فهرست مطالب

زمین شناسی ایران - پیاپی 32 (زمستان 1393)

فصلنامه زمین شناسی ایران
پیاپی 32 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فیروزه هاشمی یزدی، فرشته سجادی*، حسین هاشمی صفحات 3-17
    مطالعه بوم شناسی دیرینه سازند دلیچای (باژوسین – کالووین) در دو برش چینه شناسی بلو در البرز مرکزی و تپال در البرز شرقی، بر مبنای پالینولوژی انجام گرفت. پالینومورف های متنوعی، با حفظ شدگی خوب، شامل میوسپورها، دینوفلاژله ها، اسپور قارچ ها، آکریتارک ها و آستر داخلی فرامینیفرها در رسوبات مذکور وجود دارند. برای بازسازی بوم شناسی دیرینه سازند دلیچای در برش های چینه شناسی مورد مطالعه از میوسپورها (اسپورها و پولن ها) استفاده گردید. قرابت میوسپورهای موجود در نهشته های سازند دلیچای در برش چینه شناسی بلو در البرز مرکزی، به ترتیب فراوانی، به سرخس ها 49%، مخروطیان 23%، ژینکوفیت ها 15%، لیکوفیتا 8%، اسفنوفیتا 4%، و بریوفیتا 1% منتسب می باشند. در برش چینه شناسی تپال در البرز شرقی نیز با توجه به گیاهان والد میوسپورهای موجود، سرخس ها با 48%، حداکثر تنوع و فراوانی را دارند و پس از آنها به ترتیب فراوانی، مخروطیان 26%، ژینکوفیت ها 19%، لیکوفیتا 4%، بریوفیتا 2% و اسفنوفیتا 1 % حضور دارند که نشان دهنده شباهت پوشش گیاهی دیرینه سازند دلیچای در البرز مرکزی و البرز شرقی می باشند. با در نظر گرفتن شرایط محیط زندگی نمونه های امروزی گیاهان والد میوسپورهای می توان نتیجه گرفت نهشته های سازند دلیچای در برش های چینه شناسی بلو و تپال در شرایط آب و هوای گرم تا نیمه گرم و مرطوب تشکیل شده اند.
    کلیدواژگان: البرز شرقی، البرز مرکزی، پالئواکولوژی، پالینومورف ها، ژوراسیک میانی، سازند دلیچای
  • حبیب الله قاسمی*، مریم دیهیمی صفحات 19-32
    در داخل نهشته های دونین البرز شرقی در شمال شاهرود، سنگ های آذرین بازیک فراوانی به شکل دایک ها و سیل های میکروگابرویی و روانه های متعدد بازالتی در سازندهای پادها و خوش ییلاق، رخنمون دارند. حضور این سنگ های ماگمایی به صورت میان لایه ای در لایه های سیلیسی آواری، آهکی و دولومیتی سازندهای پادها و خوش ییلاق بیانگر ارتباط آن ها با رژیم زمین ساختی کششی نوع کافت درون قاره ای حاکم بر منطقه در این زمان در زون البرز شرقی است. وجود یک توالی رسوبی کافتی، غنی شدگی سنگ های آذرین از LREE، تهی شدگی نسبی آن ها از HREE، نبود ناهنجاری منفی از HFSE، مقادیر بالایP و Ti در این سنگ ها و موقعیت قرارگیری آن ها در نمودارهای تمایز محیط زمین ساختی بیانگر ماهیت قلیایی، جایگاه درون ورقه قاره ای و منشا گرفتن ماگمای سازنده این سنگ ها از ذوب بخشی 14 تا 16 درصدی یک گوشته غنی شده زیرلیتوسفری گارنت لرزولیتی در اعماق 100-110 کیلومتری است. این الگو نشانگر تداوم حرکات کششی مرتبط با بازشدن اقیانوس پالئوتتیس در البرز شرقی در خلال پالئوزوئیک زیرین- میانی (اردوویسین- دونین) است.
    کلیدواژگان: ماگماتیسم، دونین، البرز شرقی، کافت پالئوتتیس، شاهرود
  • زهرا حمزه ای، علی کنعانیان*، فاطمه سرجوقیان، جمشید احمدیان صفحات 33-45
    توده گرانیتوئیدی نصرند در جنوب شرق اردستان با ترکیب سنگ شناسی گرانیت و گرانودیوریت، پس از ائوسن در داخل سنگ های آتشفشانی ائوسن تزریق شده و با دایک های دلریتی دارای روند های شمال غربی- جنوب شرقی قطع شده است. سنگ های گرانیتی دارای بافت های دانه ای، پرتیتی، گرانوفیری و پوئی کلیتیک می باشند. برخی پلاژیوکلازها بافت غربالی و زونینگ نشان می دهند و در برخی نمونه ها نیز شاهد حضور دو نسل مختلف پلاژیوکلاز می باشیم. وجود بافت های غیر تعادلی مشخص در سنگ های گرانیتی حاکی از آن است که علاوه بر فرایند تفریق بلوری، اختلاط ماگمایی نیز در شکل گیری و تحول آن ها نقش داشته است. از بررسی نحوه توزیع اندازه بلورها (CSD) برای ارزیابی شرایط تبلور و فرایندهای ماگمایی موثر در تشکیل سنگ های منطقه استفاده شده است. در نمونه های گرانیتی و دایک ها، روند افزایشی اندازه بلورهای فلدسپار در نمودارهای نیمه لگاریتمی تغییرات اندازه در برابر چگالی جمعیتی کانی ها، نشان دهنده عملکرد تبلور و تفریق بلوری است و در عین حال وجود شکستگی و انحنا در نمودارهای نیمه لگاریتمی تغییرات چگالی تجمعی بلورهای پلاژیوکلاز و ارتوکلاز در برابر اندازه آن ها، موید عملکرد فرایند اختلاط ماگمایی در حین شکل گیری نمونه ها به خصوص گرانیت ها است. در ضمن روند تغییرات Rb در برابر Rb/Sr و روند افزایشی Nb در برابر Nb/Y در کنار سایر داده های ژئوشیمیایی، تایید کننده وقوع فرایند اختلاط ماگمایی در این سنگ ها است.
    کلیدواژگان: گرانیت، اختلاط ماگمایی، توزیع انداه بلورها، تفریق بلوری
  • رضا علی پور*، سید احمد علوی، محمدرضا قاسمی صفحات 47-55
    در این پژوهش با استفاده از نیم رخ های لرزه نگاری، درصد کوتاه شدگی و تغییرات هندسه ساختاری تاقدیس پازنان در فروبار دزفول (جنوب باختر ایران) مورد بررسی قرار گرفته است. این تاقدیس با روند شمال باختری – جنوب خاوری، در رخنمون سطحی دارای طول و عرض به ترتیب 60 کیلومتر و 4 تا 6 کیلومتر می باشد. بلندی هندیجان که در بخش شمال باختری تاقدیس پازنان قرار دارد، مهمترین ساختاری است که باعث دگرریختی متفاوت در طول تاقدیس و تغییر در هندسه آن شده است. به طور کلی در منطقه شمال باختری بلندی هندیجان، هندسه کلی شامل یک راندگی جلویی اصلی، به سطح رسیدن راندگی کم عمق و ضخامت کم سازند گچساران در منطقه لولا می باشد. در محدوده بلندی هندیجان، هندسه تاقدیس مشابه قسمت شمالی است، ولی ضخامت سازند گچساران در منطقه لولا بیشتر شده است. در بخش جنوب خاوری بلندی هندیجان و بخش عمده قسمت های مرکزی تاقدیس تا بخش های جنوب خاوری تاقدیس هندسه چین بسته تر شده است و در انتهای جنوب خاوری تاقدیس راندگی بالایی تشکیل نشده است. همچنین بیشترین درصد کوتاه شدگی در تاقدیس مربوط به بخش میانی آن است که حدود 11 درصد و ناشی از انحنا و خمش زیاد در محور چین می باشد و کمترین درصد کوتاه شدگی مربوط به بخش های جنوب خاوری تاقدیس است که حدود 4/ 8 تا 6/ 8 درصد می باشد و احتمالا به علت میل محور چین در این قسمت است.
    کلیدواژگان: پازنان، زاگرس، فروبار دزفول، نیم رخ بازتاب لرزه ای، هندیجان
  • حمید نظری*، منوچهر قرشی، آمنه کاوه فیروزه، محمدرضا انسانی، خلیل بهار فیروزی، افشین عزیزی، راضیه لک، علیرضا کریمی باوندپور، مهدی محمدی ویژه، فرهاد ثبوتی، ابوالحسن رضوی صفحات 57-72
    حوضه جنوب کاسپین با بلندی های البرز مرکزی در جنوب و کوه های تالش در سوی جنوب باختری در بر گرفته می شود. بلندی های البرز مرکزی با راستای خاوری- باختری و تالش با راستای شمالی- جنوبی بخشی از کمربند لرزه ای آلپ- هیمالیا به شمار می آیند. گسله خزر (کاسپین) با درازایی بیش از 450 کیلومتر و گسله آستارا با درازای 110 کیلومتر به -عنوان مرز شمالی البرز مرکزی و مرز خاوری کوه های تالش در جایی که سنگ های مزوزوئیک و پالئوژن بر روی نهشته های جوان دشت ساحلی جنوب کاسپین رانده شده، مشاهده می گردند. بر پایه پژوهش های ریخت زمین ساختی و پارینه لرزه-شناسی گمان می رود که بخش بزرگی از کوتاه شدگی کنونی در البرز بر روی دامنه شمالی کوه و در امتداد پهنه گسلی خزر متمرکز باشد. چنین مرزی را می توان به عنوان پیشانی همبری بین البرز و حوضه کاسپین جنوبی تفسیر نمود. مطالعات اخیر چینه نگاری نهشته های هلوسن پلیوستوسن در خاور دره هراز نشانگر نرخ فروکاوی برابر mm/yr 25/ 1در 12 هزار سال گذشته است. با فرض ارتباط فروکاوی با عملکرد مولفه شاقولی بر روی گسله خزر، کوتاه شدگی شمالی- جنوبی بر روی این گسل با شیب35 به سوی جنوب برابر با mm/yr 5/ 2 برآورد می گردد که تنها یک دهم از میزان کل کوتاه-شدگی (mm/yr2±5) البرز می باشد. بر پایه مشاهدات لرزه ای و ژئوفیزیکی گسله خزر نیز چون گسله آستارا به عنوان سامانه فعال و اصلی در لبه جنوب باختری حوضه کاسپین جنوبی به صورت سامانه گسلی پیشرونده به زیر دریا کشیده شده است. رخداد زمین لرزه های بسیاری را می توان نتیجه جنبش شاخه های گوناگون این سامانه های گسلی در پهنه های خشکی و آبی حوضه کاسپین جنوبی دانست. بر پایه هندسه حوضه، گسله های پیشرونده به سوی شمال یا خاور و شیب کرانه ای، افزون بر بیش از 20 کیلومتر ستبرای نهشته ای نئوژن و کواترنری حوضه کاسپین جنوبی در انگاره ای با احتمال رخداد یک فعالیت لرزه ای (M ≥ 7) بر روی گسله خزر یا گسله آستارا یا یکی از شاخه های پیش رانده شمالی و خاوری آن ها به عنوان نزدیک ترین گسله های جنبا به این دریاچه بزرگ رخداد گسلش های زمین لرزه ای و یا زمین لغزش های زیردریایی توانایی تولید مه موج در کرانه های پرشیب جنوبی را خواهند داشت.
    کلیدواژگان: زمین لرزه، کاسپین، گسل آستارا، گسل خزر، مه موج
  • عزت الله قنواتی*، ابراهیم تقوی مقدم صفحات 73-83
    تغییر و تحولات ژئومورفولوژیکی سواحل در کوتاه مدت و بلند مدت در تمامی نواحی ساحلی قابل مشاهده می باشد. این تغییرات در جهت رسیدن این نواحی به مرز تعادل می باشد.آگاهی از این تغییرات می تواند برنامه ریزان محیطی به ویژه ژئومورفولوژیست ها را در حل مسائل و مشکلات ساحلی یاری دهد. هدف از این پژوهش ارزیابی تغییرات ژئومورفولوژیک رخ داده در گستره سواحل استان بوشهر و در بازه مکانی بندر کنگان تا خور زیارت می باشد. بدین منظور ابتدا اطلاعات مورد نیاز از نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، خاک شناسی و هیدرولوژی وارد پایگاه اطلاعاتی شده و سپس طبقه بندی شدند. در ادامه با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی و منطق فازی، تغییرات ژئومورفولوژیکی منطقه مورد پایش، بررسی و تحلیل قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان می دهد که در طی 21 سال دوره آماری تحقیق از 2006-1986،تغییرات سطح آب خلیج فارس مهمترین عامل تغییر دهنده سواحل منطقه می باشد که خطوط ساحلی و لندفرم های منطقه را تحت تاثیر قرار داده است. به نحوی که در محدوده ساحلی منطقه مورد مطالعه 46 کیلومتر مربع از اراضی منطقه به زیر آب رفته است. این اراضی شامل محدوده وسیعی از دلتای رودخانه مند می باشد. این تحقیق می تواند در زمینه اجرای طرح های زیربنایی، تاسیسات بندری، تجاری و نظامی در منطقه مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تغییرات ژئومورفولوژیکی، سنجش از دور، سواحل خلیج فارس، تحلیل مولفه های اصلی
  • امیرعلی طباخ شعبانی*، الهام اسدی مهماندوستی، زینب ملکی صفحات 85-96
    رخداد سلستیت در عضو تبخیری سازند آسماری در ارتفاعات گره چغا، صالح آباد مهران واقع در استان ایلام از طریق کار صحرایی، پتروگرافی مقاطع نازک سنگ، بررسی میان بارهای سیال، داده های پراش سنجی پرتوی ایکس و ژئوشیمی سنگ کل مورد بررسی قرار گرفت. سلستیت تنها در مقاطع نازک سنگ های خاکستری رنگ دانه ریز تا متوسط دانه آهکی، آهک دولومیتی و دولومیت حاوی بیتومین قابل مشاهده است. بررسی میکروسکوپی سلستیت نشان می دهد این کانی عمدتا به شکل تجمعات دانه ای و دانه پراکنده در سنگ میزبان حضور دارد و به لحاظ فراوانی از 1 تا 15 درصد حجمی تغییر می کند. این کانی انواع مختلف بافت شامل بافت های جانشینی، پراکنده، دانه ای، پرکننده فضاهای خالی، رگه ای و سوزنی شعاعی را نشان می دهد. نتایج آنالیز فلورسانس پرتوی ایکس نشان می دهد سنگ های در بردارنده سلستیت، 65 /1 تا 99/ 12 درصد وزنی SrO، 31/73 تا 52 /50 درصد وزنی CaO، 0/27 تا 74 /15 درصد وزنی MgO، 0/9 تا 07/ 10 درصد وزنی SO3دارند. میانگین عناصر فرعی در نمونه های مورد مطالعه عبارتند از: 2/ 1 درصد وزنی SiO2، 0/7 درصد وزنی Al2O3، 2/ 0 درصد وزنی Fe2O3 و 1/ 0 درصد وزنیNa2O است. محاسبه کانی نورماتیو نشان می دهد محتوی سلستیت در نمونه های مورد مطالعه از 2 تا 23 درصد وزنی و با میانگین 8 درصد وزنی در تغییر است. محتوای استرونسیانیت، محصول دگرسانی سلستیت، تنها در دو نمونه مشاهده شد که به احتمال زیاد حاصل جانشینی سلستیت است. بر پایه مطالعات ریز دماسنجی بیشترین فراوانی همگن شدگی دمایی میان بارهای سیال اولیه در یک نمونه سلستیت بین 164 و 184 درجه سانتی گراد و بیشترین شوری محدود به مقادیر 5/ 8 تا 5/ 9 درصد وزنی کلرید سدیم می باشد. داده های پتروگرافی، کانی شناسی، میان بارهای سیال و ژئوشیمی اشاره بر این دارد که سلستیت در سنگ میزبان کربناته از نظر منشاء دیاژنتیک و به احتمال در طی دولومیتی شدن و تغییر شکل آراگونیت به کلسیت و سپس دولومیت تشکیل شده است. در حالی که نوع رگه ای و رگچه ای بعد از دیاژنز سنگ های کربناته تشکیل شده است و احتمالا منشا اپی ژنتیک دارد.
    کلیدواژگان: سلستیت، استرونسیانیت، سازند آسماری، عضو کلهر، ایلام
  • فرهاد اسدیان*، راحله هاتفی، بهروز اعتباری، بهزاد دلخواهی، کمال خدایی، علی اکبر شهسواری صفحات 97-110
    با توجه به اینکه افت اندازه گیری شده در آزمون های تک-چاهی و در چاه پمپاژ، منعکس کننده افت آبخوان نبوده و در برگیرنده مجموعه عوامل خطی و غیر خطی ایجاد کننده افت می باشد، محاسبات مبتنی بر افت مشاهده شده در چاه پمپاژ نمی تواند برآورد دقیقی از پارامترهای هیدرودینامیک آبخوان ارائه کند. ولی وقتی که یک تخمین ارزان و سریع از قابلیت انتقال آبخوان مورد نیاز باشد، استفاده از داده های جمع آوری شده از پمپاژ تک چاهی جزو گزینه های جذاب به شمار می آیند. روش های مختلفی برای برآورد مولفه های افت درون چاهی از سوی محققین مختلف پیشنهاد شده است. در این مطالعه با بررسی آزمونهای پمپاژ انجام شده بر روی تعدادی از چاه های اکتشافی استان خراسان رضوی و جنوبی و بکارگیری داده های اندازه گیری شده در چاه پمپاژ و پیزومتر مجاور، روش های Eden-Hazel، Hantush-Biershenk، Kasinow، Miller-Weber و Karami-Younger برای محاسبه مولفه های افت در چاه و تصحیح داده های افت اندازه گیری شده در چاه پمپاژ (CQn) برای محاسبه قابلیت انتقال آبخوان مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاصل از بکارگیری روش های غیر مستقیم Eden_Hazel، Hantush-Biershenk، Kasenow و Miller-Weber اختلاف قابل توجهی با پارامتر های محاسبه شده به کمک داده های پیزومتری نشان می دهند. روش Karami-Younger در مجموع چاه های آنالیز شده قادر بوده تا مقدار CQn را بطور میانگین با اختلاف 25% محاسبه نماید. این در حالی است که دقت قابلیت انتقال برآورد شده به کمک تصحیح داده ها با یک افت چاه برآورد شده دقیق، لزوما به محاسبه مقدار قابلیت انتقال قابل قبول منجر نمی شود. حساسیت نتایج به نوع رسوبات خصوصا در رسوبات با تراوایی زیاد که افت چاه در آنها کم می باشد و مقدار CQn چاه در مقایسه با BQ ناچیز می باشد بستگی دارد.
    کلیدواژگان: پمپاژ تک، چاهی، افت چاه، قابلیت انتقال، آبخوان
|
  • Hashemi, Yazdif., Sajjadif.*, Hashemi, H Pages 3-17
    Palynological data are used to draw palaeoecological inferences for the Dalichai Formation (Bajocian - Callovian) in two stratigraphic sections, Balu in central Alborz and Tapal in eastern Alborz. Diverse and reasonably well preserved palynofloras consisting of miospores, dinoflagellate cysts, acritarch cyst and foraminiferal test linings are present in the host strata. Miospores (spores and pollen) were used to interpret the palaeoecological and palaeoclimatical conditions of the Dalichai Formation at these stratigraphic sections studied. Affinities of the Dalichai Formation’s miospores at the Balu section in central Alborz appear to be with the Pterophyta 49%, Coniferophyta 23%, Ginkgophyta 15%, Lycophyta 8%, Sphenophyta 4%, and Bryophytes 1%. Similarly to the Balu section, Pterophyta exhibits remarkable percentage (49%) at the Tapal section in eastern Alborz, followed by Coniferophyta 26%, Ginkgophyta 19%, Lycophyta 4%, Bryophytes 2% and Sphenophyta 1%. Compared with the distribution of modern plants, spore-pollen assemblages of these two stratigraphic sections reflect a wet warm climate during the Middle Jurassic Dalichai Formation in central and eastern Alborz.
    Keywords: Eastern Alborz, Central Alborz, Palaeoecology, Palynomorphs, Middle Jurassic, Dalichai Formation
  • Ghasemih., Dayhimi, M.* Pages 19-32
    Basic igneous rocks as microgabbroic dykes and sills, and basaltic lava flows frequently have been outcropped in the Padha and Khoshyelagh formations in Devonian successions in eastern Alborz, north of Shahrood. The existence of these magmatic rocks as interbeded in silici-clastics, limestones and dolomites of the Padha and Khoshyelagh formations indicates their relations with an extensional tectonic regime of an intracontinental rift system governed on eastern Alborz in this time. Occurrence a rift-type sedimentary succession, Enrichment of igneous rocks in LREEs, relative depletion of them in HREEs, absence of negative anomaly in HFSEs, high amounts of P and Ti in these rocks and their plots in the discrimination tectonic diagrams indicate alkaline nature of parental magma which have been generated from 14-16% partial melting of an enriched sub-lithospheic garnet lherzolitic mantle source in 100-110 km depths. This scenario indicates the continuation of paleotethys opening extentional movements in eastern Alborz during Lower-Middle Paleozoic (Ordovician-Devonian).
    Keywords: Magmatism, Devonian, Eastern Alborz, Paleotethys Rift, Shahrood
  • Zahra Hamzehie, Ali Kananian*, Fatemeh Sarjoughian, Jamshid Ahmadian Pages 33-45
    The Nasrand granitoid intrusion, which is located at southeast of Ardestan, consists of granite and granodiorite that intruded Eocene volcanic rocks and cut by NW-trending doleritic dikes. The granitic rocks display granular, pertitic, granophyric and poikilitic textures. Plagioclase crystals in these rocks composed of two distinct generation (large phenocrysts along with inclusions of lath-shaped crystals) and often exhibit zoning patterns and sieve textures. The conspicuous disequilibrium textures in the granitoid rocks may suggest that magma mixing beside fractional crystallization play a significant role in the formation of the plutonic rocks. In confirmation of petrographic data, crystal size distribution (CSD) technique was also used to determine crystallization conditions and magmatic processes that lead to the formation of the rocks. Increasing of feldspar crystal size in a semi-logarithmic plot of population density versus size represents fractional crystallization, whereas disruption and curvature of cumulative density of plagioclase and orthoclase on the semi-logarithmic diagram, indicating the arrival of new magma into the magma reservoir and confirm the importance of magma mixing. Additional chemical features such as variation trends of Rb versus Rb/Sr and Nb versus Nb/Y in the samples can be regarded as an indicator of magma mixing processes.
    Keywords: Granite, Magma mixing, Crystal size distribution, Fractional crystallization
  • Alipoorr.*, Alavi, S.A., Ghasemi, M.R Pages 47-55
    In this research, shortening percent and changes in structural geometry of the pazanan anticline in Dezful embayment (SW Iran) have been studied based on seismic profiles. This anticline with NW-SE trend has about 60 km length and 4 to 6 km width in surface. The Hendihan high, that is located in NW parts of the Pazanan anticline, is the most important structure caused different deformation and change in geometry of anticline. In general, geometry of NW parts of the Hendijan high is existence of a main fore-thrust, exposed of shallow thrust and low thickness of the Gachsaran Formation in hinge area. Geometry of the anticline in the Hendijan high area is similar the northern part but the Gachsaran Formation in more thickened in hinge area. Geometry of the fold has been tighter in the SE parts of the Hendijan high and main part of middle section up to near the SE parts of anticline and shallow thrust is not formed in SE parts of anticline. Also, maximum shortening percent in anticline is about 11 to 11.1 percent in middle parts due to longitudinal axial bending in fold and minimum shortening is about 8.4 to 8.6 percent in SE parts possibly due to plunge of fold.
    Keywords: Pazanan, Zagros, Dezful embayment, Seismic reflection profile, Hendijan
  • Nazarih.*, Ghorashim., Kaveh Firouza., Ensanim., Baharfirozi, Kh, Azizia., Lakr., Karimi Bavandpoura., Mohamadi Vizhehm., Sobotif., Razavi, A Pages 57-72
    The South Caspian basin is surrounded by the Central Alborz mountain range in South and Talesh Mountain in its south western side respectively. The Central Alborz with E-W and Talesh with NS trends which bounding the Caspian Sea to the south and south west, as an active terrain belonging to the Alpine-Himalayan seismic belt. The Khazar (Caspian) fault, with about 450 kilometres long, and Astara fault, 110km long appear as the northern border of the Central Alborz and eastern border of the Talesh chain where Mesozoic and Paleogene rock units overthrust on the young deposits of the South Caspian plain. Based on morphotectonics and paleoseismologic studies, we suggest that a major part of the present shortening in Alborz is concentrated on the northern face of the chain along the Khazar fault zone; it is however worth noting that this contact might be located further to the North under the sea. This border can be interpreted as frontal contact between Alborz and the South-Caspian basin. A recent stratigraphic study on the Holocene –Pleistocene in East of the Haraz valley, suggests an incision rate of 1.25 mm/yr as calculated for the last 12 Kyr. If it is assumed that the incision is related to the vertical component along the Khazar fault, the horizontal N-S shortening along this fault would be 2.5 mm/yr (for a 35° S-dipping fault). This is only 1/10th of the total shortening of Alborz, estimated 5 ± 2 mm/yr. The Astara fault as major active fault system in south west of the SCB, based on the seismic and geophysical observation it seems propagated under the sea as well as the Khazar fault. Many earthquakes may have been caused by the activity of various branches of these fault systems in land or sea parts of the SCB.On the basis of the basin geometry, propagated faults to north or east and their land slope, besides more than 20 km thickness of Neogene and Quaternary deposits in the south Caspian Basin in the scenario with the possibility of a seismic activity on the Khazar or the Astara faults or one of them propagated branches to the north and east with magnitude M ≥ 7, as the closest active faults to the great lake can trigger many large submarine earthquake ruptures or submarine landslides which is potential for generating Tsunamis in the steep southern coast.
    Keywords: Earthquake, Caspian, Astara Fault, Khazar Fault, Tsunami
  • Ghanavatie.*, Taghavi Moghadam E Pages 73-83
    Coastal geomorphological changes in the short-term and long-term are observable in all coastal areas. The changes occur to reach the balance in this region. Aware of these changes is very important to geomorphologists, environmental planners to help them to solve coastal problems. The purpose of this study is to assess the geomorphologic changes occurring in the region of coastal Bushehr Port Kangan place within the Ziarat estuary. In this study multi-temporal satellite images of Landsat were selected as the data base. The principal component analysis and fuzzy logic are used for monitoring and evaluating the geomorphological changes. Results of this research show that during the 21 year research period from 1986 to 2006 most important factor changing landforms and coastline in the region are changes water level of the Persian Gulf that cause to submerged about 46 square kilometers of the region's coastal zone land. The important part of this area is containing spits and low slope and delta. The result of this research can be used for infrastructure projects, port facilities, commercial and military activities.
    Keywords: Geomorphological changes, Remote sensing, Coast of the Persian Gulf, Principal components analysis
  • Tabakh Shabani, A. A.*, Asadi Mehmandostie., Maleki, Z Pages 85-96
    The occurrence of celestite in Kalhur evaporitic member of the Asmari Formation in Garah Chegha Mountain, Saleh-Abad, Mehran in the province of Ilam is documented through a field work, thin section petrography, fluid inclusion, X-ray diffractometry and whole rock geochemistry studies. The celestite can only be observed in thin sections of the dark gray colored limestone with fine to medium size grain, dolomitic limestone and dolostone impregnated with bitumen. Polarized light microscopic study shows that celestite occurs mainly as disseminated or an aggregate of crystals and in terms of modal percentage varies from 1 to 15. The crystal shows a variety of textures including replacement, disseminate, aggregates, void filling, fracture and radial-fibrous textures. X-ray fluorescence analyses indicate that the celestite bearing rocks contain 1.65-12.99 wt.% SrO, 31.73-50.52 wt% CaO, 0.27-15.74 wt% MgO and 0.9-10.07 wt% SO3 respectively. Average minor element contents in the studied samples are: 1.2 wt% SiO2, 0.7 wt% Al2O3, 0.2 wt% Fe2O3, and 0.1 wt% Na2O. Normative mineral recalculation shows that the content of celestite in the studied samples varies from 2 to 23 wt% with an average grade of 8 wt%. Strontianite, considered as an alteration product of celestite, is only seen in two specimens, probably resulting from celestite replacing. The most abundant homogenization temperatures of fluid inclusions in celestite crystals fall between 164 and 184 °C and the majority of calculated salinity values are restricted to 8.5 - 9.5 wt% NaCl. Petrographic, mineralogical, fluid inclusion and geochemical analyses indicate that carbonate-hosted celestite is diagenetic in origin implying its formation during the dolomitization and transformation of probably aragonite to calcite and then to dolomite. In contrast, vein and veinlet celestite postdate diagenesis of carbonate rocks and may imply epigenetic origin.
    Keywords: Celestite, Strontianite, Asmari Formation, Kalhur member, Ilam
  • Asadianf.*, Hatefir., Etebarib., Delkhahib., Khodaeik., Shahsavari, A Pages 97-110
    Since the measured well drawdowns in a single well test does not reflect the aquifer head loss and covering linear and nonlinear well losses, the calculations based on the observed head loss from a pumping well, cannot get a precise estimate of the hydrodynamic parameters of the aquifer. But when an inexpensive and rapid estimation of aquifer transmissivity is required, using the collected data from a single pumping well is amongst the attractive options. Several methods for estimating borehole loss components has been proposed by various researchers. In this study, methods proposed by Eden-Hazel, Hantush-Biershenk, Kasinow, Miller-Weber and Karami-Younger; suggesting to calculate well loss component (CQn) were assessed to determine the transmissivity of the aquifer using measured head losses from both the pumping well and the adjacent piezometer from some aquifer tests conducted on a number of exploration wells of Khorasan (Razavi and Southern) provinces.The calculated well loss components using Eden-Hazel, Hantush-Biershenk, Kasenow and Miller-Weber methods has a significant difference to the simulated well losses using piezometric data. Karami-Younger method has been able to calculate the CQn value more accurately, about 25% to the simulated value. However, an accurate CQn estimate did not necessarily concluded to an acceptable aquifer transmissivity calculation. In the other words, the results of implementation of this method is more sensitive in sediments with high permeability and lower well losses.
    Keywords: Single, well test, Well, loss, Transmissivity, Aquifer