فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، بهار 1387)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، بهار 1387)

  • 284 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/07/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 7
  • احمد ابوترابی صفحه 11
    تعاریف متعددی از قضایای (یا احکام) تحلیلی در فلسفه غرب شده است. تعریف لایبنیتز، هیوم، کانت، آیر، میل، فرگه و کواین از جمله مهم ترین تعاریف قضایای تحلیلی در فلسفه غرب است. این تعاریف به لحاظ مصداق در سه دسته اخص، خاص و اعم قرار می گیرند. برای دست یابی به تعریف صحیح، باید دید کدام تعریف با اهداف و مبانی این تقسیم سازگارتر است. در این مقاله، پس از تعیین اهداف و مبانی فیلسوفان غرب در این تقسیم، نشان داده شده است که هیچ یک از تعاریف فلسفه غرب با مبانی فلسفی آنها و با اهداف موردنظرشان سازگار نیست؛ زیرا مهم ترین هدف این تقسیم تفکیک حقایق عقل از حقایق واقع یا تفکیک حقایق اولیه عقل از حقایق مشتقه عقل است که این هدف نسبت به قضایای حملی و شرطی از یک سو، و قضایای سالبه و موجبه از سوی دیگر، و قضایای صادق و کاذب و... یکسان است. اما هیچ کدام از تعاریف نمی تواند همه انواع قضایا را دربر گیرد. به علاوه، هر یک از تعاریف ارائه شده از فلاسفه غرب، دارای نارسایی ها و ضعف های دیگری است. از این رو، تعریف دیگری به عنوان تعریف مختار مولف ارائه شده است که به نظر می رسد هیچ یک از نارسایی های مذکور را ندارد. تعریف مختار اخص از تعریف اعم و اعم از تعریف خاص است، از این رو، مجموع تعاریف قضایای تحلیلی در چهار دسته اخص، خاص، عام و اعم قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: قضایای تحلیلی، قضایای ترکیبی، حقایق اولیه عقل، اصل عدم تناقض، اصل هوهویت، لوازم معنا
  • محمدحسین زاده صفحه 61
    این نوشتار به بحث درباره مفاهیم بدیهی و نظری می پردازد و این تقسیم را، که اساسی ترین و پرثمرترین تقسیم برای مفاهیم در معرفت شناسی است، با نگاهی معرفت شناختی بررسی می کند. گرچه به لحاظ وجودشناختی در این تقسیم تردید شده است، اما نمی توان تحقق این دو قسم را انکار نمود. بدین روی، مولف پس از تعریف مفهوم «بدیهی» و «نظری»، نگاهی گذرا به این گونه تردیدها افکنده، آنها را ارزیابی می نماید. در ادامه، مفاهیم یا تصورات بدیهی را برمی شمرد و پس از بررسی رابطه بدیهی و نظری با تفکر، حقیقت اندیشه و گستره آن را بررسی می کند. در ادامه، بنیادی ترین مبحث معرفت شناسی در حوزه مفاهیم یا تصورات را، که مسئله «معیار بداهت» آنهاست، بررسی کرده، به شرح گسترده ای از مبناگروی ویژه متفکران مسلمان در حوزه مفاهیم و تصورات دست می یازد.
    کلیدواژگان: بدیهی، علم حضوری، معقولات ثانی، اندیشه، مفاهیم حسی، مفاهیم شهودی
  • جمعه خان افضلی صفحه 117
    در میان روش های رایج برای تحصیل معرفت، روش «استقرائی» از اهمیتی فراوان برخوردار است. اما این روش با تمام مزایا و اهمیتی که دارد، ظاهرا از لحاظ فلسفی یقین آور نیست. یقین فلسفی در صورتی حاصل می گردد که بین مقدمات استدلال و نتیجه حاصل از آن (مانند قیاس) ارتباط منطقی و تولیدی وجود داشته باشد. در استدلالات استقرائی، بین مقدمات و نتیجه استدلال، گسست منطقی وجود دارد و مقدمات مولد نتیجه به شمار نمی آیند. بنابراین، این پرسش مطرح است که اگر استقرا یقین آور نیست، چگونه می توان بدان اعتماد کرد؟ برای پاسخ به این سوال، راه حل هایی متفاوت ارائه گردیده است.
    این نوشتار، که با رویکرد تطبیقی به مسئله استقرا نگریسته است، ضمن اشاره به تعریف «استقرا» و تفاوت های آن در فضای اسلامی و غربی و خلط هایی که از توجه نکردن به این تفاوت ها پدیدار گشته، به تبیین و نقد اجمالی این راه حل ها می پردازد.
    کلیدواژگان: استقرا، تجربه، یقین، قیاس، توالد ذاتی
  • رحمت الله رضایی صفحه 145
    امروزه در منطق متداول است که حدس و حدسیات را فقط برای دارنده آن معتبر می دانند، در حالی که ابن سینا آن را منشا تمامی دانش ها (دست کم، در برخی افراد) می داند. از این رو، پرسش هایی درباره چیستی و کارکرد حدس و حدسیات مطرح می شود. نوشته حاضر نخست درصدد است تفسیری از حدس و حدسیات ارائه و ارتباط حدس و حد وسط، حدس و فهم، حدس و تعلیم و تعلم، رابطه حدس و فکر و منطق، و حدس و تجربه را مورد بررسی قرار دهد. سپس به قلمرو حدس می پردازد و معتقد است: برخی تعمیم ها توسط ابن سینا در قلمرو و جایگاه حدس موجب شد حدس منطقی جای خود را به حدس عرفانی بدهد. اما نتیجه حدس، یعنی حدسیات، سرنوشت کاملا متفاوتی داشته است؛ چنان که عموما به بی اعتباری آن برای غیر دارنده حدس رای داده اند. در باب کارکردهای حدس، می توان حدس را دارای سه نوع کارکرد معرفت شناختی دانست: کارکرد روشی؛ منبع معرفت؛ و سرانجام، گونه ای از معرفت که بیانگر نوعی مبناگرایی است. در پایان، به کارکرد علمی حدس و تشابه آن با «استنتاج معطوف به بهترین تبیین» پرداخته شده است که به نظر می رسد میان آن دو دست کم سه تفاوت وجود دارد: از نظر محتوا، صورت و کارکرد.
    کلیدواژگان: حدس، فکر، حرکت، شهود، منطق، استنتاج معطوف به بهترین تبیین، ابن سینا
  • شهاب الدین ذوفقاری صفحه 193
    در نظر ابن سینا، باری تعالی به همه اشیا، خواه جزئی باشند یا کلی، پیش از حدوث آنها علم دارد. این علم لازمه علم ذات به ذات بوده و از طریق علل و به سبب ارتسام صور موجودات در ذات، به آنها تعلق گرفته است. طرح نظریه ارتسام در علم الهی انتقادهای فراوان فلاسفه و متکلمان را به دنبال داشته است. این کوشش نشان می دهد ابن سینا خود از چنان ایرادهایی که بر یک قرائت اولیه از نظریه ارتسام وارد کرده اند، آگاه بوده است. او می کوشد ارتسام را چنان توضیح دهد که نتیجه آن تاثر ذات از غیر نباشد. در این نوشته، ضمن مرور بر دیدگاه های ابن سینا، نظر وی در عرصه مفهوم صحیح «ارتسام» بررسی می گردد.
    کلیدواژگان: علم، ذات، ذهن، ارتسام، علم الهی، ابن سینا، ملاصدرا
  • حسن عبدی صفحه 213
    در این نوشتار، تلاش شده است تا با تکیه بر آثار دکارت، عقلانیت در فلسفه او بررسی گردد. برای این منظور، نخست معانی عقلانیت بیان شده و پس از تعیین معنای مورد نظر، گزارشی از فلسفه دکارت به صورت تحلیلی ارائه گردیده و در ادامه، با متمایز ساختن «هستی شناسی» از «معرفت شناسی»، به بررسی عقلانیت، هم در نظام هستی شناسی و هم در نظام معرفت شناسی وی پرداخته شده است. دکارت در نظام معرفت شناسی خود، پس از طرح شک روشمند، به سوی شکاکیت، که مرحله ای از عدم عقلانیت است، سیر می کند، سپس بر اساس «کوجیتو» تلاش می کند تا از نظر معرفت شناسی، به قلمرو عقلانیت بازگردد. اما در نظام هستی شناسی، او نخست بر پایه «کوجیتو» به اوج عقلانیت، که همان اعتقاد به جوهر حقیقی واحد باشد، نزدیک می شود، ولی در ادامه و با گرایش به کثرت و اصالت ماهیت، از عقلانیت در نظام هستی شناسی فاصله می گیرد.
    کلیدواژگان: عقلانیت، یقین، عقل، دکارت، معرفت شناسی، هستی شناسی، کوجیتو
  • قدرت الله قربانی صفحه 245
    نگرش کانت به علم، به ویژه علم تجربی و پیشرفت های فزاینده آن و سپس تبیین و نقادی مابعدالطبیعه بر این اساس، پس از او تاثیرات گسترده ای داشته است که هنوز هم ادامه دارد.
    در این فرایند، کانت معیارهای علم یقینی را، که متاثر از علوم تجربی اند، در امکان صدور حکم تالیفی، تجربی بودن، محدودیت در عرصه تجربه و مانند آن ذکر کرده و مابعدالطبیعه و دین را از حوزه یقین علمی خارج ساخته است. از سوی دیگر، کانت از ادامه دهندگان خط فکر انسان محوری (سوبژکتیویسم) در غرب است و تا حدی آن را به اوج رسانده. در نتیجه این امر، انسان کانتی ضمن محدود شدن در عرصه عالم پدیدار، تنها خود را محور هستی و حقیقت می پندارد که با محرومیت از مابعدالطبیعه عقلانی، تلاش دارد برای خود، اخلاق و دین مورد نظر را وضع نماید. ویژگی این اخلاق آن است که صرفا یک اخلاق انسانی و تنها در خدمت خواست ها و تمایلات انسان قرار دارد و از هرگونه معیار و ارزش های الهی تهی است. این ویژگی در نگرش دینی کانت نیز تداوم می یابد، تا آنجا که او اخلاق را اساس دین دانسته و برای انسان ها دین اخلاقی عقلانی تهی از مبدا الهی تجویز کرده است. این همان انسانی کردن حقایق الهی و راززدایی از هستی توسط کانت و مهم ترین نتیجه آن نسبی گرایی است.
    کلیدواژگان: تجربه، انقلاب کوپرنیکی، اراده، تکلیف، انسان محوری، انسانی شدن، فضیلت، سعادت، دین
|
  • AḤamad AbŪturābi Page 11
    Various definitions can be found in the western philosophy regarding analytic propositions (or judgments). Some of the most important definitions belong to Leibniz, Hume, Kant, Ayer, Mill, Frege, and Quine. According to their scope, such definitions can be classified into three sets: the most particular, particular, and the most general ones. In order to find the correct definition, we have to look for the one which fits best the goals and the foundations of the division of propositions into analytic and synthetic.Having determined the goals and the foundations of these western philosophers, the article shows that their definitions neither satisfy their goals, nor are congruous with their fundamental principles. One of the crucial ends of such a division is dividing facts into intellectual vs. real facts, and differentiating between primary and derived intellectual facts. This goal is the same for predicatory and conditional propositions on the one hand, and for affirmative and negative ones on the other, and for true and false propositions on the third. But all the above-mentioned definitions (among other deficiencies) stay short of encompassing all these propositions. The author suggests an alternative definition, more particular than the most general definition, and still more general that the particular one, compensating for faults of the previous definitions.
  • MuḤammad Ḥussainzādeh Page 61
    The article examines the division of concepts into axiomatic and speculative ones as the epistemologically most useful division of concepts. Although this division is questioned form an ontological point of view, but there is no doubt, according to the author, about their epistemological realization.Having defined the terms “axiomatic” and “speculative”, the author appraises such doubts. Then he enumerates axiomatic and speculative concepts, and analyzes their relation to thought. The problem of “the criterion of self-evidence” shapes the core of the article, in which, the author evaluates, in detail, major Muslim ideas about conceptual foundationalism.
  • Jumah-Khān AfḌali Page 117
    Induction is one of the most important methods available to human being for gaining knowledge of the world. This methodology, despite its import and advantages, seems to lack the potential for philosophical certainty. Philosophical certainty is gained only if there were a logical, and thus productive, relation between premises of an argument and its conclusion (the same as in the case of deduction). This is while there is a logical gap between the premises of an induction and its conclusion, leaving them with no productive connection. The question, then, arises as to how one can rely on an induction, and still admit of the fact that its result is not definitive.The author in this article reviews, compares, and briefly criticizes different attempts at resolving this issue. He juxtaposes the technical term, induction, in the both Islamic and Western intellectual environments to show their divergences and to reveal confusions that have arisen from lack of sensitivity to such differences.
  • RaḤmat-Allah RiḌā'I Page 145
    In today logic, it is common place to consider conjecture reliable only for the one who has it, while Ibn-Sina regards it as the source of all, or at least some of, human knowledge. Therefore some questions arise about the essence and the function of conjuncture.To find an answer to such questions, the author in this article studies the definition of conjuncture, its relation to the middle term, as well as its relation to comprehension, education, thought, logic, and experiment. He believes that some generalizations made by Ibn-Sina transformed logical conjuncture into mystical intuition. The result of conjuncture, i.e. cognition intuitiva, has had a different history, and most often are deemed unreliable except for the one who has experienced it. The author enumerates three cognitive functions for conjuncture, namely, conjecture as a method, as a source, and as a type of knowledge that leads to a kind of foundationalism. The last part of the article deals with the scientific function of conjuncture and its similarity to “inference to the best explanation” and concludes with at least three differences (in content, in form, and in function) between the two.
  • Shahāb Al-DĪn ẔŪfeqāri Page 193
    For Ibn-Sina, the Almighty Creator knows everything, whether particular or universal, before they are created. He considers such knowledge to be a requisite of His knowledge of His essence. It encompasses other things through their causes and by the imprinting of their forms in His essence. The theory of “imprinting” in Divine knowledge has raised criticisms from both Muslim philosophers and theologians (mutakallimin).The author in this article tries to show that Ibn-Sina was aware of such possible misunderstandings about the theory of “imprinting”, and explained the theory in a way that does not imply the affectedness of His essence from others. The article accomplishes this task by reviewing Ibn-Sina’s viewpoints and his explanations of the theory of “imprinting” in his different works.
  • Ḥasan Abdi Page 213
    The author tries in this article to assess “rationality” in Descartes’ philosophy based on his works. First, meanings of rationality are examined. Having determined the best meaning, the author provides an analytic review of Descartes’ philosophy. By dividing his philosophy into ontology and epistemology, the article evaluates “rationality” in both parts. In his epistemological system, Descartes starts a journey towards skepticism—as a stage of irrationality—by introducing “methodological doubt”. Then he tries to return to the realm of rationality by way of cogito. In his ontological system, however, he becomes close to the zenith of rationality, i.e. belief in the One Real Essence, through cogito. Afterwards, Descartes’ ontology distances itself from rationality by its tendency towards plurality and the essentiality of quiddity
  • Qudrat-Allah Qurbāni Page 245
    The author of this article believes that Kant’s view of knowledge, especially of empirical knowledge, and its progress, and his view of metaphysics and its critique had a great impact on later philosophers. Kant under the influence of empirical sciences suggests some criteria for certainty, such as the possibility of synthetic judgment, being experimental, limitation in experiment, etc. and consequently expels metaphysics and religion from the realm of definite knowledge. Kant, on the other hand, fulfills the idea of humanism. Therefore, the human being in his mentality is the pivot of the whole being and reality, who tries to create his own morality and religion, while deprived of any rational metaphysics. This process leads to a humanistic morality, in the service of human interests, and devoid of Divine values. The same happens to Kant’s religion, which is based on morality, and deprived of its Divine origin. This is exactly the humanization of Divine realities and the disenchantment of the world by Kant, which leads to relativism.
  • Page 4