فهرست مطالب

تحقیقات علوم قرآن و حدیث - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1390)

مجله تحقیقات علوم قرآن و حدیث
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1390)

  • 240 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کامران ایزدی، محمد جانی پور صفحه 5

    آنچه تا کنون در حوزه مطالعات تاریخ اسلام و حوادث قرن اول هجری به ویژه دوران حکومت امیر المومنین (ع) مطرح شده، بیشتر تبیین تاریخی حوادث بوده که موجب شده است بسیاری از جوانب فرهنگی و اجتماعی آن وقایع مغفول مانده و تنها به گزارش شرح حالی از روند وقایع اکتفا شود.
    به نظر می رشد آنچه امروزه می تواند راه گشای فهم بسیاری از وقایع آن دوران باشد، تبیین دیدگاه ها و مبانی نظری افراد شاخص و مطرح اعم از موافقان و مخالفان با دولت حق از خلال کلام و گفتار ایشان باشد چرا که زبان آدمی، معرف شخصیت اوست و به واسطه فهم گفتمان هر شخص و چینش منطقی کلمات او در کنار همدیگر و تحلیل محتوای آنهاست که می توان به درکی جامع از دیدگاه های آنفرد دست یافت و همچنین با نگاهی کلی به منطق حاکم بر مجموعه باقی مانده از کلمات ایشان و تحلیل محتوای آن، امکان بازسازی یک سامانه کامل و تصویر پردازی از نگاه وی به وجود می آید. به عبارت دیگر، با تاملی دقیق و چینش منطقی کلمات و جملات، سخنان یا نوشته های افراد و تحلیل محتوای کیفی آنها می توان به اعماق اندیشه های آنان آگاهی یافت.
    در این مقاله با بررسی مضامین نامه های معاویه که در طول دوران حکومت حضرت علی (ع) برای ایشان نوشته، به نگاهی جامع در مورد مبانی سیاسی، فکری، عقیدتی و اخلاقی وی دست می یابیم.

    کلیدواژگان: امیرالمومنین علی (ع)، تاریخ اسلام، تاریخ تشیع، فاسطین، صفین، معاویه، نهج البلاغه
  • محمد مهدی آجیلیان مافوق، مهدی جلالی صفحه 45

    در این پووهش به تحلیل مقوله معرفت دینی و نحوه تحقیق ان در ادوار مختلف تاریخی می پردازیم و می کوشیم نادرستی برخی نظریات مطرح شده در این باره را آشکار سازیم. در این مقاله به تکامل عصری معرفت دینی در سایه استنطاق و دلالت یابی مبنایی و روشمند متن تاکید می شود. از منظر این پژوهش تکامل معرفت دینی ناشی از سوالات و شبهات نوپدید در هر عصر است که با توجه به نیاز ها و مقتضیات زمان بروز می کند. این سوالات و شبهات نوپدید استنطاق و پاسخ متن را می طلبد که همین امر تکامل معرفت دینی را در پی دارد. در همین زمینه به تفاوت دو مرحله استنطاق و دلالت یابی متن اشاره می کنیم و دخالت پیش فهم ها، پیش دانسته ها و انتظارات مفسر را تنها در مرحله استنطاق جایز شمرده ایم. همچنین با اشاره به عصری بودن پرسش ها و توهم عصری بودن پاسخ ها را که زاده نظریه تاریخمندی فهم است؛ رد می کنیم.

    کلیدواژگان: معرفت دینی، استنطاق، دلالت یابی، تکامل عصری، متن، هرمنوتیک فلسفی
  • کرم سیاوشی صفحه 73

    شناخت درست و دقیق نقاط قوت و ضعف تفسیر نویسان و بیان شایستگی ها و بایستگی های مفسر قرآن در عرصه پر مخاطره تفسیر کلام وحی و قرآن پژوهی، تحلیل تفاسیر موجود و بازکاوی مباحث و اندیشه های مطروحه در آنها را می طلبد. من وحی القرآن از متاخرترین مجموعه های گران سنگ و پر ارج تفسیر قرآن کریم است گه به خامه فقیهی مجتهد و متفکری مبارز، نگاشته شده است. در این مقاله با سیری اجمالی در این موسوعه تفسیری روشن می شود که مهم ترین شاخصه های روش و گرایش تفسیری مولف آن، تفسیر در جهت تربیت مخاطبان و تطبیق آیات و مفاهیم قرآن با زبان و اصطلاحات عصر حاضر است. علاوه بر ان پاره ای از آن پاره ای از اندیشه های مطروحه در این تفسیر را تحلیل کرده ایم.

    کلیدواژگان: رویکرد تفسیری، تفسیر تربیتی، تفسیر عصری، من وحی القرآن، علامه فضل الله
  • مرتضی قائمی، سیدمهدی مسبوق، حسین بیات صفحه 109

    امام علی (ع) در فصاحت و بلاغت بی مانند و در خطابه و سخنوری سر آمد است، سحنان زیبا و پرمحتوا و آموزنده او از روزگار زندگی پر بارزش، مورد توجه ادیبان و سخن شناسان و بزرگان علم وادب بوده است. نهج البلاغه با محتوای غنی و تصویر های زیبا و نغمه دلنشین، از همان آغاز توجه بسیاری از بزرگان دانش زیبا شناسی و هنر سخنوری را به خود جلب کرده است. دنیا یکی از موضوعات اصلی و محوری نهج البلاغه است که امام (ع) در ارایه تصاویر استعاری از آن، خلاقیت، ابتکار و فصاحت بی بدیل خویش را به نمایش می گذارد. استعاره های آن حضرت در موضوع دنیا از خیال و ابتکاری بی نظیر برخوردار است، دقت در انتخاب الفاظ و روش ترکیب آنها، تازگی و طراوتی خاص به توصیفات آن حضرت بخشیده است. به کار گیری عناصر طبیعت، حیات، پویایی، صوت، زمان، مکان و استفاده از تجارب شخصی در به تصویر کشیدن این موضوع، نشان از معرفی دقیق چهره دنیا و شناخت آن دارد.

    کلیدواژگان: علی (ع)، استعاره، دنیا، نهج البلاغه، تصویر
  • مصطفی سلیمی زارع، کاظم قاضی زاده صفحه 141

    درباره جایگاه سنت در شریعت دیدگاه هایی مطرح شده است. دیدگاه مشهور میان فریقین آن است که سنت در کنار قرآن از جایگاه مهمی دارد و در کنار قرآن حکم ثقل قرآن، به تبیین آموزه های شریعت می پردازد. در شیوه تفسیری قرآن به قرآن آن گونه که از ظاهر سخن علامه طباطبایی (ره) بر می آید سنت در مقام تفسیر آیات هیج نقشی ندارد و قرآن مستقل و بی نیاز از غیر است. اما با بررسی رویکرد عملی ایشان و جمع بندی اقوال ایشان در مقام تفسیر، روشن شد که ایشان از سنت در عرصه های مختلفی استفاده کرده اند. از این رو، باید گفت صاحب المیزان در کنار روش تفسیری قرآن به قرآن نقش سنت را نادیده نگرفته اند بلکه در مقام عمل، استفاده از آیات قرآن را برای دستیابی به کنه معنای آیات در تفسیر قرآن، کافی نمی دانند.

    کلیدواژگان: سنت، تفسیر المیزان، روش تفسیری قران به قرآن، کارکردهای سنت
  • الهام محمدزاده، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحه 169

    قرآن کریم در آیات متعدد عصمت نبی اکرم (ص) را بیان کرده است. با وجود این آیات موهم عتاب و توبیخ نسبت به پیامبر با عصمت ایشان ناسازگار می نماید. از نظر متکلمان اسلامی عصمت امری پذیرفته شده است اما در باب حدود آن نظریه های مختلفی طرح شده است. علامه سید حیدر آملی عارف شیعی قرن هشتم و شارح آثار ابن عربی با تطبیق نظریه انسان کامل بر نبی اکرم (ص)، گستره عصمت ایشان را فراتر از تلقی متکلمان می داند. او با محور قرار دادن این دیدگاه که فهم قرآن مراتبی دارد جمع عصمت نبی با آیات عتاب را به گونه ای دقیق تر تفسیر کرده است. در این نوشتار دیدگاه سید حیدر آملی در شش محور بازشناسی و حمع بندی می شود که سید در اکثر موارد، خطای آیات را ظاهرا نسبت به پیامبر ودر واقع مربوط به سایر مسلمانان می داند و معتقد است استغفار پیامبر اکرم (ص) دلالت بر خطاب آیات موهم عتاب نسبت به پیامبر ندارد و نشانه گناه شرعی نیست، بلکه می توان آن را از باب حسنات الابرار سییات المقربین یه ترک اولی تعبیر کرد.

    کلیدواژگان: عصمت پیامبر اکرم (ص)، آیات موهم عتاب، انسان کامل، استغفار، سیدحیدر آملی
  • سهراب مروتی، کبری ستایش صفحه 199

    تاریخ زندگی انسان گویای این حقیقت این است که دین کار آمدترین روش شناسی برای آرامش دینداران ارایه کرده است. هرچند گه مولفه های دینداری در متون دینی به اشکال گوناگونی گزارش شده است، اما باز مطالعه و انتظام بخشی به آنها از ضروریات مباحث مربوط به دین است. در این پژوهش در صدد آنیم که با ارایه تعریف دینداری، مولفه های وابسته به آن را گزارش و با پردازش به ابعاد سه گانه شناختی، عاطفی و عملکردی در حوزه دینداری، راهکارهای راهبردی تعمیق دینداری را ارایه کنیم.

    کلیدواژگان: دینداری، مراتب دینداری، مولفه های دینداری، پرورش دینداری
  • صفحه 5
|
  • Page 5

    In the historical studies of Islam and the events of the first century,notably the rule of Imam Ali, the main concern has been that of historically identifying the events which has resulted in neglecting the cultural and social aspects of this era. However, in order to reach a better understanding of the events in this era, the study of the theoretical principles for the distinguished characters,either pro or anti governmental personalities, seems necessary. Contemplating on the oral and written words remained from these people, and quantitatively analyzing it, semantically and synthentically , helps us accomplish this end. In this essay, by studying the contents of Mo'aviyeh's letters to Imam Ali(pbuh) we reach a general profile of his main political , ethical and doctrinal principles .

  • Page 45

    In this study , the concept of religious epistemology and its accomplishment in different historical eras has been discussed , indicating the invalidity of different theories in this connection and emphasizing on the contemporary evolution of the religious epistemology in result of imposing questions to the text and methodically reaching its implications. According to this study the evolution of the religious epistemology is due to newly appeared questions in each era which has been raised by the necessities and requirements of the time. These new question demand answers from the text which ends in the evolution of religious epistemology. In this connection, the difference between imposing questions to the text and getting the answers from it has been discussed which indicates that premises and presupposition in this procedure and the interpreter's expectations should be taken into consideration only when imposing questions to the text. In addition we show that although the questions are consistent with time and therefore contemporary, the answers are not so; that is the refutation of the theory of historical limitation of comprehension. </Abstract>

  • Page 73

    To reach a true understanding of the merits and disadvantages of the interpreters and defining the necessities and virtues of a quranic commentator in the challenging field of quranic studies and interpreting the word of revelation necessitates the study of the extant exegesis. 'Men wahy al-Quran' ,one of the latest esteemed exegesis, has been written by a revolutionary jurist and scholar. In this article, a general survey in this exegesis makes it obvious that the most significant characteristic of this interpretation is its objective in edifiying its addresses and denoting the verses and quranic concepts with the language and terms of the modem-day. In addition we have analysied some of the proposed ideas in this commentary.

  • Page 109

    Imam Ali (pbuh) is unique in eloquence and rhetoric and master in oration. his thrilling and profound words has captivated the attention of the literalists and doctors of knowlegde and language from his own time. Nahj al-balaghah with its reflective meaning , delightful images and pleasant melody has attracted many masters of oratory and linguistic as soon as it appeared.' World' is one of the basic and important subjects in Nahj al-Balagheh in which Imam Ali shows his great creativity, and eloquence . In his metaphors for world his delicate choice of words and his inspiration in their assembling has given freshness and novelty to his descriptions. The employment of elements of nature, life, motion, sound, time, place and the usage of personal experiences in visualising this matter manifests his thorough understanding and introduction of the world.

  • Page 141

    Concerning the status of tradition in Islamic beliefs, different viewpoints have been suggested. The prevailing view among Shias and Sunnis is that tradition enjoys an esteemed position next to Quran and along with it has the responsibility of defining the Islamic teachings. In the quran to quran interpretation method, as is apparent from the explanations of Allameh Tabatabayi, tradition has no status in the interpretation of the verses and Quran is independent and in no need of any other source for its interpretation. However, studying his practical approach and resolving his views indicates the use of tradition in different fields. It should be declared that the author of almizan ,along his quran to quran interpreting approach has not neglected the employment of tradition and in practice does not consider the quranic verses adequate for reaching the depth of the meanings of the quranic verses.

  • Page 169

    The holy Quran has expressed the infallibility of the holy Prophet(pbuh) in several verses. Nevertheless the purportedly rebuking verses are mutually exclusive with this fact. Islamic theologist have accepted the issue of infallibility although they have debates on its limits. Allameh seyyed heydar amoli , the eighth century shia mystic and the interpreter of Ibn Arabi's works by denoting the theory of the perfect human to the holy Prophet(pbuh),has gone further than the theologians concept of infallibility. Considering the different layers of meaning for quran, he has reached a more profoung understanding of the rebuking verses and its relation to the infallibility of the holy prophet. In this article amoli's viewpoints have been categorized in six groups and it is possible to conclude that in most cases his interpretation of these verses is that they are purportedly addressed to the holy prophet but actually meant for other muslims. According to him, the holy prophet's supplications for blessing does not imply that these verses are addressed to him or that he has performed any sin, but these can be considered as negletion of what was better to do (tark ula).

  • Page 199

    The histoty of human life expresses this fact that religion pressnts the most efficient methododlogy to faithfulness (tranquil) pious people Although faithfulness components in various from are necessities of related subjects to religion. We are going to report its related components by representing failfulness definition to there dimentional of recognition, sentiment and practice in failfulness realm.