فهرست مطالب

روان شناسی مدرسه - سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1393)

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/23
  • تعداد عناوین: 14
|
  • غلامعلی احمدی، ندا نخستی نروحی* صفحات 7-26
    هدف این پژوهش بررسی تمایز یادگیری تلفیقی(مدل مارتین) با یادگیری الکترونیکی و یادگیری سنتی(چهره به چهره)، در یادگیری ریاضی بود. این پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه ی آماری این پژوهش تمام دانش آموزان دختر ورودی سال اول دوره ی دوم متوسطه ی شهر تهران بود که در کلاس های آمادگی ورودی دبیرستان، در تابستان 1392 شرکت کرده اند. آزمودنی ها شامل 30 نفر بود که از میان دانش آموزان یک دبیرستان به صورت تصادفی ساده انتخاب و در سه گروه 10 نفره گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از سوالات آزمون تیمز با اندکی تغییرات استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس یک راهه(ANOVA) نشان داد برنامه ی آموزش تلفیقی نسبت به دو شیوه ی سنتی و الکترونیکی بر یادگیری ریاضی دانش آموزان موثرتر بوده است. این نتایج تلویحات مهمی در زمینه ی بهبود آموزش با توجه به پیشرفت های علم و فناوری و بهره گیری از مزایای هر دو شیوه ی آموزش سنتی و الکترونیکی را دارد.
    کلیدواژگان: یادگیری تلفیقی، یادگیری الکترونیکی، گفتمان ریاضی، یادگیری ریاضی
  • محمد حسنی، سوسن بابازاده* صفحات 27-47
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه و پیش بینی تعهد سازمانی و حرفه ای از طریق ویژگی های محیط شغلی و ساختار سازمانی مدارس انجام شده است. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی دبیران دبیرستان های دخترانه ی ناحیه ی یک آموزش وپرورش شهر ارومیه بود که از میان آنان 172 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی بوده و برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد استفاده شده است. داده های به دست آمده از طریق روش همبستگی و تحلیل رگرسیون به روش گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد بین ویژگی های محیط شغلی با تعهد سازمانی و حرفه ای رابطه ی مثبت معنا داری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد از بین ابعاد ساختار سازمانی، تمرکز با تعهد سازمانی و حرفه ای رابطه معنا دار منفی و بعد رسمیت با تعهد حرفه ای رابطه ی معنا دار مثبت دارند. از بین ویژگی های محیط شغلی، متغیرهای عدالت توزیعی و جو 34 درصد از واریانس تعهد سازمانی و متغیرهای عدالت توزیعی و اعتماد 20 درصد از واریانس تعهد حرفه ای را تبیین کرد.
    کلیدواژگان: ویژگی های محیط شغلی، ابعاد ساختار سازمانی، تعهد سازمانی، تعهد حرفه ای
  • سیامک خدایی خیاوی* صفحات 48-66
    تحقیق با هدف نقش هوش هیجانی، سن و جنسیت در پیش بینی فرسودگی شغلی مشاوران مدارس مناطق همجوار مشگین شهر اجرا گردید. روش تحقیق از نوع همبستگی بود و جامعه ی آماری، مشاوران مدارس منطقه مشگین شهر، لاهرود و رضی در استان اردبیل بود که از بین آنها تعداد60 نفر به صورت تصادفی طبقه ای با ملاحظه ی جدول نمونه گیری مورگان انتخاب شدند(مرد 32 نفر و زن 28 نفر). برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ی فرسودگی ماسلاچ و برای گردآوری داده های هوش هیجانی از پرسشنامه ی هوش هیجانی شات استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش رگرسیون چندمتغیری تحلیل شد و این نتایج به دست آمد: هوش هیجانی با 95 درصد اطمینان، فرسودگی شغلی را پیش بینی می کند؛ سن تقویمی با 99 درصد اطمینان، فرسودگی شغلی را پیش بینی می کند. جنسیت با 95 درصد اطمینان در پیش بینی فرسودگی شغلی مشاوران تاثیر معناداری ندارد. پیشنهاد می شود برای جلوگیری از فرسودگی شغلی مشاوران شرایط کاری آنان مورد بررسی و از مولفه های هوش هیجانی به عنوان عامل بازدارنده فرسودگی در قالب برنامه های مختلف آموزشی بهره برداری لازم به عمل آید.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، هوش هیجانی، مشاوران مدارس، سن تقویمی و جنسیت
  • سوران رجبی*، فریده سادات حسینی صفحات 67-81
    این پژوهش با هدف تعیین میزان شیوع رفتارهای بیمارگونه ی خوردن و ارتباط آن با پنج عامل بزرگ شخصیت در دانش آموزان دختر متوسطه انجام گرفت. روش پژوهش زمینه یابی مقطعی و همبستگی بوده است. جامعه ی آماری، دانش آموزان دختر پایه های اول تا پیش دانشگاهی شهر بوشهر بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای، 710 نفر از بین آنها انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ی بازخورد خوردن(EAT-26) و پرسش نامه ی پنج عاملی نئو- تجدید نظرشده(NEO-FFI-R) استفاده شد. نتایج نشان داد 25/2 درصد از نمونه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه مشکوک به اختلال خوردن هستند. در پیش بینی رفتار رژیم لاغری در دانش آموزان دختر بر اساس 5 عامل بزرگ شخصیتی با استفاده از تحلیل رگرسیون چند متغیره نتایج نشان داد. صرفا عامل باز بودن به تجربه یا انعطاف پذیری به طور مثبت می تواند رفتار رژیم لاغری دانش آموزان دختر را پیش بینی کند. همچنین در پیش بینی رفتار پرخوری و اشتغال ذهنی با غذا نتایج نشان داد صرفا عامل بی ثباتی هیجانی یا روان رنجورخویی به طور مثبت می تواند پیش بینی کننده باشد اما هیچ کدام از پنج عامل شخصیتی توانایی پیش بینی رفتار مهار دهانی دانش آموزان دختر را نداشت. این تحقیق نشان داد که میزان موارد مشکوک به اختلال خوردن در دانش آموزان دختر قابل توجه است و دو عامل شخصیتی باز بودن به تجربه و بی ثباتی هیجانی با اختلالات خوردن در دانش آموزان دختر مرتبط است.
    کلیدواژگان: رفتارهای بیمارگونه ی خوردن، پنج عامل شخصیت، همه گیرشناسی
  • فرامرز سهرابی*، حسن اسدزاده، زهره عرب زاده کوپانی صفحات 82-103
    پژوهش حاضر به منظور تعیین اثربخشی آموزش والدینی بارکلی بر کاهش نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای در کودکان پیش دبستانی منطقه ی 10 شهر تهران انجام شده است. روش پژوهش، طرح پیش آزمون–پس آزمون با گروه آزمایش و گواه با جایگزینی تصادفی است که برای اجرای پژوهش، در ابتدا 4 مهدکودک به طور تصادفی از میان مراکز پیش دبستانی منطقه 10 انتخاب و40 کودک از میان این مراکز به تصادف انتخاب شدند. پس از تکمیل پرسشنامه، علائم مرضی کودکانCSI-4 توسط والدین و مربی، 30 کودک که در شاخص نافرمانی مقابله ای پرسش نامه علائم مرضی کودکان نمره بالاتر از نمره برش کسب کردند، انتخاب شدند. برای تشخیص نهایی و دقیق با مادران هر یک از کودکان بر اساس ملاک های تشخیص اختلال نا فرمانی مقابله ای موجود درDSM-IV مصاحبه ای انجام شد. سپس مادران کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای به روش جایگزینی تصادفی به 2 گروه 15 نفر آزمایش و 15 نفر کنترل قرار گرفتند. والدین گروه آزمایش 9 جلسه 90 دقیقه ای آموزش به شیوه بارکلی را دریافت کردند. بعد از پایان جلسات، پس آزمون از آنها به عمل آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. براساس نتایج به دست آمده، در گروه آزمایش، نسبت به گروه گواه، در مراحل پس آزمون کاهش معناداری در شدت نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای مشاهده شد. نتایج پژوهش بیانگر این مطلب است که نافرمانی کودکان گروه آزمایش به طور معناداری کاهش یافته است و بین اثربخشی آموزش والدینی بارکلی بر کاهش نافرمانی مقابله ای دختران و پسران تفاوت معناداری وجود ندارد. بر اساس نتایج پژوهش حاضر آموزش والدین به شیوه بارکلی می تواند روش کارآمدی در بهبود علائم رفتاری اختلال نافرمانی مقابله ای در کودکان پیش دبستانی باشد.
    کلیدواژگان: اختلال نافرمانی مقابله ای، آموزش والدینی بارکلی، نشانه های نافرمانی، کودکان پیش دبستانی
  • علی شیخ الاسلامی*، نسترن سیداسماعیلی قمی صفحات 104-121
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی تاثیر روش های آموزشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و مهارت های مطالعه در کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان بود. روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون سه گروهی بود. جامعه ی آماری پژوهش را کلیه ی دانش آموزان پسر مقطع پیش دانشگاهی شهر شهریار در سال تحصیلی 92-1391 تشکیل می دادند که از میان آنها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، دانش آموزانی که نمرات اضطراب امتحان بالایی داشتند (یک انحراف معیار بالاتر از میانگین گروه)، 45 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند. به یکی از گروه های آزمایشی، 8 جلسه برنامه ی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و به گروه آزمایشی دیگر، 8 جلسه مهارت های مطالعه آموزش داده شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی اضطراب امتحان اسپیلبرگر استفاده شد. داده ها از طریق آزمون آماری کواریانس و آزمون تعقیبی بنفرونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که بین گروه های آزمایشی و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد، بدین صورت که آموزش برنامه ی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و مهارت های مطالعه، هر دو در کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان تاثیرگذار بود. بین دو گروه آزمایشی نیز تفاوت معناداری وجود داشت، که در این مورد، آموزش برنامه ی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی نسبت به مهارت های مطالعه در کاهش اضطراب امتحان دانش آموازن تاثیرگذارتر بود. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که هر چند هر دو برنامه ی آموزشی در کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان تاثیر دارد، اما آموزش برنامه ی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی تاثیرگذاری بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، مهارت های مطالعه، اضطراب امتحان
  • اکبر عطادخت*، ویدا حمیدی فر، عیسی محمدی صفحات 122-136
    هدف از این مطالعه، بررسی استفاده آسیب زا و نوع کاربری تلفن همراه در دانش آموزان دبیرستانی و ارتباط آن با عملکرد تحصیلی و انگیزش پیشرفت بود. روش پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش، متشکل از کلیه ی دانش آموزان دبیرستانی بودند که در سال تحصیلی 1392- 1391، در مدارس شهر خلخال مشغول به تحصیل بودند. از بین این جامعه، نمونه ای به حجم 303 نفر (128 پسر و 175 دختر)، با روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب شده و با استفاده از مقیاس استفاده آسیب زا از تلفن همراه (COS)، پرسشنامه ی نوع کاربری تلفن همراه و مقیاس انگیزش پیشرفت هرمنس، اقدام به جمع آوری اطلاعات شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون های آماری خی دو، t مستقل و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان استفاده از تلفن همراه در بین دانش آموزان دبیرستانی، بالاست (7/88 درصد) و این میزان در دانش آموزان پسر (98.4درصد) بیشتر از دختران (81.7درصد) است (P<0.01). بین انگیزش پیشرفت دانش آموزان استفاده کننده از تلفن همراه و دانش آموزانی که استفاده نمی کنند، تفاوت معناداری وجود دارد (P<0.01). همچنین نتایج نشان داد که استفاده آسیب زا از تلفن همراه با عملکرد تحصیلی و انگیزش پیشرفت رابطه ی منفی دارد (P<0.05). این یافته ها ضرورت توجه جدی برنامه ریزان و مسئولین امر را به رواج روزافزون استفاده از تلفن همراه، استفاده آسیب زا از آن و بخصوص پیامدهای منفی آن را در دانش آموزان دبیرستانی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: استفاده آسیب زا از تلفن همراه، عملکرد تحصیلی، انگیزش پیشرفت، دانش آموزان متوسطه
  • علی عیسی زادگان*، فرزانه میکائیلی منیع، فیروز مرویی میلان صفحات 137-152
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی عملکرد تحصیلی بر پایه ی امید، خوش بینی و معنای تحصیل بود. 337 دانش آموز پیش دانشگاهی شهر ارومیه(201 دختر، 136 پسر) به عنوان نمونه به شیوه ی نمونه برداری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان با مقیاس امید، آزمون تجدید نظر شده جهت مندی زندگی و پرسشنامه ی معنای تحصیل ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که معنای تحصیل، امید، خوش بینی با عملکرد تحصیلی رابطه ی مثبت معناداری دارد. از بین متغیرهای پژوهش، امید، خوش بینی و معنای تحصیل 25/6 درصد از واریانس عملکرد تحصیلی را تبیین کردند. یافته های این پژوهش ضرورت بازشناسی نقش امید، خوش بینی و معنی تحصیل را در پیش بینی عملکرد تحصیلی دانش آموزان مورد تاکید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، امید، خوش بینی، معنای تحصیل
  • رضا گل پور*، عباس ابوالقاسمی، بتول احدی، محمد نریمانی صفحات 153-169
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ی اثر بخشی روش های آموزش خود- دلسوزی شناختی و درمان متمرکز بر هیجان بر سلامت جسمانی و روانی دانش آموزان مبتلا به افسردگی انجام شده است. برای این منظور تعداد 48 نفر از دانش آموزان افسرده مراجعه کننده به مراکز مشاوره آموزش و پرورش شهر نوشهر به تصادف انتخاب و در گروه های آموزش(خود-دلسوزی شناختی و درمان متمرکز بر هیجان) و کنترل گمارده شدند. ابزار مورد استفاده مقیاس های سلامت جسمانی، روانی و پرسشنامه های افسردگی و خوددلسوزی بود. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد آموزش خود-دلسوزی شناختی و درمان متمرکز بر هیجان در مقایسه با گروه کنترل در بهبود سلامت روانی دانش آموزان افسرده موثر بود. همچنین آموزش خود - دلسوزی شناختی در مقایسه با درمان متمرکز بر هیجان بر بهبود مولفه های خود-دلسوزی دانش آموزان افسرده موثرتر بود. نتایج بیانگر این است که آموزش خود-دلسوزی عامل تاثیرگذار مهمی برای سلامت روانی است.
    کلیدواژگان: آموزش خود، دلسوزی شناختی، درمان متمرکز بر هیجان، سلامت جسمانی، سلامت روانی، افسردگی
  • فرشاد لواف پورنوری*، کیانوش زهراکار، زهرا آذرهوش فتیده صفحات 170-185
    هدف ازپژوهش حاضر، بررسی اثربخشی مداخله ی بخشش فرایندمحور به شیوه گروهی در کاهش انگیزه های انتقام جویی و دوری گزینی دانش آموزان پسر بود.روش پژوهش نیمه آزمایشی بود که در آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد.شرکت کنندگانتعداد 30 دانش آموز پسر مقطع راهنمایی بودند که در پرسشنامه ی انگیزه های بین فردی مرتبط با خطاکاری نمره ی بالا گرفتند، با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه ی انگیزه های بین فردی مرتبط با خطاکاری (TRIM-12) بود که در پیش آزمون و پس آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد. پروتکل مداخله ی بخشش شامل 12 جلسه ی گروهی براساس الگوی انرایت بود که به صورت هفته ای دوبار به اجرا در آمد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس یکراهه تحلیل شد. تحلیل آماری نشان داد که انگیزه های انتقام جویی و دوری گزینی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به طور معنادار کاهش یافته است. یافته های پژوهش نشان داد که مداخله ی بخشش می تواند در محیط مدرسه برای جمعیت های نوجوان به طور اثربخش به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: مداخله ی بخشش، انتقام، دوری گزینی
  • زهرا مرادیان، علی مشهدی *، حمیدرضاآقامحمدیان شعرباف، سیدمحسن اصغری نکاح صفحات 186-204
    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی قصه درمانی مبتنی بر کنش های اجرایی بر بهبود بازداری و برنامه ریزی/سازماندهی کودکان مبتلا به اختلال ADHD بود. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بود. نمونه ای متشکل از 20 پسر دانش آموز مبتلا به ADHD نوع ترکیبی با استفاده از شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب و با شیوه گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. گروه آزمایش 14 جلسه آموزش کنش های اجرایی با رویکرد قصه درمانی را دریافت و گروه کنترل در فهرست انتظار قرار گرفتند. ابزارهای سنجش عبارت بودند از: آزمون مازهای وکسلر، برج لندن و استروپ. روش تجزیه و تحلیل داده های پژوهش تحلیل کوواریانس چند متغیری بود. نتایج نشان داد که قصه درمانی مبتنی بر کنش های اجرایی منجر به بهبود معنادار کنش اجرایی بازداری و برنامه ریزی/سازماندهی این کودکان شد. آموزش کنش های اجرایی بازداری و برنامه ریزی/سازماندهی در قالب رویکرد قصه درمانی در بهبود کنش وری اجرایی کودکان مبتلا به ADHD موثر است.
    کلیدواژگان: ADHD، کنش های اجرایی، بازداری، برنامه ریزی، سازماندهی، قصه درمانی
  • محمدرضا مشایخی دولت آبادی*، مسعود محمدی صفحات 205-225
    پژوهش حاضر که در زمره ی تحقیقات همبستگی قرار دارد، در پی بررسی امکان پیش بینی خودکارآمدی تحصیلی بر اساس تاب آوری و هوش معنوی در دانش آموزان دبیرستانی شهری و روستایی انجام شده است. در این پژوهش 408 دانش آموز 210 دختر (105 روستایی و 105شهری) و 198 پسر (99 روستایی و 99 شهری) در پایه سوم دبیرستان های شهرستان جیرفت، با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب و ارزیابی شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های خودکارآمدی تحصیلی مورگان و جینکز، تاب آوری کانر و دیویدسون و هوش معنوی کینگ استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته ها نشان داد: تاب آوری و هوش معنوی می توانند به شکل مثبت و معنادار خودکارآمدی تحصیلی را پیش بینی کنند. همچنین، در دانش آموزان شهری، تنها تاب آوری می تواند خودکارآمدی تحصیلی را به شکل مثبت پیش بینی کند. در دانش آموزان روستایی، هم تاب آوری و هم هوش معنوی خودکارآمدی تحصیلی را به نحو مثبت پیش بینی می کند، اما در این میان هوش معنوی از قدرت پیش بینی کنندگی بالاتری برخوردار است. این مطالعه حاوی نگاهی به تلویحات نظری و کاربردهای عملی است.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی تحصیلی، تاب آوری، هوش معنوی، دانش آموزان شهری و روستایی
  • توکل موسی زاده، سلمان شاه محمدی، ابوالفضل سلطان مرادی* صفحات 226-239
    این پژوهش با هدف تعیین اثر بخشی مهارت های مقابله ای بر عزت نفس و خودکارآمدی دانش آموزان پسر مقطع اول متوسطه ی شهرستان مشکین شهر انجام شده است. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و از نوع طرح های پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه ی آماری شامل: تمامی دانش آموزان پسر مقطع اول متوسطه دبیرستان های شهرستان مشکین شهر در رده سنی (15 سال) و در سال تحصیلی 92-91 بوده که حجم نمونه آن به تعداد 30 نفر از میان جامعه که عزت نفس و خودکارآمدی پایینی داشتند پس از ارائه آزمون عزت نفس کوپر اسمیت و آزمون خودکارآمدی عمومی شرر و آدامز انتخاب شدند و به صورت تصادفی در 2 گروه 15 نفری گمارده شدند. گروه آزمایش(تحت آموزش مهارت های مقابله ای 8 جلسه ای 5/1 ساعته قرار گرفت) و گروه کنترل که هیچ آموزش مقابله ای دریافت نکرد. پس از پایان جلسات آموزش مهارت های مقابله ای هر دو گروه با هم مقایسه شدند تا اثر بخشی آموزش مهارت های مقابله ای در گروه آزمایش مشخص گردد. داده های حاصل با استفاده از تحلیل آماری کوواریانس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش ضمن همسویی تقریبی با یافته های پژوهشی دیگر تاکید می کند که آموزش مهارت های مقابله ای در جهت کنار آمدن دانش آموزان با چالش های زندگی و افزایش عزت نفس و ایجاد باورهای خودکارآمدی در آنها موثر بوده است.
    کلیدواژگان: مهارت های مقابله ای، عزت نفس، خودکارآمدی
  • سید سعید واعظ فر*، محمد علی محمدی فر، محمود نجفی صفحات 240-252
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش به روش سوالات هدفمند بر عملکرد ریاضی و تفکر تاملی بود. جامعه ی مورد مطالعه کلیه دانش آموزان پسر سال اول دبیرستان شهرستان دهدشت بود که در سال تحصیل 13921391 در دبیرستان های این شهر مشغول به تحصیل بودند. تعداد افراد نمونه پژوهش 62 نفر در دو گروه و به ترتیب تعداد 31 نفر در گروه آزمایش و تعداد 31 نفر در گروه گواه بودند. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که آموزش به روش سوالات هدفمند توانسته در مولفه های درک و فهم تفکر تاملی، تامل و تامل انتقادی به طور معناداری تاثیر گذار باشد و تنها در مولفه عادت تفاوت معناداری را نشان نداده است. همچنین این شیوه ی آموزشی در عملکرد ریاضی توانسته است تفاوت معناداری در گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه ایجاد کند. یافته های این پژوهشنشان داد که آموزش به روش سوالات هدفمند بر عملکرد ریاضی و مولفه های فهم، تامل و تامل انتقادی و تفکر تاملی اثر بخش است، بنابراین استفاده از این روش در دبیرستان ها می تواند باعث بهبود عملکرد ریاضی و سطوح تفکر تاملی شود.
    کلیدواژگان: آموزش به روش سوالات هدفمند، عملکرد ریاضی، تفکر تاملی
|
  • Gh. Ahmady, N. Nakhostin, Ruhi* Pages 7-26
    The purpose of the present study was to investigate the differentiation of blended learning (Martyn's model) with electronical learning and traditional learning (face to face) in the teaching mathematics. This research was a quasi-experimental study including pre-test and post-test with a control group. The statistical universe of the study included all 1st graders of secondary education female students in Tehran who enrolled in high school preparation classes in the summer 2013. The sample consisted of 30 students who were randomly selected from among students of a high school and classified to 3 groups of 10 students. To gather data, we used TIMSS questions with a little modification. Results of one-way analysis of variance (ANOVA) demonstrated that blended program was most efficient method in teaching mathematics compared to traditional and e-learning. These results have important implications for the improvement of education due to advances in science and technology and benefit from the advantages of both traditional and electronic methods of teaching.
    Keywords: Blended learning, electronical learning, mathematical communication, mathematical learning
  • M. Hassani, S. Babazadeh* Pages 27-47
    This study aimed to examine organizational commitment and professional commitment among teachers and their relationship with the work environment (distributive justice, trust and organizational atmosphere) and the organizational structure (focus, recognition and complexity). The statistical population of this study consisted of all teachers working in girls public high schools of Urmia first school district, from which 172 teachers were chosen as study sample through random classification. The data were collected through standard questionnaires and analyzed using correlation and regression.The results of the study showed that there is a significant relationship between teacher's organizational commitment as well as professional commitment with features of their work environment. And a negative relationship is found between the organizational structure as well as centralization with organizational commitment and professional commitment. Distributive justice and organizational atmosphere account for 34% of the variance in organizational commitment. Moreover, distributive justice and justice account for 20% of the variance in organizational commitment.
    Keywords: Work environment_organizational structure_organizational c ommitment_professional commitment
  • S. Khodaee Khiavi* Pages 48-66
    The research has been performed with the title "role of Gender, age and emotional intelligence as a predictor of burnout syndrome amongst the high school counselors in Ardebil Province."The research method was correlation and samples using stratified random sampling, considered morgan’s sampling table included 60 subjects, 28 female and 32 male subjects. Shutte’s EI questionnaire and "Maslach burnout syndrome" were used for collecting data.Collected data has been analyzed by using Multiple Regression. Results showed that EI affects the Burnout with 95% Significant; age affects it with99%. Also there is not a meaningful difference between male and female Bourn out.
    Keywords: burnout syndrome, Emotional Intelligence(EI), age, gender, school Counselor
  • S. Rajabi*, F. S. Hossaini Pages 67-81
    The aim of this research was to determine a epidemiology of abnormal eating habits and its relationship with big five personality factors in a population of high school girls. Research method was sectional survey and correlation. Statistical populations of this study were girl students between first and precollege grades in Boushehr city that selected 710 people with use multistage cluster sampling. For collective data used Eating Attitudes Test (EAT-26) and Neuroticism Extraversion Openness-Personality Inventory-Revised (NEO-FFI-R). Results indicated 2.25 percent of girl students have a like eating disorder. In prediction of atrophy’s regime behavior in basis of the big five personality factor with use multivariate regression results indicated only Openness to experience can predict positively the Dieting behavior in girl students. Also, in prediction of Binge eating behavior and food preoccupation results showed only Neuroticism can predict positively, but none the big five personality factor can’t predict oral’s control behavior in girl students. This research showed that measure of like eating disorder in girl students noticeable and two personality’s factors of Openness to experience and Neuroticism related with eating disorders in girl students.
    Keywords: Eating Attitudes, big five personality factor, Epidemiology
  • F. Sohrabi*, H. Asadzadeh, Z. Arabzadeh Pages 82-103
    The purpose of the present research was to investigat the effectiveness of Barkley’s Parental education program on decreasing the symptoms of oppositional defiant disorder (ODD) in preschool children. An experimental and a pretest-posttest control group design method have been applied in this regard. Participants of the study were all parents of 40 children who were at pre-school grade. To find and select the main subjects, two steps were taken. At the first step, the selected parents were those whose children gained the scores higher than cut-off point in (CSI-4), and at the second step, for final selection, these chosen parents attended the Structured Diagnostic Interview-based on DSM-IV-TR criteria. Main subjects were finally, those parents whose children's disorder symptoms were confirmed through the diagnostic interview selected and divided randomly in to two experimental (15 people) and controlgroup (15 people). The experimental group received Barkley’s Parental education program while the control group received no intervention. The data analysis indicated that the children of mothers who were in experimental group had a significant decrease in the symptoms of ODD, while the children of mothers in control group showed no significant difference. The results of this research suggest that the Barkley’s Parental education program is helpful to reduce symptoms of childrens with oppositional defiant disorder. There was a significant decrease in the symptoms of ODD in the children of mothers in experimental group. There was no significant difference between boys and girls.
    Keywords: Oppositional Defiant Disorder (ODD), Symptoms of disobedienc, Barkley's Parental education, preschool children
  • A. Sheykholeslami*, N. Seyedesmaili Ghomi Pages 104-121
    The purpose of this study was to investigate and compare the effect of mindfulness-based stress reduction program and study skills training on reducing of test anxiety in students. The research method was experimental with pretestposttest design with three groups. The statistical population consisted of all male students of the pre-university grade of Shahryar city in the 1391-92 academic year, that among them by using simple random sampling method, 45 students who had high scores on test anxiety (one standard deviation above the mean group), were selected and randomly assigned in two experimental groups and one control group. To one of the experimental groups, 8 sessions of mindfulness-based stress reduction program and to the other experimental group, 8 sessions of study skills were taught. To collect data, the questionnaire Spielberger's Test Anxiety were used. The data were analyzed by ANCOVA statistical method. The results showed that there are significant differences between the experimental and control groups. There for mindfulness-based stress reduction program and study skills, both were influential in reducing test anxiety in students. There was also significant difference between the two experimental groups, that in this case, training of mindfulness-based stress reduction program in comparison with the study skills training was more effective in reducing test anxiety of students. Therefore, the research hypotheses were approved. So we can conclude that although both training programs are effective in reducing test anxiety of students, but training of mindfulness-based stress reduction program is more effective.
    Keywords: Mindfulness, Mindfulness, based stress reduction, Study skills, Test anxiety
  • A. Atadokht, V. Hamidifar, I. Mohammadi Pages 122-136
    The aim of present study was to investigate the over-use and type of mobile phone users in high school students and its relationship with academic performance and achievement motivation. The research method was correlation. The population of this research was all high school students who were studding in 1391-1392 in Khalkhal high schools. The sample was 303 students (128 boys and 175 girls) who were selected by categorical sampling and Cell- Phone Over-use Scale (COS), type of mobile phone users inventory and Herman’s Achievement Motivation Questionnaire were administered among selected samples. Chi-square, independent T-test, and Pearson correlation coefficient were used to analyze the data, using SPSS-16 software. The results showed that the overall use rate of mobile phone is high in high school students (88.7%), and this rate in males (98.4%) is higher than females (81.7%). There is significant difference between the achievement motivation of students that use mobile phone and those who don’t use in (P<0.01). The results indicated that there is negative relationship between over-use of mobile phone with students’ academic performance and achievement motivation (P<0.05). These results recall the importance and necessity of planner’s attention on progressive use of mobile phone, over-use, and negative effects of them by high school students.
    Keywords: Over, use of cell, phone, academic performance, achievement motivation, high school students
  • A. Isazadegan*, F. Micaeili, F. Meroei Milan Pages 137-152
    The aim of the present study was to investigate the prediction of academic performance based on hope, optimism and the meaning of education. 337 students (136 male, 201 female) were selected by stratified random sampling method from in Urmia high schools student. The participants were assessed using the Hope Scale, Revised life-orientation Test, and Meaning of education Questionnaire. The data were analyzed by Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis. The findings indicated that there were significant positive relationships between academic performance and hope, optimism and meaning of education. It was found that hope, optimism and the meaning of education accounted for 25/6% of the variance of academic performance. The findings emphasize the need to recognize the role of hope, optimism and meaning of education in predicting students’ academic performance.
    Keywords: Academic performance, hope, optimism, meaning of education
  • R. Golpour*, A. Abolghasemi, B. Ahadi, M. Narimani Pages 153-169
    The aim of the present research was to examine the effectiveness of cognitive self-compassion training and emotion-focused therapy on physical and mental health in depressed students. For this purpose, 48 depressed students at Counseling Centers in Nowshahr schools were selectedrandomly and assigned to two experimental (cognitive self-compassion training and emotion-focused therapy) and control groups. The instrumentused was physical and mental health scales, Self-compassion and Depression Questionnaires. The results of multivariate analysis of variance showed that cognitive self compassion training and emotion-focused therapycompared with the control group were effected on mental health in depressed students. Also cognitive self-compassion training was more effective than emotion-focused therapy and control group in improvement of Component of self-compassion. The findings suggest that selfcompassion training is a significaut factor in determining mental health.
    Keywords: cognitive self, compassion training, emotion, focused therapy, physical, mental health, depression
  • F. Lavafpour Nouri*, K. Zahrakar, Z. Azadhoush Fatideh Pages 170-185
    The aim of the present study was to evaluate the effectiveness of a process-based forgiveness intervention in group format in reducing revenge and avoidance motivations among middle school male students. The research was an experimental one with a pre-test, post–test and a control group design. Participants were 30 middle school male students who scored high on Transgression Related Interpersonal Motivations inventory, being recruited through convenience sampling, and were randomly assigned to two experimental and control group. The research instrument was Transgression Related Interpersonal Motivations (TRIM-12) and was administered on both groups at pretest and posttest. The forgiveness intervention protocol consisted of twelve 1 hour group session based on Enright forgiveness intervention model and implemented twice per week. The data were analyzed using ANCOVA. Statistical analysis showed that compared to the control group, revenge and avoidance motivations in experimental group significantly decreased. The findings of this study revealed that forgiveness intervention can be used effectively in school setting for adolescent populations.
    Keywords: forgiveness intervention, revenge, avoidance, students
  • Z. Moradian, A. Mashhadi*, H. R. Aghamohammadian, M. Asghari Nekah Pages 186-204
    The purpose of this research is to determine the effectiveness of narrative therapy based on executive functions on improvements of inhibition and planning/organizing in children with ADHD. The research was carried out based on a semi-experimental design, a sample comprising 20 boys (7-10 years old) who had ADHD were selected randomly and were allocated to two groups of experimental and control. The experimental group had 14 sessions of executive function training based on narrative therapy and the control group was in the waiting list. Participants were assessed by Wechsler Mazes, Tower of London and Stroop tests. The analysis method was MANCOVA. The results showed that narrative therapy that is based on executive functions significantly improves the inhibition and planning/ organizing behavior in these children (p<0.01). Inhibition and planning/ organizing training, based on narrative therapy is effective in improving executive functions in children with ADHD.
    Keywords: ADHD, executive functions, inhibition, planning, organizing, narrative therapy
  • M. R. Mashayekhi Dolatabadi*, M. Mohammadi Pages 205-225
    The present correlational study was aimed to predict academic selfefficacy based on resilience and spiritual intelligence among urban and rural High school students in Jiroft City, Kerman province. A sample of 408 (including 210 girls and 198 boys) high school students in Jiroft city and suburban rural were selected via random cluster sampling procedure.Morgan-Jinks Student Efficacy Scale, Connor-Davidson Resilience Scale & Spiritual Intelligence Scale were used as research instruments. Two statistical methods, including correlation & regression analysis were usedfor analyzing the data. In general, the results showed that academic selfefficacy and spiritual intelligence were correlated. Academic self-efficacy and resilience were also significantly correlated. Both resilience and spiritual intelligence were positive predictors for academic self-efficacy. Analyzing the data among urban students showed that from two predictors, only resilience can positively predict academic self-efficacy. In rural students both resilience and spiritual intelligence positively predicted academic self-efficacy, while spiritual intelligence was a stronger predictor in this analysis. A brief discussion on findings, implications and application of findings, and some suggestions for further research is provided at the end of the article.
    Keywords: academic self, efficacy, resilience, spiritual intelligence, urban, rural high school students
  • T. Musazadeh, S. Shahmohammadi, A. Soltanmoradi* Pages 226-239
    This research was performed to understand the effect of the coping skills on the self-esteem and self-efficiency of the first year high school boy students in Meshkin shahr. Current research method is semi-Testable, in which is pre-testing and post-testing type with control group. Statistical population includes all the first year boy students high at schools of Meshkin shahr in academic year 2013-2014. The Testable group hadnt received any coping training. After finishing coping skills training sessions, two groups were compared to determine the effects of coping skills training on them. The obtained data was surveyed by the Statistical Analysis of Covariance. The results showed that in comparison with witness group, the mean score of the self-esteem and self-efficiency of the testable group increased. In other words, obtained results emphasises that coping skills training has a main effect on students in coping with life challenges and developing self-esteem and self-efficiency.
    Keywords: Coping skills, Self, esteem, Self, efficiency
  • S. S. Vaezfar*, M. Mohammadifar, M. Najafy Pages 240-252
    This study was aimed to consider the effectiveness of the Education Strategy with Directing Questions on mathematics performance and reflective thinking. The studied population was the male students at the first grade of high school in Dehdasht who. Studied there in 2012-2013. The number of the sample population was 62, 31 were at experimental group and 31 were at control group. The descriptive statistics (frequency, mean, standard deviation) was used for data analysis and the deductive statistics (F leven, covariance analysis) was used for testing the hypotheses. The result of the research indicated that the Education Strategy with Directing Questions could significantly affect such components as the comprehension of reflective thinking (F=22.173, p<0.001), reflection (F=15.630, P<0.0001), and critical reflection (F=66.879, P<0.001) and regarding the habit component, it did not show significant difference (F=0.626, P>0.05). Furthermore, this teaching method could significantly affect on mathematics performance in experimental group as compared to control group (F=37.717, P<0.001).
    Keywords: Education Strategy with Directing Questions, Mathematics Performance, Reflective Thinking