فهرست مطالب

تحقیقات علوم قرآن و حدیث - سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1388)

مجله تحقیقات علوم قرآن و حدیث
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1388)

  • 206 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/12/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • کامران ایزدی، سیدمهدی لطفی صفحه 5

    برخی از اسامی راویان بر اثر گذشت زمان دچار تغییرات مختلفی شده اند که در دو شیوه تغییرات شکلی و محتوایی جای می گیرند. نام شناسی به منزله علمی که به مطالعه نام ها می پردازد، می تواند راهکار مناسبی برای مطالعه تغیییرات صورت گرفته در نام ها، ارایه دهد. در واقع نام شناسی با ارایه شکل صحیح نام و تغییرات مختلف آن، راه را برای مطالعات رجالی در حوزه نام ها باز می کند.روش های نام شناختی، در حوزه های مختلف رجالی از جمله استخراج پاره ای از اطلاعات راویان از نام آنها، توحید مختلفات و شناسایی نام های محرف و مصحف کاربرد وسیعی دارد. نتایج حاصله از مطالعات نام شناختی هر یک از حوزه های مذکور، می تواند کمک شایانی به روشن شدن بخشی از زندگانی راویان نکند.

    کلیدواژگان: نام، نام شناسی، نام شناسی فردی، نام های رجالی، نام های فردی
  • محمدکاظم شاکر، سیدسعید میری صفحه 25

    قوم سبت یکی از اقوام یهودی بوده است که بر اثر تقلید کورکورانه از پدران و گذشتگان خود حدود خداوند را نادیده گرفتند و از آزمایش الهی مبنی بر صید نکردن ماهی در روز شنبه سربلند بیرون نیامدند، در نتیجه به عذاب مسخ گرفتار شدند. این عذاب به لحاظ ناشناخته و شگفت انگیز بودن در میان عذاب های الهی برجسته تر است، از همین رو سوالات بیشتری نیز درباره آن مطرح شده است. با تحقیق و دقت در قرآن، حدیث و آرای دانشمندان روشن می شود که منظور از مسخ مورد بحث، مسخ جسمانی و ظاهری است و ادعای این که این مسخ، مسخ دل ها بوده یا از باب مثل بیان شده است، نمی تواند درست باشد. بر همین اساس و با تکیه بر نتایج این پژوهش می توان ادعا کرد که نظریه مجازی بودن زبان آنها برای تهدید هدایتگرانه بشر، دست کم درمورد عذاب مسخ پذیرفتنی نیست.

    کلیدواژگان: عذاب، مسخ، مسخ ظاهری، مسخ باطنی، قوم سبت و اصحاب شنبه
  • علی ارشد ریاحی صفحه 49

    در این جستار تاثیری را که برخی از آرای فلسفی صدرا بر برداشت های او از آیات قرآن داشته است، نقد و بررسی می کنیم. به این منظور کلیه کتاب های فلسفی و تفسیری وی را مطالعه و مواردی را که او تحت تاثیر آرای فلسفی مذکور مفاهیمی غیر از معانی ظاهری برداشت کرده است، جمع آوری کرده ایم. سپس با توجه به سایر آیات، روایات، قراین عقلی و لفظی و شان نزول آیات صحت و سقم برداشت های ایشان را معین می کنیم. در آخر نیز به این نتیجه می رسیم که هیچ یک از سیزده برداشت صدرا از آیات قرآن صحیح نیست.

    کلیدواژگان: ماده اولی، ادراک حسی و عقلی، عقل بسیط و تفصیلی صناعات خمس، قیاس، قوای نفس
  • مهدی اکبرنژاد، روح الله محمدی صفحه 67

    پدیده چشم زخم، آزار یا نقصانی که از تاثیر افکار بعضی از مردم به واسطه دیدن یا تعریف کردن آنها از چیزی به کسی یا چیزی می رسد، از جمله مسایل متافیزیکی است که از قدیم الایام وجود داشته، بسیاری از ارباب ملل و نحل به آن پایبند و معتقدند. این مسئله نه تنها در اسلام و مبانی دینی و تمدن اسلامی باوری خرافی تلقی نمی شده است، بلکه قرآن و روایات نیز آن را تایید می کنند. در این جستار ضمن طرح این مسیله، مبانی دینی آن را بررسی و دلایل و مستندات آن را از کتاب و سنت عرضه کرده ایم، همچنین دیدگاه های مخالف نقد و بررسی شده اند.

    کلیدواژگان: شورچشمی، چشم زخم، متافیزیک، تاثیرات نفسانی، اعجاب
  • عبدالغنی ایروانی زاده، سید رضامیراحمدی صفحه 91

    در این جستار قصد داریم تا از نزاهت در گفتار و بیان پروردگار پیراسته از هر زشتی و ناراستی پرده برداریم؛ زیرا بر آن باوریم که ایزد پاک علاوه بر اینکه در جای جای کتاب مقدس خویش، قرآن کریم، بر ادب و احترام به دیگران تاکید خاص دارد خود نیز عملا در گفتارش عفت کلام داشته و قصد آبروریزی و پرده دری از هیچ کس را نداشته است. همچنین در پی آنیم تا چگونگی تعبیر خداوند از زشتی ها را هویدا سازیم؛ این که آن ذات مقدس به هنگام بیان ناهنجاری ها، زشتی ها و هر آنچه که ممکن است برای بشر زشت جلوه کند، چگونه عمل و از چه هنری استفاده کرده است. با توجه به این که بسامد نزاهت قرآن در کنایه، سخریه و تهکم بیشتر رخ نموده است، با ذکر نمونه های فراوان از این منظر آنها را به بوته نقد و تطبیق می کشیم و سعی می کنیم نزاهت و عفت کلام را در این مجال در گستره دید مخاطبان قرار دهیم، امید است تحصیل حاصل نباشد و سخن به درازا  نکشد.

    کلیدواژگان: نزاهت، قرآن، کنایه، تهذیب، سخریه
  • محمدحسین برومند، حامد دژآباد صفحه 111

    در تفسیر آیات 30 تا 33 سوره ص، احتمالات و دیدگاه های متفاوتی وجود دارد که بیشتر ناشی از اختلاف در مرجع ضمایر در دو جمله " تورات بالحجاب" و " ردوها" است. برای کشف مرجع ضمایر، هر یک از مفسران به دلایلی استناد کرده اند که در این جهت چهار احتمال قابل تصور است. دراین جستار با توجه به روایات و ذکر واژه " عشی" در آیه، مرجع ضمیر در جمله اول، شمس و در جمله دوم، صافنات تعیین شده است و روایت وارده و نیز ذکر صفت " اواب" درباره سلیمان (ع) با در نظر گرفتن مقام انبیا، تنها حکایت از ترک اولی از ناحیه سلیمان می کند.

    کلیدواژگان: سلیمان، صافنات، مسح، عشی
  • عباس تقویان (نقیئی) صفحه 127

    تفسیر جامع المیزان فی تفسیر القرآن با القرآن یکی از برجسته ترین تفاسیر شیعی سده اخیر به شمار می آید. قرآن محوری و پایبندی به روش تفسیر قرآن به قرآن، ویژگی شاخص این تفسیر است. اگرچه روش تفسیر قران به قرآن کم و بیش در برخی تفاسیر قدیم و جدید نیز دیده می شود، ولی میزان توجه به این روش در تفسیر المیزان از نظر کمی و کیفی تا حدی است که می توان آن را پدیده ای ممتاز و نقطه عطفی در تاریخ تفسیرنگاری به شمار آورد. وجه تمایز اصلی تفسیر المیزان با تفاسیر دیگر عبارت است از : قرآن را منبع مستقل تفسیر قرار دادن، وا نهادن پیش داوری ها، استفاده از قراین و شواهد درونی قرآنی و  تکیه بر قواعد عرفی محاوره. علامه طباطبایی به استفاده از این روش متعهد شده و به خوبی آن را به کار گرفته است. (نک. طباطبایی 1362:ج1، 11-12)
     یکی از الزامات این روش، توجه به سیاق در سوره ها است. قاهده سیاق یکی از قواعد عرفی زبان به و حجیت آن امری است عقلانی. در عرف محاوره گوینده حق دارد از قرینه های پیوسته لفظی استفاده و مخاطب نیز حق دارد به این قرینه ها استناد و احتجاج کند. امروزه در میان زبان شناسان اهمیت کشف قراین درون متنی از رهگذر سیاق برای تحلیل محتوا (text analysis)، امری پذیرفته شده است. علامه به طور گسترده و در جای جای تفسیر المیزان از این روش کمک گرفته و با کلید سیاق قفل های ناگشوده بسیاری را گشوده است. در این جستار، گونه های مختلف ساق و کارکرد آن در تفسیر المیزان را بررسی می کنیم.

    کلیدواژگان: تفسیر المیزان، تفسیر قرآن به قرآن، تدبر در قرآن، سیاق، روش تفسیر قرآن، قواعد تفسیر، زبان قرآن
  • اعظم پرچم، پروین فنایی صفحه 149

    از روش های نوین در تحقیق و پژوهش در قرآن، معناشناسی واژه های قرآنی است. در این نگرش، پس از انتخاب کلمات کلیدی قرآن، میدان های معناشناختی هر واژه به همراه ارتباط نظاممند میان آنها بررسی شده تا برخی از لایه های معنایی آیات ظاهر می شود.
    در این جستار با استفاده از روش یاد شده، شماری از واژه های کلیدی اخلاق سییه را در حوزه های لغت، تفسیر و سیاق آیات ارزیابی می کنیم و پس از تبیین هسته معنایی هر واژه، به ارتباط میان آنها می پردازیم تا با کشف معارف جدید از قرآن اندیشه نظام دار بودن آن معارف روشن شود.
    آنچه در این مقاله بدان اهتمام می ورزیم، این است که جهان بینی قرآن خدا مرکزی است، یعنی هیچ مفهوم عمده ای در قرآن جدا از مفهوم خدا وجود ندارد و اخلاقیات انسانی، بازتاب ضعیف و رنگباخته و تقلیدی ناقص از صفات پروردگاری است. هرگاه ستر و پوشاندنی (کفر)، بر این بازتاب قرار گیرد، سر حلقه اخلاق سییه مس شود که ضلالت، فسق، شرک، ظلم، هوی،... را به دنبال دارد. واژه های مذکور از واژه های اصیل و توصیفی با محتوایی واقعی هستند که بهد صورت اصطلاحات اخلاقی مهم در سطح اول زبان اخلاقی است و در طبقه بندی نظام ارزشی قرآن، جایگاه خاصی دارند.

    کلیدواژگان: هسته معنایی، نص، سیاق، نظام اخلاقی، کفر، شرک، فسق، ضلال، شقاق، ظلم، اثم
  • امیر حمزه سالارزایی صفحه 171

    در این جستار به روش توصیفی و تحلیل اسناد (آیات، روایات، فتاوی، قواعد عربی و منطقی) درباره عنوان محاربه و افساد فی الارض و ارتباط ابن دو مفهوم کلی و نسبتا کلی اشاره می شود. نخست به تعریف لغوی و اصطلاحی موضوع محاربه، سپس افساد فی الارض می پردازیم و پس از طرح مسئله در یک سیر تاریخی، پیشینه این بحث مهم و مسئله برانگیز را بررسی می کنیم. در پایان نشان خواهیم داد که محاربه و افساد فی الارض دو مقوله جدا و در عین حال از لحاظ مفهومی در ارتباط باهم هستند. ارتباط این دو مقوله از باب عنوان و معنون است. مجازات محاربه از نوع حد و ببه تناسب جرم و مجازات است، اما مجازات افساد فی الارض تحت عناوین جدید از نوع تعزیر خواهد بود.

    کلیدواژگان: محاربه، فساد فی الارض، او، انما، تعزیر و عدالت کیفری
|
  • Page 5

    In the current of time, the names of some of the narrators has undergone changes which can be categorized as that connected to the form or meaning of the names. Onomastics is a science in which names are studied and methods for studying their changes suggested. Indeed, Onomastics by suggesting the correct name and its different alterations opens the road for the study of names in the field of Rejal. The methodology of Onomastics has great use in different fields of Rejal including implication of different data about a person by examining its name, identifying different names for one person, finding the altered names. The results of these studies can have a great impact on elucidating various aspect of the narrators' life.

  • Page 25

    The Sabbath group had been one of the Jewish groups who had blindly emulated their fathers and ancestors, not strictly observing the divine limitations, therefore failing in the trial of not catching fishes on Saturdays and being tormented with transformation. This torment is specific among the divine torments because of its unusual and unknown nature; therefore bringing up many questions about it. Contemplating Kuran, traditions and the scholars views, it is apparent that the mentioned transformation (maskh) is a physical one, negating the possibility of its being that of the soul and as a parable. Accordingly, based on this study it can be concluded that considering the language of the religion, figurative or allegoric while expressing divine torments, in order to warn the human beings, at least in this case is not acceptable.

  • Page 49

    Some of the philosophical views of Sadra had impact on his understanding of Kuranic verses. This is the subject of this article in which the issue is examined and its examples, where he has chosen an exoteric meaning accordingly, have been gathered from all his philosophical and exegetical works. Subsequently, his understanding has been evaluated according to other verses, traditions, rational and narrative proves, and also the occasion of revelation. Finally we have reached the result that none of Sadra's thirteen perceptions of the Kuranic verses are correct.

  • Page 67

    The phenomena of evil eye_ i.e. the injury or harm occurred to a person or thing by glaring or admiring them by those possessing a special mental power, is of old metaphysical issues ,in which people of different nations and beliefs, had faith. In Islam and its principals and also in Muslim civilization, this issue has not been considered a superstition, more over it has been approved by Kuran and traditions. In this article, studying this subject we have considered its arguments and references in Kuran and traditions, while considering its opposing claims.

  • Page 91

    This essay is meant to reveal the immaculateness in Lord's Speech and manner of statement, free of any obscenities or dishonesty. For we believe that in addition to His particular emphasis on politeness and courtesy toward others noticed everywhere in His Holy Book, Quran, Holy God himself has purity of speech and no intention of dishonoring anyone. Also we intend to show how God interprets obscenities; how His Holiness has performed and what art he has taken advantage of in talking of indecencies, obscenities and whatever that may seem obscene in men's eyes. Regarding the fact that the intensity of immaculateness of Quran is more deeply shown in statements of sarcasm, satire and command, we will analyze them in this regard, mentioning frequent examples and trying to expose to the addressee in this opportunity, the immaculateness and purity of speech, hoping that it would not be explaining what is already explained.

  • Page 111

    In the interpretations of the verses 30-33 of chapter38 (Sad) different possibilities have been expressed due mainly to toe debate on the reference of the pronouns in the two sentences "was hidden in the veil" And "bring them back". In order to identify the correct reference each commentator has given its arguments which at whole are four possibilities. In this article, according to the use of the word evening (ashya) and considering the traditions on this event, the pronoun in the first sentence refers to the sun (shams) and the one in the second sentence to the light-footed coursers(safenat). The according traditions and attribution of repenting (anab) to Solomon is merely implication of commission of an unsuitable deed, not a sin.

  • Page 127

    The "almizan fi tafsire -al quran bel quran" as an universal commentary is one of the most brilliant Shiite commentaries at the recent century. Basic feature of this book refers to: pure quranic consideration and quran based on quran's method. although there are more or less some ancient or recent quranic exegetic textual contents based on the same method but this interpretive approach has an extensive quantitative and qualitative dimensions in "almizan" as far as to be named an unique interpretative phenomon along the history of exegesis knowledge. basic differentia of this commentary briefly are consideration to quran as an independent source of interpretation, misunderstanding religious prejudices and relying on the common linguistic rules. the author of "almizan" has obligated to fulfill this method and has completely done it. one of the logical requirements of this method is the context rules(siagh) which have been known as conventional linguistic rules which pose competence reasoning. through a writing or speech content there are different verbal indications to be returned and documented. the linguists-today-have completly accepted the indications , signs and singles as named as "siagh" to be discovered for text analysis. allameh tabatabai has extensive used the same method during his interpretative effort and has succeeded to solve so many commentary difficulties. This article has aimed to investigate role of "siagh" as its figuration and function in tafsir al-mizan.

  • Page 149

    One of the new methods of studying Kuran is semantics' of Kuranic verses. In this approach, after choosing the keywords, the semantic fields of each word, along with the systematic relation between them is studied in order to show some of the hidden stages of meanings. In this article, using the mentioned method, we have studied some of the keywords of vice lexically, exegetically and in its context. unveiling its core meaning, we have eliminated the relation between these keywords, detecting and displaying the systematic teaching of the Kuran. Our emphasizes in this study is that the Kuranic world view is God-centered i.e. there is no main concept in Kuran independent from the concept of God and virtues are a weak reflection and an imperfect emulation of the divine attributes. Whenever this reflection is concealed and hidden(kufr),the principal bad deeds will appear which are error(zelalat), impiety(fesgh), injustice(zulm), lust(hava), idolatry(sherk). These words are of basic and demonstrative words with real concept. They comprise the main moral terms at the first language stage and enjoy a distinct statue in the Kuranic moral system.

  • Page 171

    This research uses descriptions and anaiysis of documents (i.e. verses, traditions, religious decrees, Arabic and logical Rules) concerning two subjects of muharebah (fighting with God) and efsad fi-I-arz ( mischief- making on earth ) and the relation between these two general and semi- general concepts. First, we dwell on the literal and phrasal meaning of these two words and then after regarding the issue in a historical light, the background of this significant and controversial matter is dealt with. At the end, we will show how these two issues are two separate matters semantically connected. The relation between these two matters is that of title and denotation . The penalty for fighting with God is whipping and in proportion with the offence but that of mischief-making on earth will be under new titles of the discretionary kind of punishment.