فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران
سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 51، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • شهرام بادامچی، احمد جهان لتیباری*، مهران روح نیا، سید جواد سپیده دم صفحات 183-193

    دراین تحقیق تاثیر ویژگی های سطح الیاف سلولزی بر خصوصیات مقاومتی چند سازه پلی پروپیلن – الیاف سلولزی بررسی شده است. الیاف تا چهاردرجه روانی پالایش شده و ویژگی های سطح الیاف تغییر داده شد.چند سازه با استفاده از ترکیب 20 درصد الیاف سلولزی و 3 درصد پلی پروپیلن مالئیک دار و 77 درصد پلی پروپیلن ساخته شدند. نتایج نشان داد که پالایش الیاف تا درجه روانی های مختلف باعث تغییر مقاومت های مکانیکی چند سازه می گردد. تجزیه و تحلیل آماری نتایج نشان داد که تاثیر درجه روانی الیاف بر بعضی از ویژگی ها درسطح اعتماد آماری 99 درصد دارای اختلاف معنی داری است. زیادترین ویژگی های مقاومتی و دانسیته با استفاده از الیاف با درجه روانی 14SR ° بدست آمده است.

    کلیدواژگان: پالایش، درجه روانی، چند سازه، پلی پروپیلن، ویژگی های مقاومتی
  • حسین رنگ آور، ابوالفضل کارگرفرد، محمد حامد بزی صفحات 194-206
    در این پژوهش تاثیر نوع چسب و رو پوشش داده شده در روی تخته خرده چوب بر خواص فیزیکی و مکانیکی آن صفحات مورد بررسی قرار گرفت. در این خصوص دو نوع روکش شامل: روکش طبیعی راش و روکش مصنوعی فرمیکا و سه نوع ترکیب چسب شامل: 100 درصد اوره فرمالدئید، 15 درصد پلی وینیل استات و 85 درصد اوره، 25 درصد پلی وینیل استات و 75 درصد اوره برای چسباندن روکش ها بر روی تخته خرده چوب استفاده گردید. خواص فیزیکی و مکانیکی تخته ها طبق استاندارد EN وASTM بررسی گردیدند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که افزایش چسب پلی وینیل استات در مخلوط با چسب اوره فرمالدئید در پوشش روکش های طبیعی و مصنوعی سبب بهبود کلیه خواص فیزیکی و مکانیکی تخته ها می شود. تخته های روکش شده با روکش راش چسبندگی بیشتری از فرمیکا داشتند اما مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته تخته های روکش شده با روکش فرمیکا بیشتر از راش بوده است. همچنین میزان جذب آب و واکشیدگی ضخامت در تخته های با روکش فرمیکا کمتر از روکش راش بودند. در یک نتیجه گیری کلی می توان بیان نمود که در ساخت بسیاری از مصنوعات چوبی از قبیل قفسه های کتابخانه، کابینت و غیره به منظور پایداری بهتر طبقات در برابر خمش، سائیدگی و همچنین در محیطهای با رطوبت نسبی بالا بهتر است از پوشش های دکوراتیو فرمیکا و با استفاده از مخلوط25 درصد چسب پلی وینیل استات و 75 درصد چسب اوره فرمالدئید بر روی تخته خرده چوب استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پوششهای تزئینی، چسب اوره فرمالدئید، چسب پلی وینیل استات، خواص فیزیکی و مکانیکی
  • مهدی کلاگر، بهزاد بازیار، حبیب الله خادمی اسلام، اسماعیل قاسمی، امیر هومن حمصی صفحات 207-219
    این مقاله چندسازه پلی لاکتیک اسید (PLA)/ الیاف کاه گندم ساخته شده بوسیله اکسترودر دو مارپیچ و قالبگیری تحت فشار مورد بررسی قرار گرفت. برای سازگاری بهتر بین دو فاز الیاف کاه گندم بوسیله تری اتوکسی متیل سیلان مورد تیمار قرار گرفتند. ویژگی های فیزیکی، ویژگی های کششی چندسازه ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. هم چنین اثر الیاف کاه گندم بر روی ویژگی-های گرمایی PLA در آزمون گرماسنج پوبشی تفاضلی مورد بررسی قرار گرفت. تاثیرات تیمار سیلانی بر روی الیاف کاه گندم بوسیله FTIR مورد آنالیز قرار گرفت. تصاویر میکروسکوپ الکترونی پوبشی (SEM) از سطح نمونه ها برای مطالعه بهتر جذب آب و واکشیدگی به کار گرفته شده است. چندسازه الیاف کاه گندم تیمار شده کاهش معنی داری در جذب آب و واکشیدگی چندسازه PLA نسبت به چندسازه PLA/ الیاف کاه گندم بدون تیمار شده است. وجود ترک و شکاف بوجود آمده در سطح چندسازه PLA/ الیاف کاه گندم بدون تیمار پس از غوطه وری در آب نشان دهنده جذب آب و واکشیدگی ضخامت بالاتر این نمونه هاست. الیاف کاه گندم تیمار شده با سیلان بعلت ترپذیری بهتر و اتصالات بهتر در سطح مشترک با ماتریس PLA ویژگی های کششی بالاتری را نسبت به چندسازه PLA/ الیاف کاه گندم بدون تیمار نشان دادند. آزمون گرماسنج پوبشی تفاضلی نشان داد که با افزودن الیاف کاه گندم تیمار شده به PLA خالص دمای انتقال شیشه ای افزایش یافته است. هسته زایی الیاف کاه گندم بخصوص الیاف تیمار شده با سیلان باعث افزایش در دمای بلورینگی چندسازه نسبت به PLA خالص شده که تاثیر مثبتی بر درجه بلورینگی نشان شده است.
    کلیدواژگان: پلی لاکتیک اسید، ویژگی های فیزیکی، ویژگی های کششی، گرماسنج پوبشی تفاضلی
  • امیر نوربخش صفحات 220-229
    در این بررسی کاربرد ضایعات لیفی کشاورزی (ساقه ذرت، نی و کلزا) بعنوان ماده اولیه لیگنوسلولزی در چند سازه های گرمانرم ها مورد توجه قرار گرفته است. همچنین اثر افزودن کربنات کلسیم بر خواص مکانیکی مورد بحث قرار گرفته است.بطور کلی نتایج نشان داده است که افزودن ضایعات لیفی کشاورزی در چند سازه چوب پلاستیک بطور مشخص سبب بهبود خواص خمشی و کششی گردیده است. ساقه کلزا دارای برتری محسوسی نسبت به دو ماده دیگر داشته است. ضریب کشیدگی بالاتر و خواص شیمیایی بهتر از جمله دلایل این برتری میباشد. برتری خواص مکانیکی چند سازه های ساخته شده به ترتیب در ساقه کلزا، ساقه ذرت و نی می باشد. خواص کششی و ضربه بطور مشخص با افزایش کربنات کلسیم با عدم اتصال مناسب بین الیاف و ماتریس پلیمر کاهش داشته، ولی مدول خمشی افزایش داشته است. بطور کلی نتایج نشان داده است که استفاده از ضایعات لیفی کشاورزی بعنوان تقویت کننده در چند سازه های چوب پلاستیک دارای خواص مکانیکی مورد انتظار می باشند.
    کلیدواژگان: چند سازه، پلی پروپیلن، پسماند لیفی کشاورزی، کلسیم کربنات، خواص مکانیکی
  • سجاد اکبری، مرتضی ناظریان، سعید رضا فرخ پیام، بابک نصرتی ششکل صفحات 230-242
    در این تحقیق امکان استفاده از ساقه کلزا به صورت مخلوط با خرده چوب صنوبر در ساخت تخته خرده چوب بررسی شد. درصد اختلاط ساقه کلزا با خرده چوب صنوبر در پنج سطح با نسبت های (98، 75/93، 50/87، 25/81، 77 درصد)، نسبت رزین ملامین فرمالدئید به اوره فرمالدئید به عنوان عامل اتصال دهنده در پنج سطح (23، 75/18، 50/12، 25/6، 2 درصد) و رطوبت کیک خرده چوب در پنج سطح (10، 12، 15، 18، 20 درصد) به عنوان عوامل متغیر این تحقیق انتخاب گردیدند. خواص مکانیکی تخته ها شامل مدول گسیختگی، مدول الاستیسیته و چسبندگی داخلی مورد آزمون قرار گرفت. بر اساس نتایج این مطالعه افزایش ذرات ساقه کلزا به خرده چوب صنوبر موجب کاهش نسبی مدول گسیختگی و مدول الاستیسیته تخته ها گردید و مقادیر بدست آمده از تمامی تیمارها بالاتر از حد استاندارد است. آنالیز اثر متقابل عوامل متغیرها نشان داد که افزایش نسبت ملامین فرمالدئید به اوره فرمالدئید و رطوبت کیک به ترتیب موجب کاهش و افزایش مدول گسیختگی تخته-های ساخته شده گردید. مقادیر مربوط به چسبندگی داخلی تمام تیمارها، پایین تر از استاندارد می باشند. در این بررسی با توجه به نتایج جدول های تجزیه واریانس و اثر متقابل ماده اولیه و نسبت چسب و رطوبت کیک بر خواص مکانیکی تخته ها، بهترین تیمار تخته های ساخته شده با 32/84 درصد کلزا، نسبت 25/6 درصد MF به UF و رطوبت 12 درصد با روش سطح پاسخ (RSM) به عنوان حد اپتیمم انتخاب شده است.
    کلیدواژگان: تخته خرده چوب، اوره فرمالدئید، ملامین فرمالدئید، کلزا، خواص مکانیکی، روش سطح پاسخ
  • سعید حسنی، سید خلیل حسینی هاشمی، رامین فارسی، احمد جهان لتیباری صفحات 243-255
    از بین امراض جنگل، قارچ ها از مهمترین عواملی هستند که ضایعات جبران ناپذیر به چوب درختان سر پا و افکنده وارد می سازند. قارچ ها باعث آلودگی و فساد درختان سرپا، چوب آلات قطع شده در جنگل یا انبار کارخانه می شوند. چوب های پوسیده یکی از منابع زیست توده به شمار می آیند و حجم زیادی از چوب های پوسیده ای که در جنگل وجود دارند، غیرقابل استفاده هستند. در این تحقیق به منظور بررسی تاثیر پوسیدگی قارچ رنگین کمان (Coriolus versicolor) بر روی ترکیبات حاصل از پیرولیز چوب راش (Fagus orientalis L.) و تهیه مواد شیمیایی متنوع و ارزشمند، آزمایشاتی صورت گرفت. جداسازی و شناسایی ترکیبات شیمیایی چوب راش سالم و پوسیده با استفاده از روش پیرولیز در دمای 500 درجه سانتیگراد و در جو نیتروژن انجام شد. جداسازی و شناسایی ترکیبات شیمیایی استخراج شده از طریق سایلیل دار کردن این ترکیبات، توسط ماده واکنش گر N، O- بیس تری متیل سایلیل تری فلوئورو استامید (BSTFA) و با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی (GC/MS)، صورت گرفت. در مجموع در چوب راش سالم 23 ترکیب شناسایی شد که بیشترین ترکیبات در این دما مربوط به 2،6 دی متوکسی فنل و 3- هیدروکسی 4- متوکسی بنزوییک اسید می باشد و در چوب راش پوسیده 31 ترکیب شناسایی شد که بیشترین ترکیبات مربوط به سیکلو نونا سیلوکسان - اکتا دکا متیل و 4- (3، 4- دی متوکسی بنزیلیدین)- 1- (4- نیترو فنیل) می باشد و همچنین 17 ترکیب هم به صورت مشابه در چوب سالم و پوسیده یافت شد.
    کلیدواژگان: پیرولیز، چوب راش سالم، چوب راش پوسیده، کروماتوگرافی گازی، طیف سنجی جرمی، BSTFA
  • رامین ویسی صفحات 256-265
    این تحقیق با هدف استفاده از خمیر شیمیایی-مکانیکی(CMP) نی و بامبو برای تولید کاغذ روزنامه انجام شد. به همین منظور حدود20 کیلوگرم ساقه بامبو(خیزران) و نی از غرب مازندران به صورت تصادفی تهیه و خرد گردید، سپس با استفاده از شرایط پخت کارخانه چوب وکاغذ مازندران و با زمان پخت120 دقیقه(بامبو) و 31 دقیقه(نی) خمیرکاغذ CMP با بازده 85 درصد تهیه گردید. از خمیرکاغذهای CMP بامبو، نی و خمیرکاغذ CMPخط تولید کارخانه چوب و کاغذ مازندران(نمونه شاهد)، بصورت جداگانه و با اختلاط 50،25 و 75 درصدی، کاغذ روزنامه دست ساز با گراماژ60 گرم بر متر مربع تهیه شد. سپس خواص نوری و مقاومتی آنها طبق آزمون های استاندارد TAPPI اندازه گیری و مقایسه گردید. نتایج نشان داد که بیشترین مقاومت به ترکیدن، طول پارگی، مقاومت کششی، مقاومت به پارگی، زردی و ماتی درکاغذ حاصل از خمیرکاغذ CMP بامبو و کمترین آنها (بجز روشنی) درکاغذ حاصل از خمیرکاغذ CMP نی مشاهده شد. همچنین با افزودن 25 تا 100 درصد خمیر CMP بامبو به خمیرکاغذ CMP کارخانه چوب و کاغذ مازندران، کلیه ویژگی های کاغذ(بجز روشنی) افزایش یافت. نتایج این تحقیق نشان دادکه می توان از اختلاط 25تا100 درصد خمیر CMP بامبو و همچنین اختلاط 25 درصدی خمیر CMP نی را در تولید کاغذ روزنامه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بامبو، نی، خمیرکاغذ CMP، کاغذ روزنامه، ویژگی های مقاومتی و نوری
  • سعید اسمعیلی مقدم، محمد شمسیان، علی بیات کشکولی، بهزاد کرد صفحات 266-277
    این تحقیق، با هدف بررسی تاثیر نانو سیلیس بر روی خواص فیزیکی، مکانیکی و ریخت شناسی نانو کامپوزیت هیبریدی پلی پروپیلن-آرد چوب انجام گردید. برای این منظور آرد چوب با نسبت وزنی 60 درصد با پلی پروپیلن در داخل دستگاه اکسترودر مخلوط گردید و نانو سیلیس با نسبت های وزنی 0، 1، 3 و 5 درصد به عنوان عامل متغیر استفاده شد. همچنین مالئیک انیدرید پلی پروپیلنی، به مقدار 4 درصد در همه ترکیب ها به عنوان عامل جفت کننده مورد استفاده قرار گرفت. سپس نانو کامپوزیت ها با استفاده از روش قالب گیری تزریقی ساخته شدند. آزمون های مکانیکی شامل کشش و خمش و آزمون های فیزیکی شامل جذب آب و واکشیدگی ضخامت کوتاه مدت مطابق با استاندارد ASTM بر روی نمونه ها انجام شد. همچنین جهت تشخیص نحوه پراکنش نانو ذرات در ماتریس پلیمری از میکروسکوپ الکترونی پویشی (SEM) استفاده گردید. نتایج نشان داد که افزایش نانو ذرات سیلیس تاثیر مثبتی بر روی خواص مکانیکی داشته و باعث بهبود آن ها شده است. با افزایش مقدار نانو ذرات سیلیس جذب آب در نانو کامپوزیت ها افزایش یافته است، در صورتی که این روند در مورد واکشیدگی ضخامت به صورت کاهشی بود.
    کلیدواژگان: نانو سیلیس، میکروسکوپ الکترونی، جذب آب و واکشیدگی ضخامت، کامپوزیت هیبریدی
  • رضا اولادی، سعیده نصیریانی، افشین دانه کار، کامبیز پورطهماسی صفحات 278-288
    بررسی تغییرات درون درختی پهنای حلقه های رویشی و ویژگی های آوندی از دیرباز مورد توجه پژوهشگران علوم چوب، اقلیم شناسان درختی و فیزیولوژیست های گیاهی بوده است. با این حال ارتباط درونی و تاثیرپذیری متقابل این ویژگی ها از یکدیگر کمتر مورد توجه قرار گرفته است. پرسش اصلی این است که آیا الگوی ارتباط بین ویژگی های آوندی با هم و با پهنای حلقه رویش در همه پهن برگان و رویشگاه ها یکسان است؟ و یا ممکن است حتی یک گونه در رویشگاه های مختلف، استراتژی های متفاوتی برای واکنش به محیط خارجی اتخاذ کند؟ برای پاسخ به این پرسش ها، دو منطقه با ریزاقلیم کاملا متفاوت (خشک و لب شور) از اطراف شهرستان آستارا بعنوان دو رویشگاه متفاوت گونه توسکا قشلاقی (Alnus glutinosa) انتخاب شدند. از هر رویشگاه تعدادی درخت انتخاب و از آنها دیسک یا مغزی تهیه شد. پس از آماده سازی های اولیه، با استفاده از میکروتوم از از این نمونه ها، مقاطع عرضی از پوست به مغز تهیه شدپس از اسکن مقاطع عرضی، با استفاده از نرم افزار ویرایش تصویر، پهنای حلقه رویشی TRW))، میانگین اندازه آوندها (AVLA)، تعداد آوند در واحد سطح (VF) و تخلخل حلقه (Porosity) در 20 حلقه رویشی آخر هر درخت اندازه گیری شدند. ارتباط درونی این ویژگی ها با هم به تفکیک هر رویشگاه با استفاده از آزمون های مختلف آماری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که ارتباط درونی و متقابل بین ویژگی های آوندی و پهنای حلقه رویش در دو رویشگاه مشابه بود. بطورخلاصه، می توان گفت که فارغ از نوع رویشگاه و تغییرات آب و هوایی، هرگاه پهنای حلقه های رویشی درختان توسکا افزایش یابد، تعداد آوند در واحد سطح حلقه کمتر خواهد شد و این دو ویژگی آناتومی تحت کنترل یک نوع مولفه قرار دارند ولی AVLA متاثر از مولفه متفاوتی بوده و به پهنای حلقه رویشی درخت وابسته نیست.
    کلیدواژگان: آوند، Image J، هدایت هیدرولیکی، فیزیولوژی درخت، آناتومی چوب
  • فاطمه رضایی، علی اکبر عنایتی صفحات 289-298
    در این تحقیق تاثیر استفاده از الیاف چوب انگور بصورت مخلوط با الیاف چوب های جنگلی در ساخت تخته فیبر دانسیته متوسط مورد بررسی قرار گرفت. تخته های آزمونی همسان با ضخامت 15 میلی متر و دانسیته 65/0 گرم بر سانتی مترمکعب ساخته شدند. عوامل متغیر شامل درصد اختلاط الیاف چوب انگور در سه سطح 0/100، 30/70 و 60/40 و زمان پرس 4، 5 و6 دقیقه بودند. دو ویژگی زاویه تماس (ترشوندگی) و مقاومت اتصال سطحی تخته ها بررسی شدند. نتایج نشان داد که با افزایش مقدار الیاف چوب انگور تا 60 درصد زاویه تماس کاهش اما این کاهش معنی دار نبوده است. با افزایش زمان پرس از 4 به 5 دقیقه زاویه تماس افزایش و ترشوندگی کاهش داشته است اما با افزایش زمان پرس از 5 به 6 دقیقه زاویه تماس کاهش و ترشوندگی افزایش یافت. مقاومت اتصال سطحی تخته ها با افزایش میزان الیاف چوب انگور تا 30 درصد کاهش و با افزایش از 30 به 60 درصد تخته ها قوی تر می شوند.
    کلیدواژگان: تخته فیبر دانسیته متوسط، الیاف چوب انگور، مقاومت اتصال سطحی، ترشوندگی، زاویه تماس
  • علیرضا شاکری، منیره ایمانی، فرشاد میرکی صفحات 299-307
    سلولز یکی از بسپارهای زیستی طبیعی فراوان بر روی زمین است که تجدید پذیر، زیست تخریب پذیر، و همچنین غیر سمی است. تولید الیاف سلولز در مقیاس میکرو و نانو و کاربرد آنها در مواد مرکب به دلیل قدرت بالا و سفتی همراه با وزن کم، قابلیت تجزیه زیستی و قابلیت تجدید مورد توجه فراوانی قرار گرفته است. در این تحقیق میکرو بلور سلولز (MCC) از پوست ساقه گیاه پنبه با آبکافت اسیدی توسط هیدروکلریک اسید 2N در نسبت های مختلف اسید به خمیر تهیه شد و سپس نانو بلور(NCC) به روش شیمیایی تهیه شد. تاثیر شرایط آبکافت بر روی خواصی مانند مقدار بلورینگی و اندازه بلورهای میکروبلور و نانوبلور سلولز با دستگاه های طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه(FT-IR)، پراش اشعه ایکس(XRD) بررسی شد و همچنین شکل شناسی و اندازه نمونه ها توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی(SEM) و میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) بررسی شدند. آنالیز الیاف با استفاده از اشعه ایکس نشان داد که با افزایش مقدار اسید در میکروبلور سلولز پنبه میزان بلورینگی افزایش ولی اندازه بلور تغییر نمی کند و همچنین میزان جذب رطوبت کمتر شد. و اندازه بلور نانوبلور سلولز پنبه(بیشتر از اندازه بلور میکروبلور آن گزارش شد.
    کلیدواژگان: میکرو بلور سلولز(MCC)، نانو بلور سلولز (NCC)، مقدار بلورینگی، اندازه بلور، ساقه پنبه، آبکافت اسیدی
  • محمد غفرانی، محمد کهوند، حبیب نوری صفحات 308-319
    این پژوهش با هدف بررسی ظرفیت تحمل تنش اتصال های گوشه ای فارسی ساخته شده با کام و زبانه سیار زیر بار کششی و فشاری انجام شده است. در این تحقیق اتصال های ساخته شده از گونه های راش (Fagus orientalis L.) و نراد (Abies alba) با اتصال کام و زبانه سیار در دو سطح A (8/0× 1 × 5/3 سانتی متر) و B (8/0× 2×3 سانتی متر) و چسب پلی وینیل استات (PVAs) و پلی اورتان (PU) مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان دادند که، ظرفیت تحمل تنش اتصال آزمون شده زیر بار فشاری بیشتر از ظرفیت تحمل تنش زیر بار کششی بوده است. ظرفیت تحمل تنش بیشتری در اعضای اتصال ساخته شده با ابعاد زبانه B نسبت به اعضای اتصال ساخته شده با ابعاد زبانه A مشاهده شده است. همچنین نتایج نشان دادند که، اثر گونه ی چوبی و نوع چسب بر ظرفیت تحمل تنش اتصال معنی دار بوده و اتصالات ساخته شده از چوب راش و چسب پلی اورتان عملکرد بهتری داشته اند.
    کلیدواژگان: راش، نراد، ظرفیت تحمل تنش، اتصال گوشه ای، کام و زبانه سیار
  • افشین ویسی، سعید مهدوی، محمد طلایی پور صفحات 320-329
    در این پژوهش، تولید خمیرکاغذ شیمیایی مکانیکی رنگبری شده از کاه گندم به منظور تولید کاغذ روزنامه بررسی شد. کاه گندم مورد نیاز جهت تهیه خمیرکاغذ از استان لرستان تهیه شد. بدین منظور با تغییر مقدار ماده شیمیایی در سه سطح 10، 12، 14 درصد (بر مبنای وزن خشک کاه گندم) و دمای پخت در سه سطح 120، 140 و 160 درجه ی سانتیگراد با زمان پخت ثابت 45 دقیقه، خمیر کاغذ شیمیایی مکانیکی تهیه شد. دامنه بازده بعد از جداسازی الیاف بین 54/56 تا 55/72 درصد به دست آمد که از این بین، دو خمیرکاغذ بهینه با روش بدون کلر (TCF) و تغییر شرایط شامل دو سطح هیدروکسید سدیم (2 و 3 درصد)، دو سطح پراکسید هیدروژن (5/1 و 2 درصد) با دو زمان 60 و 120 رنگبری شد. تجزیه واریانس یک طرفه بین متغیرهای مستقل (مدت زمان، هیدروکسید سدیم و پراکسید هیدروژن) و متغیرهای وابسته (روشنی، ماتی و زردی) نشان داد که مدت زمان رنگبری بیشترین تاثیر را بر ویژگی های نوری کاغذها داشته است. شرایط مناسب رنگبری برای هر دو نوع خمیرکاغذ رنگبری شده شامل استفاده از هیدروکسید 3%، پراکسید هیدروژن 2% و مدت زمان رنگبری 120 دقیقه می باشد که منجر به تولید کاغذی با حداکثر روشنی وماتی 9/52 و5/79 درصد ایزو شده است. میانگین شاخص مقاومت به کشش خمیرکاغذ بهینه N.m/g87/43، شاخص مقاومت به ترکیدن kPa.m2/g 18/2 وشاخص مقاومت به پاره شدن mN.m2/g 46/8 تعیین شد که از مقاومت های کاغذ روزنامه شرکت چوب و کاغذ مازندران و نوع کره ای بیشتر است.
    کلیدواژگان: کاه گندم، خمیرکاغذ شیمیایی، مکانیکی، بازده، رنگبری، کاغذ روزنامه، خواص نوری
  • معصومه ملایی، محمد آزادفلاح، یحیی همزه، فرامرز خداییان چگینی صفحات 330-340
    در این تحقیق ویژگی های مانع شوندگی و مکانیکی کاغذهای ساخته شده از الیاف بکر و الیاف بازیافتی بعد از اعمال ترکیبی از پوشش پلیمری کیتوزن و پلی(وینیل الکل) بررسی شده است. بنابراین سرعت عبور بخار آب، مقاومت به عبور هوا، مقاومت به عبور چربی و قابلیت جذب آب این کاغذهای پوشش دار به منظور ارزیابی تاثیر پوشش ها بر خواص مانع شوندگی تعیین شد. مقاومت به کشش و مقاومت به ترکیدن نیز به منظور ارزیابی خواص مکانیکی اندازه گیری شدند. مطابق با نتایج به دست آمده، مقاومت های مکانیکی و مانع شوندگی این کاغذها بعد از اعمال پوشش ها به طور چشمگیری نسبت به نمونه های شاهد افزایش یافت. پوشش های پلیمری با درصد حجمی برابر از دو پلیمر مذکور در کلیه آزمون های مکانیکی وسرعت عبور بخار آب بهترین نتیجه را از خود نشان دادند و در ارزیابی مقاومت به عبور چربی و میزان جذب آب در نمونه های پوشش داده شده با نسبت 75% کیتوزان و 25% پلی(وینیل-الکل) مقاومت خوبی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: پوشش، کیتوزان، پلی(وینیل الکل)، خواص مانع شوندگی، مقاومت مکانیکی
  • محسن صفاری، محمدرضا رنجبر، محمدعلی قویدل، عبدالله حسین زاده صفحات 341-349
    این تحقیق با هدف بررسی ارتباط بین سرعت امواج فراصوت با مقاومت های مکانیکی تخته خرده چوب انجام شد. بدین منظور تخته خرده چوب های همسان و لایه ای با دانسیته 7/0 گرم بر سانتیمتر مکعب و ضخامت 16 میلی متر از خرده چوب صنوبر ساخته شدند. پس از متعادل سازی و تهیه نمونه های آزمونی، سرعت امواج فراصوت در جهات طولی، عرضی و ضخامت نمونه ها اندازه گیری گردید. سپس مدول الاستیسیته، مدول گسیختگی و چسبندگی داخلی هر یک از نمونه ها اندازه گیری شد. در نهایت همبستگی بین سرعت امواج فراصوت و مقاومت-های مکانیکی در جهات مختلف تخته ها محاسبه گردید. نتایج نشان داد که سرعت امواج فراصوت در جهت طولی نمونه ها به طور معنی داری بیش از سایر جهات بود. همبستگی بین سرعت امواج فراصوت با مدول الاستیسیته، مدول گسیختگی و چسبندگی داخلی در جهت ضخامتی تخته خرده چوب ها معنی دار بوده است. تایج نشان داد که سرعت امواج فراصوت در جهت طولی نمونه ها به طور معنی داری بیش از سایر جهات بود. همبستگی بین سرعت امواج فراصوت با مدول الاستیسیته، مدول گسیختگی و چسبندگی داخلی در جهت ضخامتی تخته خرده چوب ها معنی دار بوده است.
    کلیدواژگان: امواج فراصوت، آزمون غیر مخرب، مدول الاستیسیته، مدول گسیختگی، چسبندگی داخلی، تخته خرده چوب
|
  • Shahram Badamchi, Ahmad Jahan Latibari, Mehran Rohnia, Seid Javad Sepideh Dam Pages 183-193

    In this research the effect of softwood cellulose fibers surface characteristics on mechanical properties of cellulose fibers / polypropylene composite (W.P.C) was studied. The fibers were refined to modify the surface characteristics and reach four different freeness levels (11, 14, 17 and 21 °SR). Then the fibers were mixed with polypropylene using pre-determined levels of 20% fibers and 77% polypropylene and 3% MAPP and samples were made. The results revealed that refining the fibers will change the strength of the composites. Statistical analysis should that the impact of the different freeness levels statistically influenced the strength at 99% confidence level. The highest strength levels were reached using fibers with the freeness level of 14 oSR.

    Keywords: polypropylene, cellulose fibers, Mechanical Properties, Fiber refining
  • Hossein Rangavar, Abolfazl Kargarfard, Mohammad Hamedbazzi Pages 194-206
    In this study the effect of adhesive types and coated veneer on the physical and mechanical properties of particleboard were studied. Two types of coating, including natural veneer of beech and artificial veneer of High Paper Lamination (HPL, formica) and three types of adhesive composition including (100 % UF), (15% PVA + 85 % UF) and (25% PVA + 75% UF) were used to stick the veneer on particleboard. Physical and mechanical properties of the boards were evaluated according to the EN and ASTM standards. The results of this study showed that increasing PVA resin mixed with UF adhesive, in natural and artificial veneers covering, improved the physical and mechanical properties of the boards. Also, the results indicate that the beech veneer boards are more adhesive than formica. However, formica coated boards compared with beech veneer boards, showed higher bending strength and higher modulus of elasticity. It is evident that the water absorption and thickness swelling values in formica coating boards were less than the beech veneer. Collectively, for production of wooden furniture such as library shelves and cabinets, formica decorative coatings must be used to improve the bending strength. The formica decorative coatings are high in abrasion resistance and stable in humid environment. To stick formica decorative coatings on particleboards, the recommended mix design is 25% PVA and 75% UF resin.
    Keywords: Decorative Coatings, particleboard, Urea, formaldehyde adhesives, Polyvinyl acetate adhesives, Physical, mechanical properties
  • Mehdi Kalagar, Behzad Baziyar, Habibalah Khademislam, Esmaeil Ghasemi, Amir Homan Hemmasi Pages 207-219
    In this paper, poly lactic acid (PLA)/ wheat straw fibers manufactured by twin screw extruder and molding compression have been studied. Wheat straw fibers were treated with trietoxymethel silane for better compatibility between two phases. Physical properties, tensile properties of the composites were analysis. The effect of the wheat straw fibers on the thermal properties of PLA has also been investigated in DSC experiments. The effects of silane treatment on the wheat straw fibers have been analyzed by FTIR. Scanning electron microscopy from samples surface were used for better study of water absorption and thickness swelling. Composites wheat straw fiber were treated shows signification lower water absorption and thickness swelling than composites PLA/ untreated wheat straw fibers. The lower amount of water absorption and thickness swelling occurred in the pure PLA. The existence crack and break occurred in the surface of PLA/ untreated wheat straw fibers composites after immersion in the water indicating higher water absorption and thickness swelling were in these samples. Wheat straw fibers were treated with silane due to better wetting and better linkage in the interfacial surface with PLA matrix showed higher tensile properties then PLA/ untreated wheat straw fiber composites. Differential scanning calorimeter test showed that with addition wheat straw fibers were treated to pure PLA the increased glass transition temperatures. The nucleating effect of wheat straw fibers, special treatment with silane cause to increased in the crystallization temperature composites than pure PLA which a positive effect showed on the degree of crystallization.
    Keywords: Poly Lactic Acid, Physical Properties, Tensile Properties, Differential Scanning Calorimeter
  • Amir Nourbakhsh Pages 220-229
    This article presents the application of agricultural residues fibers (i.e., corn stalk, reed stalk, and oilseed stalk) in order to evaluate and compare their suitability as reinforcement for thermoplastics as an alternative to wood fibers. The effects of fiber loading and CaCO3 content on the mechanical properties were also studied.Overall trend shows that with addition of agricultural residues fibers, tensile and flexural properties of the composites are significantly enhanced. Oilseed fibers showed superior mechanical properties due to their high aspect ratio and chemical characteristics. The order of increment in the mechanical properties of the composites is oilseed stalk > corn stalk > reed stalk at all fiber loadings. The tensile and Impact properties of the composite significantly decreased with increasing CaCO3 content but flexural modulus increased, due to the reduction of interface bond between the fiber and matrix. It can be concluded from this study that the used agro-waste materials are attractive reinforcements from the standpoint of their mechanical properties.
    Keywords: polypropylene, agricultural residues fibers, Calcium Carbonate, Mechanical Properties
  • Sajad Akbari, Morteza Nazeryan, Saeid Reza Farokhpayam, Babak Nosrati Sheshkal Pages 230-242
    In this study the possibility of using canola stalks mixed with poplar wood in the manufacture of particleboard was investigated. Weight ratio of canola particle to poplar particles at five levels (98, 93/75, 87/50, 81/25, 77%), the weight ratio of the urea-formaldehyde/melamine formaldehyde resin as a adhesive at five levels (23, 18/75, 12/50, 6/25, 2%) and moisture content of matt at five levels (10, 12, 15, 18, 20%) were selected as production variables. Mechanical properties of boards consist of MOR, MOE and IB was tested. According to the results, with increasing the canola stalks/poplar particle ratio MOR and MOE of the boards decreased, but all of the values obtained from treatments were higher than standard. Interaction effect analysis of variables showed that the increasing the ratio of melamine formaldehyde/urea formaldehyde resin decreased the bending strength, while the increasing the moisture of mat increased MOR and MOE. IB values of all treatments are lower than the standard. According to the results of response surface methodology (RSM) and interaction effect between studied variables on the mechanical properties of the panels, the best situation for producing the panels was selected as: weight ratio of 84/32 for canola/poplar particle, ratio of 6/25 for UF/MF resin and moisture content of 12% for mattress.
    Keywords: Particleboard, Urea formaldehyde, Melamine formaldehyde, Canola, Mechanical Properties, Response Surface Methodology
  • Saeed Hasani, Seid Khalil Hosseini Hashemi, Ramin Farsi, Ahmad Jahan Latibari Pages 243-255
    Among the forest diseases, fungi are the most important factors that cause irreparable losses to the wood in standing trees and logs. Fungi are the cause of contamination and decay of trees and timbers in forest or in the stock of factories. Decayed woods are one of the biomass resources and a great amount of decayed woods in the forests are not viable. In this study some experiments were conducted in order to investigate the effect of Coriolus versicolor decay on compounds obtained from beech wood (Fagus orientalis L.) pyrolysis and preparation of various and valuable chemicals. Separation and identification of chemical compounds in sound wood and decayed wood of beech was conducted by using pyrolysis method at 500° C and in nitrogen atmosphere. Separation and identification of extracted chemical compounds was carried out using sailylation of these compounds by N, O-bis (trimethylsilyl) trifluoroacetamide and also using Gas Chromatography and Mass Spectrometry method. Totally, 23 compounds were identified in sound beech wood which most of these compounds, in this temperature, are related to 2,6-dimethoxyphenol and 3-hidroxy-4-methoxy benzoic acid; and 31 compounds were detected in decayed beech wood that most of them are related to Cyclononasiloxane octadecamethy and 4-(3,4-Dimethoxybenzylidene)-1-(4-nitrophenyl) and also 17 compounds were detected the same in sound and decayed wood.
    Keywords: Pyrolysis, sound beech wood, decayed beech wood, Gas chromatography, Mass spectrometry, BSTFA
  • Ramin Veisi Pages 256-265
    This research and aim was using Bamboo and Reed CMP pulp for newsprint production. For this purpose, some chips of bamboo stem in the west of Mazandaran were randomly chosen. Then CMP Pulps were prepared at the yield 85%in 120 minutes(Bamboo) and 31 minutes(Reed), by using cooking conditions of Wood and Paper Industries of Mazandaran 60 gr/m2 newsprint handsheets were prepared from the Bamboo and Reed CMP and Mill(MWPI) CMP pulps, first in a separate and then mixed way with 25,50,75 percents. Then the optical and mechanical properties were measured and compared according by using TAPPI Standard test methods. The results showed that the most strength of the burst, breaking length, tensile, tear strength, yellowness and opacity were in the handsheets obtained from 100% the bamboo CMP pulp and the lowest strength (except brightness) was in Reed CMP pulp. The results also pointed out that the above-mentioned all strengths (except brightness) can be improved by using 25-100% of the bamboo CMP pulp, too. The results also indicated that 25-100% of the bamboo CMP pulp and 25% of the Reed CMP pulp can use for newsprint production.
    Keywords: Bamboo, Reed, CMP pulp, newsprint, Optical, Mechanical properties
  • Saeid Asmaeili Moghadam, Mohammad Shamsian, Ali Bayat Kashkoli, Behzad Kord Pages 266-277
    This study with aim of investigation the effect of Nano SiO2 on the physical, mechanical and morphological properties of hybrid Nano composite from polypropylene-wood flour was done. For this purpose, wood flour at 60% weight ratio with polypropylene in extrusion were mixed and Nano SiO2 with 0, 1, 3 and 5% as variable agent were used. Also 4% of MAPP in all compounds as a coupling agent was used. Then Nano composites were manufactured by using injection molding techniques. Then mechanical tests such as tensile and bending and physical tests such as water absorption and thickness swelling in short time according to the ASTM standard was done on the samples. Also To determine how to dispersion of nanoparticles in polymeric matrix was used of Scanning Electron Microscope (SEM). Results showed that increase of SiO2 Nano particles, has positive effect on the mechanical properties and caused the improve them. With Increase in the amount of SiO2 Nano particles the water absorption in Nano composites were increased, but this process for thickness swelling was decrease.
    Keywords: SiO2 Nano particles, scanning electron microscope, water absorption, Thickness swelling, Hybrid Composite
  • Reza Oladi, Saeideh Nasiriani, Afshin Danekar Pages 278-288
    From a long time ago, researchers in the fields of wood science, dendroclimatology and tree physiology were interested in variation of tree-ring width and vessel features within a tree. However, mutual relationship and interplay between these anatomical features were less studied. In this regard, the main question is whether the pattern of adjustment in wood anatomical traits (tree-ring width and vessel features) is similar in all hardwoods and in every site? Or may the same species chose different strategies in different sites? To answer these questions, two growing sites of black alder (Alnus glutinosa) with completely different micro-climates (dry and brackish) were selected near Astara city. In each site, a few trees were selected, cut or cored. After preliminary treatments, wood cross sections were prepared from the bark to the pith of each tree. These sections were scanned and by using an image analysis software, tree-ring width (TRW), average vessel lumen area (AVLA), number of vessel in the unite of an area (VF), and the porosity (Porosity) of a tree ring were measured in the last 20 annual rings of each tree. To study the inter-relations between variables at each site, they were analyzed using different statistical tests. The results showed that the inter- and mutual-relations between tree-ring width and vessel features were similar in tow studied sites. In brief, it can be concluded that regardless of site and climatic condition, in alder trees, wider tree rings leads to fewer vessels and these two anatomical traits are controlled by the same component but AVLA is affected by a different component and is not associated with the tree-ring width.
    Keywords: Image J, Hydraulic Conductivity, tree physiology, vessel features, Wood anatomy
  • Fatemh Rezaei, Ali Akbar Enayati Pages 289-298
    In this research, the effect of vine pruning fibers in combination with wood fibers on contact angel (wettability) and surface bond strength of medium density fiberboard was studied. One layer laboratory panels with a thickness of 15 mm and density of 650 Kg/Cm3 were produced. Variable factors were vine pruning fibers content in three levels of 0/100, 30/70 and 60/40 by weight and press time in three levels of 4, 5 and 6 minutes. The wet ability and surface bond strength of panels were measured. Results showed that the contact angle of the boards was reduced when the vine pruning fibers content increased up to 60%. Press time had significant influence on wet ability of test panels. So that the contact angle was increased with increasing the press time up to 5 minutes. Whereas the contact angle was reduced when the press time of panels increased to 6 minutes. In addition, the results indicated that the sanding of panels caused a decrease of contact angle in the boards. Moreover the surface bond strength of panels were reduced with adding vine pruning fibers up to 30% whereas the panels produced using 60% vine pruning fibers showed stronger.
    Keywords: Medium density fiberboard, Vine pruning fibers, Surface bond strength, Wettability, Contact angle
  • Alireza Shakeri, Monireh Imani, Farshad Miraki Pages 299-307
    Cellulose is one of the most abundant natural biopolymer on earth is renewable, biodegradable and non-toxic. Micro and Nano-scale cellulose fibers and their applications in composite materials due to their high strength and stiffness combined with low weight, biodegradability and renewability has attracted considerable attention. In this study, Micro-crystalline cellulose (MCC) of the skin of the cotton plant by acid hydrolysis in 2N hydrochloric acid to acid ratio of dough the Nano-crystalline (NCC) were prepared by chemical methods. Effect of hydrolysis conditions on properties such as the crystallinity and crystal size Micro and Nanocrystals cellulose with measurement range into the infra-red February (FT-IR), X-ray diffraction (XRD) were reviewed and The shape and size of the samples by scanning electron microscopy (SEM) and transmission electron microscopy (TEM) were studied. Fiber analysis using x-ray showed that increasing the amount of acid in the crystallinity of cotton cellulose Micro- crystalline increase the crystal size does not change Lower moisture uptake. Cotton cellulose Nanocrystals and crystal size greater than Micro- crystalline size were reported.
    Keywords: Micro, crystalline cellulose (MCC), Nano crystalline cellulose (NCC), the crystallinity, crystal size, cotton stem, acid hydrolysis
  • Mohammad Ghofrani, Mohammad Kahvand, Habib Noori Pages 308-319
    This study was conducted to evaluate stress carrying capacity of miter corner joints fabricated with loose tenon with loose tenon under diagonal tension and compression loading. In this study, tests were carried out to determine the effects of dimension of loose tenon A (3.5 × 1 × 0.8 cm) and B (3 × 2 × 0.8 cm), type of adhesives (Polyvinyl acetate (PVA) and polyurethane (PU)) and most commonly used wood species in furniture industry including beech (Fagus orientalis L.) and fir (Abies alba). The results indicate the stress carrying capacity joints under compression is higher compared with that in tension. Stress carrying capacity joints constructed with dimension of loose tenon A was higher than that of those with B. Furthermore, the results have shown that wood species and type of adhesive had significant effect on the stress carrying capacity and performance of joints constructed of Beech wood and PU adhesive were stronger than joints made of Fir wood and PVA adhesive.
    Keywords: beech wood, wood fir, stress carrying capacity, corner joints, loose tenon
  • Afshin Veisi, Saeed Mahdavi, Mohammad Talaeipoor Pages 320-329
    In this study, production of bleached chemical- mechanical pulp from wheat straw for newsprint papermaking was investigated. Wheat straw for pulping was obtained from Lorestan province. Wheat straw CMP pulp was prepared at 120, 140, and 160 °C temperature, 45 minute time, 10, 12, and 14% chemicals charge and 10:1 cooking liquor and straw ratio. The yield after defibration treatment varied between 56.5% and 72.5%. Two optimum pulps bleached by TCF method applying 2% and 3% NaOH, 1.5% and 2% H2O2, and 60 and 120 minutes bleaching time. One way analysis variance method showed that bleaching time had the most significant effect on optical properties of handsheet. Applying 3% (based on oven dry weight of the unbleached pulp) NaOH, 2% H2O2, and 120 min. in bleaching improved the brightness and opacity to 52.9%, and 79.5% ISO, respectively. Optimum pulp strengths including tensile, burst and tear indices were measured 43.87 Nm/g, 2.18 kPa.m2/g, and 8.46 mN.m2/g, respectively. All the strengths were higher than newsprint paper strength produced by Mazandaran wood and paper and Korean companies.
    Keywords: Wheat Straw, CMP pulp, Yield, bleaching, newsprint, optical properties
  • Masoumeh Mollaei, Mohammad Azadfallah, Yahya Hamzeh, Faramarz Khodaian Chegini Pages 330-340
    In this research the mechanical and barrier properties of hand-sheets made of virgin and recycled fibers were studied after coating by chitosan and poly (vinyl alcohol) polymer blends. Therefore to evaluate coatings effects on barrier properties, water vapor transmission rate (WVTR), water absorbance, air resistance and grease proof of coated papers were determined. Moreover, mechanical strength including tensile strength and burst strength were measured. According to the results, the barrier properties and mechanical strength of coated papers improved dramatically than uncoated ones. The best results in WVTR and mechanical strength tests were obtained for coatings with the same ratio of polymers. On the other hand, coating with 75%chitosan - 25% poly (vinyl alcohol) composition exhibited excellent resistance against the grease penetration and water absorption.
    Keywords: Coating, chitosan, poly (vinyl alcohol), barrier properties, mechanical strength
  • Mohsen Saffari, Mohammad Reza Ranjbar, Mohammad Ali Ghavidel, Abdollah Hosseinzadeh Pages 341-349
    The aim of present study was to determine the relationship between ultrasonic wave velocity and mechanical properties of particleboard panels. For this purpose, homogenous and layering particleboards were made by 0/7 g/cm3 density and 16 mm thickness. After conditioning and preparing samples, ultrasonic wave velocity was measured in different directions of samples. Then modulus of elasticity, modulus of rupture and internal bonding of samples were measured by mechanical test machine. Result indicated that ultrasonic wave velocity of particleboard samples was higher in longitudinal direction than other directions. Relationship between ultrasonic wave velocity and mechanical properties was determined by linear correlation regression. Correlations between ultrasonic wave velocity and modulus of elasticity, modulus of rupture and internal bonding were significant in thickness direction of particleboard samples. Correlations between ultrasonic wave velocity and modulus of elasticity, modulus of rupture and internal bonding were significant in thickness direction of particleboard samples. Correlations between ultrasonic wave velocity and modulus of elasticity, modulus of rupture and internal bonding were significant in thickness direction of particleboard samples.
    Keywords: Ultrasonic waves, Nondestructive test, MOE, MOR, IB, Particleboard