فهرست مطالب

ارگونومی - سال سوم شماره 3 (پاییز 1394)

مجله ارگونومی
سال سوم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید یزدانی راد، حبیب الله دهقان* صفحات 1-11
    مقدمه
    پارافین و آب مواد تغییر فاز شناخته شده ای برای کاربرد در جلیقه های خنک کننده هستند. هدف از انجام این مطالعه طراحی و ساخت جلیقه خنک کننده با استفاده از ترکیبات پارافین تجاری و یخ و سپس تعیین تاثیر آن ها بر روی پارامترهای استرین گرمایی تحت شرایط آب و هوایی گرم در اتاقک شرایط جوی بود.
    مواد و روش ها
    ابتدا یک جلیقه خنک کننده از پارچه پلی استر با 17 بسته آلومینیومی طراحی و ساخته شد. هر بسته آلومینیومی با 72 گرم آب و 65 گرم پارافین تهیه شده پر شد. سپس 10 نفر از دانشجویان در اتاقک شرایط جوی تحت شرایط گرم (دمای خشک =40 OC و رطوبت نسبی = 40%) آزمون را با جلیقه خنک کننده و بدون جلیقه خنک کننده در دو شدت فعالیت سبک (8/ 2 کیلومتر در ساعت) و متوسط (8/ 4 کیلومتر در ساعت) بر روی تردمیل انجام دادند. در هر مرحله از آزمون، مدت استراحت 30 دقیقه و مدت فعالیت بر روی تردمیل نیز 30 دقیقه بود. در طول انجام آزمون نیز ضربان قلب، دمای دهانی و دمای پوست اندازه گیری شد.
    یافته ها
    گرمای نهان پارافین تهیه شده kJ/kg108 و پیک نقطه ذوب 0C 30 بود. نتایج آنالیز آماری نشان داد که اختلاف میانگین پارامترهای ضربان قلب، دمای دهانی، دمای پوست، میزان تعریق افراد در هنگام فعالیت با جلیقه خنک کننده و فعالیت بدون جلیقه خنک کننده در هر دو شدت فعالیت معنی دار بود (p<0.05).
    نتیجه گیری
    جلیقه خنک کننده محتوی پارافین و یخ می تواند استرین حرارتی را از طریق کاهش دادن ضربان قلب، دمای دهانی، دمای پوست و میزان تعریق کاهش دهد.
    کلیدواژگان: جلیقه خنک کننده، مواد تغییر فاز، استرین حرارتی، شرایط دمایی گرم
  • مصطفی برزیده، علیرضا چوبینه *، حمیدرضا طباطبایی صفحات 12-20
    مقدمه
    اطلاعات ناچیزی در مورد نیازهای روان شناختی شغل و کنترل (آزادی تصمیم گیری) در محیط کار و ارتباط آن با آسیب های اسکلتی عضلانی (MSDs) در پرستاران ایرانی در دسترس است. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین نیازهای روان شناختی شغل و کنترل در محیط کار و ارتباط آن با شیوع علائم MSDs در پرستاران شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 385 نفر از پرستاران بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شیراز که به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند، شرکت نمودند. نسخه فارسی پرسش نامه محتوای شغلی و پرسش نامه استاندارد نوردیک برای جمع آوری داده ها استفاده شد. از آمار توصیفی، رگرسیون لجستیک و نرم افزار SPSS نسخه 5/ 11 برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین (انحراف استاندارد) ابعاد نیازهای روان شناختی شغل (14/ 5) 19/ 38 و کنترل (50/ 6) 15/ 58 به دست آمد. بر این اساس، ابعاد نیازهای روان شناختی در سطح بالا و بعد کنترل در سطح پایین قرار داشتند. نتایج نشان داد که 1/ 29% از پرستاران مورد مطالعه در حالت استرین بالا مشغول به کار می باشند. مدل سازی رگرسیون مشخص ساخت که شانس آسیب در ناحیه پا در پرستارانی که در خانه استرین بالا قرار دارند 35/ 2 برابر پرستارانی است که در خانه استرین پایین قرار می گیرند.
    نتیجه گیری
    اغلب پرستاران مورد مطالعه در خانه استرین بالا از مدل نیاز کنترل قرار داشتند. بر اساس نتایج به دست آمده، هر گونه برنامه مداخله ای جهت پیشگیری از MSDs در پرستاران می بایست بر افزایش کنترل و تغییر حالت کار از استرین بالا به استرین پایین یا شغل فعال متمرکز شود.
    کلیدواژگان: پرستاران، آسیب های اسکلتی، عضلانی، نیازهای روان شناختی شغل، کنترل
  • حمیدرضا مختاری نیا *، اسرین شافعی، مرضیه پشم دار فرد صفحات 21-29
    مقدمه
    اختلالات اسکلتی عضلانی یکی از ده آسیبی است که باعث غیبت از کار می شود. ابزارهای متعددی جهت ارزیابی این اختلالات استفاده می شود. پرسشنامه توسعه یافته نوردیک یکی از ابزارهای مورد استفاده در ارزیابی این اختلالات است. هدف این مطالعه ترجمه، بومی سازی، بررسی روایی صوری و تکرارپذیری نسخه فارسی پرسشنامه توسعه یافته اسکلتی عضلانی نوردیک است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از لحاظ روش شناسی یک مطالعه غیرتجربی می باشد. جهت انجام کار از روش International Quality Of Life Assessment استفاده شد. روایی صوری بر روی 15 بیمار مبتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی مورد بررسی قرار گرفت و جهت بررسی تکرارپذیری مطلق و نسبی به ترتیب از خطای معیار اندازه گیری و ضریب همبستگی درون گروهی بر روی 48 نفر نمونه انجام شد. همچنین جهت اندازه گیری توافق بین دو بار اندازه گیری از ضریب توافق کاپا جهت متغیرهای اسمی استفاده شد.
    یافته ها
    فرایند ترجمه و بومی سازی پرسشنامه توسعه یافته نوردیک آسان و مطلوب گزارش شد. نتایج حاصل از بررسی روایی صوری نشان داد همه آیتم ها مورد تائید می باشد. ضریب همبستگی درون گروهی و شاخص خطای معیار اندازه گیری نسخه فارسی پرسشنامه توسعه یافته نوردیک در سطح قابل قبول (SEM=0.56-1.76 and ICC>0.7) به دست آمد. دامنه ضریب توافق کاپا بین 1 - 78/ 0 محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی پرسشنامه توسعه یافته اسکلتی عضلانی نوردیک یک ابزار سنجش، با اعتبار و تکرارپذیر، جهت ارزیابی اختلالات اسکلتی عضلانی در افراد ایرانی می باشد.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، روایی صوری، تکرارپذیری، پرسشنامه توسعه یافته نوردیک، نسخه فارسی
  • شیرازه ارقامی، مریم مرادی *، فاطمه حبیبی صفحات 30-37
    مقدمه
    خستگی رانندگان عاملی موثر بر بروز حوادث ترافیکی است. در اکثر جوامع، آمدوشد گروه چشمگیری از افراد با استفاده از اتوبوس های درون شهری صورت می گیرد؛ بنابراین خستگی رانندگان این اتوبوس ها نه تنها می تواند موجب فرسودگی شغلی آنها شود، بلکه ممکن است با تاثیر بر بروز حادثه افراد عادی جامعه را در معرض خطر قرار دهد. تاکنون روش هایی گوناگون برای سنجش خستگی ذهنی مطرح شده است. کاربرد پرسشنامه، نسبت به دیگر روش ها سریع تر بوده و دسترسی به آن در محیط اجرایی آسان تر است. هدف این مطالعه طراحی پرسشنامه خستگی ذهنی برای رانندگان اتوبوس درون شهری است.
    مواد و روش ها
    برای اجرای مطالعه، ابتدا با استفاده از معیارهای پژوهش کیفی (مصاحبه با پرسش های نیمه ساختاریافته و پرسش های جستجوگر؛ و نیز توجه به دستیابی به اشباع داده ها) با رانندگان اتوبوس های درون شهری مصاحبه شد تا ویژگی های خستگی ذهنی در این شغل از زبان خود آنها مشخص گردد. پس از مصاحبه با 30 نفر، داده ها به اشباع رسید و نمونه گیری متوقف شد. آنالیز مصاحبه ها موجب دستیابی به درون مایه ها (themes) شد که با جمع بندی آنها فهرست اولیه ای از گویه ها (items) به دست آمد. سپس، ویژگی های روان سنجی پرسشنامه با بهره گیری از معیارهای روایی محتوا و همسانی درونی مورد بررسی قرارگرفت. روایی محتوا بر اساس رویه لوشی انجام شد. بر پایه این رویه، گویه هایی که شاخص CVR آنها حداقل 99/ 0 و شاخص CVI آنها حداقل 75/ 0 به دست آید، از نظر روایی محتوا پذیرفتنی اند. برای تعیین سازگاری درونی، پرسشنامه نهایی توسط 200 نفر تکمیل شد و داده ها در نرم افزار SPSS16 برای تعیین میزان پایایی (آلفای کرونباخ) با معیار پذیرش 7/ 0 آنالیز شد.
    یافته ها
    در مصاحبه با 30 تن از رانندگان، فهرست اولیه ای با 26 گویه تهیه شد. در این میان، مقدار شاخص CVR در نه گویه کمتر از 99/ 0 بود که موجب حذف آن ها گردید و گویه های پرسشنامه به 17 مورد رسید. گویه ها همگی از سادگی، وضوح و ارتباط کافی (75/ 0=CVI) برخوردار بودند. میزان آلفای کرونباخ 87/ 0 به دست آمد و نشان داد که پرسشنامه نهایی از پایایی درونی برخوردار می باشد.
    نتیجه گیری
    می توان از این پرسشنامه که از نظر روایی و پایایی تایید شده، برای ارزیابی خستگی رانندگان اتوبوس درون شهری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: خستگی ذهنی، رانندگان اتوبوس درون شهری، پرسشنامه
  • محمد امین موعودی* صفحات 38-43
    مقدمه
    ازجمله موضوعات بسیار مهم در امر ایمن سازی ماشین آلات صنعتی، نصب حفاظ های مناسب جهت جلوگیری از آسیب های ناشی از کارکرد ماشین و برخورد کارگران با آن می باشد. طراحی حفاظ ماشین آلات، موضوع مهمی در ارگونومی و ایمنی بوده و در آنتروپومتری دست، توجه زیادی را به خود معطوف داشته است. هدف این تحقیق، استخراج ابعاد بخش های مختلف دست کارکنان در یک مرکز صنعتی، طراحی یک نوع حفاظ ثابت شبکه ای مستطیل شکل در یک ماشین صنعتی و به کارگیری اطلاعات حاصله در استانداردسازی حفاظ ماشین آلات صنعتی کشور به منظور پیشگیری از حوادث می باشد.
    مواد و روش ها
    97 نفر از کارکنان زن و مرد شاغل در یک واحد صنعتی جهت اندازه گیری 13 بعد آنتروپومتری دست راست مورد مطالعه قرار گرفتند. سپس جهت طراحی حفاظ ثابت مناسب، برای ابعاد طولی صدک 99 مردان و برای ضخامت (قطر) و پهنا، صدک 1 زنان محاسبه گردید.
    یافته ها
    بر اساس اندازه های به دست آمده، حفاظ ثابت مناسب با فاصله ایمن حفاظ تا قسمت خطرناک 61/ 196 میلی متر، طول شکاف 19/ 10 میلی متر و عرض شکاف 29 /8 میلی متر طراحی گردید. مقایسه 6 پارامتر PIP،DIP،MCP، DPC، TEو WRدر این مطالعه با استاندارد OSHA، نشان داد که پارامترهای PIP و WR کاهش و DIP، MCP و TE افزایش یافته است و DCP به علت نبود اطلاعات کافی در OSHA مقایسه نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    طراحی حفاظ ماشین آلات جهت جلوگیری از حوادث صنعتی جزء لاینفک ایمنی کار می باشد. مقایسه پارامترهایPIP، DIP، MCP DPC،TE و WR در مطالعه حاضر نشان می دهد که برخی پارامترها در مقایسه با استاندارد OSHA کاهش و برخی افزایش یافته است. همچنین استاندارد 11800 سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران نیاز به بازبینی دارد.
    کلیدواژگان: حفاظ ماشین آلات، حفاظ های ثابت، آنتروپومتری
  • تیمور اللهیاری *، شعله جعفری، حمیدرضا خلخالی صفحات 44-50
    مقدمه
    نیروی چنگش دست (چنگش قدرتی و ظریف) از پارامترهای مهم در عملکرد عضلانی دست از جنبه های بالینی و ارگونومیکی بوده و داده های حاصل از اندازه گیری نیروی چنگش دست می تواند کاربردهای متعدد از جمله طراحی های ابزارهای دستی داشته باشد. این مطالعه با هدف تعیین مقادیر نیروی چنگش قدرتی دانشجویان دختر و پسر با محدوده سنی 19 تا 36 سال با استفاده از نیروسنج جامار و مقایسه مقادیر اندازه گیری شده با سایر گروه های جمعیتی انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه مقطعی بوده که بر روی 234 نفر از دانشجویان دختر و پسر 19 تا 36 سال دانشگاه علوم پزشکی انجام گرفته است. در این مطالعه برای اندازه گیری قدرت گیرش دست، دستورالعملSouthampton و نیروسنج جامار بکار گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین قدرت چنگش دست مردان و زنان به ترتیب برابر 39/ 44 و 48/ 20 کیلوگرم به دست آمد. انحراف معیار قدرت چنگش دست زنان و مردان به ترتیب برابر 86/ 5 و 71/ 9 می باشد. آنالیز همبستگی یک رابطه قوی بین نیروی چنگش قدرتی دست راست و چپ نشان داد (r= 0.94، P <.001). همچنین اختلاف نیروی چنگش قدرتی در دست غالب و مغلوب معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    اطلاعات حاصل از این مطالعه و مطالعات مشابه پیرامون نیروی چنگش قدرتی جامعه ایرانی می تواند توسط سازندگان ابزارها و نیز ارگونومیست ها در بهینه سازی طراحی ابزارهای دستی و همچنین وظایفی که نیازمند نیروی عضلانی دست می باشد مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قدرت چنگش دست، چنگش قدرتی، دینامومتر جامار
  • طاهره غلامی، احمد حیدری پهلویان *، مهدی اکبرزاده، مجید معتمدزاده، رشید حیدری مقدم صفحات 51-64
    مقدمه
    ر محیط های بیمارستانی، عوامل (، )، وامل ( همکاران)، عوامل ( ، شیفت کاری نامناسب ...) استرس ، موثر ، ، می شود. هدف از این مطالعه ارزیابی استرس شغلی کارکنان پرستاری و طراحی مدلی به منظور بررسی شدت اختلالات اسکلتی-عضلانی به دلیل وجود استرس شغلی در پرستاران می باشد.
    مواد و روش ها
    500 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر همدان در این مطالعه تحلیلی-مقطعی شرکت کردند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه شامل چهار پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاخ، ابعاد استرس شغلی و ویژگی های دموگرافیک و نقشه بدن بود. داده ها با استفاده از نرم افزارspss نسخه 16 و نرم افزار لیزرل نسخه 3/ 8 و آزمون های آماری توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مدل یابی معادله ساختاری نشان داد که عامل فرسودگی شغلی نقش واسطه ای بین شدت اختلالات اسکلتی-عضلانی و استرس شغلی دارد. به این معنی که در صورت وجود عامل فرسودگی شغلی در کار، ریسک فاکتورهای روانی-اجتماعی حاصل از ابعاد پرسشنامه استرس شغلی در شدت اختلالات اسکلتی-عضلانی دخیل خواهند بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثرات زیان بار استرس شغلی در پرستاران پیشنهاد می گردد، مسئولان برای کاهش عوامل استرس زا مانند نیازهای روانی و فیزیکی محیط کار، فقدان حمایت و عدم امنیت شغلی اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: پرسشنامه محتوای شغلی، فرسودگی شغلی، اختلالات اسکلتی، عضلانی، مدل یابی معادله ساختاری
  • عبدالله حیاتی، افشین مرزبان *، محمد امین آسودار صفحات 65-75
    مقدمه
    با وجود معرفی و توسعه مکانیزاسیون کشاورزی در بخش دامپروری کشور، هنوز هم انجام بسیاری از امور دامپروری به فعالیت فیزیکی قابل توجهی نیاز دارد. انجام فعالیت های مربوط به دامپروری به خصوص عملیات شیردوشی مستلزم وضعیت و حرکات بدنی نامناسب است که این موارد باعث افزایش خطر بروز اختلالات عضلانی-اسکلتی در کارگران شیردوش می شود.
    مواد و روش ها
    در مطالعه ی حاضر فشار کاری وضعیت بدن کارگر در حین عملیات شیردوشی در ایستگاه دامپروری دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان و دامداری های گاو شیری واقع در شهرستان رامهرمز مورد ارزیابی قرار گرفت. ارزیابی ها روی سه روش شیردوشی سنتی (دستی)، استانشیون (شیردوش سیار تک واحدی) و جایگاه آزاد نوع تاندم (دارای شش جایگاه) صورت پذیرفت. ارزیابی فشار کاری وضعیت بدن در حین کار با استفاده از روشی تلفیقی روی 34 کارگر شیردوش مرد انجام گرفت.
    یافته ها
    این ارزیابی ها نشان داد که در شیردوشی های دستی و استانشیون به دلیل کار در ارتفاع پایین اغلب نواحی بدن بیش از 70 درصد از زمان شیردوشی در پوسچر خمیده قرار داشتند. در نقطه مقابل در شیردوشی تاندم به دلیل کار در ارتفاع بالا بیش از 90 درصد از زمان شیردوشی بدن در پوسچر قائم و ایستاده قرار داشت. همچنین در مورد وضعیت انگشتان دست کارگر، حالت «حلقه شدن پنج انگشت» در هر سه روش شیردوشی غالب بود.
    نتیجه گیری
    خم شدن طولانی مدت کمر در روش شیردوشی سنتی و استانشیون و سر پا ایستادن طولانی مدت در روش تاندم می توانند باعث بروز درد و اختلالات عضلانی-اسکلتی در ناحیه کمر در بین کارگران شیردوشی سنتی و مکانیزه شود. در مورد پوسچرهای مربوط به انگشتان دست، با افزایش میزان مکانیزه شدن در فرآیند شیردوشی، پوسچرهای طولانی مدت، متناوب و مکرر برای انگشتان دست کارگران شیردوش کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: مکانیزاسیون کشاورزی، ارزیابی فشار کاری، روش تلفیقی، پوسچر، اختلالات عضلانی، اسکلتی
|
  • Saeed Yazdani Rad, Habibollah Dehghan* Pages 1-11
    Introduction
    Water and paraffin are well-known phase change materials used in the manufacturing of cooling vests. The present study was conducted to design and make a cooling vest using commercial paraffin compounds and ice and to then examine their effect on thermal strain parameters in hot climate conditions in a climate chamber.
    Materials And Methods
    A cooling vest was first made with polyester fabric and containing 17 aluminum packs. Each aluminum pack was filled with 72 g of water and 65 g of prepared paraffin. A total of 10 male students then performed a treadmill exercise in hot climate conditions in a climate chamber (ambient temperature (TA) = 40 0C and relative humidity (RH) = 40%) once with and once without wearing the cooling vest and at two levels of exercise intensity، including a light intensity (2. 8 kph) and a moderate intensity (4. 8 kph) exercise. Each stage of the experiment involved 30 minutes of rest and 30 minutes of exercise on the treadmill. Participants’ heart rate، oral and skin temperature and sweat rate were measured throughout the study.
    Result
    The latent heat of the prepared paraffin was 108 kJ/kg and the peak melting point was 30 °C. Significant differences were observed between participants’ mean heart rate، oral and skin temperature and sweat rate at both exercise intensities and both with and without the cooling vest (P<0. 05).
    Conclusion
    The use of a cooling vest containing paraffin and ice can reduce thermal strain through reducing the heart rate، oral and skin temperature and sweat rate.
    Keywords: Cooling vest, phase change material, thermal strain, hot climate conditions
  • Mostafa Barzideh, Alireza Choobineh *, Hamidreza Tabatabaee Pages 12-20
    Introduction
    There is a dearth of information available on psychological job demands and control in the job (decision latitude) and their relationship with musculoskeletal disorders (MSDs) among Iranian nurses. The present study was conducted to investigate psychological job demands and control in the job and their relationship with the prevalence of MSD symptoms among nurses in hospitals affiliated with Shiraz University of Medical Sciences (SUMS).
    Materials And Methods
    The present cross-sectional study was conducted on 385 nurses at SUMS hospitals selected through systematic random sampling. Data were collected using the Persian version of the Job Content Questionnaire (P-JCQ), the standardized Nordic Musculoskeletal Questionnaire (NMQ) and a demographic questionnaire. The data obtained were then analyzed in SPSS-11.5 using descriptive statistics and logistic regression.
    Results
    The mean (SD) of the different dimensions of psychological job demands and control in the job were calculated as 38.19 (5.14) and 58.15 (6.50). The results revealed psychological job demands to be high and control in the job to be low. A total of 29.1% of the nurses suffered from a high job strain (a high demand and low control). Regression modeling showed that the chance of suffering from lower extremity disorders among the nurses placed in the cells indicating a high job strain cell was 2.35 times higher than those placed in the cells indicating a low job strain.
    Conclusion
    The demand-control model placed the majority of the nurses in the cells indicating a high job strain. Any interventional program designed for preventing MSDs among nurses should focus on increasing their control and changing their job conditions from a high strain condition to a low strain or active one.
    Keywords: Nurses, musculoskeletal disorders, psychological job demands, control in the job
  • Hamidreza Mokhtarinia *, Asrin Shafiee, Marzieh Pashmdarfard Pages 21-29
    Introduction
    Musculoskeletal disorders are among the top 10 injuries accounting for absence from work. The Extended Nordic Musculoskeletal Questionnaire (NMQ-E) is one of the many tools used to examine these disorders. The present study was conducted to translate and localize the NMQ-E and to evaluate the face validity and test-retest reliability of its Persian version.
    Materials And Methods
    The present non-empirical methodological study used the International Quality Of Life Assessment (IQOLA) approach to translate the NMQ-E into Persian. The face validity of the Persian version was examined in a sample of 15 patients with musculoskeletal disorders (MSDs) and its absolute and relative test-retest reliability were examined in a sample of 48 patients using the Standard Error of Measurement (SEM) and the Intra-class Correlation Coefficient (ICC). The Kappa coefficient was also used to measure the inter-rater agreement for nominal variables.
    Results
    The translation and localization of the NMQ-E was deemed easy and acceptable. All the items of the questionnaire had an acceptable face validity. The Intra-class Correlation Coefficient and the Standard Error of Measurement of the Persian version of the NMQ-E were deemed acceptable (SEM=0.56-1.76 and ICC>0.7) and the Kappa coefficient was calculated as 0.78-1.00.
    Conclusion
    The Persian version of the Extended Nordic Musculoskeletal Questionnaire showed an acceptable validity and test-retest reliability for assessing musculoskeletal disorders in Iranian patients.
    Keywords: Musculoskeletal disorders, face validity, test, retest reliability, the Extended Nordic Musculoskeletal Questionnaire, Persian version
  • Shirazeh Arghami, Maryam Moradi *, Fatemeh Habibi Pages 30-37
    Background
    Driver’s fatigue is a major factor contributing to the prevalence of road accidents. A vast number of city dwellers in most countries use public transport bus services to move around the city. Driver’s fatigue causes job burnout and affects the risk of a traffic accident injuring the public. Several methods have been used to date for evaluating mental fatigue; however, using questionnaires tends to be a less time-consuming and more accessible technique. The present study was therefore conducted to develop a mental fatigue questionnaire for public transport bus drivers.
    Materials And Methods
    The study was conducted based on the criteria used for qualitative research. Semi-structured interviews were held with public transport bus drivers using probing questions and data were collected until their saturation so as to enable access to a direct description of mental fatigue by the bus drivers. Data saturation occurred with 30 interviews and sampling was then discontinued. The analysis of the interviews led to the extraction of the themes and an initial list of questionnaire items was then developed. The psychometric properties of the questionnaire were then evaluated through examining the content validity and internal consistency of the items. The content validity of the items was calculated using Lawshe’s table. A minimum CVR of 0.99 and a minimum CVI of 0.75 denoted an acceptable content validity for the items. To determine the internal consistency of the items, 200 bus drivers completed the final version of the questionnaire. The data obtained were then analyzed in SPSS-16 using Cronbach's alpha to measure the reliability of the questionnaire and considering an acceptance level of 0.7.
    Results
    The interviews conducted at the beginning of the study with 30 drivers led to the emergence of an initial list with 26 items. A total of 9 items with a CVR less than 0.99 were omitted from the list and 17 items with adequate simplicity, clarity and correlation between them and which had a minimum CVI of 0.75 were kept. The questionnaire had a Cronbach's alpha value of 0.87 and was therefore considered a reliable tool.
    Conclusion
    The questionnaire developed in this study has a good validity and reliability and can therefore be used to assess mental fatigue in public transport bus drivers.
    Keywords: Mental fatigue, public transport bus driver, questionnaire
  • Mohammad Amin Mououdi* Pages 38-43
    Introduction
    An important measure for ensuring safety in the operation of industrial machinery is to install proper guards that prevent machine hazards and protect operators. The design of industrial machine guards is a key issue in ergonomics and worker safety and has become a focus of research in hand anthropometry.The present study was conducted to assess the different hand anthropometric dimensions of employees in an industrial unit and to design a fixed mesh guard in the shape of a rectangle for industrial machines and to use the collected data for the standardization of industrial machine guards in Iran to help prevent machine hazards.
    Materials And Methods
    Thirteen right hand anthropometric dimensions of 97 male and female employees of an industrial unit were examined. To design a standard fixed guard, the length dimensions of the 99th percentile of men and the thickness (diameter) and width of the 1st percentile of women were calculated.
    Results
    According to the data obtained, a standard fixed guard creates a safe distance of 196.61 mm with the hazardous components of the machine, a gap length of 10.19 mm and a gap width of 8.29 mm. Comparison of 6 parameters, including DIP, PIP, MCP, TE, DPC and WR, with the OSHA regulations showed that PIP and WR had decreased, MCP, DIP and TE had increased and DPC could not be analyzed given the lack of sufficient information on the parameter in the OSHA.
    Conclusion
    The design of machine guards that help prevent industrial hazards is an integral part of workplace safety. The analysis of DIP, PIP, MCP, TE, DPC and WR in the present study and in a study conducted by Vaillancourt et al. showed some of the parameters to have increased and some to have decreased compared with the OSHA regulations. This study also reveals the need for revising ISIRI 11800, a standard published by the Institute of Standards and Industrial Research of Iran.
    Keywords: Industrial machine guard, fixed guard, anthropometry
  • Teimour Allahyari *, Sholeh Jafari, Hamidreza Khalkhali Pages 44-50
    Background
    Power and pinch hand grip strengths are major clinical and ergonomic parameters contributing to the hand muscle power. The data on hand grip strength measurements can have many benefits, including application in the design of hand tools. The present study was conducted to measure power hand grip strength among male and female students aged 19 to 36 using a Jamar Dynamometer and to compare their measurement data with the data obtained from other groups of the population.
    Materials And Methods
    The present cross sectional study was conducted on 234 male and female students aged 19-36 in Urmia University of Medical Sciences. Hand grip strength was measured using Jamar hand dynamometer and according to the Southampton protocol for adult grip strength measurement.
    Results
    The mean (±standard deviation of) hand grip strength calculated was 44.39 (±9.71) in the male students 20.48 (±5.86) in the female students. A high correlation was observed between the power hand grip strength in the left and right hands (r=0.94 and P<0.001) and a significant difference then between the power hand grip strength in the dominant and non-dominant hands.
    Conclusion
    The findings of the present study and similar studies about power hand grip strength in the Iranian population can be used by ergonomists and manufacturers to improve the design of hand tools and the performance of tasks requiring hand muscle power.
    Keywords: Hand grip strength, power grip, Jamar dynamometer
  • Tahereh Gholami, Ahmad Heidari Pahlavian *, Mehdi Akbarzadeh, Majid Motamedzade, Rashid Heidari Moghadam Pages 51-64
    Introduction
    As workplaces, hospitals are filled with stressors, including environmental and physical stressors (such as noise pollution and poor lighting), human stressors (such as conflicts with colleagues) and organizational stressors (such as heavy workloads and unsuitable work shifts). The inability to cope with these stressors entails physical, psychological and behavioral outcomes for the employees. The present study was conducted to evaluate job stress in nursing personnel and to design a model for assessing the severity of musculoskeletal disorders caused by job stress among nurses.
    Materials And Methods
    The present cross-sectional analytical study was conducted on 500 nurses working in various teaching hospitals of Hamadan. Data were collected through four questionnaires, including the Job Content Questionnaire, Maslach’s Burnout Inventory, the Visual Analogue Scale and a Demographic Questionnaire. Data were then analyzed in SPSS-16 and LISREL-8.3 using descriptive statistics.
    Results
    The results of the structural equation modeling showed that job burnout has a mediating effect between the severity of musculoskeletal disorders and job stress. In other words, if factors contributing to job burnout are present, the psychosocial risk factors yielded by the Job Content Questionnaire then contribute to the severity of musculoskeletal disorders.
    Conclusion
    Given the negative effects of job stress among nurses, health decision-makers are recommended to take measures to reduce stressors such as the physical and psychological demands of the workplace, the lack of support and the lack of job security.
    Keywords: The Job Content Questionnaire, job burnout, musculoskeletal disorders, structural equation modeling
  • Abdullah Hayati, Afshin Marzban *, Mohammad Amin Asoodar Pages 65-75
    Introduction
    Despite the introduction and development of agricultural mechanization in the dairy farm sector of Iran, many tasks are still performed by manual labor in the country’ dairy farms, including milking, and necessitate poor body postures and movements that help increase the risk of musculoskeletal disorders among hand milking workers.
    Material And Methods
    The present study was conducted to assess the postural workload of workers during hand milking in the dairy farms of Ramin Agriculture and Natural Resources University and Ramhormoz county. Three milking techniques were assessed, including traditional hand milking, milking stanchion (mobile milking unit) and tandem parlor milking (the double-3 tandem). The postural workloads of 34 male milking workers were evaluated through mixed-methods.
    Results
    The results obtained showed that hand and stanchion milking require major parts of the body to be in a bent position over 70% of the time due to the operations taking place at a low height from the ground. In contrast, tandem milking required the body to be in a straight position over 90% of the time due to the operations taking place at a substantial height from the ground. Moreover, in terms of finger posture, all three techniques required the workers’ five fingers to be wrapped around different milking tools and parts of the cattle throughout the processes.
    Conclusion
    Being bent for long periods of time during the process of hand and stanchion milking and standing upright for long periods during tandem milking both caused musculoskeletal disorders of the back and backache for workers of both traditional and mechanized milking. In the case of the finger posture, prolonged repetitive finger postures decrease for milking workers with the increased mechanization of milking.
    Keywords: +Agricultural mechanization, postural workload assessment, mixed, methods posture, musculoskeletal disorders