فهرست مطالب

زمین شناسی ایران - پیاپی 41 (بهار 1396)

فصلنامه زمین شناسی ایران
پیاپی 41 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احد نوری مخوری، راضیه شریفی قطب آبادی، محسن موید صفحه 1
    اطلاع از میدان تنش محلی در یک منطقه، در بررسی های ساختاری و عوامل موثر بر کینماتیک ساختارهای منطقه حائز اهمیت است. ازاین رو، در این پژوهش ضمن توضیح مبانی نظری اساسی روش وارون سازی تنش از صفحات گسل-خش لغزش، برداشتهای صحرایی ناهمگن لغزش گسلی به عنوان داده های خام برای تعیین موقعیت میانگین محورهای اصلی تنش به منظور تحلیل وضعیت ژئودینامیک منطقه، مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاصل از حل تنسور تنش تقلیل یافته داده های گسل-خش لغزش برداشت شده، نشانگر موقعیتهای 156/21، 012/64 و 251/14 برای (به ترتیب) σ1، σ2 و σ3 است. نتایج حاصل از تحلیل این داده ها، نشان میدهد که همخوانی قابل توجهی بین سوگیری محورهای اصلی تنش محاسبه شده و پیشینه مطالعات زمین ساختی منطقه، وجود دارد.
    کلیدواژگان: تنش دیرین، خش لغزش، ساختار فراخاسته
  • سمیه رحمانی جوانمرد، صفیه امیدیان، رضا زارعی سهامیه صفحه 11
    در دامنه های جنوب شرقی آتشفشان دماوند (85 کیلومتری شرق تهران واقع در پهنه البرز مرکزی) در منطقه آب اسک، چندین چشمه آهکی تراورتن ساز وجود دارد. به منظور تعیین منشا عمقی آب این چشمه ها بر اساس منشا گاز CO2، از داده های ایزوتوپی کربن و اکسیژن نهشته های کربناته و همچنین داده های ژئوشیمی آبی استفاده گردید. آنالیزهای ایزوتوپی نشان می دهند که با دور شدن از چشمه ها، تراورتن ها از δ13C و δ18O غنی شدگی نشان می دهند. بر اساس مقادیر δ13C(CO2) اولیه، سیال رسوب دهنده نهشته ها یک سیال هیدروترمال متاسوماتیسم کننده بوده است. با توجه به روند خطی مشاهده شده بین مقادیر δ13C - δ18O در تراورتن های منطقه، احتمالا این سیال با آب هایی با منشا متفاوت اختلاط پیدا کرده است. بر اساس نتایج ایزوتوپی منشا گاز CO2 این چشمه ها، دریایی- گوشته ای تشخیص داده شده، همان طور که نتایج بررسی داده های شیمیایی بر روی آب های چشمه های آب اسک، موید وجود یک منشا عمیق برای آب های این منطقه است. بر اساس مطالعات دورسنجی صورت گرفته، هم راستا بودن روند کشیدگی و ظهور تراورتن های شناسایی شده با روند خطواره های گسلی بررسی شده در صحرا و همچنین آبراهه ها، حاکی از تاثیر قوی آبخوان های سطحی در سیستم زهکشی درونی زایش نهشته های کربناته در این منطقه می باشد. در نهایت بر اساس مطالعات ژئوشیمی آب و ایزوتوپی رسوبات، شرکت هر دو منشا آب های سطحی و آب هایی با منشا عمقی، برای منشا آب چشمه های این ناحیه معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: آب اسک، ایزوتوپ، تراورتن، دورسنجی، منشا چشمه ها
  • جهانبخش دانشیان، الهام اسدی مهماندوستی، لیلا رمضانی دانا صفحه 23

    برش ده نمک در شمالی ترین نقطه ای که سازند قم رخنمون دارد و به عبارتی در محلی که زون ایران مرکزی هم مرز با زون البرز است، واقع شده است. مطالعه ویژگی های ریز رخساره ای، محیط رسوبی و چینه نگاری سکانسی سازند قم در این محدوده می تواند به درک وضعیت حوضه رسوبی قم در شمالی ترین بخش آن و هم مرز با زون البرز، کمک شایان توجهی نماید. در این مطالعه 166 نمونه از رسوبات سازند قم در برش ده نمک واقع در شمال شرق گرمسار مورد بررسی قرار گرفته است. آنالیز ریز رخساره ای منجر به شناسایی نه ریز رخساره شده و از نظر محیط رسوب گذاری به چهار کمربند رخساره ای پهنه جزر و مدی، لاگون، رسوبات سدی/ریفی و شیب پلاتفرم تعلق دارند. به دلیل عدم گسترش نهشته های ثقلی و توربیدایتی و وجود فراوان نهشته های سدی/ریفی، محیط تشکیل نهشته های کربناته سازند قم در برش ده نمک که بیشترین ته نشست آن در بخش های کم عمق حوضه بوده یک شلف کربناته لبه دار پیشنهاد می شود. در این مدل، رخساره های مربوط به ناحیه عمیق حوضه گسترش نداشته و عمیق ترین رخساره مربوط به بخش های شیب پلاتفرم می باشد. همچنین مطالعات چینه نگاری سکانسی نشان می دهد که برش ده نمک شامل چهار سکانس رسوبی رده سوم، سه مرز سکانسی از نوع اول و دو مرز سکانسی از نوع دوم می باشد.

    کلیدواژگان: ریز رخساره، محیط رسوبی، چینه نگاری سکانسی، سازند قم، ده نمک
  • فرهاد زال، زهرا طهماسبی، احمد احمدیخلجی صفحه 45
    منطقه مورد مطالعه بخشی از زون بینالود است که شامل لوکوگرانیتهای مشهد با پگماتیتها و رگه های تورمالیندار میباشد. با توجه به مطالعات انجام شده بر روی لوکوگرانیتهای مشهد، این گرانیتها جزء گرانیتهای پرآلومینیم، بسیار تفریق یافته و حاصل از ذوب متاپلیتها معرفی شده اند. در این گرانیتها، تورمالین به شکلهای مختلف دندریتی، نودولی، رگه-ای و پگماتیتی دیده میشود. برای بررسی ژئوشیمی تورمالینهای رگهای و پگماتیتی از آنالیزهای میکروپروپ (EPMA)، XRF و ICP- MS استفاده شده است. بر اساس این آنالیزها، تورمالینهای پگماتیتی از نوع شورل و تورمالینهای رگه-ای از نوع شورل غنی از منیزیم میباشند و هر دو نوع در محدوده تورمالینهای قلیایی قرار میگیرند. این تورمالینها دارای منطقهبندی نوسانی و چندرنگی سبز-آبی تا قهوهای میباشند که به دلیل تغییر در مقادیر Ti ، Ca و Fe از مرکز به حاشیه کانی میباشد. در تورمالینهای مورد مطالعه، مهم ترین جانشینی ها از نوع Na+(Fe+Mg)= X-Vacancy+Al و Na+(Fe+Mg)OH=Na+Al(O) هستند. هر دو نوع تورمالین حاصل تفریق ماگما بوده با این تفاوت که تورمالینهای پگماتیتی خصوصیات سیستم ماگمایی و تورمالینهای رگهای ویژگی های ماگمایی- گرمابی را نشان میدهند که این به مراحل تکامل پگماتیتها و سیالات حاصل در طول تکامل آنها مرتبط میباشد.
    کلیدواژگان: تورمالین، زون بینالود، شورل، لوکوگرانیت، مشهد
  • حسین قنبرلو، حسین وزیری مقدم، علی صیرفیان، عزیزاله طاهری، علی رحمانی صفحه 63
    در این مطالعه رخساره ها و محیط رسوبی سازند شهبازان در چاه شماره 3 میدان نفتی قلعه نار (جنوب غرب لرستان) مورد بررسی قرار گرفته است. سازند شهبازان در چاه مورد مطالعه 228 متر می باشد که عمدتا از آهک و دولومیت تشکیل شده است. مرز پایینی این سازند با سازند پابده به صورت تدریجی و مرز بالایی آن با سازند آسماری به صورت ناپیوسته در نظر گرفته شده است. سن سازند شهبازان در چاه مورد مطالعه ائوسن میانی (اوایل لوتتین) تا ائوسن بالایی (پریابونین) می باشد. 14 ریز رخساره براساس بافت رسوبی و مطالعات سنگ شناختی و فسیل شناختی در چاه مورد مطالعه شناسایی شد. این رسوبات در زیر محیط های دریای باز، سد و لاگون برجای گذاشته شده اند. با توجه به پراکندگی رخساره های معرفی شده، به نظر می رسد بخش های زیرین و بالایی سازند شهبازان در منطقه مورد مطالعه در دو محیط به نسبت متفاوت نهشته شده اند. رسوب گذاری در بخش زیرین در یک شلف باز و رسوب گذاری بخش بالایی در یک رمپ کربناته صورت گرفته است. علاوه بر این محیط تشکیل بخش زیرین سازند شهبازان به دو زیر محیط شلف خارجی و میانی و بخش بالایی را به زیر محیط های رمپ میانی و داخلی می توان تقسیم کرد .تبدیل پلت فرم در این سازند از شلف باز به رمپ هموکلینال بر اثر عواملی از قبیل نرخ تولید و ضریب انتقال و شرایط تکتونیکی حاکم بر حوضه رسوبی بوده است.
    کلیدواژگان: رمپ، سازند شهبازان، شلف باز، قلعه نار
  • علی حسین جلیلیان صفحه 79
    ریزگرد تودهای از ذرات جامد در مقیاس میکرون است که در هوا پخش می شود و اثرات زیانبار زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی بسیار از خود برجای میگذارد. در سالهای اخیر، در آسمان ایران به ویژه مناطق جنوبی و غربی، ریزگردها به طور گستردهای ظاهر شده و در برخی موارد غلظت آلاینده های ناشی از آنها تا 66 برابر حد مجاز هم رسیده است. به منظور آگاهی از ویژگی های بافتی، کانی شناسی و ترکیب شیمیایی ریزگردها در اهواز نمونه هایی از رسوبات برجای مانده از توفانهای گرد و غبار این کلان شهر در تابستان 1393 جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت. نتایج دانه سنجی نشان می-دهد که این نمونه ها از 50/11 درصد ماسه بسیار دانه ریز، 61 درصد سیلت و 50/27 درصد رس تشکیل شده و از نظر بافتی در محدوده سیلت (رده Z) و سیلت ماسهای (رده sZ) قرار میگیرند. میانگین اندازه دانه ها 10/6+ فی (سیلت متوسط)، انحراف معیار 17/2 فی (جورشدگی بسیار بد)، کج شدگی مثبت (14/0+) و کشیدگی پهن (71/0) تعیین گردید. با توجه به شکل منحنی تجمعی، دامنه تغییرات اندازه دانه ها و پارامترهای آماری، نمونه های مورد مطالعه در گروه لسهای سیلتی قرار میگیرند. کانی های اصلی موجود در بخش درشتتر ریزگردها را کانی های روشن به ویژه کوارتز، فلدسپات، کلسیت و ژیپس تشکیل میدهند که با درصد کمی از کانی های تیره مثل پیروکسن، گوتیت، هورنبلند و بیوتیت همراه هستند. این ترکیب بیانگر فراوانی تکتوسیلیکاتها و آلومینوسیلیکاتها در خاستگاه ریزگردها است که عمدتا از بیابانهای عراق و عربستان منشا گرفتهاند. در نمودارهای پراش اشعه ایکس هم رسهایی از نوع کائولینیت، پالیگورسکیت و کلریت شناخته شدند که شرایط آب و هوایی خشک و محیط قلیایی منشا این ذرات را تایید میکنند. پایش توفانهای نیمه دوم سال 1393 از یک تغییر مشخص در منشا ریزگردها به کانونهای داخل کشور حکایت میکند که ضرورت بررسی مداوم این پدیده را گوشزد میکند. نتایج طیف سنجی جذب اتمی و فلورسانس اشعه ایکس نشان میدهند که سیلیسیم، آلومینیم و آهن فراوانترین عناصر موجود در گرد و غبار اهواز هستند. محاسبه ضریب غنی شدگی برخی از عناصر کمیاب هم حاکی از غلظت بالا و منشا غیرطبیعی بعضی فلزهای سنگین مثل نیکل، کبالت، کادمیم و روی در ریزگردهای مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: کلان شهر اهواز، توفان ریزگرد، لس سیلتی
  • مصطفی اسماعیلی وردنجانی، ایرج رسا، محمد یزدی، کاوه پازند صفحه 95
    کانیسازی مس در حوضه رسوبی کدکن به صورت عدسی شکل و چینه سان و احتمالا از نوع کانسارهای مس با میزبان طبقات قرمز می باشد. کانیسازی عمدتا به صورت پراکنده و محدود به واحدهای ماسه سنگی- مارنی قرمز رنگ با میان لایه های ضخیم و صخره ساز، کنگلومرا با سن ائوسن- الیگوسن و شامل کانی های اولیه کالکوپیریت، پیریت و کالکوسیت و کانی های ثانویه کولیت، مالاکیت و آزوریت است. با توجه به یافته های به دست آمده، کنترل کانی سازی در این ماسه سنگ ها در ارتباط با میزان دگرسانی فلدسپارها، تمرکز رس ها و مواد آلی می باشد. ماسه سنگ ها از نوع آرکوز، لیتیک آرکوز و فلدسپاتیک لیتارنایت ساب مچور ریزدانه آهن دار، متوسط تا ضخیم لایه و به رنگ قرمز روشن تا خاکستری تیره می باشند که در محیط دلتای تحت تاثیر رودخانه و حاشیه فعال نهشته شده اند. نتایج به دست آمده گویای آن است که تیپ کانی سازی در منطقه مورد مطالعه از نوع کانسارهای مس با میزبانی طبقات قرمز می باشد.
    کلیدواژگان: چینه سان، تربت حیدریه، لایه های قرمز رنگ، مس رسوبی
|
  • Nouri Mokhooria., Sharifi Ghotbabadi, R. Moayyed, M Page 1
    Knowledge of the local stress field in a region is important in the structural and affecting factors on structural kinematics studies. Therefore¡ in this paper after describing the basic theoretical principles of stress inversion method from slickensides¡ it was used field measured heterogeneous fault –slips as raw data to determine the average state of the principal stress axes in order to analyze the regional geodynamic situation of this area. The results of the reduced stress tensor from fault-slip measured data¡ show 21/156¡ 64/012 and 14/251 states for σ1¡ σ2 and σ3 axes respectively. The results of analysis of these data show substantial agreement between the determined principal stress axes and recent tectonic research in this region.
    Keywords: Paleostress, Slikenline, Pop up structure
  • Rahmani Javanmards., Omidian, S. Zarei Sahamieh Page 11
    There are several calcareous springs and travertine deposits on Southeast flanks of Damavand volcano in Abe Ask area (85 km northeast of Tehran¡ Central Alborz zone). In this study¡ based on carbon and oxygen isotopic signatures on travertine deposits¡ the source of spring water was evaluated. Isotopic signatures show that δ13C and δ18O values enrichment in travertines gradually away from the springs. According to the primitive value of δ13C(CO2)¡ travertine was deposited from a hydrothermal metasomatic fluids. Concerning to the linear trend between the δ13C– δ18O of travertine¡ the main hydrothermal metasomatic fluid (that was responsible for travertine deposition) was probably mixed with fluids of different origins. According to the isotopic analysis¡ the mantle-sea origin is suggested for the dissolved CO2 of water springs¡ in addition¡ the results of water geochemical data also confirmed a deep source for the Abe Ask water springs. According to the remote sensing investigation on satellite images¡ the distribution of travertine and faults lineation and drainage pattern¡ suggest the strong effect of surface and tectonic processes¡ in controlling the placing and distribution of the travertine. Finally¡ geochemical data on water springs and isotope investigations on travertine reveal both surface and deep-water source contribution in formation of the Abe Ask water springs.
    Keywords: Abe Ask, Isotope, Travertine, Remote Sensing, Origin of springs
  • Daneshianj., Asadi Mehmandosti, E. Ramezani Dana, L Page 23

    Deh Namak section is exposed along the most northern point of the Qom Formation¡ where the Central Iran zone and Alborz zone come together. The study of microfacies¡ sedimentary environments and sequence stratigraphic features of the Qom Formation in this area can help to understand the situation of the Qom sedimentary basin in the northern part¡ bordering the Alborz zone. 166 samples of the Qom Formation in Deh Namak section in the northwest of Garmsar are investigated. Microfacies analysis of these sedimentary rocks indicates that according to sedimentary environment they consist of nine microfacies belonging to four facies belts including tidal flat¡ agoon¡ shoal/reef sediments and slope of platform. Due to the absence of the gravitational and turbidity sediments and abundance of reef/shoal sediments¡ a rimmed carbonate shelf depositional environment is suggested in which more sediments were precipitated in shallow water. In this model¡ deep facies of the basin did not spread and the deepest facies belong to the slope. Also¡ sequence stratigraphic studies show that the Deh Namak section is composed of four sedimentary sequences of third- order¡ two types II and one type I sequence boundaries were recognized in this formation.

    Keywords: Microfacies, Sedimentary environment, Sequence stratigraphy, Qom Formation, Deh Namak
  • Zalf., Tahmasbiz., Ahmadi Khalaji, A Page 45
    The studied area is located in the Binalud Zone and comprises Mashhad leucogranites (g2) that include pegmatites and tourmaline veins. According to studies of the Mashhad leucogranites¡ these granites are peraluminous¡ highly differentiated and resulted from melting metapelites. In these granites¡ tourmaline can be seen in various forms of dendritic¡ nodules¡ vein and pegmatitic forms. For geochemical studies of vein and pegmatitic tourmalines¡ it was used microprobe analysis (EPMA)¡ XRF and ICP- MS. Based on these analyses¡ pegmatitic tourmalines include schorl and vein tourmalines which are magnesium-rich- schorl and both are classified in the range of alkaline tourmalines. They have oscillatory chemical zoning and bluish green to brown pleochroism that is probably due to changes in concentration of Ti¡ Ca¡ and Fe. In the studied tourmalines¡ major substitutions took place including Na(Fe)= X-Vacancy and Na(Fe)OH=Na(O). Both types of tourmalines are resulted from magma differentiation with this difference that pegmatitic tourmalines show magmatic system characteristics but vein tourmalines have magmatic-hydrothermal system characteristics. These properties are related to the pegmatitic development stages and fluids obtained during their evolution.
    Keywords: Tourmaline, Binalud Zone, Schorl, Leucogranite, Mashhad
  • Ghanbarloh., Vaziri-Moghaddamh., Seyrafiana., Taheri, A. Rahmani, A. Page 63
    In this study¡ microfacies and depositional environment of the Shahbazan Fromation are investigated in well no. 3 of the Qhaleh Nar oil field (SW Lurestan). The thickness of the Shahbazan Formation in the studied well is 228 meters. This formation consists mainly of limestone and dolomite. The lower boundary of the Shahbazan Formation with the Pabdeh Formation is conformable and its upper boundary with Asmari Formation is marked by an unconformity. The Shahbazan Formation in the studied well is considered middle Eocene (early Lutetian) to late Eocene (Priabonian) in age. Fourteen microfacies types were distinguished based on their depositional texture¡ petrographic analysis and fauna in the studied well. The sediments were deposited in open marine¡ bar and lagoon subenvironments. Based on distribution of microfacies¡ it seems that the lower and upper parts of the Shahbazan Formation were deposited in two types of carbonate settings. The lower part was deposited in an open shelf setting¡ while¡ a homoclinal ramp were recognized for the upper part. The lower and upper parts of the Shahbazan Formation can be divided into two subenvironments¡ middle and outer shelves and middle and inner ramps¡ respectively. The production rate and diffusion coefficient and the tectonic conditions are the effective factors on the evolution of the platform from an open shelf setting to a homoclinal carbonate ramp .
    Keywords: Ramp, Shahbazan Formation, Open shelf, Qhaleh Nar.
  • Jalilian, A. H Page 79
    Dust storms are dispersion of very fine solid particles in the air that lead to serious socio-environmental and economic problems. They have been widely observed in recent years in the sky of western and southern parts of Iran. The concentrations of dusts have sometimes reached up to a level estimated 66 times more than the acceptable and normal limits. In order to evaluate textural properties¡ mineralogical and chemical composition of dust samples were collected during dust storms that blew over Ahvaz metropolis in July and August 2014. The results indicated that statistical parameters of the samples were .10 phi¡ 2.17¡ .14 and 0.71 for mean grain size¡ standard deviation¡ skewness and kurtosis respectively. The main mineralogical constituents were quartz¡ feldspar¡ calcite and gypsum with a minor proportion of pyroxene¡ goethite¡ hornblende and biotite. The results also revealed that the shape of sand grains is well-rounded as a result of transportation and abrasion of these grains over a long distance. Moreover¡ XRD analyses of samples reflected the clay minerals fraction of dusts mainly comprised of kaolinite¡ polygorskite and chlorite. These types of clay minerals show a dry climate and an alkaline source area. Atomic absorption and X-ray fluorescence analysis showed major elements as Si¡ Al and Fe with minor elements such as Mg¡ Na and Ca. These dusts also contained minor and toxic elements such as heavy metals¡ and estimated enrichment factors showed that Ni¡ Co¡ Cd and Zn had high enrichment suggesting anthropogenic origin.
    Keywords: Ahvaz metropolis, Dust storm, Silty loess
  • Esmaeili-Vardanjanim., Rasai., Yazdim., Pazand, K Page 95
    Copper mineralization in the Kadkan sedimentary basin occurs as stratiform and lenticular shape and it seems to be redbed type sediment-hosted copper deposits. Mineralization is mainly dispersed and confined to the red sandstone- marl units with thick interbeds of Eocene-Oligocene conglomerate and includes primary ore minerals: chalcopyrite¡ pyrite and chalcocite and secondary ore minerals: covellite¡ malachite and azurite. By considering the obtained results¡ control of mineralization in these sandstones is in relation with alteration of feldspars¡ concentration of clays and organic matter. Sandstones are medium to thick in thickness¡ bright red to dark gray in color and are classified as arkose¡ lithic arkose and iron bearing fine-grained submature feldspatic litharenite that were deposited in a river-dominated deltaic environment and active margin. The potential of sediment-hosted copper mineralization decreases in the redbeds from east to west (Kadkan) of the region. The results indicate that the copper mineralization in the study area is redbed type sediment-hosted copper.
    Keywords: Stratiform, Torbat, Heydarieh, Redbeds, Sediment, hosted copper