فهرست مطالب

روان شناسی مدرسه - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1395)

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/03
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرامرز اکبریان* صفحات 7-19
    هدف این پژوهش، مطالعه رابطه بین نگرش مذهبی با شادکامی و خودکارآمدی دانش آموزان دوره ی دوم متوسطه بود. تحقیق حاضر از نوع پژوهش های همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دوره ی دوم متوسطه شهرستان آستارا می باشد که در سال تحصیلی94-93 مشغول به تحصیل بودند. در این میان تعداد 208 نفر به روش تصادفی ساده جهت مطالعه به عنوان نمونه انتخاب شده و مقیاس نگرش مذهبی، پرسش نامه سنجش شادکامی آکسفورد (OHI) و پرسش نامه سلامت روانی(Scl-25) به عنوان ابزار پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی از میانگین و انحراف معیار و در بخش آمار استنباطی برای بررسی تاثیر نگرش مذهبی بر شادکامی و خودکارآمدی دانش آموزان متوسطه از تحلیل واریانس یک عاملی، و از آزمون من- ویتنی برای مقایسه میانگین رتبه ها براساس متغیرها استفاده شده است. نتایج نشان داد که بین نگرش مذهبی با شادکامی و خودکارآمدی دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. میزان ضرایب همخوانی به ترتیب برابر با (027/0>p) و(0064/0>p) بود. با مقایسه میانگین رتبه ها و مقدار من- ویتنی در بین دانش آموزان مشخص شد که دانش آموزان متوسطه دختر در مقایسه با دانش آموزان پسر از نگرش مذهبی بیشتری برخوردار بوده (006/0>p)، اما در متغیرهای شادکامی و خودکارآمدی تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: نگرش مذهبی، شادکامی، خودکارآمدی، دانش آموزان، دوره متوسطه
  • فرشاد پور افقی* صفحات 20-38
    این پژوهش با هدف اصلی ارائه مدل با این رویکرد که سبک زندگی، درک اجتماعی و روابط خانوادگی می توانند پیش بینی کننده ی رضایت زناشویی باشد، انجام شد. با توجه به ماهیت فرضیه ها، این پژوهش از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است که در آن به بررسی روابط درونی بین متغیرها در قالب کشف و تبیین مدل پرداخته شد. جامعه آماری پژوهش، کلیه معلمان ساکن در منطقه شرق تهران در سال 1393 بوده اند.در این پژوهش بر مبنای رعایت ملاک های علمی و تعداد متاهل متغیرهای مورد مطالعه، نمونه پژوهش به تعداد 132 نفر انتخاب و پرسش نامه های پژوهش بر روی آن ها اجرا شد. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه سبک زندگی (LSQ)، پرسش نامه سنجش عملکرد خانواده، پرسش نامه رضایت زناشویی اینریچ و پرسش نامه درک اجتماعی حمایت شده، استفاده گردید. به منظور تجزیه وتحلیل داده های آماری پژوهش، ابتدا داده های حاصل از اجرای پرسش نامه ها استخراج و در جدول اطلاعات کلی تنظیم شد؛ سپس تمامی اطلاعات با استفاده از نرم افزارهای آماری در دو بخش توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که سبک های زندگی بر درک اجتماعی، روابط خانوادگی و رضایت زناشویی اثر مستقیم و غیرمستقیم معناداری داشت. همچنین درک اجتماعی بر روابط خانوادگی و رضایت زناشویی اثرمستقیم معناداری داشته و روابط خانوادگی نیز به طور مستقیم بررضایت زناشویی معلمان تاثیرگذار بود (05/0P<). به طورکلی زوجینی که دارای سبک های زندگی مناسب، درک اجتماعی بالاتر و روابط خانوادگی مثبت و قوی تری هستند از رضایت زناشویی بالاتری برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: سبک های زندگی، درک اجتماعی، روابط خانوادگی، رضایت زناشویی
  • فاطمه تموک، مرتضی ابراهیمی* صفحات 39-54
    هدف از پژوهش حاضر تعیین رابطه ی وابستگی به پیام های کوتاه تلفنی و از خودبیگانگی با فرسودگی تحصیلی در دانش آموزان دختر مقطع متوسطه (دوره دوم) در شهر اردبیل بود. روش تحقیق از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری این پژوهش، شامل کلیه ی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه ی شهر اردبیل (11716=N) می باشد. نمونه ی پژوهش بر اساس جدول مورگان 374 دانش آموز می باشد که به صورت نمونه گبری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسش نامه وابستگی به پیامک تلفن همراه، مقیاس سنجش بیگانگی از خود و پرسش نامه فرسودگی تحصیلی جمع آوری شدند. برای تحلیل داده ها روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری به کار رفت. نتایج همبستگی نشان داد که وابستگی به پیام کوتاه تلفنی و از خود بیگانگی با فرسودگی تحصیلی رابطه ی مثبت و معناداری دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان می دهد متغیرهای وابستگی به پیام کوتاه تلفنی و از خود بیگانگی 82% فرسودگی تحصیلی را پیش بینی می کنند. این یافته ها ضرورت توجه جدی برنامه ریزان و مسئولین را به موضوع فرسودگی تحصیلی دانش آموزان نشان داده است.
    کلیدواژگان: وابستگی، پیام کوتاه، از خود بیگانگی، فرسودگی تحصیلی
  • عطیه ذوالفقاریان، معصومه خسروی*، پروین رفیعی نیا، پرویز صباحی صفحات 55-70
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر بازخورد نوشتاری معلم بر خودکارآمدی و انگیزش پیشرفت دانش آموزان دوره راهنمایی در درس زبان انگلیسی بود. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود؛ بدین منظور، تعداد 50 دانش آموز دختر پایه دوم راهنمایی مدارس شهرستان مهدیشهر با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و به روش تصادفی ساده در گروه های آزمایشی (23 نفر) و گروه کنترل (27 نفر) گمارده شدند. سپس پرسش نامه های خودکارآمدی عمومی شرر، و انگیزش پیشرفت هرمنس، در مرحله پیش آزمون و پس آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد. طی دوره مداخله، گروه آزمایشی 15 جلسه بازخورد نوشتاری معلم زبان انگلیسی را دریافت کردند، اما گروه کنترل بازخورد نوشتاری معلم را دریافت نکردند. نتایج تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری و تک متغیری، تفاوت معناداری را در آزمودنی های گروه آزمایش در متغیر خودکارآمدی و مولفه های آینده نگری و سخت کوشی انگیزش پیشرفت، نسبت به گروه کنترل نشان داد. اما آموزش، تفاوت معناداری را بر مولفه های اعتماد به نفس و پشتکار انگیزش پیشرفت ایجاد نکرده بود. بنابراین، می توان گفت ارائه بازخورد نوشتاری توسط معلم، می تواند عملکرد یادگیرندگان را در حوزه های انگیزشی و خودکارآمدی ارتقا دهد.
    کلیدواژگان: بازخورد نوشتاری، خودکارآمدی، انگیزش پیشرفت
  • احمد شجاعی*، بهروز اسکندرپور صفحات 71-91
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی اثربخشی معنادرمانی گروهی فرانکل بر بهزیستی روان شناختی و شادکامی دانش آموزان بی سرپرست یا بدسرپرست تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی«ره» شهرستان اردبیل بود. برای وصول به این هدف، از بین جامعه آماری که شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع دبیرستان کمیته امداد امام خمینی«ره» شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 95-1394 می باشد، 32 دانش آموز(دارای میانگین پایین تر از نقطه برش در مقیاس بهزیستی روان شناختی و شادکامی) از میان جامعه آماری به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل پرسش نامه ی محقق ساخته، پرسش نامه ی بهزیستی روان شناختی و مقیاس شادکامی بود. ضمن آنکه روش تحقیق پژوهش حاضر یک مطالعه ی آزمایشی با کار آزمایی بالینی است که با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه انجام شد، داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری (MANCOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین دو گروه دانش آموزان تحت پوشش و گروه کنترل در خودمختاری، تسلط محیطی، رشد شخصی، ارتباط مثبت، هدفمندی در زندگی، پذیرش خود و شادکامی تفاوت معنی داری وجود دارد. بدین معنی که بین دو گروه بعد از آموزش معنادرمانی خودمختاری، تسلط محیطی، رشد شخصی، ارتباط مثبت، هدفمندی در زندگی، پذیرش خود و شادکامی افزایش یافته است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که از آموزش معنادرمانی می توان برای ارتقاء بهزیستی روان شناختی و شادکامی دانش آموزان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی«ره» استفاده نمود.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، بهزیستی روان شناختی، شادکامی
  • فرشاد محسن زاده، زهرا جهان بخشی، حسین کشاورز افشار*، شکوه افطاری، رضا گودرزی صفحات 92-108
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی ترس از شکست و ویژگی های شخصیتی با اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی صورت گرفته است. طرح پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری پژوهش متشکل از کلیه ی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهر کرج بود، که 179 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس های اهمال کاری تحصیلی اتکین، ترس از شکست آلپرت و هابر و شخصیتی نئو استفاده شد . تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از شاخص های آماری همبستگی و رگرسیون گام به گام نشان داد که بین ترس از شکست، ویژگی های شخصیتی و اهمال کاری تحصیلی رابطه ی معنا داری وجود دارد. ترس از شکست بهترین پیش بینی کننده اهمال کاری تحصیلی است و در مجموع اینکه ترس از شکست، وظیفه شناسی و برون گرایی با استفاده از واریانس مشترک قادر است 37 درصد از واریانس اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان را تبیین کند. بنابراین ایجاد محیط یادگیری که در آن دانش آموزان بدون ترس از رد شدن در آنجا مشغول یادگیری شوند، گام مهمی در پیشگیری از اهمال کاری تحصیلی است.
    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، ترس از شکست، ویژگی های شخصیتی
  • مرتضی مرادی*، سیمین زغیبی قناد، سیروس عالی پور، سحر سوادکوهی صفحات 109-130
    هدف پژوهش حاضر، بررسی مدل رابطه علی محیط خانواده و محیط کلاس درس با رفتار پرخاشگرانه از طریق تنهایی، شهرت به ناهماهنگی و نگرش نسبت به اقتدار بود. شرکت کنندگان پژوهش، 343 دانش آموز (158 پسر، 185 دختر) دوره ی متوسطه ی دوم مدارس دولتی شهر پل دختر بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و پرسش نامه های «چه رویدادهایی در کلاس می گذرد؟»، محیط خانواده، پرخاشگری، تنهایی، ادراک از شهرت و نگرش به اقتدار مدرسه را تکمیل کردند. در این مطالعه، برازش مدل پیشنهادی به روش تحلیل مسیر مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدل پیشنهادی با یک اصلاح، برازش خوبی با داده ها نشان می دهد (14/1χ2/df= ،97/0=GFI، 96/0=CFI، 93/0=AGFI، 98/0=IFI، 05/0=RMSEA). همچنین، نتایج پژوهش حاکی از آن بود که محیط خانواده و محیط کلاس هم به شکل مستقیم و هم از طریق اثرگذاری بر احساس تنهایی، نگرش نسبت به اقتدار و شهرت به ناهماهنگی پیش بینی کننده رفتارهای پرخاشگرانه در مدرسه بودند. بر اساس این نتایج می توان گفت رفتارهای پرخاشگرانه در مدرسه، با توجه به انواع نگرش ها و احساساتی که فرد در خانواده و کلاس با آن ها درگیر است، قابل پیش بینی می باشد.
    کلیدواژگان: محیط خانواده، محیط کلاس، تنهایی، نگرش نسبت به اقتدار، رفتار پرخاشگرانه
  • رحیم مرادی*، داریوش نوروزی صفحات 131-150
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر آموزش از طریق بازی های آموزشی رایانه ای بر مهارت های تفکر انتقادی و خلاقیت دانش آموزان تیزهوش شهر تهران انجام شد. روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و آزمایش است. جامعه آماری را کلیه دانش آموزان تیزهوش پسر پایه پنجم ابتدایی مدارس شهر تهران که در سال تحصیلی 93-1392 مشغول به تحصیل بوده اند تشکیل می دهد. نمونه پژوهش 60 نفر از دانش آموزان بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش آزمون تفکر انتقادی و خلاقیت تورنس بود. یافته های پژوهش نشان داد که بعد از تعدیل نمرات پیش آزمون، تفاوت معناداری بین گروه ها وجود دارد (01/0P<). در نتیجه، فرضیه های پژوهش تائید شدند. یعنی استفاده از بازی های آموزشی رایانه ای در مقایسه با روش سنتی بر مهارت های تفکر انتقادی و افزایش خلاقیت دانش آموزان موثر بوده است. همچنین نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیری در هر چهار مولفه خلاقیت تفاوت معنی داری را بین دو گروه نشان می دهد (01/0P<). در هر چهار مولفه میزان میانگین پس آزمون گروه آزمایش بیشتر از گروه کنترل بود که این نشان می دهد استفاده از بازی های آموزشی رایانه ای در افزایش مولفه های خلاقیت نسبت به روش سنتی بهتر بوده است.
    کلیدواژگان: بازی آموزشی رایانه ای، خلاقیت، مهارت های تفکر انتقادی، دانش آموزان تیزهوش
  • مهدیه هلاجیان، اسماعیل سعدی پور* صفحات 151-166
    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی روش آموزشی ایفای نقش بر مسئولیت پذیری دانش آموزان دختر اول دبیرستان است. این مطالعه از نوع آزمایشی، طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بوده است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه ی دانش-آموزان دختر پایه ی اول مقطع متوسطه دولتی منطقه دو شهر تهران تشکیل می داد. به این صورت که از بین 35 دبیرستان دخترانه یک دبیرستان به تصادف انتخاب شد. این دبیرستان (هدی) دارای 6 کلاس پایه اول و 195 دانش آموز بود. پرسش نامه ی مسئولیت پذیری بر روی این 195 نفر اجرا شد. سپس 45 دانش آموزی که دارای یک نمره انحراف استاندارد پایین تر از میانگین بودند به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شد. روش ایفای نقش در 8 جلسه و هر جلسه یک ساعت به گروه آزمایش آموزش داده شد. در گروه کنترل اقدامی صورت نگرفت. مجددا از هردو گروه پس آزمون گرفته شد. نتایج نشان داد که روش ایفای نقش بر مسئولیت پذیری دانش آموزان اثربخش بوده است. بنابراین معلمان می توانند برای افزایش مسئولیت پذیری دانش آموزان از روش ایفای نقش استفاده کنند.
    کلیدواژگان: ایفای نقش، مسئولیت پذیری، دانش آموزان
  • ابوالقاسم یعقوبی*، مریم عبداللهی مقدم صفحات 167-182
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه استدلال اخلاقی و رفتار اخلاقی با میانجی گری نظریه شناخت اجتماعی در نوجوانان انجام شده است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهرستان خرم آباد است که از میان آنها 350 نفر (175 پسر و 175 دختر) براساس روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و پرسش نامه های استدلال اخلاقی و رفتار اخلاقی و آزمون ذهن خوانی از طریق تصویر چشم را تکمیل کردند. با استفاده از روش همبستگی پیرسون و همبستگی سهمی و تحلیل رگرسیون ساده در قالب الگوی تحلیل مسیر، یافته ها نشان داد که رابطه ی بین استدلال اخلاقی و رفتار اخلاقی در نوجوانان معنادار نمی باشد. اما با ورود متغیر واسطه ای شناخت اجتماعی در تحلیل، رابطه ی بین استدلال اخلاقی و رفتار اخلاقی معنادار گردید و بر این اساس، فرضیه اول رد و فرضیه دوم تایید گردید. از این رو لازم است در بررسی رفتار اخلاقی نوجوانان به عواملی غیر از عوامل صرفا شناختی توجه شود و تنها بر اساس استدلال اخلاقی افراد در مورد رفتار اخلاقی آنها قضاوت نشود. همچنین ضرورت تقویت شناخت اجتماعی در نوجوانان جهت افزایش بروز رفتارهای اخلاقی در آنها درک شود.
    کلیدواژگان: استدلال اخلاقی، رفتار اخلاقی، شناخت اجتماعی، نوجوانی
|
  • F. Akbarian* Pages 7-19
    The aim of this correlational study was to investigate the relationship between religious attitude and happiness and self-efficacy of the second grade high school students.The population included all the second grade high school students of Astara City who were studying during the 1394-1395 academic year. 208 students were randomly selected as the sample. For the instrumentation, the Religious Scale by KhodayanFard etal., Oxford Happiness Index(OHI), and Najjarian and Davoodis Questionnaire of mental health were used. To analyze the data, for the descriptive statistics mean and standard deviation were used and in the inferential statistics part one-factor variance analysis was employed.For the religious attitude on happiness and self-efficacy of high school students, Mann-Whitney was employed to compare the ranks on the basis of variables. The results showed that there was a positive and significant relationship between religious attitude and happiness and self-efficacy.The correlation coefficient was (p
    Keywords: Religious attitude, happiness, self, efficacy
  • F. Pourofoghi* Pages 20-38
    The goal of this research is studying the role of lifestyles, social perception and family relationships and marital satisfaction of young couples. The current research is applied in the terms of goal and regarding data collection is descriptive and also in the terms of the relationship among research variables is causal. The research method has been survey which generalization of results is one of it’s the most important advantages. The study population, all the teachers were married and living in the East of Tehran in 1393.In this study, based on scientific criteria and observance of a number of variables, sample study of 132 randomly selected and evaluate lifestyle variables, social perception, family relations, marital satisfaction, needed findings and information, standard questionnaires were used. In order to analyze the statistical data, the data from the questionnaires were extracted. The results showed that the life styles on perception of social, family relationships and marital satisfaction had significant direct and indirect effects. The social perception on family relationships and marital satisfaction had direct and significant impact, and family relationships are directly influenced teachers marital satisfaction (P
    Keywords: lifestyles, social perception, family relationships, marital satisfaction
  • F. Tamouk, M.Ebrahimi Pages 39-54
    The purpose of this correlational research wasto survey the amount of dependence on short messages (SMS)and alienation with academic burnout among female high school students in Ardebil. The population consisted of all female students in Ardebil high schools (N=11716).The sample included 374 female high school student sselected through cluster random sampling. The data collection was performed by employing dependence on short massages questionnaire, alienation scale, and academic burnout questionnaire. The data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression analysis. The results of correlation analysis showed that dependence on short messages and alienation with academic burnout and its components have a significant positive correlation. The results of regression analysis showed that variables of short messages and alienation predict 82% of academic burnout, 59% of academic exhaustion, 14% of academic cynicism, and 66% of academic inefficiency. These results indicate the necessity of policymakers and stakeholders’ attention to students’ academic burnout.
    Keywords: dependence, short massages, alienation, academic burnout
  • A. Zolfaghari, M. Khosravi*, P. Rafienia, P. Sabahi Pages 55-70
    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of the teacher's written feedback on student's self-efficacy and achievement motivation in an English course. As a quasi-experimental research attempt, the study had a pretest-posttest design with a control group. Therefore, 50 female students were selected by multistage cluster sampling from secondary junior high schools of Mahdishahr city.Then, theywere randomly assigned intoan experimental group (23students) and a control group (27 students). The Sherer general self-efficacy and Hermens achievement motivation questionnaireswere employedto collect the data.These two instruments were used as pretest in both groups. Then, the experimental group received written feedback by an English teacher about 12 sessions, but the control group did not receive this treatment. After completion of the course, the self-efficacy and achievement motivation tests were again given to both groups.The data were analyzed by multivariate analysis. The results showed a significant difference in self-efficacy, foresight, and hardworking components of achievement motivation only in the experimental group.But, the result did not show any significant difference in confidence and perseverance components of achievement motivation.Accordingly, it could be argued that teacher's written feedback could upgrade the performance of students in motivation and self-efficiency fields.
    Keywords: written feedback, self, efficacy, achievement motivation
  • A.Shojaee*, B. Eskandarpour Pages 71-91
    This study investigates the effectiveness of Frankel’s logotherapy training on psychological well-being and happiness of orphan studentsand those with irresponsible parents under the support of Imam Khomeini Relief Committee of Ardabil.To achieve this goal, from the target population including all the high school studentssupported by Imam Khomeini Relief Committee of Ardebil during the academic year 2015-2016, 32 students (with a mean below the cut-off point on the scale of psychological well-being and happiness) were randomly selected as the sample. The instrumentsincludeda researcher-made questionnaire, the psychological well-being questionnaire, and the happiness scale.This clinical study had a pretest-posttest design and the collected data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA). The results showed that there were significant differences between the two groups of experimental (under support) and control with respect to autonomy, environmental mastery, personal growth, positive relationships, purpose in life, self-acceptance, and happiness. Therefore, it can be concluded that the teaching of Frankel logotherapy can be employed to improve the quality of life and happiness of students supported by Imam Khomeini Relief Committee.
    Keywords: frankel's logotherapy, psychological well, being, happiness
  • F. Mohsenzadeh, Z.Jahanbakhshi, H. Keshavarzafshar*, Sh. Eftari, R.Goudarzi Pages 92-108
    The purpose of this correlational study was to examine the relationship between fear of failure, personality characteristics and academic procrastination. With this purpose in mind, 179 male high school students were selected and studied by following inventories: The Achievement Anxiety test (AAT), NEO personality inventory, and Aitken Procrastination Inventory (API). Analyzing data revealed that personality characteristics and fear of failure are significantly correlated with academic procrastination. Also, 37% of academic procrastination was explained by fear of failure and conscientiousness. The findings imply that creating a learning environment where students learn without fear of rejection is an important step in the prevention of academic procrastination.Also, recognition of the fears of students and increasing their self-esteem can be useful in the prevention of academic procrastination.
    Keywords: Academic procrastination, fear of failure, personality characteristics
  • M. Moradi*, S. Zeqeibigannad, S. Alipour, S. Savadkoohi Pages 109-130
    The aim of this study was to examine the causal relationship model of family environment and classroom environment with aggressive behavior at school through loneliness, non-conformist ideal reputation and attitude toward authority. The participants of this study were 343 of the second grade high school students of Poldokhtar public schools who were selected by multi-stage cluster random sampling. They completed "What is happening in this classroom?" Questionnaire, Family Environment Scale, The Aggression Scale, Loneliness Scale, Self-perception of Reputation, and Attitude to Institutional Authority Scale. In this study, the fitness of the proposed model was examined through path analysis. The findings indicated that proposed model by performing a modification showed good fitness with the data (χ2/df=1.14, GFI=0.97, CFI=0.96, AGFI=0.94, IFI=0.98, RMSEA= 0.05). Also, the results showed that the family environment and the classroom environment through the influence of loneliness, attitudes toward authority, and non-conformist ideal were predictors of aggressive behavior at school. Based on these results, it can be claimed that aggressive behaviors can be predicted with respect to a variety of attitudes and feelings that a person is involved in family and the classroom.
    Keywords: Classroom environment, family environment, loneliness, non, conformist ideal reputation, attitude toward authority, aggressive behavior
  • R. Moradi, D. Norozi Pages 131-150
    This quasi-experimental study with pretest-posttest control group design compares the effectiveness of instruction by means of educational computer games on critical thinking skills and creativity of gifted students in Tehran. The population included all male gifted students in fifth grade primary schools studying in 2013-2014academic yearin Tehran. The sample included 60 gifted students of the fifth grade primary school. Due to the limitations,conveniencesampling was opted. Critical thinking and Torrancecreativity questionnaires were used as data collection instruments. The results showed that after adjusting pretest scores, there was a significant difference between groups (P
    Keywords: Educational computer games, creativity, critical thinkingskills, gifted students
  • M. Hallajian, E. Saadipour* Pages 151-166
    The purpose this research was tostudy the effect of role-playing on the accountability of first grade female high school students.As an experimental study,the pretest posttest design was used with a control group. The population ofthis study consisted of all the first grade female high school students of public schoolsin District two of Tehran.One high school was randomly selected among 35 high schools.The selected high school (Hoda) had 6 first grade classes with 195 students.The accountability questionnaire was administered to 195 students. 45 students who had 1 standard deviation below themean were randomly divided into one experimental and one control group. The results showed that role-playing was effective in terms of the accountability of the first grade high school students.Therefore, in order to increaseaccountability of the first grade high school students, the teachers can make use of role-playing.
    Keywords: role, playing, accountability, students, education
  • A. Yaghoobi*, M. Abdolahimoghadam Pages 167-182
    The purpose of the present study was to investigate relationship between moral reasoning and moral behavior in adolescents mediated by social cognition theory.Accordingly,350 participants (175 females and 175 males) were selected by multistage cluster sampling among the first grade high school students in the city of Khorramabad.They completed Moral Reasoning and Moral Behavior Questionnaires as well as Reading Mind in the Eyes Test. The data were analyzed using Pearson and Partial correlation and regression analysis. The results showed thatthe relationship between moral reasoning and moral behavior in students wasn’t significant. But with entering the social cognition variable into the analysis, this relationship was significant. Therefore,it is necessary to examine the moral behavior in adolescents, search other factors, especially the non-cognitive factors. Also, the need for promoting social cognition in adolescents to increase their understanding of ethical behavior must be properly appreciated.
    Keywords: moral reasoning, moral behavior, social cognition, adolescence