فهرست مطالب

روان شناسی مدرسه - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1395)

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یعقوب اصغری نیاری، علی خالق خواه*، سید محمد سیدکلان، حبیب ابراهیم پور صفحات 7-25
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مکانیزم های معرفت پذیری در قابلیت رشد حرفه ای معلمان در سال تحصیلی 93-1392 اجراء شده است. جامعه آماری پژوهش متشکل از کلیه معلمان مدارس دوره اول متوسطه شهرستان اردبیل (ناحیه 1 و 2) می باشد، که با استفاده از فرمول کوکران 250 معلم به روش تصادفی ساده انتخاب مورد آزمون قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از دو نوع پرسشنامه استاندارد مکانیزم های یادگیری سازمانی و پرسشنامه قابلیت رشد حرفه ای که پایایی آنها به ترتیب 79/0 و 71/0 می باشد استفاده شده است. داده-های گردآوری شده با استفاده از روش های آماری T تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد وضعیت مکانیزم های معرفت پذیری، در مدارس دوره اول متوسطه شهرستان اردبیل با میانگین متوسط به بالا است. همبستگی حاصل از فرضیه های تحقیق نیز نشان داد بین ابعاد مکانیزم های معرفت پذیری با قابلیت رشد حرفه ای معلمان رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج حاصله از تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که از میان ابعاد مکانیزم های معرفت پذیری، تعیین نیازهای رشد و یادگیری، بکارگیری یادگیری در محیط کار و محیط یادگیری به ترتیب بیشترین تاثیر را بر قابلیت رشد حرفه ای معلمان داشته است. در نتیجه، با فراهم سازی زیرساخت مکانیزم های معرفت پذیری در مدارس می توان شاهد بهبود روزافزون قابلیت رشد حرفه ای در معلمان گردید.
    کلیدواژگان: مکانیزم های معرفت پذیری، رشد حرفه ای، معلمان، مدارس
  • محبوبه طاهر*، عباس ابوالقاسمی، محمد نریمانی صفحات 26-47
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی و مقایسه آموزش همدلی و آموزش مدیریت خشم مبتنی بر رویکرد شناختی– رفتاری بر سازگاری کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای انجام شد. طرح پژوهش آزمایشی و از نوع پیش آزمون پس آزمون چند گروهی است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر پایه های هفتم و هشتم مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای شهر ساری در سال تحصیلی 94-1393 بود. نمونه پژوهش 72 نفر از این دانش آموزان بود که به روش تصادفی به چهار گروه (دو گروه آزمایشی و دو گروه گواه) گمارده شدند. جهت جمع آوری داده ها از مقیاس درجه بندی اختلال نافرمانی مقابله ای کودکان، مصاحبه بالینی ساختاریافته، و پرسش نامه سازگاری دانش آموزان استفاده شد. برای گروه های آزمایشی، آموزش همدلی و آموزش مدیریت خشم مبتنی بر رویکرد شناختی- رفتاری در 8 جلسه 60 دقیقه ای برگزار شد در حالی که گروه های گواه هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکردند. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد آموزش های همدلی و مدیریت خشم می تواند موجب بهبود سازگاری کلی، سازگاری عاطفی و سازگاری اجتماعی کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای شود و اثر بین گروهی 49 درصد است. بین میزان اثربخشی آموزش های همدلی و مدیریت خشم بر سازگاری و مولفه های آن در کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای تفاوت معناداری دیده نشد. بنابراین توجه به اثربخشی آموزش های همدلی و مدیریت خشم مبتنی بر رویکرد شناختی- رفتاری بر متغیرهای مرتبط با سازگاری دانش آموزان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای از اهمیت ویژه ای برخوردار است. کلیدی:
    کلیدواژگان: همدلی، آموزش شناختی- رفتاری، مدیریت خشم، سازگاری، اختلال نافرمانی مقابله ای
  • سجاد طاهرزاده قهفرخی*، صغری ابراهیمی قوام، فریبرز درتاج، اسماعیل سعدی پور صفحات 48-64

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی مداخله فراشناختی با خودآموزی کلامی مایکنبام در کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان دختر انجام شد. روش پژوهش، آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر دارای اضطراب امتحان دبیرستان های دولتی شهر ایلام در سال تحصیلی 94-1393 است. نمونه پژوهش 45 نفر از دانش آموزان دارای اضطراب امتحان دبیرستان دخترانه فضیلت ایلام است که به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. به این صورت که از بین دبیرستان های دخترانه شهر ایلام به صورت تصادفی یک دبیرستان انتخاب شد و آزمون اضطراب امتحان برای 500 نفر از دانش آموزان دبیرستان اجرا گردید سپس 45 نفر از دانش آموزانی که دارای اضطراب امتحان بالای 60 بودند به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. گروه های آزمایشی 8 جلسه تحت مداخلات درمانی قرار گرفتند. آزمون اضطراب امتحان اسپیلبرگر برای سنجش اضطراب امتحان به کار برده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که هر دو گروه درمانی در کاهش اضطراب امتحان اثربخش تر از گروه کنترل بوده اند. همچنین مداخله فراشناختی نسبت به خودآموزی کلامی موثرتر است. بنابراین می توان از درمان فراشناختی به عنوان یک روش درمانی مفیدتر نسبت به درمان های شناختی جهت کاهش اضطراب امتحان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مداخله فراشناختی، خودآموزی کلامی، اضطراب امتحان
  • اکبر عطادخت* صفحات 65-80
    هدف مطالعه، بررسی نقش کمال گرایی و هوش هیجانی در پیش بینی فرسودگی تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی بود. روش پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان دبیرستانی بودند که در نیمسال دوم سال تحصیلی 93- 1392، در مدارس شهر نمین مشغول تحصیل بودند. از بین این جامعه، نمونه ای به حجم 175 نفر (112 پسر و 63 دختر)، با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده و داده های مورد نیاز با استفاده از مقیاس چندگانه کمال گرایی فراست، پرسشنامه ی هوش هیجانی شرینگ و پرسشنامه ی فرسودگی تحصیلی جمع آوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد که فرسودگی تحصیلی با مولفه های نگرانی از اشتباهات، انتظارات والدین، تردید در مورد اعمال و نیز نمره ی کل کمال گرایی رابطه ی مثبت (05/0>p) و با انتقادات والدین رابطه ی منفی (01/0>p) دارد. بین فرسودگی تحصیلی و مولفه های خودکنترلی، هشیاری اجتماعی، مهارت اجتماعی و نیز نمره ی کل هوش هیجانی نیز رابطه ی منفی وجود دارد (05/0>p). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که کمال-گرایی و هوش هیجانی با تبیین 14 درصد از واریانس نمره کل فرسودگی تحصیلی و 20 تا 27 درصد از واریانس خرده مقیاس های فرسودگی تحصیلی، قابلیت پیش بینی متغیر ملاک را دارد (01/0>p). این یافته ها ضرورت توجه جدی برنامه ریزان، مشاوران و مسئولین امر را به موضوع فرسودگی تحصیلی دانش آموزان نشان داده و تلویحاتی را برای استفاده از مداخلات مربوط به کمال گرایی و هوش هیجانی جهت پیشگیری از پیامدهای منفی فرسودگی تحصیلی به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، کمال گرایی، هوش هیجانی، دانش آموزان متوسطه
  • پژمان مددپور *، محمد علی محمدی فر، علی محمد رضایی صفحات 81-100
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه باورهای معرفت شناختی، باورهای انگیزشی و خودکارآمدی ریاضی با پیشرفت ریاضی دانش آموزان انجام شد. در این پژوهش نمونه ای با حجم 600 شرکت کننده به روش خوشه ایتصادفی از میان دانش آموزان دختر و پسر(263 پسر و 337 دختر) پایه اول دبیرستان های شهرستان فیروزآباد انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه باورهای معرفت شناختی شومر، پرسشنامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری و پرسشنامه خودکارآمدی ریاضی میدلتن و میگلی به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد. همچنین نمره دانش آموزان در درس ریاضی در نیمسال اول سال تحصیلی 1392- 1391به عنوان ملاک پیشرفت ریاضی در نظر گرفته شد. نتایج بدست آمده نشان داد که از بین مولفه های باورهای انگیزشی مولفه های جهت گیری درونی هدف، خودکارآمدی عملکرد یادگیری، کنترل باورهای یادگیری، جهت گیری درونی هدف و ارزش تکلیف؛ از بین مولفه های باورهای معرفت شناختی مولفه های قطعیت دانش و توانایی ثابت و متغیر خودکارآمدی ریاضی توانستند پیشرفت ریاضی را پیش بینی کنند. با توجه به این نتایج می توان گفت بین متغیر های باورهای معرفت شناختی، باورهای انگیزشی و خودکارآمدی ریاضی رابطه معناداری وجود دارد. بنابراین، با مداخله و بهبود باورهای معرفت شناختی، باورهای انگیزشی و همچنین خودکارآمدی ریاضی دانش آموزان، می توان بهبودی در پیشرفت تحصیلی آنها ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: باورهای معرفت شناختی، باورهای انگیزشی، خودکارآمدی ریاضی، پیشرفت ریاضی
  • محمدعلی نظری*، شهرام واحدی، محبوبه روشندل راد، موسی کافی صفحات 101-117
    در این مطالعه، به بررسی نقش حافظه ی کاری در روند تحولی ادراک زمان در کودکان 7 تا 12 سال پرداخته شده است. تعداد 120 نفر بعنوان نمونه آماری از دانش آموزان مقطع ابتدایی مدارس شهر رشت (پایه اول تا ششم) بر اساس روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها، از دو آزمون رایانه ای شامل آزمون حافظه ی کاری از مجموعه آزمون های عصبی روانشناختی کمبریج (CANTAB) وآزمون بازتولید زمانی استفاده شد. داده های حاصل از این پژوهش نشان دادکه بین ادراک زمان کودکان پایه های مختلف تحصیلی در تکلیف منفرد و دوگانه تفاوت معنی داری وجود دارد .به عبارتی دیگر، می توان گفت که ادراک زمان کودکان در تکالیف منفرد و دوگانه در طول رشد بهبود می یابد. با ورود شاخص های حافظه ی کاری شامل استراتژی و خطای کل به عنوان متغیر کوواریانس، در تحلیل مانکوا در تکلیف دوگانه، تفاوت معنی داری بین ادراک زمان کودکان پایه های مختلف تحصیلی، از نظر آماری مشاهده نشد، به عبارت دیگر، می توان گفت متغیر حافظه ی کاری بر ادراک زمان کودکان در تکالیف دوگانه در طول رشد اثر داشته است.
    کلیدواژگان: باز تولید زمان، حافظه ی کاری، ادراک زمان، کودکان دبستانی
  • بهناز کیانی*، حبیب هادیان فرد صفحات 118-138
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر درمان مبتنی بر آموزش مراقبه ذهن آگاهی بر بی نظمی هیجانی نوجوانان ADHD غیر بالینی بود. طرح پژوهش آزمایشی و از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش تمامی دانش آموزان دختر ADHD غیر بالینی شهر شیراز در مقطع سنی 13 تا 15 سال بودند. نمونه شامل 30 دانش آموز بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. به منظور غربالگری این 30 دانش آموز از مقیاس SNAP-IV (فرم خودگزارشی و فرم والدین) استفاده گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه مشکلات در نظم بخشی هیجانی بود که تمام آزمودنی ها در مرحله پیش آزمون آن را تکمیل کردند، سپس برنامه درمان مبتنی بر آموزش مراقبه ذهن آگاهی برای گروه آزمایش در ده جلسه اجرا شد و در نهایت، پس آزمون از تمام آزمودنی های گروه آزمایش و کنترل گرفته شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تحلیل کوواریانس یک راهه استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر آموزش مراقبه ذهن آگاهی در بهبود بی نظمی هیجانی نوجوانان ADHD غیر بالینی تاثیر مثبت و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: اختلال کمبود توجه، بیش فعالی، نوجوانان ADHD غیر بالینی، بی نظمی هیجانی، آموزش مراقبه ذهن آگاهی
|
  • Y. Asaghari Niary, A. Khalegkhah*, S.M. Seyyedkalan, H. Ebrahimpour Pages 7-25
    This research entitled "The Role of Cognitive Mechanisms in Teacher's Ability Professional Development" has been conducted in years 1392-93. Sample space of this project includes all teachers of grade one secondary school in Ardebil (area 1 and 2), by means of Cochran formula, statistical samples were selected, and using simple random method and we selected 250 teachers, who were tested by the same method. In order to gather the data, we devised two kinds of questionnaires of "standard of Organizational Learning Mechanisms" and questionnaire of "ability of professional Development" and reliability of which ate 0/79 and 0/71 respectively. The gathered data were analyzed step by step using few statistical
    Methods
    "single sampled T", "Pirsons correlation coefficient" and "multiple regression analysis". The results indicate that the condition of Cognitive Mechanisms in grade one secondary schools in Ardebil town, has an average above normal. According to correlations based on the hypothesis of the research, it is indicated that there is a positive relation between Cognitive Mechanisms and ability of professional Development. According to the results of multiple regression analysis among different aspects of Cognitive Mechanisms, determining needs of growth & learning, utilizing learning in target situation and situation of learning, respectively which have influenced teacher's ability of professional Development. Therefore, by providing Cognitive Mechanisms infrastructure in the schools can be increased to improve the professional development of the teachers.
    Keywords: cognitive mechanisms, professional development, teachers, schools
  • M. Taher*, A. Abolghasemi, M. Narimani Pages 26-47
    The aim of this research was studied effectiveness and comparing empathy and anger management training based on cognitive-behavioral approach on adjustment in children with oppositional defiant disorder. The method of research is experimental and research design is pretest- posttest with multi groups. The statistical population consisted of all boy students of seventh and eighth grades with oppositional defiant disorder in 2014-2015 academic years in Sari who among them the sample consisted of 72 students were selected and were assigned in 4 groups (2 experimental groups and 2 control groups). For data collecting were used from oppositional defiant disorder rating scale for children, the structured clinical interview, and student's adjustment questionnaire. For experimental groups, empathy training and anger management training was executed at 8 weekly sessions in 60 minutes whereas control groups have any training.The results of multivariate covariance showed empathy training and anger management training can improve general adjustment, educational adjustment and emotional adjustment in children with oppositional defiant disorder (P
    Keywords: empathy, cognitive, behavioral training, anger management, adjustment, oppositional defiant disorder
  • S.Taherzadeh Ghahfarokhi*, S. Ebrahimi Ghavam, F. Dortaj, E. Saadi Pour Pages 48-64

    The present study aims to compare the effectiveness of meta-cognitive therapy and Meichenbaum’s verbal self-instructional on reducing test anxiety of high school girl students. Research method was experimental with pre-test and post-test schemes and a control group. The statistical population consists of all female students suffering from test anxiety in public high schools of Ilam city and in the academic year of 2014-2015. The statistical sample is 45 female students with test anxiety from Ilam Fazilat high schools which have been selected using the simple random sampling method in the following manner; one of the girl high schools of Ilam city was randomly selected and the anxiety test was conducted for 500 of students. Then, 45 of these students, which had above 60 score with test anxiety, were randomly distributed into two test and one control group. 8 sessions of therapeutic interventions were performed on the test groups. Spielberger’s Anxiety Test were utilized in order to measure the test anxiety. Analysis of covariance was used to analyze the data.The obtained results indicate that both of the treatment groups were more effective than the control group in reduction of test anxiety. Also, meta-cognitive intervention is more effective than verbal self-instructional. Meta-cognitive therapy can be used as a psychotherapy method of choice, as a complementary method for other methods of cognitive therapy in order to reduce test anxiety.

    Keywords: meta, cognitive intervention, verbal self, instructional, test anxiety
  • A. Atadokht* Pages 65-80
    The aim of present research was to investigate the role of perfectionism and emotional intelligence in predicting academic burnout in high school students. The research was descriptive correlation. The population was all high school students who were studding in 2013-2014 in Namin high schools. The sample was 175 students (112 boys and 63 girls) that were selected by categorical sampling and Frost multiple perfectionism scale, Shering emotional intelligence and academic burnout questionnaire were administered among selected samples. Pearson correlation coefficient and multiple regressions were used to analyze the data. The results showed that there is positive relationship between the academic burnout and their perfectionism (p
    Keywords: academic burnout, perfectionism, emotional intelligence, high school students
  • P. Madadpoor*, M.A. Mohammadi Far, A.M. Rezaei Pages 81-100
    The aim of present research was investigation of the relationship between epistemological beliefs, motivational beliefs and mathematics self-efficacy with mathematics achievement. The sample was 600 students (263 boy, 337 girl) that were selected by clustering random sampling . In present research Schumer epistemological beliefs questionnaire, Pintrich, Smith, Garcia & Mckeachie Motivational Beliefs Questionnaire and Middleton & Midgley Mathematics self-efficacy questionnaire was used as a research tools. student score in mathematics in first term of 2012-2013 educational year was used as Criteria of mathematics achievement.The finding showed that among motivational beliefs elements; intrinsic goal orientation, self-efficacy of learning beliefs, intrinsic goal orientation & task value and among epistemological beliefs certainty of knowledge & fixed ability; and mathematic self-efficacy, Could predict mathematics achievement. The result showed meaningful relationship between epistemological beliefs, Motivational Beliefs, Mathematics self-efficacy and mathematics achievement. So we can make improvement in math achievement by Intervention in students epistemological beliefs, Motivational Beliefs and Mathematics self-efficacy.
    Keywords: epistemological beliefs, motivational beliefs, mathematics self, efficacy, mathematics progress
  • M. Nazari *, Sh. Vahedi, M. Roshandel Rad, M. Kafi Pages 101-117
    Various studies have shown that many factors influence the length of time perception. This study was aimed to study the changing in perceived time at 7 to 12 year-old children, and to determine the role of working memory on time perception. One hundred-twenty elementary students were selected from Rasht schools (first to sixth grade) through multilevel clustering sampling method. For data collectionpurpose, two tests of CANTAB (SWM) and time reproduction task were used. Data were analyzed by using ofdescriptive statistics, MANOVA and MANCOVA. Findings of the present study indicate that in both single and dual task reproduced time was significantly different in grade groups.In the other words, time perception improved with increasing age. Working memory indices including Strategies and Total errors were enteredas covariant variables in a MANCOVA. Nosignificant difference was found between long-time task and grade groups. This result indicates that working memory affects time perception in dual task with increasing age.
    Keywords: time reproduction, working memory, time perception, school, age children
  • B. Kiani, H. Hadianfard Pages 118-138
    The purpose of this study was to evaluate the impact of mindfulness meditation training on emotion dysregulation of subclinical ADHD adolescents. Design of study was experimental with pre-test and post-test with control group. Statistical population of research was all subclinical ADHD female students of Shiraz city at the age of 13 to 15 years old. Sample included 30 adolescent female students who were selected through convenient sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups (each group 15 subjects). SNAP-IV scale (self-report form and parents’ form) was used for screening these 30 students. Assessment of data collection was difficulties in emotion dysregulation scale that all subjects completed it in pre-test stage, then therapeutic program based on mindfulness meditation training was performed for the experimental group in ten sessions and at the end, post-test was taken of all subjects of experiment and control group. To analyze the data, one-way analysis of covariance was used. The results showed that therapy based on mindfulness meditation training has significant and positive impact on emotion dysregulation improvement of subclinical ADHD adolescents.
    Keywords: attention, deficit, hyperactivity disorder, subclinical ADHD adolescents, emotion dysregulation, mindfulness meditation training