فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاضل برزگر بفرویی*، مصطفی صالح پور، سید محمدرضا امام جمعه صفحات 6-21
    این پژوهش، به منظور بررسی رابطه بین منبع کنترل و عزت نفس با خلاقیت در دانش آموزان، انجام شده است، بدین منظور، از میان کلیه دانش آموزان دبیرستان های شهر اردکان (1992=N)، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای(با تخصیص متناسب)، 322 نفر انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه های خلاقیت عابدی، عزت نفس کوپر اسمیت و منبع کنترل راتر، که دارای روایی و پایایی بالا می باشند، استفاده شده است. داده های به دست آمده ازپرسشنامه ها، با استفاده از روش های آمار توصیفی مانند فراوانی و در صد، و نیز روش های آمار استنباطی مانند آزمون های همبستگی پیرسون و اسپیرمن و رگرسیون خطی چندگانه، تحلیل گردید. یافته های پژوهش حاضر نشان داد که در سطح معنی داری 0/05، بین عزت نفس و خلاقیت دانش آموزان، رابطه معنی داری وجود دارد، ولی بین منبع کنترل بیرونی و خلاقیت دانش آموزان، رابطه معنی داری وجود ندارد. در مجموع یافته های این پژوهش حاکی از آن است که عزت نفس بالا در دانش آموزان منجر به افزایش خلاقیت می شود و همچنین دانش آموزان با منبع کنترل بیرونی خلاقیت کمتری دارند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، عزت نفس، منبع کنترل
  • سجاد بشرپور*، سیده صغری مظفری صفحات 22-36
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش سیستم های فعال سازی/ بازداری رفتاری در پیش بینی اضطراب صفت/ حالت دانش آموزان مقطع متوسطه می باشد. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه شهر خلخال در سال تحصیلی92-91 بود. تعداد 180 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس اضطراب صفت/حالت و مقیاس بازداری/فعال سازی رفتاری بود. داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شد. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد اضطراب حالت ارتباط مثبتی با حساسیت به تنبیه دارد (0/36=r؛ 0/001>p)، اضطراب صفت نیز به طور مثبت با حساسیت به تنبیه (0/43=r؛ 0/001>p) و به طور منفی با حساسیت به پاداش (0/39=r؛ 0/001 >p) مرتبط می باشد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که 18 درصد از واریانس اضطراب حالت و 24 درصد از کل واریانس اضطراب صفت به وسیله سیستم های بازداری و فعال سازی رفتاری تبیین می شود. این نتایج نشان می دهند که فعالیت بالای سیستم بازداری رفتاری در هر نوع اضطراب صفت و حالت نقش دارد، ولی اضطراب صفت با فعالیت پایین سیستم فعال ساز رفتاری نیز همراه می باشد.
    کلیدواژگان: فعال سازی رفتاری، بازداری رفتاری، اضطراب صفت، حالت
  • محمد حسنی، راضیه اسدی *، مریم سامری، تقی اکبری صفحات 37-50
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل ساختاری تاثیر آرزوهای تحصیلی بر نابرابری آموزشی در بین دانش آموزان دختر و پسر ناحیه 1 و 2 آموزش و پرورش شهرستان ارومیه انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر در حال تحصیل در مقطع پیش دانشگاهی در سال تحصیلی 91-92 می باشدکه از میان آنها تعداد 357 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی(شامل نمودارها، درصدها، میانگین ها و..) و برای برازش الگوی ارائه شده از روش تحلیل عاملی اکتشافی و مدل معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد عوامل زمینه ای، شخصی و محیطی تاثیر مستقیم بر آرزوهای تحصیلی دانش آموزان دارد. همچنین نتایج نشان داد آرزوهای تحصیلی تاثیر مستقیم و معنی دار بر پیشرفت تحصیلی دارد.
    کلیدواژگان: آرزوهای تحصیلی، نابرابری آموزشی، پیشرفت تحصیلی، عوامل زمینه ای، عوامل شخصی، عوامل محیطی
  • اسماعیل سلیمانی*، یعقوب حبیبی صفحات 51-72

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه تنظیم هیجان و تاب آوری با بهزیستی روان شناختی در دانش آموزان بود. برای وصول به این هدف، از بین جامعه آماری که شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهر اردبیل بودند، تعداد 150 دانش آموز با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های تنظیم هیجان، مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون و پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف استفاده شد. ضمن آنکه طرح پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود، داده ها با روش های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تنظیم هیجان و تاب آوری با بهزیستی روان شناختی رابطه مثبت و معناداری دارند بدین معنی که با افزایش تاب آوری و تنظیم هیجان، بهزیستی روان شناختی نیز افزایش می یابد و نتایج تحقیق، لزوم توجه بیشتر به متغیرهای تنظیم هیجان و تاب آوری دانش آموزان را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، تاب آوری، تنظیم هیجان
  • بهرام صالح صدق پور*، سید نصرت عظیمی صفحات 73-91
    این پژوهش باهدف مدل یابی رابطه ساختاری هوش هیجانی با میانجیگری خودتنظیمی، خودکارآمدی بر پیشرفت تحصیلی ریاضی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان سال سوم تجربی در سال تحصیلی 1391-1390 ناحیه 1و 2شهر اردبیل بوده است. پژوهش به روش توصیفی- همبستگی انجام شده است. حجم نمونه شامل400 نفرکه از این تعداد264 نفر دختر و136 نفر پسر، که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. ابزارهای سنجش عبارت بود از مقیاس ارزیابی هوش هیجانی، مقیاس ارزیابی خودتنظیمی، مقیاس ارزیابی خودکارآمدی و آزمون پیشرفت تحصیلی ریاضی. داده ها با استفاده از تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد:1- بین خودتنظیمی یادگیری دانش آموزان و پیشرفت ریاضی رابطه مثبت، مستقیم وجود داشت. 2- بین هوش هیجانی دانش آموزان و پیشرفت ریاضی رابطه مثبت، مستقیم وجود داشت. 3- بین هوش هیجانی و خودتنظیمی یادگیری دانش آموزان رابطه مثبت، مستقیم وجود داشت. 4- بین هوش هیجانی و رفتارخودکارآمدی دانش آموزان رابطه به صورت مثبت، مستقیم و غیرمستقیم وجود داشت. در مجموع متغیر مستقل خود تنظیمی27 درصد واریانس متغیر وابسته پیشرفت ریاضی را پیش بینی و تبیین نمود. همچنین متغیر مستقل هوش هیجانی به میزان 18/2 واریانس متغیر وابسته پیشرفت ریاضی را تبیین و پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، خودتنظیمی، خودکارآمدی، پیشرفت تحصیلی ریاضی
  • منیره صالحی*، حسین کارشکی صفحات 92-110
    هدف این پژوهش بررسی رابطه ادراک فعالیت های کلاسی با ناسازگاری های دانش آموزان از طریق یک الگوی معادلات ساختاری است. بدین منظور نمونه ای به حجم 570 دانش آموز دختر دوره متوسطه شهر مشهد انتخاب شد. پرسشنامه ادراک فعالیت های کلاسی جنتری و اون و پرسشنامه سازگاری مدرسه ای سین ها توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. نتایج اجرای ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که مولفه های ادراک کیفیت فعالیت های کلاسی شامل چالش، انتخاب، جاذبه، معنا و خودکارآمدی با مولفه های اجتماعی و آموزشی ناسازگاری رابطه منفی معناداری دارند، اما مولفه های چالش، انتخاب، جاذبه، معنا و خودکارآمدی با ناسازگاری عاطفی رابطه منفی غیرمعناداری به لحاظ آماری دارند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که مولفه های ادراک فعالیت های کلاسی، ناسازگاری تحصیلی را پیش بینی می کند (F(5،364)=21/11، p<0/001)و در این معادله، کلیه ضرایب رگرسیون به جز ضرایب جاذبه و معنا، به لحاظ آماری معنادار است. همچنین نتیج نشان داد که مولفه های ادراک فعالیت های کلاسی، سازگاری اجتماعی را پیش بینی می کنند (F(3،389)=6/73، p<0/001) و در این معادله، فقط ضریب جاذبه معنادار است. همچنین مولفه های ادراک فعالیت های کلاسی، سازگاری هیجانی را پیش بینی و تبیین نمی کنند. الگوی علی پیشنهادی رابطه مولفه های ادراک فعالیت های کلاسی با مولفه های ناسازگاری مدرسه ای نیز از برازش مناسبی برخوردار است. با توجه به نتایج به دست آمده، توصیه می شود برای افزایش سازگاری دانش آموزان، ادراکات مناسبی براساس تکالیف چالش انگیز، جذاب، معنادار توام با حق انتخاب و خودکارآمدی ایجاد گردد.
    کلیدواژگان: ادراک، کیفیت کلاسی، سازگاری عاطفی، اجتماعی و آموزشی
  • زهرا مهدی زاده*، عباس ابوالقاسمی، زهرا رستم اوغلی صفحات 111-127
    هدف این پژوهش، تعیین نقش پردازش اطلاعات و سبک های اسناد در پیش بینی کیفیت زندگی دانش آموزان دارای بدشکلی بدن است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دبیرستانی شهر اردبیل می باشد. نمونه پژوهش 105 دانش آموز دختر دارای نشانه های بدشکلی بدن است که از میان دانش آموزان دختر دبیرستانی شناسایی و انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تصوریر بدن، مقیاس پردازش اطلاعات، پرسشنامه سبک اسناد و پرسشنامه کیفیت زندگی استفاده شد. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که پردازش اطلاعات، سبک های اسنادی درونی- بیرونی مثبت، پایدار-ناپایدار مثبت، پایدار- ناپایدار منفی، سبک های اسنادی درونی- بیرونی منفی، کلی- جزیی منفی و کلی-جزیی مثبت با کیفیت زندگی رابطه معناداری دارند(P<0/05). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که پردازش اطلاعات و سبک های اسناد 20/3درصد از واریانس کیفیت زندگی دانش آموزان دارای نشانه های بدشکلی بدن را به طور معناداری تبیین می کند. این یافته ها بیان می کند که نحوه پردازش اطلاعات و سبک های اسنادی در کیفیت زندگی دانش آموزان دارای بدشکلی بدن نقش مهمی دارند.
    کلیدواژگان: پردازش اطلاعات، سبک های اسناد، کیفیت زندگی، بدشکلی بدن
  • محمد نریمانی، اعظم شاهعلی*، آذر کیامرثی صفحات 128-142

    هدف از این پژوهش بررسی اثر بخشی آموزش مدیریت والدین برانگیزش تحصیلی دانش آموزان مبتلا به اختلال بیش فعالی/ کم توجهی بود. طرح تحقیق آزمایشی و از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است به این منظور 833 دانش آموز پایه پنجم ابتدایی(314 دختر و 499 پسر) از مناطق تحصیلی1، 3 و 4 شهر تبریز به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و آزمون کانرز (فرم معلم) همراه با مصاحبه بالینی، برای تشخیص دانش آموزان بیش فعال/ کم توجه اجرا گردید. آزمودنی های این پژوهش 40 نفر از دانش آموزان ADHD بودند که بر اساس مقیاس کانرز شناسایی شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سنجش انگیزش تحصیلی هارتر استفاده شد که دانش آموزان(نمونه های انتخاب شده) آنها را در مراحل قبل و بعد از درمان تکمیل کردند. آزمودنی ها به صورت تصادفی در دو گروه آموزش والدین و گروه گواه (هر گروه 20 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. روش آموزش مدیریت والدین در 8 جلسه به گروه آزمایش آموزش داده شد. داده های حاصله به روش تحلیل چند متغیره مانوا مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که آموزش مدیریت والدین بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان دارای ADHD تاثیر دارد. با توجه با نتایج این مطالعه در خصوص انگیزش تحصیلی دانش آموزان دارای ADHD، روش آموزش مدیریت والدین یکی از موثرترین روش های درمانی بوده و موجب افزایش انگیزش تحصیلی در این دانش آموزان می شود.

    کلیدواژگان: آموزش مدیریت والدین، انگیزش تحصیلی، و دانش آموزان ADHD
  • سونیا یاوری نیا*، فیروزه سپهریان، رحیم یوسفی صفحات 143-156
    هدف مطالعه حاضر بررسی نقش احساس کنترل، حمایت اجتماعی و سلامت روان در اضطراب امتحان دانش آموزان دختر پایه ی سوم مقطع متوسطه شهرستان ارومیه بود. به این منظور به شیوه تصادفی خوشه ایاز 8 مدرسه تعداد351 نفر از دانش آموزان مقطع سوم متوسطه به عنوان نمونه انتخاب شدند و به سوالات پرسشنامه های اضطراب امتحان TAI، منبع کنترل راتر، حمایت اجتماعی فیلیپس، پرسشنامه سلامت عمومی پاسخ دادند. داده های حاصل به کمک ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که احساس کنترل و اضطراب امتحان ارتباط مثبت معناداری دارند. ارتباط معناداری بین حمایت اجتماعی و اضطراب امتحان یافت نشد. ارتباط معنادار منفی بین سلامت روان و اضطراب امتحان وجود داشت. به طور کلی، نتایج آزمون رگرسیون چندمتغیری نشان داد که احساس کنترل و سلامت روان، اضطراب امتحان را پیش بینی می کنند. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که احساس کنترل وسلامت روان می توانند اضطراب امتحان را پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: احساس کنترل، حمایت اجتماعی، سلامت روان، اضطراب امتحان
|
  • F. Barzegar*, M. Salehpoor, M. R. Emamjomeh Pages 6-21
    The purpose of this study is to investigate the relationship between locus of control and self – esteem with creativity among students in Ardakan high schools. Among all high school students (N=1992)، 322 students were selected. By using of stratified random sampling method (with propotional assignment). To collect the data، Abedi creativity، Cupersmith self-esteem and Rotter locus of control questionnaires were used. Because، they have high reliability and validity. The data were analyzed by means of questionnaires، descriptive statistics (e. g; frequency and percent)، Inferential statistics (e. g; Pearson and Spearman correlation tests and Multiple linear Regression). The results revealed significant relationship between selfesteem and creativity students، but there is no significant relationship between external control and creativity of students.
    Keywords: Creativity, self, esteem, locus of control
  • S. Basharpoor*, S. S. Mozaffari Pages 22-36
    The aim of the present study was to determine the role of behavioral activation /inhibition systems in predicting state/ trait anxiety among high school students. The method of this study was descriptive and correlational. All Khalkhal city students in basis high schools in school year 2012-2013 had comprised the population of the study. 180 students were selected by random multistage cluster sampling, were asked to respond to the State/ Trait Anxiety questionnaire and behavioral inhibition and behavioral activation. The gathered data were analyzed by Pearson correlation and multistage regression tests. Pearson correlation results showed that state Anxiety has a positive correlation with sensitivity to punishment (r= 0/39; p Keywords: behavioral activation, behavioral inhibition, anxiety, students
  • M. Hassani, R. Asadi, M. Sameri, T. Akbari Pages 37-50
    This research aimed to examinestructural modeling of the effect of educational aspiration on the educational in equality of male and female preuniversity cycle students. Statistical population of this study included all male and female pre-university students in two educational districts of Urmia and 357 students were selected as study sampleusing Cochran formula. Data were gathered through researcher made questionnaire. Descriptive statistics (including charts, percentages, averages, etc.) were used to analyze dataand exploratory factor analysisas well asstructural equation modeling were used to fit the given pattern. The results ofthis study suggested that contextual factors, personal factors, and environmental factors have a direct effectoneducationalaspirations and alsostated that educational as pirations havea direct and significant effect on academic achievement.
    Keywords: Educational as pirations, educational in equality, educational achievement, contextual factors, personal factors, environmental factors, data analysis
  • E. Soleimani*, Y. Habibi Pages 51-72

    The purpose of this study was The relationship between emotion regulation and resiliency with psychological well-being in students. To access this purpose, The study population were included all male high school students in Ardabil, was selected 150 students using a multi-stage cluster sampling method. from collect information was used emotion regulation Questionnaire, Davidson & Conner's resiliency scale and psychological riffs well- being questionnaire. While the research project was descriptive correlation, data were analysis with statistical methods Pearson correlation and multiple regression. Results showed that are positive relationship between regulate emotion and resiliency with psychological well-being significantly. This means that increasing of resiliency and emotional regulation led to increased psychological wellbeing.

    Keywords: psychological well, being, resiliency, emotion regulation, students
  • B. Saleh Sedghpour*, S. N. Azimi Pages 73-91
    The purpose of this study is to model the relationship between selfregulation, emotional intelligence and mathematics achievement as mediated by self-regulation. The population of the study included all high school students of grade three from the first and second districts of ministry of education in the city of Ardabil in the academic year of 2012-2013. The sample size was 400 (264 female and 136 male) students who were chosen by a relative stratified random method. The instruments of the study included assessment scale of emotional intelligence, self-assessment scale of self-, self -assessment scale of self-efficacy, and researcher-made mathematics achievement test. The data were analyzed using descriptive statistics and inferential statistics including stepwise and path analysis. The results of the study showed that: 1) there is a direct and positive relationship between the academic achievement and self-regulation. 2) there is a positive and direct relationship between the students’ emotional intelligence and their achievement. 3) there is a positive and direct relationship between students’ emotional intelligence and their self-regulation. 4) there is positive, direct and indirect relationship between emotional intelligence and self-efficacy. Overall, the independent variable of self-regulation predicted and justified 27% of variance of the dependent variable of achievement. Also, the independent variable of emotional intelligence predicted and justified 18.2% of variance of the dependent variable of achievement.
    Keywords: emotional intelligence, self, regulation, self, efficacy, mathematics achievement
  • M. Salehi*, H. Kareshki Pages 92-110
    This research aimed to study the relationship among perceptions of classroom activities and adjustment in students by structural equation modeling method. For doing this, we selected 570 girl students from height schools in Mashhad. The school adjustment scale of Sinha and Student Perceptions of Classroom Quality scale from Gentry & Owen were used to gathering data. Result showed that components of Student Perceptions of Classroom Quality related to components of social and academic adjustment, negatively, and not significant for emotional adjustment. Regression results show that components of perceptions of classroom activities predicted academic adjustment (F(5,364)=21/11, p<0/001), social adjustment (F(3,389)=6/73, p<0/001), but did not predict emotional adjustment. Per posed model on role of perceptions of classroom quality on adjustment components have good index to fitting data.
    Keywords: perceptions, classroom quality, emotional, social, academic maladjustment
  • Z. Mahdizadeh*, A. Abolghasemi, Z. Rostamoghli Pages 111-127
    The purpose of this study was to investigate the role of cognitive processing and attribution styles in predicting the quality of life in the students with dysmorphic disorder. The statistical population of this research consists of female students in Ardabil city. The 105 subjects were chosen with multidimensional body-self relations questionnaire and clinical interview. To collect the data, the cognitive process scale, attribution style questionnaire and quality of life questionnaire were used. Correlation coefficient showed a significant correlation between cognitive processing, positive internal-external, stable-unstable and negative global-specific attribution styles with quality of life in the students with dysmorphic disorfers. Also a significant correlation was found between negative internal-external, global-specific and positive global-specific with quality of life. The results of multiple regression analyses showed cognitive processing and attribution styles predict 20.3% changed variance of quality of lifing the students with dysmorphic. This result showed cognitive process and attribution styles have role in quality of life of in the students with dysmorphic.
    Keywords: data processing, attribution styles, quality of life, dysmorphic
  • M. Narimani, A. Shahali*, A. Kiamarsi Pages 128-142

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of parents management training on educational motivation in students with attention deficit / hyperactivity disorder. The study was experimental with pretestposttest control group design. For this purpose, 833 students of fifth grade (314 girls and 499 boys) in the 1, 3 and 4 educational areas of Tabriz were chosen by multi-stage random cluster sampling method and Conner’s test (teacher form) with clinical interview was performed to diagnose children with Attention Deficit Hyperactivity. The subjects of this studywere 40 children with ADHD that identifiedon the basis of Conner’s scale. In order to collect data, Harter’s educational motivation questionnaire was used that students (the selected samples) completed them before and after therapy phases. The Subjects were randomly replacedin two groups of parents training and control group (each group 20 people). Parent’s management training method was taught to experimental groupin 8 sessions. Obtained data were analyzed by MANOVA multivariate analysis. The results indicated that parents, management training has a considerable effect on educational motivation of students with ADHD. According to the results of this study on educational motivation and behavioral problems of children with ADHD, using parents, management training is one of the most effective therapy methods and leads to increase ofeducational motivation of these students.

    Keywords: Parent Management Training, Educational Motivation, students with ADHD
  • S. Yavarynia*, F. Sepehrian, R. Yousefi Pages 143-156
    The aims of this study were to determine the relationship between sense of control, social support and mental health with test anxiety of female students of 3rd grade of high school in Orumieh city. For this purpose 351 subjects selected by cluster sampling and then assessed by TAI, Ratter Locus of Control Scale, Social Support Questionnaire, general health questionnaire. The dara were analyzed by correlation coefficient person and multiple regression. Findings showed that sense of control positively correlated with test anxiety. No significant relationship between social support and test anxiety found. There was Significant negative relationship between mental health and test anxiety. In general, the result of multiple regression analysis showed sense of control and mental health significantly predicted test anxiety. Therefore, it could be concluded that locus of control and mental health one able to predict test anxiety.
    Keywords: sense of control, social support, mental health, test anxiety