تخته خرده چوب بررسی شده و با ویژگی تخته خرده چوب از خرده چوب صنعتی از مخلوط چوب پهن‎برگان شمال ایران مقایسه شده است. تخته های آزمایشگاهی با دانسیته 650 کیلوگرم بر مترمکعب و با استفاده از سه میزان چسب اوره – فرمالدهید (10، 11 و 12 درصد) ساخته شده و ویژگی های مقاومتی و فیزیکی تخته ها بر طبق دستورالعمل‎های آیین‎نامه EN اندازه‎گیری شده است. تخته های ساخته شده با استفاده از خرده چوب کاج به علت دانسیته حجمی کمتر این خرده‎ چوب‎ها دارای زیادترین ویژگی های خمشی شامل مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته بودند و در مقایسه با آن کمترین ویژگی های خمشی در تخته خرده چوب از خرده چوب‎های مخلوط پهن‎برگان شمال اندازه‎گیری شد. ولی زیادترین مقاومت چسبندگی داخلی در تخته های ساخته شده از خرده چوب مخلوط پهن‎برگان شمال و 12 درصد چسب معادل 18/1 مگاپاسکال و کمترین آن در تخته خرده چوب مخلوط چوب کاج و چنار و 11 درصد چسب معادل 36/0 مگاپاسکال اندازه‎گیری شد. ویژگی های فیزیکی شامل واکشیدگی ضخامت و جذب آب تخته خرده چوب از چوب چنار نامطلوب‎تر بود و کمترین واکشیدگی ضخامت و جذب آب مربوط به تخته های ساخته شده از خرده چوب کاج به دست آمد.
    کلیدواژگان: کاج، چنار، انگور، پهن‎برگان، تخته خرده چوب، مقاومتی، فیزیکی
  • حامد متینی بهزاد، اصغر طارمیان * صفحه 123

    در این مطالعه آرد چوب صنوبر توسط دو ماده حفاظتی تیابندازول و مشتقات کربامات (IPBC) با غلظت 9/0 درصد به روش افشانه تیمار شده و در ساخت چندسازه چوب/ پلی‎اتیلن با نسبت 60% چوب، 38% پلی‎اتیلن و 2% سازگارکننده به کار برده شد. نمونه های ساخته شده همراه با نمونه شاهد فاقد ماده حفاظت کننده به مدت 5 ماه تحت شرایط هوازدگی مطابق با استاندارد ASTM D1435 قرار داده شده و سطح چندسازه از نظر تغییرات ساختاری با استفاده از میکروسکوپ الکترونی (SEM) مطالعه شد همچنین زبری سطح چندسازه، قبل و بعد از هوازدگی بوسیله دستگاه زبری سنج Miyutoyo SJ 201P بررسی شد. نتایج بدست آمده از تصاویرSEM نشان داد که بیشترین هوازدگی مربوط به نمونه شاهد می‎باشد و هر دو نوع مواد حفاظتی تاثیر به سزایی در افزایش مقاومت به هوازدگی چندسازه داشتند. همچنین نتایج نشان داد که حضور مواد حفاظتی باعث کاهش زبری چندسازه می‎شود، به صورتی که در نمونه شاهد اختلاف زبری موثر (Rq)، میانگین ارتفاع قله به دره (Rz) و میانگین زبری (Ra) قبل و بعد از هوازدگی به ترتیب 93/7، 38 و 88/4 میکرومتر بود. اما در نمونه‎ دارای تیابندازول این اختلاف 65/1، 21/7 و 42/2 میکرومتر و در نمونه‎ دارای IPBC 2/1، 5/1 و 79/0 میکرومتر بود. در مجموع هر دو ماده حفاظتی IPBC و تیابندازول موجب افزایش معنی دار مقاومت به هوازدگی چندسازه چوب/ پلی‎اتیلن شد.

    کلیدواژگان: چندسازه چوب، پلی‎اتیلن، IPBC، تیابندازول، هوازدگی
  • امیر ملاحسنی، آژنگ تاج دینی، مهران روح نیا، امیر توکلی صفحه 134
    در این مقاله سعی بر آن است که با بررسی روند واردات چوب آلات الواری در ایران، مهمترین متغیر های موثر بر میزان تقاضا برای واردات این ماده اولیه مهم و پرمصرف شناسایی و از آن در جهت اتخاذ راهبرد های مناسب برای واردات این محصول استفاده کرد. در این راستا یک تابع خطی لگاریتم– لگاریتمی برای تقاضای واردات چوب آلات الواری در کشور تصریح و از آن برای بررسی مهمترین متغیرهای تاثیرگذار بر آن و همچنین دستیابی به ضرایبی که مستقیما کشش ها را برآورد می کند استفاده گردید. همچنین، این مقاله سعی دارد، وجود یک ارتباط بلندمدت بین متغیرهای تشکیل دهنده تابع تقاضای واردات چوب آلات الواری را با استفاده از آزمون انگل -گرنجر و آزمون هم انباشتگی یوهانسن - جوسیلیوس مورد آزمون قرار داده و در نهایت رابطه علی بین آنها را با استفاده از آزمون علیت گرنجری در کوتاه مدت بررسی نماید. در این راستا قبل از برآورد مدل، ایستایی هر یک از متغیرها در حالت لگاریتمی با استفاده از آزمون ریشه واحد دیکی فولر تعمیم یافته ((ADF و فیلیپس- پرون (PP) در سطح معنی دار 5 درصد مورد بررسی قرار گرفت و همچنین از آزمون بریوش- گادفری برای آزمون فرض عدم خودهمبستگی سریالی بین اجزاء اخلال که یکی از فروض مهم مدل کلاسیک است استفاده گردید و پس از ایستا نمودن تمامی متغیرها و اطمینان از عدم وجود خود همبستگی سریالی بین جملات اخلال، تابع تقاضای واردات چوب آلات الواری در ایران طی سال های 1388 -1363 و با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی (OLS) تخمین زده شدند. نتایج تخمین مدل نشان می دهد که میزان تقاضای واردات چوب آلات الواری با متغیرهای نرخ ارز اسمی و میزان تولید داخلی رابطه منفی و با میزان تولید ناخالص داخلی (GDP) و درآمدهای نفتی کشور رابطه مثبت دارد که مطابق با انتظار بود. همچنین نتایج آزمون های هم جمعی انگل – گرنجر و یوهانسن - جوسیلیوس، وجود رابطه بلندمدت بین متغیرها در تابع تقاضای واردات چوب آلات الواری در ایران را نشان دادند. نتایج آزمون علیت گرنجری نشان داد که جهت و رابطه علیت یک طرفه از سوی نرخ ارز اسمی، میزان درآمدهای ناشی از صادرات نفتی، میزان تولید ناخالص داخلی و میزان تولید داخلی چوب آلات گرد به سمت میزان واردات چوب آلات الواری به علت رد شدن فرضیه صفر مبنی بر عدم رابطه علیت، وجود دارد.
    کلیدواژگان: چوب آلات الواری، واردات، هم انباشتگی، آزمون علیت گرنجر، ایستایی
  • حبیب الله خادمی اسلام، زهرا یوسف نیا*، اسماعیل قاسمی، محمد طلایی پور صفحه 153

    این تحقیق با هدف بررسی اثر مقدار ذرات نانورس کلویزیت B30 و ماده سازگارکننده MAPP بر خصوصیات مکانیکی کامپوزیت چوب پلاستیک آرد چوب نوئل، پلی پروپیلن و نانورس انجام شد. برای این منظور از آرد چوب نوئل در سطح ثابت 40%، ماده سازگارکننده MAPP در دو سطح 2 و 4% و نانورس کلویزیت B30 در چهار سطح 0، 1، 3 و 5% استفاده گردید. مواد در یک مخلوط کن داخلی در دمای180 درجه سانتی گراد، سرعت 60 دور در دقیقه و در مدت زمان 12دقیقه با یکدیگر مخلوط شدند، و نمونه ها با استفاده از روش قالب گیری تزریقی ساخته شدند و خواص مکانیکی شامل مقاومت کششی، مقاومت خمشی و مدول خمشی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که با افزودن نانورس، مقاومت کششی، مقاومت خمشی و مدول خمشی کامپوزیت افزایش یافت. همچنین با افزودن مقدار ماده سازگارکننده MAPP از 2 به 4%، مقاومت کششی، خمشی و مدول خمشی افزایش پیدا کردند. همچنین مطالعات ساختاری نانوکامپوزیت چوب پلاستیک به روش تفرق اشعه ایکس نشان داد که توزیع ذرات نانورس در زمینه پلیمری از نوع بین لایه ای است، و با افزایش مقدار ذرات نانورس فاصله بین لایه ها افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: کامپوزیت چوب پلاستیک، ماده سازگارکننده، نانورس، خواص مکانیکی، تفرق اشعه ایکس
  • حبیب الله خادمی اسلام، راضیه باغبانی*، اسماعیل قاسمی، بهزاد بازیار صفحه 169

    در این تحقیق مقاومت و مدول خمشی، مقاومت کششی چندسازه پلی اتیلن بازیافتی و باگاس تیمار شده مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور آرد باگاس (40 مش) با هیدروکسیدسدیم10 درصد در 45 دقیقه تیمار گردید. چندسازه ها با ترکیب باگاس خام و تیمار شده در دو سطح 26 و 46 درصد، پلی اتیلن بازیافتی و خام به روش قالب گیری تزریقی ساخته شدند. نتایج خواص خمشی مواد مرکب ساخته شده از باگاس تیمار شده به طور معنی داری بالاتر از نمونه های ساخته شده از الیاف تیمار نشده بود. همچنین مقاومت کششی چندسازه ها با اصلاح شیمیایی الیاف باگاس بهبود یافت. با افزایش الیاف از 26 درصد به 46 درصد مقاومت خمشی، مدول خمشی و مقاومت کششی افزایش یافت. با وجود این، به طوری که خواص خمشی و کششی چندسازه های ساخته شده با زمینه پلیمری بازیافتی تقریبا برابر با چندسازه های با زمینه پلیمری خام بود.

    کلیدواژگان: تیمار قلیایی، الیاف باگاس تیمار شده، پلی اتیلن بازیافتی
  • شیما رمضانی، محمد طلایی پور، میثم علی آبادی، اصغر تابعی، بهزاد بازیار صفحه 182
    در این تحقیق از درختان گونه بومی populus alba در سنین 5 و 25 ساله-ای در منطقه ای بنام مهنان واقع در شهرستان بجنورد استفاده شد. این تحقیق به بررسی برخی از خواص کاربردی آناتومیکی و شیمیایی آنها پس از تهیه مقاطع سه گانه (عرضی- شعاعی- مماسی) و آرد چوب عاری از مواد استخراجی و تهیه لیگنین های دیوکسان و کلازون پرداخته است. پس از انجام آزمایش های لازم مشاهده شد که شباهت های ساختاری فراوانی از لحاظ حفرات (آوندهای چوبی) منفرد و یا به هم چسبیده به صورت گروه های دو، سه و چهارتایی در چوب جوان و بالغ که عموما در جهات شعاعی می باشند دیده می شود. تغییرات طول الیاف و ضخامت دیواره سلولی در چوب جوان و بالغ معنی دار می باشد، به گونه ای که با افزایش سن درخت میزان این تغییرات بیشتر بوده که خود موجب توجه بیشتر صنایع سلولزی به آن می شود. اما افزایش سن و تبدیل چوب جوان به بالغ تاثیر معنی داری در اندازه آوندها در هر دو درخت 5 و 25 ساله ندارد. همچنین با افزایش سن درخت مقادیر مواد استخراجی و لیگنین کاهش یافته و میزان سلولز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: چوب جوان، چوب بالغ، ضخامت دیواره سلول، طول الیاف
|
  • Kasmani, J.E., Nazeri, A.M., Samariha, A Page 1
    Fiber external fibrillation is one of the refining effects in conventional refining which is accompanied with other effects such as internal fibrillation. Objective of the present study was to investigate the effect of fiber external fibrillation on paper properties. Softwood kraft pulp and poplar wood CMP pulp produced at Mazandaran Wood and Paper Industries was used. An ultra-fine friction grinder was used to generate the external fibrillation. Results showed that, increasing the fiber external fibrillation increased the density of paper sheets and lower refiner gaps decreased the light scattering coefficient. Increased fiber external fibrillation improved the tensile strength of the paper sheets by about 20% and internal bonding was increased from 33% to 46% compared with unrefined fibers.
    Keywords: External fibrillation, ultra, fine friction grinder, refining, light scattering coefficient, internal bonding
  • Dalvandm., Ebrahimi, Gh., Tajvidi, Layeghi, M Page 11
    The bending moment resistance under diagonal tensile load of doweled joint in plywood members was investigated. Joint members were cut from 11-ply hardwood plywood (Beech, Hornbeam and Alder) at the nominal thickness of 19 mm. Dowels were made of Beech and Hornbeam woods. Dowel diameters (6, 8 and 10 mm) and depths of penetration (9, 13 and 17 mm) in the joint members were selected as variables. The effect of dowel variables on the bending moment of the corner joints was evaluated. Results showed that the dowel diameter, penetration depth and species exerted a significant effect on the bending moment resistance under diagonal tensile load. Bending moment resistance under diagonal tensile load was increased as the diameter of the dowel increased from 6 to 8 mm and as the penetration depth of dowel increase from 9 to 13 mm. However, increasing the diameter from 8 to 10 mm or the penetration depth from 13 to 17 mm had no significant effect on bending moment resistance under diagonal tensile load. Results also indicated that bending moment resistance of joints made with beech wood dowels provided higher resistance than hornbeam dowels.
    Keywords: Bending moment resistance, plywood, dowel, diameter, penetration depth, tensile load
  • Rashidi Jouybarii., Azadfallahm., Hamzehy., Resalati, H. Mahdavi, S Page 24
    Mechanical and chemi-mechanical pulps such as CMP, due to the weaker strength properties, have found limited application in the production of high quality papers as compared with chemical pulps. Therefore, appropriate modification of such fibers could be used to overcome such deficiencies. This study investigated the effect of cationic pretreatment of the CMP fibers to improve the potential of the fibers in paper production. First, fibers were treated by 20% sodium hydroxide, and then the fiber surface was cationized by grafting with one of the dosages of 5, 10 and 15% EPTMAC, based on fiber oven dry weights. The cationized fibers were mixed with 100, 20 and 40 % non-cationized fibers and the mixture was used to make hand sheets. The tensile and burst indices of the hand sheets were measured. The highest tensile and burst indices were measured on hand sheets produced containing either 20 or 40% fibers grafted with 10% cationic agent.
    Keywords: Cationization, EPTMAC, grafting, CMP, strength
  • Rangavarh., Oromiehiea., Safarpour, Gholipour, T Page 35
    The present study investigated the application of recycled polyvinyl chloride (PVC) in wood-plastic composite. Wood flour having the particle size of 150 mesh, was produced from a mixture of different hardwoods and used as filler at three levels of 30, 40, and 50% based on the dry-weight of the composite. Three types of PVC were used as the matrix (100% virgin PVC, 100% recycled PVC, and a mixture of the equal weight of virgin and recycled PVC). Maleic anhydride grafted polypropylene (MAPP) was used as the coupling agent at a fixed dosage of 5% based on the PVC weight. The composite panels were produced using injection molding and the physical and mechanical properties of the final boards were evaluated according to ASTM standard test methods. Results showed that the utilizing the mixture of virgin and recycled PVC increased the bending strength and modulus of elasticity. Water absorption was also increased. However, impact resistance and elongation at yield point were decreased. At higher wood flour content up to 40%, flexural strength was increase indicating that the resin properly encapsulated the wood flour particles and at higher wood flour dosage, elongation and Izod impact resistance was reduced.
    Keywords: Wood, plastic composite, recycled polyvinyl chloride, physical, mechanical properties, wood flour
  • Shabanalizadehf., Dehghani Firouzabadim., Kargarfard, A. Madhoushi, M Page 48
    Utilization of kenaf core and stalk for the production of medium density fiberboard was investigated. Control boards were produced using poplar wood fibers and compared with kenaf boards. Urea formaldehyde resin was used. Medium density fiberboards were made at two densities of 0.55 and 0.75 g/cm3. Six combinations of variable were tested and for each combination of variables, 3 replications and the total of 18 laboratory MDF boards were produced. The kenaf core and stalk fiber dimensions and the mechanical and physical properties of the MDF boards were measured. Factorial experimental design was used for statistical analysis of generated data. Results showed that average length of kenaf core and stalk fiber are 3.607 and 0.78 mm, and their respective diameters are 41.48 and 36.76 μm. The results of modulus of rupture, modulus of elasticity, internal bonding and thickness swelling after 2 and 24 hours immersion in water showed that kenaf core fiberboard with the density of 0.75 g/cm3 are above the required values for these boards which indicate that these properties are comparable with MDF from wood. It can be expressed that kenaf core fibers can substitute the poplar wood fiber for MDF production. The modulus of rupture, modulus of elasticity and internal bonding of MDF boards produced using kenaf core was improved as the density of the boards increased. The thickness swelling after 2 and 24 hours immersion in water was comparable to poplar fiberboard. Kenaf stalk fiberboard showed lower mechanical and physical properties due to the presence of bark fibers.
    Keywords: Medium density fiberboard, kenaf core, kenaf stalk, density, mechanical, physical properties
  • Safdariv., Nasirim., Jodi, H. Hosseinihashemi, S.K Page 62
    Wood chemical components are among the most important and effective factors in the fixation of water-borne preservatives in the wood. This research investigated the effect of wood extractive on fixation and leaching of “arsenic copper chromate“(ACC) preservative in beech (Fagus orientalis) wood blocks. Three groups of wood blocks (control, as wood with extractive, wood pre-extracted with hot water and wood pre-extracted with ethanol acetone) were impregnated with 2% ACC and then were placed in an incubator for 0, 192, 384, 576, and 768 hours at 25 ºC and 75% humidity. After removal from the incubator, the blocks were extracted and the preservative solution of each block was analyzed. The Cr (VI) of the extracted preservative, as the indication of the fixed amount in wood was analyzed using UV spectroscopy and the Cu and Cr contents was measured by atomic absorption. The results showed that the effect of hot water-soluble extractive on fixation and leaching of ACC was significant (P<0.01). The lowest content of unfixed Cu and Cr components was detected from control samples which indicate that the extractive imparts positive effect on fixation. The percentage of unfixed ACC in control samples was significantly lower than in pre-extracted samples.
    Keywords: ACC, leaching, fixation, beech (Fagus orientalis), extractive
  • Andalibian Mahdavis., Kermanian, H. Ramezani, O Page 77
    The possibility to improve the test liner board properties using mechanical treatments (refining) was studied. Old Corrugated Container (OCC) fibers used in a recycled paper manufacturing company were quantitatively and qualitatively analyzed and hardwood and softwood fibers content were estimated as 22.6% and 60%, respectively. The mechanical treatment of pulp fiber was performed in a Valley Beater until the target freeness of 400 ml CSF. Then hand sheets with the basis weight of 127 g/m2 were made and the apparent density, Gurley air resistance, burst strength, folding endurance, Elmendorf tear strength, tensile strength and RCT were measured according to TAPPI standards. The results showed that all the properties of the refined sample increased compared to the control sample. Comparing the strength properties of the paper produced from refined pulp with the relevant values in Iranian national standards indicated the 33%, 50%, 117% increase in burst index, tensile index, and tear index, respectively. The refined pulp RCT strength increased by 28% compared to that of control sample. As the results indicated, test liner boards with suitable strength can be manufactured locally and even exported.
    Keywords: Old corrugated container (OCC), fiber analyze, refining, test linerboard, physical, strength
  • Ghaznavi, M.R., Roohnia, M.Yaghmaeipur, A Page 89
    The possibility of estimating some acoustical properties of particleboard panels such as "Acoustical coefficient" and "Acoustical Converting efficiency" using vibrational non-destructive techniques was investigated. Particleboard plates with the dimensions of 50×50, 100×50 and 150×50 were used. For each plate, three replicated samples were prepared and after conditioning and the measurement of weight and dimensions, the flexural vibration test was performed on plate free-free test. In order to be ensured of the accuracy of the test, panels were converted to beams with the dimensions of 500×50×16 mm and then the same test was repeated on these samples. The results obtained from flexural vibration test of plates and beams were compared. The results indicated that it is possible to evaluate the Acoustic Coefficient and Acoustical Converting Efficiency factors with adequate accuracy using the testing method used in this study.
    Keywords: Particleboard, non, destructive test, vibration, acoustical converting efficiency, acoustic coefficient
  • Kargarfard Page 97
    The objective of this investigation was the utilization of corn stalk in Medium Density Fiberboard (MDF) production. Therefore 27 laboratory MDF boards were produced using three press temperatures of 165, 175 and 185 °C and three press duration of 3, 3.5 and 4 minutes. The mechanical and physical properties of the boards were measured and the results were statistically analyzed. The results indicated that press temperatures and press duration did not impose significant effect on MOR, but with increasing the press temperature and press duration, the MOE of the boards improved and the highest MOE was observed applying 185 °C press temperatures and 4 minutes press duration. The internal bonding (IB) of boards increased with increasing press duration, and the highest IB was related to boards produced with 3.5 and 4 minutes press duration. The press duration significantly influenced the thickness swelling after 2 and 24 hours immersion in water, and the lowest values were observed in boards produced applying 3.5 minutes press duration, as expected from the results of highest IB at same condition. Generally it can be expressed that corn stalk shows the potential as raw material to produce standard Medium Density Fiberboard.
    Keywords: Medium density fiberboard, corn stalk, press temperature, press duration, physical, mechanical properties
  • Jahan Latibari, A. Golbabaeif., Tamjidia., Sobhanib., Raofkia A Page 109
    Based on the need and the importance of urban wood residues to fulfill part of the wood raw material for particleboard production, and to increase its value as raw material, the potential of such material including wood residues from pine and sycamore trees as well as grape fruit tree pruning for the production of particleboard was investigated. The results are compared with similar particleboard produced using particles from mixed hardwoods generated at the industrial scale mill. Laboratory boards at the density of 650 kg/m3 were made changing the resin dosage at three levels of 10, 11 and 12% based on the oven dry weight of the particles and the strength and thickness swelling of the boards were measured as defined in relevant EN standards. Due to the lower bulk density of particles from pine wood, boards produced using the particles generated the highest MOR and MOE, and the lowest MOR and MOE were measured on boards produced using particles from mixed hardwoods. However, the IB of the boards on mixed hardwoods and application of 12% resin was superior (1.18 MPa.) and the lowest 1B (0.36 MPa.) was measured on the boards produced using the mixture of 50% pine and 50% sycamore particles. The thickness swelling of the sycamore boards were inferior and the lowest thickness swelling was measured on the pine particleboards.
    Keywords: Pine, sycamore, grape tree. hardwoods, strength, thickness swelling
  • Matini Behzad, H. Tarmian, A Page 123

    In this study, pPoplar wood flour was spray treated with two preservative materials, (Thiabendazole or Carbamate derivatives (IPBC) with concentration of 0.9%) and then the wood/polyethylene composite samples with the composition of 60% wood, 38% polyethylene and 2% coupling agent were manufactured. The treated composite and control samples were exposed to weathering for 5 months using ASTM D1435 standard test method and the structural changes of the samples were analyzed using SEM microscopy. The roughness of WPCs was measured by roughness measuring device (Miyutoyo SJ 201P) before and after weathering. The SEM images showed that the highest surface changes due to weathering occurred in untreated samples. Both preservatives improved the weathering resistance of treated WPC. The differences in the roughness values root mean square roughness (Rq), mean peak-to-valley height (Rz) and average roughness (Ra) before and after weathering were measured as 7.93, 38 and 4.88µm for control samples, 1.65, 21.7 and 42.2 µm for Thiabendazole-treated and 1.2, 1.5 and 0.79 µm for IPBC-treated samples, respectively. Both preservative materials significantly improved the weathering resistance of WPCs.

    Keywords: Wood, polyethylene composite, IPBC, Thiabendazole, Weathering
  • Mollahassania., Tajdinia., Tavakkolia., Roohnia, M Page 134
    The demand for the import of lumber as one of the most important imported sawnwood in Iran during the period of 1984 to 2009 is empirically analyzed using an Ordinary Least Square model (OLS). Prior to estimation, Augmented Dickey Fuller (ADF) and Philips-Perron tests were applied to investigate the stationary character of the data. Also, to test the presence of Serial Autocorrelation in the error of the regression model Breusch-Godfrey test is used. The presence of a long-run relationship between demand for lumber import and the factors effective on it was measured by Engle –Granger and Johansen- Julius Cointegration tests and finally the causal relation in short-run was analyzed by the causality test of Granger. The results indicated that the nominal exchange rate and domestic production quantity variables imparts adverse impact and GDP and the export petroleum income impose positive impact on demand for import of lumber. Also, the results showed that there exist a long –run equilibrium relationship between lumber imports in Iran and the selected macroeconomic and market variables. We find that there is a one-side causal relation from the mentioned explanatory variables to the dependence variable.
    Keywords: Lumber, import, cointegration, the causality test of granger, stationary
  • Khademi Eslamh., Yousefniaz., Ghasemi, Talaeipoor, T Page 153

    The effect of nanoclay and coupling agent contents on the mechanical properties of wood flour/ polypropylene/ nanoclay composites was investigated. Wood flour content was constant at 40%, maleic anhydride at two levels of 2 and 4% and nanoclay (Cloisite 30B) at four levels of 0, 1, 3 and 5% were used. The materials were mixed in an internal mixer at 180 o C, 60 rpm for 12 minutes, and then the specimens were fabricated by injection molding method. The mechanical properties such as tensile and flexural strength, flexural modulus and impact strength were measured. The nanoclay dispersion was examined by X-ray diffraction. The results indicated that the tensile and flexural strength, and the flexural modulus increased with increasing the nanoclay, but impact strength decreased. The tensile and flexural strength, flexural modulus increased as the compatibilizer content increased from 2 to 4%, but impact strength was decreased. The structural examination of the wood polymer nanocomposite with X-ray showed that nanoclay was distributed as intercalation structure in polymer matrix, and the d-spacing of layers were increased with increasing of nanoclay particles content.

    Keywords: Wood polymer composites, coupling agent, nanoclay, mechanical properties
  • Khademi Eslamh., Baghbanir., Ghasemi, E. Baziar, B Page 169

    Flexural strength, modulus and tensile strength of composites made from treated baggase flour/recycled polyethylene was investigated. Baggase flour (40 mesh particles) was treated with 10% hydroxide sodium for 45 minutes. Then, the composites were manufactured using injection molding method using both treated and virgin baggase flour as filler (46 and 26%), and recycled and virgin polyethylene as matrix. Flexural strength of the composites made from treated fiber was superior to the relevant untreated fibers. Chemical modification of bagasse fiber improved the tensile strength. Increasing the fiber ratio from 26 to 46%, increased the flexural strength, modulus and tensile strength of the composite. Flexural and tensile properties of the composites produced using recycled HDPE were identical to those based on virgin HDPE.

    Keywords: Alkali treatment, baggase fiber, recycled polyethylene
  • Ramazami, S. Talaeipourm., Aliabadim., Tabeeia., Bazyar, B Page 182
    Samples were prepared from the native poplar species (Populus alba) grown in Mehnan, a region in Bojnourd at the ages 5 and 25 and the anatomical, biometrical and chemical characteristics of the samples sections in three directions (cross section, radial and tangential) of the tree were measured. Dioxan and Klason lignin were measured. Structural similarities in vascular cavities or impacted vessels in the form of binary, tripple or tetraploidy groups in juvenile and mature wood was observed primarily in radial direction. Fiber length and cell wall thickness variation in the juvenile and mature wood was significantly different and as the age of the tree increases, such difference is more significant. This point need to be considered by cellulose industries. As the age of the tree increase and the wood matures, significant change in vessel size in samples from 5 or 25 years old trees was not detected. The result showed that the older wood contains lower content of extractive and lignin and higher content of cellulose.
    Keywords: Juvenile wood, mature wood, poplar, fiber length, cell wall thickness