فهرست مطالب

مطالعات مدیریت گردشگری - پیاپی 42 (تابستان 1397)

نشریه مطالعات مدیریت گردشگری
پیاپی 42 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود جمعه پور، صدیقه یعقوبی فاز * صفحه 1
    بخش مهمی از قابلیت های اکوتوریستی ایران در مناطق حفاظت شده قراردارد ولی استفاده های محدودی از این قابلیت جهت توانمندسازی مناطق صورت گرفته است. این تحقیق به دنبال توسعه پایدار منطقه از طریق تحدید مناطق قابل استفاده و مکان یابی مقاصد گردشگری است. از این رو، با استفاده از مدل اصلاح شده اکولوژیکی قابلیت سنجی کاربری زمین برای گردشگری و تلفیق آن با شاخص های اجتماعی - اقتصادی، زیرساختی و حقوقی موثر بر مکان یابی مقاصد گردشگری در نرم افزار GIS، مقاصد گردشگری در منطقه حفاظت شده البرز مرکزی، مکان یابی و نقشه آن تولیدشد. نتایج نشان می دهد 86/3 درصد از منطقه توان کافی زیست محیطی و اجتماعی برای گردشگری دارد که 01/12 درصد آن بهترین گزینه برای اکوتوریسم است. تمرکز اصلی مقاصد گردشگری، پیرامون محور غربی - شرقی و شمال شرقی منطقه است. مقاصد نهایی از نظر عملکردی در چهار سطح محلی، منطقه ای، ملی و بین المللی طبقه بندی می شوند که بیشترین فراوانی با 02/80 درصد در سطح بین المللی قراردارد
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، منطقه حفاظت شده البرز مرکزی، شاخص های مکان یابی، مقاصد گردشگری، GIS
  • ابراهیم انواری ، مهناز باشی، امیرحسین منتظرحجت * صفحه 21
    هدف این مطالعه برآورد ارزش تفریحی آبشارهای باستانی شوشتر و اندازه گیری میزان تمایل به پرداخت افراد برای بازدید از این آبشارها با استفاده از روش هزینه سفر انفرادی است. آبشارهای باستانی شوشتر به دلیل دارا بودن مطبوعیت تاریخی و طبیعی هرساله مقصد بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی است. مطالعه حاضر کوشید ارزش بازاری کارکرد گردشگری این آبشارها را در سال 1394 استخراج نماید. برپایه نتایج این مطالعه، تمایل به پرداخت نهایی برابر 320570 ریال و منافع اجتماعی سالانه برابر 1335 میلیارد ریال محاسبه شد. ارزش سرمایه ای این آبشارها با بهره گیری از نرخ بهره واقعی بخش گردشگری برابر 11625 میلیارد ریال بدست آمد و از این منظر تحقیق حاضر منحصر به فرد است. این ارزش بسیار زیاد در شرایطی بدست آمد که بودجه چشمگیری در جهت حفاظت از این آبشارها صرف نمی شود و مبلغ ورودیه این آبشارها نیز بهینه نیست. بنابراین، لزوم توجه بیشتر مسولان به این اثر تاریخی-طبیعی ضروری است.
    کلیدواژگان: تمایل به پرداخت نهایی، منافع اجتماعی سالانه، روش هزینه سفر، ارزش سرمایه ای
  • محمد صالح ترکستانی، کبری بخشی زاده برج، پدرام جاهدی * صفحه 41
    رقابت و سرعت تغییر در صنعت گردشگری موجب‏شده تا سازمان‏ها برای برنامه‏ریزی جذب گردشگر بیش‏تر نیازمند درک مخاطب باشند. این تحقیق کاربردی و با صبغه‏ی ترکیبی تلاشی برای استفاده‏از روش نقشه مفهومی برند جهت ایجاد بینش از درک مخاطب داخلی نسبت‏به برند گردشگری منطقه آزاد کیش ‏است. برای جمع‏آوری داده دویست نفر در سطح شهر تهران در دو گروه افراد دارای سابقه و فاقد سابقه بازدید از منطقه آزاد کیش با نمونه‏گیری آسان انتخاب شدند و پس‏از دو مرحله مصاحبه با استفاده از اسلوب روش نقشه مفهومی برند، نقشه‏‏های ذهنی آنان ترسیم شد. با آنکه منطقه آزاد کیش شامل جزایر کیش، هندورابی، فارور بزرگ و کوچک است، جز کیش هیج تداعی مرتبط با جزایر دیگر در نقشه‏ها نمود نداشت. برطبق نتایج افراد دارای سابقه بازدید تعداد تداعی بیشتر‏ و تداعی‏ مثبت بیشتری داشتند. بیش از نیمی از تداعی‏های افراد فاقد سابقه بازدید مشابه افراد دارای سابقه بازدید بود. نکته قابل توجه قرارداشتن یک رسانه‏ی تبلیغاتی به‏عنوان تداعی منفی در نقشه‎ی افراد فاقد سابقه بازدید بود.
    کلیدواژگان: منطقه آزاد کیش، تداعی‏های برند، روش نقشه مفهومی برند، برند گردشگری
  • ناصر امینیان *، میرعلی سیدنقوی صفحه 67
    امروزه، باتوجه به اهمیت حضور و مشارکت کلیه دست اندرکاران در اجرای برنامه های توسعه گردشگری، بهره گیری از یک الگوی مدیریتی مطلوب و یکپارچه می تواند ما را درتدوین سیاست ها هماهنگ با برنامه های توسعه، شرایط را برای حضور و بهره گیری از تمامی سرمایه های اجتماعی و مادی دست اندرکاران این صنعت، با تقویت بسترهای مشارکتی بخش خصوصی بازارگردشگری فراهم سازد.
    بنابراین هدف از انجام این پژوهش، شناسایی شاخص ها و طراحی الگوی حکمروایی مطلوب در صنعت گردشگری ایران می باشد. این پژوهش بصورت کاربردی- توسعه ای کیفی و براساس نظریه روش داده بنیاد انجام شده و جامعه آماری آن شامل اساتید دانشگاهی رشته مدیریت گردشگری، مدیران سازمان، نمایندگان مجلس و فعالان صنعت گردشگری بوده اند. نمونه آماری شامل 26 نفر از این افراد است که با ترکیبی از روش نمونه گیری هدف مند قضاوتی و گلوله برفی انتخاب شده اند. مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته با سئوالات ازپیش تعیین شده، با مقایسه داده ها در کدگذاری باز، محوری و انتخابی تا مرحله اشباع نظری و تفکیک مقولات فرعی و اصلی انجام گرفته است. و از برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از روش نظریه داده بنیاد اشتراوس و کوربین (1998) استفاده شده است. نتایج بدست آمده نشان دهنده، 3 شاخص، مدیریت یکپارچه، امنیت و نگرش به بازارهدف، را به عنوان شاخص های ظهوریافته از پژوهش درقالب الگوی حکمروایی مطلوب گردشگری است. این الگوی، راهبردی نوین در اصلاح شیوه های مدیریت موجوداست، و پیامد آن توسعه و اشتغال پایداردرصنعت گردشگری است. در پایان تحقیق با پیشنهادهایی به جهت ارتقاء سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به وزارت گردشگری، مدیریت یکپارچه در سیاست گذاری های سازمان، همگام با مشارکت تمامی بخشهای دولتی، خصوصی و انجمن ها در ایران است.
    کلیدواژگان: حکمروایی مطلوب گردشگری، شاخص های حکمروایی مطلوب گردشگری، نظریه داده بنیاد
  • رضا مالمیر *، حامد دهقانان صفحه 103
    اهمیت برقراری روابط خوب میان جوامع میزبان و گردشگران به دلیل مواجه گردشگران با آداب ورسوم و فرهنگ های متفاوت، موجب شد که کدهای جهانی اخلاق گردشگری از اهمیت ویژه برخوردارشوند. لذا با پیروی از اصول دهگانه کد های جهانی اخلاق گردشگری، رضایتمندی گردشگران رغم خواهد خورد و نیز اثرگذارترین نوع تبلیغات، یعنی تبلیغات شفاهی را برای جوامع میزبان به ارمغان می آورد. به دلیل اهمیت موضوعات ذکر شده در صنعت گردشگری، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر کدهای جهانی اخلاق گردشگری بر رضایتمندی و همچنین تاثیر میزان رضایت آن ها را بر تبلیغات شفاهی گردشگران وارده به ایران، می پردازد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات تحقیق، توصیفی و از نوع پیمایشی – همبستگی است. بدین منظور با توجه به نامحدود بودن جامعه آماری، تعداد 384 نفر از گردشگران خارجی در ایران با استفاده از روش تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید و با استفاده از پرسشنامه استاندارد، نظر این افراد بررسی و از طریق استفاده از تکنیک معادلات ساختاری به کمک نرم افزارهای اس پی اس اس و لیزرل، تجزیه و تحلیل گردید. نتایج حاصل از پردازش داده ها نشان دهنده وضعیت رضایتمندی گردشگران از وضعیت اجرا و پیاده سازی کدهای جهانی اخلاق گردشگری است و همچنین تاثیر مثبت بهبود وضعیت کدهای جهانی اخلاق گردشگری بر روی افزایش رضایتمندی گردشگران تایید شد و نیز نشان داده شد که رضایت گردشگران بر تبلیغات شفاهی تاثیر مثبت و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: کدهای جهانی اخلاق گردشگری، رضایتمندی گردشگر، تبلیغات شفاهی
  • علیرضا الهی، مرجان صفاری، عرفان مرادی * صفحه 125
    رویدادها جذابیت مقاصد و یکی از گزاره های کلیدی بازاریابی در ارتقاء اماکن به جهت جذب روزافزون گردشگران محسوب می شوند. از این رو هدف از پژوهش حاضر مطالعه تعیین روابط علی انگیزه ها و رضایت گردشگران رویداد ورزشی با ملاحظه نقش میانجی درگیری ذهنی بود. روش پژوهش توصیفی – پیمایشی بوده و به صورت میدانی انجام شد. جامعه آماری مورد نظر گردشگران غیرتهرانی حاضر در بازی برگشت، شهرآورد استقلال و پرسپولیس فصل 96- 1395 بودند. نمونه مکفی مبتنی بر نرم افزار PASS (382) نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی – طبقه ای انتخاب و با استفاده از نرم افزار Smart PLS 3 نیز مورد تحلیل قرار گرفتند. با استناد به یافته های پژوهش مبنی بر اثرگذاری مستقیم، غیرمستقیم و معنی دار متغیرهای تحقیق، به مسوولین برگزاری رویداد ورزشی پیشنهاد می شود که به منظور حفظ و جذب گردشگران در رویداد ورزشی توجهی ویژه بر جنبه های روانشناختی گردشگران داشته باشند؛ زیرا رضایتمندی آنان تا حد زیادی وابسته به این عوامل است.
    کلیدواژگان: جنبه های روان شناختی، درگیری، گردشگر رویداد ورزشی، نقش میانجی
  • محمد باشکوه اجیرلو، زینب محمودی پاچال، قاسم زارعی * صفحه 161
    در بازار بسیار رقابتی صنعت گردشگری، بازاریابان مقصد به دنبال افزایش ارزش ویژه برند خود با تمرکز بر عواملی کلیدی تحت عنوان ابعاد ارزش ویژه برند هستند و میزان همبستگی بین این ابعاد سبب می شود ارزیابی گردشگران از یک بعد، دیگر ابعاد را نیز تحت الشعاع قرار دهد، که این مسئله در ارزیابی نهایی گردشگر از مقصد اهمیت ویژه ای دارد. در همین راستا، پژوهش حاضر به دنبال بررسی میزان همبستگی ابعاد ارزش ویژه برند مشتری محور مقصد گردشگری سرعین می باشد؛ این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و بر اساس روش پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد. داده های 384 پرسش نامه ی محقق ساخته ی پژوهش که روایی آن مورد تایید خبرگان قرار گرفته و پایایی آن (آلفای کرونباخ) برای تمامی ابعاد تایید شده، به روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار20SPSS و 18AMOS مورد تحلیل قرار گرفته است؛ در نهایت، یافته های پژوهش بیانگر همبستگی نسبتا" بالایی بین همه ی ابعاد ارزش ویژه برند مقصد گردشگری سرعین می باشد، اما بیش ترین همبستگی بین کیفیت و ارزش ادراک شده (89/0) ، و کم ترین همبستگی بین تصویر و ارزش ادراک شده برند (53/0) می باشد. لذا، باتوجه به اهمیت این ابعاد در ارزیابی گردشگران سرعین از این مقصد، می بایست مدیران و برنامه ریزان گردشگری منطقه برای ارتقای این ابعاد و بالابردن سطح رضایتمندی و در نتیجه ارزیابی مثبت گردشگران از برند این مقصد توجه بیش تری داشته باشند.
    کلیدواژگان: ابعاد ارزش ویژه برند مشتری محور، مقصد گردشگری سرعین، همبستگی همه جانبه
|
  • Mahmood Jomepour, Sedigheh Yaghoobifaz * Page 1
    An important part of Iran's ecotourism capabilities is located in protected areas however, limited use of this feature has been made to empower the regions. This research seeks sustainable development of the region through the limitation of usable areas and the location of tourism resorts. Therefore, using the modified ecological model of land use capability for tourism and its integration with socioeconomic, infrastructural and legal indicators affecting the location of tourism resorts in GIS software, tourism destinations in the central Alborz protected area were located and mapped. The results show that 86.3% of the region has adequate environmental and social power for tourism, 12.1% of which is the best option for ecotourism. The main focus of tourism is around the eastern and northeastern parts of the region. Final destinations are categorized in terms of performance at four levels: local, regional, national, and international. The international level has the most frequency with 80.02 percent.
    Keywords: Sustainable Development, The Central Alborz Protected Area, Location Indicators, Tourism Resorts, GIS
  • Amir Hossein Montazer, Hojat *, Ebrahim Anvari, Mahnaz Bashi Page 21
    The purpose of this study is to estimate the recreational value of Shushtar's ancient waterfalls and to measure the willingness to pay to visit these waterfalls using the individual travel costs method. Due to the historic and natural ambiance, the ancient waterfalls of Shushtar are the destination of many domestic and foreign tourists every year. The present study attempted to extract the market value of these waterfalls' tourism performance in 2015. Based on the results of this study, the willingness to pay was equal to 320,570 Rials and the annual social benefits were 1,335 billion Rials. The capital value of these waterfalls, using the real interest rate of the tourism sector, was 11,625 billion Rials. From this perspective, the present research is unique. This great value gained in a situation that a significant budget is not spent on protecting these waterfall and also the entrance fee for these waterfalls is not optimal. Therefore, it is necessary that authorities pay more attention to this natural monument.
    Keywords: Final Willingness to Pay, Annual Social Benefits, Travel Cost Method, Capital Value
  • Mohammad Saleh Torkestani, Kobra Bakhshi Zadeh Borj, Pedram Jahedi * Page 41
    Competition and the speed of change in the tourism industry have made organizations to understand audience feedback to plan for attracting more tourists. This research is an applied research, with a combination of elements. It attempts to use the brand conceptual mapping method to create insight from the understanding of internal audience to the tourism brand of Kish Free Zone. For data collection, 200 people in Tehran in two groups of people with/without a history of visiting the Kish Free Zone were selected by simple sampling. After two interviews using Brand Conceptual Mapping Method, their mental maps were drawn up. Although the Kish Free Zone includes the Kish Island, Hendurabi, and greater and little Faror Island, except Kish, there was no association related to the other islands in the maps. According to the results, people with a history of visits had more associations and more positive associations. More than half of the associations of people without a history of visits were similar to those with a history of visits. The inclusion of an advertising media as a negative association on the map of people without a history of visits was a notable point.
    Keywords: Kish Free Zone, Brand Associations, Brand Conceptual Mapping Method, Tourism Brand
  • Naser Aminian *, Mir Ali Seyed Naghavi Page 67
    Considering the importance of the presence and participation of all stakeholders in the implementation of tourism development programs, the use of an optimal and integrated management model can allow us to integrate policies in line with development plans, utilize the conditions for the presence of all social, and material capital of the practitioner of this industry with strengthening the participatory platforms of the private sector.
    Therefore, the purpose of this research is to identify the indicators and design a desirable governance model in the tourism industry of Iran. This is a qualitative, applied-development research based on the grounded theory. The statistical population includes university professors of tourism management, organization managers, parliamentarians, and tourism industry activists. The statistical sample consists of 26 people who have been selected using judgmental and snowball sampling. Semi-structured deep interviews with preset questions have been done by comparing data in open, axial, and selective coding to the theoretical saturation stage and separation of main and sub-categories. For data analysis, Strauss and Corbin’s grounded theory (1998) have been used.
    The results show three indicators of integrated management, security and attitudes toward the target market are emerging indicators from the desired pattern of tourism good governance research. This template is a new strategy in modifying existing management practices, and the consequence of this is sustainable development and employment in the tourism industry. In the end, there are suggestions for the promotion of the Cultural Heritage and Tourism Organization to the Ministry of Tourism, integrated management of the organization's policies along with the participation of all sectors of the government, private affairs and associations in Iran.
    Keywords: Good Governance of Tourism, Indicators of Good Governance of Tourism, Grounded Theory
  • Reza Malmir *, Hamed Dehghanan Page 103
    The importance of establishing good relations between host communities and tourists due to the encounter of tourists with different customs and cultures has led to the emergence of global codes of ethics for tourism. Therefore, by following the ten principles of the universal codes of ethics of tourism, the satisfaction of tourists will increase and it also brings the most effective type of advertising; the word of mouth, for the host communities. Due to the importance of the topics mentioned in the tourism industry, the present study examines the effects of tourism universal codes of ethics on satisfaction, as well as the effect of their satisfaction on the word of mouth advertising of incoming tourists of Iran. In terms of the purpose this is an applied research and in terms of the data collection method, this is of survey-correlation type. To this end, with regard to the unlimited statistical population, 384 foreign tourists in Iran were selected by random sampling. Using the standard questionnaire, the opinions of these people were reviewed and analyzed using structural equation techniques in SPSS and Lisrel software. The results of data processing indicate the status of satisfaction of tourists with the implementation of global codes of ethics of tourism. And also the positive impact of improving the status of global codes of ethics on the increased satisfaction of tourists was confirmed. It was also shown that the satisfaction of tourists has a positive and significant effect on word of mouth advertising.
    Keywords: Global Code of Ethics for Tourism, Tourists’ Satisfaction, Word of Mouth Advertising
  • Erfan Moradi *, Alireaza Elahi, Marjan Saffari Page 125
    Events are the attraction of destinations and one of the most important key marketing propositions in promoting places to attract an increasing number of tourists. Therefore, the purpose of this study was to determine the causal relations motivations and satisfaction of Sports Event Tourists with mediating role of Involvement. The present study method was descriptive - survey. The statistical population was included non-Tehranian tourists present in the return derby between Esteghlal and Persepolis. The sampling method was selected based on PASS software (382) using stratified random sampling, and they were also analyzed using Smart PLS 3 software. According to the findings of the research based on the direct, indirect, and significant effects of research variables, it is suggested to the sports event organizers that special attention should be paid to the psychological aspects of tourists in order to maintain and attract event tourists because their satisfaction depends to a great extent on these factors.
    Keywords: Psychological Aspects, Involvement, Sports Event Tourists, Mediating Role
  • Ghasem Zarei *, Mohammad Bashokouh Ajirlou, Zeynab Mahmoudi Pachal Page 161
    In a highly competitive tourism market, marketers aim to increase their brand equity by focusing on key factors as the brand equity dimensions. The degree of correlation between these dimensions makes the evaluation of tourists from one dimension also overshadow other dimensions, This issue is of particular importance in the tourist final assessment of the destination. In this regard, the present study seeks to investigate the correlation between the dimensions of the customer-centric brand equity of Sareyn tourist destination. This is an applied research and in terms of the data collection method, it is descriptive-survey. The data of 384 questionnaires which was made by the researcher has been analyzed by structural equation method using SPSS 20 and 18AMOS software. The questionnaire’s validity has been confirmed by experts and its reliability (Cronbach's alpha) for all dimensions approved. Finally, the research findings show a relatively high correlation between all the dimensions of the brand equity of Sareyn tourist destination. But the highest correlation is between perceived quality and value (0.89), and the least correlation is between image and brand perceived value (0.53). Therefore, due to the importance of these dimensions in assessing the tourists of this destination, regional tourism Managers and planners should pay more attention to promoting these dimensions and raising the level of satisfaction and as a result, increase the positive evaluation of tourists from the brand of this destination.
    Keywords: Dimensions of customer-centric brand equity, Sareyn tourism destination, Comprehensive correlation