فهرست مطالب

زمین شناسی ایران - پیاپی 34 (تابستان 1394)

فصلنامه زمین شناسی ایران
پیاپی 34 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کمال خدایی، حمیدرضا ناصری، علی اکبر شهسواری، راحله هاتفی، فرهاد اسدیان صفحات 1-18
    شناسایی عوامل موثر بر تغییر کیفیت و آلودگی آب زیرزمینی برای مدیریت منابع آب ضروری است. ر هدف از این تحقیق شناسایی عوامل موثر بر کیفیت آب زیرزمینی دشت دزفول-اندیمشک با استفاده از روش آماری چند متغیره تحلیل مولفه های اصلی است. برای این منظور 96 نمونه از منابع آب زیرزمینی در اردیبهشت ماه سال 1388 برداشت و میزان پارامترهای EC، TDS، Ca2+، Mg2+، K+، Na+، HCO3-، Cl-، SO4- و NO3- بر اساس روش های استاندارد مشخص شد. سپس با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی، چهار عامل اصلی موثر برکیفیت آب زیرزمینی که در مجموع 88 درصد کل واریانس داده ها را شامل می شدند، استخراج گردید. عامل اول به تعامل آب زیرزمینی با تشکیلات زمین شناسی، دانه بندی رسوبات و ترکیب اولیه آب زیرزمینی، عامل دوم به تاثیر انحلال نمک های سازند لهبری و آغاجاری در تعامل با آب زیرزمینی، عامل سوم به اثر پساب ناشی از فعالیت های کشاورزی و عامل چهارم به پساب برگشتی از چاه های جذبی شهری و روستایی مربوط می شود.
    کلیدواژگان: آلودگی آب زیرزمینی، تحلیل عاملی، دزفول، اندیمشک
  • فاطمه زینعلی، حسین حاجی علی بیگی، محمدرضا قاسمی، حمیدرضا کریم نژاد صفحات 19-33
    تاقدیس های کبیرکوه و چناره در پهنه لرستان، در کمربند چین-راندگی زاگرس واقع شده اند. هندسه و تحول جنبشی چین ها در کمربند چین-راندگی زاگرس توسط گسل های راندگی کنترل می شود. در این مقاله، هندسه ساختاری تاقدیس های کبیرکوه و چناره به منظور تحلیل سبک دگرریختی آن ها بررسی شده است. به منظور تحلیل سبک دگرریختی در تاقدیس های نامبرده، پنج برش عرضی ساختاری، عمود بر امتداد اثر محوری تاقدیس ها تهیه شده است. بر پایه تحلیل هندسی و جنبشی انجام شده، تاقدیس های کبیرکوه و چناره هندسه ای شیبه به چین های فراکنشی گسلیده با چند سطح فراکنش دارند. سطح فراکنش عامل این چین خوردگی ها عمیق و احتمالا در سری پالئوزوییک زیرین است. همچنین برش های عرضی ساختاری ترسیم شده، بیانگر نقش مهم سازند دشتک به عنوان سطح فراکنش میانی عامل توسعه دگرریختی ها در این بخش از پهنه لرستان هستند.
    کلیدواژگان: برش عرضی ساختاری، چین خوردگی مرتبط با گسلش و کمربند چین، راندگی زاگرس
  • علی ناکینی، مجمد محجل، علی یارمحمدی صفحات 35-49
    شواهد تغییرشکل به صورت تشکیل حاشیه کرنش در اطراف کانی اسفالریت در یال برگشته چین به عنوان شاخص اندازه گیری مراحل تکوین جنبشی مورد مطالعه قرار گرفته است. بررسی ساختاری انجام شده بر روی بخشی از نهشته های کرتاسه در منطقه معدنی تیران واقع در باختر اصفهان حکایت از شواهد دگرریختی برشی دارد که در یال برگشته چین خوردگی در فرادیواره گسل معکوس هم امتداد با آن واقع شده است. جهت گیری رشد فیبرها و نحوه چرخش آنها در حاشیه کرنشی این اسفالریت ها برای تعیین کینماتیک چین خوردگی مورد استفاده قرار گرفته است. با وجود این ساختار در یال برگشته چین های این منطقه، نحوه ی تکامل چین خوردگی و مکانیسم گسل گسترش یافته هم امتداد آن شناسائی و نحوه تکوین چین بررسی شده است. در این مطالعه علاوه بر ارائه میزان کشش فیبرها در جهت های مختلف در دوره رشد، مقدار درجه چرخش کانی اسفالریت و رشد فیبرها با روش object-centre path محاسبه شده است.
    کلیدواژگان: اسفالریت، جهت برش، چین خوردگی، گسل معکوس، حاشیه کرنش، فیبر
  • سارا ویسی، عباس آسیابانها، حسین شهبازی، محسن نصرآبادی صفحات 51-70
    مخروط های آتشفشانی پلیوکواترنر شمال قروه، از نظر رخساره ای از سه رخساره پیروکلاست های پامیسی، نهشته های ریزشی اسکوری و روانه های گدازه ساخته شده اند که در این میان، اسکوری ها بیشترین حجم را به خود اختصاص می دهند. به همین دلیل به آن ها مخروط اسکوری اطلاق می-شود. در داخل پرتابه های اسکوری دو نوع انکلاو فلسیک (زینولیت های پوسته ای) و مافیک یافت می شود. انکلاوهای مافیک از نظر نوع و فراوانی کانی ها به سه گروه میکا-آپاتیت-هورنبلند (MAH)، میکا-آپاتیت-الیوین (MAO) و هورنبلند-آپاتیت-پیروکسن (HAP) قابل تقسیم هستند. با توجه به همانندی ترکیبی و بافتی کانی های انکلاوها با کانی های اسکوری ها و گدازه ها، می توان آن ها را کومولاهایی دانست که توسط فوران های انفجاری نوع استرومبولی به سطح زمین آورده شده اند. بالاخره با توجه به مقدار بالای منیزیم در ترکیب کانی های مافیک مذکور و نیز همراهی کانی-های مافیک آب دار و بی آب، می توان علت ایجاد ماگمای سازنده مخروط های اسکوری را ذوب بخشی گوشته فوقانی دانست که متاسوماتیسم گوشته در آن تاثیر به سزایی داشته است.
    کلیدواژگان: زینولیت، کومولا، متاسوماتیسم گوشته، مخروط اسکوری قروه
  • حسن میرنژاد، علی احمدی، حبیب الله گرگانلی صفحات 71-83
    کانسار منیزیت منطقه مزار سیدعلی در فاصله 105 کیلومتری جنوب بیرجند در حوضه فلیش شرق ایران و در مجموعه افیولیتی «نه» واقع شده است. میزبان این کانسار سنگ های اولترامافیک به سن کرتاسه بالایی هستند که اغلب سرپانتینتی شده اند. نتایج تجزیه شیمیایی نشان می دهد که منیزیت مزار سیدعلی از MgO غنی و از SiO2 وCaO فقیر بوده و بنابراین برای استفاده در صنایع نسوز و دیرگداز مناسب می باشد. به منظور بررسی منشاء منیزیت های مزار سیدعلی، نسبت های ایزوتوپی کربن و اکسیژن برای تعداد 8 نمونه منیزیت اندازه گیری شد که نتایج نشان می دهند، مقادیر 13CVPDB δ بین 60/ 8- تا 25/ 6- در هزار و 18OVSMOWδ بین 09/ 29+ تا 84/ 30+ در هزار متغیر می باشند. با توجه به مقادیر منفی13C δ و مقایسه آن با کانسارهای مشابه مشخص می شود که منشاء کربنات موجود در منیزیت های مورد مطالعه از کربن آلی می باشد که تحت تاثیر کربنات جوی واقع شده است. از طرفی دگرسانی شیمیایی و سرپانتینیتی شدن سنگ های اولترامافیک منطقه و تبدیل آن ها به سرپانتینیت باعث جدایش منیزیم گردیده که پس از واکنش با محلول های حاوی کربنات، منیزیت ته نشین شده است.
    کلیدواژگان: منیزیت، ایزوتوپ های اکسیژن و کربن، سرپانتینیت، سنگ های اولترامافیک، مزار سیدعلی
  • بتول تقی پور، آراد بذرافشان صفحات 85-102
    کانسار آهن عنبرکوه در مجاورت کمپلکس توتک و در 80 کیلومتری شرق صفاشهر در شمال شرق استان فارس قرار گرفته است. این کمپلکس بخشی از زون زمین ساختی سنندج - سیرجان جنوبی است. کمپلکس توتک شامل واحدهای میکا شیست، مرمر و گرانیت - گنایس می باشد. مطالعات زمین شیمیایی بر روی توده نفوذی نشان دهنده ترکیب مونزوگرانیت، گرانودیوریت و گرانیت می باشد. طبیعت ماگما کلسیمی- قلیایی است و محیط زمین ساختی تشکیل کمپلکس ماگمایی - دگرگونی توتک فرورانش (VAG) می باشد. براساس مطالعات صحرایی، سنگ شناسی و زمین شیمیایی، گرانیت توتک از نوع S می باشد. نتایج حاصل از زمین شیمی عناصر اصلی، واسطه و کمیاب خاکی نشان دهنده ارتباط ژنتیکی بین توده و سنگ های دگرگونی می باشد. رخداد آهن در این کانسار به صورت عدسی و رگه ای درون واحدهای کربناته منطقه به ویژه مرمرها و در فاصله چند کیلومتری توده گرانیت و گنایس می باشد. کان سنگ آهن در کمپلکس توتک رخنمون دارد. بر اساس مطالعات کانی شناسی مجموعه کانی های زیر در کان سنگ آهن دیده شده است:هماتیت، مگنتیت،کلسیت، فلوگوپیت، گارنت، پیروکسن و اپیدوت.
    مطالعه میانبارهای سیال کوارتز همراه با کانه زایی عمدتا از نوع دو فازی مایع- بخار و اولیه هستند. متوسط دمای همگن شدگی در این میانبارها 260 درجه سانتی گراد و شوری معادل 18.5 درصد وزنی NaCl است. همچنین پدیده جوشش در سیال کانه زا رخ داده است. چگالی میانبارهای سیال در محدوده چگالی 0.9 تا 1.0 می باشد. براساس نمودار دمای همگن شدگی در مقابل شوری سیالات درگیر کانسارآهن عنبر کوه از نوع اسکارن است که در مرحله پسرونده تشکیل شده است.
    کلیدواژگان: آهن عنبر کوه، کمپلکس توتک، زمین شیمی، میانبار سیال، اسکارن
  • محمد محمدزاده مقدم، سعید میرزایی، محمود میرزایی، بهروز اسکویی، نسیم حیدریان دهکردی صفحات 103-114
    وجود چشمه های آبگرم متعدد و همچنین نوع زمین شناسی منطقه شمال غرب دلیجان نشان دهنده حضور یک سامانه زمین گرمایی بزرگ در اعماق منطقه است. به منظور شناسایی دقیق این نواحی و مشخص نمودن ساختارهای زمین-گرمایی مولد بی هنجاری های مغناطیسی، عملیات مغناطیس سنجی زمینی در محدوده اطراف چشمه های آبگرم دلیجان در منطقه ای به وسعت حدود 300 کیلومترمربع در سال 1390 انجام شد. تصحیحات و پردازش های لازم بر روی داده ها صورت گرفت تا با استفاده از نقشه های بی هنجاری های مغناطیسی به دست آمده، به توان به ویژگی های ساختاری سیستم زمین گرمایی منطقه و همچنین عمق منبع زمین گرمایی پی برد. پس از شناسایی بی هنجاری های اصلی منطقه، با استفاده از روش اویلر، عمق و شاخص ساختاری آن برآورد شد. براین اساس منشاء بی هنجاری مغناطیسی اصلی در منطقه، یک توده مغناطیسی بزرگ شبه مخروطی در عمق بیشتر از 2000 متر فرض شد. سپس با استفاده از نتایج بدست آمده از روش اویلر، مدل سازی پیش رو و وارون سازی سه بعدی داده ها به ترتیب با استفاده از نرم افزار ModelVision و کد رایانه ای Mag3D بر روی داده های انجام شد. کد Mag3D براساس الگوریتم غیر خطی لی- اولدنبرگ عمل می کند به طوری که بهترین جواب ممکن برای توده های مغناطیسی، با روش تکرار حاصل می شود. نتایج این مدل سازی و وارون سازی نشان می دهد که در این منطقه یک بی هنجاری مغناطیسی بزرگ در عمق 2500 تا 5000 متری از سطح زمین وجود دارد که به عنوان منبع سامانه زمین گرمایی منطقه تفسیر می شود. نتایج بدست-آمده از این پژوهش انطباق مناسبی با اطلاعات زمین شناسی منطقه مورد بررسی دارد.
    کلیدواژگان: مغناطیس سنجی، روش اویلر، مدل سازی، وارون سازی، زمین گرمایی، دلیجان
|
  • Khodaeik., Nassery, H.R., Shahsavaria., Hatefir., Asadian, F Pages 1-18
    Identify the factors affecting changes in groundwater quality and pollution of water resources management is essential. The aim of this study was to identify factors affecting groundwater quality in Dezful- Andimeshk plain using multivariate statistical technique principal components analysis. For this purpose, 96 samples were taken from groundwater and parameters of EC, TDS, Ca2 +, Mg2 +, K +, Na +, CaCO3-, Cl-, SO4-, NO3- determined according to standard methods. Using principal components analysis, four main factors affecting the quality of groundwater comprising 88% of the total variance of the data, were extracted. Based on the results of factor analysis in Dezful- Andimeshk, first factor is related to groundwater interaction with the geological formations, sediment size and primary composition of groundwater. The second factor is related to the salts existing in Lahbari and Aghajari formations dissolved in groundwater. The third and fourth factors are related to wastewater effluent from agricultural activities and the sewage from rural and urban wells, respectively.
    Keywords: Groundwater pollution, Factor analysis, Dezful, Andimeshk
  • Zeinalif., Hajialibeigih., Ghassemim., Karimnejad, ¬ H. R Pages 19-33
    Kabir-Kuh and Chenareh anticlines are located in the Lurestan Province of the Zagros fold-thrust belt. The geometry and kinematic evolution of folds in the Zagros fold-thrust belt are controlled by thrust faults. In this paper, the geometry of the Kabir-Kuh and Chenareh anticlines is investigated in order to analyze their deformation style. To analyze the deformation style of these anticlines, five structural cross-sections were measured perpendicular to the axial surface trace of the anticlines. Based on geometric and kinematic analysis, Kabir-Kuh and Chenareh anticlines have a geometry similar to faulted-detachment folds with multi-detachment levels. The detachment level above which the folds formed is probably located in the Lower Paleozoic series. Also structural cross-sections represent an important contribution of the Dashtak Formation as intermediate level in the development of deformation in this part of the Lurestan Province.
    Keywords: Structural cross, section, Fault, related folding, Zagros fold, thrust belt
  • Nakinia., Mohajjelm., Yarmohammadi, A Pages 35-49
    Kinematic evidence of shear deformation in strain fringes of sphalerite mineral in an overturned limb of a fold structure are studied. Structural observation in Cretaceous rocks of Tiran Mine Area in west Esfahan, reveals a shear deformation in overturned limb of a hanging-wall anticline that has generated with reverse fault in the area. Orientation of strain fibers and their rotations in strain fringes of sphalerite minerals are used for determination of stress orientations and its changes during shear deformation process. This fabric indicates kinematic evolution of the overturned limb of a hanging-wall anticline and related reverse fault during folding. In this study, amount of stretching in strain fringes and their rotation are measured by object-centre path model.
    Keywords: Sphalerite, Shear sense, Folding, Reverse fault, Strain fringe, Fiber
  • Veysis., Asiabanhaa., Shahbazih., Nasrabadi M Pages 51-70
    The Plio-Quaternary volcanic cones in N-Qorveh have been comprised of three volcanic facies includings: pumiceous pyroclastics, fall-out scoria deposits and lava flows. The scoria clasts form the main volume of the cones. Because of this, we call them as “scoria cones”. Two types of enclaves are found in the scoria ejecta that are felsic or crustal xenoliths and mafic enclaves. Based on the type and abundances of the minerals, the latter enclaves are subdivided into three types: mica-apatite-hornblende (MAH), mica-apatite-olivine (MAO), and hornblende-apatite-pyroxene (HAP). Because of the textural and compositional similarities between minerals of the mafic enclaves and lava flows and scoria clasts, it must be stated that the mafic enclaves had been the cumulates that brought up the surface by the Strombolian-type explosive eruptions. Moreover, because of high-Mg contents in the mafic minerals and also the co-existences of volatile-bearing and volatile-free minerals, it can be stated that the forming magma of the scoria cones had been produced by the partial melting of the upper mantle due to the mantle metasomatism.
    Keywords: Xenolith, Cumulate, Mantle metsomatism, Scoria cones, Qorveh
  • Mirnejadh., Ahmadia., Gorganli, H Pages 71-83
    Magnesite deposit in Mazarseidali region is located 105 km South of Birjand in flysch basin in East Iran and within the Neh ophiolitic complex. The host rock for this deposit is serpentinized Upper Cretaceous ultramafic rocks. The results of geochemical analyses show that Mazarseidali magnesite is enriched in MgO and depleted in CaO and SiO2, and thus it can be used in refactory mineral industry. In order to evaluate the origin of Mazarseidali magnesite, oxygen and carbon isotope ratios for 8 samples were measured and the results show that δ13CVPDB and δ18OVSMOW values vary between -6.25 to -8.60 and +29.09 to +30.84 per mill, respectively. Considering the negative values for δ13C and comparing these with the values for similar deposits, it is determined that the source of carbonate (CO2) for the studied magnesites was from an organic carbon that was influenced by atmospheric carbonate. In addition, chemical alteration and serpentization of ultramafic rocks in the region and their transformation to serpentinite resulted in the release of Mg, that following the reaction with carbonates, led to the precipitation of magnesite.
    Keywords: Magnesite, O, C isotopes, Serpentinites, Ultramafic rocks, Mazarseidali
  • Taghipourb., Bazrafshan, A Pages 85-102
    Anbarkuh iron ore deposit is located near the Tutak complex 80 km East of the Safashahr and East of Fars province.This complex is a part of the southern Sanandaj-Sirjan zone. Tutak complex consists of: black mica schist, marble units and granite – gneiss. On the basis of geochemical studies, chemical composition of intrusive rocks are monzogranite, granodiorite and granite. Nature of magma is calc-alkaline and tectonic setting of magmatic – metamorphic Tutak complex is subduction (VAG). On the basis of field, petrography and geochemical studies, Tutak granite is S-type. Result of major, trace and REE elements indicated a genetic relationship between intrusion and metamorphic rocks.Fe-mineralization occurs as lense and vein in the carbonate and especially marbel unites and located near few kilometers of granite mass and gneiss. Mineralogically, the following association could be seen in the Fe-Anbarkuh ore: Hematite, magnetite, calcite, phlogopite, garnet, pyroxene and epidote. Fluid inclusion studies indicated that almost all the fluid inclusions are primary in genesis and two phases vapor-liquid. Thermometry of fluid inclusion, have been shown the average of homogenization temperature is 2600c and salinity is 18.5 wt% aq NaCl, also boiling evidences could be seen in the mineralized fluid. Fluid inclusion density ranges 0.8 to 1.0. Generally on the basis of field, petrographic and geochemical data, Fe- Anbarkuh deposit is formed in the retrograde skarn stage.
    Keywords: Fe, Anbarkuh, Tutak complex, Geochemistry, Fluid inclusion, Skarn
  • Mohammadzadeh Moghaddamm., Mirzaeis., Mirzaeim., Oskooib., Heydariyan Dehkordi, N Pages 103-114
    Existence of hot springs and geological evidences of north-west of Delijan area indicate that there is an important geothermal system in the depths of study area. In order to investigation geothermal of this area and delineation of geothermal structures with significant magnetic response, a ground magnetic survey was carried out over the hot springs which cover about 300 km2 in 2011. Necessary corrections and reductions were applied over the data. Then investigated the structures associated to the geothermal system using different magnetic map. It was revealed that a main magnetic anomaly in the area and estimated its depth and structural index using Euler method. Results of applying this method indicates a broad magnetic source almost in the depth of more than 2000 m. After Euler method, two other methods applyied over the data: forward modeling and 3D inversion using Model Vision software and Mag3D code, respectively were applied. Mag3D code using of the Li and Oldenburg algorithm gives the best answer based on iteration. Results of these methods show a broad magnetic source in the depth of between 2500 and 5000 m which can be interpreted as the heat source for geothermal system in the area. Results of this work have a good correlation with the known geological evidences.
    Keywords: Magnetic survey, Euler, Modeling, 3D inversion, Geothermal, Delijan