فهرست مطالب

روان شناسی مدرسه - سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1396)

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی بادان فیروز*، سید موسی طباطبایی، احمد علی ناجی صفحات 7-22
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس کنترل روان شناختی وابسته مدار و پیشرفت مدار در دانش آموزان دبیرستان می باشد. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان دهدشت در سال تحصیلی 94-1393 بود. تعداد 310 نفر (168 پسر و 142 دختر) از دانش آموزان به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. همه آنها مقیاس کنترل روان شناختی وابسته مدار و پیشرفت مدار، پرسشنامه اضطراب بک و عزت نفس روزنبرگ را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از روش های تحلیل عاملی اکتشافی، ضریب آلفای کرونباخ و همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایجتحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که این مقیاس از دو عامل کنترل روان شناختی وابسته مدار و کنترل روان شناختی پیشرفت مدار اشباع شد. اعتبار مقیاس کنترل روان شناختی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 88/0 و هر کدام از خرده مقیاس ها شامل کنترل روان شناختی وابسته مدار 86/0 و کنترل روان شناختی پیشرفت مدار 83/0 بدست آمد که نشان از قابلیت بالای ابزار است. نتایج نشان می دهدکه مقیاس کنترل روان شناختی وابسته مدار و پیشرفت مدار در جامعه دانش آموزان دبیرستانی از خصوصیات روانسنجی قابل قبولی برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزاری معتبر در پژوهش های روان شناختی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مقیاس کنترل روان شناختی، وابسته مدار، پیشرفت مدار، تحلیل عاملی، دانش آموزان
  • حسین جناابادی*، عبدالوهاب پورقاز، مهتاب شعبانی صفحات 23-45
    هدف پژوهش حاضر، بررسی مقایسه ای رابطه ی نیازهای بنیادی روان شناختی خودتعیین گری و سازگاری فردی دانش آموزان تیزهوش و عادی می باشد. روش پژوهش، توصیفی و از نوع پیمایشی است. بدین منظور280 نفر از دانش آموزان تیزهوش و عادی مدارس شهر زاهدان با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه های شخصیت کالیفرنیا و مقیاس نیازهای روان شناختی اساسی پاسخ دادند. نتایج نشان داد، خودتعیین گری دانش آموزان عادی از تیزهوش بیشتر است. اما دانش آموزان از نظر سازگاری فردی، باهم تفاوت معناداری ندارند. همچنین نتایج رابطه ی معناداری بین خودتعیین گری و سازگاری فردی دانش آموزان نشان می دهد(01/0P<). نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نشان داد که نیاز به ارتباط و نیاز به شایستگی به میزان 33 درصد می توانند سازگاری فردی دانش آموزان را پیش بینی نمایند. بنابراین وقتی نیازهای روانی دانش آموزان برآورده می شود، آنها به تکالیف درسی توجه بیشتری نموده و به انجام آنها علاقه مند خواهند شد
    کلیدواژگان: خودتعیین گری، سازگاری فردی، تیزهوش، دانش آموزان
  • یاسر رضاپور میرصالح *، محمد سعید سلطانی، مینا نصوحی صفحات 46-64
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای جو مدرسه در ارتباط بین توانمند سازی و رفتارشهروندی-سازمانی معلمان انجام شد. این پژوهش از نوع مطالعات همبستگی بود و جامعه آن را کلیه معلمان شهرستان نایین در سال تحصیلی 95-1394 تشکیل می دادند. از بین جامعه، 197 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب و به مقیاس های توانمند سازی اعضای مدرسه شورت و رینهارت (SPES)، رفتار اضافه بر نقش معلم سومچ و دراچ-ژاوی (ERBS) برای سنجش رفتار شهروندی-سازمانی و شاخص جو سازمانی مدرسه هوی و همکاران (OCIS) پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل رگرسیون و معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج نشان داد که توانمند سازی معلمان تاثیر مستقیم معنی داری بر جو سازمانی مدرسه و رفتار شهروندی-سازمانی آن ها می گذارد، همچنین توانمند سازی معلمان از طریق بهبود جو مدرسه بر رفتارشهروندی-سازمانی معلمان نیز تاثیر غیرمستقیم دارد (001/0>p). این یافته نشان می دهد که مدل مفروض در پژوهش حاضر از برازش مناسبی برخوردار است و جو مدرسه نقش واسطه ای معنی داری در ارتباط بین توانمند سازی و رفتار شهروندی-سازمانی معلمان ایفا می کند. بنابراین می توان با توانمندسازی معلمان، هم در جهت بهبود جو سازمانی مدرسه اقدام کرد و هم رفتار شهروندی سازمانی آن ها را افزایش داد.
    کلیدواژگان: جو مدرسه، توانمند سازی، رفتار شهروندی، سازمانی، معلمان
  • علی شیخ الاسلامی* صفحات 65-84
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی بر کاهش اهمال‏کاری تحصیلی دانش‏آموزان با پیشرفت تحصیلی پایین انجام گرفت. روش پژوهش از نوع نیمه‏آزمایشی با طرح پیش‏آزمون-پس‏آزمون با گروه کنترل بود. جامعه‏ی آماری پژوهش را تمامی دانش‏آموزان پسر دوره‏ی متوسطه‏ی دوم شهر اردبیل در سال‏تحصیلی 96-1395 تشکیل می‏دادند. برای انتخاب نمونه ابتدا با استفاده از روش نمونه‏گیری تصادفی خوشه‏ای از میان مدارس پسرانه‏ی دوره‏ی متوسطه‏ی دوم شهر اردبیل، دو مدرسه انتخاب شد، سپس با مراجعه به کارنامه تحصیلی دانش‏آموزان کلاس‏های این مدارس، از هر مدرسه یک کلاس با دانش‏آموزان پیشرفت تحصیلی پایین انتخاب گردید و در نهایت از هر کلاس 15 دانش‏آموز با پیشرفت تحصیلی پایین انتخاب شده و به‏طور تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) گمارده شدند. به دانش‏آموزان گروه آزمایش، 8 جلسه راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی آموزش داده شد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس اهمال‏کاری تحصیلی سولومن و راتبلوم استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که فرضیه‏ی پژوهش مبنی بر اثربخشی آموزش راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی بر کاهش اهمال‏کاری تحصیلی دانش‏آموزان با پیشرفت تحصیلی پایین مورد تایید قرار گرفته است و دانش‏آموزان گروه آزمایش نسبت به دانش‏آموزان گروه کنترل در پس‏آزمون به طور معناداری اهمال‏کاری تحصیلی کمتری داشتند (01/0>P). بنابراین، می توان نتیجه گرفت که آموزش راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی در کاهش اهمال‏کاری تحصیلی دانش‏آموزان با پیشرفت تحصیلی پایین اثربخش است.
    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری شناختی، راهبردهای یادگیری فراشناختی، اهمال کاری تحصیلی، پیشرفت تحصیلی
  • سمیه کشاورز، علیرضا کاکاوند * صفحات 85-101
    پژوهش حاضر با هدف اثر بخشی آموزش الگوی حل مسئله اجتماعی برکاهش مشکلات سلوکی دختران بی سرپرست شهر تهران انجام شد. روش این پژوهش ، نیمه آزمایشی و از نوع طرح های پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. تعداد 40 نفر از دانش آموزان که دارای مشکلات سلوکی بودند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 20 نفره آزمایش و کنترل قرار داده شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه تشخیص اختلال سلوک شهریوری وهمکاران استفاده شد. دوره آموزشی مهارت حل مسئله در 7 جلسه در طول 7 هفته برگزارگردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس یک راهه استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش الگویابی حل مسئله در کاهش مشکلات سلوکی موثر است. در واقع ، آموزش الگوی حل مسئله اجتماعی باعث کاهش پرخاشگری، خرابکاری، روابط بین فردی ضعیف و افزایش مسئولیت پذیری در دختران بی سرپرست می باشد. بنابراین، یافته های پژوهش دلالت بر آن دارد که از آموزش الگویابی حل مسئله اجتماعی به عنوان شیوه ای برای کاهش میزان اختلال سلوک دانش آموزان می توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آموزش الگویابی حل مسئله، مشکلات سلوکی، دختران بی سرپرست
  • افسانه لطفی عظیمی*، فریبرز درتاج، غلامعلی افروز، محترم نعمت طاوسی صفحات 102-115
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان براساس خودپنداشت تحصیلی و مسند مهارگری انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان رشته علوم تجربی سال آخر دبیرستان های دوره‏ی دوم متوسطه دخترانه و پسرانه دولتی تهران در سال تحصیلی 93-1392 تشکیل می دادند که 560 دانش آموز دختر و پسر به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای، به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به منظورجمع آوری داده ها از مقیاس خودپنداشت تحصیلی، مقیاس درونی بودن افراد قدرتمند و شانس و از نمره معدل به عنوان معیار پیشرفت تحصیلی استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون درSPSS21 استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین خودپنداشت تحصیلی و مسند مهارگری با پیشرفت تحصیلی رابطه مستقیم معناداری (01/0>P) وجود دارد. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون آشکار کرد که تقریبا 23 درصد از واریانس پیشرفت تحصیلی دانش‏آموزان براساس خودپنداشت تحصیلی و مسند مهارگری درونی به صورت مثبت قابل پیش‏بینی است. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که با افزایش خودپنداشت تحصیلی و مسند مهارگری درونی بر میزان پیشرفت تحصیلی دانش‏آموزان افزوده می شود. به عبارت دیگر خودپنداشت تحصیلی و مسندمهارگری از متغیرهای مهم در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان است.
    کلیدواژگان: خودپنداشت تحصیلی، مسندمهارگری، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان
  • ایرج نیک پی *، سعید فرحبخش، لیلا یوسف وند صفحات 116-135
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر تفکر انتقادی دانش آموزان انجام گرفت. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه دوم دوره متوسطه دوم مدارس دولتی ناحیه دو شهر خرم آباد در سال تحصیلی 95- 1394 بود. حجم نمونه به تعداد 56 نفر(28 نفر گروه آزمایش و 28 نفر گروه گواه) با استفاده از روش تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب گردید. سپس تنها گروه آزمایش تحت آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی قرار گرفت، بعد از اتمام جلسات آموزشی، از هر دو گروه آزمایش و گواه پس آزمون و مجددا دو ماه بعد، پیگیری به عمل آمد. ابزار اندازه گیری این پژوهش پرسشنامه تفکر انتقادی ریکتس بود. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر تفکر انتقادی تاثیر معناداری داشت. ضمن این که نتایج در مرحله پیگیری نیز حفظ گردید.
    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، تفکر انتقادی، دانش آموزان
  • شهاب ولیزاده شفق*، شهنام آزادمرد، عباس ابوالقاسمی، جلیل حاجیلو صفحات 136-153
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش ابعاد شخصیتی هگزاکو و سبک های دلبستگی در پیش بینی رفتارهای سازگارانه نوجوانان زورگو صورت گرفته است. این پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه نوجوانان زورگو مقطع دبیرستان منطقه 16 شهر تهران تشکیل می دادند. نمونه پژوهش، تعداد 170 دانش آموز زورگو بود که از میان دانش آموزان شناسایی و به صورت در دسترس انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها، از فرم کوتاه پرسشنامه ابعاد شخصیتی هگزاکو، نسخه جدید پرسشنامه سبک های دلبستگی، مقیاس تجدید نظر شده زورگویی ایلینویز و پرسشنامه سازگاری استفاده گردید. داده های پژوهش، با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که صداقت-تواضع، توافق، وظیفه شناسی، گشودگی به تجربه و دلبستگی ایمن با رفتارهای سازگارانه نوجوانان زورگو رابطه مثبت معنی دار دارند(01/0>P). برونگرایی و دلبستگی ناایمن با رفتارهای سازگارانه نوجوانان زورگو رابطه منفی معنی دار دارند (01/0>P). بین هیجان پذیری و رفتارهای سازگارانه نوجوانان زورگو رابطه معنی داری مشاهده نگردید(05/0 کلیدواژگان: ابعاد شخصیتی، سازگاری، سبک های دلبستگی، زورگویی، نوجوان
|
  • Ali Badanfirooz * Pages 7-22
    The aim of this study was to evaluate the psychometric properties of Persian version of the Dependency-Oriented and Achievement-Oriented Psychological Control Scale in high school students. The method of this study was descriptive and correlational. All high schools of Dehdasht during the school year of 2013-2014 formed the population of the study. 310 students were selected by random multistage cluster sampling. All of the students completed psychological control scale, Beck Anxiety Inventory and Rosenberg Self-Esteem Inventory. For data analysis, exploratory factor analysis, Cronbach's alpha and Pearson correlation were used. The results of exploratory factor analysis showed that this scale was saturated with two factors, Dependency-Oriented psychological control and Achievement-Oriented psychological control. The validity of Dependency-Oriented and Achievement-Oriented Psychological Control Scale obtained 0.88 for the whole scale and each of the subscales including Dependency-Oriented Psychological Control obtained 0.86 and Achievement-Oriented Psychological Control obtained 0.83 by Cronbach alpha which showed the high power of the instruments. The results showed that Dependency-Oriented and Achievement-Oriented Psychological Control Scale had acceptable psychometric properties for high school students and it can be used as a reliable instrument in psychological studies.
    Keywords: psychological control scale, dependency-oriented, achievement-oriented, factor analysis, students
  • Hoseiin Jenaabadi * Pages 23-45
    This study aimed to investigate the relationship between basic psychological needs of self-determination and personal adjustment in gifted and normal students. To this end, 280 gifted and normal students using stratified sampling were selected to participate in this study. California Personality Inventory and the basic psychological needs scale were used as the research instrument. The results revealed that self-determination in normal students is more than of self-determination in gifted students, but in terms of personal adjustment, they were not significantly different from each other. There was a significant relationship between personal adjustment and self-determination in students. However, the results of stepwise regression analysis showed revealed that only relatedness and competence were useful in the model and can be considered as predictors of personal adjustment.
    Keywords: self-determination, personal adjustment, gifted, normal, students
  • Yaser Rezapuormirsaleh * Pages 46-64
    The purpose of the present study was to investigate the mediating role of school atmosphere with respect to teachers’ empowerment and organizational citizenship behavior. The population of this correlational study included all teachers of Naein during 1394-1395 academic year. 197 teachers were selected by random cluster sampling and responded to school participant empowerment scale (SPES) and extra-role behavior scale (ERBS). To investigate organizational citizenship behavior of the teachers, the organizational climate index for schools (OCIS) was employed. The data were analyzed by regression and structural equation modeling. The results showed that empowerment of teachers had significant effect on their organizational citizenship behavior and school climate. Also, empowerment of teachers by improvement of school climate indirectly affected teachers’ organizational citizenship behavior (p
    Keywords: school climate, empowerment, organizational citizenship behavior, teachers
  • Ali Sheykholeslami * Pages 65-84
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive and meta-cognitive learning strategy training on academic procrastination of students with low academic achievement. The research method was semi-experimental with pretest-posttest design an control group. The population consisted of all male students of the high school of Ardabil in 2016-2017 academic year. By using cluster random sampling, 30 students with low academic achievement were selected and randomly assigned into experimental (15) and control (15) groups. The experimental group had eight sessions of cognitive and meta-cognitive learning strategy training. Solomon and Rothblum academic procrastination scale (1984) was used to gather data. The data were analyzed by analysis of covariance. The results indicated that the research hypothesis of effectiveness of cognitive and meta-cognitive learning strategy training on academic procrastination of students with low academic achievement had been proven, and participants of the experimental group in comparison with the control group, in posttest had a significantly less academic procrastination (P
    Keywords: cognitive learning strategies, meta-cognitive learning strategies, academic procrastination, academic achievement
  • Alireza Kakavand * Pages 85-101
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of critical thinking training on problem solving (efficient and inefficient) students. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design and control group. The population of the study included all first grade high school students in the second district of Ardabil in 2015-2016 academic year. Using cluster random sampling, 60 students were selected and randomly assigned to the experimental group (30 participants) and control group (30 participants). The experimental group received 6 sessions of critical thinking training. Dzorila, Nezoo and Mead-Olivers’ social problem solving inventory-revised (2000) was used to gather the data. The data were analyzed by multivariable covariance analysis. The results proved the effect of critical thinking training on problem solving of students. So, the average post-test score of students in the experimental group compared to the control group students was significantly high regarding the efficient problem solving style (positive orientation to problem and rational style of problem solving) and less in the inefficient problem solving style inefficient (negative orientation to problem solving, avoidance style and impulsive style of problem solving). So, we can conclude that critical thinking training has a significant effect on increasing efficient problem solving style of students.
    Keywords: critical thinking, efficient problem solving style, inefficient problem solving style, students
  • Afsaneh Lotfi Azimi * Pages 102-115
    The purpose of this study was to predict the academic achievement based on academic self-concept and locus of control. The design of this study was correlational-descriptive. The population consisted of all male and female pre-university students in public high schools of Tehran majoring in natural sciences in the academic year of 2014-2015. From this population, 560 male and female students were selected using multi-stage random sampling. The instruments were academic self-concept scale, and interiority, powerful people and chance scale. Also, the students’ GPA was considered as the criterion of their academic achievement. Data analysis was performed through Pearson's correlation coefficient and regression analysis in SPSS 21. The results showed a positive significant correlation between academic self-concept and locus of control with academic achievement (p
    Keywords: academic self-concept, locus of control, academic achievement, students
  • Iraj Nikpey * Pages 116-135
    The aim of the present study was to examine the effect of self-regulated learning strategy training on critical thinking of students. This quasi-experimental study had a pre-test/post-test and follow-up design with a control group. The population included all high school female students in the second grade in Khorramabad public schools in the academic year 1394-1395 with a total number of 905 students. Using multi-stage cluster random sampling, a sample of 56 participants (28 in the experimental group and 28 in the control group) were selected. The experimental group received self- regulated learning strategy training. After the training sessions, both the experimental and control groups took a post-test. And two months later, both groups were followed up. The instrument was critical thinking questionnaire Ricketts. The results revealed that self-regulated learning strategy training had a significant effect on critical thinking. Meanwhile, the results were almost the same in the follow-up phase.
    Keywords: self-regulated learning strategies, critical thinking, students
  • Shahab Valizadeh Shafag * Pages 136-153
    The purpose of this study was to examine the role of HEXACO personality dimensions and attachment styles on predicting bullying adolescence adjustment behaviors. This study was descriptive and correlational. The population was all bullied adolescents in Tehran. To the study’s aim, 170 bullied adolescents were identified among the students and selected by availability sampling. To collect the data, Illinois Bullying Scale (Esplage & Holts, 2001), HEXACO-PI-R Characteristic Dimensions Inventory (Ashton & Lee, 2004), Attachment Styles Inventory (Hazan & shaver, 1993) and Adjustment Inventory (Sinha & sing, 1993) were used. The data were analyzed by Pearson's correlation coefficient and multiple regression. The results revealed a positive relationship between honesty-humility, agreeableness, conscientiousness, openness to experience and secure attachment with bullied adolescence adjustment behaviors (p
    Keywords: attachment styles, adjustment, bullying, personality dimensions