فهرست مطالب

روان شناسی مدرسه - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1394)

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عذرا جاهد مطلق*، سید جلال یونسی، منوچهر ازخوش، مرجان فرضی صفحه 7
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش تاب آوری بر فشار روانی دانش آموزان دختر دبیرستانی ساکن در خوابگاه بود. بدین منظور از بین کلیه ی دانش آموزان دبیرستانی ساکن در خوابگاه های شهرستان آباده، 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش(15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار گرفتند. پژوهش به روش نیمه آزمایشی و با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل انجام گرفت. از بین دو گروه آزمایش و گواه، گروه آزمایش 9 جلسه آموزش تاب آوری دریافت کردند. میزان استرس هر دو گروه، پیش از آغاز طرح و پس از اجرای طرح به وسیله پرسشنامه ی استرس هری مورد سنجش قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی مستقل و روش تحلیل واریانس استفاده شد. یافته ها نشان داد که تفاوت معناداری بین گروه آزمایش و گروه گواه وجود دارد، بدین معنا که آموزش برنامه تاب آوری موجب کاهش معنادار در میانگین نمرات استرس گروه آزمایش نسبت به گروه گواه گردید. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش برنامه تاب آوری می تواند به عنوان یک روش مداخله ای مفید برای کاهش فشار روانی دانش آموزان به کار رود.
    کلیدواژگان: تاب آوری، فشار روانی، نوجوانی، دانش آموزان دختر
  • مجتبی حبیبی* صفحه 22
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مدیریت استرس به شیوه ی شناختی-رفتاری بر کاهش استرس تحصیلی ناشی از انتظارات خود و والدین در دانش آموزان دختر سال اول دبیرستان که تحت تاثیر استرس تحصیلی قرار داشتند، طراحی شده است. با استفاده از یک غربالگری اولیه، 250 دانش آموز سال اول دبیرستان از طریق پرسشنامه ی استرس انتظارات تحصیلی ارزیابی شدند. از این تعداد، 85 دانش آموز براساس اکتساب نمرات 1 انحراف معیار بالاتر از میانگین دارای استرس انتظارات تحصیلی بالا در نظر گرفته شدند که از بین آنها تعداد 54 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. با استفاده از یک طرح آزمایشی پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل، گروه آزمایش طی 10 جلسه تحت شیوه های آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی-رفتاری قرار گرفت، در حالی که در این مدت گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. هر دو گروه در پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از مقیاس استرس تحصیلی ناشی از انتظارات خود و والدین مورد ارزیابی قرار گرفتند و نتایج با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری تحلیل شد. یافته ها نشان داد که بین دو گروه در پیش آزمون تفاوت معنا دار وجود نداشت، اما آموزش مدیریت استرس به شیوه ی شناختی-رفتاری در گروه آزمایش، نمرات استرس انتظارات تحصیلی را بطور معنی داری کاهش داد. بنابراین برنامه آموزش مدیریت استرس به شیوه ی شناختی-رفتاری می تواند جزء برنامه های مداخلاتی در سطوح گروه های هدف و جمعیت عمومی مراکز مشاوره ی مدارس در نظر گرفته شود و از طریق کاهش استرس تحصیلی دانش آموزان به افزایش بهره وری محیط آموزشی کمک کند.
    کلیدواژگان: مدیریت استرس به شیوه شناختی، رفتاری، استرس انتظارات تحصیلی، دانش آموزان
  • جبار رنجبر*، مرتضی ترخان، محبوبه طاهر، عباسعلی حسین خانزاده، مهدی عیسی پور صفحه 39
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی بر خودپنداره و احساس تنهایی دانش آموزان با آسیب شنوایی است. طرح پژوهش، آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر با آسیب شنوایی مقطع راهنمایی شهرستان ساری در سال تحصیلی 90-1389 بود. نمونه ای به حجم 30 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جای دهی شدند. برای جمع آوری داده ها ازمقیاس تجدید نظر شده احساس تنهایی و مقیاس خودپنداره راجرز استفاده شد و برای گروه آزمایش، آموزش مهارت های ارتباطی در 8 جلسه 90 دقیقه ای برگزار شد. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد آموزش مهارت های ارتباطی موجب کاهش احساس تنهایی و افزایش میزان خودپنداره دانش آموزان با آسیب شنوایی می شود. این نتایج می تواند پشتوانه ای برای کاربست آموزش مهارت های ارتباطی درکنار دوره های آموزش تحصیلی برای دانش آموزان با آسیب شنوایی باشد.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، خودپنداره، احساس تنهایی، آسیب شنوایی
  • اکبر عطادخت، عیسی محمدی*، سجاد بشرپور صفحه 55
    هدف از این مطالعه، بررسی اهمال کاری تحصیلی در دانش آموزان دبیرستانی و ارتباط آن با انگیزش پیشرفت و عملکرد تحصیلی بود. روش پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری، متشکل از کلیه دانش آموزان دبیرستانی بودند که در سال تحصیلی 1392- 1391، در دبیرستان های شهر خلخال مشغول تحصیل بودند. از بین این جامعه، نمونه ای به حجم 303 نفر (128 پسر و 175 دختر)، با روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب شده و با استفاده از ابزارهای انگیزش پیشرفت هرمنس و مقیاس اهمال کاری تحصیلی، اقدام به جمع آوری اطلاعات شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از تحلیل واریانس یک متغیری، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین برخی از مولفه های اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان پسر و دختر و دانش آموزان پایه-های مختلف تحصیلی تفاوت معنا دار وجود دارد. همچنین یافته ها دلالت بر آن دارند که بین اهمال کاری تحصیلی و مولفه های آن با انگیزش پیشرفت دانش آموزان رابطه معنا دار وجود دارد (01/ 0>P). این نتایج تلویحاتی را برای فهم اهمال کاری تحصیلی و استفاده از مداخلات تحصیلی برای تاثیرگذاری روی آن را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، انگیزش پیشرفت، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان دبیرستانی
  • سمیه قدیری ذبیحی*، عباس ابوالقاسمی، سیف الله آقاجانی صفحه 69
    هدف این مطالعه، مقایسه سیستم های بازداری- فعال سازی رفتاری و وضوح هیجانی در دانش آموزان با و بدون تجربه تروماتیک بود. در یک مطالعه مقطعی، تعداد 1000دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از بین مدارس شهر مشهد انتخاب و پس از غربالگری، در دو گروه دارای(253 نفر) و بدون تجربه تروماتیک (309 نفر) قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سرند کردن حوادث تروماتیک - فرم خود گزارش دهی، مقیاس ضربه رویداد- تجدید نظرشده، مقیاس رگه های فراخلقی و مقیاس فعال سازی- بازداری رفتاری استفاده شد. نتایج نشان دادکه دانش آموزان با تجربه تروماتیک در سیستم فعال سازی - بازداری رفتاری و وضوح هیجانی میانگین نمرات کمتری دارند (001/ 0>P). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیزنشان داد که سیستم فعال سازی رفتاری، سیستم بازداری رفتاری و وضوح هیجانی 19درصد از واریانس علائم استرس پس از سانحه را در افراد با تجربه تروما به طور معناداری تبیین می کند. این نتایج بیان می کندکه دانش آموزان با تجربه تروما در سیستم بازداری- فعال سازی رفتاری با مشکلات بیشتری مواجه بوده و وضوح هیجانی کمتری دارند.
    کلیدواژگان: تروما، فعال سازی رفتاری، بازداری رفتاری، وضوح هیجانی
  • مهدی کاظم زاده بیطالی، محمد حسنی* صفحه 89
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه و پیش بینی اعتماد و رفتار شهروندی سازمانی معلمان از طریق ویژگی های سازمانی مدارس انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه معلمان مدارس متوسطه ناحیه دو آموزش و پرورش شهر ارومیه بوده که از میان آنان 159 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بوده و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی، فرهنگ سازمانی و پرسشنامه رسمیت سازمانی استفاده شد. داده های به دست آمده از طریق روش همبستگی و تحلیل رگرسیون به روش گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که بین ویژگی های سازمانی مدارس (به غیر از اندازه سازمانی) با اعتماد و رفتار شهروندی معلمان رابطه مثبت معنی دار وجود دارد. از بین ویژگی های سازمانی مدارس، متغیر فرهنگ سازمانی تاثیر معنی دار و مثبتی بر روی اعتماد و رفتار شهروندی دارد. فرهنگ سازمانی 51 درصد واریانس اعتماد کارکنان و 18 درصد واریانس رفتار شهروندی آنان را تبیین نمود.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، رسمیت سازمانی، اندازه ی سازمانی، اعتماد سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی
  • محمدرضا مولایی* صفحه 104
    هدف این مطالعه توصیفی، تعیین نقش رفتارهای نوع دوستانه و گرایشات مذهبی در پیش بینی مشارکت اجتماعی و سیاسی دانش آموزان مقطع متوسطه اردبیل بود. نمونه پژوهش، شامل 395 دانش آموز دختر و پسر شاغل به تحصیل در پایه های سوم و چهارم بودکه به صورت تصادفی ساده انتخاب شده بودند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رفتار نوع دوستانه و گرایشات مذهبی و چک لیست مشارکت اجتماعی و سیاسی استفاده شد. نتایج پژوهش که با روش همبستگی تحلیل شد نشان داد که نوع دوستی و گرایش عملی به مذهب با مشارکت اجتماعی همبستگی معناداری دارد، در صورتی که فقط نوع دوستی با مشارکت سیاسی همبستگی مثبت معنی داری دارد. تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد که 8/21 درصد واریانس مربوط به مشارکت اجتماعی و 1/ 11 درصد واریانس مربوط به مشارکت سیاسی از طریق رفتارهای نوع دوستانه و گرایشات مذهبی تبیین می شود. نتایج نشان می دهد که افزایش سطح رفتارهای نوع دوستانه و تقویت گرایشات مذهبی، می تواند مشارکت اجتماعی و سیاسی را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: رفتار نوع دوستانه، گرایش مذهبی، مشارکت اجتماعی، مشارکت سیاسی
  • محمد نریمانی*، اسماعیل سلیمانی، نرگس تبریزچی صفحه 118
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی اثربخشی توانبخشی شناختی بر نگهداری توجه و پیشرفت تحصیلی ریاضی دانش آموزان دارای اختلال ADHD بود. برای وصول به این هدف، از بین جامعه آماری که شامل کلیه دانش آموزان دارای اختلال ADHD پایه ی چهارم، پنجم و ششم ابتدایی شهر اردبیل در سال تحصیلی 93-1392 بود، 32 دانش آموز مبتلا به اختلال ADHD به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل پرسش نامه محقق ساخته، پرسشنامه کانرز والدین، مصاحبه بالینی، مجموعه آزمون استاندارد شده حساب یا آزمون پیشرفت تحصیلی و تشخیصی ریاضی شلو و آزمون عملکرد پیوسته بود. ضمن آنکه روش تحقیق پژوهش حاضر یک مطالعه آزمایشی با کار آزمایی بالینی است که با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه انجام شد، داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که بین دو گروه دانش آموزان دارای اختلال ADHD و گروه کنترل در نگهداری توجه و پیشرفت تحصیلی ریاضی تفاوت معنی داری وجود دارد؛ بدین معنا که نگهداری توجه و پیشرفت تحصیلی ریاضی بین دو گروه بعد از آموزش توانبخشی شناختی متفاوت است. می توان نتیجه گرفت که از مداخله توانبخشی شناختی می توان برای بهبود نگهداری توجه و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال ADHD استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کمبود توجه، بیش فعالی، نگهداری توجه، پیشرفت تحصیلی ریاضی، توانبخشی شناختی
|
  • A. Jahed Motlagh*, J. Younesi, M. Azkhosh, M. Farzi Page 7
    The aim of the present research was to investigate the effectiveness of resiliency training on stress reduction of high school students living in dormitories. To achieve this goal, from the target population, which included all the high school students living in dormitories in Abadeh, a sample 30 students were selected by purposive sampling and were randomly assigned into two groups of experimental (15) and control (15). This study is a quasi-experimental design with pretest, post-test, and follow-up design. The experimental group received nine sessions of twist resiliency training. Stress scale was used as a measurement instrument. In order to analyze the data, independent-samples t-test was used. There were significant differences between the experimental and control group. This means that resiliency training program significantly reduces the stress scores of the control group in comparison to experimental group. The results showed that resiliency training program can be useful as an intervention method for reducing the stress if applied to the students.
    Keywords: Resiliency, stress, teenage, female students
  • M. Habibi* Page 22
    The aim of the present study was to investigate the effect of cognitive-behavioral stress management on decreasing academic expectation stress in first grade high school students who suffered academic stress. Eighty five students were screened based on acquiring scores higher than mean (one standard deviation higher than the mean) from among 250 first grade high school girls who were found to be suffering from academic stress. Fifty four students were selected by simple random sampling and were assigned to the intervention and control groups. With a pre-test and post-test control group design, the participants in the experimental group undergone 10 sessions of cognitive-behavioral stress management training. Then, both groups were evaluated using Academic Expectations Stress Inventory (AESI) in pre-test and post-test. The data were analyzed by MANCOVA. The results showed that there were not significant differences between two the groups in pretest, but cognitive-behavioral stress management training significantly decreased the academic expectation stress scores in experimental group. The cognitive behavioral stress management training could be considered as an intervention program in target groups and general population in university counseling centers. By reducing academic stress of high school students, it can increase educational productivity of schools.
    Keywords: Academic expectation stress, cognitive, behavioral stress management, students
  • J. Ranjbar*, M. Tarkhan, M. Taher, A. A. Hossein Khanzadeh, M. Esapour Page 39
    The purpose of the present research was to examine the effectiveness of communication skills training on the self-concept and loneliness of students with hearing impairment. The research method was experimental with a pretest-posttest design including a control group. The sample consisted of male students with hearing impairment studying at junior high school in Sari. Thirty students were selected by simple random sampling and randomly assigned to one experimental (n=15) and one control (n=15) group. To collect data, revised loneliness scale and Rojerse's self-concept scale were used. The program of communication skills was executed in 8 weekly sessions for 90 minutes in the experimental group. Multivariate analysis of covariance showed that communication skills training decreased loneliness feeling but increased self-concept in students with hearing impairment. These results could support the application of social skills training in academic courses for students with hearing impairment.
    Keywords: Communication skills training, loneliness, self, concept, students with hearing impairment
  • A. Atadokht, I. Mohammadi*, S. Basharpoor Page 55
    The aim of the present research was to investigate academic procrastination in high school students and its relationship with achievement motivation and academic performance. The research method was correlation. The population of this research was all high school students who were studying during 2012-2013 in Khalkhal high schools. The sample consisted of 303 students (128 boys and 175 girls) who were selected by categorical sampling. Hermans Achievement Motivation Questionnaire and Academic Procrastination Scale were administered among the participants. ANOVA, Pearson Correlation Coefficient, and Multiple Regression were used to analyze the data, using SPSS-16 software. The results showed that there is significant difference between the academic procrastination of students with respect to their gender and educational grades. The results indicated that there is also a significant relationship between students’ academic procrastination and achievement motivation (P<0.01). These results have implications for understanding academic procrastination and the use of academic interventions to address procrastination.
    Keywords: Academic procrastination, academic performance, achievement motivation, high school students
  • S. Ghadiri Zabihi*, A. Abolghasemi, S. Aghajani Page 69
    The purpose of this study was to compare behavioral activation-inhibition systems and emotional clarity in students with and without trauma. In a cross-sectional study, 1000 students were selected by cluster sampling from among schools of Mashhad. After screening, they were assigned to two groups, those with trauma (253) and those without trauma (309). To collect data, the Traumatic Events Screening Inventory (self report form), Event Scale (Revised), Trait Meta Mood Scale, and BIS/BAS scales were used. The results showed that the mean scores of students with trauma on behavioral activation-inhibition systems and emotional clarity were significantly less than those without trauma (p<0.001). The results of multiple regressions showed that behavioral approach system, behavioral inhibition system and emotional clarity could account for 19% of variance in post-traumatic stress symptoms. The findings suggested that students with trauma in behavioral activation-inhibition systems confronted more difficulty and less emotional clarity.
    Keywords: Trauma, behavioral activation, inhibition, emotional clarity
  • M. Kazemzadehbeytali, M. Hassani* Page 89
    The aim of this research was to study teachers trust and organizational-itizenship behavior and their relationship with the school organizational characteristics. The population included all boys’ high school teachers of district II, Urmia among whom 159 teachers were randomly selected as the sample. The research method was descriptive-correlative. The questionnaires of organizational citizenship behavior, organizational trust, organizational culture, and organizational formalization were implemented to collect the data. Regression and correlation were utilized to analyze the data. The results showed that there is a relationship between school organizational characteristics and teachers trust and organizational-citizenship behavior. In other words, there is no relationship between organizational size with trust and organizational-citizenship behavior. Further, there is significant positive correlation between school organizational characteristics, organizational culture, and teacher trust and organizational-citizenship behavior. Organizational culture specifies 51 percent of the variance of teachers trust and 18 percent of the variance of organizational-citizenship behavior.
    Keywords: Organizational culture, organizational formalization, organizational size, organizational trust, organizational, citizenship behavior
  • M.R. Molaei* Page 104
    The aim of this study was to determine the relationship between altruistic behavior and religious orientation in predicting the social and political participation of high school students. The research sample consisted of 395 high school students who were selected through random sampling. To measure the altruistic behavior, religious orientation, social and political participation, questionnaires were used. The results indicated that altruistic behavior and religious orientation (practical) correlate with student's social participation and altruistic behavior is only related to political participation. Also, the results of multiple regression analysis indicated that altruistic behavior and religious orientation determine 21.8 percent of variance of social participation and 11.1 percent of political participation.
    Keywords: Altruistic behavior, religious orientation, social participation, political participation
  • M. Narimani *, E. Soleymani, N. Tabrizchi Page 118
    This study examined the effectiveness of cognitive rehabilitation on maintenance and math achievement in students with ADHD. To achieve this goal, the target population included fourth, fifth, and sixth grade students with attention deficit hyperactivity disorder in Ardabil studied 2014-2015. Thirty-two students with ADHD were randomly selected. A researcher-made questionnaire, Conner’s parent questionnaire, clinical interview, attention deficit/hyperactivity scale, standardized tests of arithmetic or math achievement test, diagnostic Shlu, and continuous function test were used in this study. As the present study is an empirical research with a pilot study performed with a pre-test and post-test, the data were analyzed through multivariate analysis of variance (MANOVA). The results showed that there are significant differences between two groups of students with ADHD and control groups in attention maintenance and academic achievement in mathematics. This means that there is a difference in terms of attention maintenance and math achievement between the two groups after cognitive rehabilitation training. It can be concluded that cognitive rehabilitation intervention can be used to improve the academic achievement and attention maintenance of students with impaired and mathematical applications.
    Keywords: Attention deficit, hyperactivity, attention maintenance, mathematics academic achievement, cognitive rehabilitation