فهرست مطالب

تحقیقات علوم قرآن و حدیث - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1398)

مجله تحقیقات علوم قرآن و حدیث
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اسودی* صفحات 1-18
    تمامی زبان ها در طول تاریخ، دستخوش تغییر شده، به گونه ای که هیچ زبان و واژه ای از این قاعده مستثنی نیست. «بعل» از واژگانی است که در استعمال زبانی، دچار تطور شد. این تحقیق از چهار منظر قرآنی، لغوی، ادبی، میراث تاریخی و زبان های سامی به واکاوی واژه بعل در زبان عربی و مشترکات زبان های سامی پرداخته است. سوال این تحقیق آن است که چرا اقوام سامی بتی به نام بعل داشته اند، به بیان دیگر چرا باید همسر آن قدر در این فرهنگ ها قداست پیدا کند که اساطیری شده و بتی به نام او نام گذاری گردد. در راستا تقارب معنایی دو واژه«بعل» و«هبل» می توان به شناسایی و کشف اسامی مضاف به واژه «بعل» در لغات و میراث زبان های سامی که عمدتا نام شهرهای عربی است اشاره کرد. همچنین واژه بعل در قرآن کریم دارای دو معناست: اسم علم(نام یک بت کنعانی)، و همسر (مرد )که با همسر خود به دلیلی دچار مشکل شده است. در شعر عربی نیز تقریبا همین دلالت با غلبه معنای عام همسری قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: قرآن، معناشناسی، زبان های سامی، بعل، هبل
  • مجید زیدی جودکی*، علی حسن بگی، علیرضا طبیبی، ابراهیم ابراهیمی صفحات 19-49
    نجاشی و شیخ طوسی از رجالیان مشهور شیعه هستند، بعد از تاسیس مدرسه حله و اعتبارسنجی حدیث بر پایه سند، آراء رجالی نجاشی و شیخ طوسی از اهمیت فراوانی برخوردار گردید. نجاشی و شیخ طوسی بنا بر وظیفه علم رجال، که تعیین وثاقت و ضعف راویان است؛ در کتب خود به برخی جرح و تعدیل ها اشاره کرده اند. ولی گاهی اوقات آرائشان در مورد وثاقت و ضعف یک راوی متعارض شده است. در همین راستا این نوشتار با روش تحلیلی-توصیفی درصدد بررسی چگونگی مواجهه و تعامل آصف محسنی از رجال پژوهان معاصر با این تعارض ها برآمده است. در نهایت این نتیجه حاصل شد که نحوه مواجهه با تعارضات نجاشی و شیخ طوسی، قاعده و قانون خاصی ندارد بلکه بستگی به استنباط و اطمینانی دارد که برای شخص مجتهد و رجال پژوه به وجود می آید. در ضمن هیچ دلیلی محکمی برای ترجیح آراء نجاشی بر شیخ طوسی در دست نیست و نحوه تعامل نسبت به راویان بر حسب اطمینانی که برای پژوهشگر حاصل می شود متفاوت است.
    کلیدواژگان: علم رجال، تعارضات، نجاشی، طوسی، آصف محسنی
  • سعید شفیعی* صفحات 51-81
    منابع لغوی و تفسیری، واژه «العالمین» را دارای دو معنا دانسته اند: «جهانیان»، یعنی آفریدگان یا ساکنان جهان؛ و «جهان ها»، یعنی جایی که آفریدگان در آن اقامت دارند. در مورد این واژه سوالاتی وجود دارد که پاسخ های درخوری نیافته است. مثلا اینکه چرا ماده ای از ریشه «علم»، برای معنای «جهانیان» یا «جهان ها» به کار رفته است. لغویان مسلمان واژه «العالمین» را عربی، و قرآن پژوهان غربی آن را عبری یا سریانی دانسته اند، اما هیچ کدام تفسیر روشنی برای معنای آن ارائه نکرده اند. روش این مطالعه، تحلیل واژه براساس مولفه های معنایی است؛ نخست، «العالمین» براساس مولفه های آن در فرهنگ های عربی و غیرعربی به مثابه معنا شناسی تاریخی (درزمانی) تحلیل شده و سپس این کار به عنوان معنا شناسی همزمانی در بافت قرآنی پیش رفته است. در پایان میان این دو روش مقایسه شده تا روشن شود آیا نتیجه تحلیل درزمانی درباره «العالمین» با تحلیل همزمانی همخوانی دارد. براساس نتیجه تحقیق، واژه «العالمین» در اصل با زبان های سبایی و فینیقی، و نیز עלם در آرامی و ܥܠܡ در سریانی ارتباط دارد و در زبان عربی به واژه «غلام» نزدیک است. در تالیفات ربانیان، کاربرد آن برای عصر و دوره و جهان رایج شده و مولفه های زمانی-مکانی آن تشدید شده است. بهترین معنا برای واژه در بسیاری از آیات قرآن «انسان ها»، گاهی «جوان ها» (پسران)، و در برخی آیات «آفریدگان» یا «جهان هستی» است. همچنین، برخلاف اقوال لغویان و مفسران، تطور تاریخی واژه از مولفه فاعلی به سوی مولفه های زمانی-مکانی بوده است.
    کلیدواژگان: روابط معنایی، العالمین، تحلیل مولفه ای، معنی شناسی درزمانی، معنی شناسی همزمانی
  • زهرا صرفی* صفحات 83-112
    چکیده تبیین انسجام محتوایی در سوره های قرآن کریم رهیافتی موثر در نفی شبهه خاورشناسان درباره پراکندگی و ناپیوستگی متن قرآن کریم است. این نوشتار تلاش دارد تا به بررسی انسجام محتوایی در آیات سوره لقمان و کشف مفاهیم محوری برای تبیین ارتباط میان آیات این سوره بپردازد. بر این اساس در چارچوب روش تحلیل محتوای کیفی و با استخراج و دسته بندی مفاهیم آیات روشن گردید که هر چند در این سوره به ظاهر از موضوعات متعدد و مختلفی سخن به میان آمده است اما محور اصلی مفاهیم این سوره "مدح حکمت و چگونگی حصول آن" است که شامل سه محور فرعی "قرآن کتاب حکیم و حکیم پرور"، "لقمان و شایستگی رسیدن به حکمت توحیدی"، و "اسباب حصول حکمت توحیدی" است. همچنین در این سوره دسته ای از مفاهیم مربوط به حکمت مانند: شکر، توحید، طاعت، هدایت، رحمت، فلاح، در برابر مفاهیم مربوط به لهو مانند کفر، شرک، جهل، ظلم، ضلال قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: لقمان، انسجام محتوایی، تحلیل محتوا، حکمت، لهو
  • علی محمد میرجلیلی*، یحیی میرحسینی، محمد مهدی خیبر صفحات 113-138
    ساختار خط و ماهیت زبان عربی، ظرفیت خوانش های متعددی از یک نوشتار را پدید می آورد که از آن در اصطلاح زبان شناسی به «گشتارهای خوانشی» یاد می شود. خوانش صحیح روایات از نسخه مکتوب، رکن اصلی در برداشت اصیل و متقن حدیث است. توجه ننمودن بدین امر، گاه دشواری ها و اشتباهاتی در فهم روایت بوجود می آورد. مناقشات در فهم حدیث و برداشت های متنوع از مفاد آن که پذیرش یا رد روایت را به دنبال دارد، از نتایج این مهم است. از همین روست که یکی از شرایط اعلای دریافت حدیث، مقابله شفاهی آن بوده و چندان به پذیرش دست نویس و مکتوب حدیثی و نقل آن (مناوله)، روی خوش نشان داده نمی شده است. این مقاله می کوشد خوانش بر پایه نسخه نوشتاری روایات را به محل بحث گذاشته، عوامل بسترساز قرائت های متعدد از متن را بکاود. به دیگر سخن، عوامل پدیدآورنده بدفهمی در خوانش متن حدیث را گونه شناسی نماید. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و با تمرکز بر نمونه هایی که از جنبه های مختلف، می توان خلا صورت ملفوظ روایات را به بحث گذاشت، سامان یافته است و به این نتیجه رسیده که مهمترین عوامل چندخوانشی در متن روایات «نبود علائم سجاوندی»، «تقطیع روایات»، «نبود حرکت گذاری»، «توجه نداشتن به ترکیبات پایدار زبانی» و «ماهیت قالبی و اشتقاقی زبان عربی» است. کوشش شده است با مثال هایی از روایات معصومین(ع) و ارائه پاره ای از برداشت های متفاوت و متعارض از آن، نشان داده شود توجه به امور فوق تا چه میزان درخور توجه و شایان دقت است.
    کلیدواژگان: روایت، صورت ملفوظ واژگان، فقه الحدیث، متن روایت، مضطرب المتن
  • فریماه میرزایی، اعظم فرجامی*، جمال فرزند وحی صفحات 139-158
    رجال شناسان متقدم معمولا در شمار کتابهای احمد بن محمد برقی از کتاب الرجال یاد می کنند. با اینهمه ابن ندیم از نخستین کسانی است که این انتساب را به پدر احمد، محمد بن خالد برقی باز می گرداند و حتی کتاب دیگر احمد یعنی المحاسن را به پدر منسوب می کند. پس از وی معاصرانی چون آقابزرگ تهرانی این ادعا را به نوعی دیگر بازگو کردند. شوشتری با قرائنی چند، نهایی ترین دیدگاه را مطرح کرد و الرجال برقی را به نواده احمد برقی منسوب دانست. دیدگاه شوشتری اکنون پذیرفته شده و متقن به نظر می رسد. با اینهمه خطای در برداشت از عبارت برقی در این دلایل وجود دارد؛ زیرا عبارت «کتاب سعد» به کتاب سعد بن سعد اشاره دارد و نه کتاب سعد بن عبدالله که شوشتری مدعی است. تصریح متقدمان، انصراف نام برقی به احمد برقی در کتابهای رجالی و نیز شهرت فراگیر احمد برقی از دلایلی است که نشان می دهد، کتاب الرجال به وی تعلق دارد.
    کلیدواژگان: احمد بن محمد برقی، الرجال برقی، رجال شناسی، تاریخ حدیث
  • معصومه شیرازی*، نصرت نیل ساز، محمد علی لسانی فشارکی صفحات 161-191
    مطالعه قرآن به عنوان یک متن مقدس، خصوصا به دلیل اشتراکات موضوعی با محتوای کتاب های مقدس پیشین، همواره مورد توجه خاورشناسان بوده است. از آن جا که نحوه چینش آیات قرآن و ترکیب محتوایی آن ها برخلاف الگوی عهدین است، بارزترین خصیصه سبکی قرآن که در مواجهه ابتدائی غیرمتعارف می نماید، ناپیوستگی و فقدان انسجام ظاهری است. در این جستار، روند تاریخی رویکردهای غربیان به انسجام قرآن، ویژگی های رویکردها و عوامل و زمینه های پیدایش و تحول آن ها واکاوی شده است. سیر تطور تاریخی روندی سه مرحله ای را نشان می دهد: نفی کلی انسجام قرآن؛ اذعان به انسجام سوره های مکی و تردید در وجود پیوستگی در سور مدنی؛ تاکید بر لزوم بررسی سوره های مدنی با فرض وجود انسجام در آن ها. هم چنین ویژگی های این رویکردها دستخوش تغییراتی شده است، از جمله: تغییر رویکرد جدلی به رویکرد علمی؛ تحول از فهم انسجام قرآن در فرآیند تکوین تاریخی به فهم انسجام متن در نسخه نهائی؛ تغییر تصور ترکیب تصادفی به انگاره وحدت ادبی سوره . عوامل پیدایش و دگرگونی رویکردها متعدد است که می توان به مانوس بودن ذهن غربی به نظم کتاب مقدس و نظم موضوعی، مراجعه به متن عربی به جای ترجمه قرآن، مطالعه قرآن به مثابه کلامی شفاهی و تفاوت دیدگاه ها درباره نحوه تدوین قرآن اشاره کرد.
    کلیدواژگان: خاورشناسان، انسجام قرآن، سور مکی، سور مدنی، وحدت سوره
|
  • Ali Aswadi * Pages 1-18
    All languages ​​have undergone a change in history, in such a way that no language or word is excluded from this rule. Baal is a language that has evolved in language use. The research deals with four aspects of Qur'anic, lexical, literary, historical heritage and Sami languages ​​in the study of Baal's language in Arabic and the common language of Sami. The question of this research is why the Sami Beth tribes called Baal, in other words, why should he become so religious in these cultures as to be Mythological and Betty in his name. In the context of the semantic convergence of the two words "Baal" and "Hablah", it is possible to identify and disclose the additional names to the word "Baal" in the vocabulary and legacy of the Sami languages, which are mostly Arabic names. Also, the word Baal in the Holy Qur'an has two meanings: the name of science (the name of a Canaanite idol), and the wife (husband) who has been in trouble with his wife for some reason. In Arabic poetry, almost the same signification is apparent with the conquest of the general meaning of a wife..
    Keywords: Quran, Semantics, Sami, Baal, Hablah
  • Majid Zedi *, Ali Hasanbagi, Alireaza Tabibi, Ebrahim Ebrahimi Pages 19-49
    Najashi and Sheikh Tusi are among the most famous Shi'ite religious scholars. Following the establishment of the Hilla school and the validation of the Hadith based on the document, the views of Rajali Najashi and Sheikh Tusi were of great importance. Najashi and Sheikh Toosi, according to the duty of science of Rijal, which is the determination of the reliability and weakness of the narrators, have referred to some of their admonitions in their books. But sometimes they are confused about the credibility and weakness of a narrator. In this regard, this paper, by analytical-descriptive method, attempts to investigate how Asif-Mohsseni exposed and interacts with contemporary religious scholars with these contradictions. Finally, it was concluded that the way of dealing with the conflicts of Najashi and Sheikh Tusi is not based on a rule or law, but depends on the inference and confidence that exists for the mujtahid and the religious scholars. Meanwhile, there is no strong reason to prefer Najashi's views on Sheikh Tusi, and how the interaction with the narrators varies according to the certainty that the researcher achieves.
    Keywords: Rijal Science, conflict, Najashi, Tusi, Asef Mohseni
  • Saeed Shafiee * Pages 51-81
    Philological and interpretive sources have mentioned two meanings for the word "al-Alamīn": "all Being", that is, the creatures or world's inhabitants; and "Worlds", where the creatures are located. There are some questions about this word that have not received any Suitable responses. For example, why is a material from the root of "science", applied for the meaning of “all Being" or "worlds". Muslim lexicons have Considered the word "al-Alamīn" Arabic, and the western Qur'anic scholars have described it as Hebrew or Syriac. The method of this study is word analysis based on semantic components; First, "al-Alamīn" has been analyzed based on its components in Arabic and non-Arabic lexicons as diachronic semantics. Then this work has done as a Synchronic semantics in the Quranic textures. In the end, the two methods are compared to clarify is the result of a diachronic analysis on "al-al-Amin" consistent with Synchronic analysis. according to the research results, The word "al-Alamīn" is originally relate to sabaic and Phoenician languages, as well as עלם in Aramic and ܥܠܡ in Syriac. This word is closed to «غلام» in Arabic. In the Rabbinic writings, comes to mean age or world, and its spatial-temporal components have been expanded. The best meaning for the word in many Quranic verses is "men", sometimes "the young" (boys), and in some verses "creatures" or "the universe". Also, in contrast to the opinions of the philologists and commentators, the historical evolution of the word has been from subject component to the temporal-spatial components.
    Keywords: Semantic relationships, al-Alam?n, Component analysis, Synchronic Semantics, diachronic Semantics
  • Zahra Sarfi * Pages 83-112
    The explanation of content integrity in Quranic surahs is an effective approach in denying Orientalists Doubtful abaut the dispersion and discontinuity of the text of the Holy Quran. This paper tries to study the coherence of content of the verses of Surah al-Loghman, and to discover the axes of relationship between the verses of this surah. Accordingly, in the framework of the qualitative content analysis method and by extracting and categorizing the concepts of verses it was clarified that although seemingly many different topics have been discussed in this surah, but the main focus of the concepts of this surah is "the praise of the theology and how to achieve it" which consists of three sub-axes: "The Qur'an is a book of theologist & theologist educator", "Loghman and competency to Achieving theologic wisdom" and " the means for achieving theologic wisdom ". Also, in this surah, a number of concepts related to wisdom such as: thanks(giving), theology, obedience, guidance, merciful, salvation, are Against the concepts related to atheism (fun/amusement) such as: Disbelief, polytheism, Ignorance, Oppression and perdition
    Keywords: Loghman, coherence of content, content analysis, Theology, atheism(fun, amusement)
  • Ali Mohammad Mirjalili *, Yahya Mirhosseini, Mohammd Mehdi Khaybar Pages 113-138
    Due to the specific orthographic features of Arabic, a piece of writing in that language may be pronounced differently. This is linguistically referred to as ‘reading transformation’. In the case of documented Hadiths (holy quotations), correct understanding of meanings depends on reading the texts as intended by the original author. This fact, if ignored, as it sometimes is, leads to mistaken understanding of certain religious texts. Different readings of the same text often lead to contradictory meanings and arguments on whether to accept the text or reject it. This is why it has traditionally been preferable to receive a Hadith orally rather than in a written form. This paper aims at the factors that affect different readings of written Hadiths. Indeed, it typologically introduces the factors that create misunderstanding. The study is a descriptive-analytical one, focusing on several example Hadiths that suffer from a lack of auditory versions. The results indicate that the most critical factors involved in reading transformation are ‘lack of cohesive devices’, ‘creating junctions when reading’, ‘lack of vowel markers’, ‘neglecting the stock collocations or word combinations’, and ‘the derivative nature of Arabic’. Careful consideration of these factors is specifically highlighted for dealing with the words quoted from Imams.
    Keywords: Hadith text, Hadith jurisprudence, Pronunciation of words, Textual inadequacy
  • Farima Mirzaiee, Azam Farjami *, Jamal Farzandwahy Pages 139-158
    Earlier biographers are usually mentioned in the book of Ahmad bin Mohammad Al-Barqi's books of al-Rijal. Nevertheless, Ibn-nadim is one of the first, to return this relationship to Ahmad's father, Mohammed bin Khalid-e-Barq and even ascribes the other book of Ahmad, al-Mahasen, to the father. After him, contemporaries such as Aqa Bozorg Tehrani repeated of this claim in another way. Shushtari, with several evidences, proposed the ultimate viewpoint and attributed the al-Rijal to descendant of Ahmad Barqi. Shushtari's view is now accepted and definitely seems to be true. However, there is an error in the understanding of the Barqi’s term for these reasons; because the phrase "Sa'd’s book" refers to Sa'ad bin Sa'ad, not the book of Sa'ad bin Abdullah, which Shushtari claims. Affirming earlier biographers, interpreting the name of the Barqi to Ahmad Barqi in Rejali's books and also a general reputation for Ahmad Barqi, are some reasones that indicate Al-Rijal belongs to him.
    Keywords: Ahmad ibn Mohammad Barqi, Al-Rijal of Al-Barqi, Biography science, History of Hadith
  • Masoumeh Shirazi *, Nosret Nilsaz, Mohammadali Lesani Fesharaki Pages 161-191
    The study of the Qur'an, especially due to the commonalities of the subject with the content of the former scriptures, has always been of interest to Orientalists. Because the way in which the Qur'anic verses and their content composition are in contrast to the pattern of the holy books, the most distinctive style of the Qur'an, which is presented unconventional, is the incoherence. In this essay, the historical process of the approaches on the coherence of the Qur'an, the characteristics of the approaches and the factors of their genesis have been analyzed. The course of the historical evolution shows the three-stage process: the general negation of the coherence of the Qur'an; the admission of the coherence of the Meccan surahs; the emphasis on the necessity of examining the Medinan surahs with the supposition of coherence in them. The features of these approaches have undergone some changes: changing the polemical approach to the scientific approach; the alteration from understanding the Qur'an in the process of historical development to the understanding it in the canonical version; the transformation of the notion of a random combination to the hypothesis of surah's unity. The causes of the emergence and transformation of the approaches are various: the familiarity of Western mind with the Biblical and thematic order; referring to the Arabic text rather than the translation of the Quran; attention to the oral nature of the Qur'an, and the differences in views on how the Qur'an was collected.
    Keywords: Orientalists, Coherence of the Quran, Meccan Surahs, Medinan Surahs, Surah's Unity