فهرست مطالب

زمین شناسی ایران - پیاپی 39 (پاییز 1395)

فصلنامه زمین شناسی ایران
پیاپی 39 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حجت محولاتی*، ایرج رسا، آیدا محبی صفحه 1
    کانسار مس سیستانک از نظر جغرافیایی در شرق ایران و جنوب شرق شهرستان قائن (خراسان جنوبی) واقع شده است. به طور کلی محدودی مس سیستانک واقع در شرق زون ایران مرکزی است که بخشی از آن در زون فلیشی و قسمت دیگر آن در بلوک لوت قرار گرفته است. از لحاظ چینه شناسی، سنگ های قدیمی تر از ژوراسیک در محدوده مورد مطالعه مشاهده نشده است. بر اساس مطالعات پتروگرافی، سنگ های آتشفشانی منطقه به دوگروه گدازه (آندزیتی و آندزیت -بازالت) و آذرآواری (آگلومرا و توف) تقسیم می شوند. این سنگ ها در رده کالک آلکالن و کالک آلکالن پتاسیم بالا قرار می گیرند. براساس ترکیب شیمیایی، سنگ های آتشفشانی مورد نظر در محدوده آندزیت و آندزیت-بازالت قرار می گیرند. کانه های اصلی مس در گدازه های آندزیتی شامل: مس خالص، کالکوسیت، مالاکیت است. علاوه بر این کانی های اکسیدآهن شامل هماتیت و گوتیت نیز در نمونه ها حضور دارند. عموما زون کانه زایی در بالاترین تراز گدازه های آتش فشانی قرار می گیرد و ماده معدنی به صورت چینه کران است. چنین ویژگی نشانگر اپی ژنتیک بودن ذخایر است. براساس ویژگی های زمین-شناسی و کانی سازی، کانسار مس سیستانک احتمالا یک کانسار تیپ میشیگان است.
    کلیدواژگان: آندزیت، حاشیه فعال قاره ای، کالک آلکالن، مس خالص، سیستانک قائن
  • جمال رسولی*، منصور قربانی، وحید احدنژاد صفحه 17
    مجموعه پلوتونیک جبال بارز متشکل از چندین توده نفوذی گرانیتوئیدی است که در شرق و شمال شرق جیرفت در جنوب استان کرمان واقع شده است. ترکیب سنگ شناسی این مجموعه شامل گرانودیوریت، کوارتزدیوریت، گرانیت و آلکالی گرانیت می باشد؛ اما سنگ نفوذی غالب در این منطقه، گرانودیوریت است. کانی های غالب در ترکیب این سنگ ها پلاژیوکلاز، آلکالی فلدسپار، بیوتیت، آمفیبول و کوارتز است. ترکیب پلازیوکلازها متغیر است و از آندزین تا لابرادوریت تغییر می کند و آلکالی-فلدسپارها در رده ارتوکلاز قرار می گیرند. همه آمفیبول ها از نوع ماگمایی بوده و در سه گروه آمفیبو های کلسیک، آمفیبول های سرشار از آهن و آمفیبول های (Fe، Mg، Mn) دار قرار گرفته اند. بررسی وضعیت اکسیداسیون و احیایی ماگمای منشاء گرانیتوئیدهای منطقه بر اساس ترکیب آمفیبول ها، نشان دهنده فوگاسیته بالای اکسیژن است. شواهد نشان می دهد که گرانیت های منطقه جبال بارز سری مگنتیتی بوده و ماگما در شرایط اکسیدان و در مرز ورقه های همگرا تشکیل شده است. بر اساس محاسبه های زمین دما فشارسنجی، بر اساس روش هایHamarstrom -Zen، Schmidt،Johnson -Rutherford، Smith - Andersonو Uchida، متوسط فشار محاسبه شده بین 54/1 تا 87/7 کیلوبار در تغییر است و عمق قرارگیری اتاق ماگمایی و شروع تبلور را 18 تا 23 کیلومتر می توان برآورد کرد. همچنین بر اساس دماسنج دو فلدسپار، دمای جایگیری گرانیتوئیدهای جبال بارز به روش Anderson مابین 550 تا 750 و به روش Putirka مابین 710 تا 830 درجه سانتی گراد و بر اساس تیتانیوم در بیوتیت، مابین 670 تا 720 سانتی-گراد در تغییر است. همچنین دماسنجی به روش هورنبلند پلاژیوکلاز دمای 578 تا 732 درجه سانتی گراد را برای به تعادل رسیدن این دو کانی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مجموعه گرانیتوئیدی جبال بارز، شیمی کانی، زمین دما فشارسنجی، محتوی آلومینیم کل آمفیبول
  • حسین رجب پور*، جعفر ادراکی، غلامرضا احمدزاده صفحه 35
    دشت دوزدوزان در 80 کیلومتری جنوب شرقی تبریز قرار دارد و یکی از دشت های حاصل خیز آذربایجان شرقی است. اقتصاد اصلی ساکنان این منطقه بر پایه کشاورزی است و به تبع آن و با توجه به کمبود منابع آب های سطحی، عمده مصرف آب زیرزمینی در بخش کشاورزی است. در این تحقیق، کاربرد نظری مجموعه های فازی برای ارزیابی کیفیت آب نشان داده شده است. به منظور ارزیابی کیفیت آب کشاورزی دشت دوزدوزان به روش فازی، از 7 پارامتر موثر بر کیفیت آب زیرزمینی استفاده شده است. بدین منظور، داده های کیفی 50 حلقه چاه آب زیرزمینی در سال آبی 1391-1390 تهیه شد. با استفاده از مدل فازی، کیفیت آب زیرزمینی به سه طبقه مطلوب، قابل قبول و غیر قابل قبول تقسیم شد. بر اساس نتایج، 17 نمونه در رده مطلوب و با سطح اطمینان 6/63 درصد تا 84 درصد و 28 نمونه در رده قابل قبول و با سطح اطمینان 48 درصد تا 5/64 درصد قرار گرفتند. 5 نمونه باقیمانده نیز در رده غیر قابل قبول و با حداکثر سطح اطمینان 7/13 درصد قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: دشت دوزدوزان، رهیافت فازی، کیفیت آب زیرزمینی، آب کشاورزی
  • محبوبه جمشیدی بدر، گلزار فرجی گوگردچی*، شهریار محمودی صفحه 47
    دگرگونی های مقطع حلب- میانج بخشی از دگرگونی های پرکامبرین کمپلکس تکاب است که در شمال غرب ایران برونزد دارند. مقطع حلب- میانج شامل انواع سنگ های دگرگونی است که در رخساره شیست سبز و آمفیبولیت دگرگون شده اند. شیمی پورفیروبلاست های گارنت در گارنت شیست ها در محدوده آلماندن قرار می-گیرد. ترکیب کانی های آمفیبول در آمفیبول‎شیست و متادیوریت ها از نوع کلسیک و ترکیب شیمی آن ها از اکتینولیت تا مگنزیو هورنبلند متغیر است. ترکیب شیمی کانی های پلاژیوکلازها در محدوده آلبیت تا الیگوکلاز قرار دارد. بیشترین دما برای سنگ های دگرگونی گارنت- شیستی بر اساس زوج کانی گارنت- بیوتیت ها، 552 درجه سانتی‎گراد تخمین زده که نشان‎دهنده رخساره اپیدوت- آمفیبولیت هستند. دما و فشار دگرگونی بر اساس زوج کانی های آمفیبول- پلاژیوکلاز در آمفیبول، شیست ها و متادیوریت ها در حدود 420 تا 487 درجه سانتی‎گراد و 9/3 تا 7/6 کیلوبار تعیین شده است که نشانگر شروع رخساره آمفیبولیت است؛ بنابراین درجه زمین‎گرمایی بر مبنای سنگ های دگرگونی با پروتولیت های مختلف در محدوده 29 تا 31 درجه سانتی‎گراد بر کیلومتر است.
    کلیدواژگان: ترموبارومتری، پی سنگ پرکامبرین، پروتولیت، آمفیبولیت، شیست بازیک، حلب، میانج
  • حوریه علی بیگی، مرتضی طالبیان*، منوچهر قرشی صفحه 63
    کلان شهر تهران به عنوان پایتخت ایران در دامنه جنوبی البرز مرکزی واقع گردیده است. گسل شمال تهران به عنوان اصلی ترین ساختار این گستره، در بخش شمالی شهر قرار گرفته و مخروط افکنه های آبرفتی را از سنگ های آتشفشانی رشته کوه البرز جدا می سازد. در داخل شهر گسل های دیگری نیز وجود دارند که به نظر می رسد از لحاظ ساختاری با گسل شمال تهران مرتبط می باشند. مطالعه عوارض ریخت شناسی مانند رودخانه ها و مخروط افکنه های آبرفتی نشان دهنده فعالیت گسل های این گستره می باشد که بر مبنای این مطالعات می توان کوتاه شدگی و حرکات چپگرد را در طول این گسل ها مشاهده نمود. علاوه بر گسل ها تعدادی چین خوردگی نیز در داخل دشت تهران وجود دارند. مشاهدات صحرایی در طول ترانشه های موجود در سطح شهر نشان می دهد که چین خوردگی های موجود در دشت تهران فعال بوده و رشد آنها ناشی از فعالیت گسل های موجود در زیر این چین ها می باشد. عموما گسل های موجود در زیر این چین ها فاقد گسیختگی های سطحی بوده و یا همراه با گسیختگی های اندکی می باشند، و از این رو از نوع گسل های پنهان در نظر گرفته می شوند. امتداد این ساختارها نسبت به گسل شمال تهران به صورت مایل بوده است که به نظر می رسد ناشی از تغییرشکل های چپگرد در طول گستره تهران باشد. فاصله میان چین های فعال و گسل شمال تهران به تدریج از سمت باختر به سمت خاور افزایش می یابد. با استفاده از آزمایش مدلسازی تجربی تاثیر تغییر ضخامت و شیب رسوبات بر موقعیت تشکیل و امتداد ساختارها مورد بررسی قرار گرفته است. براساس نتایج حاصل از این آزمایش می توان استنباط نمود که هندسه، روند و فاصله میان این ساختارها احتمالا توسط عواملی مانند کوتاه شدگی مایل و افزایش ضخامت و شیب رسوبات کنترل می گردد.
    کلیدواژگان: آبرفت، چین پیشروی گسل، گسل شمال تهران، مدلسازی تجربی، ریخت زمین ساخت
  • محمود جلالی*، عباس صادقی، محمدحسین آدابی صفحه 83
    این مقاله نمایانگر تجزیه و تحلیل های چینه نگاری سکانسی در توالی نهشته های دریایی کم عمق الیگو - میوسن در رخنمون شرق کوه سیاه (جنوب گرمسار) است. این مطالعه بر اساس سنگ چینه نگاری، تعیین چهارچوب زمانی جهانی بر اساس بیوزون های استاندارد اروپایی، تعبیر و تفسیر رخساره ها، محیط رسوبی دیرینه و چینه نگاری سکانسی انجام شده است.
    در برش مورد مطالعه بخش های c1تا fاز سازند قم قابل تفکیک می باشند. مطالعات زیست چینه نگاری نشان داد که مجموعه فرامینیفرهای کف زی در محدوده مورد مطالعه مشابه با مجموعه فسیلی در غرب تتیس و خاورمیانه می باشد. سن سازند قم بر اساس مجموعه فرامینیفرهای بزرگ شاتین تا بوردیگالین (SBZ 23-25) تعیین شد. براساس مطالعات میکروپالئونتولوژی انجام شده، سن بخش c1 که قبلا آکیتانین تعیین شده بود در شرق تاقدیس کوه سیاه، شاتین پسین (SBZ 23) می باشد.
    محیط رسوبی سازند قم مربوط به رمپ کربناته است. بر اساس نوع بافت رسوبی و درصد الوکم های اسکلتی و غیر اسکلتی تعداد 1 عدد رخساره سنگی و 13 عدد ریز رخساره از رمپ درونی تا رمپ بیرونی تشخیص داده شده است.
    مطالعات چینه نگاری سکانسی در این برش منجر به شناسایی چهار سکانس درجه سوم گردید. سکانس اول به سن شاتین دربرگیرنده بخش های c1و c2، سکانس دوم به سن آکیتانین در برگیرنده بخش های c3 وc4 و d و سکانس سوم و چهارم به سن بوردیگالین در بردارنده بخش های e و f می باشند.
    کلیدواژگان: سازند قم، ریز رخساره، محیط رسوبی، چینه نگاری سکانسی
  • غلامحسین شمعانیان*، زهرا مریدی صفحه 103
    نهشته بوکسیت رسی شیرین آباد با ضخامت حدود 8 متر و طول 1 کیلومتر در 60 کیلومتری جنوب شرق گرگان واقع شده است. نهشته شیرین آباد به شکل یک افق چینه سان بین سنگ آهک های دولومیتی الیکا و شیل و ماسه-سنگ های سازند شمشک قرار دارد. مرز زیرین این افق به طور عمده موجی است، در حالی که مرز بالایی آن با شیل و ماسه سنگ های فرادیواره هم ساز و شارپ است. سنگ های درون این افق، بافت های پلیتومورفیک، ریزدانه ای، اووئیدی و پیزوئیدی را نشان می دهند. تجزیه وتحلیل های بافتی، دو خاستگاه برجازا و نابرجازا را برای نهشته شیرین آباد نشان می دهد. این نهشته که دارای منطقه بندی درونی است و به چهار واحد مجزا قابل تفکیک است، به طور عمده از کائولینیت، آناتاز، روتیل، بوهمیت، هماتیت، گوتیت و برتیرین تشکیل شده است. بر اساس داده های زمین شیمیایی، نهشته شیرین آباد محصول دگرسانی و هوازدگی سنگ هایی با ترکیب بازالت است. تلفیق داده های کانی شناسی و ژئو شیمیایی نشان می دهد که این نهشته در طی دو مرحله تشکیل شده است. ابتدا، مواد بوکسیتی و کانی های رسی بر اثر فرآیندهای بوکسیت زایی درجازا از بازالت های قلیایی تشکیل شده اند. سپس، این مواد به حفرات کارستی انتقال یافته و نهشته بوکسیت رسی شیرین آباد را پدید آورده اند.
    کلیدواژگان: بوکسیت رسی، تجزیه وتحلیل های بافتی، شیرین آباد، کانی شناسی، گرگان
|
  • Mahvelatih.*, Rasai., Mohebbi, A Page 1
    Sistank copper deposit is geographically located in East and South-East city of Qain. In general, copper range in Sistanak is in East Central Zone, part of which is located in the Filishy zone and another part in the Lut Block. The stratigraphy in the study area have shown that old rocks than the Jurassic age in the study area. According to petrographic studies, the volcanic rocks are divided into two groups of lavas (andesite and andesite -basalt) and pyroclastics (tuff and agglomerate). These rocks are placed in a class of high potassium calc-alkaline and calc-alkaline. According to chemical composition, volcanic rocks occur in andesite and andesite-basalts range. Copper is the main mineral in andesitic lavas, including native copper, chalcocite and malachite. In addition, in some samples the iron oxide minerals such as hematite and, gotite are presant. Mineralized zone is placed at the highest level of volcanic lava and the mineral is stratabound. Such characteristics, are indicative of epigenetic in origin. According to geological characteristics and based on geological and mineralogical charactristis, copper deposits in Sistanak is probably similar to Michigan type deposits.
    Keywords: Active continental margin, Andesite, Calc, alkaline, Native copper, Sistank
  • Rasoulij.*, Ghorbanim., Ahadnejad, V Page 17
    Jebale-Barez plutonic complex is composed of granitoid intrusive bodies and is located in the East and southeastern of Jiroft province of Kerman. The plutonic complex is composed of granodiorite, quartzdiorite, granite and alkaligranite. Plutonic rocks are mainly composed of plagioclase, alkali-feldspar, biotite, amphibole and quartz. Based on microprobe analysis, plagioclases vary from andesine to labradorite and alkali feldspars occur as orthoclase. All amphiboles are magmatic and placed in three groups: calcic amphiboles, iron-rich amphiboles, amphiboles consist of Fe, Mg, Mn. The study of oxidation and reduction state of their source magma by amphibole chemistry, in dicated high oxygen fugacity. Therefore, granitoids of Jebale-Barez plutonic complex are I-type or related to magnetite series and the estimated oxygen fugacity imply oxidation magma and its formation in convergent plate boundary. On the basis of geo-thermo- barometriccalculations, using Hamarstrom - Zen, Schmidt, Johnson - Rutherford, Smith - Andersonand Uchida methods, amphiboles have crystallized about 1.54 to 7.87 kbar at the depth about 18 to 23 km. As emplacement or crystallization temperature of Jebale Barez plutonic complex based on the two feldspar thermometer using Anderson method hasbeen ranges between 550 to 750 ºC and using Putirka method has been achieved between 710 to 830 ºC and based on Ti-in- amphibole thermometer has been ranges between 670 to 735 ºC. In addition, hornblende -plagioclase thermometer shows 653 to 732 °C for equilibrium of these two minerals.
    Keywords: Jebale, Barez plutonic complex, Mineral chemistry, Thermo, barometry, AlT content of amphibole
  • Rajabpourh.*, Edrakij., Ahmadzadeh, G.R Page 35
    Dozdozan plain is located in 80 kilometers south-east of Tabriz and is one of the most fertile plains of East Azerbaijan. The main economy of its residents is based on agriculture and as a result of the scarcity of surface water resources; agricultural sector is the major consumer of ground water. In this study, the application of Fuzzy Set theory for evaluation of ground water quality for agricultural purposes is used. In this research, seven ground water parameters from 50 wells were measured from 2012 to 2013 in Dozdozan plain. Based on Fuzzy Water Quality Model, the ground-water quality is classified in three categories; desirable, acceptable and unacceptable. Results showed only 17 samples from 50 wells come in desirable class with certainty level of 63.6 to 84 percent. About 28 samples classified in the acceptable category whose certainty level ranged from 48 to 64.5 percent and the remaining five samples were in not acceptable category with the maximum certainty level of 13.7 percent.
    Keywords: Dozdozan plain, Fuzzy Inference Model, Ground water quality, Agricultural water
  • Jamshidibadrm., Farajig.*, Mahmoudi, S Page 47
    Halab-Mianaj metamorphic area is part of Takab Precambrian metamorphic complex that exposed in north-west of Iran. Halab-Mianaj cross section included a group of metamorphic rocks that have been metamorphosed in the greenschist and amphibolite facies. Garnet porphyroblasts chemical composition in garnet schist rocks is in almandine range. Amphibole composition in Amphibole schist and meta-diorite rocks are calcic and are changed from actinolite to magnesio hornblende. Chemical compositions of the Plagioclase crystals are between albite to oligoclase range. The maximum temperature for garnet schist rocks based on Grt-Bt thermometer determined 552°C that indicates epidote-amphibolite facies. Temperature and pressure metamorphic in the amphibole schist and meta-diorite based on amph-plag thermobarometer determined about 420 - 487°C and 3.9 - 6.7 K-bar that shows the beginning amphibolite facies. Therefore, the geothermal gradient bases on Halab-Mianaj metamorphic rocks with different protolith approximately are 30 ± 1° C/km.
    Keywords: Thermobarometry, Precambrian basement, Portolite, Amphibolite, Basic Schist, Halab, Mianaj
  • Alibeygih., Talebianm.*, Ghorashi, M Page 63
    The capital city of Tehran is located to the south of central Alborz. The North Tehran
    fault, as the main structure of this region, perched on the northern part of the city
    and separate alluvial fans from volcanic rocks of the Alborz. There are several other
    faults within the city which seem to be structurally related to the North Tehran fault.
    Geomorphic study of fans and river deposits suggest that most of these faults are active
    and taking up both left-lateral and shortening in a wider zone to the south of North
    Tehran fault. In addition to faults there is distinct folding within the Tehran plain. Field
    observation along road cuts which cross these structures suggest that young folding in
    Tehran plain are active and escalate due to the activities of the underlying faults. There is
    little evidence of rupture in front of these structures and thus most of them are considered
    as blind faulting. The trend of these structures is oblique to the North Tehran fault which
    is probably due to distribution of left lateral deformation in wider zone within the Tehran
    plain. The distance between active folds and the North Tehran fault increase from west
    to east. Analog modelings were carried out to study the effect of thickness and slop of
    deposits on position and trend of structures within the Tehran plain. Results from these
    experiences show that geometry, orientation and distance between structures is probably
    controlled by oblique shortening of the zone, as well as increase in thickness and slope
    of the sedimentary deposits.
    Keywords: Alluvial, Fault propagation fold, North Tehran Fault, Analog modeling, Morphotectonic
  • Jalalim.*, Sadeghia., Adabi, M.H Page 83
    This paper represents the sequence stratigraphic analysis of the Oligo-Miocene shallow water carbonate succession of the Qom Formation, east of Kuh Siah outcrop (South of Garmmsar). The study is based on the lithosratigraphy, biostratigraphic framework (in the context of European standard biozonation), microfacies, paleoenvironmental interpretation and sequence srtatgraphic concepts. In this section, only f to c1 members of the Qom Formation can be differentiated. The biostrtigraphic results revealed that the benthic foraminiferal composition of the studied section has close affinities with coeval assemblages in Western Tethys and the Middle East. The larger foraminifera associations in the Qom Formation mark the SBZ 23 to 25 zones, referring to a time span from the late Chattian to Burdigalian. Based on the micropaleontological studies, the age of late Chattian (SBZ 23) is ascribed to c1 member which previously considered as Aquitanian, in East of Siah Kuh surface section. Sedimentary environment of the Qom Formation is related to a carbonate ramp platform. Based on sedimentary texture and percentage of skeletal and non skeletal allochems, 1 lithofacies and 13 microfacies from inner to outer ramp were determined. The sequence stratigraphic studies led to the determination of four 3rd order sequences. The first sequence with the Chattian age includes c1 and c2 members. The second sequence with the Aquitanian age includes c3, c4 and d members. The e and f members belong to third and fourth sequences with the age of Burdigalian.
    Keywords: Qom Formation, Microfacies, Sedimentary environment, Sequence stratigraphy
  • Shamanian, G. H.*, Moridi, Z Page 103
    The Shirinabad clay-bauxite deposit with more than 1 km long and about 8 m in thickness is located in 60 km south-east of Gorgan. The Shirinabad deposit has been developed as a stratiform horizon along the contact zone of Triassic dolomitic limestones and Jurassic shales and sandstones. The basal contact zone of the horizon is mainly undulatory¡ whereas the upper contact zone is concordant with the hanging-wall shales and sandstones. The rocks within the horizon show pelitomorphic¡ microgranular¡ oolitic and pisolitic textures. Textural analysis indicates both allochthonous and autochtonous origins for the Shirinabad deposit. Based on textural and mineralogical evidences the deposit can be divided into four distinct units. Kaolinite¡ anatase¡ routile¡ bohemite¡ hematite¡ goethite and berthierine are the principal constituents. From geochemical data¡ it is concluded that the Shirinabad deposit probably originated from basaltic volcanic rocks. Combination of mineralogical and geochemical data shows that the Shirinabad deposit formed in two stages. First¡ bauxite materials and clay minerals were developed as authigenic bauxitization processes of alkaline basaltic parent rock. Then¡ these materials were transported to karst depressions and formed the Shirinabad clay-bauxite deposit.
    Keywords: Clay, bauxite, Textural analyses, Shirinabad Gorgan, Mineralogy, Geochemsitry