فهرست مطالب

مطالعات مدیریت گردشگری - پیاپی 23 (پاییز 1392)

نشریه مطالعات مدیریت گردشگری
پیاپی 23 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید گودرزی*، مسعود تقوایی، علی زنگی آبادی صفحه 1
    سالانه تعداد زیادی از گردشگران به منظور معالجه به کشورهای دیگر سفر می کنند و ضمن استفاده از خدمات درمانی و پزشکی، به بازدید از نقاط دیدنی کشورها می پردازند. این شیوه از گردشگری در حال حاضر در اکثر کشورهایدنیا معمول شده است و به عنوان یکی از ابعاد گردشگری به توسعه پایدار و پویایی اقتصاد کشور کمک می نماید. با توجه به کم هزینه بودن و پر درآمد بودن این صنعت، بسیاری از کشورهای در حال توسعه، توجه خود را بر این بخش از صنعت متمرکز و برای آن برنامه ریزی می کنند. به همین منظور این پژوهش با هدف بررسی و ارزیابی عوامل موثر بر توسعه گردشگری پزشکی در کلان شهر شیراز انجام گرفته است. رویکرد حاکم بر این پژوهش، توسعه ای و روش تحقیق به شیوه توصیفی، تحلیلی و پیمایشی است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیات پژوهش از آزمون رگرسیون چند متغیره و ترسیم نقشه از طریق SPSS و تحلیل مسیر استفاده شده است. تجزیه و تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار 19.0 انجام گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که تمامی عوامل کیفیت، فرهنگ، امکانات و تسهیلات و Arc GIS نرم افزار فناوری اطلاعات و ارتباطات، رابطه مثبت و مستقیم با توسعه گردشگری پزشکی دارند و عامل قیمت با توسعه گردشگری پزشکی رابطه منفی و معکوس دارد. به بیان دیگر هرچه قیمت افزایش یابد، توسعه گردشگری پزشکی با کاهش مواجه می شود و بالعکس. همچنین تحلیل مسیر عوامل فوق نشان می دهد که همه عوامل قیمت، کیفیت، فرهنگ، امکانات و تسهیلات و فناوری اطلاعات و ارتباطات، هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم بر توسعه گردشگری پزشکی در کلان شهر شیراز تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، گردشگران خارجی، گردشگران داخلی، کلان شهر شیراز
  • مهدی حقیقی کفاش، داود صادقی، احد قاسمی* صفحه 27
    هدف اصلی این تحقیق رتبه بندی عوامل موثر بر موفقیت ائتلاف استراتژیک شرکت های هواپیمایی از دیدگاه خبرگان است. برای این منظور با استفاده از مدل هافمن اشلوسا) 1002 (، مراحل تشکیل ائتلاف بررسی و عوامل موثر بر هر کدام از این مراحل شناسایی شده و پس از آن میزان تاثیر این عوامل بر شاخص موفقیت ائتلاف استراتژیک، میزان رضایت طرفین مشارکت، براساس معیارهای موفقیت مالی، موفقیت در بازار، بهبود وضعیت رقابتی و ماندگاری ائتلاف ارزیابی گردید. در این تحقیق از دیدگاه سیزده نفر از خبرگان صنعت هواپیمایی و روش تحلیل سلسله مراتبی) AHP (استفاده شد. در این پژوهش از داده ها و اطلاعات اولیه و ثانویه استفاده گردید. براساس داده های اولیه گردآوری شده از طریق مصاحبه ها و مشاهدات و داده های ثانویه حاصل از مطالعات کتابخانه ای پرسشنامه مرحله اول تدوین گردید، نتایج حاصل از پرسشنامه اول امکان شناسایی عواملی که از نظر خبرگان بیشترین تاثیر را بر موفقیت ائتلاف شرکت های هواپیمایی داشتند، فراهم آورد. در مرحله بعدبراساس معیارهای بدست آمده از مبانی نظری تحقیق و مطالعات انجام شده در این زمینه، به رتبه بندی عوامل مذکور براساس میزان تاثیر آن ها بر موفقت ائتلاف از طریق پرسشنامه دوم با روش نحلیل سلسله مراتبی اقدام گردید. مدل به دست آمده به تاثیر تناسب استراتژی شراکت با استراتژی کلان سازمان، حمایت مستمر مدیریت ارشد، وجود توانمندی های مکمل در طرفین، وجود رابطه مبتنی بر اعتماد میان طرفین و توافق دو سازمان در اهداف و ارزش ها در موفقیت یا شکست ائتلاف های استراتژیک اشاره دارد. یافته های تحقیق نشان داد که از میان عوامل و مراحل منتخب، عامل تناسب استراتژی ائتلاف با استراتژی کلان سازمان و مرحله انتخاب شریک بیشترین تاثیر را بر شاخص موفقیت ائتلاف استراتژیک دارد. همچنین مشخص شد که معیار موفقیت بازار، مناسب ترین معیار برای ارزیابی موفقیت ائتلاف استراتژیک شرکت های هواپیمایی است.
    کلیدواژگان: ائتلاف استراتژیک، شرکت هواپیمایی، عوامل کلیدی موفقیت و معیارهای موفقیت
  • بهروز محمدی یگانه، محسن احدنژاد روشتی، مانیا ابراهیم زاده*، مهدی چراغی صفحه 51
    مراسم علم واچینی از رسم های آئینی - بومی با قدمت طولانی در روستای شاه شهیدان استان گیلان است. با وجود استقبال مردم از این مراسم، زیرساخت ها و امکانات موجود پاسخگوی نیاز گردشگران ورودی به این مراسم نمی باشد. هدف از این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر جذب گردشگر به روستای شاه شهیدان برای شرکت در مراسم علم واچینی می باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش آن توصیفی - تحلیلی است. کلیه خانوار های روستایی و افراد شرکت کننده در مراسم علم واچینی جامعه آماری تحقیق را شامل می شوند و با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 322 نفر محاسبه شده است. اطلاعات بر اساس مطالعات کتابخانه ای، مشاهدات میدانی و پرسشنامه گردآوری شده و تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از تحلیل عاملی صورت گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد عوامل اقتصادی مهمترین عامل جهت گسترش گردشگری در روستای شاه شهیدان می باشد. پیشنهاد می گردد با مشارکت و سرمایه گذاری نهادهای دولتی و خصوصی و تدوین قوانین و مقررات حمایتی، در جهت توزیع امکانات، خدمات و زیرساخت های مرتبط با گردشگری اقدام شود تا با اشتغالزایی و افزایش درآمد حاصل از گردشگری، بقای این مراسم بعنوان میراث فرهنگی استان تضمین گردد.
    کلیدواژگان: گردشگری مذهبی، مراسم آئینی، تحلیل عاملی، گیلان
  • علی خاتمی فیروزآبادی، حسین عسکری پور، قاسم بخشنده* صفحه 71
    تفاوت در جذابیت ها و امکانات گردشگری سواحل جنوبی ایران از یک سو و علایق و سلایق مختلف گردشگرانی که قصد مسافرت به این سواحل را دارند از سویی دیگر، دغدغه ها و ابهامات گردشگران در فرآیند انتخاب ساحلی که مطلوبیت آنان از سفر را حداکثر نماید افزایش داده است. در این راستا پژوهش حاضر با هدف ارائه الگویی برای سفر به سواحل جنوبی، داده هایی را از 71 نفر از خبرگان و 403 نفر از گردشگران که به شیوه قضاوتی انتخاب شده بودند جمع آوری نموده و سپس با استفاده از روش AHP و به کمک نرم افزار EC، شش ساحل گردشگری جنوب ایران(چابهار، بندرعباس، کیش، قشم، بوشهر و اهواز) را از نظر جذابیت ها و امکانات گردشگری مقایسه و رتبه بندی کرده است. در الگوی بدست آمده، رتبه هر یک از سواحل گردشگری در معیارهای مختلف تعیین، و کیش بهترین ساحل گردشگری جنوب ایران شناخته شد؛ چابهار، قشم، بندرعباس، بوشهر و اهواز نیز به ترتیب در رتبه های بعد قرار گرفتند. در پایان نیز کاربرد نتایج بدست آمده برای گردشگران، آژانس های گردشگری و مدیران شهرهای ساحلی تشریح شد.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری ساحلی، سواحل جنوب ایران، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • داود کیا کجوری، سید محمد میرتقیان رودسری* صفحه 97
    سفر برای درمان و بازیابی توان، یکی از مهم ترین اهداف گردشگری است. یکی از شاخه های گردشگری سلامت، گردشگری پیش گیرانه است، که در آن، سفر به منظور استفاده از منابع طبیعی با هدف جلوگیری از بروز بیماری جسمی و روحی انجام می گیرد. مقاله حاضر، با تکیه بر فرآیند برنامه ریزی راهبردی و فنون پیشنهادی، با هدف اساسی شناسایی و اولویت بندی راهبردهای مناسب گردشگری چشمه های معدنی رامسر، تدوین شده است. تحقیق حاضر بر مبنای نتیجه، از نوع کاربردی و به لحاظ ماهیت تحقیق، از نوع توصیفی موردی است و با توجه به ویژگی آزمایشی و یا غیرآزمایشی بودن تحقیقات، غیرآزمایشی _ پیمایشی محسوب می شود. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه، با ضریب پایایی 0/8 بوده است و جامعه آماری تحقیق حاضر را، تعداد 45 نفر از متخصصین، مسئولین و خبرگان بومی در حوزه گردشگری شهرستان رامسر تشکیل دادند. برای تعیین حجم نمونه، به دلیل استفاده از سرشماری، تمامی جامعه آماری که 45 نفر می باشند، به عنوان نمونه استفاده می شوند. نتایج ماتریس ارزیابی عوامل داخلی (3/62) و ماتریس ارزیابی عوامل خارجی (3/51) بدست آمد. با به کارگیری ابزار سوات راهبردهای چهارگانه تعیین شدند و با استفاده از ماتریس عوامل داخلی و خارجی موقعیت راهبردی گردشگری چشمه های معدنی رامسر مشخص گردید. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که، راهبردهای تهاجمی توسعه، مناسب ترین روش مدیریت موثر فعالیت ها و عملکردها است و نیز با استفاده از ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی، بهترین راهبرد های تهاجمی توسعه در قالب نتیجه گیری و پیشنهادهای کاربردی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، گردشگری پیشگیرانه، چشمه های آب گرم و معدنی رامسر
  • سعید دایی کریم زاده*، سارا قبادی، نسیم فرودستان صفحه 131
    ایران از جمله کشورهایی است که تا کنون از ظرفیت های بالقوه خود در زمینه گردشگری به نحو مطلوبی استفاده نکرده است. یکی از ارکان توسعه جهانگردی، تقاضای آن می باشد. این تحقیق به دنبال بررسی عوامل موثر بر تقاضای گردشگری بین المللی ایران است. به این منظور تعداد گردشگر ورودی به ایران به عنوان متغیر وابسته تقاضای گردشگری بین المللی استفاده شده و اثر متغیرهای درآمد واقعی سرانه ده کشوری که بیشترین تعداد گردشگر ورودی به ایران داشته اند، شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در داخل، نرخ ارز بازار آزاد، درجه باز بودن اقتصاد و متغیر مجازی دوران انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی به عنوان متغیر مستقل بر متغیر وابسته مذکور با استفاده از الگوی خود توضیح با وقفه های گسترده (ARDL) در دوره زمانی 1389-1355 برآورد شده است. نتایج حاکی از آن است متغیرهای درآمد واقعی سرانه، نرخ ارز بازار آزاد، درجه باز بودن اقتصادتاثیر مثبت و شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در داخل و متغیر مجازی دوران انقلاب و جنگ تاثیر منفی بر تعداد گردشگر بین المللی ورودی به ایران داشته اند.
    کلیدواژگان: تقاضای گردشگری بین المللی، الگوی خود توضیح با وقفه های گسترده، نرخ ارز، درجه باز بودن اقتصاد، ایران
  • اشرف سجادی*، فاطمه احمدی صفحه 155
    هدف کلی این تحقیق ارزیابی اثرات گردشگری روستایی از دیدگاه جامعه روستایی است. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای ساختارمند بود که روایی و پایایی آن تایید گردید. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه روستاییان شهرستان فومن در سال 91- 1390 بود (N=96،778) که از این میان، تعداد 198 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شدند و در نهایت، 194 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (194=n). نتایج توصیفی تحقیق نشان دادند که «انباشت زباله و آشغال در محیط زیست روستایی و افزایش درآمدهای دستگاه های دولتی از قبیل دهیاری ها، بخشداری ها، شهرداری ها و...» مهمترین اثرات گردشگری روستایی در شهرستان فومن می باشند. با استفاده از تحلیل عاملی، اثرات گردشگری روستایی در شهرستان فومن در نه عامل خلاصه شدند. این عوامل توانستند 72 درصد از واریانس اثرات گردشگری روستایی در شهرستان فومن را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات، روستا، گردشگری روستایی، شهرستان فومن
|
  • Majid Goodarzi*, Masoud Taghvaei, Ali Zangiabadi Page 1
    Annually, many of tourists travel to other countries in order to cure themselves and enjoy the tourist attractions of the country simultaneously. Currently, this type of tourism is very common and has turned into as asset in the pursuit of sustainable development and economic fertility in most countries. Regarding the fact that tourism is a low-cost industry with a relatively good profit, many developing countries have taken advantage of it and planned for its development. In line with what said, the present study aims at investigating and evaluating the impacting factors on the medical tourism development in Shiraz megalopolis. The dominant approach of the study is developmental with a descriptive, analytical methodology based on survey. For analyzing the data and testing the hypotheses, multivariate regression and path analysis were used. The statistical analysis was done by SPSS 19.0 and the map was drawn by Arc GIS. Findings depicted that while all the quality, culture, facilities, possibilities and ICT factors had a direct and positive relationship with the development of medical tourism, price bore a negative and reverse effect on it. In other words, the more prices increased, the less medical tourism developed and vice versa. Path analysis of the above mentioned also showed that all the factors namely, price, quality, culture, facilities, possibilities and ICT, in a direct and indirect way influenced the development of medical tourism in Shiraz.
    Keywords: Medical Tourism, Foreign Tourists, Domestic Tourists, Megalopolis Shiraz
  • Mehdi Haghighi Kafash, Davood Sadeghi, Ahad Ghassemi* Page 27
    This research is conducted with the aim of ranking the factors affecting the success of airlines’ strategic alliance, using experts’ points of view. For this purpose, based on the Hoffmann and Schlosser’s (2001) model for "Success Factors of Strategic Alliances", stages of the alliance evolution and its success factors were determined. Afterwards, the effect of these factors on the index of strategic alliance success and partner's satisfaction, were evaluated using the following criteria: financial success, market success, competitive condition improvement, and sustainability of the alliance. In this regard, points of view of 13 airline experts were sought. The initial questionnaire was formed out of the primary data taken from the interviews and observations, as well as the secondary data from library studies, which provided the tool for assessing the factors with most impact on the success of the airlines’ strategic alliances. Applying AHP, and with the help of the second questionnaire, the mentioned factors were ranked based on their impact on the alliance’s success. The resulted model indicated that the elements of alliance strategy symmetry with organization strategy, top management support, complementary competencies, trust-based mutual relationship, and agreement of fundamental values and objectives, all had an impact on the strategic alliance success or failure. Findings also revealed that the two factors of alliance strategy symmetry with organizational strategy, and the partner selection stage, had the most impact on the success of airlines strategic alliance. It has also been cleared that the market success was the confident criterion for evaluation of airlines alliance success.
    Keywords: Strategic Alliance, Airline Company, Key Success Factors, Success Criteria
  • Behrouz Mohammadi Yeganeh, Mohsen Ahadnejad Reveshti, Mania Ebrahimzadeh*, Mahdi Cheraghi Page 51
    Alamvachini ceremony is one of the ancient ritual ceremonies performed in Shaheshahidan village in Guilan province. However, despite the vehement reception of this event by tourists, the insufficient infrastructure and facilities cannot cater to the tourists’ needs.The purpose of this study is to identify the factors impacting on the attraction of tourists to this village and on taking part in the Alamvachini ceremony. This is an applied research with a descriptive – analytic method. The study population includes all the event participants out of which a sample size of 322 was calculated according to the Cochran’s formula. Data were gathered through library studies, field observation, and distribution of questionnaires, and were analyzed by Factor Analysis. Results reported the economic factors as the most critical element in the development of tourism in Shaheshahidan village.At the end, it is proposed that government and private institutions should proceed to invest in tourism, thereby ensuring the survival of the event as a cultural heritage and fostering employment and income in the area.
    Keywords: Religious tourism, Ritual ceremonies, Factor Analysis, Guilan province
  • Ali Khatami Firouzabadi, Hossein Askaripoor, Ghasem Bakhshandeh* Page 71
    Diversities in the attractions and tourism facilities of Iran’s southern coasts on the one hand, and different tastes of tourists on the other, increase the ambiguity for tourists to choose between these destinations for travel. In this regard, the present research aims at providing a pattern for travelling to these areas. It uses the views of a number of 71 experts and 403 travelers, who were judgmentally selected for the data collection. After, employing AHP and the EC software, the sextet coasts (Chabahar, Bandar-e Abbas, Kish, Gheshm, Bushehr, and Ahvaz) were ranked based on their attractions and tourism facilities. In the achieved pattern, each coast is allocated a rank, placing Kish as the best coast, with Chabahar, Gheshm, Bandar-e Abbas, Bushehr, and Ahvaz following respectively. Suggestions for tourists, tourism agencies and coastal city managers come at the end.
    Keywords: Tourism, Coastal tourism, Southern coasts of Iran, Analytic Hierarchy Process (AHP)
  • Davood Kia Kojori, Seyyed Mohammad Mirtaghiyan Roudsary* Page 97
    Travel for treatment and recovery is one of the most important tourism objectives. Preventive tourism is a branch of health tourism, in which, traveling is done in order to use natural resources for preventing physical and mental problems.This study pertains to the identification and prioritization of the suitable strategies for Ramsar’s spa tourism development. It is an applied, descriptive-survey research using a case study. The reliability coefficient of the questionnaire used was 0.8. The statistical population of the study comprised 45 experts and local elites in the ambit of Ramsar tourism, all of whom were also taken as the sample population. The internal and external factors evaluation (IFE) matrices’s results were 3.62 and 3.51 respectively. With application of SWOT, the quadruple strategies were identified and the spa tourism strategic location of Ramsar was marked the using internal and external factors matrices. Results implied that the aggressive-developmental strategy was the most proper method for the management of activities. At the end, Quantitative matrix of strategic planning (QSPM) was employed for presenting the best suggested strategies.
    Keywords: Strategic planning, preventive tourism, Ramsar spas
  • Saeed Daikarimzadeh*, Sara Ghobadi, Nasim Foroudastan Page 131
    Iran is a country with great capacities which have hitherto not been properly used for tourism. One of the principles of tourism development is tourism demand. This study aims at examining the factors influencing the demand for international tourism in Iran. For this purpose, the number of incoming tourists has been used as dependent variable of international tourism demand. The effect of the real income per capita of the ten countries with the highest number of tourists to Iran, Consumer price index of goods and services in Iran, market exchange rate, degree of economic openness and the dummy variable of Islamic revolution and the war were estimated as the independent variables. Autoregressive Distributed Lag model (ARDL) was used for the estimation. Results indicated that the real income per capita, market exchange rate, and the degrees of economic openness variables had positive impact on the in-coming of tourists, while the consumer price index of goods and services in Iran and the dummy variable (revolution and war) proved a negative effect.
    Keywords: International tourism demand, Autoregressive Distributed Lags Model, Exchange rate, Degree of economy openness, Iran
  • Ashraf Sajjadi*, Fatemeh Ahmadi Page 155
    The main purpose of this research is to assess the Impact of Rural Tourism (IRT) from the viewpoint of the rural community. The study instrument is a structured questionnaire with close-ended questions with confirmed validity and reliability. The target population of this research includes all rural people in Fooman township of Gilan province (N=96,778) out of which a number of 198 residents were selected as the statistical prototypes using the Cochran’s table. Finally 194 questionnaires were analyzed. The descriptive findings of this study demonstrated that littering and the increase in the revenues of the state organizations were the main impacts stated by respondents. By applying Factor Analysis Technique, the affecting factors were reduced to nine. These factors expressed nearly 72% of the total variance of the variables.
    Keywords: Assessing Impacts, Rural, Rural Tourism, Fooman Township