فهرست مطالب

روان شناسی مدرسه - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1392)

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • هدایت امیدوار، خسرو امیدوار، عظیم امیدوار صفحات 6-22
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی آموزشی راهبردهای مدیریت زمان بر سلامت روانی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بود. این پژوهش به شیوه ی آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون اجرا شد. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه ی دانش آموزان دوره ی متوسطه ی شهرستان اردبیل تشکیل می دهند. نمونه ی این پژوهش شامل 30 دانش آموز بود که به صورت تصادفی ساده از بین مناطق چندگانه انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل، هر گروه (15 نفر)، قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس سلامت عمومی گلد برگ و انگیزش پیشرفت تحصیلی هرمنس استفاده شد. داده های جمع آوری شده با تحلیل واریانس چند متغیره و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که آموزش مدیریت زمان بر مولفه های سلامت روان تاثیر دارد. با توجه به این که زمان یک منبع محدود به شمار می آید لزوم مدیریت آن، به خصوص در محیطهای آموزشی و برای دانش آموزان، از اهمیت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: مدیریت زمان، سلامت روانی، انگیزش، پیشرفت تحصیلی و دانش آموزان
  • پونه باطنی، عباس ابوالقاسمی، مهناز علیاکبری دهکردی، محمود هرمزی صفحات 23-37
    به این منظور دانش آموزان مضطرب 50 نفر به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. شرکت کنندگان دو گروه قبل و بعد از مداخله به پرسش نامه ی اضطراب بک پاسخ دادند. شیوه ی آموزشی نظم دهی هیجانی گراتز و گاندرسون در 13 جلسه به گروه آزمایش آموزش داده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های نظم دهی هیجانی، اضطراب و مولفه های آن را در دانش آموزان به طور معناداری کاهش می دهد. این نتایج حاکی است که آموزش مهارت های نظم دهی هیجانی با اصلاح باورهای نامناسب و رفتارهای غیرمنطقی در مورد هیجانها به کاهش اضطراب افراد منجر میشود.
    کلیدواژگان: اضطراب، نظم دهی هیجانی، آموزش مهارت های نظم دهی هیجانی
  • منصور بیرامی، پروانه علایی صفحات 38-56
    محیط عاطفی خانوادگی، شیوه های فرزندپروری و نیز شیوه های فرزندپروی والدین آنان در مدارس (91-1390) بود. 387 دانش آموز و 147 نفر از مادران آنان با شیوه ی - راهنمایی دولتی شهر تبریز (91 نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحل هی و تصادفی ساده انتخاب شده و به پرسش نامه های فرزندپروری شیفر، بامریند و مقیاس قلدری پاسخ دادند. مبتنی بر نتایج، قلدری و اشکال سنتی و سایبری آن با شیوه ی فرزندپروری مستبدان هی مادر و شیوه ی فرزندپروری ادراک شده ی مستبدانه و کناره گیر، رابطه ی مثبت داشت، این رابطه با شیوه ی ادراک شد هی مقتدارنه منفی بود. همچنین، محیط عاطفی خانواده با قلدری و انواع آن رابطه داشته و ب عد محبت نسبت به ب عد کنترل متغیر پیش بین قوی تری بود؛ سردی محیط خانوادگی به تنهایی 9% تغییرات قلدری را پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: قلدری در مدرسه، شیوه های فرزندپروری، محیط خانوادگی، دانش آموز
  • رضا خجسته مهر، جعفر ممبینی، خالد اصلانی صفحات 57-75
    هدف پژوهش حاضر مقایسه نگرش به ازدواج و طلاق و دلبستگی به همسالان در فرزندان پسر خانواده های عادی و طلاق است. جامعهی آماری این مطالعه را تمام دانش آموزان پسر دبیرستانی خانواده های عادی و طلاق شهر اهواز در سال تحصیلی 91-90 تشکیل داده است. از این جامعه ی آماری، نمونه ای به تعداد240 نفر به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه از پرسش نامه ی نگرش به ازدواج براتن و روزن (MAS)، پرسش نامه ی نگرش به طلاق کینایرد و جرارد (ADS)، پرسش نامه ی دلبستگی به والدین و همسالان (IPPA) و پرسش نامه ی جمعیت شناختی محقق ساخته استفاده شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش مبنی بر نگرش مثبتتر فرزندان پسر خانواده های عادی به ازدواج و دلبستگی بیشتر به همسالان و نیز نگرش منفی تر آنها به پدیده ی طلاق از تحلیل واریانس چندمتغیری (MANOVA) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که نگرش پسران خانواده های عادی نسبت به ازدواج مثبتتر و نسبت به طلاق منفیتر بود. نتایج پژوهش حاضر همچنین نشان میدهد که بین پسران خانواده های عادی و طلاق از نظر دلبستگی به همسالان تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج به دست آمده و مضامین آموزشی و درمانی حاصل از این پژوهش به تفصیل مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نگرش، ازدواج، طلاق، دلبستگی
  • زهرا رستم اوغلی، توکل موسی زاده، بابک رضازاده، سهیلا رستم اوغلی صفحات 76-96
    هدف پژوهش حاضر نقش تعلل ورزی، خود تنظیم گری و باورهای فراشناختی در پیش بینی ناگویی خلقی دانش آموزان دختر دوره متوسطه بود. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه ی دانش آموزان دختر دوره ی متوسطه ی شهر مشکین شهر در سال تحصیلی 92-91 تشکیل میدهد. آزمودنی های پژوهش شامل 120 نفر از دانش آموزان دختر شهر مشکین شهر بود که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحل های از بین مدارس این شهر انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس تعلل ورزی دانش آموزان، مقیاس خودتنظیم گری، مقیاس باورهای فراشناختی و مقیاس ناگویی خلقی استفاده شد. یافته ها به روش آماری ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیری و تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که ارتباط منفی و معناداری بین خود تنظیم گری و ناگویی خلقی وجود دارد P<0/001 همچنین ارتباط مثبت و معناداری بین فراشناخت و تعلل ورزی با ناگویی خلقی وجود دارد P<0/001 به عبارتی 66 درصد از ناگویی خلقی از طریق تعلل ورزی و باورهای فراشناختی تبیین میشود. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که تعلل ورزی و باورهای فراشناختی به واسطه خود تنظی مگری بر نارسایی هیجانی تاثیر می گذارد. دانش آموزان با خود تنظیم گری بالا که راهبردهای شناختی و فراشناختی بیشتری استفاده می کردند تعلل ورزی و ناگویی خلقی پایینتری داشتند و در نتیجه پیشرفت تحصیلی آنها بیشتر بود.
    کلیدواژگان: تعلل ورزی، خودتنظی مگری، باورهای فرا شناختی، ناگویی خلقی، دانش آموزان
  • حمیده ساربان، ابوالقاسم عیسی مراد، زهرا طبیبی صفحات 97-124
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مولفه های نگرش تربیتی والدین و رابط هی آن ها با ابعاد سلامت روانی – اجتماعی(خودپنداره و تعامل اجتماعی) نوجوانان دختر انجام شده است. برای انجام دادن این پژوهش تعداد 120 دانش آموز دختر با میانگین سنی 14 سال از مناطق 2 و تبادکان آموزش و پرورش شهرستان مشهد به شیوه ی تصادفی خوشه ایگزینش شدند تا به آزمون فهرست عوامل حمایت کننده فردی و والدینشان به آزمون سبک فرزندپروری یانگ پاسخ دهند. نتایج به دست آمده گویای آن بود که مولفه های نگرش تربیتی والدین بر ابعاد سلامت روانی و اجتماعی نوجوانان تاثیر معنادار دارد. بدین معنا که هر چقدر والدین در سبک تربیتی خود از طرح واره های منفی بیشتر استفاده کنند، سطح سلامت روانی- اجتماعی فرزندان پایین تر خواهد بود. در مقابل، والدینی که در سبک تربیتی آن ها وجود طرح واره های منفی کمتر دیده شده است، از فرزندانی با خودپنداره و خودکارآمدی بالا و هم چنین سازگاری روانی و اجتماعی قوی برخوردارند.
    کلیدواژگان: نگرش تربیتی والدین، سلامت روانی، اجتماعی، خودپنداره، تعامل اجتماعی
  • علی سعیدی، علی اکبر سیف، حسن اسدزاده، صغری ابراهیمی قوام صفحات 125-143
    در این پژوهش اثربخشی شیوه های ارائه و تهی ه ی نقشه های مفهومی (ارائه ی نقشه های مفهومی از قبل آماده، نقشه کشی مفهومی مداد -کاغذی و نقشه کشی مفهومی رایانه ای) بر درک مطلب مورد مقایسه قرار گرفت. آزمودنی های پژوهش عبارت بود از 66 دانش آموز سال سوم متوسطه (33 دختر، 33 پسر) که از بین دانش آموزان سال سوم متوسطه شهرستان تربت حیدریه در 1390 به صورت تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. این افراد در سه گروه آزمایشی و یک گروه کنترل - سال تحصیلی 91 به صورت تصادفی گمارش شدند. ابزارهای مورد استفاده عبارت بودند از: 1) متون آزمایشی، 2) آزمون درک مطلب، 3) نرم افزار Camp Tools و 4) نقشه های مفهومی محقق ساخته. برای اجرای این پژوهش ابتدا از همه ی گروه ها پیش آزمون درک مطلب از متون آزمایشی به عمل آمد. سپس یک گروه همراه با متون آزمایشی نقشه های مفهومی از قبل آماده را مطالعه کردند. گروه دیگر نیز بعد از 4 جلسه آموزش نقشه کشی مفهومی به صورت مداد -کاغذی، از متون آزمایشی، نقشه ی مفهومی تهیه کردند. گروه آزمایشی سوم نیز بعد از 5 جلسه آموزش نقشه کشی مفهومی به کمک رایانه، به تهیه ی نقشه مفهومی، از متون آزمایشی اقدام نمودند. بعد از مطالعه یا تهیه نقشه مفهومی به دست گروه های مختلف، از آزمودنی ها خواسته شد تا به سوالات آزمون درک مطلب پاسخ دهند. گروه کنترل نیز متون آزمایشی را بدون تهیه یا ارائه نقشه ی مفهومی مطالعه کردند. یافته ها نشان داد که ارائه ی نقشه های مفهومی از قبل آماده نسبت به مطالعه متن های بدون نقشه مفهومی، درک مطلب آزمودنی ها را به طورمعناداری افزایش می دهد. ولی، تهیه ی نقشه مفهومی توسط آزمودنی ها به کمک رایانه یا به صورت مداد -کاغذی، نسبت به مطالعه متون آزمایشی بدون نقشه مفهومی (گروه کنترل)، تفاوت معناداری نداشت. نتیجه ی اصلی این که بهترین راه برای افزایش درک مطلب، همراه نمودن نقشه های مفهومی از قبل آماده با متون مورد مطالعه دانش آموزان است.
    کلیدواژگان: نقشه مفهومی، درک مطلب، نقشه کشی مفهومی مداد، کاغذی، نقشه کشی مفهومی به کمک رایانه
  • محمود نجفی، ایمان الله بیگدلی، غلامرضا دهشیری، اسحق رحیمیان بوگر صفحات 144-163
    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی آسیب های اجتماعی بر اساس مهارت های زندگی در دانش آموزان بود. روش پژوهش توصیفی - همبستگی بود. 800 دانش آموز با روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب و پرسش نامه های مهارت های زندگی و آسیب های اجتماعی محقق ساخته روی آنها اجرا گردید. نتایج نشان داد که بین آگاهی از مهارت های زندگی و آسیب های اجتماعی رابطه ی منفی معنادار وجود دارد. رگرسیون گام به گام نشان داد که در گام اول متغیر کنترل هیجانات وارد معادله رگرسیون شده و به تنهایی 29 درصد از واریانس آسیب های اجتماعی را تبیین می کند. پس از آن مهارت خودآگاهی، تفکر خلاق، ارتباط بین فردی به ترتیب نقش مهم و معناداری در پیش بینی آسیب های اجتماعی داشتند و در مجموع این متغیرها 34 درصد از تغییرات آسیب های اجتماعی را پیش بینی می کنند. بنا براین، آگاهی از مهارت های زندگی نقش مهمی در پیشگیری از آسیب های اجتماعی دارد و می توان با افزایش آگاهی دانش آموزان از این مهارت ها نسبت به پیشگیری از آسیب ها اقدام کرد.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، آسیب های اجتماعی، دانش آموز
  • محمد نریمانی، مجتبی عینی، حمیدرضادهقان، حانیه غلامزاده، مجید صفاری نیا صفحات 164-181
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ی پنج عامل بزرگ شخصیتی و خودکارآمدی در دانش آموزان عادی وتیزهوش دوره ی متوسطه ی شهر اردبیل بود. نوع پژوهش از نوع علی- مقایسهای بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر، شامل کلیه ی دانش آموزان تیزهوش و عادی متوسطه ی شهر اردبیل در سال تحصیلی 91-1390 بودند. که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای، نمونهای به حجم 80 نفر (40 تیزهوش و 40 عادی)، انتخاب و همتا شدند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسش نامه ی ابعاد شخصیتی (NEO-FFI) و پرسش نامه ی خودکارآمدی شرر و همکاران استفاده شد و برای تجزیه و تحلیلداده ها از تحلیل واریانسچندمتغیری(مانوا) استفاده شده است. نتایج مطالعه نشان داد که از ابعاد شخصیت، دو مولفه ی روانرنجورخوییو وظیفهشناسی در بین دانش آموزان تیزهوش و عادی تفاوت معناداری دارد علاوه بر این در متغیر خودکارآمدی بین دو گروه تفاوت معناداری وجود داشت P<0/ 001 نتایج این پژوهش نشان داد دانش آموزان تیزهوش از وظیفه شناسی و خودکارآمدی بالاتری نسبت به دانش آموزان عادی برخوردارند که این امر در تعهد نسبت به انجام کارهای درسی و مسولیتپذیری بالاتر و به نوب هی خود با سلامت این گروه در ارتباط است.
    کلیدواژگان: ابعاد شخصیت، خودکارآمدی، تیزهوش
|
  • Omidvar, Kh. Omidvar, A. Omidvar Pages 6-22
    The purpose of the present study is to determine the effectiveness of teaching time management strategies on the mental health and academic motivation of school students. This was an experimental study with the pre - and post – test design. The statistical population of the study comprised allmiddle school children in Ardebil. The study sample consisted of 30 school students selected through simple random sampling procedure from defferent districts and assigned to two groups experimental and control، each with 15 students. The data were collected using Goldberg''s general health Questionnaire and Herman''s Academic Motivation Questionnaire. The data were statistically analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA) and analysis of covariance (ANCOVA). Multivariate analysis of variance revealed that teaching time management strategies affected mental health components. Inasmuch as time is considered، a limited resource، the need for time management especially in learning environments and for school students is of almost importance.
    Keywords: time management, mental health, motivation, academic achievement, school students
  • P. Bateni, A. Abolghasemi, M. Aliakbari Dehkordi, M. Hormozi Pages 23-37
    This research was aimed to investigate the efficacy of emotion-regulation skills training on the anxiety components among anxious female school students in Ardabil city. For this purpose، 50 anxious female subjects were selected and assigned randomly to two groups (experimental and control). All subjects filled out whole items of Beck Anxiety Inventory prior to and after the intervention. Gratz and Gunderson emotion regulation training method was taught to anxious students in 13 sessions and the data wereanalysed with MANOVA method. The results revealed that training of emotion regulation is effective in decreasing anxiety components. The results revealed that the training of emotion regulation skills decrease anxiety by reforming people''s unreasonable beliefs and illogical behaviours about their emotions.
    Keywords: Anxiety, emotion regulation, training of emotion regulation skills
  • M. Bayrami, P. Alaie Pages 38-56
    Bullying is a kind of low violence in school that has been lately considered by school psychologists. The aim of this descriptive research was to investigate the relations between bullying and its forms in femaleadolescents’ perception of family climate and parenting styles، and their parents’ parenting styles in public middle schools Tabriz city. 387 students and 147 ones of their mothers were chosen by the multistage-cluster and simple random sampling methods، and accomplished Sheifer، Baumrind Parenting inventories and Bullying Scale. Acounding to results، there were positive relations between bullying and its traditional and cyber forms with mothers’ authoritarian parenting، and perception of parenting styles as authoritarian and neglectful; these relations with perception of parenting as authoritative were negative. Also، there were relations between family climate and bullying and its forms. Love dimension was a better predicting variable than the control one; and just family’s cold climate predicted 9% variance of bullying.
    Keywords: bullying in school, parenting styles, family climate, perception of parenting styles, students
  • R. Khojasteh Mehr, J. Mombeini, Kh. Aslani Pages 57-75
    The purpose of the present study is to compare attitude toward marriage، attitude toward divorce and peer attachment of male high school students in divorced and intact families in Ahwaz. The population of this study consisted of male students of divorced and intact families in Ahwaz. The sample consisted of 240 male high school students، who were selected by multi-phase sampling. The instruments used in this study were the Marital Attitude Scale (MAS)، Attitudes toward Divorce scale (ADS)، and the Inventory of Parent and Peer Attachment (IPPA). The results of data analysis showed that the boys، in intact families had a more positive attitude toward marriage and more negative attitudes toward divorce than those in divorced families. The results also revealed a significant difference between peer attachment of the divorced and non-divorced families.
    Keywords: attitude, marriage, divorce, attachment
  • Z. Rostamoghli, T. Mosazade, B. Rezazadeh, S. Rostamoghli Pages 76-96
    The purpose of the present study was to investigate the role of procrastination، self-regulation and cognitive beliefs in predicting alexitimea in female highschool students. The study is descriptive corelational. The statistical population of the study includes all female highschool students in Meshkinshahr during the academic year 2012-2013 (1391-92). The 120 subjects were selected from different highschools in the town using the selfregulation، meta cognitive and alexitimea scales. The findings were analyzed using Pierson corelational coefficient method، multivariable regression and path analysis. The results showed significant relation between self-regulation and alexitimea (P<0. 001). There is also a positive significant relationship between meta-cognition and procrastination and alexitimea (P<0. 001). In order words، 66% of alexitimea is explained by procrastination and meta-cognitive beliefs. The results of path analysis indicated that procrastination and meta cognitive beliefs affect alexitimea through self regulation. Students with high self regulated low levels of procrastination and alexitimea and as a result achieved higher academic achievement.
    Keywords: procrastination, self, regulation, cognitive beliefs, alexitimea, female srudents
  • H. Sareban, A. Isamorad, Z. Tabibi Pages 97-124
    This study was done on the female teens to deliberate the prospective components of the treatment by parents، and their relevance to the psychological-social dimensions (self-concept-social interaction). Accordingly، 120 school girls with an average age of 14 years، were chosen through software G power random test، among Tabadkan students and the students of Educational zone no. 2 in Mashhad، to answer Individual Protective Factors Index (IPFI) test. Their parents also were to answer Young parenting inventory (YPI). The achieved results indicated that the prospective components of the treatment by parents were significantly effective on the teens ‘psychological-social dimensions. It means، the more negative parenting schemas they have in their treatment style، the lower psychological-social level their teens will have; on the contrary، the parents who have less negative parenting schemas، will have the teens with high self-concepts and self-efficacies and strong psychological and social adjustment.
    Keywords: parenting attitudes, mental, social health, self, concept, social interaction
  • A. Saeedi, A. A. Saif, H. Asadzadeh, S. Ebrahimi Qavam Pages 125-143
    The purpose of this study was to compare the effectiveness of methods of presentation of concept maps and methods of concept mapping on reading comprehension. The subjects consisted of 66 third-year high school students (33 female، 33 male)، who were selected randomly by multistage samplingmethod. Participants were randomly assigned to three treatment groups and one control group. The research instruments were: 1) experimental texts، 2) comprehension test، 3) Camp Tools software، and 4) teacher-generated concept maps. The treatment groups included computer-based concept mapping، paper-pencil concept mapping، and reading text with prepared concept maps. The control group for the study did not receive any concept map. The results of this study indicated thatpresentation of per-prepared concept maps significantly improved comprehension، compared to the map generation and control group. But the difference between paper-pencil and computer-based concept mapping compared to the control groups were not statistically significant. Based on the research results، it is suggested that the best way to use concept maps is teacher-generated concept maps with texts.
    Keywords: concept map, read comprehension, paper, pencil concept mapping, computer, based concept mapping
  • M. Najafi, E. A. Beghdeli, G. Dehshiri, E. Rahimian Bouger Pages 144-163
    The main purpose of this research was to predict social injuries based on life skills in students. The research method was descriptive-correlational. A sample of 800 students was selected by stratified random sampling method and life skills and social injuries questionnaires were administered amongthem. The results showed that there is a significant negative relationship between the awareness of life skills and social injuries. Also، the results of stepwise regression analysis showed that the emotions control variable was entered to regression equation in the first step and explained 29 percent ofvariance of social injuries alone. After that the self-awareness، creative thinking and interpersonal relationship skills had important and significant role in prediction of social injuries، respectively. They predicted 34 percent of variations of social injuries. In general، the results confirmed that awareness of life skills have an important role in prevent of social injuries and they can be prevented from social injuries on by promoting students’ awareness of these skills.
    Keywords: social injuries, life skills, student
  • M. Narimani, M. Eyni, H. Dehghan, H. Gholamzad, M. Safarinia Pages 164-181
    The aim of the peresent study was to compare personality dimensions and self-efficacy in gifted and normal high school students in Ardabil city. The population of this study includes all second-grade high school normal and gifted students in the (2011-2012) school year. Using a multi-stage cluster random sampling، a sample size of 80 patients (40 gifted and 40 normal) were selected and matched. To collect data from the two surveys of personality (NEO-FFI) questionnaire Sherrer et al self efficacyquestionnaire were used. To analysis the data، multivariate analysis of variance (MANOVA) was used. The results showed that personality dimensions، neuroticism and conscientiousness of the two components of giftedness، there is a significant difference between gifted and normal students And the self-efficacy variable was significantly different between the two groups (P<0/001). This study showed that gifted students conscientiousness and self-efficacy are higher than normal students. This fact is associated with their health and their commitment and efficacy in doing their academic tasks and accepting responsibilites.
    Keywords: personality dimensions, self, efficacy, gifted