فهرست مطالب

تحقیقات علوم قرآن و حدیث - سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1385)

مجله تحقیقات علوم قرآن و حدیث
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1385)

  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/06/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نصرالله شاملی صفحه 5

    یکی از مباحث جدید در علوم قرآنی،زبان‌شناسی تخصصی قرآن است که امروزه‌ شاخه‌ای مهم از اسلوب‌های فهم قرآن شمرده می‌شود.یکی از شعبه‌های زبان‌شناسی نیز معنی‌شناسی است که در آن به بررسی واژگان کلیدی قرآن می‌پردازند،منظور از واژگان‌ کلیدی آن دسته از مفرداتی هستند که اگر با روشی میدانی ارزیابی معنایی شوند می‌توانند در تفسیر آیه و وجوه معنایی آن نقش بالایی داشته باشند.در این مقاله با توجه به شاخهء معناشناختی در باب اسلوب مشترک معنوی از منظر صدر المتالهین شیرازی دیدگاه او را در تفسیر برخی آیات قرآنی بررسی می‌کنیم،اسلوب مشترک معنوی در واژگان کلیدی قرآن‌ یگانه روشی است که دریچه‌ای نو بر پژوهشگران علوم قرآنی و تفسیر می‌گشاید و راه‌ جدیدی را در تفسیر موضوعی واژگان هموار می‌سازد تا پژوهندگان به اعجاز لفظی و معنوی‌ قرآن با نگاهی تازه توجه کنند.

    کلیدواژگان: اسلوب، معنی شناسی، مشترک معنوی، ملاصدرا، زبان شناسی، قرآن
  • فروغ پارسا صفحه 33

    پس از رحلت پیامبر،عواملی همچون اختلاف نقل شفاهی قرآن،اختلاف لهجه‌ها، اختلاف مصاحف،تجرید مصاحف از قواید املایی-قرایی و اموری دیگر سبب پیدایش‌ اختلاف قراءات قرآن شد.اختلاف قرایت و اندیشهء درستی و نادرستی قرایت‌های مختلف و معیارهای مربوط به آن نیز به نوبه خود انگیزهء پیدایش علم قرایت شد.قاریان در سرزمین‌های مختلف جهان اسلام با بهره‌گیری از علوم نحو،حدیث،فقه و تفسیر به اجتهاد قرایت‌های مختلفی از قرآن ابداع کردند؛تا در نهایت در قرن چهارم هجری ابن مجاهد قاری‌ بغداد،با استفاده از منصب شیخ القرایی و نفوذ سیاسی،توانست هفت قرایت از پنج سرزمین‌ مهم را رسمیت بخشد و قرایت‌های دیگر را غیر جایز و شاذ اعلام کند.افزون بر نفوذ سیاسی، شخصیت علمی و زیرکی و فراست ابن مجاهد در بهره‌گیری از شرایط ویژهء قرن چهارم و نیز موقعیت فرهنگی شهر بغداد و سابقه قرایی شهر کوفه از مولفه‌های موثر در رسمیت یافتن‌ قرایت‌های هفتگانه بود.

    کلیدواژگان: تاریخ قرآن، تاریخ قرائت، تاریخ اسلام، ابن مجاهد، قاریان، قاریان هفتگانه
  • نهله غروی نایینی صفحه 53

    اهل بیت رسول اکرم صلی الله علیه و آله طبق سفارش آن حضرت که در آخرین لحظات حیات‌ فرمودند:«انی تارک فیکم خلیفتین،کتاب الله حبل ممدود ما بین السماء و الارض،او ما بین‌ السماء الی الارض و عترتی اهل بیتی و انهما لن یفترقا حتی یراد علی الحوض»(ابن حنبل‌ [بی‌تا]:ج 5،281 و 981؛سیوطی 1241:ج 2،06)،بالاترین مرجع علمی در کنار قرآن‌ کریم هستند که خداوند متعال برای هدایت و رهبری مسلمانان پس از رسول اکرم صلی الله علیه و آله‌ آن‌ها را برگزید. امام باقر علیه السلام پنجمین امام و پس از پیامبر صلی الله علیه و آله در زمانی سکان کشتی هدایت را به دست گرفتند که شرایط اجتماعی،سیاسی نسبتا متفاوت با دوران ایمهء پیشین بر جامعه‌ حکمفرما بود به گونه‌ای که آن حضرت تا حدی توانستند به آموزش علمی مسلمانان‌ بپردازند و درهای علوم مختلف را به روی آنان بگشایند.در این جستار به گوشه‌هایی از حرکت‌های علمی و توصیه و تایید ثبت و حفظ حدیث،آن بزرگوار اشاره می‌کنیم.

    کلیدواژگان: امام باقر علیه السلام، حدیث، کتابت حدیث، صیانت حدیث
  • پروین بهارزاده، فاطمه سروی صفحه 83

    واژهء نجات از واژگان امید بخش قرآنی و یکی از مظاهر رحمت و لطف الهی است‌ که حق تعالی برای فراهم‌سازی بستری مناسب جهت رهایی از ظلمت،رسیدن به نقطه‌ای‌ امن و مطمین،یا ایجاد فرصتی دوباره برای هدایت و تمهیدی در جهت ایصال به کمال،شامل‌ حال انسان می‌کند.اما انسان به فراخور اعتقادات فردی و وابستگی‌ها و دلبستگی‌های‌ خویش،گاه این نعمت را پاس می‌دارد و گاه فرجام ناسپاسی و اعراض را بر خویشتن رقم‌ می‌زند. در قرآن کریم برای واژه«نجات»سه وجه آمده است:1.نجوی و سخن در گوشی؛ 2.پرتاب به مکان مرتفع؛3.رهایی و خلاص.در این جستار ضمن اشاره به وجوه پیشگفته، ویژگی‌ها و شرایط وجه سوم در قرآن کریم بررسی و همچنین به تحلیل عوامل و موانع نجات‌ و موضع‌گیری نجات‌یافتگان پس از رهایی پرداخته شده است. در قرآن از این حقیقت پرده برداشته می‌شود که تمامی انسان‌ها منجی حقیقی را فقط خدای یگانه می‌دانند و این امر زمانی رخ می‌نماید که در مهلکه‌ای عظیم فرو افتند،از همهء اسباب قطع امید کنند و با بازگشت به فطرت خداجوی خود،به سبیل نجات رهنمون شوند. افزون بر این،سقوط دوبارهء فرد نجات‌یافته نیز ممکن است.به عبارتی دیگر،«نجات»واژه‌ای‌ متفاوت از«فلاح»است و حوزه‌ای متفاوت از آن را شامل می‌شود.

    کلیدواژگان: نجات، پیامد نجات، رهایی، عوامل نجات، موانع نجات، نجات یافتگان
  • محبوبه کاشفی صفحه 103

    با گذر زمان و پیشرفت علم، در معانی بعضی از واژگان قرآن، سیر تحولی دیده‌ می‌شود. از جملهء این واژگان، علقه است که در آیات مربوط به سیر رشد جنین به منزلهء دومین مرحلهء رشد از آن یاد شده است. در این گفتار با بررسی چند تفسیر و کتاب لغت و ترجمه‌های قرآن کریم، با تنوع معنایی بسیاری در این مورد روبه‌رو می‌شویم. با رشد علم جنین‌شناسی فرایند رشد جنین برای دانشمندان آشکارتر شده است. در بعضی از تفاسیر به شرح علمی این مراحل پرداخته‌اند. مفسران متقدم این واژه را معنا نکرده‌ یا به همان معانی موجود در کتاب‌های لغت بسنده کرده‌اند. ما با بررسی اجمالی رشد رویان‌ در مراحل اولیه، سعی در شناسایی مفهوم علمی این واژه داریم. مردم عصر نزول قرآن، از این علم اطلاعی نداشتند، در قرآن از تعابیری استفاده شد که‌ قابل فهم برای مردم آن دوره باشد. علقه به معنای زالو یا شی‌ء است که به جایی متصل‌ می‌شود. با توجه به صفات و خصوصیات زالو، معنای آن به درک انسان نزدیک می‌شود. علقه‌ به معنای آویزک و رویان ابتدایی مناسب به نظر می‌رسد. خون بسته،خون مرطوب، شی‌ء سرخگون و زالو نیز توجیه‌پذیرند. این مرحله از نظر علمی با شروع چسبیدن بلاستوسیست به بافت رحم و تهاجم به آن‌ مطابقت دارد. بلاستوسیست در این مرحله زالو صفتانه به آندومتر می‌چسبد و شروع به‌ لانه گزینی هرچه عمیق‌تر در آن می‌کند. در بلاستوسیست، توده سلول‌های درونی‌ (آمبریوبلاست) تشکیل دو لایه هیپوبلاست و اپی‌بلاست را می‌دهد و در جهت تشکیل‌ رویان و پرده‌های جنینی پیش می‌روند. جفت منبع تغذیه جنین و ترشح هورمون‌ها را فراهم می‌کند تا پایان بارداری به دیواره‌ رحم متصل می‌ماند. رویان نیز توسط بند ناف به جفت آویزان می‌ماند.

    کلیدواژگان: علقه، رویان، علم جنین شناسی
  • بی بی سادات رضی بهابادی، حجت الله جوانی صفحه 133

    مقالهء«بسمله»، (Basmala) تالیف ویلیام.ا.گراهام یکی از مقالات‌ دایره المعارف قرآن‌ (EQ) است.ما برای آشنایی با شیوهء تحلیل و بررسی مفاهیم قرآنی‌ در این دایره المعارف به ترجمهء این مقاله پرداخته و در پانوشت برخی مطالب را مستند ساخته‌ایم.مطالبی را که در این جستار نقد و تصحیح کرده‌ایم عبارت‌اند از:1.الله،رحمن، رحیم ترکیبی از تاثیر عقاید یهود در مسیحی و کفار جزب عربستان است؛2.شیعیان در نماز بسمله را آهسته می‌خوانند؛3.تمام علوم در چهار کتاب حدیثی شیعه مندرج و علوم آن‌ها در قرآن است؛4.حدیث انس که من با رسول خدا،ابوبکر،عمر،عثمان نماز گزاردم و نشنیدم هیچ یک از آن‌ها بسم الله را قرایت کنند. همچنین در پاورقی توضیحاتی راجع به علت اختلاف مکاتب بر سر قرایت بسمله،اسم‌ اعظم بودن بسمله آورده‌ایم.بررسی حدیث«انا النقطه:التی تحت الباء»از نکات در خور توجه پانوشت‌هاست.

    کلیدواژگان: الله، رحمن، رحیم، شیعیان، چهار کتاب حدیثی شیعه قرائت بسمله، اسم اعظم بودن بسمله
|
  • Nasrollah Shameli Page 5

    Quranic linguistics is one of the new issues in the Quranic sciences, being considered as one of the most important branches among the methods of understanding Quran. Semantics, one of the branches of Linguistics, is concerned with the study of the key words of Quran. By key words, we mean those words which can play an important part in making evident the different meanings of the Quranic verses, if their meaning is studied in a survey. In this article, focusing on polysemy in Semantics, we have pondered over Mulla Sadra's view on this issue and examined his commentary on some of the Quranic verses, as an example. Analyzing Quranic key words in a polysemous method will open new scopes to the scholars of Quranic sciences and commentary and in considered a new method for the subject-concerning interpretation of Quran in order to reveal its miraculous aspects, literally and semantically.

    Keywords: methods, Semantics, polysemy, Mulla Sadra, linguistics, Quran
  • forugh parsa Page 33

    After the Prophet's death, the differences in the oral transmission of Quran, variant dialects, the difference of codices, and the lack of orthographical signs in the text lead to the appearance of variant readings, qira'at, of Quran. The variant readings and arguments over the recognition of them and the respected criterion resulted in the establishment of the knowledge of Quran-reading. Using different sciences as grammar (syntax), hadith, jurisprudence and exegesis of Quran, readers all over the Islamic world innovated particular readings of Quran. Finally, Ibn Mujahid, using his position as the chief reader of Baghdad and applying his political power and authority selected the present seven readings from five important places as the canonical ones and declared others as deviant (shadh). Besides the scholarly feature of Ibn Mujahid, the cultural status of Baghdad, the reputation of kufa in this field and the special condition of the fourth century, were the effective factors which Ibn Mujahid by his intelligence and cleverness used to canonize the seven readings of Quran.

    Keywords: The history of Quran, the history of aira'at, the history of Islam, Ibn Mujahid, the readers, the seven readers
  • Nahla Gharavi Naeeni Page 53

    The family of the Prophet (SAW) are the highest authority next to the Noble Quran as the Prophet recommended at the last moment of his life, saying 'I leave you with two successors, Allah's Book - a long rope between the Heaven and the earth, or between the Heaven to the earth - and my family; they will not be separated till they return back to me at the Pool (Hawd)'. The Almighty God has chosen them for the guidance and leadership of the Muslim after the Prophet (SAW). (AS), the fifth Imam and leader after the Prophet (SAW), holded the control of the ark of guidance at the time when the social and political conditions had changed from that of the earliest Imams: therefore he was able to teach his knowledge to those eager and to open the doors of different sciences. In this article, we are about to mention some of his scholastic activities and his recommendations about recording, memorizing and writing hadith.

    Keywords: Hadith, writing hadith, preserving hadith
  • Parvin Baharzadeh, Fatemeh Sarvi Page 83

    Deliverance, one of the promising words of Quran, is a manifestation of the Divine's mercy and grace in order to bring about the needed ground for deliverance from obscurity and for reaching the safe point, or to provide a new opportunity for guidance and to prepare the way to attain perfection. But man, due to the extent of his belief and attachments is sometimes grateful for this grace and sometimes not. The holy Quran has used the word 'deliverance' in three different meanings: 1- for whispering; 2- for throwing to a high place; 3- for release and relevance. In this article, besides the other meanings, we have focused on the third meaning and its characteristics in Quran. In addition we have inspected the factors and barriers of deliverance and the attitude of the saved after deliverance. The holy Quran reveals that all men know God as the true savior at the time of a disaster and that when disappointed from all causes, they return to their god-believing nature. Nevertheless, the saved may again fall. In other words 'deliverance' differs from 'salvation' and consists of different areas of meanings.

    Keywords: Deliverance, Consequence of deliverance, release, factors of deliverance, barriers of deliverance, the saved
  • Mahbube Kashefi Page 103

    With the passage of time and developments of science, a change in the meaning of some words in Quran is seen. 'Alaqa' is one of these words which is mentioned in the verses related to embryo growth as the second phase of development. Surveying several exegesis, lexicons and translations of holy Quran, we come across a great variety of meanings in this regards. Developments in embryology have made embryo growth process clearer. Some exegetes have explained this process in scientific words. The pioneer interpreters have not given the meaning of this word or have limited themselves to the existing meanings in lexicons. Briefly studying the growth of the embryo in the preliminary stages, we are trying to recognize the scientific concept of this word. At the time Quran was revealed, people did not know about embryology and Quran used expressions that were intelligible for the common people of that era. 'Alaqa' means leech or something that attaches somewhere. Considering the characteristics of leech, the meaning becomes closer to human understanding. It seems that preliminary embryo can be appropriate meaning for 'Alaqa'. Blood clot, wet blood, red Object and leech also seem justifiable meanings. From the scientific point of view this phase corresponds to the beginning of blastocyst's sticking to uterine tissue and the rush towards it. In this stage blastocyst sticks to endometrium like a leech and starts to nest in it as deep as possible. The interior cell mass forms two layers; hypoblast and epiblast and continues to form the embryo and fetal membrane. The placenta the source of hormones secretion and embryo feeding remains attached to the wall of uterus until the end of pregnancy. The embryo remains overhanging of the placenta by umbilical cord.

    Keywords: 'Alaqa', Embryo, embryology
  • bi bi sadat razi bahabadi, Hojjatollah Javani Page 133

    Basmala', written by V.Graham, is one of the articles of the Encyclopaedia of Quran. We have translated this article into Persian in order to introduce our readers with the method of 'EQ' in analyzing Quranic concepts. In addition we have provided the reference for some of the informations given in the original article in footnote and made some corrections and annotated as regard to the following cl

    aims

    1. The tripartite Allah, Al-rahman Al-rahim is a coalescence of Jewish Christian and Southern arabia beliefs. 2. The Shiite recite Basmala silently in ritual prayers. 3. All areas of knowledge are contained in «the four Shiite hadith books" and their science is in the Quran. 4. Ons hadith saying that 'I performed the ritual prayer with the holy Prophet, Abu Baker, Umar and Uthman and 1 did not hear any of them recite Basmala.' We have also explained the reason for law schools to differ on recitation of Basmala, discussed its being the Great name Of Allah and finally examined the hadith attributed to Imam Ali as saying 'I am the dot beneath the “B” of Basmala'.

    Keywords: Allah, Al-Rahman, Al-Rahim, four Shiite hadith books, Basmala