فهرست مطالب

فصلنامه زمین شناسی ایران
پیاپی 7 (پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی یمانی، محمدرضا طاهری صفحه 3
    تولید رسوب در حوضه ها تا حد بسیار زیادی وابسته به تاثیرات ژئومورفولوژیک آنها می باشد. این تاثیرات بیشتر در شکل هوازدگی سازندها، شستشو و حمل رسوبات سطحی و بویژه خاک انعکاس می یابد. در این پژوهش، حوضه آبریز کهاب در استان زنجان به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده است. از آنجا که احداث یک سد مخزنی بر روی این حوضه پیش بینی شده است، بنابراین انجام مطالعات فرسایش و رسوب اهمیت پیدا می کند. در این مطالعه، هدف بررسی رابطه تاثیرات ژئومورفولوژیک و فرسایش و رسوب در هر پهنه ای از حوضه با استفاده از روش واحدهای ژئومورفولوژی (کیفی) و نیز روش تجربی EPM (کمی) است. در این راستا، ویژگی های ژئومورفولوژی لندفرمها و مقاومت سازندها به عنوان مهمترین عوامل برای تفکیک و پهنه بندی واحدهای ژئومورفولوژی انتخاب شده اند. سپس داده های اصلی همراه با سایر متغیرهای تاثیرگذار با استفاده از مدل های مذکور مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهند که سازندهای آبرفتی کواترنر و سپس نهشته های سیلت و مارن قدیمی تر به عنوان سنگهای کم مقاومتر که لندفرمهای بدلندی و تپه ماهوری را شکل داده اند با اهمیت ترین منبع تولید رسوب در حوضه به شمار می روند. میزان رسوب تولیدی در حوضه بر اساس برآورد مدل، حدود 23400 متر مکعب در سال است. برای پایدار سازی سد پیش بینی شده و افزایش طول عمر آن اجرای سیاستهای کنترل کننده فرسایش و رسوب در حوضه اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: حوضه کهاب، ژئومورفولوژی، زنجان رود، رسوب زایی، فرسایش
  • مجتبی قره محمودلو، مصطفی رقیمی، علی صفارزاده، کمال خدایی صفحه 13
    به منظور بررسی عوامل موثر بر کیفیت منابع آبی شهر بندرگز با استفاده از روش های گرافیکی و آماری چند متغیره از اطلاعات مربوط به هفت چاه آب شرب در فصول مختلف سال استفاده شده است. براساس نمودارهای استیف و دروو(Durov) چاه های آب شرب، می توان به اختلاف در منشاء آب زیرزمینی در چاه ها پی برد. وجود روند خطی واضح بین سدیم و کلر در نمودارهای ترکیبی نشان از اختلاط آب زیرزمینی با آب شور در برخی از چاه های آب شرب دارد. انحلال تشکیلات دولومیتی در طول مسیر حرکت آب زیرزمینی باعث شده تا درجه اشباع دولومیت در تمامی چاه ها نسبت به کلسیت افزایش یابد. براساس ماتریس همبستگی، بجزء سولفات و نیترات، بقیه یونهای آب زیرزمینی همبستگی مستقیمی با هدایت الکتریکی دارند. در بین یونها بیشترین همبستگی بترتیب بین کلر-پتاسیم و کلر- سدیم وجود دارد. نمودار خوشه ایمنابع آبی شهر بندرگز بیانگر وجود شباهتی بیش از 95 و 85 درصد بین یونهای کلر- پتاسیم و سپس کلر- سدیم آب زیرزمینی می باشد. باتوجه به نمودار خوشه ایمی توان نتیجه گرفت که تیپ غالب آب زیرزمینی بیکربنات-سولفات-کلسیک می باشد. براساس روش تحلیل عاملی ترکیب شیمیایی آب زیرزمینی شهر بندرگز تحت تاثیر پنج عامل می باشد. عامل اول: نفوذ آب شور، زیرا یونهای سدیم، پتاسیم و کلر دارای بار عاملی بالا هستند. عامل دوم: فعالیتهای انسانی(نشت پسابهای شهری و چاه های جذبی خانگی و...)، زیرا نیترات دارای بالاترین بار عاملی می باشد غلظت نیترات در آب زیرزمینی بیشتر متاثر از نفوذ فاضلاب های شهری و آبشوئی کودهای کشاورزی است. عامل سوم: فرآیندهای هیدروژئوشیمیایی آبخوان بدلیل اینکه بار عاملی کلسیم و منیزیم کم شده و بر بار عاملی سدیم افزوده شده است. عامل چهارم: تغذیه از طریق آبهای سطحی(رودخانه و...)، باعث افزایش بار عاملی بی کربنات و کلسیم آب زیرزمینی شده است. عامل پنجم: انحلال دولومیت باعث افزایش بار عاملی منیزیم شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای، ماتریس همبستگی، بار عاملی
  • مینا خطیبی مهر، محمدحسین آدابی، مسعود لطف پور، سیدعلی معلمی، افشین زهدی صفحه 25
    سازند زیارت در برش نمونه واقع در شمال دهکده توچال (جنوب شرق تهران) در نزدیکی امام زاده عبد الله با ضخامت 5/212 متر در بالای کنگلومرای فاجان و در زیر سازند کرج واقع شده است. سن سازند زیارت در برش نمونه پالئوسن پسین تا ائوسن میانی می باشد. توالی کربناته سازند زیارت به سن پالئوسن فوقانی تا ائوسن میانی عمدتا از فرامینیفرهای بنتیک بزرگ (به عنوان مثال نومولیت و دیسکوسیکلینا) به همراه ذرات اسکلتی و غیر اسکلتی دیگر تشکیل شده است. در این سازند بر مبنای فراوانی و توزیع فرامینیفرها و دیگر اجزاء موجود در رخساره های مختلف، عمق حوضه رسوبی و در نتیجه نوع زیر محیط حوضه رسوبی قدیمه (sub-palaeoenviroment) تعیین گردیده است. بررسی رخساره ها منجر به شناسایی 11 رخساره میکروسکوپی وابسته به 3 محیط رمپ داخلی، رمپ میانی و رمپ خارجی گردیده است. نبود رسوبات دوباره نهشته شده و رخساره-های ریفی، تغییرات تدریجی رخساره ها و نیز گسترش وسیع پهنه های جزر و مدی نشان می دهد که نهشته های کربناته سازند زیارت به احتمال قوی در یک پلت فرم کربناته از نوع رمپ کربناته از نوع تک شیب (هوموکلاین) نهشته شده است. با توجه به فراوانی و تنوع بالای فرامینیفرهای بنتیک بزرگ در سازند زیارت می توان برای این نهشته ها از اصطلاح سیستم رمپ کربناته حاوی فرامینیفرهای فراوان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پالئوسن، ائوسن، حوضه رسوبی قدیمه، زیارت، فرامینیفرهای بنتیک
  • علی بیاتانی، پرویز ضیاییان فیروزآبادی، علی اکبر متکان، علیرضا شکیبا صفحه 39
    در این تحقیق مناطق آلتراسیون گرمابی منطقه مشگین شهر - اهر، واقع در شمال غربی ایران با استفاده از روش های پردازش تصاویر ماهواره ای مورد بررسی قرار گرفته است. داده های ETM+ لندست 7 اخذ شده در تاریخ 29 ژوئیه 2002 برای تهیه نقشه محدوده های آلتراسیون استفاده شد. نقشه آلتراسیون منطقه با استفاده از روش های متداول پردازش تصویر شامل تصاویر ترکیب رنگی، نسبت گیری باندی، تحلیل مولفه های اصلی، تکنیک کروستا و برش چگالی تهیه شد. همچنین از روش تحلیل کتابخانه طیفی کانی ها برای نقشه برداری تفصیلی کانی ها استفاده شد.
    محدوده های آلتراسیون بدست آمده از روش های مختلف؛ روند آلتراسیونی یکسانی را در منطقه نشان دادند. دقت بدست آمده از روش کروستا نسبت به داده های زمینی آلتراسیون % 95/81 می باشد. دقت روش های تحلیل کتابخانه طیفی کانی ها و برش چگالی به ترتیب % 24/53 و % 37/49 بدست آمد.
    کلیدواژگان: آلتراسیون، برش چگالی، پردازش تصویر، تحلیل کتابخانه طیفی، کروستا
  • انوش علیزاده، سید احمد علوی، ایرج عبداللهی فرد، محمد سراج صفحه 53
    ناحیه فروافتادگی دزفول (Dezful Embayment) در جنوب غرب کمربند کوهزایی زاگرس، دربر دارنده تاقدیس های طویل همراه با خمش محوری می باشد. خمش محوری از دلایل عمده ایجاد شکستگی در تاقدیس ها بوده و در بررسی شکستگی های مخازن نفتی از اهمیت زیادی برخوردار است. شناخت عوامل اصلی انحراف محوری تاقدیس ها می تواند علاوه بر کمک در شناسایی نواحی با تراکم شکستگی بالا در مخازن نفتی که در استخراج و طرح توسعه میدان بسیار سودمند می باشد، به درک کلی ما در تحلیل ساختار و دستیابی به جزئیات کامل تری از میادین نفتی کمک نماید.
    این پژوهش به بررسی کاملی از عوامل موثر بر انحنای خمش محوری تاقدیس آغاجاری در ناحیه فروافتادگی دزفول پرداخته است. با بررسی های انجام شده مشخص شده است که مجموعه ای از عوامل بر خمش محوری تاثیرگذار است اما علت اصلی این رویداد، مکانیسم ویژه سیستم برشی حاکم بر منطقه و تاثیر گسل های پی سنگی می باشد. همچنین این تحقیق، مدل ساده ای برای گسل های پی سنگی ناحیه فروافتاده دزفول ارائه می نماید. بر اساس این مدل، فروافتادگی دزفول از سه بلوک پی سنگی مجزا با مرزهای گسلی تشکیل شده است. حرکت راست بر این گسل ها باعث ایجاد آرایش پلکانی در پی سنگ این ناحیه شده است. همچنین در مدل ارائه شده شکستگی های کوچک تر محلی شناسایی و به عنوان شکستگی های ریدل گسل های بزرگ پی سنگی معرفی شدند.
    کلیدواژگان: تاقدیس آغاجاری، خمش محوری، گسل های پی سنگ، فروبار دزفول
  • علیرضا عاشوری، براتمحمد قدیمی، کاوه خاکسار صفحه 71
    برش چینه شناسی چهار برج در شمال باختر اسفراین از پهنه البرز خاوری در برگیرنده توالی از سنگ آهکهای پرفسیل فرازنین است. مرجانها بخش مهمی از این فسیلها را شامل می-شوند. در مطالعه حاضر، بیش از 11 گونه متعلق به 8 جنس از مرجانهای رگوزا و تابولا شناسایی شده اند. گونه های مذکور شامل Scenophyllum sp.، Tabulophyllum mcconnelli، Tabulophyllum gracile، Tabulophyllum sp.، Sinodisphyllum variable، Sinodisphyllum litvinovitshae، Disphyllum virgatum، Temnophyllum lapparanti، Charactophyllum nanum، Michelina sp. و Syringopora sp. می باشند.
    بر مبنای این مرجانها سن فرازنین برای این واحد پیشنهاد می شود. نمونه های شناسایی شده برای اولین بار از این منطقه گزارش شده اند. گونه های شناسایی شده از مناطق دیگری از ایران همچون البرز و ایران مرکزی نیز گزارش شده اند. شواهد به دست آمده نشان می دهد که مناطق مذکور در این زمان با یک دریای واحد پوشانیده شده بودند. در مقیاس بزرگتر، جنسهای مشابهی از جنوب چین، استرالیا و افغانستان نیز گزارش شده اند. این امر هم عرض بودن این مناطق را در فرازنین نشان می دهد.
    کلیدواژگان: فرازنین، مرجانها، برش چهار برج، اسفراین، البرز خاوری
  • غلامعلی معاف پوریان، سید محمد پورمعافی، منصور وثوقی عابدینی، محمد هاشم امامی، محمدرضا جان نثاری صفحه 81
    در مورد مجموعه سنگ های الترامافیک- مافیک شمال خط واره فریمان- تربت جام، شمال شرق ایران تفسیرهای مختلفی مطرح شده است. اغلب نویسندگان این سنگ ها را به عنوان بقایای پوسته اقیانوسی تفسیر نموده اند در حالیکه شماری از نویسندگان نیز ماهیت کوماتی ایتی تا توله ایتی آنها را، به عنوان گدازه باور دارند. بوضوح می توان دریافت که دو ایده متفاوت مطرح شده از مضامین ژئودینامیکی مغایر با هم برخوردار می باشند. در مقاله حاضر ما بر اساس نسبت های بین عناصر کمیاب ناسازگار و شیمی اسپینل ها، پتروژنز و جایگاه تکتونیکی این سنگ ها را مورد بررسی قرار داده ایم. مشاهدات ما مبنی بر نسبت های مختلف عناصر ناسازگار کمیاب و موقعیت نمونه ها در نمودارهای (Nb/Th)N در برابر (Nb/La)N، Nb/Th در برابر Zr/Nbاز تفاوت این سنگ ها با ماگماهای نظیر مورب حکایت دارد. علاوه بر این بر خلاف مورب این سنگ ها در نمودارZr/Y در برابرNb/Y بر رو یا بالاتر از خط ∆Nb قرار می گیرند، سیمای ژئوشیمیایی که بر ارتباط پتروژنتیکی آنها با منبع پلوم گوشته ای ناهمگن دلالت دارد. با توجه به محتوای بالا TiO2 و میزان پائین Al2O3در ترکیب اسپینل ها و همچنین شباهت ترکیبی این کانی با اسپینل های مربوط به ماگماهای وابسته به پلوم ها نیز استنباط مشابهی را می توان مطرح نمود.
    کلیدواژگان: سنگ های الترامافیک، مافیک، کوماتی ایت، عناصر کمیاب، اسپینل
  • صفحه 96
|
  • Yamanim., Taheri, M Page 3
    The rate of sedimentation in basins is strongly dependent on their geomorphologic effects. These effects appear in the shape of weathering formations, erosion of surface sediments and specially soils. In this study Kahab basin in Zanjan province is selected as the case study. Since, the construction of a dam on this basin is predicted; therefore, considering erosion and morphological aspects are required. The goal of this study is investigation of relationship between the geomorphologic effects and erosion and sediment in every part of basin by using of the geomorphologic units (qualitative) and experimental EPM (quantitative) methods. In this matter, landform’s characteristics and resistance of formations were selected as important factors in selecting and separating zones of geomorphologic units. Then, main data and the other effective factors were analyzed by those models. The results show the quaternary’s formations and Neogene’s deposits mainly as the weak formations (silt and marl) are important resources of producing sediment in Kahab basin. According to the model’s estimates the rate of sedimentation is about 23400 m3 per year. In order to increase the life of dam, performance of policies for controlling the erosion and sediment of Kahab basin is necessary.
  • Mahmoodlu, M.G., Raghimim., Saffarzadeha., Khodaei, K. Page 13
    In order to determine the effective factors in groundwater quality of Bandar Gaz water sources were tested graphical and multivariate statistical methods, the related data of seven well was used. The groundwater sources were seen differently according to Stiff and Drouv diagrams. The drawn composite plots were shown the linear procedure between Na+ and Cl-, due to mixture of saltwater and soft water. Dolomite saturated index(SId) was more than calcite saturated index(SIc), because the dolomite dissolve in direction of groundwater flow. According to correlation matrix, other ions (except SO42- and NO3-)were correlated respect with electrical conductivity. Cl- has more combination with Na+ and K+. The cluster diagrams show that there are similarity between Cl- -Na+ ions and Cl- -K+ in groundwater more than 95%, and 85%. With respect to cluster diagrams, the dominated type of groundwater was Ca-SO4-HCO3. According to the analysis method; five factors were effective on chemical combination of groundwater. First factor: intrusion of salt water because the Na+, K+ and Cl- ions have high factor loading. Second factor: Human activities (seepage of wastewater, absorbing wells and…), because nitrate had the highest load in third factor. The nitrate concentration in groundwater was influenced by wastewater and irrigation of agriculture fertilizers. Third factor: Aquifer hydrogeochemical process, because factor loading of Ca2+ and Mg2+ was decreased and Na+ was increased. Fourth factor: Feeding by surface water (river, runoff…) because of HCo3- and Na+ increment. Fifth factor: Dolomite solution caused to increase of Mg2+ factor loading.
  • Khatibi Mehrm., Adabi, M.H., Lotfpourm., Moalemia., Zohdi, A Page 25
    The Ziyarat Formation is an Upper Paleocene to Middle Eocene carbonate sequences, located in North of Tochal Village (south-east of Tehran), near Emam Zadeh Abdollah. The Ziyarat Formation with the total thickness of 212.5 m is conformably overlies the Fajan conglomerate and is overlain by greenish tufaceous siltstone of the Karj Formation. The age of Upper Paleocene to Middle Eocene was considered for the Ziyarat Formation at the type section. Carbonate sequences of the Ziyart Formation mainly consist of large benthic foraminifera (e.g., nummulites and discocyclina) along with other skeletal and non-skeletal components. In this formation the water depth during deposition was determined based on the variation and type of different benthic foraminifera, and other components in different facies. Microfacies analysis led to recognition of 11 microfacies that are related to 3 sub-environments such as: inner ramp, middle ramp and outer ramp. Five microfacies such as evaporite, dolomudstone, ooid intraclast packstone to grainstone, miliolidae wackestone and alveolina nummulite packstone were recognized in the inner ramp. Four microfacies such as nummulite packstone, red algae nummulite packstone, discocycline nummulite wackestone and nummulite discocycline wackestone to packstone are belong to middle ramp. And finally, two microfacies such as benthic foraminifera packstone and radiolar sponge spicule wackestone were distinguished in outer ramp sub-environment. In this study, an absence of calciturbidite deposits, reefal facies, gradual facies changes and widespread tidal flat deposits, support that the Ziayart Formation was deposited in a (homocline) carbonate ramp environment. Due to the great diversity and abundance of larger benthic foraminifera, this carbonate ramp is referred to as a "foram-dominated carbonate ramp system".
  • Bayatania., Ziaeian Firuzabadip., Matkan, A.A., Shakiba, A.R Page 39
    In this research, hydrothermal alteration zones in Meshgin Shahr – Ahar area, located in the north-west of Iran, have been investigated using image processing techniques of remotely sensed data. Landsat ETM+ images have taken in 29/7/2002 was used for mapping alteration. General alteration trend in the area was mapped by conventional methods consisting Color Composite, Band Ratio, Principal Component Analysis, Crosta technique and Density Slicing. Detailed mineral mapping also carried out by using analysis of spectral library data.The results achieved from different methods indicate same alteration trend in the study area. The accuracy from Crosta technique relative to the ancillary alteration data was 81.95%. The accuracy achieved from analysis of spectral library data and density slicing were respectively 53.24% and 49.37%
  • Alizadeha., Alavi, S.A., Abdolai Fardhi., Seraj, M Page 53
    Dezful Embayment is located in the SW of Zagros orogenic belt. This embayment consists of long anticlines with distorted fold axis. Fold axis curvature is the main reason for highly fractured zone in the anticlines and very important for the studies in the oil reservoirs. Identification of main factors of deviation in fold axis trend, can helping us to identify different regions with high density fractures. These factors are very useful in the development of the reservoir, which can give us a comprehensive understand for the detail analysis of the oil field structures. This research has been highlighted the effective factors of Aghajari fold axis curvature. The main reasons for this phenomena are special mechanism of the shear system which is dominated in the study area and, the effect of basement faults. Also, present research offered, a simple model for basement faults of Dezful embayment. Based on this model Dezful Embayment consist of three basement blocks with faulted boundries. Dextral movement of these faults is caused an en echelon pattern in the region, also several reidel fractures has been recognized.
  • Ashuria., Ghadimib., Khaksar, K Page 71
    The Chahar-Borj stratigraphic section in north-west of Esfaraien, East Alborz, consists of Frasnian fossiliferous limestone succession. The main part of these carbonate is composed of solitary and compound corals. Up to 11 species of corals belonging to 8 genera have been distinguished. These are as follow: Scenophyllum sp., Tabulophyllum mcconnelli, Tabulophyllum gracile, Tabulophyllum sp., Sinodisphyllum variable, Sinodisphyllum litvinovitshae, Disphyllum virgatum, Temnophyllum lapparanti, Charactophyllum nanum, Michelina sp. and Syringopora sp.Based on the identified coral fossils, an age of Frasnian has been quoted to the unit. All identified species here, introduced for the first time from the studied area. Some identified index Frasnian species here have been reported from other parts of Iran: Alborz Mountains and Central Iran. This evidence display all this areas have been covered by the same sea. In a larger scale, similar situation have been reported from South of China, Australia and Afghanistan. This indicates similar latitude position for these areas.
  • Moafpouriang., Pourmoafim., Vosughi Abedinim., Emami, M. Jannessari, M Page 81
    There are different interpretations on ultramafic rocks suite which are located at the North of Fariman- Torbat - Jam lineament, NE of Iran. Most authors interpreted these rocks as oceanic crust remnants wheras some authors believe that they are lavas with komatiitic to tholeiitic affinity. Obviously,These diffetent intetpretations have contrary geodynamic implications. Here, on the basis of incompatible trace rocks. Our observations including various immobile trace elements rations and position of rocks in (Nb/Th)N versus to (Nb/La)N, Nb/Th versus Zr/Nb diagrams indicating that they are not comparable to MORB like magmas. Moreover in a clear contrast to MORB most samples are plotted on or upper than Nb line in Zr/Y versus Nb/Y diagram, a geochemical feature that demonstrate their petrogenesis relation to the heterogeneous mantle plume source. The same inference may be bring up by spinels chemistry, as they have high and low contents of TiO2, Al2O3 respectively and set between spinels of plume related magma in the related diagrams. Key words: