فهرست مطالب

مجله ارگونومی
سال دوم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیر علی آبادی، قاسم حسام، زهرا مرادپور* صفحات 1-10
    مقدمه
    فرایند جوشکاری به عنوان یکی از مهم ترین منابع مواجهه شغلی با پرتوهای غیریونساز در محیط های کاری محسوب می گردد. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان مواجهه شغلی با پرتوهای غیریونساز در انواع فرایندهای جوشکاری متداول بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی مواجهه شغلی با انواع پرتوهای غیریونساز شامل میدان های الکترومغناطیس با فرکانس فوق العاده پایین، فرابنفش و فروسرخ در پنج نوع فرایند جوشکاری قوسی در واحد جوشکاری مرکز فنی وحرفه ای شهرستان ملایر مورد بررسی قرار گرفت. شدت میدان های الکتریکی و مغناطیسی با فرکانس فوق العاده پایین مطابق با روش موسسه استاندارد ملی آمریکا (ANSI/IEEE Std 644-1994) و با استفاده از دستگاه سنجش مدل HI-3604 شرکت HOLADAY آمریکا و شدت پرتوهای فرابنفش و فروسرخ نیز توسط دستگاه سنجش مدل EC1 شرکت HAGNER سوئد اندازه گیری شد.
    یافته ها
    شدت میدان الکتریکی و مغناطیسی در انواع جوشکاری ها بسیار پایین تر از حد مجاز قرار داشت. شدت پرتو UV-B در مواجهه جوشکاران در انواع جوشکاری ها بالاتر از حد مجاز قرار داشت. بااین حال شدت پرتو UV-A تنها در جوشکاری برق بالاتر از حد مجاز شغلی قرار داشت. نتایج اندازه گیری شدت پرتوهای فرابنفش عبوری از عینک های حفاظتی نشان دهنده مطلوبیت درجه تیرگی عینک های حفاظتی بود. بااین حال قدرت حفاظت دهی لباس جوشکاران نامطلوب تعیین گردید. علاوه براین، نتایج نشان داد میزان مواجهه جوشکاران با امواج فروسرخ بسیار پایین تر از حد مجاز شغلی می باشد.
    نتیجه گیری
    شدت مواجهه با پرتوهای غیریونساز تحت تاثیر نوع فرایند جوشکاری قرار داشت. با توجه به مواجهه بیش از حد جوشکاران با پرتو فرابنفش در شرایط بدون حفاظ، استفاده از لباس با قدرت حفاظت دهی معادل 50 جهت دستیابی به حفاظت دهی بیشتر ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: پرتوهای غیر یونساز، فرایندهای جوشکاری، مواجهه شغلی
  • محمد رنجبریان، لیلا غیبی*، حسین حاتمی، سهیلا خداکریم صفحات 11-17
    مقدمه
    قالی بافان به علت کار طولانی در محیط هایی با روشنایی نامطلوب در معرض ابتلا به برخی بیماری های چشمی هستند. بهبود شرایط ایمنی و بهداشت محیط کار، خصوصا تامین روشنایی مطلوب در کارگاه های قالی بافی به عنوان یک عامل محیطی، نقش مهمی در سلامت قالی بافان خواهد داشت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی، تحلیلی به روش مقطعی می باشد که در کارگاه های قالی بافی روستایی شهرستان تکاب انجام شد. 86 کارگاه قالی بافی به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. که 222 نفر شاغل در این کارگاه ها مشغول بکار بودند. شدت روشنایی عمومی و موضعی کارگاه های قالی بافی با دستگاه نورسنج مدل LX-13 اندازه گیری و از طریق E چارت بینایی سنجی وضعیت بینایی شاغلین بررسی شد و در نهایت تمامی داده ها جهت تجزیه وتحلیل وارد نرم افزار 16- SPSS گردید.
    یافته ها
    48/6% از قالی بافان ضعف بینایی داشتند. حداقل مساحت کارگاه های مورد بررسی 9 و حداکثر آن 56 متر مربع، پوشش داخل سطوح کارگاه ها غالبا به رنگ روشن، شدت روشنایی عمومی (82/4%) و شدت روشنایی موضعی اکثر کارگاه ها (91/9%)، کمتر از حد استاندارد بود. همچنین همه کارگاه ها مورد بررسی پنجره داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که در اکثر کارگاه های مورد بررسی شدت روشنایی از نظر کمی و کیفی نامطلوب و غیراستاندارد می باشد. همچنین توزیع نور نیز در این کارگاه ها غیر یکنواخت بود. با کاهش شدت روشنایی ضعف بینایی بطور معنی داری افزایش یافته است. بنابراین به منظور کاهش آسیب های چشمی در میان قالی بافان در طول سابقه کاری، بایستی سیستم روشنایی مصنوعی در کارگاه های قالی بافی بطور اصولی طراحی شود.
    کلیدواژگان: کارگاه قالی بافی، شدت روشنایی عمومی، شدت روشنایی موضعی و Eچارت
  • یدالله حمیدی، مرضیه مرتضایی*، احمد حیدری پهلویان، علیرضا سلطانیان، رشید حیدری مقدم صفحات 18-24
    مقدمه
    کیفیت زندگی کاری یکی از مهم ترین موضوعات مدیریت منابع انسانی است که با رضایت شغلی، ترک شغل، میزان گردش مالی، شخصیت و استرس ناشی از کار مرتبط است. در این پژوهش هدف بررسی رابطه کیفیت زندگی کاری و مشارکت و سطوح استرس در بین کارکنان مراکز بهداشتی درمانی شهری بود.
    مواد و روش ها
    این یک مطالعه توصیفی/ تحلیلی و مقطعی بود که بر روی 124 نفر از کارکنان مراکز بهداشتی درمانی شهرستان همدان به روش تصادفی انجام شد. از پرسشنامه های سنجش کیفیت زندگی کاری والتون، سنجش مشارکت بلچر و استرس برای دستیابی به اهداف پژوهش استفاده شد و از آزمون پیرسون برای تعیین ارتباط بین متغیرها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 40/3 درصد افراد سطح مشارکت کلی را کم، 38/7 درصد در حد متوسط و 21 درصد میزان مشارکت را زیاد دانسته اند، همچنین 73/4 درصد افراد سطح استرس ادراک شده پایین و 26/6 درصد سطح استرس ادراک شده را زیاد گزارش کرده اند. یافته های تحقیق تائید کردند که بین مشارکت و سطح کیفیت زندگی کاری افراد رابطه معنی دار مثبت برقرار است (P-value<0/001، r=0/33)، همچنین بین کیفیت زندگی کاری و استرس رابطه منفی وجود دارد، ((P-value=0/015، r=-0/219.
    نتیجه گیری
    با شناخت سطح استرس و مشارکت کارکنان و با ارائه و پیاده سازی استراتژی های مناسب مشارکت و کاهش استرس، می توان کیفیت زندگی کاری و نهایتا بهره وری سازمان های ارائه کننده خدمات بهداشتی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، مشارکت، استرس، کارکنان بهداشتی
  • نعیمه اسدی، علیرضا چوبینه*، ساره کشاورزی، هادی دانشمندی صفحات 25-31
    مقدمه
    بلند کردن دستی بار رایج ترین و پراسترس ترین فعالیت حمل دستی بار محسوب می شود که از نظر فشار بیومکانیکی وارد بر بدن و به ویژه ستون فقرات در رتبه نخست قرار دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان ناراحتی های اسکلتی – عضلانی و تخمین بار مکانیکی وارده به کمر در کارگران دارای فعالیت بلند کردن دستی بار صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 120 نفر از کارگران دارای وظیفه بلند کردن دستی بار در 7 صنعت شهر شیراز انجام گرفت. برای تعیین شیوع اختلالات اسکلتی – عضلانی از پرسشنامه نوردیک و برای برآورد نیروهای وارد به کمر طی انجام وظایف بلند کردن بار از نرم افزار 3DSSPP استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 19) صورت پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیش ترین فراوانی ناراحتی های اسکلتی – عضلانی مربوط به اندام کمر می باشد (68/3%). نتایج ارزیابی با نرم افزار 3DSSPP نیز مشخص کرد که نیروهای فشاری و برشی وارده به دیسک L5/S1 به ترتیب در 17/5 و 10/8 درصد از کارگران مورد مطالعه بالاتر از حد مجاز بوده است. شیوع کمردرد در سطوح مختلف نیروهای فشاری و برشی وارد به دیسک دارای اختلاف معنی دار نبود (p>0/05). شاید این موضوع محدودیت این روش در ارزیابی فراگیر بار وارده به ستون فقرات باشد.
    نتیجه گیری
    شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی به ویژه کمردرد در افراد مورد مطالعه بالاست. سطح ریسک ناشی از نیروهای فشاری و برشی در درصد کمی از کارگران مورد مطالعه از حد مجاز فراتر رفته است. نرم افزار 3DSSPP می تواند در ارزیابی فشار وارده به ستون فقرات محدودیت هایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: نرم افزار3DSSPP، بلند کردن دستی بار، کمردرد
  • مجید معتمدزاده، زهرا مرادپور، حامد گرجی زاده، قاسم حسام*، عباس مقیم بیگی صفحات 32-40
    مقدمه
    روش های ارزیابی پوسچر به عنوان محور و مبنای ارزیابی خطر ابتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار در نظر گرفته می شوند. دستیار دیجیتال شخصی یک سیستم کوچک قابل حمل، با سیستم عامل است که می توان برنامه های مختلفی مثل انواع روش های ارزیابی پوسچر را بر روی آن نصب کرد.
    مواد و روش ها
    در ابتدا سه روش ارزیابی پوسچر REBA، RULA و QEC مشخص شد. سپس برنامه روش های ارزیابی پوسچر با نرم افزار bascom و به زبان basic در آی سی میکرو کنترلر خانواده avr نوشته شد و از طریق پروگرامر وارد آی سی شد و سیستم PDA ساخته شد. کاربردپذیری PDA توسط نسخه فارسی پرسشنامه کاربردپذیری سیستم، پس از تعیین روایی و پایایی پرسشنامه، سنجیده شد. در نهایت ارزیابی پوسچر توسط PDA با روش قلم و کاغذ مقایسه شد.
    یافته ها
    امتیاز کاربردپذیری سیستم PDA ساخته شده 6/2±84/2 بدست آمد که بر اساس مقیاس طبقه بندی در رتبه B و وضعیت خیلی خوب قرار گرفت. آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی پیرسون پرسشنامه کاربردپذیری سیستم نیز به ترتیب 0/716 و 0/888 بدست آمد (0/001˂P). مقایسه روش PDA با روش قلم و کاغذ نیز نشان داد، مدت زمان مورد نیاز برای ارزیابی پوسچر با روش PDA کمتر از نصف مدت زمان مورد نیاز برای ارزیابی پوسچر با روش قلم و کاغذ می باشد. همچنین احتمال خطای محاسباتی در روش PDA برابر صفر ولی در روش قلم و کاغذ بین 2/33 تا 8/66 می باشد.
    نتیجه گیری
    استفاده از دستیار دیجیتالی شخصی جهت ارزیابی پوسچر، مشکلات مربوط به تاخیر در رسیدن به نتیجه نهایی را حل کرده و احتمال خطا در محاسبه نتیجه نهایی را به صفر می رساند.
    کلیدواژگان: دستیار دیجیتال شخصی، PDA، کاربردپذیری سیستم
  • ایرج محمدفام، چیمن سعیدی* صفحات 41-47
    مقدمه
    خطاهای انسانی علت بسیاری از حوادث ناگوار در مشاغل پزشکی است که سالانه موجب می شود بیماران زیادی جان خود را از دست دهند. با توجه به بالا بودن آمار انجام عمل جراحی کاتاراکت چشم در ایران و حساسیت بالای آن، این پژوهش با هدف شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی در طول این عمل انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع کیفی بوده و به صورت مقطعی برای ارزیابی و شناسایی خطاهای انسانی در فرایند عمل جراحی آب مراورید چشم با استفاده از تکنیک SHERPA انجام شد. در این مطالعه ابتدا با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی وظیفه، فرایند عمل آب مروارید به وظایف و زیر وظایف خود تقسیم شد. در مرحله بعد با استفاده از تکنیک انواع خطاها شناسایی ریسک آن ها ارزیابی شد. در پایان راهکارهای کنترلی مناسب برای کاهش ریسک خطاها ارائه شد.
    یافته ها
    در مجموع 53 خطا برای 14 وظیفه در فرایند جراحی شناسایی شد. بیشترین درصد خطاها از نوع عملکردی و کمترین درصد خطاها از نوع بازیابی بودند. ریسک 22/64%خطاهای شناسایی شده از نوع نامطلوب بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شدت پیامدهای ناشی از خطاهای انسانی در عمل آب مروارید، کاهش نرخ خطاهای شناسایی شده بسیار ضروری است. با توجه به نوع و فراوانی خطاهای شناسایی شده، یافته های مطالعه بر طراحی و اجرای دوره های آموزشی ایمنی مبتنی بر رفتار برای چشم پزشکان تاکید می کند
    کلیدواژگان: خطای انسانی، SHERPA، آب مروارید
  • رستم گلمحمدی، محمد حاجی اکبری*، رشید حیدری مقدم، راضیه زارع، سیده خدیجه حسینی، سمانه کرمی صفحات 48-54
    مقدمه
    درمحیط های آموزشی تامین کیفیت بصری در پیشرفت تحصیلی اهمیت بالایی دارد. ایجاد آسایش بصری و افزایش بازدهی و رغبت جهت تحصیل، ازجمله فواید تنظیم روشنایی کلاس درس و جلوگیری از اختلال در بینایی دانش آموزان است. این مطالعه باهدف ارزیابی شدت روشنایی داخلی مدارس دخترانه شهر همدان در سال های 1385و1393 انجام شده است تا بتواند به شناسایی مشکلات احتمالی آن بپردازد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در دو مقطع زمانی، در سال های 1385 و 1393 در مدارس دخترانه شهر همدان انجام پذیرفته است. در هر مقطع زمانی، متوسط روشنایی عمومی و موضعی بر روی تخته سیاه کلاس های درس با روش های توصیه شده انجمن مهندسین روشنایی آمریکای شمالی در روزهای غیر آفتابی توسط دستگاه لوکس متر اندازه گیری، محاسبه و با حد مجاز توصیه شده استاندارد آئین نامه بهداشت مدارس و انجمن مهندسین روشنایی آمریکای شمالی مقایسه گردید. علاوه بر شدت روشنایی، وضعیت معیارهای کیفیتی شامل الگوی چیدمان چراغ ها، نگه داری چراغ ها، وجود سایه روشن، نظافت سطوح داخلی، نگهداری سامانه روشنایی، نوع چراغ و تناسب فنی طراحی نیز بررسی گردید.
    یافته ها
    با توجه به همه معیارهای مطلوبیت، در هر دو مقطع ارزیابی، کمتر از %25 کل اماکن مورد بررسی از روشنایی مطلوب برخوردار بوده اند به طوری که در سال 85 فقط 16% از کلاس های درس دارای روشنایی عمومی مطلوب بوده اند و در سال 93 شدت روشنایی تمامی کلاس ها در محدوده غیرقابل قبول قرار گرفته و شدت روشنایی موضعی بر روی تخته سیاه تنها %6 کلاس درس در محدوده استاندارد قرار داشت. همچنین نتایج ارزیابی نشان می دهد ضرایب بازتابش سطوح در بازه مطلوب قرار دارند.
    نتیجه گیری
    عدم وجود روشنایی مطلوب عمومی و موضعی بر روی تخته سیاه مدارس در سال 93 و مقایسه آن با نتایج ارزیابی روشنایی سال 85، نشان دهنده این امر است که هنوز مشکل تامین روشنایی برای مدارس پابرجاست. الگوی چیدمان نامناسب و استفاده از لامپ های رشته ای و نامناسب را می توان از عمده دلایل وضعیت نامناسب نتایج ارزیابی روشنایی مدارس دخترانه شهر همدان نام برد.
    کلیدواژگان: ارزیابی روشنایی داخلی، مدرسه، لوکس متر، انجمن مهندسین روشنایی آمریکای شمالی
  • حبیب الله دهقان*، ایوب قنبری سرتنگ صفحات 55-63
    مقدمه
    بروز استرس گرمایی یکی از شایع ترین مشکلات در محیط های کاری و صنایع مختلف می باشد. مواجهه کارگران با گرما سبب بروز استرین حرارتی می شود. هدف از این مطالعه اعتبارسنجی شاخص استرین ادراکی از طریق ارتباط آن با شاخص استرین فیزیولوژیکی و شاخص دمای تر گوی سان در شرایط گرم آزمایشگاهی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی و بر روی 15 نفر مرد در پنج شرایط دمایی مختلف (35و21،24،27،30درجه سانتی گراد) در اتاقک شرایط جوی و بر روی تردمیل در سه سطح فعالیت سبک (2/4کیلومتربرساعت)، متوسط (4/8کیلومتربرساعت) و سنگین (6/3کیلومتربرساعت) انجام گرفت. ضربان قلب و دمای دهانی برای محاسبه شاخص استرین فیزیولوژیکی، و همچنین احساس گرمایی و شدت فعالیت اعمال شده ادراکی برای محاسبه شاخص استرین ادراکی اندازه گیری شدند. درنهایت با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و آنالیز رگرسیون همبستگی بین شاخص های موردنظر مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    آزمون همبستگی پیرسون بین شاخص استرین ادراکی با شاخص استرین فیزیولوژیکی همبستگی بالایی(r=0/94) را نشان داد(p=0/001). بین شاخص استرین ادراکی به ترتیب با دمای دهانی و ضربان قلب نیز همبستگی بالایی(r=0/78)(r=0/90)مشاهده شد(p=0/001)(p=0/001). همچنین بین شاخص استرین ادراکی با دمای تر گوی سان همبستگی متوسطی(r=0/71)وجود داشت (p=0/001)ولی بین شاخص استرین ادراکی با شاخص توده بدنی ارتباطی مشاهده نشد (r=0/0009) (p=0/79).
    نتیجه گیری
    یافته های تحقیق نشان داد در مواقعی که دسترسی به سایر روش های ارزیابی استرس گرمایی وجود ندارد می توان از شاخص استرین ادراکی در ارزیابی استرین گرمایی استفاده کرد چون که همبستگی قابل قبولی با شاخص های معتبر استرس گرمایی داشت.
    کلیدواژگان: استرین ادراکی، استرین گرمایی، استرین فیزیولوژیکی، اتاقک شرایط جوی
|
  • Amir Aliabadi, Ghasem Hesam, Zahra Moradpoor * Pages 1-10
    Introduction
    Welding is considered to be one of the main sources of occupational exposure to non ionizing radiations. The present study was conducted to examine the rate of occupational exposure to non-ionizing radiation in common welding processes.
    Materials And Methods
    In the present descriptive analytical study, occupational exposure to different types of non-ionizing radiations including electromagnetic fields with extremely low frequency and ultraviolet and infrared radiations were examined in five types of arc welding processes at the welding department of the technical and vocational training center of Malayer. Electric field intensities and magnetic field intensities were measured using the HOLADAY HI-3604 instrument and based on the ANSI/IEEE Std 644-1994 method. Ultraviolet and infrared radiation intensities were measured using Hagner-EC1 radiometer (made in Sweden).
    Results
    Electric field intensities and magnetic field intensities were lower than the exposure limits in the different types of welding processes examined. Nevertheless, the intensity of UV-B radiation exposure was higher than the exposure limits in the different types of welding processes examined, while UV-A radiation exposure was only higher than the exposure limits in arc welding. The results of measuring UV radiation intensities transmitted through protective goggles revealed the acceptable shade number of the lenses used. However, welder's clothing did not provide adequate protection. Moreover, the results showed that welder's infrared radiation exposure degree was much lower than the exposure limits.
    Conclusion
    The intensity of exposure to non-ionizing radiations was influenced by the type of welding process taken. Given the overexposure of welders to UV-B radiation in unshielded conditions, wearing clothes with an Ultraviolet Protection Factor of 50 is necessary for providing better protection.
    Keywords: Non, ionizing radiations, Welding processes, Occupational exposure
  • Mohammad Ranjbarian, Leila Gheibi *, Hossein Hatami, Soheila Khodakarim Pages 11-17
    Introduction
    Due to their long work hours at environments with poor lighting, carpet weavers are at a risk of developing certain eye diseases. Improving health conditions and safety in the workplace, in particular supplying good lighting to carpet weaving workshops as an important environmental factor, is crucial to the health of carpet weavers.
    Materials And Methods
    The present descriptive, analytical, cross-sectional study was conducted in rural carpet weaving workshops in the city of Takab. A total of 86 carpet weaving workshops were selected through the cluster sampling method with 222 carpet weavers employed in them. General and local lighting settings were measured in carpet weaving workshops using an LX-13 photometer and the vision status of the workers was then determined through an E chart. All the data were ultimately analyzed in SPSS-16.
    Results
    A total of 48.6% of the carpet weavers suffered from poor vision. The workshops examined had a minimum area of 9m2 and a maximum area of 56m2, with interior surfaces often brightly colored. In the majority of the workshops, general lighting settings (in 82.4%) and local lighting settings (in 91.9%) were below the standard. All the carpet weaving workshops studied had windows.
    Conclusion
    The results of this study showed that, in the majority of the workshops studied, lighting settings were both quantitatively and qualitatively undesirable and non-standard. In addition, lighting distribution was non-uniform in these workshops. Reduced lighting significantly increases the prevalence of poor vision. In order to reduce eye injuries among carpet weavers during their years of working, artificial lighting systems must be designed for and implemented in carpet weaving workshops that suit the industry standards.
    Keywords: carpet workshop, General illumination, local illumination, E optometry chart
  • Yadollah Hamidi, Marzieh Mortezaei *, Ahmad Heidari Pahlavian, Ali Reza Soltanian, Rashid Heidari Moghaddam Pages 18-24
    Introduction
    The quality of work life is one of the main issues in human resource management that is related to job satisfaction, resignation, turnover rate, personality and job stress. The present study was conducted to investigate the quality of working life in relation to stress levels and participation in health care workers in cities.
    Materials And Methods
    The present cross-sectional study was conducted on 124 random health care workers employed in centers across the city of Hamadan. Walton's quality of work life questionnaire, Belcher's participation questionnaire and a stress questionnaire were used for achieving the study objectives. The Pearson test was used for determining the correlation between the variables.
    Results
    The results showed that 40.3% of the subjects reported their overall participation rate to be low, 38.7%% reported it to be moderate and 21% reported it to be high. In addition, 73.4% of the subjects reported low levels of perceived stress and 26.6% reported it to be very high. The findings of the study showed a significant positive correlation between participation and the quality of work life (r=0.33 and p<​0.001). The quality of work life and stress were also found to have a negative correlation (p=0.015 and r=-0.219).
    Conclusion
    Through understanding participation and levels of stress among the employees and through presenting and implementing appropriate strategies for reducing stress and encouraging participation, the quality of work life and ultimately the productivity of health care organizations can be increased.
    Keywords: Quality of work life, Participation, Stress, Health workers
  • Naeimeh Asadi, Alireza Choobineh *, Sareh Keshavarzi, Hadi Daneshmandi Pages 25-31
    Introduction
    Manual load lifting is the most common and most stressful activity in manual handling of loads that imposes the highest possible amount of biomechanical pressure on the body, particularly on the spine. The present study was conducted to determine the prevalence of musculoskeletal disorders and to estimate the mechanical force exerted on the lower back in workers responsible for manual load lifting.
    Material And Methods
    The present cross-sectional study was conducted on 120 workers responsible for manual load lifting activities in 7 industrial settings in the city of Shiraz. The Nordic Musculoskeletal Questionnaire (NMQ) was used for determining the prevalence of musculoskeletal disorders and the 3DSSPP software was used to estimate the forces exerted on the lower back during load lifting. Data were then analyzed in SPSS-19.
    Findings
    The results showed that lower back problems constitute the most prevalent musculoskeletal disorder (68.3%). Evaluations conducted in 3DSSPP showed that in 17.5% of the cases, compressive forces, and in 10.8% of the cases, shearing forces exerted on the L5-S1 disc were higher in the workers than the permissible levels. There were no significant differences between the rate of the prevalence of lower back pain at different levels of compressive and shearing forces exerted on the disc (p>0/05).
    Results
    This finding might indicate the limitations of the method used in this study for conducting a comprehensive assessment of loads exerted on the spine.
    Conclusion
    The prevalence of musculoskeletal disorders, in particular lower back pain, was estimated to be high among the subjects studied. The risk levels of compressive and shearing forces exceeded the permissible amount in a low percentage of the workers studied. The 3DSSPP software might have certain limitations in the assessment of the pressure exerted on the spine.
    Keywords: 3DSSPP software, Manual load lifting, Low Back pain
  • Majid Motamedzadeh, Zahra Moradpour, Hamed Gorjizade, Ghasem Hesam *, Abbas Moghim Beigi Pages 32-40
    Introduction
    The analysis posture methods are counted as a source of investigating the risk of musculoskeletal disorders related to work. Personal digital assistant is a small mobile system with an operative system that can install on various programs such as posture analysis methods.
    Method
    Firstly, three ways for posture analysis such as QEC, RULA and REBA determined. Afterward, the program of posture analysis methods written by BASCOM software with Basic language in IC MICRO CONTROLLER belong to AVR family, and interned in IC by programmer for making PDA. PDA Usability evaluated by Persian version of system usability scale questionnaire after specifying the validity and reliability of questionnaire. Finally, postural analysis was compared using a PDA with paper method.
    Results
    The system usability scale of PDA method is 84.2±6.2 which that got B rank and placed in very well situation. Cronbach's Alpha and Pierson correlation coefficient belongs to System usability Scale are 0.716 and 0.888, sequentially (p˂0.001). The comparison between PDA and paper methods show us that time’s operation for analysis posture in PDA method is less than half of the time in papers method. Also, the probability of calculation errors in PDA is zero, but in paper method has tolerance between 2.33 to 8.66.
    Conclusion
    Use of personal digital assistant for analysis posture solved the problems related to delay achieving to final results and removed the error probability in final results.
    Keywords: Personal digital assistant, PDA, system usability
  • Iraj Mohammadfam, Chiman Saeidi * Pages 41-47
    Introduction
    Human errors result in numerous accidents in healthcare professions every year and lead to the death of many patients. Considering the high rate of eye cataract surgeries performed in Iran and the sensitive nature of the surgery, the present study was conducted to identify and assess possible human errors in the performance of these surgeries.
    Materials And Methods
    The present qualitative, cross-sectional study was conducted to identify and assess human errors in the process of eye cataract surgery using the SHERPA technique. At first, using the hierarchical task analysis method, the surgery process was divided into tasks and sub-tasks. In the next step, through the same technique, possible human errors were detected and risk-assessed. Appropriate prevention solutions were then proposed for reducing the risk of errors.
    Results
    A total of 53 possible errors were detected for the 41 tasks in the surgery process. The highest error percentages pertained to performance and the lowest pertained to retrieval. Moreover, the risk of 22.64% of the errors detected was deemed unacceptable.
    Conclusions
    Given the severity of the outcomes of human errors in cataract surgery, reducing the rate of the detected errors is crucial. According to the type and frequency of the detected errors, the findings of the present study emphasize the importance of designing and implementing behavior-based safety training programs for ophthalmologists.
    Keywords: Human error, SHERPA, Cataract
  • Rostam Golmohammadi, Mohammad Hajiakbari *, Rashid Heydari Moghadam, Razie Zare, Seyede Khadije Hoseini, Samane Karami Pages 48-54
    Introduction
    In an educational environment, the quality of vision is integral to educational progress. Creating visual comfort and increasing efficiency and the desire to study are among the benefits of adjusting the lighting in classrooms and preventing visual impairment in the students. The present study was conducted to evaluate the degree of internal lighting in girl's schools across Hamadan in 2006 and 2014 so as to help identify their potential problems.
    Materials And Methods
    The present study was conducted in girl's schools across Hamadan on two different occasions –in 2006 and 2014. On each occasion, the average general and local lighting on the classroom blackboards were measured by the recommended methods of the Illuminating Engineering Society of North America on non-sunny days using a Lux Meter and were then compared to the standard limits recommended in the Health and Safety Code of schools and by the Illuminating Engineering Society of North America. In addition to the degree of lighting, certain quality assessment criteria were assessed, including the lighting layout, lamp maintenance, contrast, internal surface cleaning, lighting system maintenance, type of lamps and technical suitability of the design.
    Results
    Taking the criteria for favorable lighting conditions into account, less than 25% of the sites examined had favorable lighting on both occasions; in 2006, only 16% of the classes had favorable general lighting and in 2014, the degree of lighting fell to an unacceptable range in all classes and only 6% of the entire classroom were covered by a standard degree of local lighting on the blackboard. The results also show that surface reflection coefficients are within the desirable range.
    Conclusion
    The lack of favorable general and local lighting on the blackboard at schools in 2014 and its comparison with the results of the 2006 lighting assessment indicate that providing standard lighting is still a problem for schools. Improper lighting layouts and the use of incandescents or inappropriate light bulbs are among the major causes of poor lighting conditions in girl's school across Hamadan.
    Keywords: Evaluation of internal lighting, School, Lux meter, Illuminating Engineers Society of North America
  • Habibollah Dehghan *, Aioob Ghanbary Sartang Pages 55-63
    Introduction
    The incidence of heat stress is one of the most common problems in work environments as well as many different industries. The exposure of workers to heat results in heat strain. The purpose of the present study was to validate the Perceptual Strain Index through determining its relationship to the Physiological Strain Index and the Wet Bulb Globe Temperature Index under hot laboratory conditions.
    Materials And Methods
    The present cross-sectional study was conducted on 15 men in five different temperature conditions (21, 24, 27, 30 and 35ºC) in a climate chamber and on the treadmill with three different activity levels –light (2.4km/h), medium (4.8km/h) and heavy (6.3km/h). Participant's heart rate and oral temperature were measured in order to calculate the Physiological Strain Index, and their thermal sensation and the rate of perceived exerted activity were measured for calculating the Perceptual Strain Index. The correlations between the indices were then evaluated using Pearson's correlation test and the regression analysis.
    Results
    Pearson's correlation test showed a significant correlation between the Perceptual Strain Index and the Physiological Strain Index (P=0.001 and r=0.94). The Perceptual Strain Index was also found to have a significant correlation with oral temperature and heart rate (p=0.001 and r=0.78; (p=0.001 and r=0.90). In addition, a significant correlation was found between the Perceptual Strain Index and the Wet Bulb Globe Temperature Index (p=0.001 and r=0.71); however, no relationship was observed between the Perceptual Strain Index and the Body Mass Index (p=0.79 and r=0.0009).
    Conclusion
    The findings of the study showed that the Perceptual Strain Index can be used for evaluating heat strain in the absence of access to other methods of evaluating heat stress as it has an acceptable correlation with valid indices of heat stress.
    Keywords: Perceptual strain, Heat strain, Physiological strain, Climate chamber