فهرست مطالب

روان شناسی مدرسه - سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1396)

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رقیه تقی زاده، جواد عبدلی سلطان احمدی* صفحات 7-25
    هدف تحقیق حاضر، بررسی اثربخشی روش تدریس جیگ ساو بر خودکارآمدی ریاضی و اضطراب ریاضی در درس آمار و مدل سازی در بین دانش آموزان علوم انسانی دوره دوم متوسطه می باشد. روش تحقیق از نوع آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه شاهد، و جامعه آماری نیز شامل کلیه دانش آموزان دختر شاخه علوم انسانی مقطع دوم متوسطه در شهرستان ارومیه می باشد. به منظور اجرای پژوهش، ابتدا به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، یک کلاس 36 نفری انتخاب، و به صورت تصادفی اعضای آن به دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند با انجام پیش آزمون برای هر دو گروه، تدریس مباحثی از کتاب آمار و مدل سازی برای گروه کنترل به صورت سنتی توسط معلم مربوطه، و برای گروه آزمایش توسط محقق صورت گرفت. بعد از اتمام ده جلسه آموزش، مجددا دو ابزار ذیل به عنوان پس آزمون، روی افراد گروه نمونه اجرا شد. برای اندازه گیری متغیرها، از مقیاس خودکارآمدی ریاضی قنبرزاده علمداری و مقیاس اضطراب ریاضی پلیک و پاکر استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از روش های آماری تحلیل کوواریانس تک عاملی(آنکوا) و چند متغیری (مانکوا) استفاده گردید. نتایج نشان داد که روش تدریس یادگیری مشارکتی از نوع جیگ ساو بر خودکارآمدی ریاضی و کاهش اضطراب ریاضی در بین دانش آموزان موثر است.
    کلیدواژگان: روش تدریس جیگ ساو، خودکارآمدی ریاضی، اضطراب ریاض، آمار و مدل سازی
  • رسول حشمتی*، سعید بهجت آوارسین صفحات 26-43
    هدف این پژوهش تعیین نقش پیش بین سیستم های مغزی رفتاری (BIS/BAS) و بهوشیاری زمینه ای با کیفیت زندگی کودکان تیز هوش بود. در یک تحقیق توصیفی – همبستگی، مقطعی و گذشته نگر، 120 نفر از دانش آموزان تیزهوش دوره متوسطه اول (راهنمایی) مدارس استعدادهای درخشان شهر تبریز به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه مهارت های بهوشیاری کنتاکی، مقیاس کیفیت زندگی، سیستم های بازداری/فعال سازی رفتاری و آزمون ماتریس های پیشرونده ریون رنگی جمع آوری شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره تحلیل شد. نتایج نشان داد کیفیت زندگی با بازداری رفتاری، فعال ساز رفتاری، بهوشیاری زمینه ای (مشاهده گری، عملکرد همراه با آگاهی و پذیرش بدون قضاوت) رابطه معنادار دارد (01/0>p). 29 درصد از واریانس کیفیت زندگی توسط متغیرهای پژوهش تبیین می شوند. 12 درصد از واریانس توسط BIS و BAS و 17 درصد توسط مولفه های مشاهده گری، عملکرد همراه با آگاهی و پذیرش بدون قضاوت تبیین می شود. بر اساس نتایج بدست آمده می توان نتیجه گرفت سیستم های مغزی رفتاری و بهوشیاری زمینه ای تعیین گرهای مهم کیفیت زندگی کودکان تیز هوش می باشد.
    کلیدواژگان: سیستم های مغزی رفتاری (BISوBAS)، بهوشیاری زمینه ای، کیفیت زندگی، کودکان تیز هوش
  • عصمت رادمنش*، اسماعیل سعدی پور صفحات 44-63
    هدف از اجرای پ‍ژوهش بررسی اثر بخشی آموزش مهارت های اجتماعی بر بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان شهر تهران بود. با روش پژوهشی نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون از بین کلیه دانش آموزان پایه دوم دبیرستان دختران منطقه 18 شهر تهران که مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 94-93 بودند تعداد 30 نفر از دانش آموزان پایه دوم از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. ابتدا بر روی دوگروه پرسش نامه ی انگیزش پیشرفت هرمنس اجرا شد، و معدل نوبت اول افراد مشخص شد، سپس بر گروه آزمایش برنامه آموزشی مهارت های اجتماعی طی هشت جلسه یک ساعته انجام و گروه کنترل هیچ برنامه آموزشی دریافت نکردند، در پایان مجددا پرسشنامه انگیزش پیشرفت هرمنس اجرا و معدل نوبت دوم مقایسه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس (ANCOVA) استفاده شد. نتایج نشان داد، انگیزش و پیشرفت تحصیلی، گروه آزمایش از دانش آموزان که تحت تاثیر آموزش مهارت های اجتماعی قرار گرفته اند نسبت به گروه کنترل، بیشتر است. از یافته های این پژوهش می توان برای بهبود پیشرفت تحصیلی و انگیزش پیشرفت دانش آموزان استفاده کرد. بنابراین می توان گفت، هدف همه ی فعالیت های آموزشی بهبود انگیزش پیشرفت و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان است که در سایه آموزش مهارت های اجتماعی می تواند افزایش معناداری داشته باشد.
    کلیدواژگان: مهارت اجتماعی، انگیزش پیشرفت، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان
  • بهمن زاهدی *، مسعود مرادی صفحات 64-82
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تعهد مذهبی و هوش فرهنگی در ابعاد هویت دانش آموزان است. جامعه آماری این تحقیق را دانش آموزان مدارس دوره اول متوسطه ناحیه یک شهر اردبیل تشکیل دادند. روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبود که از بین جامعه آماری مدنظر 180 نفر انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات سه پرسشنامه ابعاد هویت، پرسشنامه تعهد مذهبی و پرسشنامه هوش فرهنگی استفاده گردید. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی(پیرسون و مدل معادلات ساختاری) و با کمک نرم افزار spss وLisrel تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان دادند بین متغیر تعهد مذهبی و هوش فرهنگی با ابعاد هویت رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتیجه و استنباط کلی از مجموع مباحث این مطالعه عبارت است از اینکه، به هر میزان که دانش آموزان تعهد بیشتری به مذهب نشان می دهند و از نظر هوش فرهنگی قوی و منعطف باشند، از نظر هویتی، یکپارچه تر می باشند.
    کلیدواژگان: تعهد مذهبی، هوش فرهنگی، ابعاد هویت، دانش آموزان
  • علی شیخ الاسلامی*، عظیم امیدوار صفحات 83-99
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش تفکر انتقادی بر سبک حل مساله‏ی (کارآمد و ناکارآمد) دانش آموزان انجام گرفت. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان پسر پایه‏ی اول دوره‏ی متوسطه‏ی دوم ناحیه‏ی دو شهر اردبیل در سال‏تحصیلی 95-1394 تشکیل می دادند که از میان آنها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، 60 دانش آموز انتخاب شده و به طور تصادفی در گروه آزمایش (30 نفر) و گروه کنترل (30 نفر) جایگزین شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش، 6 جلسه تحت آموزش تفکر انتقادی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از فرم کوتاه پرسشنامه ی تجدید نظر شده‏ی حل مساله‏ی اجتماعی دزوریلا، نزو، مید-اولیورز (2000) استفاده شد. داده ها با روش آماری کواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که فرضیه ی پژوهش مبنی بر اثربخشی آموزش تفکر انتقادی بر سبک حل مساله‏ی دانش آموزان مورد تائید قرار گرفته است. بدین صورت که میانگین نمره های پس‏آزمون دانش آموزان گروه آزمایش نسبت به دانش آموزان گروه کنترل به طور معناداری در سبک حل مساله‏ی کارآمد (جهت‏گیری مثبت به مساله و سبک منطقی حل مساله) بیشتر و در سبک حل مساله‏ی ناکارآمد (جهت‏گیری منفی به مساله، سبک اجتنابی حل مساله و سبک تکانشی حل مساله) کمتر بود. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که آموزش تفکر انتقادی در افزایش سبک حل مساله‏ی کارآمد دانش آموزان اثربخش است.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، سبک حل مساله ی کارآمد، سبک حل مساله ی ناکارآمد، دانش آموزان
  • اسماعیل صدری دمیرچی*، حدیث چراغیان صفحات 100-123
    از آنجایی که بی خوابی بر سلامت روان دانش آموزان تاثیر دارد ، هدف پژوهش حاضر ارائه ی مدل ساختاری ذهن آگاهی و کیفیت خواب با میانجیگری بهزیستی روان شناختی می باشد. روش پژوهش توصیفی و از نوع طرح های همبستگی و روش مدل یابی معادلات ساختاری می باشد. جامعه ی پژوهش را دانش آموزان دبیرستانی شهرستان دلفان در سال تحصیلی 93-92 تشکیل می دهد. به این منظور 241 دانش آموز با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی ذهن آگاهی پنج وجهی، پرسشنامه ی بهزیستی روان شناختی ریف، شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده ازروش تحلیل مسیر با نرم افزار Amos مورد ارزیابی قرارگرفت. نتایج به دست آمده نشان داد مدل بعد از یک سری اصلاحات از برازش مناسبی برخورداراست. به علاوه یافته ها نشان داد ذهن آگاهی بر بهزیستی روان شناختی تاثیر دارند و بهزیستی روان شناختی بر کیفیت خواب تاثیر دارد. هم چنین بهزیستی روان شناختی میانجی بین ذهن آگاهی بر کیفیت خواب می باشد. این پژوهش گام مهمی جهت شناخت عوامل موثر بر کیفیت خواب و توسعه ی پژوهش در زمینه ی مدل می باشد.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، کیفیت خواب، بهزیستی روان شناختی، دانش آموزان
  • محمد نریمانی، گلاویژ محمدی *، نسرین الماسی راد، جهانگیر محمدی صفحات 124-145
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش هوش اخلاقی و ادراک خطر در پیش بینی فرسودگی تحصیلی و اهمال کاری دانش آموزان بود. روش پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری کلیه ی دانش آموزان دبیرستانی بودند که در نیمسال اول سال تحصیلی 95-1394 در شهرستان قروه مشغول به تحصیل بودند. از این جامعه، نمونه ای به حجم 120 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های فرسودگی تحصیلی، پرسشنامه اهمال کاری، پرسشنامه هوش اخلاقی و ارزیابی شناختی حوادث پرخطر استفاده شد. داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته های تحلیل رگرسیون نشان داد که مولفه های هوش اخلاقی و ادراک خطر 4/79 درصد از کل واریانس های اهمال کاری و 5/48 درصد از کل واریانس های فرسودگی تحصیلی را در دانش آموزان تبیین می کنند. نسبت F نیز نشان داد که پیش بینی اهمال کاری و فرسودگی تحصیلی معنادار است (000/0P=)؛ بنابراین توجه به متغیرهایی مانند هوش اخلاقی که «هوش حیاتی» برای همه انسان ها و ترکیبی از دانش، تمایل و اراده است، گام مهمی در پیشگیری از فرسودگی تحصیلی و اهمال کاری دانش آموزان است.
    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، اهمال کاری، هوش اخلاقی، ادراک خطر، دانش آموزان
  • جواد وفوری* صفحات 146-163
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیرآموزش روش های مطالعه ی برنامه ریزی و مدیریت زمان و روش تمرکز وحافظه بر میزان پیشرفت تحصیلی وانگیزش پیشرفت دانش آموزان ایرانی ساکن کشورتاجیکستان بود. بدین منظور با به کارگیری روش تجربی و طرح پیش آزمون- پس آزمون چندگروهی، از جامعه آماری پژوهش که شامل کلیه دانش آموزان مدارس ایرانی ساکن در شهر دوشنبه تاجیکستان در مقطع ابتدایی در سال 93-1392 مشغول به تحصیل بودند، تعداد 60 دانش آموز در 3 گروه (2 گروه آزمایش و یک گروه کنترل) قرار داده شدند. دانش آموزان هر 3 گروه به پرسشنامه انگیزش پیشرفت هرمنس پاسخ داده و معدل نیمسال اول و دوم آنها نیز ثبت شد و افراد گروه های آزمایش طی 10 هفته (10 جلسه) آموزش های مربوط به مهارت های مدنظر پژوهش را دریافت کردند. پس از مداخله، مجددا دانش آموزان پرسشنامه انگیزش پیشرفت را تکمیل نمودند و معدل جدید آنها نیز ثبت شد. در نهایت داده های پژوهش با استفاده ازآزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره (MANCOVA) تجزیه وتحلیل شدند. نتایج تحلیل های آماری دراین زمینه نشان داد، آموزش روش برنامه ریزی ومدیریت زمان برمیزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بی تاثیر است اما بر انگیزش پیشرفت آنها تاثیر گذار می باشد. هم چنین آموزش روش تمرکزو حافظه، برمیزان پیشرفت تحصیلی و انگیزش پیشرفت آنها تاثیرگذار می باشد.
    کلیدواژگان: روش مطالعه ی برنامه ریزی و مدیریت زمان، روش مطالعه ی تمرکز و حافظه، پیشرفت تحصیلی، انگیزش پیشرفت
|
  • R. Taghizadeh, J. Abdeli Soltan Ahmadi * Pages 7-25
    The purpose of the present study was to investigate the effect of jigsaw teaching methods on mathematics self-efficacy and mathematics anxiety in statistics and modeling lesson among second-grade high school students of humanities. The research was an experimental study with control group pretest-posttest design. The population included all the second-grade high school female students of humanities in Urmia. Using multi-stage cluster sampling, the sample was selected (n=36) and assigned into an experimental and a control group. The control group was taught using conventional teaching method by the teacher while the experimental group was taught through cooperative learning methodology by the researcher. At the end of ten sessions of treatment, the previously employed mathematics efficacy scale and mathematics anxiety scale were re-administered on both groups as posttest. To measure the variables, we used mathematics self-efficacy scale by Ghanbarzadeh Alamdari and mathematics anxiety scale by Pelic and Packer. To analyze the data, we used factor analysis multivariate covariance (MANCOVA). As the results revealed, cooperative learning teaching method focusing on jigsaw technique was very effective on the students’ mathematics efficacy and reducing math anxiety.
    Keywords: Jigsaw teaching method, mathematics efficacy, mathematics anxiety, statistics, modeling lesson
  • R. Heshmati *, S. Behjat Avarsin Pages 26-43
    The aim of this study was to determine the predictive role of Behavioral Inhibition/Activation System (BIS/BAS) and dispositional mindfulness on the quality of life of middle school bright children. In a descriptive-correlational, cross-sectional and retrospective study, 120 bright students from middle schools for talented students in Tabriz, were selected by simple random sampling. Kentucky Inventory of Mindfulness Skills (KIMS), Quality of Life Scale, Behavioral Inhibition/Activation System and Raven's Progressive Matrices were used to collect the data. The data were analyzed by using Pearson correlation coefficient and multivariate regression analysis. The results showed that the quality of life had a significant relationship (p
    Keywords: Brain-Behavioral Systems (BIS-BAS), dispositional mindfulness, quality of life, talented students
  • E. Radmanesh *, E. Saadi Pour Pages 44-63
    The present study aims at investigating the influence of social skills training on motivation and educational progress of high school students of Tehran. Among all second grade high school female students of Tehran (DISTRICT 18) studying in the academic year of 2014-2015, 30 students were randomly selected and classified into two groups of experimental and control through quasi-experimental methodology and pre- and posttests. First, the progress motivation questionnaire of Hermess was run on two groups, and the average of their first semester was identified. Then, the program of social skills training was administered on the experimental group through 8 one-hour sessions while the control group received no training program. Finally, the progress motivation questionnaire of Hermess was readministered and the average of the second semester was identified and compared. In order to analyze the data, we made use of Covariance Analysis (ANCOVA). As indicated by the results of the study, motivation and educational progress were high among experimental group receiving social skills training compared to the control group. The results of the present study can be applied for improving educational progress and motivation of students. All educational activities aiming at improving the progress motivation and educational progress of the students can be significantly increased through social skills training.
    Keywords: Social skills, progress motivation, educational progress
  • B. Zahadi *, M. Moradi Pages 64-82
    The aim of this study was to determine the role of religious commitment and cultural intelligence in the identity of students. The population of this study was all the first junior high school students in Ardabil. Through cluster random sampling, 180 students were selected as the sample. For data collection, we used aspects of identity, religious commitment and cultural intelligence questionnaires. To analyze the data, we applied descriptive statistics, Pearson correlation and structural equation modeling by the help of SPSS and LISREL. The results showed that there was a significant positive relationship between religious commitment and cultural intelligence and aspects of identity.
    Keywords: Religious commitment, cultural intelligence, aspects of identity
  • A. Sheykholeslami *, A. Omidvar Pages 83-99
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of critical thinking training on problem solving (efficient and inefficient) of students. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design and a control group. The population included all first grade high school students of District Two in Ardabil during 2015-2016 academic year. By using random cluster sampling, 60 students were selected and randomly assigned to the experimental group (30 individuals) and control group (30 individuals). The experimental group received 6 sessions of critical thinking training program. Dzorila, Nezoo & Mead-Olivers (2000) social problem solving inventory was used to collect the data. The data were analyzed by multivariate covariance. The results indicated that the research hypothesis of the effect of critical thinking training on problem solving of students was verified. So, the average post-test scores of the students in the experimental group compared to the control group was significantly high in the efficient problem solving style (positive orientation to problem and rational style of problem solving) and less in the inefficient problem solving style (negative orientation to problem solving, avoidance style and impulsive style of problem solving). Therefore, we can conclude that critical thinking training has a significant effect on improving efficient problem solving style of students.
    Keywords: Critical thinking, efficient problem solving style, inefficient problem solving style, students
  • E. Sadri Damirchi *, H. Cheraghian Pages 100-123
    Given that insomnia has an effect on the mental health of students, the present study aimed to develop a constructing model of mindfulness and quality of sleep by the mediation of psychological well-being. The study is descriptive/correlational and uses structural equation modeling. The population consisted of high school students in Delfan city during 2013-2014. For this purpose, 241 students were selected by using a multi-stage cluster sampling. To collect the data, we used 5-dimensional Mindfulness Questionnaire, Psychological Well-being Questionnaire, and Pittsburgh Sleep Quality Index. The data were analyzed by Amos using path analysis. The results showed that the model had a good fit after a series of modifications. Further, they revealed the mindfulness effect on psychological well-being and the effect of psychological well-being on quality of sleep. Moreover, psychological well-being was the mediator between mindfulness and quality of sleep. This study is an important step toward understanding the important factors affecting sleep quality and developing research on modeling.
    Keywords: Mindfulness, sleep qualify, psychological well-being, students
  • M. Narimani, G. Mohammadi *, N. Almasi Rad, J. Mohammadi Pages 124-145
    The aim of the present correlational study was to investigate the role of moral intelligence and risk perception in predicting students’ academic burnout and procrastination. The population was all high school students who were studying in the first semester of 1394-1395 in Qorveh high schools. The sample included 120 students who were selected by convenience sampling and academic burnout questionnaire, procrastination questionnaire, moral intelligence questionnaire, and cognitive evaluation of high-risk events were used to collect data. Pearson correlation and regression analysis were used to analyze the data. The results of regression analysis showed that moral intelligence and risk perception explained 79.4% of the procrastination variance and 48.5% of the academic burnout variance. F ratio also showed that the prediction of procrastination and academic burnout is significant (P=0.000). Therefore, paying attention to variables such as moral intelligence that is "critical intelligence" for all humans and combining knowledge, desire and determination is an important step in the prevention of academic burnout and students’ procrastination.
    Keywords: Academic burnout, procrastination, moral intelligence, risk perception
  • J. Vofouri * Pages 146-163
    The present research aims to examine the effect of training studying techniques including planning and time management, concentration and memory on academic achievement and achievement motivation among Iranian students living in Tajikistan. To this end, using experimental method and multi-group pre-test and post-test design, 60 students were put into three groups (2 experimental groups and 1 control group). Hermans achievement motivation questionnaire was filled by the participants in the three groups and their Grade Point Average for previous year was recorded, and the participants in experimental groups were trained for 10 sessions. After the intervention, Hermans achievement motivation questionnaire was filled by the participants and their new Grade Point Average was recorded. Ultimately, the data were analyzed via Multivariate Analysis of Covariance (MANCOVA). The results of statistical analysis indicated that training techniques of planning and time management did not affect studentsacademic achievement, yet they affected achievement motivation. Furthermore, training techniques of concentration and memory affected achievement motivation and academic achievement.
    Keywords: Academic achievement, achievement motivation, studying techniques, planning, time management, concentration, memory