فهرست مطالب

تحقیقات علوم قرآن و حدیث - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1393)

مجله تحقیقات علوم قرآن و حدیث
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس پسندیده* صفحات 1-25

    هدف این بررسی آن است که روشن سازد چرا در خلوت، نابهنجاری افزایش و هنجارها کاهش می یابد؟ روش تحقیق، توصیفی و از نوع کتاب خانه ای با تحلیل محتوا می باشد. یافته این بررسی آن است که تفاوت رفتار در خلوت و جلوت، به جهت تفاوت در حضور و عدم حضور است. درک حضور و نظارت دیگران، موجب حالتی در انسان می گردد که شرم و حیا نامیده می شود و مانع رفتارهای نابهنجار می گردد. حیا، یک تغیر و انکسار درونی است که در مواجهه با رفتارهای ناروا به وجود می آید و حالتی از انزجار و انقباض روحی و روانی را نسبت به امور زشت و ناهنجار به وجود می آورد و در نتیجه موجب ترک آن می شود. نتیجه ای که از این بررسی می توان گرفت آن است که حضور و نظارت دیگران، یکی از منابع مهم در مهار نفس و تنظیم رفتار می باشد. از این رو می توان برای تصحیح رفتار و تقویت خویشتن داری، از این منبع مهم استفاده نمود و انسان ها را به انجام کارهای نیک و ترک کارهای زشت واداشت.

    کلیدواژگان: قرآن، حدیث، حضور، نظارت، خویشتن داری، حیا
  • مرضیه رستمیان*، مهدی جلالیان صفحات 27-51

    در این تحقیق در صدد هستیم تا با واکاوی اخبار و متون رجالی موجود، اتهامات وارد بر شخصیت دینی و علمی «یونس بن عبدالرحمن»، یکی از تلاشگران عرصه حدیث و معارف دینی در عصر ائمه اطهار(ع) را بررسی نموده و از طریق ارزیابی اخبار مذمت آمیز درباره شخصیت وی، میزان درستی یا نادرستی آن ها را احراز نمائیم. از همین رو بعد از معرفی اجمالی یونس و اشاره به منزلت و جایگاه ویژه او در نزد ائمه (ع)، به بررسی ابهامات و اتهاماتی که درباره وی درافکنده اند چون؛ طعن قمی ها در حق وی، وجود برخی روایات دال بر جرح او، وجود فرقه ای به نام او و فطحی بودن وی، پرداخته ایم و در نهایت این راوی را از تمام این اتهامات مبرا دانسته و شخصیت او را از مذمت ها مطرح شده، بی عیب تشخیص داده ایم.

    کلیدواژگان: یونس بن عبدالرحمن، اخبار و روایات مذمت آمیز، صحابی امام رضا(ع)، غلات، قمی ها
  • بی بی سادات رضی بهابادی*، زهرا پنبه پز صفحات 53-81

    سلام و لعن، از مظاهر رحمت و غضب الهی است که با تولی و تبری پیوند دارد. این مساله همواره با افراط و تفریط مواجه بوده است، از این رو معیارهای صحیحی در این مورد لازم است. قرآن کریم نسبت به هر دو موضوع عنایت داشته و این گونه نبوده است که با توجه به یکی، دیگری نادیده انگاشته شود. مطابق آموزه های قرآن، خداوند، سلام است و به بندگانش شر و ضرری نمی رساند؛ اما برخی بندگان، خود از رحمت خداوند دور می شوند و مشمول لعن الهی می گردند، برخی نیز مشمول سلام ویژه الهی هستند. این مقاله به بررسی عوامل زمینه ساز لعن و سلام در قرآن کریم می پردازد. این عوامل به دو بخش بینشی و رفتاری تقسیم می شود. ایمان مهم ترین عامل بینشی است که موجب سلام الهی می گردد؛ در مقابل آنچه لعن الهی را به دنبال دارد؛ کفر، ارتداد و نفاق است. از لحاظ رفتاری؛ عمل صالح و تقوی، تبعیت از هدایت و صبر از عوامل زمینه ساز سلام الهی است و در مقابل کتمان آیات الهی، ظلم، نقض عهد، فساد، اضلال، قتل، کذب، افترا و آزار پیامبر اکرم(ص) از رفتارهایی است که موجب دوری از رحمت الهی و زمینه ساز لعن است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، سلام، لعن، ایمان، کفر، نفاق
  • محمد کاظم شاکر*، نانسی ساکی صفحات 83-108

    عایشه عبدالرحمن، معروف به بنت الشاطی، از اندیشمندان جهان عرب و قرآن پژوهان معاصر است که آرای قرآن شناختی او در چند دهه اخیر همواره مورد توجه دانشمندان و محققان در حوزه قرآن شناسی بوده است. مطابق آنچه خود او گفته، در روش تفسیر از مکتب ادبی، که استادش امین خولی آن را ترویج می کرد، تاثیرپذیر بوده است. بنابراین می توان گفت که تفسیر بیانی، که یکی از مهم ترین آثار اوست، حاصل باروری اندیشه او با آموزه های امین خولی است. مهم ترین مبانی و اصول قرآن شناختی بنت الشاطی در این تفسیر عبارتند از: 1. وحدت موضوعی سوره های دفعی النزول و هر یک از واحدهای نزول در دیگر سوره ها؛ 2. عدم وجود ترادف در قرآن؛ 3. عدم تحمیل قواعد دستوری بر قرآن؛ 4. تاکید بر روش مراجعه متقابل (داور قرار دادن سیاق آیات در فهم نصوص قرآن).
    در این مقاله ضمن معرفی عایشه بنت الشاطی و اندیشه های امین خولی در مکتب ادبی تفسیر قرآن، این مبانی چهارگانه، که در روش تفسیری بنت الشاطی نقشی کلیدی دارند مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: بنت الشاطی، امین خولی، تفسیر بیانی، اعجاز بیانی، تفسیر ادبی، مکاتب تفسیری، روش های تفسیری
  • طاهره سادات طباطبایی امین*، محمدعلی احمدیان صفحات 109-136

    مطالعه جغرافیای قصص قرآنی و بررسی تطبیقی دیدگاه‌های مفسران قرآن و عهد عتیق در این زمینه، از ابهامات تاریخی و تفسیری زیادی پرده برمی‌دارد و می‌تواند سنگ‌بنایی برای تفاسیری با صبغه جغرافیایی باشد. داستان حضرت موسی (ع) که مفصل‌ترین قصه مطرح شده در قرآن است، در عهد عتیق نیز با تفصیل تاریخی، و شرح و بسط اماکن جغرافیایی بیان شده است. یکی از فرازهای این داستان، عبور از دریا و غرق دشمنان به هنگام تعقیب مومنان می‌باشد. جهت کشف ویژگی‌های مکانی این دریا، به مطالعه تفاسیر قرآن و عهد عتیق و نیز منابع جغرافیایی، نقشه‌ها، اطلس‌ها و تصاویر ماهواره‌ای پرداخته‌ایم؛ و از میان نظریه‌های مختلف درباره کجایی دریای عبور قوم حضرت موسی(ع) و غرق فرعون، با توجه به قوی‌تر بودن ادله و شواهد، نظریه‌ی خلیج عقبه (شاخابه‌ی شمال شرقی دریای سرخ) برگزیده شد. در این راستا ضمن ارایه ادله تفسیری و علمی و شواهد جغرافیایی و باستان شناختی جهت تقویت نظریه‌ی غرق فرعون در خلیج عقبه؛ ادله‌ مفسران بر نظریه‌ رود نیل مورد نقد و بررسی قرار گرفت. در این تحقیق تا جایی که ممکن بوده به نقشه‌های جغرافیایی و تصاویر ماهواره‌ای نیز استناد شده است.

    کلیدواژگان: حضرت موسی (ع)، خلیج عقبه، دریای سرخ (بحر احمریا قلزم)، رود نیل، قرآن، عهد عتیق
  • مریم قبادی* صفحات 137-160

    یکی از آفت ها و آسیب هایی که در عرصه زندگی مشترک، برای زن و مرد بروز می کند و بنیان خانواده را با بحران هایی جدی رو به رو می سازد، پدیده «نشوز» است. در آیات 34 و 128 سوره مبارکه نساء، ضمن اشاره به این آفت اجتماعی، چگونگی درمان یا رویارویی با آن به تناسب جایگاه و نقشی که هر یک از زن و مرد در فرایند ازدواج دارند، مطرح گردیده است. تفاوت شیوه برخورد با نشوز زن و مرد در آیات یاد شده از جمله مسایل بحث برانگیز و جنجالی است که امروزه مورد نقد یا دست کم پرسش قرار گرفته است. این نوشتار، با هدف پاسخ به این گونه نقدها، ضمن اشاره به مطالبی دربار ه چیستی، عوامل، پیامدها و جایگاه نشوز، اساس برخی کاستی ها در تفسیرهای صورت گرفته از نشوز را در عدم مرز بندی میان مفهوم و مصداق نشوز دیده است، و بر این نکته تاکید دارد که نشوز زن و مرد یک مصداق دارد و تفاوت شیوه برخورد با نشوز زن و مرد با ویژگی های زیستی آن دو در ارتباط است. به علاوه با اشاره به دو نوع نگاه در تحلیل مقوله نشوز از سوی عالمان، تلاش خود را بر بیرون کشیدن قرائن و شواهد نگاره دوم از خاطره فرهنگ قرآنی و روایی متمرکز ساخته است.

    کلیدواژگان: نشوز، مصادیق نشوز، طلاق، پیامد ها، نشوز زن، نشوز مرد
  • رضا کیلانی* صفحات 161-191

    عصمت ائمه اثنی عشر (ع) از سهو و گناه، از موضوعات اختلافی میان شیعه و اهل تسنن است. در میان مفسران اهل تسنن، فخر رازی در تفسیر مفاتیح الغیب، ذیل آیه 59 سوره نساء، با بیانی استدلالی، عصمت اولی الامر را به اثبات رسانده، لکن در مورد مصداق آن بر خلاف شیعه امامیه، بر این باور است که مراد از اولی الامر نه امامان شیعه (ع) بلکه اهل حل و عقد از امت اسلام است. در حالی که علامه طباطبایی، ضمن پاسخ به شبهات ایشان، مصداق اولی الامر را منحصر به ائمه اثنی عشر (ع) می داند. پژوهش حاضر درصدد تحلیل تطبیقی این دو دیدگاه و روشن ساختن این حقیقت است که مصداق اولی الامر، متعین در اشخاص ائمه اثنی عشر (ع) بوده، اشکالات فخر رازی به دیدگاه شیعه وارد نبوده و دیدگاه او درباره مصداق اولی الامر (اجماع اهل حل و عقد) با اشکالات جدی روبرو است.

    کلیدواژگان: اولی الامر، عصمت، ائمه اطهار(ع)، امام، اهل حل و عقد، علامه طباطبایی، فخر رازی
|
  • Pages 1-25

    The purpose of this study is clarifying the reason for the increase of abnormal behavior and decrease of normative one in private places. The research method used in this survey is descriptive – analytical one. According to this study, disparity of behavior in private and public is due to the absence and presence of others. Feeling the presence and supervision of others leads to a condition in humans which is called haya (modesty) and prevents one from performing abnormal behavior. Modesty is an emotional state of disapproval and disgust experienced upon witnessing unacceptable act which results in refraining from it. The Conclusion drawn from this study is that the presence of others is an important source of self-control and behavioral management. Thus, this important resource can be used to correct behavior, develop self-control, and make people perform good deeds and avoid wrong ones.

  • Pages 27-51

    In this study, the literature on personality of Yunos ibn Abd al-Rahman, a prolific narrator and sage at the time of the Imams, have been reviewed and the charges against him, concerning his scholarly and religious personality have been evaluated. After a brief biography of this narrator and reference to his status before the Imams (AS), the charges against him such as the qumis’ allegations, hadiths against him, existence of a sect named after him and his being a Fatahi, not Imami, Shia, have all been evaluated leading to his being absolve of all the accusation.

  • Pages 53-81

    Salutation by expressing Salam and also cursing are manifestations of God's Mercy, firmly related to tawalla (association with the infallibles) and tabarra (dissociation from the enemies of Islam). This issue has always suffered from extremes; it is necessary, therefore to obtain a correct understanding of it. The Holy Quran has attended to both issues, never neglecting one due to another. According to the teachings of the Quran, Allah (SWT) is Himself Salam (source of peace) never offending His servants; But His servants some have receded from His mercy, embracing His curse, while others have been subject to a special divine salute. In this article, the causes bringing about curse or salutation have been studied in the Holy Quran. These factors can be divided into two groups: cognitive and behavioral .Faith is the most important cognitive factor contributing to Divine peace; contrarily disbelief, heresy, and hypocrisy lead to God’s cursing. In terms of behavior, righteousness and piety, following guidance and having patience can be considered as the most important factors underlying Divine peace. While concealing the signs of God, acting unjustly, breaking covenant, corrupting, misleading others, killing, lying, slander and abusing the Prophet are considered as behaviors that will drive away humans from God's mercy, leading them to His cursing.

  • Pages 83-108

    ‘Ayishah Abdorrahman, known as Bint- Ashshati, is one of the Arab scholars and contemporary experts on Quranic studies whose Quranic views have witnessed much attention in these last several decades. According to her own explanations, she has been under the influence of the linguistic school propagated by her teacher, Amin Khuli. It can be said, therefore, that “al-tafsir al-Bayani”, one of her most prominent works, is the result of her thoughts nourished from that of Amin Khuli.of her most important principles in understanding Quran are the following: 1-The unity of subject in the suras which have been revealed entirely at once and in the segments revealed simultaneously in other suras; 2-No synonymy in Quran; 3-No enforcement of grammatical rules on Quran; 4-Intertexuality of Quranic verses. In this article Ayishah bint-Ashshati has been introduced and Amin Khuli’s viewpoints concerning the linguistic school of interpretation and these four principles due to their key role in Bint-Ashshati’s interpreting method have been discussed.

  • Pages 109-136

    The geographical study of Quranic stories and comparative survey of the views of Qur'anic commentators and that of the Old Testament concerning the Israilite crossway in the sea, uncovers many historical and interpretative ambiguities and can be a keystone for geographical approach to quranic interpretations. The Story of Moses (AS), the most detailed story in the Qur'an, has also been fully mentioned in the Old Testament with historical details and explanations concerning the geographical location where Moses and his followers crossed the sea and where the enemies pursuing them had been drowned. In order to specify the location of this sea, the quranic exegeses and that of the Old Testament, geographical sources, maps and satellite images have been studied. Among the various theories about the location of this Sea the theory of the Gulf of Aqhaba, was considered best supported and the interpretational, scientific, geographical and archaeological evidences have been mentioned. Meanwhile the arguments in support of the Nile theory have been assessed. In this study, geographic maps and satellite images have as far as possible to been quoted.

  • Pages 137-160

    One of the downfalls in marriage, which happens for both men and women and leads to serious crisis, is noshuz (recalcitrance). The verses 34 and 128 of Surah al-Nisa’ have dealt with this social problem, suggesting the way of confronting it and proposing the remedy for it consistent with the status and role of each one of men and women in family life. The different remedy proposed in the mentioned verses in facing the noshuz (recalcitrance) of men and women has been open to serious debates that has raised critiques or at least questions concerning them. In this article the meaning, causes, results and status of noshuz has been discussed and the reason for the flaws seen in various interpretations of these verses have been considered the neglecting in distinguishing between the meaning and the denotation of noshuz. According to this study the noshuz of both men and women are identical and the practical difference in confronting them rises from the living characteristics of each. In addition, this article, mentioning two different approaches to the issue, has tried to recollect evidence in support of the second approach from the memory of the traditional and Quranic culture.

  • Pages 161-191

    The infallibility of the twelve Imams from fault and sin has been issue to debate between the Shia and the Sunni. Among Sunni commentators, Fakhr Razi in his exegesis, similar to the Shia, has drawn from the verse the infallibility of the ol-el-am” (those in authority) while disagreeing with them on the denotation of this term and applying it to Ahl-al- hall wal-aghd (the representatives of the community of Muslims). In his study of Fakhr’s point of view, Allamah Tabatabayi answers his. Debates over his arguments and indicates the twelve Imams as the exclusive denotations of the term. In this article this verse’s interpretation has been comparatively studied, justifiying the restriction of the term in the twelve Imams and revealing the serious flaws in Fakhr’s point of view and in his critiques of the Shia position concerning the term.