فهرست مطالب

روان شناسی مدرسه - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1394)

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فرامرز اکبریان* صفحات 6-20
    هدف این پژوهش، مطالعه رابطه بین سبک های فرزندپروری با شادکامی هیجانی و سلامت روانی دانش آموزان دوره دوم متوسطه بود. تحقیق حاضر از نوع پژوهش های همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه غرب استان گیلان است که درسال تحصیلی 94-93 مشغول به تحصیل بودند. در این میان تعداد 250 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبه عنوان نمونه انتخاب شده اند و مقیاس سبک های فرزندپروری و پرسش نامه شادکامی آکسفورد (OHI) و پرسش نامه سلامت روانی (25SCL-) به عنوان ابزار پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها، در بخش آمار توصیفی از میانگین وانحراف استاندارد و در بخش آمار استنباطی از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. یافته ها نشان می دهد که بین سبک فرزندپروری منطقی و شادکامی هیجانی و سلامت روانی دانش آموزان دختر و پسر دوره دوم متوسطه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد که میزان ضرایب هم خوانی برابر با (63/0) و (72/0) بوده است (001/0P<). همچنین با اطمینان می توان گفت که بین نمرات سبک فرزندپروری استبدادی و آزاد با شادکامی هیجانی و سلامت روانی دانش آموزان دوره دوم متوسطه رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری، شادکامی هیجانی، سلامت روانی، دانش آموزان متوسطه
  • سجاد بشرپور *، فاطمه قربانی، اکبر عطادخت، اسماعیل سلیمانی صفحات 21-36
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه پیشرفت تحصیلی و عوامل مرتبط با آن در دو گروه از دانش آموزان بی سرپرست و دارای سرپرست انجام گرفت. روش این پژوهش، علی- مقایسه ای بود. کلیه دانش آموزان بی سرپرست و دارای سرپرست شهر همدان در سال تحصیلی 93- 92 جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. تعداد 74 نفر از دانش آموزان بی سرپرست و 74 نفر نیز از دانش آموزان عادی به عنوان گروه مقایسه انتخاب و به پرسش نامه های انگیزش تحصیلی، خودپنداره تحصیلی و اشتیاق به مدرسه به صورت انفرادی پاسخ دادند. برای اندازه گیری پیشرفت تحصیلی نیز از معدل آزمودنی ها استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) تحلیل شد. نتایج نشان داد که دانش آموزان بی سرپرست در پیشرفت تحصیلی، انگیزش درونی، اعتماد، تلاش، خودپنداره تحصیلی، اشتیاق رفتاری، اشتیاق شناختی و اشتیاق تحصیلی نمرات پایین ولی در انگیزش بیرونی، بی انگیزگی و اشتیاق هیجانی نمرات بالایی نسبت به دانش آموزان عادی دارند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که دانش آموزان بی سرپرست پیشرفت تحصیلی ضعیفی دارند و در این امر متغیرهای خودپنداره تحصیلی، انگیزش تحصیلی و اشتیاق به مدرسه نقش دارند.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، انگیزش تحصیلی، خودپنداره تحصیلی، اشتیاق به مدرسه، دانش آموزان بی سرپرست
  • نادر حاجلو* صفحات 37-59
    این مطالعه با هدف مدل یابی علی کیفیت زندگی معلمان براساس هوش هیجانی، خشم و احساس خودکارآمدی و با روش تحقیق همبستگی انجام شد. به همین منظور 270 معلم (164 خانم، 106 آقا) به طور تصادفی خوشه ایاز بین معلمان ابتدایی شهرستان میاندوآب انتخاب شدند و به پرسش نامه هوش هیجانی، خشم چند بعدی، خودکارآمدی و کیفیت زندگی پاسخ دادند. یافته های حاصل از مدل یابی علی نشان داد که هوش هیجانی بر خشم، خودکارآمدی و کیفیت زندگی، تاثیر گذار است. همچنین هوش هیجانی از طریق خودکارآمدی و خشم بر کیفیت زندگی تاثیر غیرمستقیم دارد. از طرف دیگر، آثار مستقیم خشم و خودکارآمدی بر کیفیت زندگی معلمان مهم است، در عین حال خودکارآمدی از طریق کاهش خشم بر بهبود کیفیت زندگی معلمان موثر واقع می شود. از آنجا که کیفیت زندگی یکی از تعیین کننده های مهم طول عمر انسان است، لذا شناسایی و کنترل متغیرهای موثر در آن، می تواند کیفیت زندگی را بهبود بخشیده و در بالا بردن طول عمر افراد موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، خشم، خودکارآمدی، کیفیت زندگی
  • حجت الله رشید کلویر* صفحات 60-75
    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اشتیاق به مدرسه و فرسودگی تحصیلی در دانش آموزان مدارس نوساخت و قدیم ساخت می باشد. این پژوهش توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای بوده و جامعه آماری آن، شامل کلیه دانش آموزان سوم راهنمایی مدارس(نو و قدیم ساخت) شهر اردبیل در سال تحصیلی 1393 می باشد. آزمودنی های پژوهش شامل 60 نفر از دانش آموزان این مدارس بوده که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها ازمقیاس فرسودگی تحصیلی و اشتیاق به مدرسه استفاده شده است. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) نشان داد که بین دانش آموزان مدارس نو و قدیم ساخت در اشتیاق به مدرسه و فرسودگی تحصیلی تفاوت معناداری وجود دارد (001/0P<). این نتایج نشان می دهد که توجه به نوع ساخت مدارس و ویژگی های فیزیکی مدارس در میزان علاقه مندی، شادابی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان از اهمیت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: مدارس نو و قدیم ساخت، فرسودگی تحصیلی، اشتیاق به مدرسه
  • بهزاد ستاری*، حسین پورشهریار، امید شکری صفحات 76-93
    پژوهش با هدف ساخت بسته مداخله ای تنظیم هیجان های پیشرفت و بررسی اثربخشی آن در کاهش هیجان های منفی با استفاده طرح «پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری با یک گروه گواه» اجراءگردید. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان رشته ریاضی شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 94-1393 به تعداد 4080 نفر است. در مرحله اول، با استفاده از نمونه برداری تصادفی طبقه ای 489 نفر و در مرحله دوم، 48 نفر از دانش آموزانی که در هیجان های منفی یادگیری نمره های بالایی را به دست آورده بودند گزینش و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش طی دو هفته و در شش جلسه، هر جلسه 90 دقیقه تحت آموزش متمرکز بر تنظیم هیجان قرارگرفت. سنجش هیجان های منفی با مقیاس هیجان مرتبط با یادگیری انجام شد. تفاوت میانگین هیجان های منفی از طریق تحلیل کواریانس و آزمون t برای دو گروه مستقل تحلیل شد. نتایج نشان داد که اجراء بسته مذکور هیجان های منفی (خشم، اضطراب، شرم، ناامیدی و خستگی) دانش آموزان دبیرستانی را در مراحل پس آزمون و پیگیری کاهش داده است.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان های منفی، دانش آموزان دبیرستانی، نظریه کنترل، ارزش هیجان های پیشرفت
  • علی شیخ الاسلامی* فریبرز درتاج، زهیر اسکندر صفحات 94-110
    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر حضور ذهن در کاهش اضطراب اجتماعی دانش آموزان بود. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش را کلیه ی دانش آموزان پسر هنرستانی منطقه 4 شهر تهران در سال تحصیلی 93-1392 تشکیل می دادند، که ابتدا از بین مدارس این منطقه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، یک مدرسه انتخاب شده و سپس از میان دانش آموزان این مدرسه، 30 نفر از دانش آموزانی که نمره های اضطراب اجتماعی بالایی داشتند، انتخاب گردیده و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (15نفر) و گروه کنترل (15نفر) جایگزین گشتند. شرکت کنندگان گروه آزمایش، 8 جلسه تحت برنامه ی شناخت درمانی مبتنی بر حضور ذهن قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس اضطراب اجتماعی استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل کواریانس نشان داد که دانش آموزان گروه آزمایش نسبت به دانش آموزان گروه کنترل در پس آزمون به طور معناداری، اضطراب اجتماعی کمتری داشتند. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که شناخت درمانی مبتنی بر حضور ذهن در کاهش اضطراب اجتماعی دانش آموزان تاثیر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی، حضور ذهن، اضطراب اجتماعی
  • حسن قلاوندی *، سیما علی زاده، معصومه علی زاده صفحات 111-124
    هدف این پژوهش بررسی رابطه عدالت سازمانی ادراک شده با تعهد سازمانی میان دبیران زن شهر نقده بود. روش این پژوهش توصیفی واز نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دبیران زن شهر نقده در سال 1392 که در مجموع 216 نفر بوده که 113 نفر به طور تصادفی ساده جهت مطالعه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه عدالت سازمانی کالکیت و پرسش نامه تعهدسازمانی می یر و آلن استفاده شد. داده های پژوهش پس از جمع آوری براساس فرضیه های پژوهش و با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان دادکه مولفه های عدالت رویه ای، عدالت تعاملی و عدالت توزیعی و ابعاد تعهدسازمانی را به صورت معناداری پیش بینی می کنند. بنابراین بر اساس نتایج این پژوهش، ابعاد عدالت سازمانی منجر به افزایش تعهد سازمانی شده است.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی ادراک شده، تعهد سازمانی، دبیران زن
  • علیرضا کاکاوند*، حسن شمس اسفندآباد، معصومه بیرانوند صفحات 125-142
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش تفکر مثبت به مادران بر کاهش اختلال های بیرونی شده کودکان آن ها بود. این پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل است. از میان مادران کودکان دارای اختلال های بیرونی شده ارجاع داده شده به مرکز مشاوره و روان شناسی دانش آموزی منطقه نه شهر تهران، 30 نفر به طور تصادفی ساده در دو گروه آزمایش (15نفر) و گروه گواه (15 نفر) قرار گرفتند. متغیر مستقل آموزش تفکر مثبت بود که در 8 جلسه 2 ساعته روی گروه آزمایش انجام شد، در گروه گواه هیچ مداخله ای صورت نگرفت. از پرسش نامه علائم مرضی کودکان برای جمع آوری داده ها استفاده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد. آموزش تفکر مثبت به مادران بر کاهش نمره بیش فعالی/کمبود توجه و نافرمانی مقابله ای/ لج بازی موثر بود. همچنین، تغییرات ایجاد شده در پیگیری یک ماهه نیز ماندگار بود. آموزش تفکر مثبت به مادران، در بهبود علائم رفتاری کودکان دارای اختلال های بیرونی شده موثر است.
    کلیدواژگان: اختلال های بیرونی شده، بیش فعالی، کمبود توجه، لج بازی، نافرمانی مقابله ای، آموزش تفکر مثبت
  • محمد نریمانی*، محمدعلی قاسمی نژاد، زهرا رستم اوغلی صفحات 143-161
    هدف از انجام این پژوهش، اثربخشی روش نگرانی مشترک بر بهزیستی روان شناختی دانش آموزان قربانی قلدری بود. روش این پژوهش آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه ی دانش آموزان مقطع متوسطه دوره اول اردبیل در سال 94-93 که مورد زورگویی قرار گرفته بودند، تشکیل دادند. سپس با استفاده از شیوه نمونه گیری در دسترس 15 نفر از آنها به عنوان گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل انتخاب شده و به پرسش نامه های اضطراب افسردگی و استرس لویندا (DASS) و پرسش نامه شادکامی آکسفورد (OHQ) پاسخ دادند. جلسات مداخله برای هر نفر، به صورت انفرادی به همراه افراد قربانی، قلدر و اولیای مدرسه برگزار شد. نتایج تحلیل کواریانس چند متغیری نشان داد که روش نگرانی مشترک بر باور های اضطراب، افسردگی، استرس و شادکامی دانش آموزان گروه آزمایش را هم در مرحله پس آزمون و هم در پی گیری تاثیر داشته است. بنابراین نتیجه گرفته می شود که بهتر است برای کاهش مشکلات دانش آموزان قربانی قلدری، از روش نگرانی مشترک استفاده شود.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، قلدری، روان درمانی، روش نگرانی مشترک
|
  • F. Akbarian* Pages 6-20
    Two happy students with the same mental health and merely having the same religious attitude want to listen music or not. Therefore, studying the factors related to happiness and mental health is necessary. The purpose of this research is to study the relationship between styles of child fostering with emotional happiness and mental health of students. To this end, 250 girl and boy first and second grade high school students of western Guilan province using cluster random sampling, were chosen and the scale of Bamrind’s child fostering styles and Oxford happiness questionnaire and mental health questionnaire SCL-25 were employed as measurement instruments. To analyze the data, in addition to descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and XZ were used. The results showed that in the group with child fostering style, the style of parents’ logical child fostering and emotional happiness and mental health indicated that the measure of concordance coefficient were 6310 and 7210, respectively. The students who enjoyed the style of logical child fostering had higher emotional happiness and mental health. So, there is a positive and significant relationship between the styles of logical child fostering and emotional happiness and mental health of first second grade girl and boy high school students.
    Keywords: styles of child fostering, emotional happiness, mental health, high school students
  • S. Basharpoor*, F. Ghorbani, A. Atadokht, E. Soleymani Pages 21-36
    The present study was carried out with the purpose of comparing academic achievement and factors related to it in two groups of students with and without. The method of this research was causal-comparative. Whole students with and without parents in the city of Hamedan in the academic year 92-93 comprised the statistical population of the study. Seventy four orphan’s students and 74 students living with their parents were recruited for the study and were individually administered questionnaires tapping academic motivation, academic self-concept and school engagement. The children’s grade point average was used as an index of academic achievement. Gathered data were analyzed using multivariate analysis of variance. Findings showed that orphans students have lower score on academic achievement, intrinsic motivation, confidence, effort, academic self-concept, behavioral engagement, cognitive engagement and school engagement than normal students, while they have higher scores on external motivation, motivation and emotional engagement. Results of this study reveal that orphan children have poor academic achievement. In this case, the variables of self-concept, educational motivation and school engagement play role.
    Keywords: academic achievement, educational motivation, academic self, concept, school engagement, orphans students
  • N. Hajloo* Pages 37-59
    This study conducted for causal modeling of teacher’s life quality based on emotional intelligence, anger and feelings of self-efficacy with correlational research method. To this purpose, 270 teachers (164 female, 106 female) were selected with random cluster and responded the emotional intelligence, multidimensional anger, self-efficacy and quality of life questionnaires. Findings from the causal modeling showed that teacher’s emotional intelligence affect their anger, self-efficacy and quality of life. The emotional intelligence and anger through self-efficacy has an indirect impact on quality of life. Also the emotional intelligence through self-efficacy and anger has an indirect impact on quality of life. On the other hand, the direct effects of anger and self-efficacy on teachers’ quality of life is very important, and the self efficacy through reducing of anger affect on improving quality of life. Because one of the important determinants of the quality of life is human life, Identify and control the variables affecting the quality of life can improve the quality of life and be effective in enhancing people’s life.
    Keywords: emotional intelligence, anger, self, efficacy, quality of life
  • H. Rashid Kolvir* Pages 60-75
    The aim of this study was to compare the enthusiasm to school and academic burn out in students of the new and old building schools. Research method was descriptive by causal-comparative. Participants in this study was all students of third grade middle school in Ardabil in the year 1393. The sample consisted of 60 students who were selected in multistage cluster sampling method. To gather data we use the scale ofenthusiasm to school and academic burn out. Results of Manova analysis demonstrated that there is significant difference between the students of new and old building schools in enthusiasm to school and academic burn out (P
    Keywords: new, old building schools, academic burn out, enthusiasm to study
  • B. Sattari*, H. Pour Shahriar, O. Shokri Pages 76-93
    Aims study are design and construct intervention package of regulate achievement emotions and test of its effectiveness in reduce the negative emotions. The study was used "design of semi experimental research of pretest-posttest with follow up control group". The statistical community consisted of all mathematics high school students in 2014-2015 year academic in Ardabil city (N= 4080). In the first stage selected 489 students by use of "Classify random sampling". The second stage selected students with high negative emotions (n=48) and they were randomly assigned to two experimental and control groups. Training was performed in the experimental group for six sessions (three sessions a week and each it 90 minute) on all subjects. The Learning Related Emotions Scales was used. Data analyzed by covariance analysis and "t test for independent group". Results showed that package reduces negative emotions include anger, anxiety, shame, helplessness and boredom in high school students in post test and follow up stages.
    Keywords: high school students, regulation of negative emotions, the control, value theory of achievement emotions
  • A. Sheykholeslami*, F. Dortaj, Z. Eskandar Pages 94-110
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on social anxiety of students. The research method was semi-experimental with pretest-posttest design with control group. The statistical population of study included all high school male students of Tehran city in the 2013-14 academic year, that first among them by using available sampling, a school was selected, and then by using simple random sampling, 30 student who had high scores on social anxiety, were selected, and randomly assigned in experimental (15) and control (15) groups. The experimental group had 8 session of mindfulness-based cognitive therapy training. Social anxiety scale used to data gathering. The data was analyzed by covariance statistical method. Findings indicated that the research hypothesis of effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy training on decreasing of social anxiety had been proven, and students of experimental group in comparison with control group, in posttest had a significantly less self-control. So, we can conclude that mindfulness-based cognitive therapy has a significant effect on decrease the social anxiety of students.
    Keywords: cognitive therapy, mindfulness, social anxiety
  • H. Galavandi*, S. Alizadeh, M. Alizadeh Pages 111-124
    The aim of this investigation was to determine the relationship perceived organizational justice with organizational Commitment female teacher's city of Naghadeh. This is a descriptive – correlation study.The sample included 114 Female teacher's which were selected randomly. Tow questionnaires were used for data collection. The questionnaires validity were determined based on viewpoints of experts in management and educational sciences. The reliability of questionnaire esteemed through Cronbach alpha coefficient, α=0/913 and α=0/924 for perceived Organizational Justice and organizational Commitment. The data was analyzed through MANOVA and Multiply Regression analysis.Theresults showed that There is a positive and significant relationship each component with all dimension organizational Commitment.and there is a significant foreseen relationship distributive justice, procedural justice and interactional justice with affect commitment, continuous commitment and normative commitment.
    Keywords: perceived organizational justice, organizational commitment, female teachers
  • A. Kakavand*, H. Shams Esfandabad, M. Beiranvand Pages 125-142
    Introduction
    The purpose of this study, the effect of positive thinking to mothers on their children's disorders of the outer.
    Method
    This quasi-experimental pretest - posttest control group. Among mothers of children with disorders of the exterior has been referred to counseling and psychology students in nine of Tehran, 30 were randomized into two groups (n = 15) and control group (15 cases). The independent variable of positive thinking in 8 sessions of 3 hours was the experimental group, the control group received no intervention. the Child Symptom Inventory was used to collect data. Analysis of covariance was used to analyze the data
    Results
    Mothers of positive thinking to reduce the hyperactivity/ attention deficit and in disobedience coping / grudge match was effective. Also, changes in one-month follow-up was persistent.
    Conclusion
    Positive thinking education for mothers improve behavioral symptoms in children with disorders affecting the exterior of the mothers.
    Keywords: externalizing disorders, ADHD, ODD, positive thinking training
  • M. Narimani, M. A. Ghaseminejad, Z. Rostamoghli Pages 143-161
    This study examined the effectiveness of shared concern method in wellbeing of student's victims of bullying. The present study is an empirical research with a pilot study performed with a pre-test and post-test. The target population included all secondary school students who had been bullied in Ardabil studied 2015-2016. Thirty students were selected with using the available sampling method that 15 of whom as the experimental group and 15 in control group. The tools that used in this study was Lynda's Depression Anxiety Stress Scales (DASS) and Oxford Happiness Questionnaire (OHQ). Intervention sessions for each person, individually, as well as victims, bullies and teachers was held. Result of multivariate analysis of variance (MANCOVA) showed that shared concern method had impact of significant on depression, anxiety, stress and happiness in experimental group both at the post-test and follow-up. Therefore, it was concluded that to reduce the problems of student's victims of bullying to be used shared concerned method.
    Keywords: wellbeing, bulling, psychotherapy, shared concern method