فهرست مطالب

زمین شناسی ایران - پیاپی 31 (پاییز 1393)

فصلنامه زمین شناسی ایران
پیاپی 31 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • معصومه روستایی*، مریم آق آتابای، مجید نعمتی صفحات 3-18
    گستره مورد بررسی در کناره شمالی البرز خاوری قرار گرفته است. با توجه به موقعیت ساختاری ویژه این منطقه، در این پژوهش سعی شده است که با ارزیابی شاخص های ریخت زمین ساختی حوضه آبریز گرگان رود- قره سو و چگونگی پراکندگی زمین لرزه ها، الگوی نو زمین ساختی جنوب استان گلستان بررسی شود. در این راستا، حوضه آبریز گرگان رود- قره سو به 22 زیرحوضه تقسیم گردید و شاخص های شیب رود، ناتقارنی حوضه زهکشی، تقارن توپوگرافی معکوس، انتگرال فرازسنجی، شکل حوضه و پیچ و خم پیشانی کوهستان در زیرحوضه های یاد شده، محاسبه شد. نتایج بررسی این ویژگی ها با هم، به عنوان شاخص زمین ساخت فعال نسبی محاسبه شد و به چهار رده شامل مناطق خیلی فعال تا مناطق با فعالیت کم تقسیم بندی شد. رده های بالای فعالیت نسبی زمین ساختی بیشتر در جنوب و جنوب باختری حوضه گرگانرود- قره سو به دست آمد. در حالی که نواحی خاوری و جنوب خاوری دارای رده های متوسط تا پایین فعالیت هستند. میزان فعالیت زمین ساختی در این ناحیه از شمال به جنوب افزایش می یابد. این افزایش می تواند وابسته به موقعیت نقاط اوج شاخص شیب رودخانه ها در راستای گسل ها و پاره های گسلی باشد. همچنین مقدار ناتقارنی حوضه زهکشی در بیشتر زیرحوضه های این منطقه نشان دهنده انحراف حوضه ها به سوی باختر یا خاور هر آبراهه است. نتایج حاصل از بررسی ریخت زمین ساختی و نحوه پراکندگی لرزه خیزی منطقه مورد مطالعه، گویای این مطلب است که منطقه مورد نظر تا اندازه زیادی از جنبش های زمین ساختی منطقه، به ویژه جنبش گسل کاسپین و شمال البرز و سیستم گسلی تراستی در شمال گرگان تاثیر پذیرفته است. نواحی دارای فعالیت خیلی بالای زمین ساختی و بخش های؛ میزان کج شدگی بالای رودخانه ها همخوان با یک سیستم گسل تراستی با روند تقریبی NNE- SSW می باشد. از سوی دیگر، روند لرزه خیزی مشاهده شده را می توان به وجود احتمالی تراست ژرف و نسبتا جوانی در شمال جبهه رشته کوه البرز نسبت داد.
    کلیدواژگان: زمین ساخت، شاخص های ریخت زمین ساختی، حوضه آبریز گرگان رود، قره سو
  • مجتبی ربیعی وزیری، شهرام شفیعی بافتی*، وحید حسیبی صفحات 19-34

    روش های آماری و احتمالاتی برای بررسی عدم اطمینان های موجود در داده ها و همچنین اعتبار سنجی جواب های به دست آمده از محاسبات به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. در این مطالعه برای تعیین دقیق مختصات ناپیوستگی ها و اعتبارسنجی نتایج به دست آمده از محاسبات نرم افزار Dips از روش شبیه سازی مونت کارلو استفاده شد. دراین روش با در نظر گرفتن تمامی حالات ممکن برای متغیرها با تعیین تابع توزیع احتمالی و نمونه گیری از آن ها، تابع نهایی شبیه سازی شد. در این مطالعه از داده های مربوط به ناپیوستگی ها در معدن سنگ سعیدی استفاده گردید. در مرحله اول با استفاده از نرم افزار Dips دسته درزه های اصلی شناسایی شد وسپس برای محاسبه مختصات ناپیوستگی با استفاده از روش شبیه سازی مونت کارلو برای هر دسته درزه تعداد50000 داده تصادفی شیب و جهت شیب شبیه سازی گردید ودر مرحله نهایی با استفاده داده های شبیه سازی شده مشخصات آماری شیب و جهت شیب هر دسته درزه تعیین شد. نهایتا«نتایج شبیه سازی با نتایج حاصل از نرم افزار Dips مقایسه گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که میزان اطمینان به محاسبات نرم افزارDips برای جهت شیب ناپیوستگی ها به طور متوسط 99/38% و برای مقدار شیب به طور متوسط 94/34% است.

    کلیدواژگان: تحلیل احتمالاتی، تحلیل قطعی، روش شبیه سازی مونت کارلو، ناپیوستگی، نرم افزارDips
  • الهه احمدزاده*، حمید نظری، مرتضی طالبیان، شهریار سلیمانی آزاد، محمد فریدی صفحات 35-47
    گسل شمال تبریز یکی از گسل های راستالغز- راست بر در شمال باختری ایران است که با راستای شمال باختری- جنوب خاوری از صوفیان تا بستان آباد امتداد یافته و در قالب دو قطعه گسلی اصلی مشاهده می شود. در پژوهش حاضر، به منظور مطالعه آخرین جنبش های زمین ساختی پهنه گسلی شمال تبریز، پدیده های ریخت زمین ساختی جوان و نیز پارینه لرزه شناسی قطعه شمال باختری گسل شمال تبریز در گستره سهلان مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این پژوهش، گسیختگی گسله جوان سهلان با درازای حدود 10 کیلومتر و راستای چیره شمال باختری – جنب خاوری، در شمال باختری فرودگاه بین المللی تبریز به نقشه درآمده است. در بررسی های ریخت زمین ساختی انجام گرفته در این گستره، جابجایی راست بر احتمالا منسوب به آخرین رویداد مهلرزه ای (1780میلادی، MW = 7.4، 3.5 ±0.5) متر و جابجایی شاقولی آن بین0 و 0/5 متر برآورد گردید. بنابراین، با توجه به نسبت بین لغزش افقی و لغزش شاقولی (H/V) می توان سازوکار چیره این قطعه از گسل شمال تبریز را راستالغز- راست بر در نظر گرفت که در تایید با داده های جدید GPS این گستره از کشور می باشد.
    بر پایه پژوهش های پارینه لرزه شناختی به عمل آمده در پژوهش حاضر، با بررسی دیواره ای عمود بر راستای گسل شمال تبریز در شمال روستای سهلان، آثار زمین شناختی چهار پارینه زمین لرزه با بزرگای نسبی (در مقیاس MW) بیش از 6/4 شناسایی گردیده است.
    بزرگای جوان ترین رخداد ثبت شده در نهشته های ترانشه یاد شده، در محدوده 7 برآورد شده است که با توجه به موقعیت های جغرافیایی، این رویداد را می توان در پیوند با زمین لرزه تاریخی سال 1780 میلادی (MW = 7.4) دانست.
    کلیدواژگان: پارینه لرزه شناسی، ریخت زمین ساخت، شمال باختر ایران، گسل سهلان و گسل شمال تبریز
  • لیلا صالحی*، ایرج رساء، سعید علیرضایی، احمد کاظمی مهرنیا صفحات 49-63
    منطقه معدنی عباس آباد در شرق شاهرود در کمربندی از سنگ های آتشفشانی و آتشفشانی- رسوبی قرار دارد و میزبان هشت کانسار مس است. این کمربند قسمتی از کمان آتشفشانی شمال ایران مرکزی محسوب می شود. کانه زایی مس با چیرگی کالکوسیت و به مقدار کمتر بورنیت، دیژنیت، کوولیت به صورت افشان، رگچه ای و داربستی دیده می شود. چهار دگرسانی کربناتی، سیلیسی، اپیدوتی و کلریتی در سنگ های میزبان قابل تشخیص است. از نظر سنگ شناسی، سنگ های آتشفشانی دارای ترکیب تراکی آندزیت، تراکی آندزی بازالت و تراکی بازالت بوده و ماهیت شوشونیتی تا کالک آلکالن پتاسیم بالا داشته و در رده آلکالن جای می گیرند. فرایند تبلور تفریقی و پدیده آلایش پوسته ای در تحول ماگمایی این سنگ ها دخالت داشته است. پلاژیوکلاز و پیروکسن، کانی های اصلی این سنگ ها و بافت پورفیریک و گلومروپورفیریک مهم ترین بافت های مشاهده شده است. منطقه بندی، بافت غربالی و جذب دوباره در پلاژیوکلازها، بافت غربالی و آثار تحلیل رفتگی و خوردگی در حاشیه پیروکسن ها و گرد شدگی کانی ها از نشانه های وجود شرایط عدم تعادل حین انجماد ماگما است. غنی شدگی در LILE و LREE و تهی شدگی از HFSE همراه با آنومالی منفی عناصر Nb، Ti و Ta در نمونه های مورد مطالعه، ماهیت آلکالن مرتبط با قوس (حاشیه قاره-ای فعال) را نشان می دهد. همچنین نسبت Ba /La و Th/Taدر سنگ های مورد بررسی محیط تکتونیکی قوس قاره ای فرورانشی را تایید می کند.
    کلیدواژگان: پتروژنز، پتروگرافی، دگرسانی، ژئوشیمی، عباس آباد و مس
  • حسین فلاحی*، سید حسام الدین معین زاده میر حسینی، غلامرضا فتوحی راد صفحات 65-78
    مناطق نزدیک به زون برخورد، لیتولوژی متفاوتی نسبت به دیگر مناطق دارند. در چنین مناطقی به علت تنوع سنگی زیاد، برافراشتگی های شدید و درهم ریختگی واحدها، نقشه برداری نیازمند ابزارها و مطالعات گسترده و دقیقی است. ازجمله پیشرفته ترین ابزارها در این زمینه می توان به سنجنده های ابر طیفی اشاره کرد که با تصویربرداری صدها باند ظریف و پیوسته در طول موج های مرئی و فروسرخ، امکان شناسایی بسیاری از عوارض سطح زمین باوجود مشابهت ها و پیچیدگی های طیفی را فراهم می آورند. در مطالعه حاضر به منظور نخستین بررسی کارایی داده های ابر طیفی سنجنده هایپریون در تفکیک واحدهای سنگی مذکور در ایران، روش طیف مبنای نقشه بردار زاویه طیفی انتخاب و بر روی تصویر هایپریون منطقه طبس مسینا در شرق بیرجند اعمال گردید. بر اساس مطالعات میدانی- آزمایشگاهی متعدد صورت گرفته لیتولوژی منطقه موردمطالعه را می توان به 5 گروه کلی شامل مجموعه افیولیتی، واحدهای دگرگونی، واحدهای ولکانیکی الیگومیوسن تا پلیوکواترنری، واحدهای فلیشی و آهکی تفکیک کرد. واحدهای آذرین منطقه شامل مجموعه افیولیتی کرتاسه و مجموعه آتشفشانی جوان (الیگومیوسن و پلیوسن – کواترنری) می باشد. رخنمون های پراکنده ای از سنگ های دگرگونی در بخش هایی از مجموعه افیولیتی دیده می شود منتها بخش اعظم این سنگ ها در زون دگرگونی شرق افیولیت قرار دارند. به منظور محاسبه میزان صحت نتایج پردازش بر روی داده های ابر طیفی منطقه نقاطی به شکل پراکنده در واحدهای سنگی مذکور تحت نمونه برداری و مورد بررسی میدانی مکانمند قرار داده شدند. نمونه ها در مقطع میکروسکوپی و بعضا توسط دستگاه الکترون میکروپروب تحت آنالیز قرارگرفته و بر این اساس نقاط معیار جهت محاسبه صحت نتایج پردازش به دست آمد. بنا بر محاسبات انجام شده ضریب صحت عامل روش نقشه بردار زاویه طیفی بر روی داده های ابر طیفی سنجنده هایپریون در بخشی از آمیزه های رنگی شرق ایران به طور متوسط به بیش از 64 درصد می رسد که نسبت قابل قبولی در تفکیک واحدهای پیچیده آمیزه ای به حساب می آید.
    کلیدواژگان: افیولیت، تصاویر ابر طیفی، شرق ایران، نقشه بردار زاویه طیفی
  • مرضیه بازآمد، حسن میرنژاد* صفحات 79-90
    افیولیت نیریز واقع در استان فارس که در کرتاسه پایانی و در اثر بسته شدن اقیانوس نئوتتیس و برخورد صفحه عربستان با صفحه ایران زمین تشکیل شده است، دارای پتانسیل های فراوان معدنی بخصوص کرومیت می باشد. پیروکسنیت یکی از واحدهای اصلی تشکیل دهنده این افیولیت بوده و تجزیه ریز کاوش الکترونی (EMP) نشان می دهد کلینوپیروکسن (دیوپسید)، ارتوپیروکسن (انستاتیت) و الیوین (کریزولیت) غالبترین کانی های آن می باشند. فراوانی Cr2O3، Al2O3، Fe2O3، MgO و TiO2 در کرومیت های موجود در پیروکسنیت های نیریز تطابق خوبی با کرومیت های تیپ انبانی دارند و از ماگمایی با ترکیب بونینیتی دارای (100 Cr/(Cr+Al)) Cr# بالا و TiO2 پائین منشا گرفته اند. نتایج داده های حاصل از تجزیه طیف سنج جر می- پلاسمای جفت شده القایی (ICP-MS) به روش آماده سازی آذرمحک نشانگر غنی شدگی عناصر گروه پلاتین در توده افیولیتی نیریز نسبت به گوشته اولیه است. به علاوه تمرکز پلاتینیوم و پالادیوم در کرومیت های موجود در پیروکسنیت ها نسبت به کانی های پیروکسن بالاتر می باشد. به طور کلی میزان این عناصر در پیروکسنیت های نیریز بسیار کمتر از حد اقتصادی (ppm 5) است.
    کلیدواژگان: افیولیت، پیروکسنیت، عناصر گروه پلاتین و نیریز
  • امید کاک مم، محمدحسین آدابی*، عباس صادقی صفحات 91-106
    این مطالعه با هدف بررسی فرایندهای دیاژنتیکی، میکروفاسیس و دلایل ژئوشیمیایی تاییدکننده کانی شناسی اولیه نهشته های کربناته سازند آسماری به سن الیگو- میوسن در برش سطحی تاقدیس ریگ واقع در میدان نفتی کوه ریگ صورت گرفته است. در این منطقه سازند آسماری با 364 متر ضخامت به صورت یک توالی از سنگ های کربناته نازک، متوسط و ضخیم لایه تا توده ای بیرون زدگی پیدا کرده است. بر اساس بافت های رسوبی، مطالعات پتروگرافی و فوناهای موجود، 12 میکروفاسیس مختلف کربناته شناسایی شده است. این میکروفاسیس های کربناته در چهار زیرمحیط پهنه جزر و مدی، لاگون، سدی/ شول و زیرمحیط دریای باز تشکیل شده است. نبود نهشته های توربیدایتی، کمربند ریفی و تغییر تدریجی رخساره ها نشان می دهد که سازند آسماری در یک محیط رمپ کربناته تک شیب (هموکلینال) نهشته شده است. فرایندهای اصلی دیاژنتیکی شناسایی شده شامل دولومیتی-شدن، سیمانی شدن، میکرایتی شدن، انحلال، فشردگی و جانشینی می باشند. شواهد پتروگرافی و تغییرات عناصر اصلی و فرعی و مقایسه آن با محدوده هایی که توسط محققین مختلف برای کانی شناسی کلسیتی و آراگونیتی ارائه شده اند حاکی از کانی شناسی اولیه آراگونیتی برای کربنات های سازند آسماری است. نسبت Sr/Na بالا، کانی شناسی اولیه آراگونیتی را پیشنهاد می کند. تغییرات Sr و Na در مقابل Mn تبدیل کانی شناسی اولیه آراگونیتی به کلسیت طی دو مرحله ثبات دیاژنتیکی را تایید می-کند. رسم تغییرات نسبت Sr/Ca در مقابل Mn نشان می دهد که سنگ آهک های آسماری تحت تاثیر دیاژنز متئوریکی در یک سیستم بسته تا نیمه بسته دیاژنتیکی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سازند آسماری، ژئوشیمی، کانی شناسی اولیه، فرایندهای دیاژنتیکی، تاقدیس ریگ
  • سیده منیره حسینی*، محمدحسین محمودی قرایی، سید احمد مظاهری، علی احمدپور، غلامرضا ثوابی صفحات 107-116
    جذب سطحی یکی از روش های موثر و با صرفه برای حذف فلزات سمی از جمله سرب از آب های آلوده می باشد. در این مقاله تاثیر سه پارامتر pH، دوز جاذب و غلظت اولیه سرب بر جذب سطحی سرب توسط دو جاذب ارزان قیمت شامل گوتیت طبیعی و گل اخرای جزیره هرمز مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی تاثیر pH روی جذب سرب توسط جاذب ها نشان داد که برای هر دو جاذب، افزایش pH تا حد 5 درصد جذب سرب را افزایش می دهد. از طرفی آزمایش ها نشان داد که با افزایش دوز جاذب، درصد جذب در هر دو جاذب بالا می رود ولی گل اخرا برخلاف گوتیت، قابلیت بالایی برای جذب سرب حتی در دوز جاذب g/L2 دارد. بررسی ها نشان داد که در غلظت های بالا، گل اخرا نسبت به گوتیت جاذب موثرتری برای سرب است، به طوری که گل اخرا در غلظت اولیه mg/L 150 به میزان 97/57% سرب محلول در آب را در دمای محیط (̊C 23/5) و با شرایط pH=5، دوز جاذب g/L 6، زمان 60 دقیقه و اندازه ذرات ریزتر از 230 مش حذف می کند، در حالی که گوتیت در همین شرایط 78/53% سرب را حذف می کند. در این شرایط حداکثر ظرفیت جذب (qe) سرب برای گل اخرا و گوتیت به ترتیب 24/39 و 19/63 میلی گرم بر گرم می باشد. رابطه بین غلظت اولیه و درصد جذب، برای گل اخرا مستقیم ولی برای گوتیت طبیعی به شکل معکوس می باشد. ترسیم ایزوترم های جذب لانگمویر و فروندلیچ نشان داد که گوتیت با ضریب همبستگی 0/995 از مدل جذب لانگمویر پیروی می کند ولی گل اخرا تقریبا از هر دو مدل لانگمویر و فروندلیچ پیروی می کند.
    کلیدواژگان: جذب سطحی، سرب، گوتیت و گل اخرا
|
  • Rustaeim.*, Agh- Atabaim., Nemati, M Pages 3-18
    The study area is located in north of eastern Alborz range. In this study، it was evaluated the pattern of neotectonic in eastern Alborz and the distribution of seismicity and geomorphic pattern of Southern Golestan province. To assess tectonic activities in 22 separated subbasins، we have analysed neotectonic indices: the stream– gradient index (SL)، drainage basin asymmetry (Af)، reveres symmetry of topography (T)، hypsometric integral (Hi)، drainage basin shape (Bs) and mountain front sinuosity (Smf). The results of the analysis is accumulated and expressed as an index of relative active tectonics (Iat)، which divided into four classes from relatively low to highest tectonic activity. The high class values of tectonic activity for Iat mainly occur in the south and southwest of the Gorganrud- Gharasu drainage basin، while the rest of the study area has classes of Iat suggesting moderate to low tectonic activity. The rate of tectonic activity in this area will increase from north to south. This increase can be related to the position of peaks steam gradient index along the faults and segment faults. Also value of drainage basin asymmetry is calculated for all of the subcatechments greater or less than 50 that shows tilt for each stream toward West or East. The results of this study show that the distribution of seismicity، geomorphic and tectonic movements of studied area has been affected especially by Khazar and North Alborz faults movement and thrust fault in north of Gorgan. Areas with high tectonic activity and the high measure of tilting indicate that there may be a thrust fault، with a NNE-SSW approximate trend. On the other hand، this seismicity trend may be related to a deep and relatively young thrust splay in north of the Alborz range front.
    Keywords: Tectonic, Morphotectonic indices, Gorgan Rud, Gharasu basin
  • Rabieivazirim., Shafiei, Sh.*, Hasibi, V Pages 19-34

    Statistical and probabilistic methods to evaluate the uncertainty in the data and the validation of the answers obtained from the calculations are widely used. In this study، Monte Carlo simulation method is used in order to exactly determine the coordinates of the discontinuities and the validation of the results of the Dips software calculations. In this method by considering all possible states for variables with estimation of the probability distribution function and the sampling of the variables، the final function was simulated. In this study، the data of discontinuities related to the Saidi ornamental quarry stone are used. In the first step، by the use of the Dips software، major joint sets were identified. Then for calculation of coordinates of joint sets with use of Monte Carlo simulation for each joint set، 50،000 random data of dip and dip direction were simulated. In the final step، the statistical characteristics of dip and dip direction of each joint set were identified by use of simulated data. Finally، the simulation results were compared with the results of Dips software. The results of this study show that the level of accuracy in Dips software for the dip direction of discontinuities is an average of 99. 38% and for dip is an average 94. 34%.

    Keywords: Probability analysis, Deterministic analysis, Monte Carlo Simulation, Discontinuity, Dips Software
  • Ahmadzadehe.*, Nazarih., Talebianm., Solaymani Azad, Sh., Faridi, M Pages 35-47
    The North Tabriz Fault is one of the major strike-slip faults (trending NW-SE) in NW Iran، that trends from Sofian to Bostan Abad. Generally، the fault consists of two main fault segments. In present research، to study the last active tectonics at the North Tabriz Fault region، evaluated young morphotectonical features and paleoseismology of northwestern fault segment evaluated. On the basis of morphotectonic approaches on this region، horizontal slip last event (MW = 7. 4، 1780 AD) are found in the ranges 3. 5 ±0. 5 m and vertical slip between 0 and 0. 5 m. However، by attention to H/V ratio can propose that NW segment of North Tabriz Fault act as pure strike slip which confirm by new GPS data on this part of Iran. On the basis of paleoseismological researchs، by examining a wall perpendicular to the North Tabriz Fault in North Sahlan Village، four old paleoearthquakes with relative magnitude of MW = 6. 4 has been detected. A young magnitude of the event، recorded in deposits of the paleoseismologic trench of the study area، close to 7 have been estimated that according to geographic and stratigraphic location، this event can be associated with historical earthquakes since 1780 AD (MW = 7. 4).
    Keywords: Paleoseismology, Morphotectonic, NW Iran, Sahlan Fault, North Tabriz Fault
  • Salehil.*, Rasai., Alirezaeis., Kazemi Mehrnia, A Pages 49-63
    Abbas Abad ore district lies in a volcanic and volcanosedimentary belt in East Shahroud and hosts eight copper deposits. This belt is part of volcanic arc in north of central Iran. Copper mineralization is dominated by chalcocite with minor bornite، digenite and covellite. Mineralization occurs as disseminated، veinlet، and stock works. Four alterations (silicification، carbonatization، epidotization and chloritization) are detectable in the host rocks. Lithologies of the volcanic rocks are trachyandesite، trachyandesit basalt and trachybasalte and they have high potassium calc-alkaline to shoshonitic nature. Fractional crystallization and crustal contamination processes are involved in magma evolution. Plagioclase and pyroxene are main minerals and the most important texture (porphyric and glomeroporphyritic) has been observed in this rocks. Zoning، sieve textures and re-absorption in plagioclases، and sieve textures، the effects of corrosion on the margins of pyroxene، and roundness of mineral implies the existence of non-equilibrium conditions during solidification of magma. LREE and LILE enrichment and depletion of HFSE with negative anomalies of Nb، Ti and Ta elements in studied samples show the alkaline nature associated with arc (active continental margin). Ratio of Ba/La and Th/Ta in rocks confirm subducting continental arc for tectonic environment of this rocks.
    Keywords: Petrogenesis, Petrography, Alteration, Geochemistry, Abbas Abad copper
  • Fallahih.*, Moeinzade Mirhosseini, S.H., Fotoohi Rad, Gh Pages 65-78
    The lithologies of regions near the collision zone are different from another region. Mapping in these areas need extensive and exact studies and tools because of the variety of rocks، intensive uplift and clutter of units. Hyperspectral sensor is one of the most advanced tools that can do imaging from hundred of delicate and continuous bands in visible and infrared spectrums، so it can identify many of terrain despite spectral similarities and complications. In present study، as the first survey of hyperspectral data efficiency of hyperion sensor in Iran to separate the rock units، spectral based method of spectral angle mapper applied on hyperion image in Tabas، East of Birjand. Based on various laboratory- field studies، the lithology of study area can be separated into five general groups: (ophiolite series، metamorphic units، Oligo-Miocene volcanic units، limestone and flysch units). Igneous units in this area include Cretaceous ophiolite complex and young volcanic set (Oligo-Miocene، Pliocene-Quaternary). Dispersed outcrops of metamorphic rocks are seen in parts of ophiolitic series. In this region، for calculation of processing results accuracy rate، some scarred locations and points were sampled according to field surveys. Some of these samples were analyzed in microscopic thin section and by electron microprobe system، based on these works، criterion points for processing results accuracy rate، are evaluated. According to calculation، the user accuracy coefficient of spectral angle mapper method on hyperspectral data in hyprion sensor reach more than 64% in some parts of colored- melange in the East of Iran that is acceptable ratio in separation of blended complicated units.
    Keywords: Ophilite, Hyperspectral images, East of Iran, Spectral angle mapper
  • Bazamadm., D Mirnejad, H.* Pages 79-90
    Neyriz ophiolite in Fars Province which formed as the result of the closure of Neo-Tethys ocean and Arabian-Iranian plate collision in Late Cretaceous، has high potential for ore deposits، in particular chromite. Pyroxenite is one of the main constituent units of ophiolites and electron microprobe analysis (EMP) shows that clinopyroxene (diopside)، orthopyroxene (enstatite) and olivine (cherysolite) are the most abundant minerals. The abundances of MgO، Fe2O3، Al2O3، Cr2O3 and TiO2 in chromites of Neyriz pyroxenites show affinities with the podiform chromites which formed from magma with bonititic composition with high Cr# (100 Cr/(Cr+Al)) and low content of TiO2. The results of Inductively Coupled Plasma-Mass Spectrometry (ICP-MS) analyses accompanied with the fire assay precon-centration demonstrate that platinum group elements in Neyriz ophiolite are more enriched relative to those of the primitive mantle. In addition، the concentrations of Pt and Pd in chromites within pyroxenites are higher than those of the pyroxene phases. In general، the amounts of these elements in Neyriz pyroxenites are much less than of economic threshold (5 ppm).
    Keywords: Ophiolite, Pyroxenit, Platinum group element, Neyriz
  • Kakememu., Adabi, M. H.*, Sadeghi, A Pages 91-106
    The aim of this study is to recognize diagenetic processes، microfacies and geochemical evidence for original carbonate mineralogy of Oligocene- Miocene Asmari limestone deposited in the Rig anticline at Rig mountain oil field. In this area، the Asmari Formation with a thickness of 364 m have been exposed as a sequence of thin، medium، thick، and massive carbonate rocks. Twelve microfacies types have been distinguished on the basis of depositional textures، petrographic analysis and fauna. These carbonate microfacies belong to four major sub-environments including tidal flat، lagoon، bar/ shoal، and open marine. Absence of turbidite deposits، reefal belt and gradual changes in facies indicated that the Asmari Formation was deposited in a homoclinal carbonate ramp environment. The main diagenetic processes includes: dolomitization، cementation، micritization، dissolution، and compaction. Petrographic evidence and variation of major and minor element and compare this information with modern aragonite warm water and calcitic cool to cold temperate carbonate and originally aragonite mineralogy of Ordovician sub-tropical carbonate، the calcite mineralogy of Permian sub-polar cold water of Tasmania، the Upper Jurassic aragonite Mozduran limestone، the Ilam carbonate formation، and the Fahliyan Formation indicate that original carbonate mineralogy was aragonite in the Asmari Formation. High Sr/Na ratio suggests original aragonite mineralogy. Variation of Sr and Na values versus Mn confirm replacement of aragonite by calcite during the two stages of diagenetic stabilization. The bivariate plot of Sr/Ca versus Mn shows that Asmari limestone have been influenced by meteoric diagenesis in a closed to semi-closed diagenetic system.
    Keywords: Asmari Formation, Geochemistry, Original mineralogy, Diagenetic processes, Rig anticline
  • Hosseini, S.M.*, Mahmudy Gharaie, M.H., Mazaheri, S.A., Ahmadpoura., Savabi, G.H Pages 107-116
    Adsorption is one of the effective and frugal methods that used for removal of toxic metals-such as lead- from wastewater. In this paper، effect of three parameters including pH، adsorbent dosage and initial concentration of lead has been studied by two inexpensive adsorbents including natural goethite and Hormoz island ochre. The effect pH on lead adsorption by each of adsorbents shows that lead adsorption percent increase with pH increasing to 5%. On the other hand، experiments showed that with increasing adsorbent dosage، adsorption percent increase in both adsorbents. But ochre unlike goethite has high ability for lead adsorption even in adsorbent dose 2 g/L. Investigations showed that in high lead concentrations ochre toward goethite is more effective adsorbent for lead. So that ochre under condition with initial concentration 150 mg/L، ambient temperature (23. 5◦C)، pH=5، adsorbent dose 6g/L، reaction time 60 min and particle size smaller than 230 mesh removes 97. 57% of lead. Goethite removes 78. 53% of lead at the same condition. In this condition، maximum lead adsorption capacity for ochre and goethite is 24. 39 and 19. 63mg/g respectively. Initial concentration and adsorption percent shows direct relation for ochre، but reverse for goethite. Langmuir and Frundlich adsorption isotherms show that goethite follows Langmuir model with correlation coefficient of 0. 995، but ochre almost follows both models of Langmuir and Frundlich.
    Keywords: Adsorption, Lead, Goethite, Ochre