فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، تابستان 1386)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، تابستان 1386)

  • 280 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/08/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 7
  • محمدحسین زاده صفحه 11
    یکی از مهم ترین منابع معرفت، عقل است. در این نوشتار، از منظر معرفت شناختی به بحث درباره آن پرداخته ایم. عقل را از منظر دانش معرفت شناسی، به لحاظ اینکه منبع معرفت است، تعریف کرده ایم. سپس اقسام عقل، اعم از عقل نظری و عملی، را مورد بحث قرار داده، زبه بررسی این مسائل پرداخته ایم که در معرفت شناسی کدام قسم از آنها مطمح نظر است؟ آیا عقل نیز منبع معرفت است؟
    در ادامه، به مبحث کارکردهای عقل پرداخته و فعالیت عقل را در هر یک از مفاهیم و گزاره ها و نقشی که در هر یک می تواند ایفا کند مرور کرده ایم و بدین نتیجه رهنمون شده ایم که انسان از راه فعالیت ها و کارکردهای گوناگون عقل، همچون انتزاع مفاهیم کلی و ادراک آنها، تعریف یا تحلیل، حکم، قضیه، استدلال و مانند آنها، به شناخت عمیق و گسترده ای از اشیا دست می یابد. در پایان نقش عقل را در قضایای پیشین و نقشی را که این گونه قضایا در معرفت های بشری دارند یادآور شده ایم.
    کلیدواژگان: ادراک کلی، حکم، قضیه، تعریف، استدلال، تفکر، قضایای پیشین و پسین، عقل نظری، عقل عملی، تجرید، تعمیم
  • رحمت الله رضایی صفحه 61
    داشتن معیار برای تشخیص صدق از کذب، و معرفت از غیر معرفت، همواره از مهم ترین مسائل در حوزه معرفت شناسی بوده است. به استناد همین مسئله، برخی درصدد انتخاب گزینه های نسبیت و شکاکیت برآمده اند. از این رو، فیلسوفانی کوشیده اند تا به تنسیق و تدوین آن بپردازند. یکی از مهم ترین مسائل در این باب، آن است که آیا معیار یا معیارهایی برای ارزیابی وجود دارند یا نه؟ اگر وجود دارند، این معیار یا معیارها کدامند؟ در خط مقدم این نزاع، نسبیت گرایان و شکاکان قرار دارند که منکر وجود معیار مطلق برای ارزیابی هستند. اما اندیشمندانی که نسبیت و شکاکیت را معقول نمی دانند، به وجود معیار و یا معیارهایی باور دارند. دستاویز دیگر برای شکاکیت، نحوه دست یابی به این معیارهاست که آیا باید جزئی گرا بود یا روش گرا؟ آنچه در این مسئله می تواند قابل دفاع باشد، جزئی گرایی است. به اعتقاد حکمای مسلمان، حتی اگر نتوان نحوه دست یابی به آن را تبیین کرد، بازهم مجالی برای شکاکیت فراهم نمی شود.
    کلیدواژگان: معیار معرفت، معیار صدق، فرامعرفت شناسی، نسبیت، شکاکیت، روش گرایی، جزئی گرایی، جزئی گرایی تبیینی
  • عسکری سلیمانی امیری صفحه 97
    فیلسوفان و منطق دانان از یک سو، برهان را معطی علم یقینی دائمی می دانند، و از سوی دیگر، علم به ذوسبب را جز از راه سبب آن ممکن نمی دانند. آنان همچنین برهان را به «لم» و «ان مطلق» و «دلیل» تقسیم کرده و معتقدند: دلیل در واقع برهان نبوده و معطی یقین نیست. نیز فیلسوفان از راه علم به ممکنات (معلول) برهانی بر وجود واجب می آورند. بنابراین، اشکال می شود که برهان از راه علم به ممکنات از نوع دلیل است و یقین آور نبوده و اساسا واجب برهان پذیر نیست. برخی از فیلسوفان مانند شیخ الرئیس در پاسخ به این اشکال، برهان «وجوب و امکان» را نوعی برهان لمی دانسته و برخی دیگر مانند بهمنیار و علامه طباطبائی آن را برهان انی مطلق تلقی کرده اند. صدرالمتالهین آن را نوعی دلیل یقین آور در برابر دلیلی که یقین آور نیست، دانسته است.
    کلیدواژگان: ذوات الاسباب، برهان لمی، برهان انی مطلق، دلیل، برهان وجوب و امکان
  • رحیم قربانی صفحه 119
    حکمت بر اساس تقسیم آن بر پایه قوای نفس، دو شاخه نظری و عملی را شامل می شود. حکما از دیرباز، بر همراه بودن تحصیل و تکمیل این دو شاخه برای تحقق تعریف و معنای «حکمت» تاکید داشته اند. ملاصدرا نیز همچون سایر حکما، به این همگامی تصریح و بر آن تاکید کرده است. اما حکمت عملی به لحاظ داشتن مایه های کاربردی و عملی برای تکمیل و تعالی نفس، با تزکیه نفس ملازم است. و چون غایت حکمت، تکمیل نفوس است، بنابراین، تزکیه نفس با حکمت، تعریف آن، و غایت آن ارتباط تنگاتنگی دارد.
    نوشته حاضر به بررسی این ارتباط از نظر ملاصدرا می پردازد و سعی کرده است با توجه به مبانی و مطالب حکمت متعالیه، حقیقت حکمت و ارتباط آن با ایمان و تزکیه نفس را تشریح و تصویر کند، نکاتی درباره غایات حکمت ذکر نماید و سپس به بررسی تفصیلی رابطه دوسویه غایات حکمت و تزکیه نفس بپردازد و از این طریق، این نکات را اثبات کند: 1. دغدغه اصلی ملاصدرا در تعریف و «ارائه حکمت متعالیه»، کمال نفس و تزکیه آن بوده است. 2. غایات حکمت، که ملاصدرا و دیگران از آنها به «غایت» تعبیر نموده اند، در حقیقت، غایات و نتایج عملی و هستی شناختی هستند، نه غایات علم شناختی و روش شناختی. 3. حکمت عامل اصلی تزکیه صحیح نفس، و تزکیه نفس نیز عامل اصلی فهم صحیح مسائل فلسفی است. 4. تزکیه نفس در شکل گیری مفهوم، تعریف، مصداق و غایات این جهانی حکمت، نقش بسیار اساسی دارد و بررسی جامع موارد وابستگی فهم مسائل حکمت بدان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تزکیه نفس، حکمت، ملاصدرا، غایت، استکمال نفس، معرفه النفس، شناخت حقایق اشیا
  • سیدمحمود نبویان صفحه 157
    مسئله «حق» یکی از مسائل مهم و شایع عصر ماست؛ عصری که «عصر حق» نام گرفته. این مسئله از مسائل عمده و اساسی علوم سیاست، اخلاق و حقوق به شمار می آید.
    اما تحلیل درست مسئله «حق» فرع بر تعیین دقیق معنای آن از میان معانی گسترده اش در لغت و اصطلاحات علوم گوناگون است، و آنچه در این مباحث از لفظ «حق» اراده می شود، معنای آن در ترکیب «حق داشتن» است، نه «حق بودن».
    همچنین مباحث گوناگونی درباره «حق» قابل طرح است؛ مانند منشا حق انسان ها در میان موجودات صاحب حق، معنای «حق»، ماهیت حق، تلازم حق و تکلیف، و اطلاق و نسبیت حق.
    این نوشتار پس از ذکر معانی لغوی و اصطلاحی «حق» و تبیین معنای مورد نظر، در صدد تعیین ماهیت حق از میان مباحث مذکور است و حق را دارای ماهیتی دوگانه یعنی تکوینی و اعتباری می داند.
    کلیدواژگان: حق، درست، حق بودن، حق داشتن، ماهیت حق، تکوینی و اعتباری
  • محمدحسین طالبی صفحه 193
    یکی از جدال برانگیزترین مباحث در حوزه دانش «فلسفه حقوق»، بحث از تعیین «منشا حق» است. سوال اصلی در این بحث، این است که چه چیزی موجد حق، به ویژه حق بشر و اعتبار آن، می شود؟ در پاسخ به این پرسش، ابتدا باید واژه «حق» را از دو نگاه معرفت شناسانه و هستی شناسانه در حوزه دانش فلسفه حقوق تحلیل نمود، آن گاه به بیان خاستگاه اقسام حق پرداخت. به لحاظ بعد معرفت شناسانه، به نظر می رسد مفهوم «حق» امری بدیهی و به معنای مجاز بودن در «داشتن یک صفت» و یا «انجام یک عمل یا ترک آن» است. مفهوم «حق» در نگاه هستی شناسانه، مفهومی فلسفی است، نه ماهوی یا منطقی. این مفهوم درباره انسان از مقایسه رابطه او با کمال واقعی مورد انتظار به دست می آید؛ کمالی که در اثر انجام فعل یا ترک آن و یا داشتن صفت می تواند بدان نایل شود. این مفهوم درباره واجب الوجود، که او هم فاعلی مختار است، از مقایسه وی با هدفش انتزاع می شود. با توجه به اینکه پیدایش حق بر رابطه میان فاعل مختار و هدف مطلوب او مبتنی است، حق را به لحاظ نوع هدف فاعل، می توان به دو نوع تقسیم نمود: حق اصیل ذاتی، حق تبعی.
    چون هدف خدا از آفرینش مخلوقات در این جهان، متعلق دو نوع اراده تکوینی و تشریعی اوست، هر یک از این دو نوع اراده در خداوند، منشا پیدایش حق اصیل تکوینی و یا تشریعی او نسبت به آفرینش مخلوقات است؛ همچنان که منشا هر حق تبعی، حقی اصیل است. حقوقی که به انسان نسبت داده می شود، در یک تقسیم کلی، به «حقوق اخلاقی» و «حقوق قانونی» قابل تقسیم است. منشا بخشی از حق اخلاقی، اراده تشریعی خدا و منشا بخشی دیگر اراده تکوینی اوست؛ اما منشا همه حقوق قانونی، اراده تشریعی خداوند است.
    کلیدواژگان: حق، حق اصیل، حق تبعی، حقوق اخلاقی، حقوق قانونی، فلسفه حقوق، منشا و خاستگاه حقوق، اراده تکوینی، اراده تشریعی
  • جمعه خان افضلی صفحه 219
    رالز نظریه سیاسی خود را، که در این نوشتار از آن به عنوان «فلسفه سیاسی تلفیقی» یاد شده است، عمدتا در دو کتاب مهمش، نظریه ای در باب عدالت و لیبرالیسم سیاسی تبیین کرده است. گرچه وی اصل نظریه خود را در مقاله «عدالت چون انصاف» بیان کرد و بعدها آن را در نظریه ای در باب عدالت توسعه داد، اما توجی هات و دلایل آن را به صورت پراکنده بیان کرده است. برخی از این توجی هات را می توان در کتاب نخست و برخی دیگر را نیز در کتاب دوم او پیدا کرد. در این مقاله، پس از بیان اصل دیدگاه رالز، توجی هات او برای اصول عدالت از هر دو کتاب ذکر و سپس نقادی گردیده است.
    کلیدواژگان: اصل آزادی برابر، اصل تمایز، اصل دفع ضرر، پایداری، عقلانیت، اجماع هم پوششی، قرارداد اجتماعی، انسجام
|
  • MuḤammad Ḥussainzādeh Page 11
    "Reason" ('aql) is one of the most important sources or ways of knowledge. This article deals with reason from an epistemological point of view. The author defines reason as a source of knowledge and then explains different types of reason, including theoretical and practical ones, and tries to answer the question as to which kind of reason is dealt with in a theory of knowledge, and whether reason is also a source or an instrument of knowledge. The article examines several functions of reason, reviewing its role in each class of concepts and propositions. It comes to the conclusion that various actions and functions of reason, such as the abstraction of universal concepts and understanding them, definition or analysis, judgment, reasoning, and making propositions give the human being a vast source of knowledge about objects. It comes to an end by assessing the role of reason in a priori propositions and their role in human knowledge.
  • RaḤmat-Allah RiḌā'I Page 61
    It has always been a challenge to epistemology to determine a criterion for distinguishing true from false, and knowledge from pseudo-knowledge. Some philosophers have tried to elaborate such a criterion, and still others have chosen one of the alternatives, i.e. skepticism or relativism.The author in this article examines three main questions in this regard: whether or not there is a criterion, or criteria, for evaluating knowledge claims? If yes, what are they? And how can we determine them? Relativists and skepticists deny any absolute criterion for measuring the value of a truth claim. There are, on the other hand, philosophers who take relativism and skepticism to be irrational, and believe in certain criteria for determining the truth. When it comes to the question of how to find out about them, the author takes sides with particularists against methodists. According to Islamic Philosophy, he concludes, there is no room for skepticism even if one cannot explain how we can discover such criteria.
  • Askari Suleymāni AmĪri Page 97
    Philosophers and logicians consider "proof" (burhān) as providing permanent certainty, on the one hand, and believe it is impossible to know the caused except through its cause, on the other. They also divide proofs into "causal" (limmi), "absolutely assertoric" ('inni muṭlaq), and "reason" (dalīl), and deem "reason" not to be a real proof. One of the Philosopher's proofs for the existence of God is the proof from our knowledge of the contingent (and the caused) entities. The challenge, however, is that a proof from our knowledge of the contingent is a "reason", and hence, does not provide us with certainty, and therefore, it is impossible to give any proof for the existence of the necessary existence. The author reviews and examines different answers put forward by Muslim philosophers. Ibn Sinā considers the "necessary/contingent" proof as a causal proof, while Bahmanyār and Ṭabāṭabā'i regard it as an instance of "absolutely assertoric" one. Mullā Ṣadrā has come up with a new solution by suggesting that it is a special type of "reason" that provides certainty.
  • RaḤĪm Qurbāni Page 119
    "Ḥikmat", divided according to the faculties of the soul, includes two branches: theoretical and practical. Muslim philosophers, including Mullā Ṣadrā, have always emphasized that acquiring the two branches is necessary for the realization of ḥikmat. Practical philosophy, having functional implications, has a close relationship with the purification, as well as the perfection, of the soul. The author in this article studies this relationship according to Mullā Ṣadrā. He makes an effort to elaborate on the essence of ḥikmat and its relation with faith and the purification of the soul based on the principles and ideas expressed in al-Ḥikmat al-Muta'ālīyah. He suggests that a) Mullā Ṣadrā's main concern in al-Ḥikmat al-Muta'ālīyah is the perfection and the purification of the soul; b) the ends of ḥikmat are practical as well as ontological, and not epistemological or methodological; c) ḥikmat is the main factor in true purification of the soul, which is the principal element in correct understanding of philosophical issues; and d) the purification of the soul is of essential role in the realization of the concept, definition, instance, and worldly aims of ḥikmat.
  • Sayed MaḤmŪd NabavĪyān Page 157
    The issue of "right" is one of the important questions and widely debated problems of our time, an age called "the age of right". It is one of major issues in several disciplines such as politics, ethics, and law. A correct and comprehensive analysis of the issue of "right" relies on determining its accurate meaning from among its vast variety of literal meanings and technical usages in different disciplines. The meaning relevant to our discussion is what is meant in the complex "to have some rights" and not "to be right." A variety of issues can be raised about "right" including: the source of right for human beings vis-à-vis other beings, the meaning of "right", its nature, the relation between right and duty, and the absoluteness or the relativity of right.The author in this article starts with clarifying the literal and technical meanings of "right", explaining his intended meaning, and his goal is to explore the nature of right. He thinks of right as having a twofold nature: one is genetic, and the other conventional.
  • MuḤamad Ḥussain Ṭālibi Page 193
    Epistemologically, the notion of "right" seems self-evident, and means the permissibility of "having a character" or "doing/leaving an action." Ontologically, however, the concept of "right" is a philosophical—and neither logical nor essential—concept. When used in the case of the human being, it is extracted from his comparison with the real human perfection, a perfection that can be attained by doing or leaving and action or possessing a character. The same concept can be extracted by comparing the Necessary Existent with His goal, because He is a free agent too. The author in this article argues that "right" can be divided into two categories, taking the agent's goal into account: a) the essential and original right, and b) the incidental right. Since God's goal in creating the world are attained by His ontological and legislative will, each of these two types of will is the source of one type of original right: ontological and legislative. Rights ascribed to the human being are divided into ethical and legal rights. While the source of all legal rights is God's legislative will, some ethical rights are derived from God's legislative will, and the others from His ontological will.
  • Jumah Khān AfḌali Page 219
    Rawls has mainly elaborated on his political philosophy in his two major books, namely, A Theory of Justice and Political Liberalism. He introduced his theory, that we call it in this paper as "the synthetic political philosophy", in his article, "Justice as Fairness" for the first time. However, he has developed his justifications and reasons for such a theory in a variety of his works, including in the two aforementioned books. The author in the first part of this article provides an overview of Rawl's opinion, highlighting its major points. Then he produces his main justifications for the principles of justice in both of his books. Appraisals and critiques bring the article to an end.
  • ABSTRACTS
    Page 4