فهرست مطالب

فصلنامه زمین شناسی ایران
پیاپی 20 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد حسینخانی، لیلا عبادی، سیداحمدعلوی صفحه 3
    در این مطالعه زمین شناسی، خاستگاه سیال های کانه زا و نحوه جایگیری رگه های کوارتز کانه دار در کانسار چندفلزی چاه مسی، شمال شرق شهربابک، با استفاده از مطالعات صحرایی، آنالیزهای ریزکاوالکترونی و ایزوتوپ های پایدار اکسیژن بررسی شده است. نتایج این بررسی ها نشان داده است که کانسار رگه ای چاه مسی در یک سیستم اپی ترمال و درون سنگ های میزبان آتش فشانی-رسوبی ائوسن تشکیل شده و شکستگی های برشی کنترل کننده ساختاری عمده برای کانی سازی بوده است. کانی سازی در چاه مسی شامل کانی های پیریت، کالکوپیریت، اسفالریت، گالن و به مقدار بسیار کمتر کانی های سولفوسالتی است. این کانه ها عناصر پایه مانند مس، سرب و روی و به میزان کمتر فلزات گرانبها، مانند طلا و نقره موجود در چاه مسی را در خود جای داده است؛ مطالعات ریزکاوالکترونی نشان داده است که کانی های سولفوسالتی، میزبان اصلی فلزات Au و Ag در کانسار چاه مسی بوده است. ترکیب ایزوتوپ های پایدار اکسیژن در کانی کوارتز همراه با کانی سازی، بیانگر این است که سیال های ماگمایی و جوی هردو در سیال کانه زا، و بنابراین تشکیل رگه های کوارتز کانه دار، در چاه مسی نقش داشته است.
    روند عمومی رگه ها در چاه مسی N-S،NE-SW وNW-SE است که انطباق خوبی با روند شکستگی ها در منطقه نشان می دهد. تحلیل ساختاری رگه های حاوی کانی سازی در چاه مسی، نقش عمده یک سیستم برشی، شکستگی های برشی (نوع R،R''،T)، را در جایگیری رگه های حاوی کانی سازی نشان می دهد. رگه های با روند N-S در شکستگی های کششی تشکیل شده است. این رگه ها به شکل رگه های کششی و درون شکستگی های برشی مد I در منطقه جایگیر شده است. در مقابل، رگه های با روند NE-SW و NW-SE، شامل رگه های سه گوش در منطقه می شود که درون شکستگی های برشی ریدل و آنتی ریدل مد II جایگیری پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: آنالیز، ایزوتوپ اکسیژن، چاه مسی، سیال کانه زا، شکستگی
  • حکیمه محمدی لقب، نادر تقی پور*، محمد رفیع ایرانمنش صفحه 17

    کانسار مس پورفیری سارا (پرکام) در استان کرمان و در 87 کیلومتری شمال غرب معدن مس پورفیری سرچشمه و 2 کیلومتری معدن مس میدوک قرار دارد. مجموعه آتشفشانی رازک با سن ائوسن میزبان این کانسار می باشد. کانی زایی مس و مولیبدن در ارتباط با جایگزینی توده های نفوذی دیوریت پورفیری و کوارتز دیوریت پورفیری با سن میوسن است. در این کانسار شش نوع هاله دگرسانی پتاسیک، پتاسیک فیلیک، بیوتیتیک، فیلیک، پروپیلیتیک و آرژیلیک شناسایی شده است. کانی زایی کانسار سارا ضعیف و عیار میانگین مس و مولیبدن به ترتیب % 16/0 (با دامنه تغییرات % 01/2-01/0) و ppm 12 (با دامنه تغییرات ppm 489-5/0) است. زون فروشست اکسیدی حاوی کمترین عیار مس (%12/0) با دامنه تغییرات % 4/1-01/0 است. بیشترین عیار مس (% 4/0) با دامنه تغییرات % 91/1-09/0 متعلق به زون غنی شده سولفیدی ثانویه و بیشترین عیار مولیبدن (ppm 93/15) با توجه به تعداد داده ها و دامنه تغییرات (ppm 489-5/)0 متعلق به زون ژرفزاد است. بالاترین عیار سرب، روی و آهن مربوط به زون ژرفزاد است. در زون فروشست اکسیدی، ضریب همبستگی بین مس با مولیبدن، سرب و آهن منفی و با روی مثبت ضعیف و با رفتار ژئوشیمیایی این عناصر سازگار است. در زون غنی شده سولفیدی ثانویه، مس ضریب همبستگی قوی با سرب دارد و ضریب همبستگی آن با دیگر عناصر مثبت متوسط است. در زون ژرفزاد، مس با مولیبدن ضریب همبستگی مثبت ضعیف، با سرب و روی ضریب همبستگی مثبت بسیار ضعیف و با آهن ضریب همبستگی منفی نشان می دهد. سرب و روی بجز در زون فروشست اکسیدی در دو زون ژرفزاد و غنی شده سولفیدی ثانویه، ضریب همبستگی مثبت خوبی نشان می دهند. نسبت Cu/Mo از قسمت های عمیق کانسار سارا (ژرفزاد) به سمت قسمت های سطحی کانسار (فروشست اکسیدی) کاهش می یابد. تغییرات و توزیع عناصر مس، مولیبدن، سرب، روی و آهن با عمق در کانسار سارا تقریبا متاثر از زون های کانی زایی است. مقایسه کانسار سارا با کانسارهای مس پورفیری سرچشمه، میدوک و سونگون نشان می دهد که این کانسار از نظر ترکیب توده نفوذی و سنگ دیواره، شبیه کانسار میدوک و الگوی دگرسانی آن نسبتا شبیه کانسارهای میدوک، سرچشمه و سونگون است

    کلیدواژگان: پراکندگی عناصر، مس پورفیری، سارا، شهربابک، کرمان
  • بهزاد مهرابی، ابراهیم طالع فاضل *، مجید قاسمی سیانی صفحه 29

    توده گرانیتوییدی سرخ کوه، به عنوان قدیمی ترین فعالیت زمین ساختی-ماگمایی مجموعه آتشفشانی-نفوذی خاور ایران در شمال فروافتادگی دشت لوت، قرار دارد. این توده متشکل از کانی های آلبیت، کوارتز، بیوتیت، هورنبلند، فلدسپار پتاسیم و آپاتیت با بافت نیمه خوئشکل دانه ای، ترکیب گرانودیوریت، دیوریت و تونالیت با ماهیت متا آلومین تا پرآلومین و کلسیمی-قلیایی دارای تشابه ترکیبی با گرانیت های ایلمنیتی سری کاهیده نوع S است. کانه زایی چندفلزی سولفیدی-اکسیدی در منطقه با تشکیل کانه های هیپوژن کالکوپیریت، بورنیت، پیریت، اسفالریت، مگنتیت، هماتیت، و کانه های سوپرژن دیژنیت، کوولیت، کالکوسیت، مالاکیت و نئوتوسیت به همراه کانی های کالک سیلیکات و سیلیکات بدون آب (ولاستونیت، آنکریت، گارنت آهن دار و پیروکسن) و آبدار (ترمولیت-اکتینولیت، کلریت و اپیدوت) با ساخت و بافت انتشاری، رگه ای-رگچه ای و در مواردی جانشینی و اسکارنی به صورت عدسی و نوارهای گوسانی متعدد انجام گرفته است. ماده معدنی به صورت نامنظم و پراکنده با شکل های عدسی، صفحه ای و رگه ای با پیروی از ساختارهای زمین ساختی منطقه به صورت دیرزاد تشکیل شده است. دگرسانی های آرژیلیک، سریسیتی و لیمونیتی در مجاورت توده نفوذی و پهنه اسکارن و دگرسانی پروپیلیتی با مجموعه کانی های اپیدوت، کلریت و پیریت با فاصله از توده نفوذی قابل تشخیص است. خصوصیات ژئوشیمیایی توده نفوذی سرخ کوه همخوانی مناسبی با پلوتون های مولد مس-آهن و طلا نشان می دهد که در آنها توده نفوذی نقش مهمی در خاستگاه تامین فلزها دارد.

    کلیدواژگان: ژئوشیمی، گرانیت کاهیده (احیایی)، کانی سازی چندفلزی، سرخ کوه، مجموعه ماگمایی خاور ایران
  • محمد صفایی، ناصر ارزانی، عزت حیدری، حسین وزیری مقدم صفحه 47
    با رویداد حادثه انقراض و محدود شدن فعالیت کارخانه آهک سازی در پرمین بالایی و با بحرانی شدن شرایط رسوب گذاری دریایی، رسوبات ابتدای تریاس غالبا به صورت آهک غیر اسکلتی و به شکل نهشته های میکروبی و بلورهای بادبزنی کربنات کلسیم در بستر دریا گسترش یافته اند. این رسوبات غالبا در مناطق کم عمق سکوهای کربناتی نزدیک به استوا، که شرایط فیزیکو شیمیایی برای رشد آنها فراهم بوده است، نهشته شده اند. مقطع شهرضا در جنوب اصفهان، یکی از مقاطع شاخص پرمین-تریاس است که رسوب گذاری پیوسته را در آن زمان ثبت کرده است. افزون بر این، رسوبات تریاس زیرین در این ناحیه، غیر عادی بودن شرایط رسوب گذاری و ترکیب شیمیایی آب دریا را نشان می دهد. رشد بلورهای آراگونیت به صورت رشته ای و در مجموعه های گنبدی تا لایه ای از شواهد رسوب گذاری در شرایط انقراض عظیم مرز پرمین-تریاس، و درنتیجه اثر عواملی هستند که تغییراتی در آب اقیانوس ها به وجود آورده اند. این بلور ها به صورت بادبزنی و در اندازه های بزرگ به صورت مستقیم از آب دریا رشد کرده و پشته هایی را تشکیل داده اند. شواهد به دست آمده، نشان می دهد که این ساختار ها در زمانی که آب دریا از کربنات کلسیم فوق اشباع بوده است، با کانی شناسی اولیه آراگونیت رسوب کرده اند.
    کلیدواژگان: انقراض پرمین، تریاس، آراگونیت بادبزنی، رسوبات تریاس زیرین، شهرضا
  • محمد نخعی، فیروز موسایی، وهاب امیری، اکبر رمضانی صفحه 59
    آب های سطحی معمولا به دلیل تماس با سازندهای زمین شناسی مختلف، ارتباط با سایر منابع آب سطحی و زیرزمینی از نظر ترکیب شیمیایی بسیار متغیر هستند. میزان انحلال کانی ها و یون ها در آب رودخانه، به مقدار آبدهی وابسته است. هدف از این پژوهش، شناخت دقیق ترکیب شیمیایی آب رودخانه ها و سرشاخه های اصلی رودخانه کارون در استان چهارمحال و بختیاری و عوامل موثر بر کیفیت آب آنهاست. برای این منظور با استفاده از نرم افزار ARC GIS، موقعیت رودخانه ها و سرشاخه های اصلی کارون مشخص شد. نتایج تجزیه شیمیایی نمونه های برداشت شده در نه ایستگاه آب سنجی در مسیر رودخانه ها تا سال 1388 با نرم افزار SPSS پردازش و رده بندی شد. تحلیل های هیدروژئوشیمی و هیدروشیمی نمونه ها به کمک نرم افزارهای AquaChem، Aq.QA و Chemistry انجام شد. با توجه به استانداردهای کنترل کیفیت آب مانند نمودار ویلکوکس و شولر، کیفیت هر یک از آنها برای مصارف شرب و کشاورزی تعیین شد که در مجموع در رده آب های مناسب قرار می گیرند. در بیشتر ایستگاه ها نوع آب بی کربناتی-کلسیمی (Ca-HCO3) و در برخی نیز کلراتی-سدیمی (Na-Cl) است. با توجه به نتایج ضرایب همبستگی (r) میان مولفه های مختلف شیمیایی و بررسی های زمین شناسی، مهم ترین عامل موثر در تغییر کیفیت آب رودخانه ها، ویژگی های سنگ شناختی سازندهای مسیر عبور جریان آب های سطحی است که در مناطقی مانند محدوده ی ایستگاه مورز سبب کاهش شدید کیفیت آب می شوند. در مرحله آخر با بررسی شبکه زهکشی منتهی به رودخانه کارون و هر یک از سرشاخه ها، حریم کیفی مناسب 1500 متری در نظر گرفته شد و تعداد رخنمون و مساحت هر یک از سازندهای مختلف مسیر جریان، محاسبه شد.
    کلیدواژگان: ارزیابی کیفی، چهارمحال و بختیاری، رودخانه کارون
  • محمدحسین زرین کوب، سون لین چانگ، سید سعید محمدی، محمد مهدی خطیب، غلامرضا فتوحی راد، ابراهیم غلامی، فاطمه عباسلو صفحه 73
    توده گرانیتوییدی مورد مطالعه در یک مجموعه دگرگونی منسوب به پروتروزوییک در جنوب روستای زول، شمال استان خراسان جنوبی، در خاور ایران، واقع شده است. سنگ های تشکیل دهنده این مجموعه شامل گرانیت، گنیس، میگماتیت، میکاشیست، گارنت شیست و به مقدار کمتر مرمر و کوارتزیت است. براساس مطالعات کانی شناسی، داده های مودال و ژئوشیمیایی، گرانیتویید زول از نوع گرانیت و گرانودیوریت است. این سنگ ها دارای بافت دانه ای، گرافیک و به ندرت پورفیروییدی هستند. این گرانیتویید دارای ترکیب کلسیمی قلیایی و پرآلومین است. الگوی عناصر جزئی بهنجار شده این سنگ ها نسبت به میانگین پوسته، حاکی از غنی شدگی آنها از عناصر K، Th،U است. این ویژگی ها با حضور بی هنجاری منفی یوروپیم در این سنگ ها می-تواند ذوب رسوبات پوسته ای در یک محیط زمین ساختی برخوردی تشکیل گرانیتوئید نوع S را تایید کند. سن سنجی ایزوتوپی به روش زیرکن اورانیم _ سرب، حاکی از حضور دو نسل زیرکن ارثی و ماگمایی در این گرانیتویید است. سن زیرکن های ارثی 2 ± 4/168 میلیون سال و سن تبلور فاز گرانیتی 5/1 ± 1/110 میلیون سال (اواخر کرتاسه پیشین) به دست آمد.
    کلیدواژگان: سن سنجی، زمین ساخت برخوردی، خاور ایران، گرانیتویید، زیرکن اورانیم، سرب
  • بتول تقی پور صفحه 87
    نفوذ توده دیوریتی منشاد در کربنات های کرتاسه، سبب شکل گیری اسکارن کوه د̕ر (Kuh-e Dor) شده و مجموعه کانی های زیر شاخص این اسکارن است:اسپینل +کلینتونیت + فلوگوپیت + پیروکسن + گارنت + وزوویانیت همیافتی کانیایی، ویژه اسکارن ها است. روابط پاراژنتیکی کانی ها، همراهی تنگاتنگ اسپینل، کلینتونیت، فلوگوپیت را نشان داده است. پیدایش کلینتونیت نمایانگر مرحله گذر اسکارن منیزیم دار به کلسیم دار است. کلینتونیت به دنبال عمل سیال هایی با XH2O بالا و XCO2 پایین و SiO2 کم شکل گرفته است، رابطه بافتی ناپایدار اسپینل با کلینتونیت – فلوگوپیت نشانگر ضرورت وجود اسپینل در نقش یک پیش زمینه یا منبع آلومینیم برای پیدایش میکاها است:spinel+SiO2+K2O+dolomite+H2O clintonite + phlogopite اسکارن منشاد یک اسکارن چندزادی است که آغاز مرحله کانی سازی با پیدایش پیروکسن و سرانجام آن با گارنت و وزوویانیت بوده است. دمای بیشینه اسکارن 800 درجه سانتی گراد و در پایان کمینه دما 400 درجه سانتی گراد برای پایداری وزوویانیت در شرایط XCO2
    کلیدواژگان: اسکارن، کوه د̕ر، روابط پاراژنتیکی، کلینتونیت
|
  • A. Hosseinkhani, L. Ebadi, S.A. Alavi Page 3
    In this study, geology, source of ore fluids, and the mode of emplacement of mineralized quartz veins at Chah-Mesi polymetallic deposit, NE Shahr-e-Babak, have been investigated by field and laboratories studies including EMPA and stable oxygen isotopic. The results of these investigations showed that Chah-Mesi vein deposit evolved as an epithermal system within the Eocene host volcano-sedimentary rocks with the shear fractures being the major structural control of mineralization. The mineralization at Chah-Mesi comprises pyrite, chalcopyrite, sphalerite, galena, and, in much smaller amounts, sulfosalt minerals. These ore minerals contain the base metals, Cu, Pb, Zn, and to lesser amounts, precious metals, like Au and Ag, at Chah-Mesi; the EMPA investigations showed the sulfosalt minerals are the main carriers of Au and Ag at Chah-Mesi deposit. The stable O isotopic composition of quartz associated with the mineralization indicates that both magmatic and meteoric fluids contributed to the ore fluids, and thus were responsible for the formation of ore-bearing quartz veins, at Chah-Mesi. The general attitude of veins at Chah-Mesi is N-S, NE-SW, and NW-SE which correlate well with the trends of fractures in the area. The structural analysis of mineralized veins at Chah-Mesi indicate the significant role of a shear system, i.e. shear fractures (types R, R', T), in the emplacement of mineralized veins. The N-S trending veins occurred in the tension fractures. These veins emplaced as tension-gash veins in mode-I shear fractures. In contrast, the NE-SW- and NW-SE-trending veins include the pennant veins in the region which have been emplaced in Riedel and anti-Riedel mode-II shear fractures.
    Keywords: Chah, Mesi, ore fluids, oxygen isotope, structure
  • Mohammadi Laghab, Hakimeh, Taghipour, Nader, Iranmanesh, Mohammad Rafy Page 17

    The Sara (Parkam) porphyry copper deposit is located in Kerman province, 87 km northwest of the Sarcheshmeh deposit and 2 km from Miduk deposit. This deposit is hosted by Razak volcanic complex with Eocene age. Mineralization of copper and molybdenum is associated with emplacement of diorite and quartz diorite intrusive of Miocene age. Six alteration zones are distinguished at the Sara deposit, including potassic, potassic–phyllic, biotitic, phyllic, propylitic and argilic. Mineralization in Sara deposit is low-grade with an average grade of 0.16% Cu (range of 0.01-2.01 %) and 12 ppm Mo (range of 0.5-489 ppm). Leached–oxidized zone contain minimum grade of Cu (0.12 %) with range of 0.01-1.4 %. Maximum grade of Cu (0.4 %) with range of 0.09-1.91 % and Mo (15.93 ppm) with regard to number and amplitude of variation (0.5-489 ppm) belong to hypogene zone. Maximum grade of Pb, Zn and Fe is associated with hypogene zone. In leached–oxidized zone, correlation coefficient between Cu with Mo, Pb and Fe is negative and with Zn is slightly positive that is compatible with geochemical behavior of these elements. Cu shows good correlation coefficient with Pb in supergene sulfidation enrichment zone and that correlation coefficient with other elements is medium positive. In hypogene zone, Cu shows weak positive correlation coefficient with Mo, very weak positive correlation coefficient with Pb, Zn and negative correlation coefficient with Fe. Except in leached–oxidized zone, Pb and Zn show good positive correlation coefficient in supergene sulfidation enrichment and hypogene zones. Cu/Mo ratio decreases from dipper part of Sara deposit (hypogene zone) toward the surface (leached–oxidized zone). Variation and distribution of Cu, Mo, Pb, Zn and Fe in Sara deposit somewhat are effected by mineralization zones. Comparison of Sara deposit with porphyry copper deposits of Sarcheshmeh, Miduk and Sungun displays that Sara deposit is similar to Miduk deposit in regard to composition of intrusive stock and wall rocks and alteration pattern of Sara deposit relatively similar to Miduk, Sarcheshmeh and Sungun deposits.

    Keywords: Elements distribution, porphyry copper, Sara, Shahr–Babak, Kerman
  • Mehrabi B., Tale Fazele., Ghesemi Siani, M Page 29

    Sorkh-Kuh garnitoid body is located in the Lut depression (NE Iran), representing the oldest tectono-magmatic event recorded in the East Iran Zone as a volcano-plutonic activity. It consists mainly of granodiorite, diorite and tonalite with granular hypidomorphic texture which is composed of albite, quartz, biotite, hornblende, K-feldspar and apatite. Sorkh-Kuh is a meta- to peralominous calc-alkaline intrusion and its main geochemical features is similar to those of reduced S-type intrusion of ilmenite series. The associated sulfide-oxide polymetallic mineralization comprises of hypogene (chalcopyrite, bornite, pyrite, sphalerite, magnetite hematite) and supergene (digenite, covellite, chalcocite, malachite and neotocite) mineral assemblages. The anhydrous (wollastonite, ankerite, Fe-garnet and pyroxene) and hydrous (tremolite-actinolite, chlorite and epidote) calc-silicates and silicates formed in the skarn zone. The epigenetic mineralizations occurs as disseminated, vein-veinlets, replacement and skarn-type mainly as discrete and irregular lenses, bands and sheet-like bodies, which follow the regional trends. In the skarn zone and next to the intrusion, argillic, sericitic and limonitic alterations are widespread and propylitic alteration (epidote, chlorite and pyrite assemblage) formed far-off the main intrusive body. Geochemical characteristics of the Sorkh-Kuh intrusion are similar to productive Cu-Fe-Ag intrusions.

    Keywords: Geochemistry, reduced granites, polymetal mineralization, Sorkh, Kuh, East Iran Magmatic Assemblage
  • Mohammad Safaei*, Nasser Arzani, Ezat Heydari, Hossein Vaziri, Moghaddam Page 47
    The Permian-Triassic boundary mass extinction affected the carbonate platforms and its critical condition resulted in deposition of only non-skeletal sediments as microbial deposits and fan-shaped aragonitic bodies that directly precipitated on seafloor. These sediments usually precipitated in shallow equatorial platform in which physiochemical condition was suitable. The Shahreza section in south of Isfahan is one of the exclusive section that recorded sedimentation continuously in Permian to Triassic intervals. Moreover the Early Triassic sediments in this section have shown abnormal sedimentation and sea water composition. Growth of aragonite fibers in the form of fans and associated in domes shows the evidence that changed by Permian-Triassic mass extinction mechanisms. These fibers have grown synsedimentary in seafloor and formed large domes. These evidences have shown that aragonite has been the original carbonate mineralogy when the ambient water was supersaturated in respect to calcium carbonate.
    Keywords: Permian, Triassic extinction, aragonite fan, Early Triassic sediments, Shahreza
  • Mohammad Nakhaei, Firouz Moosaei, Vahab Amiri, Akbar Ramezani Page 59
    The chemical component of surface waters is usually very different due to contact to different geological formations, relation with other surface and groundwater resources. Solution rate of minerals and ions in river water depends on discharge. The aim of this investigation is to identify chemical components of Karoon River and its main branches in Chaharmahal and Bakhtiari Province of Iran and to determine the main factors affecting water quality. For this purpose, the location of Karoon River and main branches was determined using the ARC GIS software. We used results of chemical analysis of physiochemical parameters measured in 9 hydrometric stations in river course up to 2010 and classified using SPSS software. Hydrogeochemistry and hydrochemistry analysis applied for the Chemistry, AquaChem and Aq.QA softwares. In each station, water quality was determined for drinking and irrigation by considering the water quality standards such as Wilcox and Schoeller diagrams which are generally locating in suitable water class. The water type in most stations is Ca-HCO3 and in some of them is Na-Cl. According to the results of correlation coefficients between different chemical parameters and geological analysis, the lithology of formations in the river course is the main factor in water quality change, which causes the extreme decrease of water quality in some area such as Mavarz station. Finally, by analysis of drainage network limited to Karoon River and branches, suitable quality sanctum 1500 meter was considered an area of each different formation was calculated.
    Keywords: Assessment quality, Chahamahal, Bakhtiari, Karoon River
  • M.H. Zarrinkoub, S.L. Chung, S.S. Mohammadi, M.M. Khatib, G.R. Fotoohi, Rad, E. Gholami, F. Abbaslu Page 73
    The present study is concerned with granitoid body crops out in a metamorphic complex occurring around Zul village of South Khorasan Province, eastern Iran. The complex is composed of migmatite, gneiss, mica schist, garnet schist, some marble and quartzite. Based on mineralogy, modal and geochemical data, Zul granitoid includes granite and granodiorite. These rocks are granular, graphic and porphyroid in texture. Major minerals are alkali feldspar, quartz, biotite and muscovite. Tourmaline, sphene, apatite, zircon and garnet are the minor mineral components. The granitoid is calc-alkaline and peraluminous in composition. Trace element data were normalized to average crust, showing enrichment in K, U and Th. These characteristics and negative anomaly for Eu can indicate melting of crustal sediments (S-type granitoid) in a collision-related tectonic environment.Isotope age dating on zircon uranium – lead indicates that, there are two generations of heritage and magmatic zircon in granitoid phase. Heritage zircon show 168.4 ± 2 Ma and magmatic zircon has 110.1 ± 1.5 Ma (late Early Cretaceous) age.
    Keywords: Age dating_collision_related tectonic_Eastern Iran_granitoid_zircon uranium – lead
  • Batoul Taghipour Page 87
    The intrusion of Manshad diorite in Cretaceous carbonates of Shirkuh Mountain caused occurrences of Kuh-e-Dor skarn. Following mineral assemblage has been identified: Spinel + clintonite + phlogopite + pyroxene + garnet + vesuvianite.Paragenetic relationships show that there are a close association between spinel, clintonite and phlogopite. Transition stage from magnesian to calcic skarn is characterized by appearance of clintonite. Clintonite restricted to low XCO2, SiO2 and high XH2O values of the coexisting fluids. Textural relationships of spinel with clintonite–phlogopite show that spinel acted as precursor for genesis of these micas or they have been formed at the expense of spinel.spinel+SiO2+K2O+dolomite+H2O clintonite + phlogopiteManshad skarn is a polygenic skarn in which pyroxene is formed at the first stage of mineralization followed by garnet and vesuvianite formation. Mineral assemblage of skarn indicate temperature starting from maximum 800ºC to 400º C which is followed by vesuvianite stability in XCO2 < XH2O condition.
    Keywords: Skarn, Kuh, e, Dor, paragenetic relationship, clintonite