فهرست مطالب

زمین شناسی ایران - پیاپی 29 (بهار 1393)

فصلنامه زمین شناسی ایران
پیاپی 29 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فرزین قائمی*، بهنام رحیمی صفحات 3-20
    رشته کوه بینالود یک نوار چین خورده- گسلیده از نوع نازک ورقه است که تکوین و تکامل آن با تصادم خرد ورق ایران و ورق توران در تریاس پسین (کوهزایی سیمرین) آغاز و در طول دوران مزوزوئیک و سنوزوئیک (کوهزایی آلپ) ادامه یافته است. ساختار کنونی این ارتفاعات را راندگی ها و ورقه های رورانده ای تشکیل می دهند که همگی سوی حرکت جنوب –جنوب باختر داشته و به سمت جنوب باختر جوان می شوند. این راندگی ها بر اساس تقدم و تاخر سنی و ویژگی های زون های برشی به سه نسل با هندسه متفاوت اما سوی حرکت مشابه قابل تقسیم هستند. راندگی های نسل اول با زون های برشی شکل پذیر، هندسه دوپلکس طاقگون را به نمایش می گذارند. این سیستم توسط راندگی های نسل دوم که دارای زون های برشی شکننده– شکل پذیر هستند، بریده و جابجا شده اند. راندگی ها در این نسل، هندسه دوپلکس های هینترلند را دارا هستند. راندگی های نسل سوم با زون های برشی شکننده، جوان ترین راندگی ها را در دامنه های جنوبی بینالود شامل می شوند. این راندگی ها با هندسه احتمالا فلسی پیشرو، شیب به سمت شمال خاور داشته و راندگی های نسل های قدیمی تر را بریده اند. مجموعه های آواری هم زمان با کوهزایی در توالی چینه نگاری تریاس تا عهد حاضر بینالود به عنوان نشانه مناسب برای تعیین سن نسبی مراحل تشکیل نسل های مختلف راندگی مورد توجه قرار گرفته اند. بر این اساس، راندگی های نسل اول نتیجه تاثیر کوهزایی سیمرین و آلپ پیشین، راندگی های نسل دوم نتیجه حرکات کوهزایی آلپ میانی و نسل سوم حاصل تاثیر حزکات کوهزایی آلپ پسین بر حاشیه شمال خاوری ایران بوده اند.
    کلیدواژگان: تکتونیک راندگی ها، بینالود، حوضه فورلند
  • کاظم بهرامی*، محمدرضا نیکودل، ناصر حافظی مقدس صفحات 21-34
    لس ها نوع خاصی از خاک های سیلتی با ساختار متخلخل و چسبندگی ضعیف بوده و در ادوار مختلف کواترنری ته-نشست شده اند. این خاک ها از نظر زمین شناسی مهندسی جزو خاک های مسئله دار بوده و می توان مهمترین خصوصیات زمین شناسی مهندسی آن ها را رمبندگی و فرسایش پذیری عنوان کرد. خاک های لسی، پوشش اصلی منطقه شمال کلاله در استان گلستان را تشکیل می دهند. این خاک ها در سطحی معادل 4200 کیلومتر مربع گسترش یافته اند. در این تحقیق به منظور بررسی و شناخت خاک های لسی، نمونه هایی به صورت دست نخورده تهیه و به آزمایشگاه منتقل گردید و حدود اتربرگ، دانه بندی، درصد آهک، چگالی مخصوص دانه ها، میزان تحکیم، پارامترهای مقاومت برشی و همچنین قابلیت واگرایی و رمبندگی این خاک ها تعیین شد. قابلیت رمبندگی این خاک ها با استفاده از نتایج آزمایش تحکیم مضاعف به دست آمد. این خاک ها بر مبنای استاندارد یونیفاید جزو خاک های با خاصیت خمیری پایین بوده و در گروهCL و ML می باشند. بر مبنای طبقه بندی کلونجر نیز جزو لس-های رسی و لس های سیلتی می باشند. میزان کربنات کلسیم این خاک ها از 12/0 تا 22/3 درصد می باشد و پارامترهای مقاومت برشی پایینی را در حالت اشباع از خود نشان می دهند. نتایج آزمایش تحکیم مضاعف نشان می-دهد که این خاک ها مستعد رمبندگی می باشند. آزمایش های واگرایی انجام شده بر روی این خاک ها نیز نشان می-دهد که پدیده واگرایی ناشی از حضور سدیم در فرسایش این خاک ها نقشی ندارد و فرسایش پذیری بالای این خاک ها اساسا یک پدیده مکانیکی است که ناشی از بافت و دانه بندی خاص لس ها می باشد.
    کلیدواژگان: لس، فرسایش پذیری، رمبندگی، کلاله
  • فاطمه نادری، فریبرز مسعودی* صفحات 35-45
    مجموعه دگرگونی قطروئیه از نظر ساختاری در لبه خاوری زون دگرگونی سنندج سیرجان، در جنوب باختر ایران و در شمال خاور شهرستان نیریز قرار گرفته است. این مجموعه دربرگیرنده شیست های گوناگون، سنگ های دگرگونی کربناته، کوارتزیت، ماسه سنگ های دگرگون شده و سنگ های آتشفشانی دگرگون شده است. عملکرد گسل زاگرس به صورت گسل شمالی جنوبی قطروئیه ده برین در بخش باختری این مجموعه، منجر به تشکیل پهنه برشی شده است که بر اساس مطالعات سنگ شناسی بخش اعظم آن کربنات میلونیت است. در این تحقیق علاوه بر معرفی این پهنه برشی با توجه به دوقلو های موجود در کربنات میلونیت ها، حرارت حاکم بر دگرریختی در پهنه برشی مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعات ریز ساختاری انجام شده در این سنگ ها نشان می دهد که بر اساس ریخت شناسی و پهنای دوقلو های کلسیت دگرریختی کریستال پلاستیک در کلسیت به صورت دوقلو های مکانیکی نوع e ظاهر شده است. عرض دوقلو های موجود در نمونه های مورد مطالعه در این گستره بین μ15 – 0/5 و شدت دوقلو شدگی بیشتر بین 55-10 دوقلوئی در میلیمتر است. دمای لازم برای تشکیل این نوع دگرریختی بر اساس مطالعات تجربی و میدانی انجام شده بین 250 تا 300 درجه سانتی گراد است. پاراژنز موجود در شیست ها نشان می دهد که پیشرفت دگرگونی در منطقه، در حد رخساره شیست سبز تا آمفیبولیت زیرین بوده که با دگرگونی دینامیک ایجاد شده توسط حرکت راست بر گسل های اصلی منطقه ادامه یافته است.
    کلیدواژگان: سنندج، سیرجان، کربنات میلونیت، دوقلو، مجموعه دگرگونی قطروئیه
  • عادل سرخوشی*، محسن موذن، جواد ایزدیار صفحات 47-57
    منطقه مورد بررسی (غرب معدن سرب و روی انگوران در استان زنجان) از نظر ساختمانی در زون ایران مرکزی قرار دارد. در این منطقه سنگ های دگرگونی از نوع کلریت شیست، اپیدوت- آمفیبول شیست، گارنت-آمفیبول شیست، میکاشیست، مرمر، کوارتزیت و گابرو- دیوریت های دگرگون شده وجود دارند. در این مطالعه سنگ های رسی دگرگون به دلیل ترکیب مناسب و ظهور کانی ها و ثبت فازهای دگرشکلی بیشتر مورد بررسی قرار گرفته است. با مطالعات پتروگرافی روی متاپلیت ها سه گروه سنگی شامل، بیوتیت شیست ها، گارنت شیست ها و موسکویت شیست ها مشخص شد. تحولات دگرگونی پسرونده تحت شرایط کاهش فشار و دما در طی بالاآمدگی سنگ های دگرگونی در شیست های رسی کوه ارغون مشهود است. مهمترین دگرشکلی در ایجاد پتروفابریک سنگ های منطقه به صورت خاموشی موجی، کشیدگی کانی ها، سایه فشاری، جهت یابی ترجیحی کانی ها و سایر ویژگی ها دیده می شود. با مطالعات پتروگرافی و با توجه به ارتباط بین ساختارها و ارتباط پورفیروبلاست ها با زمینه (ریز ساخت ها)، سه فاز دگرشکلی در منطقه تعیین شد که فاز دگرشکلی دوم می باشد که برگوارگی اصلی منطقه را به وجود آورده است و فاز دگرشکلی سوم است که با دگرگونی همراه نبوده است. با اولین فاز دگرشکلی D1، دگرگونی M1اتفاق افتاده است که باعث تبلور کانی های کلریت، موسکویت، کوارتز، بیوتیت و گارنت شده است. دگرگونی M2، هم زمان با دگرشکلی D2 به صورت پیش رونده صورت گرفته است. مجموعه کانی شناسی M2 شامل بیوتیت، موسکویت، کوارتز و گارنت می باشد. طی فاز ضعیف دگرشکلیD3 کلریت با جهت یافتگی غیر واضح در سنگ ها تشکیل شده است.
    کلیدواژگان: دگرشکلی و دگرگونی، سنگ های رسی دگرگون، پتروفابریک، کوه ارغون، انگوران و زنجان
  • نوشا نوروزی*، جهانبخش دانشیان، داریوش باغبانی، سیدعلی آقانباتی صفحات 59-74
    رسوبات الیگوسن- میوسن زیرین در زاگرس شامل چندین سازند با تغییرات لیتولوژی و تنوع فسیلی می باشد. به منظور مطالعه دقیق تر این سازندها و شناسایی دقیق مرز بین سازندها در محدوده مورد مطالعه، برش چاه هالگان درجنوب غرب شهرستان قیر مطالعه شد و تعداد 414 مقطع نازک مورد بررسی قرار گرفت. نهشته های الیگوسن- میوسن زیرین در چاه هالگان با ضخامت414 متر شامل سنگ آهک های رسی به همراه دولومیت، سنگ آهک با میان لایه های مارن و ژیپس در قالب سازندهای پابده، آسماری و گچساران رخنمون دارند. رسوبات سازند پابده مربوط به بخش فوقانی آن محتوی روزن بران پلانکتونیک به سن الیگوسن پیشین(Rupelian) می باشند که به شکل پیوسته و تدریجی روی رسوبات تحتانی سازند پابده به سن ائوسن پسین می نشیند. مرز بالایی سازند پابده با رسوبات سازند آسماری نیز پیوسته می باشد. در برش چاه هالگان سازند آسماری طبق تعریف توماس از آسماری زیرین (الیگوسن) و آسماری میانی (آکیتانین) تشکیل شده است. مرز بالائی سازند آسماری با سازند گچساران ناپیوسته و هم ساز می باشد. با مطالعه فسیل شناسی رسوبات الیگوسن – میوسن زیرین چاه هالگان، تعداد 32 جنس و 48 گونه از روزن بران کف زی و 13 جنس و 21 گونه روزن بران پلانکتونیک شناسایی و 5 بیوزون معرفی شد که قابل انطباق با بیوزون های شماره 55، 56، 57، 59 و 63 وایند می باشد که از رسوبات قدیمی تر به جدیدتر شامل:1- (small Globigerina spp. assemblage zone (no.55 2-(Lepidocyclina – Operculina – Ditrupa assemblage zone (no.56 3- (Nummulites intermedius – Nummulites vascus assemblage zone (no.57 4-(Austrotrillina asmariensis- Peneroplis evolutus assemblage zone (no.595-(Rotalia – Elphidium assemblage zone (no.63 می باشد.
    کلیدواژگان: روزن بران، چینه نگاری زیستی، الیگوسن، میوسن زیرین، فارس
  • محمد بومری*، حبیب بیابانگرد، کازو ناکاشیما، مرتضی اسفرم صفحات 75-88
    کانسار معدنی ماهور در 130 کیلومتری غرب نهبندان در حاشیه شرقی بلوک لوت واقع شده است. سولفیدهای درون زاد مس و روی در این منطقه عمدتا در زیر یک زون اکسیدان و در مناطق عمیق حفظ شده اند. داسیت های دگرسان شده، مهمترین سنگ های میزبان این سولفیدها می باشند. عمده ترین واحدهای سنگی در منطقه روانه های آندزیت، آندزی بازالت، داسیت و نهشته های آذرآواری (توف و لیتیک توف) با سن ائوسن است. این سنگ ها کالک- آلکالن و متعلق به جایگاه تکتونیکی حاشیه قاره می باشند. پیریت، کالکوپیریت، گالن، اسفالریت و یک کانی غنی از نقره از محلول های گرمابی در شکستگی ها و فضاهای خالی به صورت رگه ای تشکیل شده اند. شیمی این کانی ها و توزیع نقره، روی و سرب در آن ها وسیله یک ابرگمانه زن (EPMA) مورد مطالعه قرار گرفته است. ترکیب شیمیایی این کانی ها متنوع و بعضی از آنها دارای نقره می باشند. این نوع کانی زایی در ماهور دارای مشخصات حدواسط بین کانسارهای رگه ای فلزات پایه و اپی ترمال سولفیداسیون پایین می باشد.
    کلیدواژگان: ده سلم، کانسار ماهور، کانی زایی درون زاد، محلول های گرمابی، نقره
  • مهدی نخستین مرتضوی*، وحید توکلی، ابوالقاسم کامکار روحانی، علیرضا عرب امیری صفحات 89-106
    امروزه استفاده از آنالیز موجک برای شناسایی و تجزیه و تحلیل مرزهای گذرا کاربرد فراوانی دارد. یکی از کاربردهای این نوع آنالیز، شناسایی ناپیوستگی ها در توالی های رسوبی و نیز شناسایی مرزهای چینه نگاری سکانسی می باشد. به دلیل انواع مرزهای سکانسی که بر روی، نمودارهای مختلف چاه نگاری نمایان می گردند و دیگر تغییرات لیتولوژی و ساختاری بر روی نمودارهای چاه نگاری و به تبع آن تاثیر بر آنالیز موجک، نمی توان تنها با آنالیز موجک یک نوع نمودار چاه پیمایی، تمامی مرزهای سکانسی را شناسایی کرد. در این مطالعه سعی شده است با استفاده از آنالیز موجک داده های چاه پیمایی مانندGR، NPHI، RHOB، RHOZ، THOR/URAN و داده های تحلیل چندکانیایی مانند حجم انیدریت و نیز ترکیب نمودن آن ها، روشی مناسب و کم خطا برای تعیین خودکار این مرزها ارائه شود. بدین ترتیب برای شناسایی مرزهای سکانسی بهترین نتیجه از ترکیب ضرایب همبستگی نمودارهای (GR، NPHI، RHOB(RHOZ و نسبت حجمی انیدریت، ترکیب (GR، NPHI، RHOB(RHOZ و نسبت توریوم به اورانیوم THOR/URAN به دست آمده است. مقایسه نتایج به دست آمده از این روش با نتایج به دست آمده از سایر روش ها بر روی سازندهای کنگان و دالان در میدان گازی پارس جنوبی صحت این روش را اثبات می نماید.
    کلیدواژگان: آنالیز موجک، چینه نگاری سکانسی، ژئوفیزیک، پارس جنوبی، نمودارهای چاه پیمایی
  • علی خوبیاری *، نصرالله کلانتری، عباس چرچی، محمدرضا کشاورزی صفحات 107-119
    منطقه مورد مطالعه با پوشش قابل ملاحظه ای از واحدهای ماسه سنگی در شمال شرق استان خوزستان واقع شده است. هدف از انجام این تحقیق بررسی خصوصیات هیدروژئولوژی منطقه و تعیین عوامل موثر بر آبدهی چشمه های موجود در منطقه است. در این راستا مطالعات چینه شناسی، لیتولوژی و ساختاری انجام شده است و جهت بررسی خصوصیات شیمیایی آب زیرزمینی منطقه از چشمه ها نمونه برداری شده است. نتایج نشان می دهد در بخش هایی از منطقه که ضخامت ماسه سنگ قابل ملاحظه و تراکم شکستگی ها بیشتر است، آبخوان ماسه سنگی از ذخیره بیشتری برخوردار بوده و چشمه ها دارای آبدهی بیشتری می باشند. علاوه بر این محل ظهور چشمه ها با فراوانی شکستگی های منطقه انطباق نزدیکی نشان می دهد. داده های هیدروشیمیایی نیز نشان می دهد که چینه شناسی منطقه نقش مهمی در کیفیت شیمیایی آب زیرزمینی ایفا می نماید. همبستگی بین یون های سولفات و کلسیم (0/90=R) موید فرایند انحلال ژیپس و انیدریت در منطقه است، به طوری که تیپ آب اکثر چشمه ها سولفاته می باشد.
    کلیدواژگان: هیدروژئولوژی، چشمه، آب زیرزمینی، ماسه سنگ
|
  • Ghaemif.*, Rahimi, B Pages 3-20
    Binalud Mountain Ranges is a thin skinned fold- thrust belt that is formed during Cimmerian (Late Triassic) and Alpine (Mezozoic- Cenozoic) orogenies as a consequent of collision between Iran and Turan plates. Structurally، this fold–thrust belt were consists of several thrust sheet and thrust faults. Thrust faults are verging S-SW and younger to the south. In order of ageing and their characteristics، thrust faults can be divided into three systems. The first (older) system consists of ductile thrust faults with antiformal stack duplex geometry. The second one includes ductile-brittle thrust faults. Thrust faults in this system cut and emplaced older thrust system and show hinterland dipping duplex geometry. The third (younger) system includes quaternary thrust faults in the south foothills of Binalud Mountain Ranges. Thrust faults in this system are brittle and are probably members of an S-vengeance leading imbricate fan. Based on forland stratigraphic models، syn-orogenic clastic assemblages in post Triassic stratigraphic column are used for determination of the age of generation and activity of thrust systems. On the basis of this study، first system is a result of Cimmerian and early Alpine orogenies، while the second one formed due to middle Alpine orogeny and third system is formed during late Alpine orogeny.
    Keywords: Thrust tectonics, Binalud, Foreland basin
  • Bahramik.*, M.R. Nikudel, Hafezi Moghadas N Pages 21-34
    Loess is a particular type of silty soils with porous structure and weak cohesion which has been deposited over different periods of Quaternary. From the geological engineering view points, these soils are problematic ones whose main geological engineering feature of these soils is their erodibility and collapsibility. Loess soils are the main deposits cover north of Golestan province. These soils have spread across 4200 square kilometers. In this study, in order to examine and identify the loessic soils, undisturbed samples were collected and transferred to the lab and then Atterberg limit, specific gravity, grading, percentage of lime, specific density, rate of consolidation, and shear strength parameters were determined. Soil collapsibility was also determined using the results of the double oedometer tests. According to the unified standard, these soils are categorized in CL and ML groups. Furthermore, based on Clevenger classification, they are placed in the category of clayey loess and silty loess. The amount of calcium carbonate in these soils ranges from 12 to 22.3 percent and demonstrates low shear strength parameters in saturated condition. The double oedometer tests results demonstrate that the soils are prone to collapsibility. The results of soil dispersion tests reveal that the depression, which is due to the presence of sodium carbonate, does not have any influence on erosion of mentioned soils; therefore the high erodibility of these soils is basically a mechanical phenomenon which can be attributed to special texture and grading of loesses.
    Keywords: Loess, Erodibility, Collapsibility, Kalaleh
  • Naderif., Masoudi, F.* Pages 35-45
    Qatruyeh metamorphic complex in SW of Iran is located in NE of Nayriz in eastern border of the Sanandaj-Sirjan metamorphic zone. The complex consists of different schists, carbonate metamorphic rocks, quartzite, metasandstone and metavolcanics. Zagros fault movements appear as north-south Qatruyeh-Darehbid fault in the western part of the complex and is composed of a shear zone with carbonate mylonites as a main rock unit. In this research, the shear zone introduced and thermometry of deformation estimated based on twins of calcite in carbonate mylonites. Microstructure studies, based on morphology and twin width of the calcite crystals, show crystal- plastic deformation in calcite, which formed mostly mechanical e-twinning. The width of the calcite twins in studied samples range between 0.5-15 microns with density of 10 to 55 twins in millimeter. Based on experimental and mineralogical studies, temperature of the deformation estimated between 250 to 300 ˚C. Paragenesis of minerals in schists show that metamorphism developed up to green schist to lower amphibolite facies and followed by dextral sense of main faults of the area as dynamic metamorphism.
    Keywords: Sanandaj, Sirjan, Carbonate mylonites, Twins, Qatruyeh metamorphic complex
  • Sarkhoshia.*, Moazzenm., Izadyar, J Pages 47-57
    The study area is located in the West of Anguran lead-zinc mine in Zanjan province, in the central Iran zone. The metamorphic rocks of the area include chlorite schist, epidote-amphibole schist, mica schist, marble, quartzite and metamorphosed gabbrodiorite. Metapelites are the focus of the present study, since they have recorded mineral appearances and deformational phases due to suitable composition. Petrographic studies show that three types of metapelites, including biotite schist, garnet schist and muscovite schist are present. Retrograde metamorphisms, owing to pressure and temperature decrease during exhumation are recorded in the Kuhe Arqoon rocks. The main deformational features include andaluse extinction, mineral stretching, pressure shadow and preferred orientation of minerals. Using petrographical studies and considering relation between structures and porphyroblasts and matrix (microstructures), three main deformational phases were determined for the area, among them the second deformational phase was the strongest. This deformation has produced the main foliation in the rocks. The weakest phase was the third deformational phase, which was not accompanied by metamorphism. Contemporarily with D1 deformational phase, M1 metamorphic phase occurred, crystallizing chlorite, muscovite, quartz, biotite and garnet. M2 metamorphic phase was coeval with D2 deformational phase. Mineral assemblage of M2 is biotite, muscovite, quartz and garnet. During the weak D3 deformational phase, chlorite is formed with weak orientation in the rocks.
    Keywords: Deformation, metamorphism, Metapelites, Petrographic, Kuhe Anguran
  • Norouzin.*, Daneshianj., Baghbanid., Aghanabati, S.A Pages 59-74
    Lower Oligocene and Miocene deposits in Zagros include several formations with considerable lithological changes and faunal diversification. To study these formations more accurately and identifying the boundary among them, 414 samples of Halegan well #1 on the southwest of Qir were studied. Lower Oligocene and Miocene deposits of Halegan well #1 with 414 meter thickness; consist of argillaceous limestone, dolomite, and limestone with intercalation of marl and gypsum and formed the Pabdeh, Asmari and Gachsaran formations. The upper parts of Pabadeh Formation at its upper section include planktonic foraminifera with the age of lower Oligocene Foramtion has Rupelian age and covers conformably the lower part with late Eocene age. The upper boundary of the Pabadeh Formation is conformable with the Asmari Formation. Based on Thomas (1948) definition of the Asmari Formation, in the Halegan well, the Asmari Formation consists of the lower (Oligocene) and middle Asmari (Aquitanian). The upper boundary of the Asmari Formation is unconformable with the Gachsaran Formation. Based on paleontological studies of the lower Oligocene-Miocene deposits of Halegan well, 32 genera and 48 species of benthonic foraminifera and 13 genera and 21 species of planktonic foraminifera were identified and five biozones can be correlated with Wynd’s (1965) biozones 55,56,57,59,63. In ascending order they are: 1-small Globigerina spp. assemblage zone (No. 55) 2-Lepidocyclina-Operculina-Ditrupa assemblage zone (No. 56)3-Nummulites intermedius-Nummulites vascus assemblage zone (No. 57)4-Austrotrillina asmariensis-Peneroplis evolutus assemblage zone (No. 59)5-Rotalia-Elphidium assemblage zone (No. 63)
    Keywords: Foraminifera, biostratigraphy, Lower Oligocene, Miocene, Fars
  • Boomerim.*, Biabangardh., Nakashimak., Esform, M Pages 75-88
    Mahour ore deposit is located in eastern margin of Lut Block, 130 Km west of Nehbandan. Hypogene sulfides of Cu, Pb and Zn mainly occur beneath an oxide zone in depth. Altered dacites are the most important host rocks for these sulfides. Rock units are mainly Eocene andesite, andesite-basalt and dacite lavas and Eocene pyroclastic deposits (tuff and lithic tuff) in the area. The rocks are calc-alkaline and geochemically belong to continental margin tectonic setting. Pyrite, chalcopyrite, galena, sphalerite and a silver-rich mineral were formed in fractures and other open spaces as well as vein by hydrothermal solution Chemistry of these minerals and distribution of Ag, Pb and Zn in them were studied by an Electron probe micro-analyzer (EPMA). These minerals show variation in chemistry and some of them contain silver. This type mineralization in Mahour shows characteristic between base metals veins and low sulfidation epithermal deposits.
    Keywords: Dehsalm, Mahuor ore, Hypogene mineralization, Hydrothermal, Silver
  • Nakhostin Mortazavim.*, Tavakoliv., Kamkare, Rouhania., Arab Amiri, A Pages 89-106
    Nowadays, wavelet analysis has many applications to identify and analyze the transient boundaries and waves, such as image borders and earthquake waves. Detection of discontinuities in the sedimentary sequences and identifying the boundaries of sequence stratigraphic surfaces are one of those applications. In this study, wavelet analysis was used to analyze wirline logs data, such as GR, NPHI, RHOB, RHOZ, THOR / URAN and multimin data such as anhydrite percentage volume, in which the data vary in sequence boundaries. Different types of sequence boundaries impact on different types of logs. The wireline logs are affected by structural and lithological changes; thus, we cannot identify those boundaries using a kind of correlation coefficients. In this study, a combination of coefficients for the wireline logs is used. This combination offers a good way to automatically determine the borders fairly accurate. The best results are obtained from the coefficients combination of GR, NPHI, RHOB (RHOZ) logs and the anhydrite percentage volume multimin, and also, the coefficients combination of GR, NPHI, RHOB (RHOZ) logs and thorium to uranium ratio (THOR / URAN) graphs. Comparison between the results of this study in Kangan and Dalan formations of South Pars gas field with the other proved methods show the capability of this technique in combination of data.
    Keywords: Wavelet analysis, Sequence stratigraphy, Geophysics, South Pars Field, Wireline logs
  • Khoobyaria.*, Kalantarin., Charchia., Keshavarzi, M. R Pages 107-119
    The study area with considerable sandstone outcrop is located north-east of Khuzestan province. The aim of this study was to investigate hydrogeological status to find out factors affecting the springs discharge rate. To reach the goal, the stratigraghy, lithology and structural assessments were undertaken in the area, and also water sample collection was carried out. The results indicated that there is a positive correlation between springs occurrence and fracture density. The data also revealed that in areas where sandstone thickness is remarkable and fractures well developed, aquifer reservoir as well as spring discharge is promising. The hydrochemical data showed that water quality is controlled by stratigraphy. Correlation between sulfate and calcium ions (R=%90) proves that gypsum and anhydrite dissolution process, caused sulfate water type in the study area.
    Keywords: Hydrogeology, Spring, Groundwater, Sandstone