فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 47، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سیده معصومه حافظی*، علی اکبر عنایتی، کاظم دوست حسینی، اصغر طارمیان، احمد میرشکرایی صفحات 183-189
    این پژوهش برای ارزیابی میزان تاثیر استفاده از عامل جفت کننده آمینو سیلان بر بهبود اتصالات چسب اوره فرمالدهید در تخته خرده کاه گندم انجام شد. چسب اوره فرمالدهید به میزان 10 درصد استفاده شد، و عامل متغیر در این آزمایش مقدار مصرف آمینوسیلان مصرفی در تخته کاه گندم بود. که با نسبت های (صفر، 5 و 10 درصد) برای تهیه تخته خرده کاه یک لایه با ضخامت 14 میلی متر استفاده شد. ویژگی های فیزیکی و مکانیکی شامل مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته، چسبندگی داخلی و واکشیدگی ضخامت پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب اندازه گیری شدند. نتایج این بررسی نشان داد با افزودن عامل جفت کننده آمینو سیلان به تخته کاه گندم مقدار چسبندگی داخلی، مدول الاستیسیته و مدول خمشی تخته ها افزایش و میزان پایداری ابعاد آنها بهبود می یابد. مقدار بهینه عامل جفت کننده آمینو سیلان برای بهبود چسبندگی داخلی، مدول الاستیسیته و واکشیدگی ضخامت تخته های مورد مطالعه 10 درصد و این مقدار برای بهبود مدول خمشی 5 درصد می باشد
    کلیدواژگان: تخته خرده کاه، کاه گندم، چسب اوره فرمالدهید، عامل جفت کننده آمینو سیلان
  • محمد عالیشاهی، امید رمضانی، حسین کرمانیان، مهدی رحمانی نیا، سید عاطفه نصیری، سحر جلالوند صفحات 190-198
    در این تحقیق تاثیر یکی از مهمترین پیشینه های عملیات بازیافت یعنی خشک کردن بر الیاف و شبکه الیاف مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور خمیر کاغذ باگاس از کارخانه پارس خوزستان تهیه و از آن کاغذهای دست ساز ساخته شد. کاغذهای دست ساز خشک شده در دمای محیط به عنوان نمونه شاهد انتخاب گردیدند و بقیه کاغذها با استفاده از خشک کن دورانی در دماهای 60، 100 و 120 درجه سانتی گراد به ترتیب در مدت زمان 3 ساعت، 50 دقیقه و 25 دقیقه، خشک شده و پس از تبدیل مجدد به خمیر کاغذ، ویژگی های آن ها مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد با افزایش دمای خشک کردن، میزان سلولز تغییر قابل توجهی نیافت، درحالی که میزان همی سلولزها کاهش یافت. هرچند بررسی تغییرات لیگنین به روش میکروکاپا افزایش را نشان داد، اما با استناد به تحقیقات گذشته، این افزایش غیرواقعی ارزیابی گردید. همچنین، نتایج نشان داد با افزایش دما، میزان درجه بسپارش و درجه کریستالیته نمونه ها از روند یکسانی تبعیت نکرده، به طوری که در ابتدا کاهش و بعد افزایش یافت. این نتیجه به تاثیر متقابل دما و زمان خشک کردن بر این دو ویژگی نسبت داده شد.
    کلیدواژگان: خشک کردن، باگاس، بازیافت، ترکیب شیمیایی، کریستالیته، درجه بسپارش
  • مجید کیایی صفحات 199-207
    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر ارتفاع از سطح دریا و ویژگی های خاک بر خواص فیزیکی چوب کاج الدار در طرح جنگل کاری غرب استان مازندران صورت پذیرفت. برای این منظور، تعداد نه اصله درخت سالم کاج از ارتفاع 500، 1200 و 1400 متری از سطح دریا در غرب استان مازندران (واقع در شهرستان چالوس) انتخاب و از هردرخت، یک دیسک از ارتفاع برابر سینه قطع گردید. نمونه های آزمونی در محور شعاعی درخت از مغز به سمت پوست مطابق با استاندارد تعیین شده برای محاسبه خواص چوب شامل دانسیته خشک، دانسیته بحرانی و پهنای دوایر رویش بریده شد. از زیر تاج پوشش هر درخت، تعداد چهار نمونه خاک از عمق زمین (40 -20 سانتیمتری) برای محاسبه خواص فیزیکی و شیمیایی خاک شامل رس، سیلت، شن، اسیدیته خاک، منگنز، آهن، مس، روی، فسفر و پتاسیم خاک تهیه و سپس ادغام گردید. در پایان، ارتباط بین خواص چوب و مشخصات خاک با استفاده از همبستگی پیرسون و چندگانه مورد بررسی قرار گرفت. مطالعه خواص چوب نشان داد که با افزایش ارتفاع از سطح دریا، میزان پهنای دوایر رویش افزایش و میزان دانسیته خشک و بحرانی کاهش یافت.
    کلیدواژگان: کاج الدار، پهنای دوایر رویش، دانسیته، ارتفاع درختان، خواص فیزیکی خاک، خواص شیمیایی خاک
  • لیلا اسدی خرم آبادی، ابوالقاسم خزاعیان، محمدرضا ماستری فراهانی، علیرضا شاکری صفحات 208-219
    تیمار حرارتی چوب، یکی از روش های اصلاح خواص چوب می باشد. توسعه تیمارهای حرارتی چوب منجر به پیشرفت تیمار حرارتی با روغن های گیاهی شده است. تیمار حرارتی سبب افزایش ثبات ابعادی و دوام بیولوژیکی می شود اما خواص مکانیکی چوب را کاهش می دهد. در این تحقیق به منظور بهبود خواص مکانیکی در کنار سایر خواص، از روغن سویای اصلاح شده با انیدرید مالئیک جهت تیمار حرارتی چوب راش استفاده شده است. تیمار حرارتی با روغن سویا اصلاح شده در دو دما (180و 200 درجه سلسیوس)و در سه زمان (2، 4 و 6 ساعت) انجام شد. از نمونه های راش تیمار نشده جهت مقایسه با هر تیمار، استفاده شد. در این پژوهش اثر تیمار حرارتی بر خواص فیزیکی (جذب آب و تغییرات حجمی) و خواص مکانیکی از جمله مقاومت خمشی (ISO 3133-1975)، مقاومت فشار موازی الیاف (ISO 3787-1976) و مقاومت به ضربه (DIN 52189) اندازه گیری شد. مقایسه نمونه های تیمار شده با روغن سویای اصلاح شده بهبود خواص فیزیکی افزایش خواص مکانیکی را در مقایسه با نمونه شاهد نشان داد.
    کلیدواژگان: تیمار حرارتی، گونه راش، روغن سویا، انیدرید مالئیک، خواص فیزیکی، خواص مکانیکی
  • پریسا آذری، محمد طلایی پور، نورالدین نظرنژاد، بهزاد بازیار صفحات 220-229
    در این پژوهش تاثیر اکسایش سطوح ذرات خرده چوب با هدف کاهش مقدار چسب مصرفی در ساخت تخته خرده چوب همسان بررسی شد. اکسید کردن سطوح ذرات چوب می تواند منجر به تشکیل گروه های کربوکسیل و رادیکال های آزاد فنولی گردد که باعث فعال تر شدن سطوح برای چسبندگی می شود. در این تحقیق ذرات خرده چوب صنوبر (تبریزی) در چهار سطح 0، 2، 4 و 6 درصد بر اساس وزن خشک چوب به وسیله اسید نیتریک (40%)، اکسید شدند. سپس ذرات خرده چوب توسط چسب فنول فرمالدهید در سه سطح 3، 5 و 7 درصد بر مبنای وزن خشک خرده چوب چسب زنی شده و کیک های خرده چوب در دمای 180 درجه سانتیگراد، مدت زمان 5 دقیقه و فشار kg/cm2 30 پرس شدند. نتایج نشان داد که بالاترین مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته و همچنین کمترین مقدار واکشیدگی ضخامت و جذب آب در تخته های ساخته شده با 7% چسب و 4% اسید نیتریک و بهترین مقاومت برشی در تیمار دارای 5% چسب و 4% اسید نیتریک مشاهده شد.
    کلیدواژگان: خرده چوب، فعال سازی سطحی، فنول فرمالدئید، اکسید کننده، طیف سنجی FTIR
  • حمید آیباغی اصفهانی*، مهدی کلاگر، الهام مرزبان مریدانی صفحات 230-241

    در این مطالعه ویژگی هایی مکانیکی چند سازه پلی اتیلن با دانسیته بالا (بعنوان ماتریس) و لجن کارخانه زیتون (بعنوان پرکننده) مورد بررسی قرار گرفته است. برای ساخت چند سازه سه سطح لجن کارخانه زیتون (15، 30، 40 و 50%) وزنی مورد استفاده قرار گرفت. تاثیر انیدرید مالئیک پیوند خورده با پلی اتیلن بعنوان اتصال دهنده بر ویژگی های مکانیکی چندسازه مورد بررسی قرار گرفت و سپس این چندسازه ها (با اتصال دهنده) با چندسازه های بدون اتصال دهنده مورد مقایسه قرار گرفتند. برای اختلاط مواد از اکسترودر و برای تهیه نمونه های استاندارد مکانیکی از روش قالب گیری تزریقی استفاده شد. ویژگی های مکانیکی شامل ویژگی های کششی (مدول الاستسیته و مقاومت کششی) و مقاومت به ضربه مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج بدست آمده از مدول الاستسیته نشان داد که افزودن لجن کارخانه زیتون به پلی اتیلن باعث افزایش معنی داری در مدول الاستسیته کششی نسبت به پلی اتیلن خالص می شود. مقاومت کششی چندسازه با افزودن لجن کارخانه زیتون نسبت به پلی اتیلن خالص افزایش یافت اما بیشترین میزان مقاومت کششی مربوط به چندسازه حاوی 30% لجن کارخانه زیتون و اتصال دهنده بوده است. هم چنین افزودن 15% لجن کارخانه زیتون به پلی اتیلن باعث بهبود در مقاومت به ضربه نسبت به پلی اتیلن خالص شد اما با افزودن بیشتر لجن کارخانه زیتون مقاومت به ضربه چندسازه نسبت پلی اتیلن خالص کاهش یافت. افزودن اتصال دهنده (MAPE) به ترکیب منجر به افزایش در ویژگی های مکانیکی چندسازه شد که دلالت بر چسبندگی سطح مشترک ماتریس/ لجن کارخانه زیتون دارد.

    کلیدواژگان: لجن کارخانه زیتون، ویژگی های کششی، مقاومت به ضربه، پلی اتیلن با دانسیته بالا
  • زهرا جهانی لمر، سعید رضا فرخ پیام، محمد شمسیان صفحات 242-253
    شبکه های عصبی در دهه ی اخیر به عنوان ابزار قدرتمندی جهت پیش بینی در حوزه های مختلف مورد استفاده قرار گرفته اند. در این تحقیق از شبکه عصبی پیشخور پرسپترون چند لایه (MLP) با یادگیری پس انتشار از الگوریتم آموزش انتشار به عقب (BP)، با تکنیک بهینه سازی عددی لونبرگ- مارکوات (LM)،توسط نرم افزار متلب مورد استفاده قرار گرفت. درصد رطوبت کیک، دمای پرس و زمان بسته شدن پرس به عنوان متغیرهای ورودی و خواص واکشیدکی ضخامت(TS) بعد 2 و 24 ساعت و جذب آب WA)) بعد 2و 24 ساعت و دانسیته، خروجی مدل تخته خرده چوب استفاده شد. این تکنیک قابلیت تطبیق پذیری شبکه را افزایش داده و ضعف و کمبود داده های مورد استفاده را تا حد زیادی برطرف می کند. با استفاده از داده های واقعی، پیش بینی های انجام گرفت و با مقادیر واقعی مورد مقایسه قرار گرفته و کارایی روش های مورد استفاده، با استفاده از آماره های با معیارهای میانگین مربعات خطا (MSE)، ریشه ی میانگین مر بعات خطا(RMSE)، و ضریب همبستگی R2)) مورد ارزیابی قرار گرفت. براساس کلیه معیارها، مدل شبکه عصبی مصنوعی خطای کمتر و در نتیجه کارایی بیشتری در تعیین خواص واکشیدکی ضخامت(TS)، جذب آب WA)) و دانسیته تخته خرده چوب داشته است.
    کلیدواژگان: مدل سازی، تخته خرده چوب، خواص فیزیکی، شبکه عصبی مصنوعی
  • نازبخت حزبی، الیاس افرا، حسین رسالتی صفحات 254-265
    در این پژوهش تاثیر مراحل مختلف تیمار آنزیمی شامل پیش پالایش و پس پالایش آنزیمی با استفاده از اندوگلوکاناز بر کیفیت خمیرکاغذOCC بررسی شد. 3 نوع خمیرکاغذ شامل a: نمونه شاهد (بدون افزودن آنزیم)،: b پیش پالایش آنزیمی (تیمارآنزیمی+پالایش): و: c پیش پالایش و پس پالایش آنزیمی (آنزیم+پالایش+آنزیم) از خمیرکاغذ بازیافتیOCC ساخته شدند. تیمار آنزیمی تحت شرایط بهینه از پیش تعیین شده (غلظتu1 و مدت زمان 5/0 ساعت) تحت شرایط ثابت فرآیندی و پالایش هم با دور ثابت200 انجام شد. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که اعمال پیش تیمار آنزیمی در بهبود ویژگی های فیزیکی و مقاومتی کاغذ موثر بوده و در مقایسه با سایر تیمارها، بیشترین مقاومت را نشان داد. استفاده از اندوگلوکاناز در دو مرحله (قبل و بعد از پالایش) موجب بهبود قابلیت آب گیری خمیرکاغذ و کاهش ویژگی های مقاومتی کاغذ شد. به طور کلی بیشترین میزان شاخص مقاومت به پاره شدن کاغذ در حالت پیش پالایش آنزیمی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: خمیرکاغذOCC، پیش پالایش آنزیمی، پس پالایش آنزیمی، ویژگی های مکانیکی
  • غنچه رسام، حمیدرضا تقی یاری، براتعلی کشته گر صفحات 266-274
    فرآورده های مرکب چوبی به دلیل ماهیت شان به آتش حساس اند. از این رو، تحقیقاتی در این زمینه انجام گرفته است. در پژوه هش های اولیه توانایی نانوبنتونیت در بهبود خواص کندسوزکنندگی تخته فیبر مشخص شد؛ پژوهش تکمیلی کنونی جهت تعیین تاثیر نانوذرات بنتونیت بر خواص فیزیکی و مکانیکی انجام شد. چسب مصرفی، اوره فرمالدهید به میزان 10 % بود و نانوبنتونیت در 5 سطح (0 %، 5%، % 10 %، 15%، 20%) برمبنای وزن خشک الیاف استفاده شد. ذرات نانوبنتونیت پس از اختلاط با محلول چسب، بر روی الیاف پاشیده شد. فشار پرس 150 بار و دمای آن170 درجه سانتی گراد در مدت زمان های 4، 5 و 6 دقیقه اعمال گردید. دانسیته تمامی تخته ها 75/0 گرم بر سانتی متر مکعب بود. نتایج نشان داد که نانوبنتونیت بر روی خواص فیزیکی مانند جذب آب، واکشیدگی ضخامت و خواص مکانیکی مانند مقاومت به چسبندگی داخلی، مدول الاستسیته و مدول مقاومت خمشی اثر مطلوب نداشت. کمترین تاثیرات منفی بر روی خواص فیزیکی (جذب آب، واکشیدگی ضخامت) در سطح 5% نانو بنتونیت دیده شد. تیمارهای 5% و10% هم تاثیر منفی کمتری بر خواص مکانیکی (مدول گسیختگی، چسبندگی داخلی) نسبت به سایر تیمارها نشان دادند. تیمار 20% به علت اختلال در چسبندگی و پرزدار شدن سطح تخته ها مناسب نیست. به طور کلی و با توجه به تاثیر مثبت نانوبنتونیت بر خواص کندسوزکنندگی می توان مقدار از کاهش مقاومت های مکانیکی در سطح 5% نانو بنتونیت صرف نظر کرده و این سطح را برای استفاده در بخش صنعت پیشنهاد دارد.
    کلیدواژگان: تخته فیبر با دانسیته متفاوت MDF))، نانو بنتونیت، خواص فیزیکی، خواص مکانیکی
  • امیر زمانی، احمد جهان لتیباری، آژنگ تاج دینی، ابوالفضل کارگرفرد صفحات 275-286
    در این تحقیق، ویژگی های شیمیایی لایه سطحی چوب راش اندازه گیری شده و کیفیت اتصال آنها مورد مطالعه قرار گرفت. از چوب راش عاری از عیب های ظاهری نمونه برداری شده و میزان رطوبت قبل از خشک کردن آن در سه سطح 30، 40 و 50% (مبنا: وزن خشک) تنظیم شد. بعد از کاهش رطوبت تا رطوبت تعادل در هوای آزاد (دمای 21 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 30%) نمونه های چسبانده شده با چسب اوره- فرم آلدهید تهیه و مقاومت برشی اتصال آنها اندازه گیری گردید. pH، ظرفیت بافرکنندگی اسیدی و قلیایی لایه سطحی و لایه ای به عمق 5/0 میلی متر از سطح چوب اندازه گیری شد. با زیاد شدن مقدار رطوبت قبل از خشک کردن چوب ها، مقاومت کششی اتصال کاهش یافت، ولی تاثیر آن معنی دار نبود. تاثیر این عامل بر درصد شکست در چوب در سطح اعتماد آماری 99% معنی دار شده و میانگین ها در دو گروه مجزا قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل آماری نشان می دهد که تاثیر pH لایه عمقی بر مقاومت کششی و تاثیر آن بر درصد شکست در چوب در سطح اعتماد آماری زیادتر از 95% معنی دار شد. در اثر زیاد شدن رطوبت اولیه لایه ها، pH لایه سطحی چوب افزایش یافته و در اثر زیاد شدن pH مقاومت اتصال چوب با رزین اوره- فرمالدهید کم گردید. نتایج نشان دادند که کمترین ظرفیت بافرکنندگی اسیدی مربوط به نمونه های با 40% رطوبت قبل از خشک کردن بود. در اثر زیاد شدن ظرفیت بافرکنندگی اسیدی لایه سطحی، مقاومت کششی کاهش یافته و درصد شکست در چوب افزایش یافت. تاثیر ظرفیت بافرکنندگی اسیدی لایه سطحی بر مقاومت کششی معنی دار نبوده، ولی تاثیر آن بر درصد شکست در چوب در سطح اعتماد آماری 99% معنی دار شد.
    کلیدواژگان: اوره- فرمالدهید، مقاومت کششی، درصد شکست، pH، ظرفیت بافرکنندگی
  • امینه بهزادی شهربابک، محراب مدهوشی، محمدرضا ماستری فراهانی صفحات 287-298
    در این پژوهش به بررسی اثر ذرات نانورس و عامل جفت کننده بر مقاومت به پوسیدگی در برابر قارچ رنگین کمان و خواص فیزیکی (جذب آب و واکشیدگی ضخامتی) چندسازه نانورس- نرمه MDF- پلی اتیلن پرداخته شده است. بدین جهت از نرمه حاصل از سنباده زنی سطح MDF به عنوان ماده لیگنوسلولزی و پلی اتیلن دانسیته سنگین (HDPE) به عنوان ماده زمینه استفاده شد. هم چنین مالئیک انیدرید پیوند خورده با پلی اتیلن (MAPE) در سطوح وزنی 3 % و 6 % به عنوان عامل سازگارکننده و نانورس Cloisite® 15A در سطوح وزنی 2%، 4% و 6% مورد استفاده قرار گرفت. مواد اولیه بوسیله اکسترودر دو ماردونه به صورت گرانول تهیه شدند. سپس 36 تخته (12 تیمار در 3 تکرار) با چگالی اسمی m3/gr 1 و در ابعاد cm 1 × cm30 × cm 28 با استفاده از روش پرس گرم تهیه شدند. سپس جذب آب و واکشیدگی ضخامت و کاهش وزن بررسی شد. مطابق با استانداردASTM-D1413، نمونه های چندسازه به مدت 3 ماه در مجاورت قارچ Trametes versicolor قرار گرفتند. نتایج نشان داد، جذب آب و واکشیدگی ضخامت نمونه های آزمونی با افزایش درصد وزنی MAPE به طور معنی داری کاهش یافت. در حالی که با افزودن نانورس تا سطح 2 درصد وزنی این مقادیر کاهش و سپس افزایش یافت. همچنین با افزایش درصد وزنی نانورس و عامل جفت کننده مقاومت به پوسیدگی نمونه های آزمونی بهبود پیدا کرد.
    کلیدواژگان: چوب، پلاستیک، نانورس، MAPE، مقاومت به پوسیدگی، جذب آب، واکشیدگی ضخامت
  • حسن علیزاده*، محمد مهدی فائزی پور، مجید عزیزی، محسن ضیایی صفحات 299-309
    صنعت مبلمان ازجمله صنایعی است که از سهم قابل توجهی در تجارت جهانی برخوردار است، بنابراین رشد و توسعه این صنعت و فراهم آوردن زمینه حضور هدفمند آن در بازارهای جهانی می تواند تاثیر بسزایی در افزایش تولید ناخالص داخلی و کسب درآمدهای غیر نفتی برای کشور داشته باشد. در این مطالعه وضعیت تجارت خارجی مبلمان خانگی و همچنین تعیین و اولویت بندی شاخص های موثر بر توسعه صادرات این بخش از مبلمان بررسی شده است. ابتدا با توجه به آمارهای منتشر شده از طرف اداره گمرک جمهوری اسلامی مقدار واردات و صادرات مبلمان خانگی مشخص شد و برای تعیین شاخص ها، از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با تعدادی از صاحبان صنایع مبلمان و کارشناسان مرتبط استفاده شد. شاخص های تاثیرگذار به 6 گروه اصلی و 48 زیر شاخص تقسیم شدند. درجه اهمیت شاخص ها پس از اخذ نظرات کارشناسان با فرایند تحلیل سلسله مراتبی تعیین شد. نتایج نشان داد که شاخص های مواد و محصول، اقتصاد و بازار در سطح اصلی دارای بالاترین ارزش وزنی هستند. همچنین از بین زیر شاخص ها، عرضه پایدار مواد اولیه، توسعه بازاریابی راهبردی و تامین منابع پولی ارزان قیمت و کم بهره به ترتیب بیشترین اهمیت را داشتند.
    کلیدواژگان: واردات و صادرات، مبلمان خانگی، تحلیل فرایند سلسله مراتبی، تصمیم گیری گروهی، شاخص
  • محمد غفرانی، وجیحه فرشچی، مجید عزیزی صفحات 310-323
    امروزه تولید ها یی در کسب سود موفق میگردند که در جلب رضایت مشتریان خود در بازارهای هدف بیشتر تلاش نمایند و وفاداری مشتری را نسبت به برند خود ایجاد نمایند. از این رو هدف از این پژوهش بررسی و شناسایی شاخصهای موثر بر وفاداری مشتری به برند در صنعت مبلمان به روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی است. برای این منظور با بررسی مطالعات و پژوهش های صورت گرفته دیگران، عوامل موثر بر وفاداری مشتری به 4 گروه اصلی و 20 زیر شاخص تقسیم شدند. نتایج نشان می دهد که رضایت مشتری و بازاریابی در سطح اصلی دارای بالاترین ارزش وزنی می باشند. همچنین از بین 20 زیر شاخص تاثیرگذار بر وفاداری مشتری در صنعت مبلمان کیفیت خدمات، قیمت مناسب، فروش اقساطی، گارانتی و کیفیت درک شده به ترتیب با ارزش وزنی 323/0، 151/0، 129/0، 074/0 و 053/0 دارای بالاترین اهمیت ها می باشند.
    کلیدواژگان: وفاداری مشتری، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، برند، صنعت مبلمان
  • ای رآ زدا / و زده او دای چوب سیاه بید
    لیلا کرمی متقی، حسین حسینخانی، فرداد گلبابایی صفحات 324-334
    در رابطه با شرایط پخت خمیر کاغذ کرافت درجه حرارت 170 درجه سانتیگراد، سولفیدیته 25% و زمان پخت 1 و 2 ساعت انتخاب گردید، همچنین شرایط پخت خمیر کاغذ سودا شامل درصد قلیائیت فعال و سودسوز آور 18%، 20، و 22% انتخاب شد. خمیر کاغذها با درصد اختلاط 100%، 50% و 25% سیاه بید و مخلوط پهن برگان شمال کشور تهیه شدند. نتایج نشان داد که در فرایند کرافت و سودا می توان با استفاده از پخت یک ساعته و سود سوزآور 18% بیشترین راندمان را بدست آورد و کمترین راندمان مربوط به سود سوزآور 22% و زمان پخت 2 ساعته بوده است. جهت اندازه گیری خصوصیات کاغذ دست ساز خمیر کاغذهای انتخابی بعداز رساندن آنها به درجه روانی 60±360 (ml)C.S.F. کاغذهایی با گرماژ 60 گرم بر سانتیمتر مربع تهیه و خواص مقاومتی آنها اندازه گیری شد. درکاغذهای تهیه شده به هر دو روش کلیه مقاومتها از پخت 2 ساعته بیشتر از یک ساعته بودند در پخت کرافت در قلیائیت فعال 22% از 18% بیشتر و در حالت تهیه کاغذ مقاومتهای کاغذ خالص بید از اختلاط 25% نیز بیشتر بوده است. اما در روش پخت سودا مقاومت به پارگی و تا شدن از سود سوزآور 22% بیشترین مقدار را داشته است اما در کل مقاومت به ترکیدن، تا شدن و طول پارگی کاغذ تهیه شده به روش کرافت از روش سودا بیشتر بوده و در گروه بندی دانکن در گروه مستقل اول قرار گرفته اند با این نتایج استفاده از روش کرافت در تهیه خمیر کاغذ از گونه بید مناسب تر است.
    کلیدواژگان: بید سیاه، سودا، کرافت، درجه روانی، قلیائیت فعال، عدد کاپا
  • الهه مهری، علی قاسمیان صفحات 335-345
    این مطالعه با هدف بررسی خواص بیومتریک پوست،گره و میان گره و ترکیبات شیمیایی میان گره و گره بامبو Phyllostachys pubescens انجام شد. نتایج نشان داد بین طول الیاف پوست، گره و میان گره اختلاف معنی داری وجود دارد و میان گره دارای بیشترین طول الیاف و گره دارای کوتاه ترین الیاف است. همچنین بین قطر الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره سلولی نیز اختلاف معنی داری وجود دارد، و گره از این لحاظ دارای بیشترین مقدار است. از لحاظ ترکیبات شیمیایی میزان مواد استخراجی، لیگنین و خاکستر گره بیشتر از میان گره است اما از این لحاظ در سطح اطمینان آماری 95 درصد اختلاف معنی دار آماری ندارند، در حالی که میزان سلولز میان گره به طور معنی داری از گره بیشتر است. همچنین ضریب درهم رفتگی (لاغری)، ضریب نرمش(انعطاف پذیری) و ضریب رانکل نیز محاسبه شد که برای پوست به ترتیب 93.06، 36.641، 172.916، برای گره به ترتیب 46.308، 33.108، 202.035 و برای میان گره به ترتیب 88.151، 31.678، 215.666درصد به دست آمد. به طور کلی نتایج حاصله حاکی از آن است که با توجه به مشخصات الیاف این گونه غیرچوبی، می توان استفاده از آن را به منظور تولید خمیرکاغذ توصیه نمود.
    کلیدواژگان: بامبو، ویژگی های شیمیایی، ویژگی های مرفولوژیکی، ضرایب بیومتریک
|
  • Seaid Masoumeh Hafezi*, Ali Akbar Òenayati, Kazem Doosthosseiny, Asghar Taremian, Ahmad Mirshokraee Pages 183-189
    This research was conducted to investigate the effect of silane coupling agent usage to improve the bond formation of urea formaldehyde resin in wheat straw particleboard production. Three levels (0. 5% and 10%; based on the dry weight of the resin) of silane coupling agent and 10% urea formaldehyde resin were used to produce one layer particle boards with 16mm nominal thickness. Physical and mechanical properties including MOR، MOE، IB and thickness swelling (after 2 and 24 hours immersion in water) were measured. The results of this study showed that adding silane coupling agent to the resin in wheat straw particleboard production، increased MOR، MOE and IB and dimensions stability improved. Optimum dosage for silane coupling agent to improve modulus of elasticity، internal bonding and thickness swelling was 10% and the for modulus of rupture، it was determined as 5%.
    Keywords: Wheat straw particleboard, Urea formaldehyde resin, silane coupling agent, strength
  • Mohammad Alishahi, Omid Ramezani, Hossein Kermanian, Mehdi Rahmani Nia, Seid Atefeh Nasiri, Sahar Jalalvand Pages 190-198
    In this research، the influence of paper drying condition، as one of the most important variable in paper recycling، on the characteristics of fibers was studied. In this respect، bagasse soda pulp was collected from Pars Paper mill in Khozestan province and handsheets were made. The control hand sheet samples were dried at room temperature and the rest of the handsheets were dried using drum dryer set at 60° C for 3 hours، 100° C for 50 minutes and 120° C for 25 minutes to reach the same moisture content as the sheets dried at room temperature. Then، these handsheets were slushed in water and the pulp properties were determined. The results showed that with increasing the drying temperature، cellulose content did not change while hemicelluloses were reduced. Although the assessment of changing the lignin content with micro kappa method showed an increasing trend، but based on previous literature، it was concluded that the result are not justified. Also، the results indicated that changing the degree of polymerization and crystallinity did not show a consistent trend، showing initial reduction following by increased values. These results were attributed to interaction effect of drying temperature and time.
    Keywords: drying, Bagasse, recycling, chemical composition, Crystallinity, degree of polymerization
  • Majid Kiaei Pages 199-207
    This study examined the effects of altitude and soil characteristics on wood properties of Eldar pine and soil characteristics in western of Mazandran forest. For this purpose، nine normal pine trees was selected from three classes of altitude 500، 1200، and 1400 m، which located in Chaloos region. Disks were cut at breast height for each of trees. Testing samples were taken in radial position from the pith to the bark to determine wood properties such as oven dry density، wood basic density، and annual ring width. For each of tress in three different altitudes، four soil profiles of 20-40cm depth was taken to examine soil physical and chemical properties include clay، silt، sand، pH، Mn، fe، cu، zn، P، and K. Then relationship between the soil and wood properties were investigated with Pearson correlation and multiple correlations. Results of soil and wood properties indicated that by increasing altitude، the amount of annual ring width was increased، and the wood density was decreased، while the clay، Mn، fe، and Cu content in altitude 1200m، silt، Zn and K in lower altitude and P and sand in higher altitude is higher than other altitudes. Among of above variables، only the effect of clay، sand، P and Fe of soils on the wood different properties by Pearson correlation. The relationship between soil and wood properties by forward stepwise regression indicated that
    Keywords: Pinus eldarica Medw, annual ring width, wood density, tree height, soil physical properties, soil chemical properties
  • Lila Asadi Khoramabadi, Abolghasem Khazaeian, Mohammad Reza Masteri Farahani, Alireza Shakeri Pages 208-219
    Heat treatment is one of the processes used to modify the properties of wood. The investigation of thermal treatment of wood has led to the improvement of heat treatment with vegetable oils. Heat treatment improves the dimensional stability and biological durability، but reduces the mechanical properties of wood. In this research، to improve the mechanical properties with other properties of wood، soybean oil modified with maleic anhydride was used for thermal treatment. Wood speciments were subjected to heat treatment soybean oil modified with maleic anhydride at two temperature (180 and 200° C) and three time (2، 4 and 6 hours). Untreated beech was used as comparison for each treatment conditions. In this study، the effects of heat treatment on physical properties)water absorption and volumetric changes) and mechanical properties such as Bending strength) ISO 3133-1975 (، Compression strength Parallel to grain) ISO 3787-1976 (and Impact bending) DIN 52189(were examined. The test results of heat-treated with modified soybean oil and control samples showed that physical and mechanical properties increases with heat treatment.
    Keywords: Heat treatment, Beech, Soybean oil, Maleic anhydride, Physical Properties, Mechanical properti
  • Parisa Azari, Mohammad Talaeipour, Noorodin Nazarnezhad, Behzad Bazyar Pages 220-229
    In this study the effect of surface oxidation of wood particles in order to reducing amount of adhesive for making single layer particleboard was investigated. Oxidation of wood particles cause to form carboxylic groups and free phenolic radicals that lead to activate the surface of wood particles for adhesion. This search was conducted on Populus nigra wood particles that they were oxidized by nitric acid (40%) including 0، 2، 4 and 6 percent (based on OD weight of wood). These wood particles were adhered by phenol formaldehyde resin in three amounts of 3، 5 and 7 percent (based on OD weight of wood) then wood particle cakes pressed in 180 degree of centigrade، 5 min and 30 kg/cm2. The results indicate that maximum MOR، MOE and minimum water absorption and swelling thickness was observed in boards with 7% adhesive and 4% acid. Using 5% adhesive and 4% acid had the best performance on shearing strength.
    Keywords: Wood particles, Surface activation, Phenol formaldehyde, Oxidizer, Spectroscopy
  • Hamid Aibaghi Esfahani, Mehdi Kalagar, Elham Marzban Moridani Pages 230-241

    In this study، mechanical properties of high density polyethylene (as matrix) and olive mill sludge (as filler / reinforcement) composites were investigated. There levels of paper sludge (15، 30، 40 and 50 wt %) were used to produce composites. The effect of maleic anhydride grafted polyethylene (MAPE) as coupling agent on the mechanical properties composite was investigated and then، these composites (with coupling agent) were compared with composites without coupling agent. For blending materials from extruder and produce of mechanical standard sample from injection molding were used. Mechanical properties containing tensile properties (modulus of elasticity and tensile strength) and impact strength were studied. The result of obtaining from modulus of elasticity showed that with adding olive mill sludge to the polyethylene cause to signification increasing in modulus of elasticity were compared to pure polyethylene. Tensile strength composite increasing with adding olive mill sludge compared to pure polyethylene but maximum measure of tensile strength related to composites contain 30% olive mill sludge and coupling agent. Also adding 15% olive mill sludge to polyethylene cause to improved impact strength in compared pure polyethylene، but with adding more olive mill sludge (30، 40 and 50%)، impact strength in composites were decreased. The used of coupling agent in the total manufactured composite cause to improved in impact strength of composites. The addition of a coupling agent (MAPE) to the composition resulted in an increase in mechanical properties of the composites that indicating enhanced matrix–olive mill sludge interfacial adhesion.

    Keywords: Olive Mill Sludge, Tensile Properties, Impact Strength, High Density Polyethylene
  • Zahra Jahani Lomer, Saeed Reza Farrokhpayam, Mohammad Shamsian Pages 242-253
    In the past decade، artificial neural networks have been used as a powerful tool for modeling and prediction in many scientific fields. In this study، the feed-forward multilayer Perceptron (MLP) was utilized and trained by back propagation (BP) algorithm with Levenberg-Marquardt numerical optimization technique via Matlab software. Temperature of press (°C)، mat moisture content (%) and press closing time (sec) were used as inputs، Water absorption (WA2، 24h)، thickness swelling (TS2، 24h) and density were the outputs of neural network model. This technique will increase network versatility and decreases the effect of undesirable and weak data. The modeling and prediction was done based experimental data and the forecasting results were compared with real data. The efficiency of these techniques evaluated with statistical criteria of mean square error (MSE)، root mean square error، (RMSE) and the correlation coefficient (R2). The results showed this ANN model could accurately describe the water absorption، thickness swelling after immersion for 2 and 24 hours، and density of particleboard
  • Nazbakht Hezbi, Elyas Afra Pages 254-265
    In this research، the effect of different steps of enzymatic treatment including enzymatic pre-refining and post-refining by Endoglucanase was investigated on the quality of OCC pulp. Three pulps including a: control sample (without enzyme addition)، b: enzymatic pre-refining (enzyme treatment + refining) and c: pre and post enzymatic refining (enzyme + refining + enzyme) were made from OCC pulps. Enzymatic treatment was done at optimum conditions before determined (concentration of 1u and time duration of 0. 5 hour) under constant process conditions and refining accomplished at given revolution of 2000. Obtained results from this research indicated that applying enzymatic pre-treatment had efficient in improving the physical and mechanical of paper and showed the highest strength than to the other treatments. Using Endoglucanase at two stages (before and after refining) caused to improve pulp drainability and decrease the paper strength properties. In general، the maximum tear index was observed in enzymatic pre-refining step.
    Keywords: OCC Pulp, Enzymatic Pre, Refining, Enzymatic Post, Refining, Mechanical properties
  • Ghonche Rassam, Hamid Reza Taghiyari, Bratali Keshtegar Pages 266-274
    Wood-composites are susceptible to fire due to their nature. Some research projects were therefore carried out to investigate potentiality of bentonite nanoparticles in improving fire-retarding properties in medium-density fiberboards (MDF); the present complimentary study aimed at determining the effects of nanobentonite on physical and mechanical properties of MDF. Ten percent of urea-formaldehyde resin was used as adhesive in the matrix. Nano bentonite was added at 5 levels (%0، % 5، % 10، %15 and %20) g/kg based on the dry weight of fibers. Bentonite nanoparticles were sprayed on the fibers after being mixed with the resin solution. Mats were hot-pressed for 4، 5، and 6 minutes at temperature of 170°C. Density was kept constant (75 g. cm-3) for all treatment. Results revealed that nano Bentonite did not improve the physical properties of water absorption، thickness swelling and mechanical properties of internal bonding (IB)، modulus of elasticity (MOE)، modulus of rupture (MOR). As to the other treatments، nano Bentonite consumption level of % 5 showed the lowest negative effect on the physical properties (water absorption، thickness swelling) and treatment of 5% and %10 also less negative effect on the Mechanical properties (Modulus of rupture، Internal Bonding). Treatment 20% is not recommended because it weakens the properties; moreover، the surface of fiberboards is not suitable. It was concluded that due to the fire-retarding improving effects، %5 of nano Bentonite is recommended as the optimum level for the industry.
    Keywords: Medium, Density Fiberboard (MDF), Nano, Bentonite, Physical Properties, Mechanical properties
  • Amir Zamani, Ahmad Jahan Latibari, Aghang Tajdini, Abolfazl Kargarfard Pages 275-286
    In this investigation، the surface chemical properties of the beech wood layers were characterized and the impact of drying condition on the strength of the bond was examined. Defect free beech logs were harvested and then the layers were prepared. The moisture content of the specimens were adjusted at 30، 40 and 50% (dry basis) and then the specimens were air dried under the environment of 30% relative humidity and 21ºC to reach the equilibrium moisture content of about 10% (dry basis). The pH and buffering capacity of the surface layer and the layer 0. 5 mm underneath the surface were measured. The dried specimens were bonded using urea-formaldehyde resin and the tensile strength and wood failure were measured using relevant ASTM method. The results showed that as the moisture content prior to air drying was increased، the tensile strength was reduced، but the effect of this variable on tensile strength was not statistically significant. However، the effect of moisture content on wood failure was statistically significant at 99% significance level. The effect of the pH of the under layer on both tensile strength and wood failure was statistically significant at 95%. As the moisture content of the wood increased، the pH of the surface layer increased and the strength of the bond with urea-formaldehyde resin was deteriorated. At higher initial moisture of the wood، the alkaline buffering capacity of the surface layer was lower and its effect of the strength was not statistically significant، but it was significant on wood failure at 99% level. The alkaline buffering capacity of under layer was also changed and statistically affected the bond strength and wood failure at 95% level. The higher alkaline buffering capacity of the under layer adversely affected the tensile strength of the bond. The lowest acid buffering capacity was measured from specimens with 40% initial moisture content and as the acid buffering capacity was increased، the tensile strength was reduced and the wood failure was higher. The impact of surface layer acid buffering capacity on tensile strength was on statistically significant، but on wood failure was statistically significant at 99% level.
    Keywords: Beech wood, buffering capacity, moisture content, tensile strength, wood failure
  • Amineh Behzadi Shahrebabak, Mehrab Madhoushi, Mohammad Reza Mastrifarahani Pages 287-298
    In this study، the effect of nanoclay and coupling agent on decay resistance and physical properties (including water absorption and thickness swelling) of nanoclay- Polyethylene- MDF sanding- powder composite were investigated. For this aim، MDF sanding dust and polyethylene were used as lignocellulose and thermoplastic material respectively. Also، Maleic anhydride grafted polyethylene (MAPE) was used in different weight percentages; 3% and 6% as a compatibilizer and nanoclay. Cloisite®15A was used in different weight percentages 2%، 4% and 6%. At first، raw materials were producted to fabricate granules by using twin-screw extruder. Then 36 panels (12 treatments by 3 repetitions) were made by hot pressing with 1 g/cm3 nominal density at dimensions by 30 cm × 28 cm × 1 cm. Then، water absorption and thickness swelling and decay resistant (loss weight) were investigated. Specimens were exposed to Trametes versicolor for 3 months، according to ASTM-D1413 standard. The results shown، water absorption and thickness swelling reduce with increasing MAPE significantly. While، at the time when nanoclay was added 2% (phr)، water absorption and thickness swelling reduced significantly and then increased. Also، decay resistance was improved with increasing coupling agent and nanoclay.
    Keywords: wood plastic, nanoclay, MAPE, decay resistance, water absorption, thickness swelling
  • Hassan Alizadeh*, Mohammad Mehdi Faezi Pour, Majid Azizi, Mohssen Zyaei Pages 299-309
    Furniture industry have a significant share in global trade، Therefore، development of this industry to exhibit meaningful presence in international markets can influence growth of GDP and non-oil incomes for our country. The aim of this study was to survey the situation of household furniture foreign trade and also determine and prioritize the effective indexes on export development of this furniture section. For this purpose، first household furniture imports and exports was determined according to released values of statistics published by the Iran Customs، and to determine the Indexes، library studies and interviews with some of the owners of industrial furniture and related experts were used. Influencing indexes were divided into 6 main groups and 48 sub-indicators. The importance degree of indexes was determined after collecting expert opinions by AHP. Results showed that material and product indexes، marketing and economy have the highest weight value in the main level. Also، between the sub-indices، stable supply of raw materials، strategic marketing development and supply of low-cost and low-interest funds، respectively were the most important.
    Keywords: Import, export, furniture, analysis hierarchy process, group decisions, index
  • Mohammad Ghofrani, Vajihe Farshchi, Majid Azizi Pages 310-323
    Nowadays، producers are successful in Of getting profit in more efforts to satisfy our customers in target markets And build customer loyalty to your brand. The aim of this study was to study and identify factors influencing loyalty Customer to the brand in the furniture industry using Group Decision Making method.، For the purpose of study and research Been done by others، the factors affecting customer loyalty divided in to 4 main categories and 20 sub-indicators. After getting customer buyer furniture opinions via questionnaire، the priority rates of obtained criteria and sub-criteria were determined by Analytical Hierarchy Process (AHP). The results show that customers Satisfaction and marketing criteria have the highest weighting values at the first level. In addition، among 20 effective sub-criteria، Influence on customer loyalty in the furniture dustry، service quality، reasonable price، installment sales، warranty and perceived quality have highest priorities as 0. 323، 0. 151،0. 129، 0. 074 and 0. 053 weighting values، respectively.
    Keywords: customer loyalty, Analytical Hierarchy Process (AHP), brand, the furniture industry
  • Lila Karami Motaghi, Hossein Hosseinkhani, Fardad Golbabaei Pages 324-334
    In this study pulp and hand sheets paper characteristics of Salix nigra wood kraft and soda pulp and paper were investigated. Average density of dry and bulk density wood were determined 0. 35 and 150 kg/m3 and average fiber dimension consist of fiber length، fiber diameter were measured، 1100 and 30 µm، respectively. The chemical composition were determined as cellulose 42%، lignin 28% and extractive 4%. In order to coocking and pulping، Kraft (Sulfate) and soda process were used. For comparison of fiber dimensions، physical properties and chemical composition of the mean and standard deviation، yields of pulp in the form of a factorial randomized complete block design test، the strength properties of handsheets table ANOVA and for group means of the Duncan were used. All paper strengths of two hour cooking show better results than one hour cooking times، and all paper strengths of 22% alkaline show better result than 18%، also all paper strengths of 100% mixture show better result than 25% mixture (100% mixture only contain kraft pulpof salix nigra). The results of hand sheet strength indicated that Kraft pulp of salix nigra wood will provide a suitable to mix with short fiber hard wood pulp.
    Keywords: Salix nigra, Kraft process, soda process, alkaline, Kappa number
  • Elahe Mehri, Ali Ghasemian Pages 335-345
    The aim of this study was to investigate biometrical properties of bark، node and internode chemical components of Bamboo phyllostachys pubescens. The results showed، there were significant difference between fiber length of bark، node and internode; and internode had maximum fiber length and node had minimum fiber length. There were also significant difference between lumen diameter and cell wall thickness; and node had the highest value. In terms of chemical compositions; amount of extractives، lignin and ash of node were more than internode، but there weren’t significant differences at the 95% confidence، while the amount of cellulose of internode was significantly more than node. Slenderness ratio، flexibility ratio and Raunkel ratio were also calculated for bark 93. 06، 36. 641، 172. 916% and for node 46. 308، 33. 108، 202. 035% and for internode 88. 151، 31. 678، 215. 666% respectively. Generally the observations indicated that، according to the characteristics of the fiber of this nonwood plant، it can be recommended to produce pulp and paper.
    Keywords: Bamboo, chemical characteristics, morphological properties, biometricalfactors