فهرست مطالب

زمین شناسی ایران - پیاپی 44 (زمستان 1396)

فصلنامه زمین شناسی ایران
پیاپی 44 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یدالله عظام پناه *، عباس صادقی، محمدحسین آدابی، امیرمحمد جمالی صفحات 1-17
    جهت تعیین ریز رخساره ها و محیطهای رسوبی نهشته های مایستریشتین در بخش غربی حوضه کپه داغ، یک برش چینه شناسی در فاصله 5/9 کیلومتری شمال-شمالغرب جربت انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. در این برش نهشته های مایستریشتین شامل سازندهای کلات (به ضخامت 282 متر) و چخماقلو (به ضخامت 77 متر) است. سازند کلات از سنگ آهک های زیست آواری و سازند چخماقلو از شیل، مارن، سنگ آهک و آهک رسی تشکیل شده است. براساس شواهد صحرایی و همچنین مطالعات فسیل شناسی، مرز زیرین سازند کلات دربرش مزبور با سازند آبدراز به صورت ناپیوستگی فرسایشی میباشد. مرز زیرین سازند چخماقلو با سازند کلات از نوع همشیب و تدریجی و مرز بالایی آن با نهشته های پالئوسن سازند پسته لیق به صورت ناپیوستگی از نوع پیوسته نما است. مطالعات پتروگرافی نهشته های مایستریشتین موجب شناسایی 16 ریزرخساره شد. این ریز رخساره ها در 5 کمربند رخساره ای پهنه جزر و مدی، لاگون، پشته های ماسهای، ریف و جلوی ریف در یک پلاتفرم کربناته نهشته شده اند.
    کلیدواژگان: ریز رخساره ها، محیط های رسوبی، مایستریشتین، سازند کلات، سازند چخماقلو، کپه داغ غربی
  • آرش ندری *، ستاره قنواتی، نصرالله کلانتری صفحات 19-34
    بررسی تاثیر مرزهای نفوذناپذیر بر جریان به چاه های نزدیک به آن با استفاده از تئوری چاه های مجازی انجام میگیرد. در مواردی که مرزهای نفوذناپذیر مطالعه شده اند، این مرزها به صورت عمودی در نظر گرفته شده اند درحالی که در بسیاری موارد عمودی نبوده و شیبدار هستند. در این مطالعه هدف بر آن است که تاثیر شیب مرزهای نفوذناپذیر بر جریان به چاه در یک آبخوان محبوس بررسی شود. در این مطالعه شبیه سازی عددی و نیز محاسبات افت با استفاده از روش چاه های مجازی برای مرزهای عمودی انجام شده و سپس شبیه سازی جریان برای مرزهای شیب دار انجام شد. مدل مفهومی مورد نظر شامل یک آبخوان محبوس است که توسط دو مرز نفوذناپذیر محصور شده است و یک چاه با دبی ثابت در آن پمپاژ میشود. فاصله بین مرزها در فاصله ای از400 تا 10000 متر قرار گرفته است. شبیه سازی نشان داد که درصورتی که مرزهای نفوذناپذیر و محدودکننده عمودی باشند تطابق بسیار عالی بین نتایج شبیه سازی عددی ازیک طرف و استفاده از رابطه تایس و تئوری چاه های مجازی از طرف دیگر وجود دارد. منحنی های افت زمان برای مرزهای نفوذناپذیر شیب دار تفاوت قابل توجهی در زوایای مختلف و نیز عرضهای مختلف (10000 تا 400 متر) با نتایج حاصل از مرزهای عمودی نشان دادند. نتایج نشان داد اگر فاصله مرزهای نفوذناپذیر زیاد باشد و مرزهای نفوذناپذیر دارای زوایای کمتر از 30 درجه باشند، تفاوتها به حدی است که تقریب استفاده از روش چاه های مجازی میتواند قابل قبول باشد. اما هنگامی که فاصله بین مرزها کمتر باشد حتی در زوایای کم نیز تفاوت قابل ملاحظه ای در مقادیر افت- زمان مرزهای شیب دار با نتایج روش چاه های مجازی وجود دارد.
    کلیدواژگان: مرزهای نفوذناپذیر، داده های افت، زمان، آبخوان محبوس، شبیه سازی عددی، چاه های مجازی
  • جهانبخش دانشیان *، مریم گودرزی صفحات 35-54
    هدف از این مطالعه، سیستماتیک و شناسایی جنسها و گونه های استراکدهای عضوe سازند قم در برش مورد مطالعه (چشمه برون)، به منظور بیواستراتیگرافی و تعیین سن نهشته ها و انجام مطالعات پالئواکولوژی با توجه به تغییرات فراوانی و تنوع استراکدها براساس داده های به دست آمده میباشد. فراوانی و تنوع جنسهای ،Paracypris ،Aurila ،Ruggieria Loxochoncha ،Krithe ،XestoleberisوCytherella در برش چشمه برون نشان میدهد که اگرچه محیط از لحاظ ویژگی هایی نظیر درجه حرارت و شوری دارای نوسان است اما غالبا نشانگر یک دریای گرم با شوری نرمال است. افزایش و کاهش استراکدا در برش مورد بررسی، بیانگر تغییرات متناوب فراوانی و تنوع آنها با تغییرات محیطی بوده و در واقع این امر نشاندهندهی بیثباتی شرایط محیطی در طول توالی مورد مطالعه میباشد. به نظر میرسد علت این بیثباتی احتمالا به واسطه تغییرات مربوط به میزان مواد غذایی، اکسیژن و آشفتگی آب میباشد. همچنین بر اساس مجموع استراکدهای بررسی شده، سن میوسن پیشین(اکیتانین- بوردیگالین) برای نهشته های عضو e سازند قم در برش چشمه برون پیشنهاد میشود.
    کلیدواژگان: استراکد، بیواستراتیگرافی، پالئواکولوژی، سازند قم، غرب قم
  • فرید رحیمی دهگلان، محمدرضا شیخ الاسلامی *، جعفر طاهری، محمدرضا قاسمی صفحات 55-64
    سنگ های دگرریخت شده ناحیه قاسم آباد در شمال خاوری پهنه زمین ساختی کاشمر-کرمان و در بخش شمال باختری بلوک لوت قرار دارند. در این پژوهش بر پایهی مطالعات ریزساختاری واحدهای سنگی دگرریخت شده، کرنش نهایی دوبعدی و سه بعدی بررسی شده است. روش فرای برای بررسی دوبعدی بیضوی کرنش مورد استفاده قرار گرفته و نتایج حاصل از آن برای تحلیل سه بعدی بیضوی کرنش با بهرهگیری از نمودار اصلاح شده فلین به کاربرده شده است. میانگین بیضوی شدگی به دست آمده برای ناحیه 91/1 می باشد که در ناحیه ی کرنش محصورشدگی قرار گرفته و شدت دگرریختی 54/0 را نشان می دهد. شدت کرنش با نزدیک شدن به گسله های امتدادلغز ناحیه افزایش یافته به طوری که بیشینه شدت کرنش بر روی آن ها قرار دارد. در شمال خاور و جنوب باختر پهنه مورد بررسی، بیضوی کرنش به صورت درازشدگی و در بخش میانی ناحیه به صورت پهن شدگی می باشد. قطر بزرگ بیضوی های کرنش در صفحه xy تا حدودی موازی با گسله های امتدادلغز شمال خاوری- جنوب باختری است و با نزدیک شدن به گسله ها، بیضوی های کرنش کشیدهترمی شوند.
    کلیدواژگان: قاسم آباد، پهنه زمین ساختی کاشمر، کرمان، ریزساختار، کرنش نهایی، بیضوی شدگی
  • بینامین رضازاده بلگوری *، آرش امینی، غلامرضا میراب شبستری صفحات 65-78
    مطالعات میدانی و بررسی تصاویر ماهواره ای، وجود تپه های ماسه ای خطی را در شمال منطقه آهنگران شهرستان زیرکوه (استان خراسان جنوبی) واقع در شرق ایران اثبات نمود. در بررسی تپه های ماسه ای، مجموعا تعداد 21 تپه در پنج ایستگاه و در موقعیت های جغرافیایی مختلف بررسی شد. با توجه به مطالعات انجام شده بر روی پارامترهای رسوب شناسی، تپه های ماسه ای آهنگران از نظر مورفولوژی به دو نوع ساده و مرکب دسته بندی شد. همچنین نتایج به دست آمده از بررسی های رسوب شناسی، حاکی از رابطه معنادار بین پارامترهای رسوبی و مورفولوژی تپه های ماسه ای مورد مطالعه می باشد. به این معنی که در بخش های مرکزی و غربی ناحیه مورد مطالعه، با تغییر پارامترهای رسوبی، مورفولوژی تپه های ماسه ای نیز از نوع ساده به مرکب تغییر می کند. از دیگر خصوصیات تپه های خطی شرق ایران، الگوی ریزدانه برای خط الراس بوده که برای دون های خطی ماسه ای مورد مطالعه معرفی شد. مقایسه پارامترهای رسوب شناسی محدوده پژوهشی با سایر نقاط دنیا مانند کالاهاری، نامیبیا، استرالیا و سینای مصر نشان می دهد که تپه های ماسه ای آهنگران با میانگین اندازه 34/2 فی در محدوده اندازه دانه های سایر نقاط قرار داشته، اما در مقایسه با آنها جورشدگی پایین تری در حد 79/0 نشان می دهد که این ویژگی تپه های خطی آهنگران را از سایر نقاط متمایز می سازد.
    کلیدواژگان: دون های خطی، رسوب شناسی، مورفولوژی، آهنگران، شرق ایران
  • شجاع انصاری * صفحات 79-88
    در این پژوهش شاخصهای ریخت زمینساختی بخشی از طول رودخانه سفیدرود جهت تعیین فعالیت منطقه نبود گسیختگی گسل رودبار که دربرگیرنده منطقه شدید لرزهای ناشی از وقوع زمین لرزه 1369 رودبار میباشد، مورد بررسی قرار گرفته است. از مدل ارتفاعی رقومی با دقت تفکیک مکانی 30 متر برای استخراج داده های ارتفاعی و همچنین 15 کیلومتر از طول رودخانه سفیدرود که به فواصل 100 متری تقسیم بندی شده اند جهت محاسبه شاخص های ریخت زمینساختی استفاده شده است. این شاخصها شامل انحنای رودخانه، گرادیان طولی رودخانه و نیمرخ طولی رودخانه میباشند. انحنای رودخانه در منطقهای که روند گسل رودبار عرض رودخانه را قطع میکند به میزان 1-5/1 میباشد که نسبت به قسمتهای دیگر رودخانه حالت کاهشی دارد و میتواند نشان دهنده بالاآمدگی و در نتیجه وجود فعالیتهای زمینساختی باشد. گرادیان طولی رودخانه در منطقه یاد شده به میزان 3000< میباشد که این افزایش قابل توجه میتواند بیانگر وجود عوامل زمین ساختی و سنگ شناختی باشد. از مقدار بالای گرادیان طولی رودخانه جهت تعیین مناطق دارای پتانسیل زمین لغزش در مسیر رودخانه سفیدرود نیز استفاده شده است. نیمرخ طولی رودخانه سفیدرود در منطقه یاد شده، حالت تحدب از خود به نمایش می گذارد که از تلفیق آن با مقادیر بالای گرادیان طولی رودخانه، میتوان به وجود عوامل زمین ساختی موثر در آن پی برد. مقایسه نتایج حاصل از شاخصهای ریخت زمینساختی با بررسی های لرزه زمینساختی نظیر تغییرات تنش حاصل از وقوع زمین لرزه سال 1369 رودبار، که این منطقه را جزء مناطق تحت تنش بالا در نظر گرفته است، نشان میدهد که منطقه مورد بررسی علیرغم عدم وجود گسیختگی سطحی، دارای فعالیت زیاد زمینساختی بوده و پایش منطقه یاد شده از منظر پیشگیری خطرات لرزهای حائز اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: البرز غربی، رودخانه سفیدرود، ریخت زمین ساخت، گسل رودبار، نبود گسیختگی
  • راحله هاتفی *، علی اکبر شهسواری، کمال خدایی، فرهاد اسدیان صفحات 89-106
    عنصر آرسنیک جزء فلزات سنگین و سمی با خطرات زیست محیطی و بهداشتی است. هدف از این مطالعه بررسی و پایش غلظت این عنصر در منابع آبی حوضه آبریز ساروق، میزان آلودگی منابع آبی و ترسیم نقشه پهنه بندی این عنصر در منابع آبی است. در این راستا 45 نمونه از چاه، چشمه و آب سطحی در دو مرحله (مرحله اول نمونه فیلتر شده و در مرحله دوم نمونه کل) برداشت گردید که موقعیت نقاط نمونه برداری از منابع آبی براساس قضاوت کارشناسی و تصادفی تعیین شد. آنیون ها به روش کروماتوگرافی گازی و فلزات به روش ICP-MS آنالیز شدند. نتایج کلی مبین آلودگی آب به عنصر ارسنیک در بعضی نواحی است. بررسی غلظت، منشا و نقشه منطقه بندی ارسنیک در آب نشان می دهد که آلودگی به ارسنیک هم منشا بشرزاد و هم منشا زمین زاد دارد. اغلب منشا زمین زادی آن در شمال شرق و شرق محدوده بر روی زون های دگرسانی واقع است و ناشی از ولکانیک های کواترنری است که منشا چشمه های آبگرم محدوده هستند. در شمال محدوده در پایین دست معادن، منشا آنتروپوژنیک اهمیت بیشتری دارد ولی به طورکلی علت عمده آلودگی فعالیت های معدنکاری است. انتقال و نهشت مجدد ارسنیک در محدوده مطالعاتی توسط واکنش های انحلال- نهشت و جذب- دفع متاثر از شرایط pH و Eh کنترل می شود و حمل و انتقال آن در محدوده توسط اکسی هیدروکسیدهای این عنصر است. به طورکلی کل محدوده به جز نواحی شمالی و شمال شرقی از نظر اندیس های آلودگی، آلودگی کمی دارد که با تدابیر صحیح مشکلی وجود نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: آرسنیک، منطقه بندی، زمین زاد، بشرزاد، ساروق
|
  • Ezampanah Y. *, Sadeghi A., Adabi M.H., Jamali A.M Pages 1-17
    To determine microfacies and depositional subenvironments of the Maastrichtian deposits in the western part of the Kopet-Dagh Basin, one stratigraphic section, has been selected and analysed. In this section which is located 9.5 kms N-NW of Jorbat, Maastrichtian deposits are composed of two formations including Kalat (282 m thickness) and Chakhmaghlo (77 m thickness). The Kalat Formation consists of bioclastic and sandy limestone and the Chakhmaghlo Formation is composed of shale, marl, limestone and argillaceous limestone. Based on field observations and also petrographic studies, the lower boundary of the Kalat Formation with the Abderaz Formation is disconformable. The lower boundary of the Chakhmaghlo Formation with the Kalat Formation is gradual and conformable, while its upper contact with the Paleocene Pesteligh Formation is disconformable. Petrographic studies in Maastrichtian deposits led to recognition of 16 microfacies. These microfacies deposited in 5 facies belts including tidal flat, lagoon, shoal, reef and fore reef subenvironments in a carbonate platform.
    Keywords: Microfacies, Depositional environments, Maastrichtian, Kalat Formation, Chakhmaghlo Formation, Western Kopet-Dagh
  • Nadri A. *, Ghanavati S., Kalantari N Pages 19-34
    The image well theory was used in the study of no flow boundaries effects on the drawdown around pumping wells. Most studies are concentrated on the vertical no flow boundaries, while, in some cases these boundaries are not vertical and have inclinations. To the best of the authors knowledge, the problem of the inclined no flow boundaries has not been studied yet. The effects of the parallel no flow boundaries inclination on the drawdown around pumping wells in bounded aquifers is studied here. The time-drawdown data for vertical boundaries have used the numerical simulation and also the image well theory. The effects of inclination of the boundaries were only considered using the numerical simulation. The results of numerical simulations and image well theory for vertical no flow boundaries were matched completely. The computed drawdown for observation well in the models with inclined and vertical no flow boundaries used to compute the difference between them. The difference between these cases depends on the distance between the boundaries (width of the aquifer) and the inclination value. The results showed that in large widths and low inclinations, the computed drawdown in aquifers with vertical boundaries are almost similar with the computed drawdown in aquifers with inclined boundaries and the differences can be neglected. In the other words, the difference between the vertical and inclined cases in smaller widths is so high that even in the low inclinations, the differences cant be neglected. It can be concluded that the image well theory as we know, cannot be used in inclined no flow boundaries.
    Keywords: No flow boundaries, Time-Drawdown data, Confined aquifers, Numerical simulation, Image wells
  • Daneshian J. *, Goodarzi M Pages 35-54
    The aim of this study is determining systematics and identification of ostracods genera and species of the e Member of the Qom Formation at the studied section (Cheshmeh Boroun) for biostratigraphy and age determination, and palaeoecological investigations considering the abundance and diversity changes of ostracods based on the collected data.
    The abundance and diversity of the ostracods taxa such as Paracypris¡ Aurila ¡Ruggieria ¡Loxochoncha ¡ Krithe¡ Xestoleberis, Cytherella mostly suggest a marine environment with normal salinity and warm climate from ecological point of view. However, the increase and decrease of these taxa in the studied section indicate the diversity and abundance changes is related to environmental changes. In fact, this shows the instability of the environmental conditions which seems to be affected by the changes of food and oxygen values, and water turbulence. Based on ostracods assemblages, an Early Miocene age ( Aquitanian- Burdigalian) is exclusively suggested for the e Member of the Qom Formation at Cheshmeh Boroun stratigraphic section.
    Keywords: Ostracoda, Biostratigraphy, Palaeoecology, Qom Formation, West of Qom
  • Rahimi Dehgolan F., Sheikholeslami M. *, Taheri J., Ghassemi M. R Pages 55-64
    Deformed rocks of the Ghasem Abad area are situated in the north-eastern part of the Kashmar-Kerman structural zone in the north-western part of the Lut block. In this study, the finite strain analysis was considered based on microstructural analysis of the different types of deformed rocks. The Fry method was used to determine 2D analysis of strain ellipsoid and the results were subjected to 3D strain analysis using Flinn diagram. The mean value of ellipticity (K) is about 1.91 located in the constriction field of the Flinn diagram showing strain intensity (D) of about 0.54. The intensity of the strain is increased so that the maximum intensities are distributed along strike slip faults of the area. The constriction and flattening ellipticity of the strain are remarked respectively from the northeast-southwest parts and middle part of the study area. The major axis of the strain ellipsoids in xy plane are sub-parallel to the NE-SW strike slip faults and were stretched by approaching to the main faults.
    Keywords: Ghasem Abad, Kashmar-Kerman structural zone, Microstructural analysis, Finite strain
  • Rezazadeh Balgori B. *, Amini A., Mirab Shabestari G.R Pages 65-78
    Field studies and satellite images confirmed the existence of linear sand dunes in the north of Ahangaran region, located in Zirkouh (southern Khorasan province), east of Iran. In evaluation of sand dunes, totally 21 sand dunes from 5 stations in different geographical locations were studied. The obtained sedimentological evidence revealed that Ahangaran sand dunes can be classified into two simple and composite groups morphologically. Results of sedimentological analysis also indicated a positive correlation between particle size and morphology of dunes; i.e. with changes in sedimentological parameters, the morphology of sand dunes grades from simple to composite forms in central and western part of the studied area. The fine-grained pattern of crest is another characteristic which were introduced for the studied linear sand dunes. The comparison of the sedimentological parameters of these sand dunes with the other places of the world such as Kalahari, Namibia, Australia and Egyptian Sinai indicate that the Ahangaran sand dunes with an average of 2.34φ in grain size is similar to the other regions, but have lower sorting in the range of 0.79 which is more outstanding than the other parts of the world.
    Keywords: Linear dunes, Sedimentology, Morphology, Ahangaran, East of Iran
  • Ansari Sh * Pages 79-88
    In this study the morphotectonic indices for a specified length of the Sefidrud River, which is located in the meizoseismal area of the 1990 Rudbar earthquake, have been investigated to constrain the activity of a gap between the Rudbar Fault segments. The Digital Elevation Model (DEM) with 30 m resolution was used to obtain the elevation data. Fifteen km of the Sefidrud River also was divided into 100 -meter segments to calculate the morphotectonic indices. The morphotectonic indices include the sinuosity (SI), stream-length gradient (SL) and river long profile. The sinuosity in this region, where the trend of the Rudbar fault cut across the river, is approximately 1-1.5 and has a lower value relative to the other segments of the river. This indicates that the uplift possibly affected this region and then indicates the high tectonic activity. The stream-length gradient in the target region is approximately >3000 and has a higher value in the region which may be related to the lithological and active tectonic effects. The high value of SL can be used for determining the regions with high potential for the landslides along the strike of the Sefidrud River. The Sefidrud long profile, in aforementioned area, has a bulge or convexity. Such convexity together with the high value of stream-length gradient can indicate that the tectonic activities are significant in this region. By comparing the morphotectonic analysis with the seismotectonic studies such as the Coulomb stress changes due to the 1990 Rudbar earthquake, in which the high stress zones were detected in this region, it can be cluded that the studied region has high tectonic activities and consequently its monitoring to prevent the seismic hazard is essential.
    Keywords: Western Alborz, Sefidrud river, Rudbar fault, Morphotectonics, Fault gap
  • Hatefi R. *, Shahsavari A.A., Khodaei K., Asadian F Pages 89-106
    Arsenic is a toxic element with environmental and health risks. The aim of this study is to investigate and monitor arsenic concentration level of pollution and its concentration zoning in the water resources of Saroq watershed. In this study, 45 samples from wells, springs and river were collected in two stages (filtered samples in the first step and bulk samples in the second step). The position of sampling points was determined based on expert judgment and random method. Anions were analyzed by gas chromatography and metals were analyzed by ICP-MS. The overall results indicated that water was polluted by arsenic in some areas. Evaluation of the origin and zoning maps of arsenic in water revealed that the source of pollution is both anthropogenic and geogenic resources. Most of the geogenic sources are located in the north-east and east of the area on the alteration zones and is resulted from Quaternary volcanic rocks forming source of the hot springs in the study area. Mining activities are the most important cause of pollution in the downstream area of the mines in the north of area, thus, it can be said that anthropogenic origin is a major cause of pollution. Transfering and re-deposition of arsenic in the study area is controlled by the solution- deposition and absorb- disposal reactions, which is controlled by Eh and pH. Transporting and re-deposition of arsenic is done by oxy-hydroxides of this element. In general, except for the northern and north-western parts, in most parts of the studied area, the level of pollution is not that much high so by considering appropriate management there will not be much pollution problem in the area.
    Keywords: Arsenic, Zoning, Geogenic, Anthropogenic, Saroq